Inlägg

Inlägg som eFoppa har skrivit i forumet
Av eFoppa
Skrivet av lhugo:

Återigen så behöver du först definiera begreppet soundstage på ett entydigt vis. Annars är det meningslöst att tala om. Ska du dessutom klassa högtalare utifrån hur bra de är avseende en given egenskap behöver du också ett mätetal kopplat till detta.

Sen att samma ljudsignal till samma högtalare kommer att påverkas av den miljö de står i är ju självklart. Att det skulle hindra att tillverkare uppger specifikationer håller jag inte med om. Samma problem finns ju i alla möjliga sammanhang och det löser vi med standardiserade testförhållanden - exempelvis gaser vid normalt tryck och temperatur, bilars prestanda vid standardiserade körscheman, hållbarhet av matvaror vid lagring i viss temperatur osv.

Klippa klistra-funktionen verkar inte funka för mig, men en ganska utbred åsikt verkar vara att soundstage är den upplevda vidden, djupet, höjden av den stereobild ett par högtalare tillsammans med framförallt rum och akustik målar upp. Exempelvis låter det som musiken spelas mellan två högtalare som står 2m isär eller hör du ljud som låter som de spelas utanför högtalarnas position.

Imaging är hur väl definierade ljuden/instrumenten är inom soundstage. Dvs kan du peka på en specifik plats där ex en cymbal spelas.

Oavsett så finner iaf jag att rummet och akustiken har störst inverkan, sedan högtalarnas placering och sist vilken högtalare. Det finns teorier om att soundstage och imaging är ren inbillning och något som sker i vår hjärna. Jag tänker inte argumentera emot det, men min upplevelse är att olika högtalare med samma förutsättningar i övrigt uppvisar olika egenskaper i form av soundstage och imaging. Exempelvis för mig personligen brukar jag föredra stativhögtalare (billiga eller dyra) för bättre imaging.

Av eFoppa
Skrivet av Yorg:

Nu verkar du ha fastnat i ett specifikt ställningstagande och detaljfråga som aldrig varit något jag försökt diskutera, då blir det konstigt när du klistrar den argumentationen på vad jag försöker tala om. Frågan jag försökt diskutera i den här tråden är den jag upplevde var huvudfrågan, är "extremt dyrt" faktiskt bättre än "dyrt" och huruvida detta går att påvisa.

Jag har inga problem att höra eller förstå hur system samspelar för att skapa stereo eller splitta upp till 5.1, 7.1 osv. Jag skulle kunna tänka mig att det inte är några större problem att mäta hur olika högtalare hanterar detta men jag har inget intresse av att lägga tid på att motbevisa ditt påstående om att det inte skulle vara möjligt. Återigen, om du bygger någon argumentation genom det här påståendet, backa upp det, kräv inte att andra ska motbevisa dig.

Vänta lite nu. Jag har haft det ställningstagandet hela tiden. Det va du som svarade på det ställningstagandet att ”det vore klädsamt att bevisa”.
Problematiken är dock universell. Det går inte att bevisa att saker/förhållanden INTE existerar.
Om jag säger att det inte existerar några aliens på jorden så kan jag knappast bevisa det.
På samma sätt kan inte jag bevisa att det INTE går att mäta en högtalares egenskaper för imaging. Jag kan hänvisa till att det inte mäts eller existerar några sådana mätningar.
Om du vill motsäga detta påstående att det faktiskt existerar mätningar så är det mycket enkelt för dig att styrka ditt påstående genom att hänvisa till sådana mätningar.
Så antingen visar du dessa eller så har vi inte mycket mer att diskutera.

Det är fullt möjligt att det i framtiden går att mäta.

Av eFoppa
Skrivet av Yorg:

Visa mig gärna var jag har "svängt", eller blandar du ihop mig med någon annan nu?

"El-allergiker" får inte sällan fysiska utslag osv när de upplever sig utsatta för EMS. Vår tro på saker kan vara så fundamentalt avgörande för vad vi tror oss känna, höra eller se att det kan skapa både auditiva och visuella förvrängningar (hallucinationer låter så starkt). Så, ingen människa borde lita på sig själv när det verkar som att resten av världen har fel och/eller är korkade (även om det i dagens samhälle är svårare att avfärda det), med största sannolikhet är det istället vi själva som har fel i de lägena.

Jag har inte mycket för Henrik Fexéus, men även hans billiga tricks är ofta ett bra exempel på hur lättlurade våra hjärnor är. Jag har för mig att Brynolf & Ljung också har en hel del shower om just att lura hjärnan hos människor så att de upplever sig säkra på felaktiga saker eller osäkra på sånt de inte borde ha något tvivel om.

TL;DR

Om man tror sig kunna uppleva/bedöma/avgöra/höra/se/smaka något som inte är fysiskt mätbart/bevisat och som de flesta andra inte kan, då är man nästan säkert lurad av sin egen hjärna.

Menade folk i allmänhet. Därför jag skrev folk och inte du.
Men som sagt det hela är mycket enkelt.

1.Antingen så tror man att det är hallucinationer likt el-allergi osv som du nämner. Det är ju en ståndpunkt som man vetenskapligt kan luta sig mot utan mätningar. Samtidigt som man får problem att titta på TV, och min empiriska kunskap är att de allra flesta människor inte har detta problem så i så fall är det nog mer specifikt för dig (om du har svårt att höra två högtalare centrera en ljudbild).

2. Man kan höra en stereobild och uppleva att högtalare tillsammans med rum, akustik och källmaterial kan placera ljud på olika specifika platser där högtalare inte står riktade. Men man kan inte mäta detta fenomen (hit sällar jag mig).

3. Man håller med om 2 men tror att detta kan mätas (varvid jag som 2a ber om en sådan mätning).

Behöver inte vara svårare än så. Sen kan man absolut diskutera hur man kan höra något som inte går att mäta och hur hjärnan fungerar i relation till vad vi hör. Dit har jag inte gått i denna diskussion och ämnar inte göra heller.

Av eFoppa
Skrivet av FX9:

Jag skulle väl gissa att om du använder 2 mikrofoner placerade på "öronlängds" avstånd så kan du mycket väl mäta stereo imaging. På samma sätt som vi behöver 2 ögon för att se i stereo.

Gravitation är väl relativt vetenskapligt klarlagt, även om nere på minsta nivå kanske det finns lite till att utreda
Men hur gravitation fungerar nere på sub-atom nivå har ingen påverkan på hur den påverkar oss.
Gravitation går utmärkt att mäta för övrigt
Man kan behöva rätt verktyg däremot, vilket inte är billigt.
Hur ljud fungerar på sub-atom nivå har på samma sätt ingen som helst påverkan på hur vi upplever det.

Jag skulle säga att de som säljer ljudutrustning inte har nån motivation att försöka övertyga nån om att du kan få samma ljud av att använda en EQ på en 100 000 kr billigare förstärkare och få samma ljud, så ingen som säljer sån utrustning kommer försöka ge dig bevis på det.

För övrigt tror jag nog att allt går att mäta, men jag hakar upp mig på att fler inte är kritiska mot försäljarnas argument.
Se mitt exempel:

Vi har en ljudsetup och vill veta om byte av högtalarkabel förändrar något i ljudet som produceras: Vad gör jag?
Jag mäter - placerar en gubbe med mikrofoner till öron och spelar in ljudet.
Jag byter sedan kabel och spelar in samma ljud.

Lägger jag ljuden bredvid varandra och de är identiska så är ljudet identiskt. Det behövs ingen människa som är involverad
Om ljudet trots allt inte är identisk så ska min första tanke inte vara: det är skillnad på prylarna, halleluja min kabel var värd pengarna!
Utan första tanken måste vara: hur har min mätning gått fel!?
Först när jag gjort flera oberoende mätningar, samt låtit andra människor granska mitt arbete och metodik, DÅ kan jag lita på att mina mätningar visar på någon skillnad.
Då kan jag börja fundera på VARFÖR det blir skillnad.
Om det blir en skillnad så finns det en fysisk förklaring.
Nästa steg blir att utreda...varför blev det en skillnad?
Tills jag kan komma på en förklaring.
När jag har en förklaring som stämmer fysiskt med alla experiment jag gör, så kanske det kan bli en vedertagen vetenskaplig sanning...

Självklart kan inte varje människa göra ovanstående, därför förlitar vi oss på att nån med resurser gör dessa mätningar och tar fram väl underbyggda bevis för att kabeln gör skillnad.

De som utvecklar kablar m.m. för HiFi är inte vetenskapsmän som försöker få fram nya vedertagna vetenskapliga sanningar, de försöker sälja dig något. Cyniskt, jag vet, men det är antagligen sant

Ljud är vågor i rummet, genom olika medier. Självklart går de att mäta.
Det är ju bara så att vi kanske inte vet hur än, även om jag finner det osannolikt.
Rätt mätmetoder kanske inte ens har tagits fram än (kanske för att vi inte vet hur, kanske för att ingen har lagt tillräckligt med pengar på problemet, eller för att nån hela tiden försöker gömma dessa resultat då det förhindrar att folk köper prylar...) - men jag kan omöjligen tro på att de inte går att mäta om bara rätt person med rätt resurser gör ett försök

Om man sen vill hitta det ljud som låter BÄST i sina egna öron, då får man börja dra in åsikter och människor...men för att få fram skillnaden mellan setups, där man t.ex. enbart byter ut en enda del och allt annat är lika, så SKA man inte blanda in en människa. Notera hur jag lyfter upp just detta specialfall. Om man ska uppgradera en enda del i sin setup och vill peka på faktiska, reella, mätbara skillnader, så måste man mäta.
Vill man bara att egna öronen ska njuta mer: Då gör du exakt som du vill, det kan bli skillnader i ljud som just din hjärna finner njutningsbara, det är inget fel med det! Men att komma och försöka övertyga andra om att din 50 000 kr digitala kabel gör nån skillnad för ljudet så får du baske mig lägga fram lite bevis på bordet

Och som disclaimer så är jag inte något proffs på något av områdena, men jag tror på den vetenskapliga modellen där allt måste bevisas och klarläggas, samt att vi (vetenskapen) kan förklara allt som händer ovanför bordet - d.v.s. allt som berör och påverkar oss på ett fysiskt plan - inklusive nått så enkelt som ljud

(ber en tyst bön att jag inte kommer ångra att jag gjorde ett inlägg )

Du får nog ta upp det med dem som mäter varför man inte gör på detta vis. Jag skulle nog vilja påstå att jag är långt ifrån ensam om att tycka detta är en av de absolut viktigaste egenskaper en högtalare har. Sådana mätningar vore alltså extremt efterfrågade. Jag tvivlar på att det är möjligt med den metoden att få det resultatet man efterfrågar. Det baserar jag inte på metoden i sig utan att ingen använder den trots efterfrågan.

Nu ska jag inte snöa in för mycket på gravitation, men enligt NASA är det inte vetenskapligt klarlagt. Det är sant att vi förstår hur gravitation fungerar (F=Gm1m2 / r2k) och påverkar oss men inte vad det faktiskt är. Vissa vetenskapsmän har teorier om att det är partiklar så kallade ”gravitons” förflyttar sig med ljusets hastighet. Detta är dock inte vederlagt utan en teori bland flera.
Man vet heller inte hur långt ifrån gravitationen slutar. Därav att jag använde den som exempel. Vi vet att den finns, hur den beter sig men vi förstår den inte fundamentalt. Det är inte en perfekt jämförelse heller ska tilläggas.

När det gäller mätmetoder tor jag varken jag eller någon annan här är kvalificerad nog att recensera dem. Jag vet att ex Soundstage som jag länkat till gör sina tester hos NCR (National Research Council) i Kanada. Deras laboratorium har en ekofri kammare där högtalarna mäts.
Mer info här:
https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

I övrigt har jag inte så mycket att kommentera. Du får naturligtvis ha de åsikterna kring kablar osv (jag delar dem i mångt och mycket, har aldrig själv hört skillnad).
Säljare inom alla branscher har såklart försäljning som huvudsyssla. Men om en högtalare skulle mäta bra på dessa punkter skulle det göra säljarens jobb så mycket enklare, så jag ser ingen poäng med att dölja en sådan mätning om den var var möjlig att utföra.

Av eFoppa
Skrivet av joakim99:

Jag misstänker att du inte bor i ett ekofritt rum så du måste likväl testa högtalarna hemma om du vill uppleva helheten.

Absolut men eftersom det är en av de sakerna jag prioriterar mest så hade jag kunnat välja bort ett gäng högtalare sonika på mätningen. Så hade fortfarande besparat mig flera hemlån

Av eFoppa
Skrivet av joakim99:

Jag tycker man borde kunna mäta detta om man har en noga kontrollerad miljö (t ex ett ekofritt rum) och har full kontroll på vad man spelar upp. Det hade överraskat mig om man inte kan få till en mätning då. Begränsad praktisk nytta av en sådan mätning dock då upplevelsen kommer att bli helt annorlunda när man placerar den i ett vanligt rum.

Som jämförelse mellan hur olika högtalare beter sig borde det dock fungera.

Det hade varit fantastiskt skönt då det sparat mig ett antal hemlån när jag shoppar högtalare 😅
Dessvärre verkar det inte bättre.

Av eFoppa
Skrivet av joakim99:

Jag har inga mätningar att ge dig. Det innebär inte att det inte går att mäta. Jag tycker det är intressantare att lyssna på musik än att mäta.

Är du enig i att man kan spela in fenomenet?

Jag är enig i att man kan spela in och spela upp. Jag är inte enig (om det är vad du påstår) att man kan mäta en högtalares egenskaper att förmedla detsamma. Jag är inte ensam i detta. Har tidigare länkat Atkinsons video. Han är inte heller ensam. Tvärtom känner jag inte till någon som mäter högtalare i sitt yrke som hävdar motsatsen likt dessa läkare och psykologer gör i denna tråd.

Av eFoppa
Skrivet av joakim99:

Varför skulle det inte gå att mäta? Att det kanske är svårt att tolka mätningen är en annan sak. Uppenbarligen kan man reproducera fenomenet vilket hade varit svårt om man inte kan registrera det.

Behöver jag be om dessa mätningar en gång till?

Av eFoppa
Skrivet av joakim99:

Mina ögon är säkert lika dåliga som mina öron men det är väl ingen som har sagt att fenomenet inte existerar?

Om man erkänner dess existens så kan man antingen hålla med om att det inte går att mäta eller presentera en mätning, svårare är det inte.

Av eFoppa
Skrivet av Yorg:

Bra exempel, men om du backar från tråden lite bör du kunna se att det faktiskt är du/ni som hävdar att "Gud finns" här, det finns något som inte går att mäta, fångas av vetenskap eller teknik som gör att "ljudet är bättre".

Det är på samma sätt som i ditt exempel helt orimligt att kräva att någon ska motbevisa, det är ju rätt uppenbart något som den som påstår att det är "bättre" också bör föra i bevis.

Som psykolog finner jag det här fenomenet otroligt fascinerande och väldigt enkelt att förklara genom psykologiska modeller av t.ex bias.

Något som jag kommer och tänka på är att man i vissa studier hittat att hög IQ kan innebära en riskfaktor för att högre grad falla för vissa konspirationsteorier eller bedrägerier.

Intressant hur folk har svängt i tråden från att påstå att stereo imaging kan mätas till att fenomenet inte ens existerar. Aristoteles kallar det för sofistisk vederläggning, vad en psykolog kallar det vet jag inte?

Som sagt, ta två högtalare. Spela lite dialog och om du kan höra dialogen mellan högtalarna så har du vad vi kallar för stereo imaging och det finns inga mätbara värden för detta. Måste i princip vara omöjligt för dig att kolla på TV utan en centerhögtalare som förnekare av detta.

Förnekar du allt som inte är vetenskapligt klarlagt eller bara ljudrelaterade saker?
Exempelvis gravitation? Är det samma som gud då?

Gurra är absolut närmast med spridning, men har inte sett några konkreta värden eller förklaring hur dessa värden relaterar.

Av eFoppa
Skrivet av Gurrrra:

Till att börja med skulle jag säga att den mesta "soundstage" och "imaging" vi hör i en hyfsat vettigt uppställd anläggning kommer från källan, alltså inspelningen/produktionen.
Är inspelningen väldigt närmickad av en ensam mikrofon o uppspelad av två högtalare bör det ljudet av oss kunna placeras mitt mellan högtalarna, medans om du har två mikrofoner placerade lite längre bort med som en liksidig triangel av det som spelas så kommer vi antagligen fortfarande kunna placera ljudet hyfsat i mitten samtidigt som vi också hör mer av rumsreflektionerna från inspelningsplatsen spridda lite i båda högtalarna o därmed ger en större upplevd soundstage. Är det istället ett rent syntiserat ljud så spelar istället reverb, delays osv in för soundstagen.

Men sen när det gäller högtalare så handlar det väl mest om spridning/dispersion. Har du ett par teoeretiska högtalare som enbart spelar rakt o inget offaxis så kommer vårat rum ha mindre påverkan o vi får ett mer precis riktat ljud där soundstagen beror mest på just källmaterialet. Om högtalarna däremot sprider mycket o får spela mer fritt i rummet upplevs "soundstagen" som större. Vissa högtalare har dessutom diskanter riktade bakåt för att spela mer mot väggen (aka spridning bakåt) o ge lite beroende på hur långt från väggen högtalarna är placerade en större o djupare ljudbild.
Men placera sen dessa väldigt spridande högtalare i ett helt ekofritt rum (en anechoic chamber alternativt utomhus på ett fält) o det enda som kommer nå dina öron är direktljudet o därmed låta exakt likadant som ett par teoretiska högtalare med ingen spridning (om frekvensgången är densamma också o disten låg vill säga).
Så kontenten är väl att det du söker beror på källan, högtalarna OCH rummet. Förstärkare, DAC osv har däremot inget att säga sålänge crosstalken är låg (vilket den så gott som alltid är i modern elektronik).

Skrolla ner till graferna om "beamwidth" här för att se hur spridning i ett par högtalare kan te sig. Nå mer källor än så har jag tyvärr inte tid att ge den här gången.

Men allt det här beror ju då på hur man definierar "soundstage" och "imaging". Nån i tråden försöker få det som att det är odefinierat o därmed omätbart men också samtidigt att man kan höra det, så då är frågan varför denna inte ens _försöker_ beskriva VAD som hörs o därmed definierar det? Hur ska man ens kunna diskutera nåt om det inte ens går att definiera vad det är. Är inte det här just definitionen av "magi"?

Källan är absolut viktig. Samma högtalare, i samma position och samma rum kan visa upp väldigt olika egenskaper beroende på vilket material som spelas upp, precis som du säger. Hur många mikrofoner har använts och hur har de placerats är naturligtvis extremt viktigt.
Men återigen, samma källa, rum, placering osv kan ge två olika ljud med olika högtalare.
För min del började denna diskussion genom att jag höll med en person om att vissa egenskaper hos högtalare ej kan mätas. Det har ju gått så långt som att vissa hävdar att egenskaperna inte existerar om det inte kan mätas.
Sofister i sitt esse imo.

Pga denna oförmåga att mäta allt fyller lyssningen en viktig funktion för mig och många andra (ex de som designar högtalare).

Av eFoppa
Skrivet av lhugo:

Ett ytterst illa valt exempel. Du vänder alltså på brädet? Vi som anser att det vi diskuterar behöver vara:
1. Mätbart
2. Kvantifierbart
För att ens vara meningsfullt att tala om skulle alltså vara verklighetsfrånvända?

Hävdar man att något existerar måste det samtidigt definieras och det skall finnas möjlighet att falsifiera via mätningsr.

Du kan som sagt inte kräva att jag ska peka på vilka högtalare som är bäst på att skapa något du varken rigoröst definierat och därigenom inte går att kvantifiera. Du måste komma med en vetenskaplig definition av i detta fall "LR-imaging" inklusive hur den kvantifieras för att en sortering i "brahet" ska vara möjlig.

"Sound stage" är ett begrepp du tagit upp och likt användaten ovan inte definierat rigoröst vetenskapligt. Du kan inte be oss gr oss en förklaring vad som menas med något du själv dragit hit. Du tog upp HRTR som enda konkret definerade begrepp relaterat till rumslig placering av ljud. Detta är ett enkelt begrepp vetenskapligt och definierbart/mätbart.

Nu slår du knut på dig själv.
Det är inte definierat av mätningar eftersom dessa inte existerar. Vilket är precis det vi hävdar. Men du påstår alltså att mätningar inte gjorts därför att egenskapen i sig inte ens existerar???
Så enligt dig kan inte två högtalare skapa en centrerad ljudbild. Mycket märkligt. Låter nästan som du aldrig har hört en högtalare.

Jag hävdar absolut att imaging existerar. Den som inte tror på detta kan ta två högtalare och spela upp valfri film och sen peka varifrån dialogen kommer. De allra flesta högtalare klarar av att centrera talet mellan sig.
Om man enbart tror på mätningar kanske man enbart ska lyssna på 1 högtalare eftersom det är så alla högtalare mäts.

Edit: och för alla andra så kan ni dra på Tool - Chocolate Chip Trip och sen tar ni och pekar i luften var trumman spelar. Till och med mina podcasthögtalare (Sonos one) i sovrummet klarar av att flytta ljudet mellan sig (om än inte särskilt bra).

Av eFoppa
Skrivet av lhugo:

Vad den del av medlemmarna på SC dom motsätter sig "audio woo", inklusive jag själv framhärdar är att ljudsystem är ett problem vi har lödt och att allt vesäbtligt är definerst och kvantifierbart. Motsätter man sig detta och påstår att andra faktorer som ej går att mäta/fysikaliskt modellera så rörnman sig inom magins värld.

Hokus pokus.
Du låter som en troende som säger att frågan om guds existens är löst. Hävdar man att det inte går att mäta/visa så fantiserar man bara.

Går det att mäta, hur svårt är det att göra en sådan mätning och visa resultatet?

Här har du 3st olika mätningar av högtalare (som jag själv haft mycket att göra med). En av dem är exceptionellt bra på LR-imaging. Inte lika bra varken på djupet eller höjd. Vilken är högtalaren och vilket mätvärde är det som påvisar denna egenskap?

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

Av eFoppa
Skrivet av Gurrrra:

Ja du har ju ändå rätt, källor är alltid bra att ha, men det krävs lite mer tid o energi att skaka fram såna vilket inte alltid finns. Men eftersom du ändå frågar (relativt) snällt så kan jag väl lägga den tiden

Här är en artikel om tidiga refletioner o hur man mäter det med "Energy-Time Curve"-mätning.
Jag nämde att vi har svårt att urskilja tidiga reflektioner från direktljudet, o jag tror jag skrev kanske 10ms, men det är tydligen högre än så.
"Below a certain threshold, usually understood to be about 20-40ms, we cannot perceive similar sounds as echoes, or as being distinct from one another."

Och att har vi för tidiga o tydliga tidiga reflektioner så blir det svårare att pinpointa var ett ljud ligger i ljudbilden.
"Spikes within 0 (the initial transient) out to 20-40ms or so should be down by 10-20dB...Rooms with these characteristics are less psychoacoustically jumbled, the stereo image is more distinct, with a more realistic soundstage and greater articulation and intelligibility during listening."

Eathan Winer skriver också om det:
"When listening without early reflections, imaging and frequency response are more stable versus position, making it easier to nail down a pleasing mix. Good imaging requires each ear to hear the sound as coming from the left or right speakers. When sound from the left speaker bounces off the right wall into your right ear, that confuses the source location."

Som tydliga exempel på det här kan vi jämföra två högtalare i en kyrka, två i ett ganska tomt vardagsrum, närfältsmonitorer o ett par hörlurar.
- Spela ett ljud som har panorerats nånstans mellan höger o vänster i stereomixen i kyrkan o du kommer ha väääldigt svårt att pinpointa var exakt ifrån ljud kommer eftersom det antagligen kommer komma från så gott som alla håll.
- Ett vardagsrum är lättare, men står högtalarna nära en vägg o du kanske har ditt huvud nära väggen bakom dig så kommer du fortfarande få flera reflektioner väldigt nära varandra som förvirrar din hjärna o försvårar att peka var exakt ifrån ljudet kommer, men fortfarande bättre än kyrkan.
- Sätter man sig istället vid skrivbordet med ett par närfältsmonitorer så är troligtvis den enda reflektionen (som har tillräckligt med energi för att inte maskeras bort) du får är kanske från skrivbordet som högtalaren står på. Du kommer ha ganska mycket lättare här att pinpointa exakt varifrån det där ljudet kommer. För att jämföra mina Ino Audio piP som jag har i vardagsrummet med dom betydligt mindre/klenare/sämre/billigare Tangent Evo E4 som jag har vid datorn så är dom senare mycket lättare att placera var exakt i ljudbilden ljudet kommer ifrån just för att jag får mycket mer direktljud än reflekterat ljud in i mina öron.
- O så sista exemplet var hörlurarna. Där är det väl nästan konsensus att framför allt ett par slutna lurar så kommer du höra ljuden tydligt ifrån ena eller andra örat eller nånstans mellan dom i huvudet. Vääldigt exakt att pinpointa alltså just eftersom man där får 100% direktljud.

Dock var det väl det där sen med att defiiera "soundstage". Jag ser det som hur mycket ljudet kan komma från nåt annat ställe än från eller nånstans exakt mellan högtalarna, o det här är väl det som gör att jag föredrar högtalare såå mycket mer än hörlurar, eftersom ljudets påverkan i rummet gör ljudet större o najsare. Som exemplet med mina Ino Audio o Tangent så även om ljudet i dom senare är tydligare att pinpointa så föredrar jag rent subjektivt storleken som mina Ino Audio ger i vardagsrummet.
Det viktiga är dock att jag har ett par absorbenter jag byggt som är precis bakom högtalarna o tar hand om dom tidiga reflektionerna, medans dom senare får studsa runt lite i rummet o diffuseras div möbler o prylar o på så vis ge en liten större soundstage utan att direktljudet smetas ut alltför mycket.
Är väl dock en balans hur mycket o hur länge man vill ha ljud studsande runt i rummet, men det är iaf nåt man kan mäta med en RT60-mätning. Hittar ingen källa på det nu tyvärr, men runt 200-600ms har jag läst att folk tycker är "lagom". Men det är ju tycka o smak det också.

Jag har för övrigt också installerat ett par element från en gammal Dynaaudio-högtalare på golvet bakom soffan (som jag med min lilla DSP satt en delay på för få dom spela exakt i tid med mina Ino) vilket har förstorat bilden ännu bättre samtidigt som den fortfarande är tydlig o fin.

Jag håller med om precis allt du skriver. Har också tidigare nämnt att den största påverkan på dessa faktorer är rummet och placeringen av högtalarna (givetvis också var man själv befinner sig).
Flytta ett par högtalare, eller vinkla dem så kommer detta påverka.
Ställ ett par högtalare i olika rum så kommer de låta olika.
Men ställer du två olika högtalare i samma position i samma rum så kommer dessa också ha olika egenskaper när det kommer till imaging och soundstage. Jag vill inte påstå att det är omöjligt att mäta, men jag har inte sett någon som lyckats hittills. Ditt inlägg är informativt men handlar mest om reflektion, rum, akustik osv, inte mätning av själva högtalaren.

Av eFoppa
Skrivet av Gurrrra:

Du missade att jag gav dig ett sånt svar?

Jag noterade att du ”glömde” länka till en sådan mätning med tillhörande förklaring. Du är välkommen att komplettera eller 🤐

Edit: Jag ser att mitt svar ser ganska otrevligt ut. Inte riktigt min mening, men jag ser inte poängen med att diskutera detta vidare utan att den som påstår att sådana mätningar kan utföras också visar dessa mätresultat samt hur de påverkar.

Av eFoppa
Skrivet av Yorg:

Klädsamt om man hävdar något är ju att man själv bevisar/underbygger med källor istället för att avkräva de som invänder mot det.

Men det är väl hela den här trådens stora problem, att det bygger på att kejsarens nya kläder är så moderna att de inte går att konkret beskriva vad de består av. De är uppenbart bara vackrare för de som har ögon tränade nog att förstå mode.

Så om jag säger att gud inte finns så tycker du att det vore klädsamt att jag bevisade detta?
Ska vi tillämpa omvänd bevisbörda inom rättsväsendet också?
Är det inte lämpligare att den som påstår att något existerar också får styrka detta? Vetenskapsteoretikerna verkar i vart fall tycka så.

Jag har tidigare länkat Atkinsons pedagogiska video om vad man kan och inte kan mäta i en högtalare. Tycker det räcker så.

Av eFoppa
Skrivet av HugSeal:

Det blir liksom rundgång när jag har fel eftersom jag inte köper dyra prylar och har en tilltro till fysikaliska lagar, och då tröttnar jag.

Orkar inte svara på allt ditt dravel.
Har inte en enda gång nämnt dyra prylar i diskussionen med dig.

Min tes är att allt inte går att mäta, ex separation (imaging) och soundstage.
Du är fri att motbevisa mig med fakta. Du har dock inte fakta så du försöker prata om andra faktiska grejer så som ljudvågor osv. Tröttsamt.
Återigen, jag frågar för 3e gången: vad är det för mätvärden som visar dessa egenskaper hos en högtalare och hur står mätvärdet i relation till dessa egenskaper.
Du får jättegärna svara på det, men resten av dina teorier är jag rätt ointresserad av.

Av eFoppa
Skrivet av HugSeal:

Okej, så inga länkar till någon av alla artiklar som finns?

Jag säger inte att allt kan analyseras perfekt

Det har jag inte heller påstått. Jag har enbart kommenterat att en annan medlem är korrekt när han säger att soundstage och imaging inte är mätbart.
Du är fri att bevisa motsatsen. Jag frågar en gång till ifall du missade min fråga; vad är det som mäter dessa egenskaper och hur påverkar mätvärdena resultatet?

Skrivet av HugSeal:

vi har inte ens kommit dit eftersom jag har fått mothugg redan vid att det går att mäta signaler i kablar och ljudvågor i luften.

Inte jag. Diskutera det med dem som hävdar det.

Skrivet av HugSeal:

Uppfattar vi ljud med något annat än ljudvågor, och främst genom våra öron?

Nej, och det är irrelevant för poängen. Om det vore relevant så förklara hur du mäter dessa egenskaper hos högtalare.

Skrivet av HugSeal:

Jag har inte sett att du har svarat på min fråga kring inspelning. Hur lyckas vi spela in och skapa en skiva med ljudet av en triangel till vänster på tredje raden om mäta in och spara ner ljudet av en triangel till vänster på tredje raden om det är något som inte kan mätas in?

Jag har svarat att man kan mäta mycket. De flesta som designar högtalare gör rigorösa mätningar och använder sen öronen för att se att slutresultat också stämmer överens med deras filosofi. Kanske för att allt inte går att mäta?

Som sagt du kan börja med videon och sen söka ”can soundstage and stereo imaging be measured in speakers?”. Jag orkar inte leta artiklar åt dig. Men om du påstår att dessa egenskaper kan mätas borde väl detta inte heller vara nödvändigt??

Av eFoppa
Skrivet av Felixark:

Jo det stämmer men nu pratad vi om Perez som förare och inte bilen person jag skriv med tyckte att Perez var bättre en Sainz,Leclrec,Norris och Russell eftersom han placerad sig över dom i förare vm.

*suck*
Nej så tyckte inte person du skrev med, och så skrev inte heller personen du skrev med.
Du sitter och spekulerar hej vilt och sen när du blir ifrågasatt så drar du till med direkt felaktiga påståenden som att Hulken skulle tagit sig till Q3 fler gånger än Perez. Nivå. Skärp dig!

Av eFoppa
Skrivet av HugSeal:

Nej, det var för jobbigt att filtrera googleresultaten eftersom det är spridda skurar mellan faktisk fakta och psuedovetenskapliga gissningar. Din källhänvisning till "en hel del artiklar" var inte heller särskilt tydlig. Du får gärna länka en hel del artiklar för fördjupning, det borde väl vara rätt enkelt för dig som vet vilka det är?

Var det för jobbigt att svara på frågan kring inspelning?

Videon är en bra start. Om du föredrar läsa på ASR, finns en hel del där också.
Det enda pseudovetenskapliga är påståendet är att allt går att mäta. Du är mer än välkommen att förklara hur du mäter soundstage och stereo imaging. Att inspelningen, rum och akustik har en större inverkan på dessa innebär dock inte att alla högtalare presterar lika under samma förutsättningar.

Jag har redan svarat på din fråga gällande inspelning. Man kan mäta mycket, inte allt. Kika du på Atkinsons video, den är pedagogisk.

Såvida du inte på ett konkret sätt kan förklara hur och vilka mätvärden som säger vad för dessa typer av egenskaper så föreslår jag att du taggar ner med termer som pseudovetenskap.