Inlägg

Inlägg som HC-8315 har skrivit i forumet
Av HC-8315
Skrivet av AntonSam:

@HC-8315: Ah, okej. Att ominstallera om windows ska nog inte vara några problem ifall jag behöver göra det. gjorde det för inte så länge sedan, tog inte allt för lång tid. Så att jag möjligtvis behöver göra det ser jag inte som en nackdel. Tänker bara på, är det nödvändigt att installera om windows ifall det nya moderkortet bara är en nyare version av det man redan har? Eller är det andra drivrutiner eftersom att det är en nyare modell?

Rent praktiskt så får du ett Windows som i de dolda blir lite plottrigt med drivrutiner som dels används och dels bara ligger där. Som jag skrev tidigare så kan de hända att Windows inte vet vilken drivrutin som är rätt och väljer att köra på föregående drivrutin och de kan leda till instabilitet, dålig prestanda och i vissa fall helt omöjligt att installera eller få Windows att använda rätt drivrutin. Man kan jämföra de lite med att man köper en ny stereo till bilen och så drar man helt nya kablar till den utan att varken koppla ur och ta bort kablarna till den gamla stereon.
Jag ska inte måla fan på väggen med en massa mardrömsscenarion. Men hur man än vrider och vänder på de så är de inte optimalt. Du vill byta till en starkare processor och väljer att byta plattform. Men att skippa en nyinstallation av Windows undergräver syftet med bytet och du kanske inte upplever någon förbättring alls.

Av HC-8315
Skrivet av PointMan:

Osannolikt. X har inte ens hål på sidan för att kunna skruva dit några rackfästen. Den är så liten så den är mest troligen inte tänkt för rackmontering överhuvudtaget.

Till dom jag hittat rackmounts till så klämmer man fast routern eller switchen via en ram. Så inga skruvhål används, och de va därför jag började försöka hitta till X modellen.

Skrivet av xfade:

De andra verkar vara skruvade/tejpade underifrån.
Kanske köpa ett plant hyllplan 19"?

Om jag inte kan hitta så är ju ett hyllplan ett alternativ.

Av HC-8315

Rackmount till EdgeRouter X?

Rackmount till EdgeRouter X, finns de?
Jag har hittat till Lite, PoE och 4 men inte till X.

Av HC-8315
Av HC-8315
Skrivet av Nivity:

Tackar för många bra inlägg, intressant att läsa.

Sa upp mitt Bahnhof (efter suttit 29 minuter i kö till uppsägning i telefonen )

Får se om man ska våga testa Bredband2 igen halva priset 7 månader eller om man ska testa Ownit och se hur det är.

Du kommer nog inte märka någon skillnad alls oavsett vilken operatör du nu än väljer mot den du nyss hade. Men "go for it" med vilket du nu nu väljer

Av HC-8315
Skrivet av Paddanx:

Hmm. Det märks att Intel moddad dens FW. Och det märks att den fortfarande inte riktigt hänger med som en NVMe disk i high-end klass.

Några saker jag noterar:
http://images.anandtech.com/doci/12349/rr-s-860pro-512.png

Detta är en SATA SSD vs 760p NVMe SSD... och förloraren är NVMe?!
QD1 vinner den lite dock, men QD2-QD16 förlorar den... Samsungs nya kontroller är rusigt snabb för att kompensera så bra, och SM2262 har inte kraften bakom att ta igen det.

Dens otroligt lilla SLC cache:
128GB
https://www.pcper.com/files/imagecache/article_max_width/review/2018-01-25/128-cz.png

256GB
https://www.pcper.com/files/imagecache/article_max_width/review/2018-01-25/256-cz.png

512GB
https://www.pcper.com/files/imagecache/article_max_width/review/2018-01-25/512-cz.png

1,5GB/s skrivprestanda är kul... men... det var inte många sekunder den hade det innan den dyker ner till SATA nivå eller värre. 512GB verkar nå ca SATA nivå, så det är nog minsta jag skulle rekommendera. 128GB disken är verkligen inte bra, undvik den.

Fullständiga recensionen här.

Vi pratade ovan om mixed burst också:
https://www.pcper.com/files/imagecache/article_max_width/review/2018-01-25/mb1.png

Och i denna praktiken gör den bra ifrån sig. Den förlorar mot 960 EVO, men det är några få % vi pratar, och inget allvarligt. TRIM prestandan är dock inte lika bra som 960 heller.

SM2262 verkar vara en av de mer prisvärda NVMe kontrollerna dock. Det verkar som Intel satsar på budget/prisvärd disk igen, och denna gången är den bra nog för att faktiskt vara en bra budget NVMe SSD. Jag vill se hur 16nm TLC NANDet klarar sig med 6 mån lagring, och även när det är slitet... men i teorin ser det ut att med rätt pris, blir detta ett bra alternativ som inte behöver 960 EVO+ prestanda, men ändå inte vill ha SATA kablar (finns tydligen de som är allergiska ).

PS. Hade gärna sett dem göra 120 / 250 / 500GB storlekar istället dock, och lagt till dessa GB som extra SLC cache istället. Hade gett ca 2,5 / 2 / 4 GB Cache extra som trots allt hade gett nån sekund eller två till med snabb skrivning. Men istället har man valt att skryta med fler GB/kr...

Jag vill minnas att Intel faktiskt nämnde att dom ville konkurrera i instegsklassen med 760p serien. Så dessa siffror är förmodligen inte direkt förvånande egentligen.
Jag skall dock kolla mer på pcper.com i framtiden då deras recensioner verkar vara en klass högre än dom fleta andra populära sidor.

Skrivet av SysXpl:

Jag använder datorn som storskaling PLEX streaming server och torrent server. Streamar bland annat en del 4K remux filer men också 24 Bit FLAC, DSD filer bland mycket annat. Streaming servern används av mig som äger den, min sambo, min pappa och hans sambo, flera nära vänner och alla deras barn (mellan 2 och 16 år) om dom har barn. Jag kopierar en del filmer, när DVDFab har stöd för UHD BD kan det också bli intressant. Ska köra en 60 TB Raid med 5 WD Gold diskar på 12 TB styck. Sedan ska jag ha Samsung 960 Pro ELLER kommande 980 som disk. Inte alls säkert att jag har nytta av en NVMe disk ändå... Men det blir också lite av en "sport" för mig. Kul att uppgradera till fina komponenter och låta datorn se häftig ut.

Då förstår jag mycke mer dit val och varför du ser fram emot ökad prestanda.

Av HC-8315

@AntonSam: De är inte optimalt för ett operativsystems funktionalitet och stabilitet att ha dubbla uppsättningar av grundläggande drivrutiner med mera. Ungefär som när man byter mellan grafikkort från AMD till NVIDIA eller vice versa. Även om man kör en cleaner kan gamla spår finnas kvar som ger diverse problem, eller drar ner prestandan.
Enkelt fattat så vid installationen av Windows så skräddarsys operativsystemet mot den hårdvara som sitter i. Mycke av dom går inte att avinstallera överhuvudtaget heller. De är dock lättare idag att bara byta moderkort och processor utan att Windows i sig kraschar eller ballar ut, men de är fortfarande inte optimalt. I äldre Windows versioner kunde ett moderkortsbyte (även vid samma socket, chipset men en annan modell) leda till bluescreen vid uppstart som aldrig gick att komma ur.

Av HC-8315
Skrivet av Bemushroomed:

Häng ut bedragaren, använd * istället för en av bokstäverna i för och efternamn för att komma runt PUL osv.. Någon annan kan ju sedan "spekulera" om det riktiga namnet... bra om hans namn hittas för de som googlar.

Alla anses vara oskyldiga tills dess att motsatsen är bevisad i domstol!
Man löser sällan lagbrott genom att själv begå eller uppmuntra andra att göra lagbrott. I detta fall så kan man nog klassa de som "Brott i rättssak" vilket också ofta leder till ett skarpare straff eftersom man har tagit lagen i egna händer. Med andra ord. Att hänga ut en person som ev är misstänkt för ett brott påverkar både individen, samhället och utredningen på ett negativt sätt. Den som har hängt en individ oavsett om denne är skyldig eller ej har själv begått ett lagbrott om den uthängde blir utsatt för något negativt relaterat till uthängningen.

Av HC-8315

Bara jag som tycker att de är lite för tidigt med ett nytt Batllefield?

Av HC-8315

Brädspel vet jag inte, men jag spelar mycke X-Wing från Fantasy Flightgames.

Av HC-8315

I den stad där jag bor finns primärt tre aktörer i stadsnätet. Itux, IP-Only och Zitius. Är lite osäker på Itux då Com Hem bara äger Coax nätet medans fiber är uteslutande IP-Only och Zitius. För att sen komplicera de lite mer så sköts all fysisk support och underhåll på samtliga nät av ELTEL som jag upplever väldigt långsamma.
Av ren support och service hade jag föredragit Telia som operatör. Men jag kör med Bahnhof, och de är direkt pga priset. Telia är den absolut dyraste operatören jag kan välja på!

Av HC-8315

De är är för varmt. De kan ju vara så att kylaren i sig sitter felmonterad. Att montera om den kräver ny kylpasta, så de är en bra start.
Vad har du för datorlåda?

Av HC-8315
Skrivet av anon159643:

Jag håller inte riktigt med här, det räcker som sagt att kopiera en fil så ser man skillnad direkt. Och det är inga precis massiva dataflöden man behöver syssla med. Jag själv märker direkt skillnad på diskarna och det känns lite som när jag jobbar på mina 850 evos att jag har glömt att släppa på handbromsen.

Men prisskillnaden gör att de flesta bättre bör lägga pengarna på annat, som cpu/gpu eller varför inte sparandekontot:
960 evo 500GB kostar 2300kr
Samsung 850 500GB kostar 1300kr

Skulle skillnaden i pris bli mindre säg 300kr skillnad och inte 1000kr, så skulle jag rekommendera 960 evo till fler.

Mainstreamspel är idag som sagt usel på att utnyttja hårdvara, det är typ endast grafikkortet som är intressant där. Det är ju lite konstigt då man t.ex. med 32GB ram är extremt begränsad i cad, ändå kan man köra de flesta spel fint på 16GB ram.
Men det handlar om att speltillverkare lägger ner otroligt mycket pengar på att optimera spelen så att många kan köra dem och det flyter på bra. Samma sak gäller när det laddas nya kartor etc, det är inget standardiserat råformat som de använder utan det är komprimerat för prestanda. Och då blir det hellre inte så mycket data som ska läsas in..

Förvisso har du ju en poäng där när de kommer till att flytta/kopiera filer. Men jag kontrar de uttalandet med hur ofta flyttar man på så pass mycke data mellan olika diskar att man upplever en flaskhals? De är ju mer troligt att den vanliga hemanvändaren isf flyttar filer till en NAS, eller ännu mer troligt en extern hårddisk. Och då är de oftast nätverket eller USB gränssnittet som blir flaskhalsen istället. Vi kan också ta fabriksdatorer från till exempel Dell, ASUS, Lenovo med mera. Där är de ju inte direkt ovanligt att hårddiskarna är partionerade. De är förmodligen dock vanligast på bärbara, "But i digress". Vi här på sweclockers glömmer ju rätt ofta bort att de är en väldigt liten skara människor i de stora hela som faktiskt har behovet av den prestanda som till exempel NVME diskar ger.

Av HC-8315

@AntonSam: Nu är jag lite sen till festen. Men jag tänkte likväl flika in med tanke på vad som har tagits upp i tråden så känns de lite som en sak faktiskt glöms bort. De är ju faktiskt så att Skylake / Kaby Lake processorer inte blev sämre per automatik bara för att Coffee Lake släpptes. Dom är fortfarande lika bra som innan. Att de nu finns sex kärnor i dagens i5 och i7or är ju helt klart nice.
Jag ser såhär på saken iaf. Billigast och enklast är att sälja i5-6600K och köpa en i7-7700K. Du slipper då allt fippel med att byta moderkort, installera om Windows och allt därefter. En i7-7700K är fortfarande en mycke potent processor och fortsätta vara de ett bra tag till.
Jag har precis gjort en sån här sak själv, men jag valde faktiskt en i7-6700K medans dom ännu finns i butik. Varför? Jo, dels för att jag inte kommer överklocka mer än att synka samtliga kärnor till samma frekvens i Turbo. Och dels för att jag anser att i7-7700K helt enkelt blir för varm.

Av HC-8315
Skrivet av Arnkell:

För 3 år sedan frågade jag om det verkligen var värt att skaffa en M.2-SSD, och då sade man att överföringsfarten på 1500 mb per sekund var totalt överflödigt och inget datorspel skulle utnyttja den farten, dvs man såg ingen ökning i snabbare save-laddningar eller inläsning av en bana/map.

Har detta förändrats? Skulle en SSD som den i artikeln ovan faktiskt göra spelladdning (från HD förstås, inte när man läser in en multiplayerbana som ligger hos speltillverkarens server) mycket snabbare än en 850 EVO? Dränk mig i fin statistik!

Nej, de har faktiskt inte förändrats. Framför allt i spel och laddtider så finns endast skillnader mellan mekaniskt och SATA SSD. SSHD kan va snudd på samma som SATA SSD när speldatan väl är cachad. De finns en del tester ute, och jag vill minnas att Linus Tech Tips la upp en video där man testar Intel Optane 900p i spel. Och även de va en besvikelse. I bästa fall nån enstaka sekund bättre laddtid än vad en budgetklassad SSD gav. Idag är de inte hårddiskarna som är flaskhalsen i många fall, utan de är spel och program som är dåligt kodade för att kunna utnyttja prestandan hos SSD diskar. Adobe Premiere är ett exempel på ett program som i teorin behöver all prestanda den kan få, men programmets kod är så dålig att inte ens en Optane disk ger nån prestandaförbättrimg vs en SATA SSD.
Så för oss vanliga dödliga som inte håller på med tunga dataflöden, AI, extrema beräknas inga inom forskning med mera så är en vanlig SATA SSD de bästa valet i dom allra flesta fall.
Jag själv har en NVME och i allt jag gör med min dator så märker jag ingen skillnad i något mot min förra disk som va en 850 EVO. M.2 och U.2 diskar är mest en ballfaktor med placebo effekt. Förbannat tråkigt tycker jag då den här tekniken är hur cool som helst 😟

Av HC-8315
Skrivet av Glaring_Mistake:

Ser ut som att de ska testas snart eftersom Chris Ramseyer på Tomshardware inte kan ta och säga någonting om serien längre.

Aha

Skrivet av Paddanx:

BX300 kör exakt samma NAND som MX300 och 600p... enda skillnaden är att man valt att köra det i MLC läge. Men du har fortfarande SLC cache, och fortfarande låg sekventiell prestanda, på ett NAND som rent av... inte verkar bra.

Som budgetdisk... go for it.
Men mellan MX500 och BX300, väljer jag MX500, om inte BX disken är väldigt billig.

Hehe... avslöjad

Blir intressant i se vad de kommer fram till. Tror 760p blir en vettig disk... men frågan är om den kan ersätta 750 i alla "nivåer", pga snabbt MLC -> TLC NAND.

@HC-8315 Glaring_Mistake är den som utför massor med tester på SSDer, rent privat, och har bra med kunskap och intresse för det. Det är alltid roligt att diskutera med likasinnade personer om saker som intresserar en. Tanken är som sagt att vi ska köpa in dessa nya diskar och testa också, även om vi siktat mest på SATA diskarna, för att det är grunden av NANDet och ev kontrollerns förmågor vi intresserar över. Då mer i aspekt av slitage, urladdning och P/E tolerans.

Han gör mycket jobb så jag vill han ska ha lite uppmärksamhet också

Ja jäklar vilket jobb ni gör. De skall ni båda ha stående ovationer för.
Jag överger också tanken på BX300 och tittar vidare på MX500. Håller kvar ett öga på Intels nya serie också.

Ser bra ut såhär långt iaf.

Skrivet av SysXpl:

Jag skulle satsa på Samsung 980 (970 och 980 ist. för EVO och PRO) istället för Intel's M2:or. Enligt rykten i slutet av förra året så är de på väg och Samsung 960 Pro 512 GB ser ut att ha utgått ur sortimentet hos bl.a. NetOnNet. Tidigare generationer av M.2. SSD:er ligger Samsung ordentligt i framkant när det kommer till läs och skriv hastigheter. Lite högre pris, men väldigt mycket bättre prestanda.

Jag har gått från i7 4790k till i7 8700k och tänkte gå från min 850 PRO SATA till nästa generations bästa M.2. SSD från Samsung för vanliga konsumenter. Jag tror det ger mest kräm (bäst uppgradering) för pengarna utan att behöva vänta ihjäl sig eller kasta upp en förmögenhet. Precis som @Paddanx skriver så är inte ett inarbetat varumärke med bra rykte en garant för att allt man kränger håller måttet. Intels processorer är utmärkta, men samma sak kanske inte gäller i alla andra segment.

Gör du redna nu något som gör din 850 Pro till en flaskhals? Om inte så ett råd från en som redan sitter med NVME disk i datorn. Om du inte gör något enormt krävande med hårddiskarna så kommer du tyvärr inte uppleva något lyft i prestanda.

Av HC-8315

Jag hade totalt glömt att uppdatera tråden. Problemet är löst. De fanns två fel. Först så led min router av bufferbloat i hastigheter över 300Mbps. Troligtvis ett fel på routern i sig. Har skaffat en ny router som inte lider av detta.
De andra felet låg på själva nätet i vårt bostadsområde. Också de är löst.

Av HC-8315

Kom nyss hem med en ny EdgeRouter X. Nu skall väl äntligen allt strul jag haft med ostabilt internet vara löst.

http://i64.tinypic.com/20rmn0g.jpg

Av HC-8315

Om detta är den senaste versionen av BIOS till ditt moderkort så har du fått den bugg som Intel varnar för. Just nu rekommenderas inte Intels senaste BIOS uppdateringar pga just detta fel.
Om du kan bör du backa till en äldre BIOS version.

Av HC-8315
Skrivet av Swedishg33k95:

Förstår inte riktigt vad du menar, slog på Intels RST i biosen. Satte upp en raid 1...har fortfarande det kvar. NU kan jag inte boota. Men efter jag stängde av det och bootade upp i windows på min ssd såg jag nu en Raid 1 på mina hårddiskar. Installerade Intels Rapid program i windows. Ser dock bara min SSD och en annan Hårdisk. Ser ej mina två hdd i raid 1...kan dock använda dem. Men intel rapid ger ut ett felmeddelande. Men det den berättar inte vad. (Förstå att jag blir lite snedvriden, samt lite okunskap blandat med frustration)

EDIT: När jag menar att jag inte kan boota är det för jag får error, ingen bootbar hårdisk (vilket tycks krävas för att starta windows 10 installationen) Kan ju fortfarande boota upp en live-linux tex...

För att ditt Windows skall boota måste RAID drivrutiner vara installerade. Att ändra från AHCI till RAID i efterhand medför en del pill om man vill slippa en omistallation av Windows. Kolla här och följ instruktionerna så slipper du installera om Windows.
Också att tänka på är att när dina diskar väl går i RAID 1 så skall du bara se en disk. Kan du se två separata diskar och gå in på båda två så har du inte skapat någon RAID!
http://www.overclock.net/forum/20-hard-drives-storage/1227636...