Inlägg

Inlägg som kirre777 har skrivit i forumet
Av kirre777
Skrivet av ASUS_Caroline:

Har du zippat upp filen?

Självklart :).

Ska testa med en sticka också. Undrade bara varför det inte fungerade just den här gången eftersom det funkat innan.

Av kirre777

X99-S EZ flash 2 kan inte läsa BIOS 1103

Jag har laddat ned BIOS 1103 från asus hemsida och därefter lagt den i roten på C:\ (en intel 530 ssd).

Sedan går jag in i BIOS och startar EZ Flash. Därefter letar jag fram filen, men när jag klickar på den så får jag bara ett felmeddelande där det står cannot read file. Jag har testat att ladda ner den på nytt och det blev samma resultat. Har uppdaterat BIOS på det här sättet två gånger utan problem.

EZ Update hittar inte någon ny version över huvud taget.

Av kirre777

Jag disable:ade asmedia-controllern och då blev det lite snabbare start. Nu sitter alla prylar på intel-controllern och det funkar bra.

Av kirre777

Koppla in SSD och HDD (asus X99-s)

Jag har;

En intel 530 ssd (240GB) systemdisk
En Intel X25-M ssd (120GB) applikationsdisk
Två WD red 2TB (Raid 1)
En blu-ray

Hur kopplar man in dessa optimalt? På moderkortet finns det ju;

Asmedia sata x6 (varav en sata express x1)
Intel sata x8

I moderkortsmanualen är intel-portarna märkta A och B och de är ju dessutom separerade rent fysiskt på moderkortet. Är det någon skillnad mellan portarna?

Idag har jag gjort en mjukvaruraid i Windows med 2TB-diskarna. Är det bättre att göra detta i BIOS?

Av kirre777

Jag gjorde en image via windows backup innan jag bytte. Det går inte att extrahera serienumret därifrån?

Av kirre777

Tappat bort installationsskivan windows 7

Bytte precis moderkort utan att installera om operativsystemet (körde sysprep-rutinen). Allt tycks ha gått bra till slut förutom att windows vill ha produktnyckeln igen för att aktivera.

Tyvärr hittar jag inte installationsskivan med serienumret. Finns det något att göra eller är det bara att bita i det sura äpplet och köpa en ny licens?

Det är Windows 7 Professional 64-bit Engelsk OEM det gäller.

Av kirre777
Skrivet av Layon:

Dom får ju fortfarande plats så länge du inte väljer 3-slotsgrafikkort, eller?

Sen när jag sa 4 PCIx 3.0 så syftade jag på 16x, finns två st 1x också, det finns massvis med kombiantioner som gör att du får plats med tvåslotskort.

Förvisso. Vill ändå ha några pcie-platser över. Eventuellt blir det fler uad-kort.

Av kirre777
Skrivet av Layon:

Varför skulle du behöva mer än 4st PCIx 3.0?, när du väljer 970 så kommer du ändå bara kunna använda tre som allra mest? och den fjärde till något annat ev.

Från min originalpost: "Utöver detta kommer jag även att köra ett PCIe-ljudkort (RME Raydat) samt ett UAD2 effektkort". Raydatkortet tar 2 platser och UAD2 en plats.

Av kirre777

Tack för alla tips! Nu är beställningen lagd. Jag ändrade processor och minne samt kylare. Moderkortet blev kvar liksom grafikkortet. Återstår bara att bygga!

Av kirre777
Skrivet av Layon:

Denna kanske känns lite hetare
http://www.inet.se/kundvagn/visa/7229732/2014-10-05http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png
http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-7229732-00.png

5930k är bra om spelen drar nytta utav fler lanes eller om du skall köra 4-way-sli (går inte på 5820k såvida du inte har ett specielmobo)

Sorry, för få pcie-platser på moderkortet. Det är inte en renodlad gaming-maskin så sli blir det inte. Men tack ändå.

Av kirre777
Skrivet av AntiChrist:

Kan tycka att du bör välja en annan CPU-kylare. Shadowrock Slim presterar ungefär som en 212 EVO, vilket är lite i klenaste laget för en processor med TDP på 140W (eller mer).

Hade satsat på en ordentlig Noctua (D15, D14, U14S). Utebliven överklockning av 5820k medför spöstraff.

Prestanda vid överklockning

Kollade lite på Noctuas D15 och den verkar ju riktigt nice. Det blir inga problem med att få plats i lådan med ett sånt monster?

Av kirre777

Intressant. Har egentligen satt av 15000:- så var spenderar man lämpligast mellanskillnaden på 1700:- för processorn?

Av kirre777

Uppgradering till X99

Då var det dags att uppgradera den gamla i7 930 som tjänat mig väl i några år. Komponenter som följer med över är;

* 2 st SSD
* 1 st HDD
* 1 st BD-rom
* Antec P183
* Corsair HX650W psu

Har plockat ihop följande paket;

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7235661/2014-10-07

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-7235661-00.png

Utöver detta kommer jag även att köra ett PCIe-ljudkort (RME Raydat) samt ett UAD2 effektkort

Datorn är 50/50 musikproduktion och spel. För det mesta spelar jag WoW men det händer att det blir andra FPS eller liknande. Har inte jättehöga krav i spel men vill att det ska flyta på bra ändå. Musikproduktion är blandat ableton och reason samt lite externa instrument.

Moderkortet har jag valt utifrån antalet PCIe-platser och jag kommer inte att köra med mer än ett grafikkort, åtminstone inte till en början. Överklockning kanske blir aktuellt längre fram.

Har testat några olika PSU-beräkningssidor och de landar mellan 450-550w (hittade inte exakt samma komponenter så jag höftade lite). Jag antar att mitt spänningsaggregat borde klara detta.

Några synpunkter?

Av kirre777

Mera testande. Tror jag har hittat orsaken. Jag har två powerline-enheter också. Misstänker att de har med saken att göra. Slog på krypteringen och för tillfället verkar allt ok. Verkar underligt att någon skulle ta sig in den vägen men förhoppningsvis har det löst problemet.

Av kirre777

Nu har jag även testat att ändra lösenorden på routern. Jag har ändrat admin-lösenordet samt lösenorden för 2,4 och 5ghz. Den okända datorn ligger fortfarande kvar under clients. Det går också att pinga den.

Vad betyder det egentligen att den finns under clients? Innebär det bara att den har fått en ip-adress eller kan den även komma åt internet. Kan det rent av vara något fel på min router?

Av kirre777
Skrivet av era909:

Kolla att du har satt lösenord på både 2.4GHz och 5GHz. Det är separata inställningar för båda och det kan vara lätt att missa.

Det är lösenord på både 2.4 och 5ghz.

Jag har nu även testat med wireless mac filtering. Jag satte mac filter till enable och mac filter mode till reject. Sen lade jag till mac-adressen för den okända datorn. Mac-adressen fanns inte som val i rulllisten utan jag fick knappa in den manuellt. Jag har gjort detta både för 2.4 och 5ghz.

Likt förbannat dyker den okände upp under "clients".

Av kirre777
Skrivet av johanruda:

Om du stänger av wifi tillfälligt, finns den kvar?

Nix. Då är bara trådbundna enheter kvar. Antar att det betyder att den kör på min wifi.

Skrivet av jetten:

Om det är en Windows-dator som syns i routern (och du har en Windows-dator) så kan du pinga denna dator med[font=Courier New] ping annedal2 [/font]för att få reda på dess IP (om du inte får fram IPn via routern). På så vis så ser du om den är en del i ditt lokala nätverk eller i din operatörs nätverk. Du kan t.ex. skriva ner de tre första siffergrupperna av IP:t hit ifall du inte vill skriva ner hela.

Den är en del i mitt nätverk (börjar på 192.168.1.osv). Fast den svarar inte på ping. Varken från trådbunden dator på nätverket eller via routerns egen funktion.

Av kirre777

Okänd klient på min router

Jag bor i lägenhet med fiber från bredbandsbolaget och har en asus rt-n56u med senaste firmware kopplad direkt till rj45-uttaget. Under network map -> clients finns det en dator listad som inte är min. Den har PC-ikon och klickar man på mac-adressen indikerar det att det är en asus pc. Den heter annedal2 (jag bor i området annedal) och den har fått en ip-adress tilldelad. Den är inte listad som local device så jag antar att den ansluter trådlöst.

För några veckor sedan provade jag att byta lösenord men datorn har dykt upp igen. Har försökt att pinga den några gånger men den hittas inte (varken ifrån min vanliga dator eller via routerns inbyggda pingfunktion). Kollat i loggarna men den finns inte där vare sig med mac- eller ipadress.

Någon som har någon fundering kring vad det kan vara? Kan den tillhöra min ISP?

Av kirre777

Stort tack för dessa uttömmande svar! Återstår bara att bestämma vilka komponenter man ska ha dårå...

Av kirre777

Uppgradera dator - vad händer med windows 7-licensen?

Jag byggde en dator 2010 med windows 7 pro 64 OEM (fast på kvittot står det OEI). Tänkte att uppgradera moderkort/minne/processor samt bara flytta över diskarna som de är utan ominstallation.

Men vad händer egentligen med min licens. Jag har försökt googla men det är något motstridiga uppgifter om vad som kommer att hända. Vissa säger att man kan byta allt utan moderkort och om man gör det måste man aktivera om vilket kan fungera ibland men inte alltid. Men vad händer sen?

Om man nu ponerar att windows tycker att min licens gått ut, kan jag då köpa en ny licens att aktivera med utan att behöva ominstallera?