Inlägg

Inlägg som Xaitra har skrivit i forumet
Av Xaitra
Av Xaitra

När man läser dessa miljontalsbelopp som de tydligen ska dra in på dessa sidor.
Hade varit extremt roligt om någon sida som nu drar in enorma summor pengar på detta sätt tar en del till att endast upprätthålla sidan. (Inget till administratörerna eller liknande)
Sen den "enorma" vinsten hade de skickat på månadsbasis till Copyswede eller liknande med meddelandet: "Vi försöker vara lite ärliga åtminstone".

Av Xaitra
Skrivet av Mange43:

Hade det inte varit lättare/billigare med en timer.
För att starta kokaren en viss tid?

Det är ju ganska tråkigt?

En raspberry pi som väckarklocka. Den ordnar ljudet antingen vi en egen högtalare eller ser till att något annat ljuder. Samtidigt som den startar den kaffekokaren.
Om man inte vaknat inom 5 min kanske den tänder taklampan.
Utöver det kanske den styr belysningen i vissa rum. Du kan även logga in från jobbet för att se så att barnen släckt lamporna innan de gick till skolan. Har de inte det kan du göra det.
Ja, möjligheterna bara skenar iväg
Men i slutändan handlar det mest bara om att det är väldigt roligt och för att man kan
Funktionen i sig är inte alltid det viktigaste

Av Xaitra
Skrivet av backfeed:

Har tittat en del på Bitlocker, främst för ett "enkelt" sätt att nyttja inbyggda hårdvarukrypteringen i (vissa) ssd:er, men TrueCrypt framstår i slutändan som mycket mer flexibelt och pålitligt (och jag har använt det i många herrans år både för systemkryptering och för externa diskar utan att stöta på ett enda problem, och är väl insatt i hur det fungerar).

Mer flexibelt skulle jag inte påstå att Truecrypt är. (Tyvärr, då jag alltid gilat Truecrypt.)
Använder man något av GPT, EFI eller Secureboot kan man idag inte använda Truecrypt eller någon av dess forks.
Faktum är att Truecrypt är ganska omodernt.
Veracrypt hoppades på att ha stöd för GPT i slutet av 2015 men problemet låg i att det är svårt och tidskrävande att implementera för att få en bra säkerhetslösning.
Det krävs dessvärre mycket jobb för att göra Truecrypt och dess forks moderna.

Använder man däremot inte GPT, EFI eller Secureboot då är Truecrypt eller diverse forks en bra lösning vad jag vet.

Av Xaitra
Skrivet av Anon@tor:

Precis känd bakdörr.

Källa på detta? Såvitt jag vet finns ingen känd bakdörr i Bitlocker.

När det gäller kryptering så anser jag att det hjälper inte mot stöld.
Har däremot själv blivit av med min dator för några år sedan och använde mig då av truecrypt.
Kändes väldigt skönt att veta att den som kommer i kontakt med min dator inte kommer kunna komma åt eventuellt känslig/personlig information jag hade på den.

Av Xaitra
Skrivet av Emaku:

http://www.howtogeek.com/199171/heres-why-windows-8.1s-encryp...
"The FBI doesn’t seem worried about Windows 8.1’s default “device encryption” feature. Microsoft’s encryption works a bit differently — Microsoft holds the keys and could hand them over to the FBI."

En mindre olägenhet för svenska polisen alltså eftersom Microsoft har för vana att ge svenska polisen vad de vill även utan lagligt krav.

Det ovan gäller däremot inte Bitlocker.

Av Xaitra

Bra guide.

Använder man sig av GPT eller EFI och har Windows idag är det Bitlocker som gäller vad jag vet.
Truecrypt och Veracrypt har t ex inte stöd för det.

Att det skulle finnas bakdörrar i Bitlocker är osannolikt. Men men feel free to prove me wrong.

Av Xaitra

Åsikterna som finns idag driver däremot utvecklingen av nya tjänster.
Kolla bara spotify, väldigt många ungdomar som har premium för 99:-/mån.
Det är 1188:-/år. Detta har resulterat i att ungdomarna idag lägger ner mer pengar på musik än vad de gjort förr i tiden. Detta också för något man egentligen inte äger, till skillnad från t ex en CD-skiva.

Det jag hade velat ska hända inom filminustrin är att de ska vakna upp och inse att vi lever i en global värld. Allt bör släppas samtidigt överallt.
Släppet av t ex "The Interview" var ju löjlig. Extremt hypead film och sen låter de inte alla betala för sig. Läste om folk som via VPN försökte hyra filmen men det accepterades inte då de hade ett VISA utfärdat i EU.

Av Xaitra

Mina synpunkter av det som presenterades idag är att Microsoft visar rätt inställning.
Senaste tiden har de börjat göra mycket rätt enligt mig.
Körde själv Windows 8 och nu 8.1, skulle inte gå tillbaka till Win 7 idag då jag sitter vid det ibland och stör mig på saker som inte finns i Win 7 som jag vant mig med i 8.1.

Det jag gillar i presentationen är att de tydligt påtalar att de måste börja tänka på alla sorters användare. Tycker kommandotolken är ett utmärkt exempel Hur många har inte stört sig på att inte kunna använda kortkommandona?!
Man blir lika irriterad varje gång man ser ^V men man har slutat att ens tänka "När fan ska de fixa det här?"
För tidigare har allt handlat om att göra något nytt, istället för att se till helheten och göra det som fungerar idag bättre.
Kollar man på Windows 8 när det skulle komma det ända de hade i tanken innan var i princip "Vi ska ha något nytt, vi ska fungera med touch". De gjorde det på ett sätt som de själva ansåg att de ville ha det på utan att ta hänsyn till t ex den gruppen av användare som inte gillar nya saker utan vill att saker ska vara som det varit förut. Hur många ändrade inte till "klassisk vy" på start-menyn (Win 95 meny!) vid nyare Windows-versioner. Man vill helt enkelt att den nyare windows versionen ska se ut som den gamla.
För att krydda på lite här kan jag även klistra in denna länk som jag anser vara lite rolig:
http://www.sweclockers.com/forum/22-microsoft-windows/921412-... (Rubrik: Windows 7 Hur Kan Jag ändra det Likt XP?)

Så här har det alltid varit. I Windows 8 blev dessvärre detta steg alldeles för stort för vissa användare.
Detta erkände Microsoft idag när de i princip sa att steget från en gammal version till en ny får inte vara för stort.

Nya fönsterhanteringen, shit vad jag väntat på detta till Windows, virtuella skrivbord och snabba snaps och inte bara höger- och vänstersida.
Läste i tidigare inlägg att man inte hoppades på att virtuella skrivbord skulle vara default. Jag anser att det ska vara default av det intrycket jag fick av det. Han påpekade tydligt att det kommer finnas en ikon på task baren som heter "Task viewer" där får man en alt-tab vy med alla öppna program och skrivbordsvyer och la även till "Till och med nybörjaren ska enkelt kunna se vad som är igång på datorn och enkelt kunna stänga ner de".
Om någons förälder skulle "tappa bort" ett av skrivborden kan de enkelt få en översikt, guidea de till task viewern.

Överlag kändes det väl som mindre ändringar men de gör rätt i att förbättra det som redan finns idag och göra kompromisser av annat.
Även om jag är nöjd med Win 8.1 idag så finns det alltid saker som kan bli bättre, vilket de visade idag.

Angående layouten i Win 8 har jag det hellre stilrent och platt som det är nu än vad det var tidigare Har däremot absolut ingenting emot om de ordnar så att användaren själv kan välja hur de vill ha det. Så borde det vara.

Bing däremot det kan de kasta åt helvete! Antingen så tar de och gör en rejäl förbättring så att den blir användbar eller så skrotar de det.
Går ju inte hitta en ända väsentlig träff när man söker där.

Av Xaitra

De språk jag stött på i min utbildning inom elektroteknik är: C, VHDL och Assembler och dessa skulle jag säga är väldigt hårdvarunära.
C++ är också bra att kunna.

Av Xaitra

Det här är skrämmande. Tycker det är alldeles för lite uppror från folket.
Man säger oftast "Jag har inget att dölja / Har du något att dölja eller?".
Alla har något de vill dölja men inte alltid man själv vet om det.

Myndigheter ska inte ha tillgång till denna övervakning av sin egen befolkning. Man vet aldrig vad som händer i framtiden.
Idag säger de att det har en viss funktion, efter några mandatperioder kan de se andra sätt att nyttja det på.
Då har hela grundtanken med detta fallit i glömska.

Vi kommer väl alla ihåg FRA-debatten. Endast FÖRSVARET skulle ha denna möjlighet till signalspaning och då var det trafik som korsar Sveriges gränser. Då sa man att det aldrig kommer på tal om spaning inom rikets gränser.

Sen kom IPRED-lagen, Datalagringsdirektivet.
Nu står detta system på intåg.

De som tycker att det kvittar bör tänka för sig själva "Om FRA-lagen, IPRED, datalagringsdirektivet kom i samma förslag, hade jag då ansett att det var okej?"

Idag säger de att systemet endast kommer få användas efter ett domstolsgodkännande och om jag fattat det rätt ska brottsmisstanken mot personen i fråga ge minst x antal månaders/år fängelse.
När systemet väl är i drift i stor skala skulle jag det inte förvåna mig om det kommer ett lagförslag med innebörden:
"Systemet får användas i brottsförebyggande syfte utan något krav på brottsmisstanke."
Helt plötsligt har det fått en helt ny innebörd sen fortsätter små steg mot ett samhälle där staten går mot total övervakning av sina medborgare.

- NSA-skandalen är ett väldigt bra exempel. Det har missbrukats! Slutsats: Kan det missbrukas, så kommer det att göras det.
- NSA-skandalen har även visat att övervakningen har spårat ur från det politikerna i första hand införde det för.

Edit:

Skrivet av riktigninja:

vpn är totalt meningslöst om du är misstänkt för något brott. Det finns INGEN vpn-operatör i något land som inte samarbetar med och lämnar ut loggar till Interpol/FBI/NSA /KGB eller SÄPO.
Möjligtvis om du blir kompis med kim jong un, och får använda en vpn i Nordkorea.

Enligt Bahnhof som erbjuder VPN-tjänst via Integrity.st skriver:
"Vår samarbetspartner loggar inga personliga uppgifter som kan spåras och/eller identifieras, vilket innebär att ingen kommer kunna begära ut uppgifter om vilken användare som använt en viss IP-adress. Vi anser det vara en rättighet i ett demokratiskt samhälle att kunna surfa, maila och ladda ned filer från Internet, utan att identiteten ska avslöjas. "

Datalagringsdirektivet gäller för telefon- och internetleverantörer att de måste spara informationen. Tror inte att Integrity.st faller under ramen för telefon- och internetleverantör. Det är som jag tolkar det iaf.

Av Xaitra

http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article17802072.ab

Ojdå, nu blev det väldigt komplicerat.
Nu måste det nog fastställas vilken prestanda datorn måste ha för att kunna klassas som en TV-mottagare.
För dålig processor, lite RAM osv.....

Vilken soppa haha

Av Xaitra

Jag hade enorma batteri dräneringsproblem. Men det du Wickman tipsar om körde jag med flera dagar utan någon som helst skillnad.
I mitt fall är jag rätt säker på att det måste ha varit något hårdvarurelaterat, då telefonen hade detta problem efter x antal factory resets och då det var från det att jag fick telefonen.
Aldrig en stund där batteriet inte tömdes i oerhört snabb takt.
Skulle det endast ha varit mjukvarurelaterat bör alla ha detta problemet efter så många factory resets som jag gjorde.
Sen kan det givetvis vara mjukvarurelaterat när det är tillfälliga batteriproblem.

I tidigare inlägg har jag även skrivit vad jag stängde av för funktioner, helt factory resetattad telefon och inte en ända användning av app.
Gjorde en factory reset och rörde inte telefonen. Ändå var den urladdad några timmar senare.

Nu efter nästan 1 månad har jag lyckats få tag i en helt ny telefon då det inte hjälpte att skicka in den på service på föregående.

Äntligen har jag en Lumia som fungerar som den ska. Efter 15 timmar med 4G och övriga funktioner aktiverade förutom glance har jag nu 80% batteri kvar och då är telefonen använd under dagen.
Den drog 2% ! under mina 7 timmars sömn.
Min förra telefon oavsett vad jag gjorde, flygplansläge, allt avstängt, helt fabriksåterställd telefon drog 70-100% batteri på mina 7 timmars sömn.

Denna telefon är inte heller konstant varm, den blir bara lite ljummen vid hård användning men ändå kallare än vad förra var som "kallast".
Förra telefonen var konstant extremt varm, en ren pina att prata i telefonen då det kändes som att man skulle bränna sig.
Även fast den hade legat i standby var det alltid varmt där den legat.

Av Xaitra

Finns inga fördelar med att radiotjänst ska sköta detta.

Många hänvisar till att den är politiskt oberoende som det är idag.
Det roliga är att det står uttryckligen i lagen att man ska betala.

Vilka beslutar om lagar? Politiker.

Så "teoretiskt sett" kan politikerna idag påverka pengarna radiotjänst får in. Politiskt oberoende? Nej.

Av Xaitra
Skrivet av Sparre:

Min kinamobil heter också 909.

Problemen med batteritiden verkar ha att göra med att telefonen skiftar mellan 3G/4G eller har allmänt dålig mottagning, om det inte är någon app som är skyldig. Om någon här har problem med batteritiden, skulle du kunna testa att stänga av 4G? Jag har ju inte 4G på min mobil så jag kan inte testa.

Läs mitt inlägg igen

"Highest connection speed: 2G" , men batteriet är lika dåligt även i flygplansläget.

Av Xaitra
Skrivet av Wickman:

Dålig batteritid är alltid beroende på någon installerad app som:
A) antingen är dåligt programmerad eller konstruerad på sådant sätt att den behöver mycket batteritid.
B) eller att appen har hängt sig.

B) brukar fixa sig genom att starta om telefonen.

Det är fruktansvärt tidsödande att ta reda på vilken app det är som är boven och det vore önskvärt om MS kunde ändra opet så att det var möjligt att se hur mycket batteri enskilda appar drar.

Farligt att dra alla över en kam. Dålig batteritid är ALLTID beroende på någon installerad app.
Finns andra orsaker också, det VANLIGASTE däremot om man bortser från gammalt batteri är mycket möjligt pga någon installerad app.

Jag skickade in min till en serviceverkstad kom tillbaka med "omprogrammerad + refurbish". Fungerade den som den skulle? Nope.

Gjorde ytterligare ett test, helt fabriksåterställd telefon utan en ända app installerad från windows store.

Inställningar:
Applications -> Background Tasks: HERE Drive+ blocked. (Only app showing here)
email+accounts: Microsoft-account (Download new content every 15 minutes) and Nokia-account
Wi-Fi : On, Only checked: Automatically connect to Wi-Fi hotspots.
Bluetooth: Off
tap+send: Off
Cellular: Data On, Don't roam, Highest connection speed: 2G
Location: Off
Batterysaver on: When battery is low
Backup: off
Brightness: Auto: On
Feedback: Disabled
Display+touch: Sunlight readability: On, Battery Saver brightness: On, Touch sens: Normal, Unchecked: Double tap, Glance: Off

Tog ur den fulladdad från laddaren när jag gick och la mig.
När jag vaknade 8,5 timmar senare hade jag 25% kvar. Även säkerställt att allting var nerstängt genom att hålla ner bakåt-knappen och endast se Start-skärmen där. Använde inte telefonen en sekund heller med tanke på att jag låg och sov. (Om jag nu inte går i sömnen, vem vet)

Slutsats: Hårdvarufel eller fel i Microsoft/Nokia programvara. Oavsett vad av dessa så anser jag telefonen defekt och köpet är hävt.

Av Xaitra
Skrivet av djaxxo:

sen behövs minst 10ordentliga uppladdningar innan man får bra batteritid enligt många siter som skriver om detta.
själv stänger jag av allt när jag inte använder funktionerna. Det som jag dock har igång mer än annat är wifi å Blåtand. Ibland när man märker att mobilen slukar en jävla massa och är lite varm så startar jag om mobilen. Vips så är den "normal" igen. Bugg i wp8 sägs det, vissa tror det är hårdvaru relaterat men det tror inte jag.

bakgrundtjänster är avstängt på nästan allt, Battery app + bankhubben har access.

efter 1års använde utav 920 så är jag jävligt nöjd med batteritiden. Dock är det tråkigt att man måste som "ny användare" lära sig att stänga av tjänster man inte behöver.. Lite som att ekonomi köra en bil.

Skickade in min Lumia 1020 på service, kan behöva 10 ordentliga uppladdningar men samtidigt bör man kunna använda telefonen de 10 första uppladdningarna åtminstone.
Min går bara inte till sig, laddat ur den helt 2 gånger och laddat upp den utan skillnad.
Kört med flight mode, alla appar nerstängda, alla bakgrundsapplikationer blockerade från att köra i bakgrunden, stängt av automatiskt synkronisering, glance screen off, osv.

Den har alltid laddat ur sig när jag vaknar på morgon även om den är fulladdad när jag går och lägger mig.

Idag körde jag ett sista test innan jag skickade iväg den.
Gjorde en andra fabriksåterställning, laddade den till 100%.
Därefter startade jag bara upp telefonen utan SIM-kort, loggade inte in på något MS-konto utan körde bara igång den till start-screen.
Helt default.
Det var kl 10, klockan 15 när jag kom hem igen låg den på 61% kvar i batteriet och var riktigt varm. (Borde inte vara varm idle, antingen någon form av kortslutning, sensor som ger fel värden och triggar igång avbrottshanteringen eller någon form av mjukvarubugg som bara drabbar vissa, märkligt är det iaf)

Jag köper inte 10 ordentliga uppladdning innan man kan börja använda telefonen, jag är uppe i 5 uppladdningar sen fredag kväll och har inte ens använt telefonen.

Av Xaitra
Skrivet av downup:

Drog ut min idag från väggen kl 09:30, har Position, wifi, 4g och Glance screen på hela tiden.
Sen har jag varit ute i skogen och fotat, surfat, kollat på bilderna sparat om (Synkat med Skydrive) etc. Surfat ännu mer. Visat telefon för massa folk med exempel foton. kollat på en 10 min youtube film.

Nu har den varit passive i 1 timme.

30% exakt kvar.

Upplever att den håller samma kvalitet som 920. Men jag förväntar mig mer när batteriet har fått lite mer stryk från laddning.

Det känns ändå rimligt. Min har nu legat standby sen mitt inlägg och har droppat 11%, har alltså en burnrate på batteriet som är 10% / h helt utan användning och i princip alla funktioner avstängda.

EDIT: Startade om telefonen, detta orsakade att batteriprocenten nu sjönk ytterligare 14%. Tror nog det blir en reklamation på denna.

Av Xaitra

Hur upplever ni batteritiden?
Det är det jag känner mig missnöjd med just nu, vet inte om det är något som är fel med min.

Laddade mobilen en hel kväll, lät den ligga bredvid sängen under natten utan laddning. Stendöd då jag vaknade. (Alla appar avstängda).
Stängt av de flesta funktionerna så som glance, notifikationer från appar, positioneringstjänster, nfc, bluetooth.
Det jag däremot inte stängt av är 4G.

Provade ladda mobilen hela natten, surfade ca 45 minuter då jag vaknade, sen har jag låtit den ligga.
3 timmar efter att jag vaknade, låg telefonen på 53%, inga appar som körs i bakgrunden och ingen kamera använd.

Så här dålig kan det ju inte vara meningen att batteritiden ska vara? Kommer ju aldrig klara en hel dag med minimal användning.
Telefonen blir även väldigt varmt efter någon minuts användning.
Någon som har något tips på en viss batterikrävande funktion jag glömt stänga av?

Av Xaitra
Skrivet av StarStream:

Detta är ett spännande ämne om man inbillar sig att man märker skillnad mellan 60 hz och 120 hz
[...]
Det går mycket debatter om att ögat inte ser skillnad på 60 hz och 120 hz ,men du spelar inte bara med ögonen utan även med andra sinnen. Det blir ettt otroligt bra flyt och allting känns bara mycket mera bättre speciellt i FPS.

Klippte bort lite av citatet. Debatten 60 Hz vs 120 Hz när det kommer till ögat är bara bullshit
Visserligen så kan du se en film med typ 24 fps och tycka att det flyter på.
Film har däremot något som inte finns i spelen, "kladd".

T ex om du drar en hand snabbt så blir det som en "skugga" bakom, dessa små släpningar finns i filmer och detta gör att du kan se det med flyt utan att du upplever lagg.
I ett datorspel är det väldigt annorlunda då linjerna är skarpa som förflyttas och ögat får då inte hjälp av oskärpan.