Inlägg

Inlägg som Sweedland har skrivit i forumet
Av Sweedland
Skrivet av No_Jah:

Jag tror att Teltonikas 4G routrar kan skicka SMS.

https://wiki.teltonika-networks.com/view/RUT240_SMS_Gateway

Ja, har jobbat med en av dessa och de har telenummerfält och digital ingång. Dessa routers är ju lite overkill men man kommer kanske inte undan det.

Av Sweedland

SMS sändare

Uppföljare till tidigare tråd om SIM-kort.

Pga utfasning av 2G/3G så kanske det är bättre med nyare standard (4G?) till en Alarm SMS-sändare. (Jag är ute på tunn is nu för detta med radio är inte riktigt mitt område så kvalitén på eventuella uppföljn.frågor kan vara låg)

Alltså, söker nån modul som kan byggas in i en låda (eller är redan kapslad) och om en larmingång aktiveras skickas ett SMS. Enheten ska kunna konfigureras med ett begränsat antal telefonnummer och ett textmeddelande.
Finns nåt radiokort (avsedd för EU-marknaden) med vettigt pris? Nåt som redan är färdigt och inte kostar skjortan?
Förslagen kan var helt klar med processor och radio eller bara bestå av radiodel och sen får vi haka på nån enkel processor som hanterar konfig. och AT-kommandon.

Alla idéer tas emot tacksamt.

Av Sweedland
Skrivet av JRE:

Om det bara är sporadiska sms som ska skickas så kanske Telia telematik abonnemang är ett alternativ.
Kom ihåg att Telia stänger ner 2G nätet 2025 så satsa inte så mycket på gammal GSM teknik.

Har en liten modul här (Induo, SS21-GSM) som enbart hanterar GSM vilket innebär 2G (900/1800MHz) så vitt jag förstår. Den modulen kan programmeras med olika telenr och texter. har USB-micro kontakt för ansl. mot dator så man kan konfigga den.
Man skulle ju gärna hitta nåt annat som också fungerar efter 2025. Deras TB141 är ju förberedd.

Av Sweedland
Skrivet av Tea42BBS:

när jag kollade på detta för en kunds räkning senast, så var det ohemult mycket billigare att beställa IoT SIMkort från något annat land - googla lite

T.ex.

https://www.thingsmobile.com/the-best-iot-sim-card-in-the-wor...

// LZ

Tack. Ska kolla detta. Intressant. Nu är inte jag expert på SIM-kort men de är väl ganska dumma? Du skriver "IoT SIMkort". Men bör inte de ta flera olika tekniker?

Av Sweedland
Skrivet av JRE:

Kom ihåg att Telia stänger ner 2G nätet 2025 så satsa inte så mycket på gammal GSM teknik.

Bra kommentar...

Av Sweedland
Skrivet av JRE:

Om det bara är sporadiska sms som ska skickas så kanske Telia telematik abonnemang är ett alternativ.
Kom ihåg att Telia stänger ner 2G nätet 2025 så satsa inte så mycket på gammal GSM teknik.

Ja. Vi har funderat på det. Där får vi en gemensam faktura var tredje månad med alla anslutna telenr. Det där är en administration som kanske blir övermäktigt. Det är en av frågorna att reda ut.

Av Sweedland
Skrivet av jaqob:

Som flera andra sagt, detta låter som IoT. De flesta operatörer har en portal för det om du googlar. Ska man skicka ut simkort, där ni står för abonnemanget, till kunder så vill ni ju ha ganska bra koll på vad simkorten tillåts göra, för att undvika tråkiga överraskningar. Tror även eSim är ganska vanligt i den här sortens deployment, framförallt om det gäller större skala.

Är ni bundna till sms?

Jag håller med och det är oftast lockande och konstruera om men i denna lösning är modulen redan spikad. Hela konceptet baseras på SMS. Fördelen med SMS är att det är en teknik som t.o.m gamla tanter kan hantera.
Angående missbruk av SIM-kort. Det är helt rätt tänkt. Nån ovan pratade om en portal hos Telenor (tror jag det var) där man administrerade allt.

Av Sweedland
Skrivet av griid:

Om du är privatkund tror jag det är så. Företag har det betydligt enklare.

Nja, jag berättade att vi behövde SIM-korten till en produkt som vi säljer. Kanske han inte visste bättre?

Av Sweedland
Skrivet av griid:

Telia har en kundportal för företag där du kan regga dina SIM-kort själv och de aktiveras direkt. De skickar ut det antal SIM-kort du behöver.
Dock är det endast till företag.

Jag pratade med 90400 nu och det var enklast och gå till en Teliabutik och köpa typ hundratalet kontaktkort och sen sätta sig o fylla på. Är det verkligen rätt sätt?

Av Sweedland

Ringde Telia-företag. De hade M2M och kontantkort som alternativ. Tror kontantkort blir ett vettigare alternativ eftersom M2M kräver uppmärksamhet varje månad.

Av Sweedland

bulk SIM kort för SMS

Vet nån här om det finns leverantör som kan leverera ett större gäng SIM-kort avsedda för SMS?
Dessa SIM kort ska sporadiskt skicka korta textsträngar via SMS till inprogrammerat telefonnummer.
Nån form av logistik runt SIMkort-nummer och ägare måste ju upprättas. Kanske redan finns hos leverantör typ nån kundportal?

Av Sweedland
Skrivet av Frankie95:

Tuusen tack för alla era svar. Det har hjälpt mig mycket. Jag kunde däremot inte hålla mig till BF så jag slog till igår på denna ⬆️. Får den på tisdag eftermiddag! Tack åter igen! 🙏🏻

Bra att du lyssnar på pappsen Frankie!

Av Sweedland

Skrivet av Petterk:

Typ alla M2M/IOT-abonnemang?

Eller vill du ha site-to-site VPN i routern?

Ärligt talat vet jag inte. Ska diskutera detta med min kollega imorgon. Tackar för ALLA tips.
Vill inte missa nån information som till nytta.

Av Sweedland
Skrivet av maDa:

Telenor företags-SIM kan få köpa till fast IP.

Designa aldrig en tjänst där du förväntas ha en statisk publik IP mobilt. Det kommer inte finnas kvar i framtiden.

Pratade med addsecure idag och de sade samma som du säger. Det är inte vettigt att konstruera nåt runt publikt IP.
Ska kolla Telenors villkor. Tack för tipset.

Av Sweedland
Skrivet av dlq84:

När jag säger "VPN-tjänst" så menar jag sånt som andra hostar och du betalar för, typ nordvpn, mullvad o.s.v. Sätter du upp en egen privat VPN har du mer kontroll.

Du nämner VPN. De jag använt tidigare i ett annat projekt använder sig av AddSecure. Då måste man som du säkert vet installera OpenVPN på datorn samt nåt cert. Givetvis gäller det även mobiler (är inte insatt i den biten).
På sikt ska ju det aktuella projektet också få högre säkerhet och då blir det VPN så vitt jag vet. Finns det andra leverantörer av det som AddSecure erbjuder? (Bulk-SIM kort, webportal med alla klienter, fast IP etc.)

Av Sweedland

Jag tror vi kommer att använda DynDNS tjänsten nu för prototypen och senare AddSecure när utvärderingen blivit gjord. Ska googla på WireGuard som @dlg84 pratade om.

Av Sweedland

Fast IP, 4G-modem. Finns sån leverantör?

Hej,
Söker SIM-kort från internetleverantör som kan erbjuda Fast IP. Finns sådan eller nån workaround?
BTW, Net1 sägs kunna det och vi har deras SIM-kort men tyvärr saknas täckning här trots att deras täckn.karta säger att vi bör ha det.

Av Sweedland

Förhindra access till Users folder. Hur?

Är lite newbee vad gäller rättigheter i win10...så ha överseende tack.
Har en win10 dator en admin user och sen har jag skapat en "normal user". Denna normala user (kallad Prod) ska inte kunna öppna admin foldern som ligger direkt under Users. Nu kan denne öppna och läsa efter en dialogruta som säger "Ge access för alltid om klicka ok". Kan Prod öppna o läsa admin för att "Alla" har läsrättigheter för admin-foldern och sen ärver underliggande foldrar detta? För jag ser inte Prod i Säkerhetsfliken/Users i foldrarna under admin.

Ett program som körs i Prod ska kunna skriva och läsa i en folder under admin/My Docs. Testade detta och lade till Prod under security och gav denne RW rättigheter. Det funkade (tidigare gick det inte...antagligen för Alla bara har läs).

Min fråga?
Ska jag ändra i accessrättigheterna för user "Alla" i säk.fliken för C:\users\[admin user] ? Finns annat sätt?
Kan jag explicit ge Prod rättigheter till vissa foldrar under admin\My Doc även om jag lyckas spärra ut Prod från övriga folders under admin?

Jag kan tänka mig detta är ett stort ämne...men tacksam för lite ledtrådar.

Av Sweedland
Skrivet av LeoLejon:

Testa Revo Uninstaller.

Efter lite mer googling hittade jag en av Microsofts troubleshooters. Du väljer om du har problem vid installation eller avinstallation. Efter val söker den igenom registret och sen presenterar en lista på vad den hittat för program. Leta. Välj. Markera. Då börjar den jobba relativt länge.
Detta verktyg fick faktiskt bukt på problemet mer eller mindre. Det verkar fixa sig.

Av Sweedland

Avinstallera ett Windowsprogram går ej. Var är låsningen?

Hej,
Använder ett third-party program till labview som heter VI Package Manager. Den installerades som vanligt men det blev nåt fel. Försöker avinstallera alt. installera om den igen men win10 säger att en "install.process redan pågår. Avsluta den först". Jag har på olika sätt försökt hitta var problemet sitter men har ej lyckats.
Försökt även anv. windows "Avinstallera program".. Givetvis samma svar.

Har nån några tips?