Inlägg

Inlägg som eFoppa har skrivit i forumet
Av eFoppa
Skrivet av Jumpcut:

Okej, då har vi nog ganska olika syn på vad som är okej. I min värld så ska alla tillbehör som ingår följa med, grejerna ska vara rena och manualerna ske inte vara slitna. Annars får man sälja den som begagnad såsom exempelvis Webhallen eller Inet gör.

Om den enbart varit öppnad hade det varit en annan sak.

Det är ju tyvärr en nackdel med generös ångerrätt. Det ökar risken för slarv både från den som returnerar och säljaren som tar emot returen.
Men i ditt fall verkar det ju inte som det ska vara några problem att returnera

Av eFoppa

Oled som TV. Hade absolut kunna tänka mig Oled på någon av monitorerna också men är inte första parametern jag kollar på.

Av eFoppa
Skrivet av nocebo:

vart fick du tag i gateway ultran?

Inet fick in ett gäng i torsdags tror jag det va. De gick åt väldigt snabbt.

Av eFoppa

Bytt ut min gamla Asus router mot Ubiquiti UniFi.
Installationen va verkligen smärtfri även för någon som mig (halvt handikappad när det kommer till nätverk). Brukar alltid strula med nåt när jag byter router men inte denna gången 😀

Cloud Gateway Ultra
Switch Lite 8 Poe
AP U6 Lite

+ USW Flex Mini Switch (ej med på bild)

Av eFoppa
Skrivet av nu1mlock:

Det känns skumt för avkodningen från källmaterialet till LPCM är helt förlustfri.

Den riktiga begränsningen med Apple TV 4K är att man är begränsad till Dolby Digital Plus med Atmos om man vill ha just Atmos, samt att man är begränsad till Dolby Vision Profile 5 och 8. Remuxer är Profile 7 om man rippar sina filmer.

Däremot har jag sett nämnas att vissa föredrar Dolby Digital-inställningen hos Apple TV för att LPCM och Dolby Digital har olika nivåer och DD låter "högre"? Jag är osäker. Zidoo avkodar kanske inte till LPCM utan den kör DDP med passthrough och då blir det annan nivå på ljudet? Här gissar jag bara...

Edit: Har du eller någon du känner en iPhone så skulle du kunna testa att leka med "kalibreringen" (ingen riktig kalibrering förstås) och se ifall du gillar hur det ser ut - om du inte redan har testat.

Nä du har nog rätt. Det va olika volym och det är svårt att matcha dem utan att mäta.
Bildmässigt är det nog Profile 7 som ställer till det lite. Nåväl ska testa vidare lite. Körde Infuse för längesen men då hade jag ett riktigt atmos-system med 4 takhögtalare och va inte sugen på den begränsningen. Men med soundbar och satelliter så är ”atmos” ändå inte så intressant.

Skrivet av Pirum:

Håller egentligen med. Bland annat för att det är struligt att streama (lagligt från betaltjänster) i vettig kvalitet, för att det är lite extra jobb att få ut filmerna/serierna i rätt fps (23,976, 24, 25, 30, 50 eller 60 beroende på källmaterial), och för att en av HTPCns fördelar - att spela Blu-ray-skivor, är så jäkla krångligt att få till på ett rimligt sätt. Jag har PowerDVD (kanske inte senaste versionen, fick med den med någon optisk enhet jag köpte), och har provat en del andra, bara krångel. Gav upp att få ut PowerDVD i 24fps, fast det kanske går. Kodi är det jag helst vill använda, men det klarar inte av alla menyer, så känns lite B.

Dock, om man ändå har en PC till övers som redan står under TVn, och som barnen ibland spelar på, tja, den får stå kvar.

Ja låter vettigt. Nä att spela fysiska skivor är krångligt.
Körde själv Htpc med xbmc/kodi i många år. Men nånstans runt 2014-2015 tycker jag mediaspelarna blev så pass bra. Men har man en som fungerar som man vill osv finns ju ingen anledning att byta

Av eFoppa
Skrivet av nu1mlock:

Ja, lägg till mapparna du vill ha som favoriter. Jag har mapparna Movies och TV Shows som favoriter, även fast utdelningen också har några mappar till.

Det kan eventuellt krävas lite pillande med gränssnittet och dess inställningar för att det ska visas helt rätt på "hemskärmen".

Grymt tack!
Ska testa lite. Sitter och switchar fram och tillbaka med en film some är Dolby Vision och Dolby Digital Plus. Tycker kanske Zidoo ser och låter lite bättre. Frågan är om det är värt det för att ha två apparater. Helst skulle jag bara ha Apple TV. Får testa lite mer.
Men tack för infon!

Av eFoppa
Skrivet av nu1mlock:

Jag är inte helt med på vad du undrade så jag ber om ursäkt om jag skriver något helt irrelevant. Men när det gäller ljud så fungerar Apple TV 4K och Infuse så här:

Apple TV 4K har ingen passthrough utan avkodar allt ljud. Bland ljudinställningarna finns tre alternativ:

1. Auto: Ljud avkodas och skickas som LPCM (upp till 7.1). När det gäller Dolby Digital Plus + Atmos så skickas det som Dolby MAT 2.0 (LPCM med höjdkanaler).
2. Dolby Digital: Allt ljud omkodas till och skickas som Dolby Digital inte Plus (upp till 5.1), vilket innebär en förlust i ljudkvalitet.
3. Stereo: Allt ljud avkodas och skickas som LPCM 2.0.

Apple TV har i sig inget stöd för DTS och kan inte skicka DTS, men programmet Infuse (109kr/år) har licens och kan därmed avkoda DTS, DTS-HD och DTS:X till LPCM men utan höjdkanaler.

Infuse kan även avkoda Dolby TrueHD till LPCM utan förlust. Dolby TrueHD med Atmos förlorar dock sina höjdkanaler. Dolby Digital Plus med Atmos avkodas och skickas, som nämnt, som Dolby MAT 2.0.

Infuse har stöd för iso och bdmv-mappar också. När det gäller Dolby Vision så är det nog bara Profile 5 och 8 som stöds.

Mycket informativt svar, tack! 🙏
Ser nu att Infuse hittar bdmv och spelar upp dem. Inga menyer men det kan jag nog leva med.

En annan fråga, eftersom du verkar ha bra koll på infuse. Mina filer ligger på min nas. Inga problem att hitta den och använda som källa. Men jag verkar vara kunna välja att dela ut allt på den. Kan jag välja vissa mappar bara? Hittar inte riktigt hur man gör det. Om det inte är möjligt behöver jag inte sitta och leta 😅

Av eFoppa
Skrivet av nu1mlock:

Mer specifikt så avkodar Infuse DTS-spåret till LPCM.

Man kan även tvinga Apple TV (bland ljudinställningarna) att omkoda allt ljud till Dolby Digital 5.1, men då går man miste om bl.a. Dolby Digital Plus och Dolby TrueHD samt DDP+Atmos, som annars hade avkodats till LPCM utan förlust.

5.1 eller 2.0? Absolut största begränsningen med min Zidoo och Bluesound-system. Zidoo kan konvertera till 2.0 (dock måste man manuellt gå in i ljudinställningar och göra detta då auto-funktionen verkar trasig).
Men om det funkar sömlöst med Infuse kanske jag borde överväga Apple TV även till lokala filer. Kör Zidoo då många av filerna är iso och Bdmv folders. Hmm

Av eFoppa
Skrivet av Thomas:

Men ingen av bilderna är ju i närheten av 4K, så de är antingen inte uppskalade, eller uppskalade och sedan nerskalade igen, vilket döljer ev. skillnader.

SC tillåter inte att ladda upp bilder i den storleken nej.
Har tidigare länkat till källan:

https://slow.pics/c/4zyw0uX7

Jag ser absolut ingen skillnad. Har dock sett vissa exempel där Shields uppskalning inte fungerar så väl. Men överlag skulle jag tro att den är nog så bra som konkurrenternas.

Av eFoppa
Skrivet av Magnus303:

Det är inte bara okej. Det är bättre än konkurenterna.
Lossless är helt skit i samma om det inte är samma utbud.
Kostar liksom att lagra och strema väldigt mycket större mängder med musik.
Enda konkurrenten på allvar till Spotify är Youtube Premium-tjänsten med ett likvärdigt utbud.

Har du testat andra tjänster?
Med den utrustning jag har nu så spelar det för mig mindre roll. Jag gillar nog Qobuz bäst egentligen fastän jag gått tillbaka till Spotify. Qobuz har integration med Roon, Innuos Sense osv vilket gör att man kan använda en app för flera tjänster. Att kunna köpa album och spela dem lossless från en hårddisk direkt tyckte jag gjorde hörbar skillnad med min tidigare anläggning, i jämförelse mot att streama från en tjänst. Detta är inget Spotify erbjuder.
Tycker alla tjänster jag haft har sina för- och nackdelar. Det beror lite på vad man är ute efter.

Av eFoppa
Skrivet av shirre:

Testar Qobuz just nu och gillar det. Kanske får spana in Tidal också. Hur är utbudet där? Vet att folk gnällde när det var nytt men det är ju ett tag sen nu.

Qobuz är imo betydligt bättre än Tidal. Haft båda. Eller ja har fortfarande Qobuz då jag köpt abonnemang på årsbasis. Dock gått över till Spotify sen jag bantade utrustningen.
Qobuz har ju en väldigt trevlig digital butik där man kan köpa sina favoritalbum när de har REA vilket är ofta

Kul om Spotify kommer med lossless 👍

Av eFoppa

Tipi-Tält till hunden.
White’s Semi Dress Boots
Oni Denim 122s Moca

Vart rätt nyfiken på de här japanska selvedge jeansen med stretch. Selvedge och stretch är ju annars sina motsatser. Men första intrycket är ändå positivt. Inte lika intressanta kanske som Oni’s vanliga jeans men känns absolut välgjorda, och framförallt bekväma 😅

Av eFoppa
Skrivet av AxxT:

Jag är mer försiktigt med sådana som inte vill alls skicka med blocket paket. Och skriver hen struntar i ens betyg. Då är något off.

Jag vägrar sälja med Blocketpaket eftersom villkoren för säljare är sämre än Köplagen.
Har 200+ omdömen enbart positiva 5,0 i snitt på Tradera. Bara positiva på eBay, Grailed osv.
Jag har säkert gjort ca 500+ affärer genom åren som säljare och köpare. Har kanske haft tur men aldrig haft ett problem med en säljare. Däremot strular ungefär var 5e köpare på olika sätt. Så viktigt att ha ordentligt skydd, vilket jag inte tycker Blocketpaket ger.

Bättre föreslå köparen att betala med Paypal. Inte optimalt men du får iaf ett visst skydd som säljare.
Sen givetvis filmar man både när man packar varan. Väger den och när man lämnar in den till speditören.

Av eFoppa
Skrivet av Napoleongl:

19 papp måste ju bra mycket mer än nypris till och med.

Nä det är under nypris. Med typ 3k, kanske lite mer om man ska räkna med byggnation och om det medföljer nån mjukvara. Inget superpris direkt men långt ifrån de ockerpriserna man sett tidigare i tråden

Av eFoppa
Skrivet av AxxT:

Japp, som turbo på en el visp så märker man skillnaden.

Vilken är Shields ”AI”? 😅 Jag ser då ingen skillnad mot den och konkurrenternas.

Av eFoppa
Skrivet av RaidSoft:

Har mediaspelare möjlighet att kolla på youtube utan att bli bombarderad med ads? Det är ju imo primära problemet med allt som har sina egna youtube apps att det inte finns nått sätt att undvika det.

Som andra påtalat kan man sideloada appar.
Jag kör Brave webbläsare på mobilen och sen airplay till Apple TV. Tycker det är smidigast ändå att använda telefonen när man ska söka videos på youtube.

Av eFoppa
Skrivet av AxxT:

Känns väldigt bökigt?
Istället för en Shield. For 2k.
Klarar allt, 4K, Dolby är TYST.
En fjärrkontroll som du kan styra allt även TV.
Speciellt om man är flera i hushållet. Alla kan använda en fjärrkontroll.

Ingen spelare klarar allt. Vilken som är bäst beror till största delen på vilka krav man har. Shield har vissa problem med Dolby Vision Profile 7 (red push) och saknar stöd för HDR10+ (om man sitter på en Samsung kan detta va bra att känna till). Saknar också stöd för HDR HLG, VP9.2 och AV1 (Youtube HDR).

Den har såklart flera fördelar också, men ingen spelare jag känner till klarar allt

Är dock enig i att HTPC spelat ut sin roll som mediaspelare.

Av eFoppa
Skrivet av volvov50mannen:

Hej!

Jag hade velat ha en dator som jag kan använda för att kolla på diverse filmer i 4K på min TV. Jag tänker mig att jag kopplar datorn till TV:n (55") via HDMI-kabel. Datorn kommer nog vara i gång större delen av dagen.

Lite önskemål:
1) Inte för dyr (5000-8000kronor)
2) Inte för stor, den kommer stå i närheten av TV:n.
3) Kan tänka mig att bygga en egen dator men endast om jag tjänar mer än 1000kr på det.

En hårddisk på 500gb/1tb hade räckt. Jag vet inte om jag behöver ett specifikt grafikkort eller om man klarar sig med CPU:ns grafik.

Uppskattar alla tankar här.

Hade exempelvis en NUC klarat detta eller en Lenovo ThinkCentre?

Tack!

Om det bara är film och serier osv finns absolut ingen anledning att bygga en PC.
Skulle titta på mediaspelare. Där har du två alternativ. Antingen en spelare som hanterar både lokala filer och streamingtjänster.
För lokala filer är Realtek-spelarna fortfarande bäst tack vare bäst filstöd. Exempelvis Zidoo, Dune mfl. De spelar dessutom iso BD Folder osv med fullt menystöd. Du riskerar inte heller transcoding som med Plex.
Det finns också modeller där du kan peta in en extern HDD upp till 16 TB, eller dubbla HDD upp till 32 TB, och slipper på så vis belasta ditt nätverk om det skulle vara ett problem.

Nedan har du två bra alternativ:

https://www.hembiobutiken.se/produkter/blu-ray-mediaspelare/m...

https://www.hembiobutiken.se/produkter/blu-ray-mediaspelare/m...

För streamingtjänster tycker jag Nvidia Shield och Apple TV är bäst. Jag föredrar Apple TV för streamingtjänsterna pga gränssnitt. Shield är dock en bra mellanväg om man vill köra lokala filer och streamingtjänster. Apple TV löser detta också med Infuse installerat.

Skrivet av tBiorrith:

Jag röstar för en nVidia Shield istället.

Den har dessutom kanon AI-upscaling, så hittar du bara FullHD material ser även de bra ut.

Värt att notera är att uppskalningen kallas AI men har inget med AI att göra. Det är ett simpelt ”sharpening filter” baserat på Lanczos.
Här kan du se jämförelser med Shield och flera andra spelare.

https://slow.pics/c/4zyw0uX7

Av eFoppa

TCB 1950s Type 2

Fick lite vårkänslor häromdan, som nu är som bortblåsta igen 😅
Mina dagar som rådenim-entusiast är över men gillade denna och tänker nog tvätta den ganska ofta.

Av eFoppa

Din Hegel står sig bra skulle jag tro. Jag hade en Röst för ett antal år sen och den spelade förbannat fint. H80 är väl instegsmodellen men vill minnas att dac va samma?
Om du vill ha ett ”lyft” så skulle jag kika på akustiken i rummet och om du ändå inte är nöjd så kolla på nya högtalare