Inlägg

Inlägg som eFoppa har skrivit i forumet
Av eFoppa
Skrivet av xc:

Sök upp cheapaudioman på youtube så får du lite tips på billiga och enligt honom bra grejor, jag har själv inte testat några Chi-Fi prylar men sägs vara prisvärt.

Edit: lite läsning om Chi-Fi https://futureaudiophile.com/how-chi-fi-is-re-energizing-the-...

En test av Fosi Audio BT20A, snorbillig förstärkare.

https://futureaudiophile.com/fosi-audio-bt20a-pro-integrated-...

Läste något inlägg tidigare där man påstod att det inte går att köpa bra förstärkare för nån tusing, men det verkar inte omöjligt.

Jag har sett hans videor. Han är vettig för det mesta. Jag tycker dock inte de högtalare eller stärkare han recenserar kan mäta sig med de systemen jag syftade på.
I vart fall inte de jag själv hört.

Definiera bra?
Jag tyckte min Devialet 220 va bra. 100k bra? Nä absolut inte, men har inte hört nån förstärkare för tusenlappen som är bättre, men Fosi är det alltså?

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Ormolja och audiofilsjuka har inte slagit igenom på skärmmarknaden. Kanske för att det är svårare att beskriva bildåtergivning med svulstig prosa, och att kunderna i första hand bryr sig faktisk prestanda. Jag menar, lycka till att sälja en HDMI-kabel med fantasier om hur den jämnar ut flödet av bildrutor, och målande beskrivningar om känslan.
En anledning kan vara att synintryck är lättare att konkretisera. Om jag säger att bilden drar åt blått förstår du förmodligen rätt väl vad jag menar. Säger jag däremot att högtalaren har en varm klang är det inte lika uppenbart. Du kan peka på en blå bil till skillnad från en varm ton.

Det handlar inte om att det inte slagit igenom. Du säger det som att det är en tidsfråga. Det är det inte.
Min poäng kvarstår att man inte kan jämföra de två. En del av anledningen är precis som du själv uttrycker att bild är lättare att konkretisera vilket gör att ljud upplevs mer subjektivt än bild, därför kan säljare av högtalare beskriva ljudet som varmt osv.

Personligen tycker jag produkten som är ämnet för denna tråd är helt vansinne. Däremot har jag lyssnat på ljudsystem som kostar mer än en vettig bil och låter helt fantastiskt. Om jag kunde hitta ett billigt system och få det att låta som de bästa systemen jag hört med EQ hade jag köpt på studs. Så tips mottages gärna

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Ljusstyrka med volym, tonkurva med tonkurva, vitbalans och färgmättnad med... eh, säkert någonting.
Finns ingen anledning att variationen skulle vara långt större mellan folks hörsel än deras syn. Hur synen fungerar är väldigt komplext. Trots det finns det objektiva kriterier för vad som är bra bildåtergivning, oaktat folks preferenser. Och det är få som skulle gå på audiofil-lingo istället för mätningar vid val av bildskärm.

Det du säger är logiskt.
Ändå finns det en marknad för ”överprisade” ljudprylar, men de enda jag vet som sitter med Dolbyskärmar är folk som jobbar professionellt med bildredigering och även dem skulle aldrig få för sig att köpa en skärm privat.

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Finns det inte olika preferenser gällande ljusstyrka, tonkurva, vitbalans och färgmättnad?

Ska du göra den jämförelsen så kan du väl jämföra ljusstyrka med volym.
Olika preferenser kan man ha om det mesta i livet. Jag vill ändå påstå att folks öron och hörsel varierar i långt större grad än deras syn Ej vetenskapligt påstående dock.

Av eFoppa
Skrivet av Gurrrra:

Med dagens grejer så skulle jag uppskatta att ungefär 90% av dom ljudliga skillnader vi hör är frekvensgången ja. Prylar har så låga brus o distnivåer att det som diffar mellan olika högtalare o olika rum är frekvensgången. Just rum kan LÄTT påverka med toppar o dalar i frekvensgången om 20dB. Sen iofs många moderna hem är kala som fan, så då har man ganska bra med reverb som smetar ut ljudbilden också, men skulle ändå säga att det är frekvensgången som påverkar mer.

Själv är jag iaf trött på snobbar som försvarar såna här dyra skitprodukter som inte hör hemma nånstans. Det är bara så jävla dumt o fel att företag får sälja sånt här att jag gärna spyr lite galla på det.

Jag tycker också det är väldigt synd att Sweclockers tyvärr har alldeles för många subjektivister helt utan koll, med Buddaz112 i fronten. Som jag sa i nån annan tråd, är det så att ni köper diverse grafikkort o stoppar in i datorn o känner efter vilket som ger bäst prestanda? Eller är det kanske så att ni drar upp fps-mätaren, läser tester o tittar noga på graferna? Skärmar också kanske? Minnen? CPU? Är allt på känsla eller är ni objektiva där? Jag förstår verkligen inte vad det är med just ljud som gör att så många bara ignorerar etablerad vetenskap, det är bara så dumt att jag inte vet var jag ska ta vägen.
Ni verkar iofs ha investerat myyycket pengar i ljud, så antar iofs att det skulle göra alldeles för ont i eran stolthet eller nåt om det visade sig att en pryl för en hundring låter precis likadant som nåt ni gav en månadslön för?

Vilket dumt svar. För det första så försvarar jag inte den här produkten överhuvudtaget. Läs vad jag skrev. Roligt att du skriver ”ni” som att jag tillhör nån speciell grupp.
För det andra är din jämförelse helt värdelös. Oavsett mätningar så är allas öron och preferenser olika. Så är det inte med bild, finns ingen som föredrar lägre upplösning osv vilket du naturligtvis förstår. Ljud blir därför en subjektiv upplevelse.

Av eFoppa

EQ är allt, allt som är dyrt är skit. Tröttnar du aldrig på ditt mantra Gurra?

Till ämnet så reagerar även jag på priset. Blir intressant att se hur den mottas.
De tidigare Nucleus har ju varit ganska överprisade men samtidigt haft en marknad i form av äldre herrar med begränsade tekniska kunskaper och stora skivsamlingar.
När jag sålde min Innuos server till en välbärgad herre va kravet att jag också kom hem och kopplade in den hos honom. Tror hans högtalare går på ca 500k, men en NUC är helt omöjligt för honom att sätta ihop och installera. Därav Nucleus.
50k tror jag dock även dessa kommer tveka på, speciellt när många av konkurrenterna så som Innuos, Naim, Aurender mfl erbjuder ganska kompletta lösningar som är både snyggare och billigare

Av eFoppa
Skrivet av Mega-Dark:

Skaffa något ljudsystem som stödjer DTS så är problemet löst

Men det går inte att konvertera från DTS till Dolby då? Antingen direkt eller vid sidan om i en dator innan?

Har gått från 7.4.2 Atmos-system med högtalare i taket och en alldeles för påkostad hembioförstärkare för att jag ville förenkla och minimera antalet högtalare i vardagsrummet 😅
Man väljer inte soundbar för ljudets skull. Finns väl soundbars som klarar åtminstone DTS, typ Sonos (ej DTS:X). Men tyckte Arc lät kasst i jämförelse med Bluesound framförallt för röster.
Jag tycker min gör ett ganska bra jobb med att skala upp 2-kanal. Problemet är som sagt att jag inte får Zidoo att automatiskt välja LPCM när DTS spelas. Väljer jag det i ljudinspelningar så kommer den konvertera Dolby också. Nåja, jag ska se om jag kan hitta nån lösning annars får jag väl leva med det. Nyare Blu-ray har oftast Atmos.

Verkar tyvärr inte gå att konvertera DTS till Dolby nej. Jag använder ingen dator utan kör filerna från en NAS.

Av eFoppa

Fick hem min Zidoo Z2000 Pro för nån vecka sen som ersatte Zappiti Neo, då jag va osugen på att betala för R.Volutions app för att hålla Zappiti vid liv.

Är ganska nöjd med Zidoo så här långt. Fjärrkontrollen är långt bättre, UI är mycket snabbare och har bättre respons (även om posters inte laddar så värst mycket snabbare än Zappiti).
UI är dock inte riktigt lika stiligt som Zappiti (ex inga rörliga bakgrundsbilder) men ett plus är att man för Blu-ray har möjligheten att starta filmen direkt eller starta ”skivan” med menyer. På Zappiti va det ett val man fick korrigera i inställningar.
I form av kvalité på video så skulle jag säga att de är väldigt lika för att inte säga identiska (svårt att säga utan direkt jämförelse men har i princip samma chip).

Den enda egentliga nackdelen som jag ogillar är att Zidoo inte konverterar DTS till Multi LPCM. Det är förmodligen inget problem för de flesta men jag har en Bluesound Pulsebar+ och två Flex satelliter som inte hanterar DTS.
Ljudmässigt är det inget jätteproblem att konvertera till 2 kanal LPCM och sen låta bluesound skala upp till 5.1 men det är lite meckigt när en film bara har DTS och man måste gå in i inställningarna i huvudmenyn för spelaren och ändra från Raw till 2-kanal. Zidoo har också en auto-funktion som ska spela bitström om mottagaren hanterar den annars konvertera till tvåkanal men jag har inte fått denna att fungera. Kanske för att tvn hanterar DTS? Får fortsätta pilla med det.

Överlag dock är jag väldigt nöjd med spelaren. Sväljer allt jag vill kunna spela utan glitchar, lagg, buffer osv.
Tyckte Infuse på Apple TV va ett schysst budgetalternativ om man sitter på en ATV, men samtidigt blir man lite begränsad i vad man kan spela upp och allt flöt inte smärtfritt.

Av eFoppa

Egentligen mer ett byte då jag reklamerade min Zappiti efter att bolaget klappat ihop.

Zidoo Z2000 Pro Mediaspelare.

Av eFoppa
Skrivet av Phillefresh:

Men om man kör med någon linux dist typ, libreelec, OSMC eller liknande. Får man samma problematik då med codecsen?

Är inte så uppdaterad vad som är möjligt och inte möjligt. Va säkert 7-8 år sen jag testade Kodi på en Pi med Linux.
Här hittar du mer info
https://wiki.libreelec.tv/configuration/4k-hdr

Verkar inte som DV stöds i Kodi iaf eller HDR till SDR osv.

Ser inte riktigt fördelarna heller jämfört med en android-spelare som är plug n play med schysst interface och bäst filstöd. Kanske att man kan komma billigare undan.

Offtopic: måste säga att Apple TV med Infuse är en riktig höjdare. Testat lite nu i väntan på att min nya Zidoo ska levereras.
Haft en film som hackat (vet ej varför) och scrapern är lite sämre än min tidigare Zappiti. Kan inte spela mina rippade Blu-Ray heller. Men snyggt och rappt interface. Ser absolut fördelen med att ha det lokala biblioteket integrerat i samma maskin som streamingtjänsterna.
Sitter man redan på en ATV är Infuse absolut värt pengen 👍

Av eFoppa
Skrivet av Aka_The_Barf:

själv hoppade jag av surround tåget för många år sedan då jag inte ansåg att det gav så mycket mer förutom kablar och nya lådor i överflöd. så jag har länge kört på ett 2.1 system där subbwoffern är ett hemma bygge. Lyssnat på lite soundbars och "fusk surround" och det funkar i bästa fall hjälpligt om du verkligen har rätt material i väggar och möblerar rummet efter ljudet men min erfarenhet är att den inte fungerar(folk säger att den fungerar men jag hör det inte).

Så jag kollade upp atmos och insåg att inga soundbars och liknade "fusk surround" kommer fungera till detta. Man ska tydligen ha helst 4 st högtalare i taket också.

Hur har ljudet ändrats sedan 5.1 tiden som jag knappast tyckte gav mer värde. Är det värt att utöver 5.1 ljud även fästa 4 st(eller fler) högtalare i taket?

Jag har gått från Atmos (5.2.4) till Stereo 2.1 och nu till Soundbar + 2 satelliter och subwoofer.
För film är helt klart ett Atmos-system med minst 4 takmonterade högtalare bäst (sådana där takstudsare är inte i närheten imo). Ska du nyttja Atmos så gör det ordentligt så som det är tänkt. Med det sagt är det få filmer som mixat ljudet på ett sätt att jag tyckte det va värt alla högtalare.
Min stereo va i 200k klassen och den va ju såklart helt överlägsen för musik. Till film dög den ganska bra också, men eftersom jag tyvärr aldrig har tid längre att sitta och lyssna på musik obehindrat av familjen så kändes det lite overkill att ha kvar den till Netflix och HBO.
Soundbaren (Bluesound) med satelliterna gör ett bättre jobb än stereon till film. Jag kan dock sakna den där riktiga biokänslan som ett kompetent Atmos-system uppbringar, men det kräver fler högtalare, blu-ray och att filmen man kollar på är mixad rätt.

Om du lyssnar en del på musik så kan du nog sitta nöjd med din stereo. Om du absolut vill köra Atmos så se till att skaffa ett ordentligt system och montera iaf 4 högtalare i taket. Va dock beredd på att Atmos via Netflix och dylikt inte är värt det. Jag trodde inte jag kopplat mina Atmos-högtalare rätt förrän jag drog på en blu-ray med atmos-spår.

Av eFoppa

Lite mer rea-köp som landat. Tre par skor och ett par jeans från japanska Visvim.

Av eFoppa
Skrivet av Jojkenstein:

Jag vet inte och för att förtydliga att jag inte vet skrev jag tydligen i förhoppningen att någon som vet skall upplysa mig med sina egna erfarenheter

Och för att förtydliga varför jag inte vet så är det för att jag inte skaffat rätt hårdvara ännu. Inom en nära framtid kommer jag troligen kunna verifiera detta själv och addera mina erfarenheter till tråden.

Ja återkom gärna när du testat
Jag har hårdvaran men ser inga direkta fördelar mot att använda en dedikerad mediaspelare.
Har ett öppet sinne dock, har bytt plattform flera gånger.

Av eFoppa
Skrivet av Jojkenstein:

Nvidia Video Super Resolution med AI-uppskalning med VLC ska tydligen göra underverk på lågupplöst material så en HTPC med ett RTX-kort skulle kunna vara ett fint komplement för allt material utom UHD med DV och HDR10+.

Underverk är nog att ta i. Iaf om man kollar in Tomhardwares jämförelsebilder.
Sen fungerar den där väl bara med en webbläsare? Tanken är väl att gamla youtube-klipp ska se bättre ut på moderna skärmar? Ser inte riktigt användningen för oss som spelar filmer från en lokal server. Jag kanske missat nåt?

Edit: Ja verkar funka med VLC också. Men är uppskalningen verkligen bättre än Shield mfl?

Av eFoppa
Skrivet av MatteN:

Funkar verkligen DV med VLC i Windows? Är det inte bara med Android?

Trodde de fixat det, men kanske inte? Om man har en laptop med DV stöd för skärmen? Jag är osäker tbh, ser ingen poäng med att försöka få datorn att agera mediaspelare

Av eFoppa
Skrivet av SCORPIUS:

Är det inte klart lättast att ha en HTPC? Där finns alla möjligheter för alla format osv.

Tvärtom faktiskt.
HTPC är klart krångligast och sämst stöd för format.
Även om senare windows-versioner fått utökat stöd för olika codecs osv så är det långt ifrån en smärtfri historia. Du får exempelvis inte DV med Kodi i windows. Du behöver köra typ VLC för det. BDMV folder kan funka ibland med VLC men långt ifrån alltid osv.
Om syftet är att spela filmer från en lokal server finns det många bättre (och billigare) lösningar
Sen har HTPC andra fördelar såklart.

Av eFoppa
Skrivet av Jojkenstein:

C3:an är överlägsen på uppskalning jämfört med Nvidia Shield Pro enligt Caleb Denison på Digital Trends. Jag länkar till tidpunkten i videon då han påstår detta.

https://youtu.be/MnYyTlolHUM?t=547

För frågeställning och kontext klicka här istället.

Kan mycket väl stämma. Jämförelsen jag gjorde var mellan Shield och Apple TV.

Av eFoppa
Skrivet av Neon:

Att värma pannan rejält till början och precis innan man lägger in råvaran så sänker man. I mitt fall brukar vi köra 7an(av 10) och sen sätta ner till 5-6 beroende lite på vad det är man gör. Sen låter man råvaran ligga på tills den lossnar eller om man vill ha riktigt fin yta på ex smash burgare så blir det såklart att skrapa.

Vi börjar vanligen med rapsolja och när tempen kommer ner lite så tar vi i smöret. Ska vi köra råvaran på en allmänt hög temp så kan det ibland vara bra att skippa smöret eftersom det bara blir bränt ändå.

Du gör helt rätt. Testa även för skoj skull att steka utan fett alls. Går utmärkt i en rostfri. Ett tips för att kolla att pannan är redo för stekning är att stänka några vattendroppar i den. När de rullar ut mot kanterna är det dags

Av eFoppa

FedEx briljerar igen! Mitt paket har legat på terminalen en mil bort sen i måndags. De tänker absolut inte leverera det förrän 22 Jan då det är överenskommet med säljaren. Jag får heller inte hämta paketet själv. Om det stämmer är det ju snarare säljarens fel men jag är rätt tveksam till att säljaren gått med på detta (mer om det nedan). Oavsett, att man helt sonika vägrar leverera ett paket som mottagaren ber få levererat eller möjlighet att hämta upp är dåligt.

Absolut att jag inte är kund till FedEX men när de gjort sitt ”leveransförsök” så kommer de ju kontakta mig för att planera en ny leverens. De kommer inte kontakta säljaren för detta så jag begriper inte varför de inte försöker vara tillmötesgående.

Sen är jag inte helt hundra på varför säljaren skulle avtala levererans 22a när man i orderbekräftelse skrev 15-16 jan. Väntar också på ett annat paket från samma säljare, den ordern lades en vecka senare och skickades med DPD, och levereras imorgon. Känns helt absurt att de skulle instruera FedEx att hålla på paketet.

Normalt är det väl inte hela världen att behöva vänta en vecka men eftersom detta är en present jag ska ha med mig på lördag så är det ju onekligen irriterande.

Av eFoppa
Skrivet av RVX:

Nytt år, ny mugg

Hur många är du uppe i nu? 😀