Inlägg

Inlägg som Nils-Göte har skrivit i forumet
Av Nils-Göte
Skrivet av Jaxione:

Ja det här med Adam Alsing tog hårt, lyssnat på deras podd varje vecka sen dom började så känns typ som en kompis gått bort

100 åringar som överlever och fullt friska 51 åringar som dör. Detta viruset känns väldigt läskigt på det viset. Är ju fortfarande stor majoritet äldre som dör men detta visar ju än en gång att ingen går helt säker. Hade nästan slappnat av lite idag efter dagens förhoppningar om att det börjar gå åt rätt håll och sen kom detta......... Jävla skit....

Man är inte fullt frisk med samma förutsättningar so men normalviktig om man är rejält överviktig.

Av Nils-Göte
Skrivet av korvOlle:

”Det är bara äldre och svårt sjuka som dör”, man har hört detta ganska ofta.

Visst, han var 51 år, men tror att Sveriges befolkning tänker att folk som dör av c19 är MYCKET äldre.

Riktigt hemskt och overkligt även om jag inte känner honom. Hoppas det gick fort och inte var plågsamt!

Detta kanske kan bli en ögonöppnare för många - lite sorgligt om det är så att det krävs att en känd person skall dö för att människor skall förstå. Finns en hel del som är i hans ålder, eller har föräldrar i den åldern om man säger så.

Det är tyvärr så att en enormt stor del av befolkningen över 30 års ålder har stor risk för "välfärdssjukdomar" och liknande överhuvudtaget. Att vara kraftigt överviktig är inget att ta lätt på och bara fortsätta vara det. Det är långt ifrån riskfritt. Tänk om gemene man kunde ta det som en ögonöppnare istället.

Av Nils-Göte

Jag tror mycket på kulturskillnaders roll i spridningen till äldre.

- Generationsboende. Vanligt i Sydeuropa. I Sverige puttar vi in våra äldre i lägenheter eller på boenden beroende på hur friska de är. I Sydeuropa är det fortfarande rätt vanligt att hela storfamiljen, tre-fyra generationer, bor under samma tak och man hjälps åt att ta hand om de äldre och de yngsta. Det är säkert väldigt mycket bättre och socialt tryggare än den svenska modellen (skulle själv inte alls ha något emot att leva så!) om det inte är global smittspridning på gång av en sjukdom som drabbar de äldsta hårdast.
Att isolera våra äldre från resten av familjen i Sverige är inte alls lika svårt, det är bara att låta bli att hälsa på fysiskt. Här tror jag den största skillnaden ligger i att vi klarat oss bra utan att stänga ned samhället och begränsa sammankomster till 2 personer. De man drabbar med de begränsningarna är ändå inte riskgrupperna, däremot finns en poäng i att man begränsar smittspridningen bland de yrkesföra som annars tar hem smittan till sina äldre i hemmet.

- USA. Svårt för mig att sätta fingret på då jag aldrig besökt eller bott i landet. Att Trumpen baktalar Sverige är inte konstigt. De stora delar av USA som helt saknar skyddsnät och i princip vägrats arbeta p g a restriktionerna lider enormt. Samtidigt är det egentligen "bara" turism och hotell/ restaurang branschen som lider ordentligt i Sverige, medan amerikaner i mängder sitter i husarrest utan att det "går bättre" med smittspridningen. Han måste försvara sin linje med att försöka intala väljarna att Sverige är de som gör fel som inte kör samhället fullständigt i botten. Sen tillhör väl var och varannan vuxen amerikan en "riskgrupp" med diverse välfärdssjukdomar med betydligt större behov av IV och betydligt sämre prognoser vid smitta?
Den personal som kommer i kontakt med smittade är från sjuksköterska och under lågt betalda, kanske saknar sociala förmåner och lätt kan tvingas arbeta om de är hängiga.

- Befolkningstäthet. Vi är mer utspridda i Sverige. Det har fått bäst fäste i trånga Stockholm med tunnelbana osv vad det verkar, kanske ingen slump?

- Kalla svenskar. Vi är hyffsat osociala, jobbar och umgås med familjen. Inte särskilt spontana och går inte mycket i kyrkan. Vi har en kultur av att ha en mycket större radie till främlingar än i andra länder. Det är enklare för oss att praktisera social distansering utan att det påverkar våra liv egentligen särskilt mycket.

Jag tror att om man hade kunnat smittspåra från början så hade man sett att Hemtjänsten och personal på äldreboende står för den absolut största smittspridningen i Sverige. De springer in och ut mellan patienter med dålig utrustning och hög stress. Et äldreboende är inte utrustat och planlagt som en IVA, och en privat lägenhet är det definitivt inte heller. Dessutom är man nästan garanterat i riskgruppen om man har Hemtjänst eller bor på äldreboende. Därför tror jag inte heller att en nedstängning med karantän har någon positiv effekt på smittspridningen, Hemtjänsten och äldreboendena fortsätter ju som vanligt.

Jag tror också att den ekonomiska krisen som följer kommer att döda långt många gånger fler än själva Covid-utbrottet. I efterhand tror jag man kommer att se att en del länder har betett sig väldigt oansvarigt och panikartat istället för att lugna ned sin befolkning och vidta relevant åtgärder.

Av Nils-Göte
Skrivet av anon134512:

Har du några belägg eller källor för påståendet att det inte spelar någon roll vad Polisen säger eller trycker du bara ur dig strunt?

När jag blev påkörd bakifrån fick jag uppge till försäkringsbolaget ifall Polisen var inblandad (vilket de var). Om Polisen gör en utredning och får fram en misstänkt, varför skulle inte försäkringsbolagen agera på deras expertis?

Vilken kass attityd!

Du kan bli "friad" av försäkringsbolaget eller bötfälld av Polisen eller vice versa. Det har hänt att Polisen konstaterat att inget trafikbrott begåtts men att FB ändå dömer helt eller delat ansvar. Det eftersom du inte behöver ha blivit fälld i domstol eller bötfälld för att ha begått ett brott mot trafiklagarna för att FB ska bedöma att du orsakat en olycka. Precis som att inte rättsväsendet tittar på FB's bedömning när de utreder ett trafikbrott. Det är helt fristående utredningar.
Om Polisens utredning kommer fram till något annat resultat kommer inte FB att riva upp sitt eget beslut och lägga skuldbördan på TS.

FB vill alltid att Polisen är inblandad om det är personskador eller risk för personskador. Vid skadegörelse vet jag av egen erfarenhet att FB vill ha ett ärendenummer (polisanmälan) för att driva ärendet vidare. Nu spekulerar jag, men en polisanmälan eller utryckning skulle kunna vara ett bevis på att händelsen faktiskt hänt och poliser anses som bra vittnen.

Av Nils-Göte
Skrivet av Agamemnon_71:

Att det ens ska behövas...
Saknar när idiotin bara var om USA landade på månen eller inte.

Glöm inte "Konspiration 58", den kanske konstigaste konspirationsteorin av alla då den inte bara är konstig, den är komplett galen. Själva konspirationsteorin måste var en konspiration i sig.

Av Nils-Göte
Skrivet av babgjyshi:

Fick mejl för någon dag sen att försäkringsbolagen löst det och jag slipper betala självrisk. Skickade mejl och frågade och dom svarar att den andres försäkringsbolag betalar hela kalaset.

Har inte hört något mer av polisen men dom lägger väl av anmälan med tanke på så mycket skit dom har på gång

Grattis!

Det spelar ingen roll i det fallet vad Polisen säger vad gäller ansvarsfrågan, det är vad försäkringsbolagen kommer överens om som gäller för självriskerna. Sen kan Polisen straffa utöver det, men det ändrar ingenting om vad FB beslutat om ansvarsfrågan.

Av Nils-Göte
Skrivet av Ondrejkaas:

@DoZeN nu vet jag inte riktigt vilka som har ringt dig, men om vi tar det jag säljer som ett exempel. Om jag säger till dig att du kommer få bredband med en trådlös router. Du kommer få 100mbit, förklarar hastighetsgarantin. Att du kommer få en digitalbox, jag förklarar vilka funktioner den har, hur många kanaler man får. Vilket pris kunden kommer betala samt bindningstid och startavgifter. Tycker du att det är en klar bild?

Skitgammal tråd, jag vet.

Jag tänker så här.

1. Vill jag ha något letar jag upp det själv.

2. Du som telefonförsäljare försöker blåsa mig.
"Hej, Ronny heter jag, jag vill bjuda dig på en grej helt gratis..." Sure.

3. Jag har inte alls lust att lyssna på minst 5 minuters genomgång helt oförberedd när jag håller på med något annat redan.

4. Abonnemang köpt på telefon är av mina egna upplevelser mycket svåra att komma ur i praktiken. "Köp två par kalsonger, kostar bara frakten först gången sen kan du säga upp när du vill". My ass, i praktiken blir det att uppsägning av avtalet måste ske en tisdag med fullmåne, linjen öppen 13-13:30.

5. Jag betalar produktens pris + försäljarens lön och provision istället för bara produktens pris. Ofta är det inte heller grejor som är direkt svåra att hitta om jag själv vill köpa dem heller.

NIX för mobiltelefon är underbart.

Av Nils-Göte
Skrivet av sAAb:

Svar till flera källor som syns om man klickar på Visa innehåll:

Dold text

Det är många som har uppfattningar idag, och det är väl bra. Vi lever i en demokrati. Se man på DN:s chefredaktör så säger han (av alla människor...) 13 mars att "Inget tyder på att Sverige har kontroll över coronavirusets spridning. Alla återstående val är dåliga. Vi behöver ta i rejält direkt för att minska skadorna".

Vad vet den stackaren om sådant som inte Tegnell och andra på FHM vet? Hans inlägg på ledarsidan är inte mer insiktsfull än många inlägg här på Sweclockers. Framförallt saknar hans text direkt hänvisning till vetenskapliga studier; han hänvisar förvisso till ett twitterinlägg som hänvisar till en artikel i Financial Times som hänvisar till data från Johns Hopkins University Center samt ett inlägg från en epidemiolog. Kritiken kom bla. i SvD och AB enligt https://www.dagensmedia.se/medier/dagspress/svidande-kritik-m...

Ironiskt nog kanske DNs artikel, "Vad varje hobbyepidemiolog bör veta", är riktad mot DN:s chefredaktör! Det kanske är denne som borde avgå, eller?

Men, att FHM har en så tydlig eftersläpning är inte bra, det är åt h-e. Varför har man ingen fungerande rutin för att snabbt få hem korrekta siffror? Varför publicerar man dem halvfärdiga?!

Det är sådant folk lyssnar på tyvärr.

En annan av mina "favorit"ledarskribenter är Göran Greider och hans protegé, tjejen med lila håret i unga 20-årsåldren som jag glömt vad hon heter men som vet allt om precis hur samhället fungerar och bör skötas trots ålder och förmodad utbildning.

Av Nils-Göte
Skrivet av kanskedet:

Jag uppfattar rubriken så på grund av det samtalsklimat som vi har i Sverige idag: man ska bara lyssna på FHM, och inte kolla på vad andra länder gör. Har man en annan åsikt än FHM, kanske baserat på expertmyndigheter i andra länder, då är man en hobbyepidemiolog.

Jag förstår fortfarande inte varför vi skiljer oss från våra nordiska grannländer. Strategin har varit att skydda de äldre. Men nu i veckan rapporterades det att 1/3 av alla äldreboende i Stockholm har covid-fall.

Det är svårt att skydda de äldre på äldreboendena genom att stänga ned samhället och införa utegångsförbud därför att

1. De äldreboenden jag känner till som är drabbade råder det redan strikt besöksförbud på.

2. Dessa äldre är i alla fall inte ute och springer i kollektivtrafik, gym och på arbetsplatser som många vill stänga ner. Det är bara att stänga vägen in på äldreboendet för alla vilket vi gjort. Utom personalen förstås, vilket tar oss till punkt 3.

3. Personalen för över smitta när de springer från rum till rum, hur noga de än är. En del äldreboenden saknar också egen dusch och toalett på alla rum. Personalen måste ta hand om sin familj, umgås med sina barn som går i skolan och sin man eller fru som kanske också jobbar på en arbetsplats som inte kan stänga. Smittvägarna är många vad man än gör.

4. Bemanningen på ett äldreboende är ett systemfel i sig. Mycket slimmad fast anställd organisation som ger omedelbart behov av timvikarier vid sjukfrånvaro. Många "fasta" har 50% eller 75% istället för heltid då framförallt kommunen vill ha det så, vilket ger kanske 50% fler personal som kan föra smitta. Timvikarier har sällan schema och får därmed inte betalt för ett pass om de inte jobbar, och många har familjer att försörja. Därför jobbar en del säkerligen med lite symptom ändå.
I Falun var sjukfrånvaron i omsorgen 30% i mitten av mars. 30% av bemanningen var alltså "dagavlönade" timvikarier.

No offence, men jag blir lite trött ibland på att det är så många idag som ska ha åsikter om hur det ska funka i äldrevården när man kanske aldrig satt en fot på ett äldreboende och inte vet vad man pratar om. Jag har jobbat extra på både sjukhem (svårt kroppsligt sjuka äldre) och hemtjänst när jag pluggade och har anhöriga som jobbat och jobbar i äldrevården. Man vet ignenting för att man besökt farfar på äldreboendet ett par gånger. Har man inte jobbat där själv har man ingen aning om hur det faktiskt är och vilka små möjligheter man har att stoppa en sån här smittspridning.

Av Nils-Göte
Skrivet av robby:

@Nils-Göte: Fakta finns här:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Alltså ca 90000 fall. Det övriga är mina antaganden.

Är det givande att spekulera huruvida det är möjligt att smitta ca 85 miljoner människor utan att överbelasta sjukvården när man helt enkelt inte vet? Det är ju rena gissningar.

Av Nils-Göte
Skrivet av robby:

Tankar om Tyskland och liknande länder som fått ner smittspridningen under 1,0.

Tyskland har ungefär 90 000 fall, det är ungefär en tusendel av befolkningen (95 miljoner).
Antag att det finns ett stort mörkertal så att i verkligheten är antalet fall just nu 100 gånger större, ca 10 miljoner.
Då finns det 85 miljoner kvar som inte är smittade.
För att få flockimmunitet vill vi att minst 60% ska vara smittade och immuna, alltså ytterligare ca 50 miljoner.
Hur sa vi göra för att få dessa 50 miljoner människor att bli smittade på ett kontrollerat sätt? Är det alls möjligt?

Har du någon vetskap om huruvida det de facto är 100 000 eller 50 miljoner människor i Tyskland som blivit smittade?

Av Nils-Göte

Bra Progressive Metal med ren sång för de som inte gillar growl. Bra flyt, inte så mycket konstiga taktbyten men ändå tekniskt.

Av Nils-Göte
Skrivet av SectionX2:

Folkhälsomyndigheten har ingen koll. Viruset finns kvar på ett paket i 3 dagar.

Vad har du för utbildning?

Av Nils-Göte
Skrivet av Jumpcut:

Jag har fått förklara för folk vad som gäller. Ibland fattar dom inte och försöker argumentera. Senast förra veckan satt jag och lyssnade på en person och till sist sade jag bara "Javisst, låter ju bra och så att du tycker dig vara frisk nog att vara på jobbet, men nu är jag din chef och jag bestämmer att du ska vara hemma".

Det är väl en av få positiva saker. Varje influensasäsong är det ett par stycken som sitter och snörvlar och hostar och knaprar Alvedon vid fikabordet och inte har vett att hålla sig hemma, veckan efter är en massa fler sjuka.
Våra chefer har fått mandat att skicka hem folk som uppenbarligen är sjuka, t ex rinnsnuva och hosta och som inte har förstånd att begripa själva att hålla sig hemma. Tummen upp på den!

Av Nils-Göte
Skrivet av ToirRisker:

Någon som har denna "artikel" https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0nAKxA/det-kan-vara-nya-...

snuskigt av Aftonbladet att ta tillfället i akt att ta betalt istället för att hjälpa till med att sprida informationen.

Om det är belagd information finns det på officiella källor också, t ex Folkhälsomyndighetens hemsida. Det kan ju vara ett click-bait bara.

Av Nils-Göte
Skrivet av Yonie:

Berörde det nog tidigare: jag tror man aktivt kommunicerar och delar upptäckter. Däremot håller man specifik information, t.ex. gällande läkemedelskandidater, tätt innanför rockärmen. Samtidigt lär man sätta ett visst kapital på detta. Att världsekonomin skulle backa kraftigt påverkar trots allt dessa bolag också.

Ren spekulering från min sida. Stora aktörer med kraftig närvaro på börsmarknaden är otroligt själviska, och jag föredrar att se deras agerande med perspektivet att det på något sätt ska tjäna deras syften. Altruism är nästan ett främmande koncept, om man drar blicken tillbaka till ett sånt abstrakt plan att man ser bolaget som en separat individ i sig.

Det är vinstdrivande företag vi pratar om, precis som du säger. Vill man ha altruistisk läkemedelsforskning får man starta statliga bolag skapade med skattemedel eller via FN eller liknande. Då blir problemet istället att de kan ta intäkter de privatägda eller konkurrera ut dem.

Det kostar ofta många hundra miljoner och flera år att ta fram ett läkemedel. Då vill man ha ensamrätt att sälja så mycket som möjligt innan patentet går ut.

Sidospår, men det blir också en paradox när ingen egentligen vill ta fram nya antibiotika mot multiresistenta bakterier t ex. Det kostar enorma summor för något som ska användas extremt sparsamt för att inte skapa resistens vilket gör det svårt att få återbetalning för investeringen.

En väg kanske skulle vara om en sammanslutning av stater betalar ett eller flera läkemedelsbolags kostnader för att ta fram ett läkemedel i sådana här fall.

Av Nils-Göte
Skrivet av fragande:

Det är helt omöjligt att hålla alla i riskgruppen i perfekt karantän, det är inte realistiskt. Att du går runt och bär på det innebär en risk även om du inte aktivt besöker folk i riskgruppen. En överväldigande majoritet av befolkningen kommer att smittas förr eller senare, allt handlar om hur hög topp kurvan får och hur många som kommer behöva intensivvård samtidigt.

Dessutom vet vi inte exakt hur riskgruppen ser ut, även yngre personer utan underliggande sjukdomar har dött i stora antal. Att det finns faktorer som försvårar innebär inte att alla utanför riskgruppen är utom fara. Det här viruset är betydligt farligare än vanlig säsongsinfluensa.

Källa på det.

Av Nils-Göte
Skrivet av Yonie:

Tänk till en extra gång med denna frågeställning:

Om en person i dagsläget insjuknar i något som överhuvudtaget liknar Covid-19, som alltså har inkubationstid och kraftig spridningsrisk ungefär som influensa, tror ni då det är en bra idé för resten i hushållet att bege sig utanför hemmet? Det finns i min värld egentligen bara ett svar.

Svaret är att du gör som din arbetsgivare säger så länge det inte strider mot vad myndigheterna säger, se mitt svar ovan. Eller så kan du ljuga för arbetsgivaren att du har influensasymptom om det känns bättre. Mig skulle det aldrig falla in.

Av Nils-Göte
Skrivet av Dockland:

Om en i familjen/hushållet får symptom, feber, ont i kroppen och sjukskriver sig m.m. skall övriga familjen/partnern leva på som vanligt och åka till jobb m.m.? Hittar ingen info om det.

E: Då man inte testar för covid-19 (om man inte behöver åka till sjukhus alltså) då de flesta får hyfsat lindriga symptom.

På min arbetsplats har vi fått instruktioner om att vi ska åka till jobbet som vanligt om vi känner oss friska. Är vi förkylda osv ska vi hålla oss hemma. Det är ett samhällsviktigt yrke (energiförsörjning). Likadant om en anhörig man bor med är sjuk med influensasymptom, så länge man själv känner sig frisk går man till jobbet. Dock har det ställts in arbetsplatsträff och andra möten som samlar större delen av arbetsgruppen då man inte vill ha många skiftgående sjuka samtidigt om det kan undvikas. Utbildningar, konferenser och kurser är inställda redan. Många möten vi måste ha går via Teams utåt. Inom företaget träffas vi ändå, vi sitter ju ändå på samma kontor, kontrollrum och matsal. Företaget går i sin tur på kommunens riktlinjer i detta. Det kan komma ny info imorgon dock, måndag och onsdag träffas kommunens krisledningsgrupp. Det vore inte helt oväntat med ett beslut att de som kan arbeta hemma ska göra det t ex.

Svaret är att du nog måste fråga din chef hur du ska agera.

Kan tillägga att våra chefer fått mandat att skicka hem folk som uppenbart är förkylda om de inte själva förstår reglerna ovan ock kan bedöma sin förkylningsstatus. Den möjligheten hade jag önskat fanns hela tiden. På alla ställen jag varit på finns det alltid ett par hårdingar som ska gå till jobbet med rännskita och rinnsnuva och hosta tvärs över fikabordet, annars "är man ingen karl" varpå en tredjedel av personalstyrkan är däckad veckan efter helt i onödan.

Av Nils-Göte
Skrivet av KAD:

Ähm, du glömde nog länka till källan för de råden... Jag har några frågor:

- Hur många telefoner (mobiler antar jag) tål den behandlingen? Jag gissar att normala IP-ratings inte riktigt fungerar med tvålvatten (mindre ytspänning).

- Vad menas med "6 ft of social media distancing"? Jag har inte Facebook eller liknande så jag kan vara okunnig här, det medger jag. Jag tycker i och för sig också att alla borde hålla sig 6 fot från enheter med Facebook, det skulle göra världen till en bättre plats. Men är det verksamt för att hindra Corona från att spridas?

...det är inte så att du har skrivit dessa råd totalt galet, det finns ju andra råd som har nästan samma lydelse (men inte alls samma mening)?

Satir biter inte på alla.