Inlägg

Inlägg som Sunix har skrivit i forumet
Av Sunix

Kan det ha något med NTSC och PAL att göra, du får nog fråga butiken tror jag

Av Sunix
Av Sunix

Ganska bra

Av Sunix
Skrivet av Json_81:

Försäkring och förväntad livslängd är inte samma sak.

Nu blir det mycket offtopic men

Den officiella siffran för bergvärmepumpars livslängd är mellan 15 och 20 år. Det finns bergvärmepumpar som fungerar längre än så, men det finns också de som är uttjänta redan efter dryga 10 år.
Sedan är ju avskrivning en ekonomisk livslängd och då när jag höll på med bergvärmepumpar (25 år sedan) så beräknades den ekonomiska livslängden till 10 år.

Kan vi lämna detta nu? Min beräkning var på 8 år och frågeställarens 6 år.

Av Sunix
Skrivet av koSmiQ:

Bergvärmepump från IVT beräknas hålla 20-25 år (enligt IVT själva) med deras HE- och HQ-modeller. Deras GEO600-serie säger de 25-30 på just nu. Tilläggsförsäkring går att teckna upp till 18 år från installation. Så avskrivningstid är betydligt längre än 10 år

Ja det var ett tag sedan man hade nåt att göra med värmepumpar och då var försäkringen 10 år. Men allt går framåt så även priserna

Av Sunix
Skrivet av Sam:

Några googlingar gav mig inga svar, så jag frågar här:

Finns det några motsvarigheter för Sweclockers i andra delar av norden?

Framförallt Norge eller Danmark. Norclockers, Danclockers? Såklart inget fel på finnarna heller, men desto svårare att förstå med enbart svenskan som grund

Jag tänker datorforum i allmänhet av äldre variant, och inte specifikt någon motsvarande "clockers" för Danmark eller Norge, även om det också vore kul.

Väldigt osäker på om detta är rätt del av forumet för en sån här tråd, men hittade inget som verkade mer rätt.

Vilken bra affärsidé. Nåt du borde skicka till geeks ab och föreslå

Norge får heta NOClockers

Av Sunix

Oj vilket bra resultat trodde jag inte

Av Sunix
Skrivet av Hazelberg:

Funderar på att utöka bolånet för att sätta in antingen bergvärme eller luft-vattenvärmepump i huset. Har idag pelletspanna som bara körs på vintern, resten av året är det elpatron som gäller.

Har räknat så gott jag kan på vad besparingen i elutgifter skulle bli, och även om man sparar pengar så är det inte mer än vad pengarna (antagligen) hade växt om man istället satte in dem på börsen. Därför var jag ett tag inne på att inte byta värmesystem, men tanken slog mig att det kanske ändå är värt det om man gör det med lånade pengar.

Jag hade inte lånat för att investera på börsen, riktigt så hög risk vill jag inte ha i min ekonomi. Men att låna till något som garanterat höjer värdet på huset och med stor säkerhet sänker energiutgifterna är ingen dålig idé, eller tänker jag fel? Så länge ränteutgiften blir lägre än besparingen bör det väl vara ett ekonomiskt sunt beslut, jämfört med att inte göra någon åtgärd alls?

Det här med investeringskalkylering är ingen lätt sak egentligen. Det beror på hur mycket du förväntas spara på energiutgifter per år. Men jag tänker att en bergvärmepump som avskrivs på 10 år (kanske för snabbt) = 15000 per år plus kalkylränta ca 5000 fösta året = ca 20000kr
Med reservation för att ha räknat helt galet
Hur mycket förväntas du spara per år?

Edit: sedan finns det ju andra aspekter, slippa hålla på med pellets osv

Av Sunix

Jag har alltid undrat vad som händer om man står där med en hövding och så tappar man den på golvet, löser den ut då och är förbrukad. Måste ju hända ofta?

Av Sunix
Skrivet av Lodisen:

Första delen håller jag med om.
Men någon skulle kunna redirecta till exempelvis "Icabanken.es eller lcabankeen.se" eller liknande och trycka dit ett eget cert.
Poängen jag ville få fram, är att bara för att man ser hänglåset så är man inte säker även fast man skrev in "Icabanken.se"
Webbläsaren vet ju inte vilket IP varje domän "skall" resolva till. I och med att fulsidan har ett giltigt cert, så dyker det inte eller upp några varningar. HSTS hjälper ju bara när man faktiskt är på rätt sida.

Så länge man är uppmärksam och kollar varenda sida så kan man sitta rätt lugnt. Det kan ju dock vara rätt svårt om man skriver in Icabanken.se och bara slänger en snabb blick och ser fulsidan.

Men att fixa ett cert, giltigt cert, som användarens dator godkänner och är utfärdat av en giltig certifikatutfärdare, dessutom till en adress som icabankeen.se tror jag inte är så enkelt som det låter. Ganska mycket säkerhetskontroller för att få ett cert. Jag tror det stoppas ganska kvickt, men du kan ju prova

Det tar i alla fall mer än 5 minuter

Av Sunix
Skrivet av Lodisen:

Nej, det behöver inte vara riktat mot en specifik användare. Och de behöver inte sitta på ditt nätverk.
DNS poisoning mot routern exempelvis. Jag tror du du tänker på MAC-spoofing eller liknande som är riktat mot en användare.
Några sidor behöver man inte heller ha genererade i förväg.

Ponera att en offret går in på www.randomsidamedinloggning.se (Sida A) .
1. Offret blir redirectad till Fulsida B som kopierar Sida A och för offret ser allt ut som vanligt.
2. Offret loggar in på Sida A (Sida A tror att Fulsida B är den som loggar in) och skickar sessionstoken för inloggningen till Fulsida B.
3. Fulsida B loggar in på Sida A och visar detta för offret, som inte har någon anleding att ana ugglor i mossen.
4. Det plingar till hos Hackerman om att någon loggat in, och han har tillgång till sessionstoken som är giltig i X minuter/timmar och kan själv logga in med detta och härja runt.

Givetvis är det enklaste att slänga upp ett eget WiFi. Men som i det här fallet på ett hotell, säg Scandic.
Så kan man bara sätta upp en Raspberry pi/NUC eller liknande med ett par antenner och döpa det till "Scandic Hotell WiFi" som kör 24/7.
Smocka upp en lista med 500-sidor som skall redirectas så kommer du nog få ett par träffar.

Nu skall det inte bli någon pajkastning, men att säga att det är säkert bara för att man surfar via HTTPS på ett öppet WiFI är att sprida osanning.
Sannolikheten att råka ut för det här är låg, men det är inte alls svårt att göra som en angripare.

Nu har jag inte testat det här för just Banker och mobilt BankID, men från bankens perspektiv skulle det vara agenten från Fulsida B som loggar in och allt ser korrekt ut och de skulle med största sannolikhet skicka över sessionstoken. Banker kanske har någon extra säkerhet mot det här som jag inte vet om.
Som tur är behöver man ju även signera eventuella överföringar från just banker.

Om Fulsida B ser ut som Sida A, samma adress, så måste du komma åt certifikatet från Sida A eller hur tänker du där? Jag tror inte din enkla förklaring funkar speciellt bra

Av Sunix
Skrivet av Modutest:

Byggde den här riggen för 19300 under Black Friday, 6950XT, 64gb ram och 7800X3D, 2tb nvme exklusive kylare och OS.

Tål att jämföras med min i9 9900k, 2080ti, 32gb ddr4, 1tb nvme inklusive kylare och OS för 34k på Inet.

Jag fick i alla fall mycket mer för pengarna idag 4 år senare än December 2019 när 2080ti-riggen byggdes, riggen blir bara dyr om du köper ett 4090 för 1440p gaming, ett 4080/4070 för 1080p och köper en top tier rigg där du jagar någon procents extra prestanda i lägre upplösning än det segment grafikkortet faktiskt tillhör.

Med den starten vill jag bara skriva av mig hur i helvetes less jag är på att se alla dessa individer som tycker att datorkomponenterna har blivit så extremt dyra, allt är så dyrt, bla bla bla.

Gnäll, gnäll, gnäll.

Nej stäng igen din satans käft, öppna en bok och vidareutbilda dig (Jag menar, det är så in i helvete lätt att läsa till något och kämpa lite hårdare något år för att sen skörda frukten i lugn och ro åren efter det). Är det försent för dig, synd, tråkig skit hörru, se till att föra över lärdomarna från din ånger till dina barn så att dessa kan få en bättre skörd än vad du fick efter hur du valde att plöja och ta hand om din åker - självinsikt för fan.

Nu är min användare ny för att min gamla ligger bakom ett låst protonmail-konto, men när jag var en liten knodd som skulle bygga min första dator och tog hjälp ifrån SweC så kunde man känna expertisen i hur folk argumenterade i trådarna för köpråd för vilka komponenter som var bra, vilka dom hade läst om och så vidare.

Idag är det mer något slags egocentriskt självrunkande för att uppnå någon slags orgasm genom rättfärdigande av sina egna val och helt utan självinsikt och självkritik, precis som i vilken facebooktråd som helst.

Nej, håll käften. Är man kritisk till det man köper och faktiskt köper det man behöver så är det inte dyrare eller i alla fall inte mycket så, landa i verkligheten igen och fråga dig hur dina förfäder hade det mellan 1970-1990 ekonomiskt.
Gillar du fortfarande inte det så får du återigen hålla kakhålet stängt, öppna en bok och göra något åt situationen annat än bedrövligt jävla gnäll i trådar.

Det var ett rejält gnäll måste jag säga

Av Sunix

En till long shot, testa att sänka hastigheten på RAM och se om det löser problemet

Av Sunix
Skrivet av CarlArthur:

<Uppladdad bildlänk>

Ser ut såhär när cs är igång, verkar som ni säger att dem inte går helt jämnt. Drar vi slutsatsen att det flaskhalsas här då? Dock går ingen på 100%??

De behöver inte gå jämnt, men ingen verkar gå i 100% och inte heller GPU så då är det nåt annat som sätter käppar i hjulet. Troligtvis minnet kanske.

Har du provat A1/B1

Av Sunix

Ok, nu har jag inte läst hela tråden och ni kanske redan har kollat, men, om du kollar på dina kärnor när du kör cs2, är det någon kärna som går på 100%?
Samma med GPU, går den på 100%?

@CarlArthur

Av Sunix
Skrivet av CarlArthur:

Hej.

Som student har jag nyligen skrapat ihop följande dator:
Intel i7 4770k
asus z97-a/usb3.1
msi gtx 1070 ti
corsair h100x vattenkylare
p3 500 gb m2 nvmd ssd.
xms3 ddr3 8gb 1333 mhz ram.
nätagg 650

Jag har dessutom överklockat cpu till 4.4ghz på 1.3v. Däremot får jag fruktansvärd fps, har endast prövat i cs2 med low på allt, 4:3 1280x1024, och får mellan 40-90 fps, som dessutom blev värre efter överclockningen av cpu och ligger nu på 16-50 fps??

Är det helt enkelt så att datorn är på tok för gammal? Kan de möjligtvis hjälpa att trycka in Ram på t.ex 16/24 gb och 1666 mhz? Memory load ligger nämligen mellan 87-92% under spelets gång.

Tacksam för all hjälp!

Hur varm blir cpu och gpu under körning?

Av Sunix
Skrivet av anders190:

"Glömmer" man Norrland så är man nog ganska nära iofs.

Tänk vilket uppsving orten skulle.få!

Men typ Örebro hade nog inte varit helt tokigt. Och då är jag inte ens örebroare!

Nej nej nej inte bland gnälliga Örebroare tack /s

Av Sunix
Av Sunix

Nu har jag inte läst guiden, men finns det inte nån top 3 eller top 10 lista som jag som är lat kan kolla på

Edit: kanske som att svära i kyrkan

Av Sunix

Jag är nöjd