Inlägg

Inlägg som lhugo har skrivit i forumet
Av lhugo
Skrivet av Djhg2000:

Det du pratar om har redan provats.

ReactOS behövde spendera väldigt lång tid (runt ett år om jag minns rätt) på att riva ut kod skriven av en utvecklare som visade sig ha läst läckt källkod av någon Windows-version. Allt som revs behövde skrivas om eftersom det var funktionalitet som användes och det satte käppar i hjulen för all annan utveckling som inte längre kunde testköras mot ett fungerande kodträd.

Kort sagt så skulle det inte hjälpa alls med läckt källkod, snarare tvärt om eftersom du måste hålla de som har läst den läckta koden borta. Det enda vi kan göra är att vänta och se om AMD kan implementera stödet i firmware istället, om inte på existerande kort så kanske på framtida.

Man kan fortfarande tänka sig scenariot att man utifrån en läckt källkod formulerar en specifikation för standarden. Denna specifikation kan skickas till en annan grupp utvecklare. De kam sedan skrivan en helt egen implementation. Detta är ju i princip https://en.wikipedia.org/wiki/Clean_room_design och borde vara ok.

Av lhugo
Skrivet av eFoppa:

Nu slår du knut på dig själv.
Det är inte definierat av mätningar eftersom dessa inte existerar. Vilket är precis det vi hävdar. Men du påstår alltså att mätningar inte gjorts därför att egenskapen i sig inte ens existerar???
Så enligt dig kan inte två högtalare skapa en centrerad ljudbild. Mycket märkligt. Låter nästan som du aldrig har hört en högtalare.

Jag hävdar absolut att imaging existerar. Den som inte tror på detta kan ta två högtalare och spela upp valfri film och sen peka varifrån dialogen kommer. De allra flesta högtalare klarar av att centrera talet mellan sig.
Om man enbart tror på mätningar kanske man enbart ska lyssna på 1 högtalare eftersom det är så alla högtalare mäts.

Edit: och för alla andra så kan ni dra på Tool - Chocolate Chip Trip och sen tar ni och pekar i luften var trumman spelar. Till och med mina podcasthögtalare (Sonos one) i sovrummet klarar av att flytta ljudet mellan sig (om än inte särskilt bra).

Har jag skrivit att två högtalare inte kan skapa en centraliserad ljudbild? Gör du en strawman här? Stereofon audio härstammar ju från 1800-talet och varken jag eller någon annan här hävdar att det är inte är definierbard/mätbart. Om du däremot tar och definierar imaging rigoröst så kan vi svara dig.

Av lhugo
Skrivet av eFoppa:

Hokus pokus.
Du låter som en troende som säger att frågan om guds existens är löst. Hävdar man att det inte går att mäta/visa så fantiserar man bara.

Ett ytterst illa valt exempel. Du vänder alltså på brädet? Vi som anser att det vi diskuterar behöver vara:
1. Mätbart
2. Kvantifierbart
För att ens vara meningsfullt att tala om skulle alltså vara verklighetsfrånvända?

Hävdar man att något existerar måste det samtidigt definieras och det skall finnas möjlighet att falsifiera via mätningsr.

Skrivet av eFoppa:

Går det att mäta, hur svårt är det att göra en sådan mätning och visa resultatet?

Här har du 3st olika mätningar av högtalare (som jag själv haft mycket att göra med). En av dem är exceptionellt bra på LR-imaging. Inte lika bra varken på djupet eller höjd. Vilken är högtalaren och vilket mätvärde är det som påvisar denna egenskap?

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

Du kan som sagt inte kräva att jag ska peka på vilka högtalare som är bäst på att skapa något du varken rigoröst definierat och därigenom inte går att kvantifiera. Du måste komma med en vetenskaplig definition av i detta fall "LR-imaging" inklusive hur den kvantifieras för att en sortering i "brahet" ska vara möjlig.

Skrivet av MsSmith:

Jag tror du missförstår. Det är inte jag som har en utmaning här, utan det är uppenbarligen du och de andra.
Poängen är, om det är så enkelt att förklara sound stage återkom med en förklaring. Fortfarande är det helt ointressant egentligen eftersom olika högtalare och förstärkare har olika karaktärer och ljud, men jag skulle gärna titta på flera olika högtalare med uppmätt sound stage och matcha det med recensioner av samma högtalare.

"Sound stage" är ett begrepp du tagit upp och likt användaten ovan inte definierat rigoröst vetenskapligt. Du kan inte be oss gr oss en förklaring vad som menas med något du själv dragit hit. Du tog upp HRTR som enda konkret definerade begrepp relaterat till rumslig placering av ljud. Detta är ett enkelt begrepp vetenskapligt och definierbart/mätbart.

Av lhugo
Skrivet av Pauls711:

Jag har gått på GU i Göteborg och gjort praktiska ljudövningar där, och vid en given frekvens och sedan lägre kan man inte lokalisera var ljudkällan står p.g.a. ljudvågornas storlek och diskussionen gällde inte magi utan att du hör skillnad på olika element i högtalare efter deras egenskaper som magneter konmaterial, storlek m.m. Så har du en subwoofer då är inte placeringen lika viktig som i de högre frekvenserna.
Mvh Paul

Är detta något du inte tycker går ihop med vad jag skrev? Att den mänskliga hörseln kan positionera ljudkällor i rummet betyder inte att detta går att göra detta vid alla frekvenser/riktningar etc. Även detta är välkänt och studerat.

Vad den del av medlemmarna på SC som motsätter sig "audio woo", inklusive jag själv framhärdar är att ljudsystem är ett problem vi har löst och att allt väsentligt är definerat och kvantifierbart. Motsätter man sig detta genom att påstå att andra faktorer som ej går att mäta/fysikaliskt modellera är viktiga så rör man sig inom magins värld.

Av lhugo
Skrivet av MsSmith:

Finns en tråd på Audio Science Review som diskuterar hur man mäter soundstage och är några veckor gammal.

Frågeställningen lyder som följande

Citat:
So how might we hope to measure the soundstage contribution of individual components? Seems to me ..
Either we find some presently mysterious direct soundstage measurement (analogous to, but not, harmonic distortion),
Or we find that some existing measurement(s) that correlate with the soundstage phenomenon.

Kontentan är att det finns inget sätt att mäta det på, vilket vi har sagt hela tiden. Att då förvänta sig att få ett bevis på det, eller en graf på att det inte går att mäta (för vetenskapen har räknat ut allt, förstås) blir lustigt. Ett exempel:

Citat:
Soundstage/imaging, is a sum of how we interpret sounds arriving at our ear/brain machine and translate that into a three dimensional impression.

I don't there is any one thing to measure, it's everything put together. I'd even call it it one of the top goals of putting together our Hi Fi systems, as ephemeral as it is.!

Vidare lyfter någon att det är svårt att mäta för att det är svårt att definiera

Citat:
Sound stage is hard to measure because it's hard to define, despite all the discussion we don't even seem to have a solid definition of something that could be rated on a 1-10 scale, which would at least be a start toward quantifying it.

"How convincing is the stereo illusion" might be it?

Or

"How far apart are the apparent lateral limits of the stereo image"?

Or something else entirely more subtle about the perception of an illusory space?

We at least need to pin down a single perceptual phenomenon / dimension of preference before we start correlating it to measurements.

Och jag håller helt med, anledningen till att ni vetenskapsorienterade har svårt att greppa det här är på grund av två anledningar:

  1. Ni har aldrig hört ett bättre system (varför skulle ni, ni har ju graferna som säger det ni vill veta)

  2. Vare sig vi eller någon annan har definierat vad soundstage är, och därför går det heller inte att mäta

Jag tycker att det är ett ganska intressant fenomen, men det är tråkigt att se alla förståsigpåare som aldrig upplevt det, och i värsta fall kanske inte ens vill uppleva det för att vetenskapen, enligt dem, redan har gjort allt med ljud.

Edit: Mot slutet av tråden (inlägg från igår) nämns att vårt 3d tänk genom två öron kallas för Head Transfer Function.
En kommentar om det hela lyder
Vilket förstås förklarar utmaningen i att mäta det, men samtidigt även varför jag - med mitt gehör - förstår innerbörden av det.

Att du upplever något som komplicerat och svårt (kanske till och med omöjligt) att mäta betyder inte att det faktiskt är det. I inlägget tar du dock upp ett begrepp som är tydligt definierat - Head-related transfer function (HRTF). Det är den överföringsfunktion som beskriver en människokropps påverkan på ett ljud som alstras vid en punkt i ett 3-dimensionellt rum till dess att når en punkt i våra hörselorgan, normalt definierat som mynningen till vår yttre hörselgång.

Jag har inte hört just namnet HRTF förut men arbetar som läkare och i utbildningen ingick lära om hörsel och tolkning av denna. Den neurosensoriska grunden till att vi kan bestämma var i rummet en ljudkälla befinner sig är känd och förklarades väl i vår lärobok Neuroscience: Exploring the Brain.

Vi har sedan länge kunnat mappa denna överföringsfunktionen för en specifik individ genom att mäta ljud alstrat från olika positioner genom att placera mikrofoner i individens hörselgångar. Våra anatomier skiljer sig inte mycket. Det finns till och med studier där man testar generella överföringsfunktionsmodeller mot individanpassade. https://www.mdpi.com/2076-3417/8/11/2029 Visserligen småskalig studie men resultatet var preferens för generell modell jämfört med individanpassad.

Inte speciellt förvånande eller intressant men det illustrerar för dig åter stt fältet ljudteknik fysikaliskt och medicinskt är något vetenskapen har utrett fullt tillfredställande. Allt är mätbard, alla intressanta storheter är definierade. Vi behöver inte frikoppla oss från verkligheten och ta till magi för att förklara ljud och människans tolkning av detta.

Av lhugo
Skrivet av reverend benny:

Jag tycker nog det gäller uppkopplade enheter i stort, ofta så har dyrare och mer välkända märken bättre och längre support.
Addera att vissa tjänar pengar löpande på extra tjänster, där har du ytterligare ett incitament att hålla sakerna uppdaterade.
Jag tycker det verkar rimligt att kända märken inte vill skapa sig ett rykta av att vara en "osäker" produkt.

Du kan göra en liknande jämförelse med telefoner, det går att applicera ungefär samma tänk.

Men frågan gäller just den nischade kategorin videoringklockor. Att jämföra med en mogen produkt aom smartphone är inte rättvist då deras exponering mot nätet ser helt annorlunda ut. Samma modeller används dessutom av företag som av privatpersoner och detta driver på längre perioder av säkerhetauppdateringar.

En prenumerationstjänst med löpande intäkter ger ett incitament hos tillverkaren att släppa uppdateringar men detsamma är inte nödvändigtvis sant för ett högre engångsbelopp då affären redan skett.

Det kan ju finnas helt andra faktorer än pris som påverkar supportlängd hos videoringklockor. Kansle huruvida produkterna riktar sig till företag eller kanske insatta hobbyister (säg Ubiquiti) påverkar som störfaktor? De tenderar att vara dyrare men andra dyra produkter kanske inte aläpper uppdateringar, vad vet jag. Det är oavsett just därför det är viktigt med en systematisk sammanställning av pris mot supportlängd där även andra potentiella störfaktorer kan listas, vi människor är notoriskt dåliga på att ha en intuitiv känsla för sånt och ser lätt falska mönster/samband.

Av lhugo

Låt mig presentera:

Audio Woo Checklist (https://www.thewelltemperedcomputer.com/Fun/Woo.htm)
(attributed to Sean Adams, founder of SlimDevices)

You claim that an

( ) audible
( ) measurable
( ) hypothetical

improvement in sound quality can be attained by:

( ) upsampling
( ) increasing word size
( ) vibration dampening
( ) bi-wiring
( ) replacing the external power supply
( ) using a different lossless format
( ) decompressing on the server
( ) removing bits of metal from skull
( ) using ethernet instead of wireless
( ) inverting phase
( ) installing bigger connectors
( ) installing Black Gate caps
( ) installing ByBee filters
( ) installing hospital-grade AC jacks
( ) defragmenting the hard disk
( ) running older firmware

Your idea will not work. Specifically, it fails to account for:

( ) the placebo effect
( ) your ears honestly aren't that good
( ) your idea has already been thoroughly disproved
( ) modern DACs upsample anyway
( ) those products are pure snake oil
( ) lossless formats, by definition, are lossless
( ) those measurements are bogus
( ) sound travels much slower than you think
( ) electric signals travel much faster than you think
( ) that's not how binary arithmetic works
( ) that's not how TCP/IP works
( ) the Nyquist theorem
( ) the can't polish a turd theorem
( ) bits are bits

Your subsequent arguments will probably appeal in desperation to such esoterica as:

( ) jitter
( ) EMI
( ) thermal noise
( ) existentialism
( ) cosmic rays

And you will then change the subject to:

( ) theories are not the same as facts
( ) measurements don't tell everything
( ) not everyone is subject to the placebo effect
( ) blind testing is dumb
( ) you can't prove what I can't hear
( ) science isn't everything

Rather than engage in this tired discussion, I suggest exploring the following factors which are more likely to improve sound quality in your situation:

( ) room acoustics
( ) source material
( ) type of speakers
( ) speaker placement
( ) crossover points
( ) equalization
( ) Q-tips

Av lhugo
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vi lever i en farlig tid och man får vara vaksam. Ett problem jag ser är folk kan ta genvägar och ge Ai tillgång till mer än vad den behöver ha. På samma sätt folk tar genvägar och tar med deras jobbryggsäck med laptop på ställen (AW, gym etc) som den ej borde vara på för det underlättar och sparar tid för dem.

Jag håller med men är problemet du beskriver verkligen något nytt? Att ge en process mer resurser än vad den borde ha är och har varit ett problem sedan urminnes tider. Onödiga filrättigheter, delade användare, bred access av portar, API:er som äe onödigt vida, root-access osv.

Av lhugo
Skrivet av reverend benny:

Det beror lite på vad du menar med säkerhet.
Ofta så har dyrare enheter längre support där du får uppdateringar till din enhet, dom brukar också vara snabbare på bollen att patcha när säkerhetshål upptäcks.
Dyrare enheter kommer ofta från mer välkända bolag och dom bryr sig om sitt rykte, så även där finns ett incitament att patcha enheterna.
Sen kan det absolut vara så att dom går att återställa på plats, men förhoppningsvis så fångas personen på kameran så att ägaren kan skicka 176-671, 176-617, 176-716 eller någon annan i gänget efter sabotören.

Jag känner inte till någon systematisk genomgång av säkerhetssupportslängd hos smarta videoringklockor där även pris ingår i studien. Du får gärna länka om du känner till dem. Det spännande prisintervallen är ju från de priser över kinesiska billighetskameror på alibaba och uppåt. Alltså de kameror som skulle kunna väntas säljas på europeiska marknaden.

För mig är det inte alls självklart att det finns en tendens för dyra märken att ha gott säkerhetsstöd över tid.

Av lhugo
Skrivet av ajn:

Jag tror tvärtom att du inte förstår vad copyright är, och vad som skyddas av copyright, patent eller inte skyddas alls.
https://en.wikipedia.org/wiki/Clean_room_design

Ja Clean room design är termen jag söker i detta fall. Saxat från wikipediaartikeln:

"Typically, a clean-room design is done by having someone examine the system to be reimplemented and having this person write a specification. This specification is then reviewed by a lawyer to ensure that no copyrighted material is included. The specification is then implemented by a team with no connection to the original examiners."

Detta är rätt nära vad som skulle kunna hända vid en hypotetisk läcka av AMD:s kod/reverse engineering. Specen blir känd -> ny kod kan skrivas utifrån denna.

Av lhugo
Skrivet av Kml:

Finns exploits och bugs i allt software, skilladen är att risken för exploits är större i software med publik kod samt avsaknaden av legalt ansvar för åtgärd och ersättning.

Upplevd säkerhet, beror nog på om du frågar it juristen eller utvecklaren 😆

Vad är det du lutar dig mot när du kommer med detta påstående? På samma sätt du argumenterar för att öppen källkod skulle vara mer sårbar på grund av mängden ögon på koden kan man vända på det. Öppen källkod kan lättare granskas avseende eventuella brister än ett slutet dito och bårde på så vis vara säkrare.

Min uppfattning är att detta är en evig fråga inom IT. Det finns starka ekonomiska incitament bakom de som menar att sluten källkod är bättre. Ssmtidigt är det allmänt vedertaget att security by obscurity är dålig design. Vi har även Kerckhoffs princip som relaterar till det förra begreppet. Principen kan sammanfattas med att ett korrekt implementerat kryptografiskt system ska vara lika säkert även om all information om det blir känt sånär som på nyckeln. Detta formulerades om av den amerikanske professorn Steven M. Bellovin som:

In other words — design your system assuming that your opponents know it in detail. (A former official at NSA's National Computer Security Center told me that the standard assumption there was that serial number 1 of any new device was delivered to the Kremlin.)

Av lhugo
Skrivet av str8forthakill:

@lhugo du tappar mig för att du verkar inte förstå vad copyright är.

Även om koden läcks får den inte användas. Skulle Linux lägga till stödet för HDMI 2.1 i sin kernel skulle Linux stämmas för miljardbelopp och få böter tills Linux läggs ned. Detta gäller även "öppna implementationer". Cease and desist, alla som rör koden eller på något sätt släpper stöd, eller ens hostar kod med stödet kommer att stämmas och åka i fängelse.

Det du pratar om är piratkopering, att det på något sätt skulle vara acceptabelt att piratkopiera HDMI Forums källkod, det gäller även kod som baseras på den piratkopierade källkoden.

Håller du med om att det finns gott om exempel på öppna implenentationer av proprietära protokoll/standarder osv där de tagits fram genom reverse engineering? SAMBA i Linux/MacOS, LibreOffice och LAME är några exempel. Är dessa olagliga?

Om källkoden för AMD:s HDMI 2.1-kod skulle läckas skulle det definitivt underlätta reverse engineering av standarden. Nu är antagligen få här jurister och man skulle kunna argumentera att den som sett den läckta källkoden inte kan göra reverse engineering då den har förkunskap om specen. Min gissning är att detta inte håller rättsligt i praktiken. Den tänkta kod jag syftar på är en helt ny implementation utifrån utvecklarens förståelse av HDMI 2.1-standarden.

Sen en detalj. Källkoden tillhör AMD, specifikationen tillhör HDMI Forum.

Och en fråga - menar du att det är omöjligt att skriva en FOSS drivrutin av HDMI 2.1 oavsett hur den tagits fram eller är det just en kopia av AMD:s kod du syftar på?

Av lhugo
Skrivet av str8forthakill:

@lhugo

Det är väldigt svårt att försöka förstå exakt vad du skriver? Försök orda om det fullständigt.

Husom skulle ett läckande av källkoden bli en miljardstämning mot AMD och legal aktion mot alla som blir ertappade att använda delar av den utan licens. Att källkod läcker gör den inte öppen.

Och vem skulle dela stängd källkod med AMD efter det?

Jag vet inte var jag tappar dig. Skulle AMD eller någon annan part läcka HDMi-specifikationen genom kod eller på annat sätt, alternativt att man lyckas med reverse engineering så kommer specen därmed bli allmänt känd.

Väljer utvecklare att skapa en FOSS-implementation som inte bygger på blobbar eller stulen källkod och alltså bygger allt från grunden. Vi ser liknande kod till emulatorer för spelkonsoller, filformat, filsystem osv.

Jag har aldrig skrivit och tror självklart inte att AMD skulle läcka koden de skrivit. Frågeställningen rörde huruvida läkt stulen kod skulle kunna användas i Linuxkärnan. Svaret är nej men att det säkert lett till en öppen implementation.

Av lhugo
Skrivet av Kwirek:

Du verkar lite trött, gå och lägg dig så blir det klarare.

Osnyggt sett att argumentera för sin sak - min av dig förmodade trötthet och att det så är relevant för sakfrågan.

Frågeställninger är:

Skrivet av friArsenik:

Kan inte bara AMD lägga ut denna information/projekt på en "väldigt dåligt skyddat server". Så när någon haker grupp snor denna info, kan AMD säga att de betalar inte till utpressarna. Och denna info blir publicerad, så alla är glada... Förutom HDMI-forum

Där du menar:

Skrivet av Kwirek:

Borde vara svårt att inkludera stulen kod? Känns som ett öppet mål att dra inför domstol.

Min poäng var då:

Skrivet av lhugo:

Skulle koden läcka vittnar den ju lom hur protokollet fungerar. Den förståelsen kan ju användas för att skapa annan kod, med fri licens, till att användas.

Du menar då:

Skrivet av Kwirek:

Lycka till, betvivlar att man vill äventyra projektet för hdmi 2.1 av alla saker när det finns alternativ.

Mitt svar står kvar:

Lycka till med vaf? Vem är "man" du syftar på? Är det AMD? Jag hat inte påstått att AMD bör lägga den kod som utvecklats på någon server (med internetsladd i hårddisken) i syfte att den ska stjälas. Jag svarar alltså på: "Borde vara svårt att inkludera stulen kod?" då förmodat Linuxkärnan. Självklart inte men förståelsen för exempelvis ett protokoll vet vi leder till öppna implementationer för eller senare. Detta genom reverse engineering eller vad det nu må vara. Stulen kod hade definitivt gjort standarden känd för alla. Man kan tänka sig att någon skriver en helt ny kod utan koppling till den teoretiska läckan. Innehåller en FOSS-implementation ingen kod med stängd licens/blobbar eller liknande bör det inte vara något problem.

Är det något som är självklart du anser jag borde förstå här?

Av lhugo
Skrivet av Kwirek:

Lycka till, betvivlar att man vill äventyra projektet för hdmi 2.1 av alla saker när det finns alternativ.

Lycka till med vaf? Vem är "man" du syftar på? Är det AMD? Jag hat inte påstått att AMD bör lägga den kod som utvecklats på någon server (med internetsladd i hårddisken) ii syfte att den ska stjälas. Jag har bara svarat på frågeställningen som Kworek hade: "Borde vara svårt att inkludera stulen kod?" då förmodat Linuxkärnan. Självklart inte men förståelsen för exempelvis ett protokoll vet vi leder till öppna implementationer för eller sensre. Detta genom reverse engineerkng eller vad det nu må vara. En. Stulen kod hade definitivt gjort standarden känd. Jag har aldrig ens berört vad någon bör göra här och absolut inte AMD.

Av lhugo
Skrivet av Kwirek:

Borde vara svårt att inkludera stulen kod? Känns som ett öppet mål att dra inför domstol.

Skulle koden läcka vittnar den ju lom hur protokollet fungerar. Den förståelsen kan ju användas för att skapa annan kod, med fri licens, till att användas.

Av lhugo
Skrivet av MsSmith:

Skulle vända på det och säga att vetenskap är intressant men långt ifrån allt. Jag har som nämnts tidigare professorer, flera är några av de topp 2% mest citerade i världen (teknisk inriktning), i min verksamhet och de kan förstås mycket om något litet men precis som de flesta här en stor oförmåga att koppla ihop det till något annat. Då blir det plötsligt "Magi/psuedovetenskap" och det är förstås bara meningslöst. Det handlar inte om att jag ska förbättra min förståelse för vetenskap, utan att du ska placera din kunskap där den är implementerbar..

Du ser inte problemet som ett exklusivt vetenskapligt (man kan undra vad det skulle vara annars). Du ser heller inte ett behov att förbättra din förståelse för vetenskap. Du kommer alltså aldrig kunna formulera en nollhypotes som skulle vara möjlig att motbevisa genom mätningar av vetenskapligt definierade storheter -> dina resonemang kommer aldrig kunna vara falsifierbara. Vi lever alltså i olika uppfattningar kring hur man förstår sig på verkligheten och diskussion är meningslös.

Av lhugo
Skrivet av Errek:

Hoppas de ser till att "råka ut för en läcka". Standarder ska vara öppna och hdmi bör strävas att gå ifrån.

Lär hända via läcka eller genom reverse engineering. Kan ta tid men av historisk erfarenhet vet vi att det händer för eller senare.

Av lhugo
Skrivet av ajn:

Skrivet i en artikel om Linux 🤣

Jag förstår vaf du vill åt med tanke på den ideologiska motivation som många Linux-utvecklare har. Samtidigt finns de flesta IT-storföretag representerade ibland bidrag till Linux (både i kod och pengsr).

Av lhugo
Skrivet av MsSmith:

Som sagt, jag står för att jag tycker man är bra anal om man resonerar så. Välljud handlar inte om mätningar utan om personliga preferenser. Du kan mäta hur mycket du vill men det är i slutändan inte relevant alls. Och återigen, att tro att en DSP kan lösa ljudet (tänker inte ens upprepa mig fler gånger om M65 vs Scala Utopia nu), där har vi att lura sig själv.

Jag kommer inte kunna övertyga dig i detta. Själv har jag vetenskaplig bakgrund (fysik/medicin) och är av uppfattningen att vetenskapliga definitioner av relevanta storheter samt mätning av dessa är det enda relevanta för att generellt beskriva ett ljudsystem. Allt annat är magi/pseudovetenskap. Att sen samma ljudsystem kan uppfattad olika bra av olika personer är inte relevant. Håller du inte med om detta/inte är mån om att förbättra din förståelse för vetenskap är det meningslöst att diskutera något.