Inlägg

Inlägg som lhugo har skrivit i forumet
Av lhugo
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det är lite som att gå över ån för att hämta vatten.
Larm bör både ha larmsändning över det fast och mobila nätet. Vill man öka säkerheten så kan man ha en slags watchdog med krypterad data, där man får ett larm om kommunikation emot enheten förloras.

Men såklart folk kommer veta om att en dag slutar vissa enheter att fungera, men de vet inte vilka enheter vanligt folk har i sina hem. Speciellt inte när man kan köpa en kamera som skickar bilder till telefonen för runt 399kr. Denna kamera är dock beroende av både ström och fast bredband. (det blir dyrt att bygga något riktigt säkert, åtelkamera så endast beroende av 4G/5G)

Vad är att gå över ån för att hämta vatten? Jag ifrågasätter alls inte nyttan av redundans i uppkopplingen. Jag menar heller inte att någon inbrottstjuv skulle söka angripa bostadens larmenhet i syfte att stänga av larmet.

Min poäng gäller faran att i privatpersoners interna nät installera internetanslutna enheter som med största sannolikhet inte underhålls. Samma problem som med IoT. Detta plus det faktum att man gör sig sårbar för attacker som drabbar larmföretagen då angripare då kan rikta in sig på intressanta kunder.

Av lhugo
Citat:

Mathias Nilsson trycker även på att man bör ha larmkommunikation via både mobilnätet och sitt bredband för högre säkerhet.

Rimlig idé men man kan nog vara säker på att larmoperatörernas utrustning inte kommer att underhållas säkerhetsmässigt. Ytterst få av dessa kommer separeras från privatpersoners interna LAN.

Ett framtida (eller tidigare) intrång hos en larmoperatör där kundregister läcker är guld för en angripare. Tillsammans med sårbarhet i utrustningen kan man då komma riktat komma in på insidan av utvalda måls hemnätverk. Och detta utöver den sedan tidigare existerande risken att en angripare med kontroll över utrustnkng kan se när folk larmar på/av sina hem.

Av lhugo
Skrivet av Olof_von_Knorring:

1. Publikationsbias berör tendens att inte publicera under vissa omständigheter. Jag pekar på att studien inte alls skulle ha gjorts. Det är fundamentalt en annan frågeställning

2. Givetvis ger en välgjord studie värde ändå, men industrisponsringen är alltid vara relevant att hålla i minne.

Du menar att den aktuella studien inte alls skulle genomförts? För att vi redan har mer än tillräckligt med evidens för vad man visar i studien? Eller vad skulle problemet vara?

Vill du utveckla hur du menar att finansieringen med medel från industrin "minskar trovärdigheten åtskilligt" i det aktuella fallet. Jag ser inte det utifrån vad som beskriva i artikeln.

Av lhugo

Har du kikat på OpenWrt? Det är ett routeroperativsystem baserat på Linux och som kan användas på många olika routrar. Då får du fortsatt säkerhetsuppdateringar och slipper oroa dig.

Av lhugo
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Bra inlägg. Du missar min poäng dock, att det finns en bias för vilka studier som över huvudtaget görs. Dessutom finns så klart alltid betänkligheter bortom metodik.

Jag håller givetvis med, som ses i inlägget efter det du nu citerar, om att sakfrågan troligen är en icke-fråga.

Du lyfter en viktig poäng rörande publikationsbias. Det har man inom medicin ett reellt problem med vid exempelvis läkemedelsforsknkng. Detta så till den grad att vi på många håll kräver att studien på förhand registreras i databaser där man kan följa deras gång och företag inte väljer att undlåta publicering vid "icke-önskvärda resultat".

I detta fall har man drivit studien via universitet med stor stusiepopulation och god power att upplösa avvikelser i risk för stt fåtal tumörssjukdomar. Finansiärer från industrin har inte haft direkt kontrol över hur pengar använts. Vi gar god teoretisk grundförståelse för resultatet av studien. Resultatet var väntat.

Publikationsbias är främst problematiskt när man studerar mindre vetenskapligt underbyggda fenomen där man satt cut-off för statistisk signifikans vid typiskt 5 % (vanligt i medicin men betydligt lägre krav än inom fysik). Detta innebär at när vi studerar en icke-existerande effekt kommer vi att i 1 av 20 studier stt faktiskt visa på en effekt. Problemet (tillspetsat) är att om ett företag väljer att inte publicera de andra 19 studier man gjort förvränger det fälter. Det räcker såklart men en lägre grad av undlåtenhet för att förvrida resultatet.

Situationen ovan har vi inte i det aktuella fallet. Publikationsbias spelar såklart in även här. Ingen studiedesign är perfekt, det gäller alla studier som görs. I detta fall ger publikationsbias sannolikt en ytterst marginell effekt som drunknar i övriga felkällor. Man ska såklart alltid läsa studier kritiskt men då lyfta relevant kritik. Att skriva att trovärdigheten för studien minskar åtskilligt pga av finansiering från kndustrin håller jag alls inte mes om i det aktuella fallet.

Av lhugo
Skrivet av friArsenik:

a) Jag påstår inte att mobiltelefoner orsakar hjärntumörer.
(Bara så att det är klart från början)

b) Det jag påstår är att i " Den kapitalistiska världen", SÄLJS ALLT, bara någon är beredd att betala rätt pris.

Alla topp chefer känner varandra personligen, eller kan kontakta varandra via advokater. Så två helt skilda/okända för varandra människor kan komma överens om en tjänst till rätt pris...

...Till exempel om en forskning i något (helt inresslösa) namn, men med ett önskad resultat...

Pengarna som går runt på dessa nivåer är mycket större än nationella budget av 98% av länder.

Vad är det du vill ha sagt relaterat till den aktuella studien? Menar su att artikelförfattarna/institutionerna är köpta? Skulle den beskrivna metodologin inte använts? Menar du att vi bör förkasta denna studie? Alla studier? Vad är din poäng?

Av lhugo
Skrivet av Jazz 1-up:

Du tänker på hur mycket hur mycket en kropp ger ifrån sig netto. Men tidigare kommentar var om endast emission och 1000W ser ut att vara topp resultatet om du skulle googla "human average thermal radiation".

Jag var också tvungen att fundera när jag läste 1000W. Men tänk dig att du är i vakum omgiven av endast 0°K.

Tack för ditt inlägg. Jag var nog lite snabb när jag svarade där. Betraktar man den rena värmeförlusten brutto för en individ kan man använda Stefan–Boltzmanns lag:

https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/d00e0758...

Givet en kroppsyta på 2 m², en kroppstemperatur på 37 °C och en emissionskoefficient på 0,97 (typiskt vid hudtoner vanliga i Sverige, människor kan nästan betraktas som svartkroppstrålare) får man en termisk stråleffekt på 1034 watt.

Hänvisar till detta meddelande i mitt ursprungliga inlägg.

Av lhugo
Skrivet av friArsenik:

Man skulle kanske lägga till att denna forskning sponsrades av mobiltelefon tillverkarna...

Varför skulle man? Jag kan inte se relevansen för resultatet. Läser du under rubriken Funding står det:

"The Swedish part of COSMOS was supported by the Swedish Research Council (50096102); AFA Insurance (T-26:04); the Swedish Research Council for Health, Working Life and Welfare (2010-0082, 2014-0889); the Swedish Radiation Safety Authority (SSM2015-2408); and VINNOVA (P31735-1). VINNOVA received funds for this purpose from TeliaSonera AB, Ericsson AB and Telenor Sverige AB, to cover part of the data collection (funding ended 2012). The provision of funds to the COSMOS study investigators via VINNOVA was governed by agreements that guarantees COSMOS’ complete scientific independence."

Respektive:
"The Finnish cohort has previously been supported by funding from the National Technology Agency (TEKES), with contributions to the research program but no control of the use of funding from Nokia, mobile network providers TeliaSonera and Elisa;"

I övrigt har datainsamlingen finasierats av allehanda forskningsprogram/universitet Inressekonflikter redovisas tydligt och jag ser alls inga tecken på tveksamheter.

Hade initiativ till studien tagits av mobiloperatörerna som sen kan välja att publicera endast om resultatet är till deras fördel hade det varit en annan sak. Det är inte vad som skett här.

Av lhugo
Skrivet av Kilroy:

Eller bara att stå nära en annan människa, mängden elektromagnetisk strålning som en annan människa sänder ut är ungefär 1000 watt.

Sen tar vi emot ca 900 watt konstant även inomhus.

Men dom där < 1 watt som mobilen sänder ut är farliga?

Jag står mig rättad, var för snabb med att svara och missförstod vad du skrev. Se mitt inlägg här.

Ursprungligt svar:

Citat:

Måste korrigera dig här. Typisk effekt för en vuxen individ i vila uppgår totalt till knappt 100 watt, vid aktivitet kan denna öka med en faktor men 4-5.

Men att det termiska bidraget från en mobiltelefons elektromagnetiska strålning är försumbar är fortsatt sant.

Av lhugo
Skrivet av Findecanor:

Fullständigt förutsägbart resultat. Deltagarna valdes ut bland mobiltelefonanvändare. Det fanns ingen kontrollgrupp i studie som inte använde mobiltelefon och inte bodde nära mobiltelefonmaster.
Men det hade heller inte varit möjligt i dag att hitta en sådan kontrollgrupp ...

När det gäller risk att utveckla hjärntumörer har vi all patofysiologisk grund att anta att riskökande miljöfaktorer är dosberoende i allra högsta grad. Vi behöver alltaå inte någon oexponerad kontrollgrupp för att få användbara resultat i dett fall.

Jag håller med om att resultatet är fullständigt förutsägbart då vår samlade forskning i fältet talar för att icke-joniserande strålning med blygsam termisk effekt ej påverkar risk för cancerutveckling.

Av lhugo
Skrivet av riiga:

För Generals och Zero Hour så är det så att Options.ini inte skapas ordentligt i "Mina dokument/Command and Conquer Generals Data". Skapa filen med rätt inställningar så startar spelet som det ska. Du bör dock ha försökt starta det en gång först så att katalogen skapas på rätt ställe. Sök på protondb eller kolla Valves Github för Proton så finns mer info för respektive spel.

Detta löste problemet! Tack!

Av lhugo

Någon linuxspelare som fått C&C-samlingen att funka med Proton? Fick inte igång Zero Hour idag. Lär lösa sig med kommande uppdateringar men har någon redan fått igång det får ni gärna skriva hur.

Av lhugo
Skrivet av eFoppa:

Definitionen tog jag från ASR, men jag håller nog med den. Ja det är svårt att definiera och eventuellt bidragande orsak till att det saknas mätningar.
Likväl existerar fenomenet. Annars hade två högtalare inte kunnat skapa en centrerad ljudbild. Att det existerar är såklart inte samma sak som att högtalare skiljer sig. Det enda jag med säkerhet påstår är att det inte är mätbart i en högtalare.

Det är här jag inte håller med dig. Det kan ju vara så att upplevelsen bara är ett resultat av klassiskt stereofont ljud. Där finns all information i de två kanalerna.

Om du menar att det inte är mätbart i EN högtalare (singular) så stämmer det då det krävs två högtalare.

Av lhugo
Skrivet av eFoppa:

Klippa klistra-funktionen verkar inte funka för mig, men en ganska utbred åsikt verkar vara att soundstage är den upplevda vidden, djupet, höjden av den stereobild ett par högtalare tillsammans med framförallt rum och akustik målar upp. Exempelvis låter det som musiken spelas mellan två högtalare som står 2m isär eller hör du ljud som låter som de spelas utanför högtalarnas position.

Imaging är hur väl definierade ljuden/instrumenten är inom soundstage. Dvs kan du peka på en specifik plats där ex en cymbal spelas.

Oavsett så finner iaf jag att rummet och akustiken har störst inverkan, sedan högtalarnas placering och sist vilken högtalare. Det finns teorier om att soundstage och imaging är ren inbillning och något som sker i vår hjärna. Jag tänker inte argumentera emot det, men min upplevelse är att olika högtalare med samma förutsättningar i övrigt uppvisar olika egenskaper i form av soundstage och imaging. Exempelvis för mig personligen brukar jag föredra stativhögtalare (billiga eller dyra) för bättre imaging.

Med din definition låter det som att man behöver dubbelblinda lyssningsförsök med tydliga kriterier för att klassa graden av vidd, höjd och djup av stereobilden. Sedan behöver man variera högtalarmodell med alla andra parametrar samma hos ett stort antal petroner för att se om det alls kan finnas fog att använda begreppet i relation till högtalarmodell.

Utan ovanstående är det alls inte meningsfullt att tala om vilka högtalarmodeller som är bättre i dessa avseenden. Det är ju krasst sagt egentligen inte ens säkert att ni ens talar om samma sak när ni använder begreppet.

Av lhugo
Skrivet av Pauls711:

Jag menar att det inte går att mäta på högtalarens förmåga att släppa ljudet (soundstage) så att du får en tredimensionell ljudbild då det är alldeles för många olika parametrar som inspelningen via ex cd, förstärkare till högtalare i rummet. Vid en anläggning kanske det låter bra och mindre bra i en annan. Skall ett företag mäta en högtalare och visa ett värde, spara det på en dator för att visa kunden, så gäller det bara på den specifika anläggningen i det rummet mätningen är gjord. Glömde att även mikrofoner och all inspelningsutrustning kommer att färga det inspelade ljudet.
Mvh Paul

Återigen så behöver du först definiera begreppet soundstage på ett entydigt vis. Annars är det meningslöst att tala om. Ska du dessutom klassa högtalare utifrån hur bra de är avseende en given egenskap behöver du också ett mätetal kopplat till detta.

Sen att samma ljudsignal till samma högtalare kommer att påverkas av den miljö de står i är ju självklart. Att det skulle hindra att tillverkare uppger specifikationer håller jag inte med om. Samma problem finns ju i alla möjliga sammanhang och det löser vi med standardiserade testförhållanden - exempelvis gaser vid normalt tryck och temperatur, bilars prestanda vid standardiserade körscheman, hållbarhet av matvaror vid lagring i viss temperatur osv.

Av lhugo
Skrivet av Pauls711:

Hej, Vid avlyssning av musik ex The pros and cons of hitch hiking av Roger Waters så hör du en klocka i vänster högtalare i första låten. Jag har hört den från högtalaren till ca två meter ut i rummet i olika anläggningar. Whole lotta a love från Led Zeppelin II har en mitt där Jimmy Page använder en Theremin och sin gitarr. Jag har hört soundet från mitt mellan högtalarna till bakom mig. Hur mäter man det? För mig personligen så är det kvaliteten på högtalare inklusive uppställning, förstärkare, avspelare och rummet, man kan dämpa det med mattor, gardiner, och hyllor med cd, LP eller böcker .m.m.
Mvh Paul

Definiera vad du vill mäta? Är det:

- Ljudet som dina trumhinnor registrerar? - Mikrofon i hörselgångarna är väl en metod?
- Är det signalen som leder till upplevelsen? - Den är ju inspelad.
Är det en modell för var du kommer att uppdatta att ljudet förläggs? - Det är ju subjektivt men man kan bygga modeller för dina öron likt vi diskuterade tidigare med överföringsfuktionen genom att spela upp ljud från olika platser i rummet och spela in signalen från hörselgången.

Oavsett vad kommer ju mätningsr stt vara nyckeln till problemet då våra hörselorgan är mätdon.

Av lhugo
Skrivet av Djhg2000:

Efter fiaskot med ReactOS så tror jag att få är villiga att ta den risken, även om det skulle gå att komma undan med i domstol. Typiskt har man juridisk rådgivning med sig om man ger sig in i något sådant och få privatpersoner kommer att betala för det.

För de som ändå vill ha en fungerande lösning så går det att använda en speciell modell av DP->HDMI-adapter som diskuteras i denna tråd: https://gitlab.freedesktop.org/drm/amd/-/issues/1417#note_221... . Om man vill ha VRR så finns det även en firmware till adaptern med stöd för det här: https://gitlab.freedesktop.org/drm/amd/-/issues/1417#note_226... .

Jag har inte testat lösningen själv och jag vet inte hur svårt det är att byta firmware på adaptern men lösningen finns.

Jag är ingen jurist och det finns ju många domstolar världen över. Svårt att veta. Jag tror dock att clean room design kommer att leva vidare. Egentligen är väl ReactOS i sin helhet exempel på det.

Av lhugo
Skrivet av Djhg2000:

Det du pratar om har redan provats.

ReactOS behövde spendera väldigt lång tid (runt ett år om jag minns rätt) på att riva ut kod skriven av en utvecklare som visade sig ha läst läckt källkod av någon Windows-version. Allt som revs behövde skrivas om eftersom det var funktionalitet som användes och det satte käppar i hjulen för all annan utveckling som inte längre kunde testköras mot ett fungerande kodträd.

Kort sagt så skulle det inte hjälpa alls med läckt källkod, snarare tvärt om eftersom du måste hålla de som har läst den läckta koden borta. Det enda vi kan göra är att vänta och se om AMD kan implementera stödet i firmware istället, om inte på existerande kort så kanske på framtida.

Man kan fortfarande tänka sig scenariot att man utifrån en läckt källkod formulerar en specifikation för standarden. Denna specifikation kan skickas till en annan grupp utvecklare. De kam sedan skrivan en helt egen implementation. Detta är ju i princip https://en.wikipedia.org/wiki/Clean_room_design och borde vara ok.

Av lhugo
Skrivet av eFoppa:

Nu slår du knut på dig själv.
Det är inte definierat av mätningar eftersom dessa inte existerar. Vilket är precis det vi hävdar. Men du påstår alltså att mätningar inte gjorts därför att egenskapen i sig inte ens existerar???
Så enligt dig kan inte två högtalare skapa en centrerad ljudbild. Mycket märkligt. Låter nästan som du aldrig har hört en högtalare.

Jag hävdar absolut att imaging existerar. Den som inte tror på detta kan ta två högtalare och spela upp valfri film och sen peka varifrån dialogen kommer. De allra flesta högtalare klarar av att centrera talet mellan sig.
Om man enbart tror på mätningar kanske man enbart ska lyssna på 1 högtalare eftersom det är så alla högtalare mäts.

Edit: och för alla andra så kan ni dra på Tool - Chocolate Chip Trip och sen tar ni och pekar i luften var trumman spelar. Till och med mina podcasthögtalare (Sonos one) i sovrummet klarar av att flytta ljudet mellan sig (om än inte särskilt bra).

Har jag skrivit att två högtalare inte kan skapa en centraliserad ljudbild? Gör du en strawman här? Stereofon audio härstammar ju från 1800-talet och varken jag eller någon annan här hävdar att det är inte är definierbard/mätbart. Om du däremot tar och definierar imaging rigoröst så kan vi svara dig.

Av lhugo
Skrivet av eFoppa:

Hokus pokus.
Du låter som en troende som säger att frågan om guds existens är löst. Hävdar man att det inte går att mäta/visa så fantiserar man bara.

Ett ytterst illa valt exempel. Du vänder alltså på brädet? Vi som anser att det vi diskuterar behöver vara:
1. Mätbart
2. Kvantifierbart
För att ens vara meningsfullt att tala om skulle alltså vara verklighetsfrånvända?

Hävdar man att något existerar måste det samtidigt definieras och det skall finnas möjlighet att falsifiera via mätningsr.

Skrivet av eFoppa:

Går det att mäta, hur svårt är det att göra en sådan mätning och visa resultatet?

Här har du 3st olika mätningar av högtalare (som jag själv haft mycket att göra med). En av dem är exceptionellt bra på LR-imaging. Inte lika bra varken på djupet eller höjd. Vilken är högtalaren och vilket mätvärde är det som påvisar denna egenskap?

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_conten...

Du kan som sagt inte kräva att jag ska peka på vilka högtalare som är bäst på att skapa något du varken rigoröst definierat och därigenom inte går att kvantifiera. Du måste komma med en vetenskaplig definition av i detta fall "LR-imaging" inklusive hur den kvantifieras för att en sortering i "brahet" ska vara möjlig.

Skrivet av MsSmith:

Jag tror du missförstår. Det är inte jag som har en utmaning här, utan det är uppenbarligen du och de andra.
Poängen är, om det är så enkelt att förklara sound stage återkom med en förklaring. Fortfarande är det helt ointressant egentligen eftersom olika högtalare och förstärkare har olika karaktärer och ljud, men jag skulle gärna titta på flera olika högtalare med uppmätt sound stage och matcha det med recensioner av samma högtalare.

"Sound stage" är ett begrepp du tagit upp och likt användaten ovan inte definierat rigoröst vetenskapligt. Du kan inte be oss gr oss en förklaring vad som menas med något du själv dragit hit. Du tog upp HRTR som enda konkret definerade begrepp relaterat till rumslig placering av ljud. Detta är ett enkelt begrepp vetenskapligt och definierbart/mätbart.