Inlägg

Inlägg som Sweedland har skrivit i forumet
Av Sweedland
Skrivet av FattarNiInte:

@Sweedland, ungefär så men tror alldrig /boot/ på rootfilsystemet rörs. Installation? Du skrev väl en färdig "image" till SD-kortet?
Jag vet inte varför det överhuvudtaget finns filer i /boot/ på rootfilsystemet men det var så för mig också. Verkar som om "image"-filerna kan innehålla dubbel uppsättning av /boot/*.
Jag kör Manjaro-arm(-ish), typ.
Du kan kolla om filerna är lika eller skiljer i dina båda /boot med tex diff.

"Target" var en annan Buster jag rensade /root partitionen på men behöll dess /boot. Sen clonade jag över source-root och provade. Men mus o tangentbord funkade inte. Provade olika sätt att få det att funka men icke. Googlade och läste nåt om att "kernel" kanske inte stämmer mot "modulerna" och då tänkte jag att jag kanske skulle föra över /boot också. Det var då jag tänkte att /boot mappen på source kunde rsyncas över. Så gjorde jag o då funkade det.
Så mitt inlägg här var egentligen att få bekräftat att man kunde göra så men att det ev. kan finnas vissa skillnader eftersom /boot partitionen kan ha fått en uppdatering (update/upgrade) men inte /boot-mappen.
Jag ska göra en diff på boot partition och /boot-mappen på en random Buster jag har....nyfiken,.

PS/ Undra om man kan döpa om /boot mappen och göra ett test....om der går och RPI:n startar ändå anv. ju inte /boot-mappen. /DS

Av Sweedland
Skrivet av FattarNiInte:

Filerna som ligger under /boot/ på rootfilsystemet har sannolikt inte uppdaterats sedan installationen eftersom boot-partitionen alltid är monterad där, dvs bootloader, firmware, kärnan och config.txt mm..

Med risk för dum fråga men jag är inte fullt insatt i hur en installation går till men kopieras mappen /boot till boot-partitionen vid installationen? Senare blir dessa två platser i osync beroende på uppdateringar?
I sådana fall ska jag ju rsynca partitionen /boot istället för mappen /boot.

Av Sweedland

rsynca hela Raspberryn som backup. Frågor.

Behöver ett klargörande/bekräftelse och några svar. Har en RPI4 med egengjorda applikationer och script/confs. Beroende på projektets mål ändras script, conf samt applikationen något. Jag vill inte hela tiden spara varje proj som en image. Tänkte att jag skulle testa rsync som backupmetod och provar enligt följande procedur:

Jag kör på en RPI4 med Buster (ej noobs) som jag vill ta backup på/clona.
Satte in ett SD-kort, target med samma partitioner och formateringar som source i en adapter i ett av USB-uttagen.
Monterade tomma SD-kortets /root partition till /mnt/s/
Rsyncade root från min source (den RPI4 jag kör på) till /mnt/s/
Gjorde en umount
Monterade nu tomma SD-kortets /boot partition till /mnt/s
Rsyncade min /source/boot/ till /mnt/s/
Gjorde en umount

Testade. Funkade.

Fråga #1: Det som ligger under /boot, är det samma filer som ligger på partitionen /boot?
Fråga #2: Om #1 är jakande så kan jag göra en rsync till en ex.vis minnessticka formaterad med ext4 och på så sätt spara projektet?
Fråga #3: Om alla frågor ovan leder till ett ja, kan jag göra en compress på samma gång när jag rsyncar så jag får allt i en "zip"?

Var finns det fallgropar?

Tacksam för svar.

Av Sweedland

Egentligen borde anropande funktion skicka med en pekare till ett utrymme som denne har gjort iordning för resultatsträngen. Det är mer tydligt.

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

Det står att jag använder 0,59GB av 6,53GB. Just nu har jag inga pdf'er på den, så det är 1,5 års anteckningar bara.

Den klarar pdf och epub, i övrigt vet jag inte. Och man kan editera på allt man har på plattan. Txt vet jag inte om den kan. Det har jag aldrig provat.

Har köpt en nu för 2500kr.

Av Sweedland
Skrivet av Lindehaven:

realloc() förändrar storleken på det minne som redan allokerats. malloc() allokerar minne på nytt.

Jo. Realloc fattar jag. Men du allokerar en area som inte finns eller? Pekaren *before är väl bara en variabel.
I detta fall bör realloc uppföra sig som malloc.

Av Sweedland
Skrivet av Lindehaven:

Tror tyvärr att det behövs mer kod än mindre kod. Felsituationer kan inträffa. Det kan t ex vara så att avgränsaren del inte finns i strängen str och då fås en NULL-pekare som man inte ska använda.

Ett gissel med dynamisk minnesallokering är att man kan få minnesläckage om man inte frigör det minne man allokerat. I mitt kodexempel med realloc() nedan blir det också ett minnesläckage eftersom det inte anropar free() men läckaget är begränsat till längden på den längsta strängen.

Båda funktionerna returnerar NULL om något gått fel.

/*****************************************************************/ char* after_delimiter(char *str, char del) { char *after; if ((after = strchr(str, del))) ++after; return after; } //********************************************************************** char* before_delimiter(char *str, char del) { static char *before; char *tmp; if ((before = (char *) realloc(before, strlen(str)+1))) { strcpy(before, str); if ((tmp = strchr(before, del))) *tmp = '\0'; else before = NULL; } return before; }

Ja. Det behövs ofta mer kod än vad man önskar. Mkt felhantering. NULL ska ju tas om hand av anropande funktion. En hel del plock med det där.
Varför använda realloc()? (inte jobbar så mkt med dessa minnesallokerare)

Av Sweedland
Skrivet av Bryal:

Såg förresten en liten förbättring till din kod nu när jag kom hem till datorn. Du allokerar onödigt mycket minne för resultat-strängen i before_delimiter. Du kan söka upp delimitern först, räkna hur lång prefix-strängen är, och bara allokera och kopiera över så många tecken som behövs:

char* before_delimiter(const char* str, char del) { const char* p = strchr(str, del); const size_t i = (size_t)(p - str); char* new = malloc(i + 1); strncpy(new, str, i); new[i] = 0; return new; }

Jag tycker Rust är ett väldigt trevligt språk. Det trevligaste jämfört med C tycker jag är det avancerade typsystemet med bl.a. generics/polymorfism. Speciellt polymorfism gör det så mycket enklare att återanvända datastrukturer för olika typer, istället för att ad-hoc behöva återuppfinna hjulet varje gång man vill, säg, lägga sin egna datatyp i ett hash-träd utan att behöva lägga allting bakom massa indirektion med void-pekare. C går nog alltid att göra snabbare än Rust om man är villig att lägga ned jobbet, men i min erfarenhet känns det som att man med Rust når 90% av prestandan av optimal C, med 30% av koden. Och detta är ju då jämfört med just optimal C, vilket man sällan orkar ta fram.

Den förbättringen är en klar förbättring. Sen hade jag ju gärna velat ha en begränsning i hur mkt minne malloc använder. Typ procent av total mängd minne. Men mig veterligen finns inget "std-C" funktion som returnerar datorns totala mängd minne. Skulle gärna velat ha typ att malloc kan max allokera 0.5% av tillgängligt minne.

Jag håller med om att C inte är speciellt kraftfullt språk. Det krävs en hel del plock med kod och återanvändning. Dock arbetar jag mest med microcontrollers och ibland Linux enkortsdatorer. I dessa använder jag delar av ett funktionsbibliotek. Jag vet inte till vilka miljöer RUst finns tillgängligt.

Av Sweedland
Skrivet av Bryal:

Om du vet maxlängden på strängen kan du använda en stackallokerad buffer, men i grund och botten tror jag inte att det blir så mycket enklare än vad du gör.

Det är för övrigt missar som denna — null-terminerade strängar — i C som gör att Rust kan prestera bättre i flera situationer, om man inte typ skriver sin egen alternativa sträng-implementation och sånt bös.

Ok. Funktionerna är kanske minimala nog som de är. Måste läsa på om Rust hör jag....

Av Sweedland

String before and after delimiter

Skriver på två funktioner och får en känsla av det finns ett enklare sätt. Då menar inte jag att skriva mer kompakt.
Funktionerna ska alltså returnera en pekare till sträng som jag kan använda mig av i ex. printf() eller i strcpy() funktioner.
Originalsträngen får ej modifieras.

Jag tycker det är omåttligt fult alt ha den där malloc() där men jag måste ju få dit '\0' och behöver därför en kopia eftersom originalsträngen ej får moddas.

Förslag?

edit: Jag ser nu att *temp ska vara static.

/*****************************************************************/ char* after_delimiter(char *str, char del) { return strchr(str,del)+1; } //********************************************************************** char* before_delimiter(char *str, char del) { char *temp, *p; temp=malloc(strlen(str)+1); strcpy(temp, str); p=strchr(temp,del); *p='\0'; return temp; }

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

Det står att jag använder 0,59GB av 6,53GB. Just nu har jag inga pdf'er på den, så det är 1,5 års anteckningar bara.

Den klarar pdf och epub, i övrigt vet jag inte. Och man kan editera på allt man har på plattan. Txt vet jag inte om den kan. Det har jag aldrig provat.

Tack för all information! Jag ska nog göra slag i saken framöver.

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

Ja, synken skickar filer både in och ut.

Jag tror jag klarar mig med 1'an.

Vilka format på filer kan man synca till plattan och de blir läsbara? txt? pdf? Om de är läsbara kan de förses med ett lager med anteckningar som du gör?
Jag kan visserligen läsa om detta på nätet men du kanske kan svara direkt om mängden minne på plattan?

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

Ja, ritytan är A5, men det blir en A4-pdf när man exporterar.
Zoomar du in 200% får du dubbel bredd och höjd, så då blir det ett A3. Zooma in 141% så får du i storleksordningen ett A4 att rita på.
Men som sagt, blir alltid A4 när du exporterar. Sedan kan du så klart zooma upp det när du skriver ut.
Angående kvaliteten så verkar det för mig som att plattan sparar din skrift som vektorer. Det blir snyggt när man skalar upp och ner. Över huvud taget är skrivkvaliteten bra.

Du syncar plattan med en app på dator eller telefon. Det är så du får in saker på den. Man ska även kunna koppla den direkt till datorn med USB, men det har jag aldrig använt. Du får läsa på deras site hur det funkar.
Jag använder uteslutande telefonen för att ladda över saker. Öppnar tex ett mail med en pdf. Skickar pdf'en till Remarkables app och en liten stund senare finns den på plattan.

Du kommer att älska plattan!

En ytterligare fråga; Är det så också du får UT filer från plattan? Via Wifi sync?

Jag tkr du ska köpa 2:an (så köper jag 1:an av dig hahaha)

Av Sweedland
Skrivet av Wiinis:

Du kan förbeställa tvåan och få rabatt på ca 1500 plus att du kan returnera om du inte gillar den.
https://remarkable.com/store/remarkable-2

Nu blev ju jag väldigt sugen själv. Typiskt

En fråga till; Hur är plattans In och Ut resurser? Den har "mail" ut? Typ maila docs/ritningar/PDF?
Har den nån "kanal" in? Kan den se ett nätverk (antar nej)? Ser man den i nätverksöversikten på datorn?

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

Angående att scrolla så måste jag göra dig besviken. Jag vet inget sätt att utöka en sida. Däremot kan man om man vet att man ska rita något större börja med att zooma in på sidan och därmed få en större upplevd yta att rita på. Pennorna är dock lika tjocka, så mycket mer än 200% är nog inte praktiskt. Men 200% ger ju ett upplevt A2. Vet inte hur det blir om man skriver ut det.

Du kan inte skriva ut direkt från plattan. Däremot kan man emaila direkt från plattan. Teoretiskt borde man då kunna maila till en utskriftstjänst om man har en sådan och få det utskrivet utan att öppna datorn. Har dock inte provat detta.

Eftersom skärmen är e-ink så har den inget eget ljus och beter sig helt annorlunda än en ipad-skärm tex. Du kan sitta med plattan i gassande sol och det funkar alldeles utmärkt. Det har faktiskt hänt att folk kommit fram till mig och frågat hur tusan jag kunna använda min "padda" när jag suttit med den ute i solen. Därmed är det snarare mörka miljöer som är problemet. Du måste stå för ljuset så att du kan läsa den om det är mörkt. Som en vanlig bok.

Ok. Ang scrollning/utökning: Det leder till att jag borde PROVA en INNAN jag köper. Hur som helst skriver jag mestadels (99%) men jag vill ju ha allt samlat på ett ställe. Även skisser som finns på ett A4. Men plattan har väl formatet A5 va? Då bör man kunna zooma IN dubbla och få samma upplevda yta som ett A4...eller tänker jag fel tro?
Jag har en Samsung platta 10" med en special-penna och en app som går att expandera till höger o vänster MEN den har lite pissig skrivkvalité. Blir inte riktigt bra. Plattan hinner inte med men "rita-och-utöka-funktionen" är bra.

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

Man kan anteckna direkt i pdf'en ja. Det var det jag pratade om som sparas i lager.

Det enda man kan trycka på med fingrarna är knappar för att byta penna, suddgummi osv. Den menyn sitter längs vänsterkanten. Man kan dölja den, men kan tänka mig att det kan bli ett problem om man är vänsterhänt. Kan kolla om man kan flytta den. Du kan inte skriva med fingret, och handen känns inte av annars.

Man skapar en mappstruktur med dokument, ja. Så det du skriver med projekt fixar den. Jag har flera nivåer av mappar och har inte stött på något max.

En till fråga; Om jag väljer och rita ex.vis ett flödesschema som blir både bredare och högre än vad skärmens "A4-format" har, kan man scrolla i sidled och fortsätta rita? Samma neråt? Jag tror du svarar jakande på bägge men jag måste fråga för att få det bekräftat.
Efter att jag ritat klart schemat så kan jag zooma in o ut. Sen kan schemat sparas i PDF? Det kan väl inte skrivas ut direkt från plattan va utan istället gå via en dator?
Jag måste också fråga hur skärmen upplevs i ljusare miljö? Inte direkt solljus men dagsljus menar jag.

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

En arbetskamrat till mig köpte en annan anteckningsplatta som heter Onyx någonting. Den har mindre skrivyta och kostar betydligt mindre. Han är väldigt nöjd med den, man kan dock inte läsa pdf'er lika bra som på min. Det var en av de saker som jag inte tänkte på från början men som har växt på mig. Annars verkar Onyx vara ett helt ok alternativ. De finns i olika storlekar.

Jag kan också säga att jag är väldigt nöjd med hållbarheten. Trots att jag använder denna plattan flera timmar varje arbetsdag i 1½ år nu så syns det inte på den alls skulle jag säga. Det enda som slitits är penspetsarna som jag avverkar ca en per 6 mån.

Kanske Onyx har fått ut bättre versioner?

PDF:er för mig är ett måste att läsa och att hanteringen av dessa går bra. Helst att det går att "ringa in" meningar och ord med pennan direkt i PDF:en. Funkar det?
En annan fråga jag har är om plattan (Remarkable) känner av handflatan när man skriver eller måste du hålla uppe handen så inte skrivytan tror du har en fet penna o ritar med och döljer pennans skrift?
Har den en "windows-explorer" viewer där anteckningar lagras? Jag jobbar ju i projekt mot kunder och en toppfolder kan ju vara ett kundnamn och under denna så florerar projekt och uppdrag i mappar. Är den tanken realiserbar i plattan?

Av Sweedland
Skrivet av giplet:

Har en av första generationen och älskar den. Köpte den till mig själv i julklapp för 1½ år sedan.

Jag har alltid varit typen som gillar att skriva för hand, vilket resulterat i att jag haft tre eller fler anteckningsblock i väskan på jobbet. När det sedan varit möte har jag suttit och bläddrat efter mina anteckningar. Med plattan får jag helt andra möjligheter att strukturera upp mina anteckningar.

Det är också väldigt bra att läsa pdf'er på. En pdf i A4 funkar alldeles utmärkt att läsa utan att scrolla runt och man kan även anteckna i pdf'en. Här finns också en trevlig feature där man kan ha olika lager av anteckningar, så man kan ha uppe samma pdf och anteckna på den flera gånger. Perfekt om man har något som man vill ha input på från flera personer som man träffar en och en och intervjuar tex.

Sedan är det så klart bra att man kan få backup på alla anteckningar överförda till datorn.

Det är väl de finesserna jag använder dagligen. Skulle inte klara mig utan plattan.
Batteritiden är ok. Jag laddar den kanske en gång i veckan, vissa veckor två gånger. Inte superbra, men ok.

Ok. Jag är i samma läge. Jag gillar anteckningsblock MEN det är samtidigt en katastrof. Jag har flera på jobbet och rycker åt mig den närmsta jag ser och går på mötet eller skissar och gör noteringar. Då förstår du att jag allt är lite kaos faktiskt. Men din review duger gott för mig. De börjar säljas för typ 1800 kr nu (beg) och det är ju ingen ekonomisk härdsmälta om det visar sig på sikt att det inte var exakt det jag ville ha. Men jag tror det är rätt väg...

Av Sweedland

Remarkable plattan

Är det nån som använder dessa Remarkable-plattor? Jag har en drös med anteckn.block på jobbet och alla noteringar och skisser sprids för vinden (mötesanteckn, skisser på elektronik...etc)
Tänkte om denna platta skulle vara till nytta. Är det nån som kan ge ett utlåtande?

Av Sweedland

Raspberry plus nån robot? Nåt Kit?

En bekant till mig sitter i rullstol och har tidigare jobbat med och haft som hobby elektronik. Han är makalöst teknikintresserad. Ena armen har han lite svårt att styra riktigt numer och har blivit lite deppig över tillvaron. För att mota detta har jag en idé om få han intresserad av datorer. Det är en värld stor att upptäcka. En tanke jag har är om det finns ett "startkit" av nåt slag. En raspberry+scratch+nån enhet utanför att styra och att han kanske blir intresserad av detta och får mer motiviation och lust. Konstruktion av elektronik är ändå snartlikt programmering.
Finns det ett "kit" att köpa med ex.vis en Raspberry + nån robotgrej eller nåt kort som blinkar och för oväsen så han kan bli intresserad av denna teknik? Jag tror han skulle finna stort nöje i detta då han fortfarande är fullt frisk upptill men understimulerad.

Tacksam för förslag.