Inlägg

Inlägg som Mr_Mattson har skrivit i forumet
Av Mr_Mattson

Kan inte kontrollera cpu fan som är kopplad i opt fan

Jag har nyligen lagt till en ny fläkt till min be quiet dark rock 4 men jag kan inte ändra något på hur snabbt den går. Den kör på högvarv och låter en del. Jag använde opt fan headern som är jämte cpu fan headern. Är det inte möjligt att kontrollera den om den är kopplad på det viset? Börjar bli lite irriterad på att den kör på såpass höga varv. Hur gör jag så att den saktar ner?

Av Mr_Mattson
Skrivet av Viita:

Ingen aning hur det är med ålder på disken och om det finns möjlighet till eventuell reklamation.

Jag har en garranti kvar på den. Men fattar dock inte hur man använder seagates hemsida så om den måste bytas ut så får man krongla med det istället.

Det enda som är installerat på disken är massa spel som redan är sparat på molnet. Dvs steam och epic games launcher osv. Så failar den med all data så är det egentligen bara att installera om allt igen på en ny hårddisk utan nått går förlorat

Av Mr_Mattson
Skrivet av Viita:

Det du kan göra är att holla koll på "sämsta värde" på "Spin Retry Count", som nu visar 93, och triggervärdet var 97.
Om värdet ändras ner och fortsätter ändras ner, dvs, går under 93, så är det bara en tidsfråga innan den dör helt och hållet.
Om värdet fortsätter att ligga på minst 93 så kommer disken säkert fungerar ypperliggt en längre period.

Det kan mycket väl vara så att din PSU inte levererar tillräckligt med startström att täcka in alla dina komponenter, det är svårt att kunna säga någonting utan att veta mer om vad det är för utrustning i övrigt.

Här är en lista på min dators komponenter. Vet ej om det hjälper (glömde lägga till att jag har 3 st ll corsair rgb fläktar och 2 140 noctua fläktar)

https://komponentkoll.se/bild/lEsCZ.png

Men om jag tolkar dig rätt så kan jag fortsätta använda datorn som vanligt sålänge värdet inte blir mindre än 93? Eller tolkar jag fel?

Av Mr_Mattson
Skrivet av Erik_T:

Du skrev att du innan hörde ett konstigt ljud från disken, men att detta försvann efter att du kopplat om sladdar.
Sannolikt (kvalificerad gissning!) så kom ljudet från att disken stoppade och startade motorn för att försöka fullt snurr på saker. Om det inte händer nu så är det ett positivt tecken.

Jo de tänkte jag med. När jag startade den nyss med den nya sladden så lät den precis som den brukar göra när datorn startas. Dessutom har värdet inte ändrats något på programmet. Det ser likadant ut som det gör på bilden jag länkade till ovanför. Med andra ord har det inte blivit sämre

Av Mr_Mattson

@Mindfighter: Har nu helt bytt ut sladden som ger ström till disken. Men programmet visar samma grej ändå... Det ser ut som jag inte har nått annat val än att köpa en ny.. Eller har någon en annan tanke på vad jag kan göra?

Av Mr_Mattson

@Mindfighter: Har nu inget annat än disken kopplad till en sata sladd. Men har samma problem. Ska jag testa att byta sata power sladd?

Av Mr_Mattson
Skrivet av Defender:

En Seagate, vad förvånad man blev.
Byt disk.

Vilket brand rekommenderar du då?

Av Mr_Mattson
Skrivet av MultiMan:

Det kan definitivt störa diskens strömförsörjning, varit med om sådana saker flera gånger.

Har nu bytt sata sladd commandern är kopplad till. Vågar jag starta datorn och se vad som händer?
EDIT
kollade lite nogrannare och såg nu att lightning huben var också kopplad till samma sata sladd. Alltså så var både commandern, lightning huben och disken på en och samma sladd
EDIT 2
Testade att endast ha i lightninghuben i samma sata sladd men programmet visar samma som innan. Dock hörde jag inget konstigt ljud denna gången

Av Mr_Mattson
Skrivet av Mindfighter:

Har du testat att koppla bort commander pro? Att disken inte spinner upp skuuulle ju faktiskt kunna bero på att den får liiite för liiite ström. Om inte så har den helt sonika gått sönder som alla andra påpekat.

Jag kopplade sata power till commandern från samma sladd som jag hade till disken. Tror du det kanske hjälper om jag byter vilken sata power sladd den är kopplad till?

Av Mr_Mattson
Skrivet av panpo98:

@Mr_Mattson: Skaffa backup FÖRST. Starta INTE ens datorn med disken kopplad innan du skaffat en annan disk som du kan kopiera till.

Skulle vara synt om vi fick ännu en person som bara skulle göra något först och nu desperat vill rädda saker de hade på disken. 5000-10000kr beroende på hur allvarligt felet om du tvingas lämna in den till ett räddnings / recovery företag. Vanliga butiker klarar inte av sånt.

Diskar har också gått sönder mitt i (längre) tester och en kort tid efter att dom bad om hjälp i forumet trots att test program sa att disken var OK.

Som tur är så är det enda viktiga på disken massa spel som redan är sparat i molnet. Dvs steam, epic games och Xbox game pass. Så jag är inte super orolig att förlora några viktiga data. Dock hade de ju sugit att behöva byta ut disken helt

Av Mr_Mattson

@Erik_T: Det suger ju riktigt hårt... Riktigt konstigt också.. Den är inte gammal för fem öre och jag har inte flyttat på datorn på något sätt så att den kan ha fått någon fysisk skada eller liknande.

Av Mr_Mattson

Testade programmet som @perost skrev om. Såhär står det:
https://imgur.com/a/D1foFzf

Nått man kan rädda? Eller är den kapputt?

Av Mr_Mattson
Skrivet av perost:

Du kan kolla mer detaljerat vad som är fel genom att använda ett program som t.ex. CrystalDiskInfo. Det är möjligt att disken håller på att dö, eller så är det ingenting. Backup ska man förstås ha oavsett

Grejen är ju nu dock att jag inte kommer in på windows. Den visar bara denna bilden och tar mig till bios. Kan knappt göra nått
EDIT:
Såg vad du skrev nu nvm. Testar det nu

Av Mr_Mattson
Skrivet av Erik_T:

En av dina hårddiskar meddelar att den har problem och antagligen snart kommer att gå sönder helt.
Du kan nästan garanterat stänga av S.M.A.R.T. checken någonstans i BIOS så att du kan komma vidare. Därefter är det första du skall göra att ta backup på all viktig data om du inte redan har gjort det. Därefter är det dags att skaffa ny hårddisk och byta ut den gamla.

Men asså detta kommer ju från igenstans? Den fungera ju fint moments ago? Kan det ha någon koppling till att jag nyss installerat en commander pro? Hur stänger jag av S.M.A.R.T checken då? Kommer inte in på windows nu

Av Mr_Mattson

Satte dit en commander pro nu kommer detta fram

Jag har nyligen fixat en commander pro och först så boota datorn fint men nu så dyker endast detta upp. När jag trycker på f1 så kommer jag till bios och när jag lämnar bios så kommer bara samma bild upp. Rinse and repeat... Vafan händer??

Min hårdisk gör även ett udda ljud varje gång datorn startar upp.. Har absolut ingen aning vad jag ska göra

https://imgur.com/a/whpSDNL

Av Mr_Mattson

Hur fungerar fan control på ICUE software?

Har precis skaffat en commander pro för att städa upp lite kablar bl.a men nu när fan speeden kontrolleras via usb och inte direkt från moderkortet så är allt helt plötsligt riktigt högljutt och jag förstår inte riktigt hur man använder sig utav corsairs ICUE för att sakta ner fläktarna lite så det inte låter fullt så mycket. Låter nästan som datorn flyger iväg snart även om inställningarna är på "quiet" på ICUE.. Nån som förstår sig på ICUE som kan hjälpa till?? please help lol

Av Mr_Mattson

@m4gnify: Spelar en del Rainbow six seige, GTA V, Rocket league, The witcher 3 och diverse annat smått och gott

Av Mr_Mattson

@BoBBanG: Jo jag vet att den är lite större glömde bara att skriva det antar jag heheh

Av Mr_Mattson

Hur mycket kraft kräver en ultrawide?

Tjena alla! Jag planerar att uppgradera min dator och skärm i förberedelse för CP 2077 och jag tänker vänta tills RTX 3000 kommer ut och skaffa ett sådant kort. Men för tillfället är jag fast med en vanlig 2060. Är det tillräckligt med kraft för att köra en 3440x1440 skärm på 144hz? Eller bör jag vänta med införskaffa ny skärm innan jag har ett kraftfullare kort?

De skärmarna jag har mitt öga på är:
UltraGear 38GL950G
MSI Optix MPG341CQR

Om jag gissar själv så har jag inte kraft nog för dessa skärmar men vill gärna ha en second opinion och gärna lite tips på hur jag kan gå tillväga. Btw jag har hört att om man spelar i mörkt rum så är hög kontrast att föredra hur mycket stämmer det?

Av Mr_Mattson

Hejsan! Om jag bara får flika in här med en egen fråga. Gäller samma tips för en med en 2060? (icke super) Jag skulle vilja uppgradera i förberedelse av CP 2077 och planerar att skaffa en 3440x1440 skärm och vill gärna kunna spela med max settings, RTX on och hela faderullan. Borde jag också vänta på RTX 3000 för att se vad det har att erbjuda?