Inlägg

Inlägg som Sweedland har skrivit i forumet
Av Sweedland

För mig var de bilderna mycket informativa!

Av Sweedland

Vad sägs om Linux Mint 18 Cinnamon?
Förresten, finns inget grafiskt "släktträd" för Linux så man ser utvecklingen?

Av Sweedland

Jag googlade. " The default run level is defined by the initdefault line at the top of /etc/inittab file under CentOS / Fedora / Redhat / RHEL / Debian Linux. To change the default run level, edit /etc/inittab file, and edit entry initdefault:"

Jag testar det när jag kmr hem. Men första prio är nog att skaffa en dator med en renodlad Linux-install. Frågan är vilken install jag borde ha? Jag är Ansi-C programmerare/HTML/PHP/Assembler och gillar grafiska gränssnitt vardagsmässigt (kolla mail o sånt) men sen vill jag ge mig an datorn på dess lägsta nivå! Så ni får gärna råda mig. Sen får ni fatta at jag ställer dumma frågor o har fel benämningar.

Av Sweedland

Inte via terminalen? Se min kommentar straxt före din.

Har googlat på runlevels. En värld av möjligheter finns. Jag kommer garanterat att skaffa en dator med linux som går med full spätta och inte via nån jädra VM.

Av Sweedland

Det går lite seg i VM-miljön så jag tänkte att det gick smidigare om man blev av med det grafiska (vad det nu heter!). Annars är ju terminalen ett smidigt sätt.

Av Sweedland

@sky90: Jag provade med init 3 resp. 5. Det var lite "smutsigt" tyckte de på nåt ställe.
SSH o putty använder jag mot en installation på annan ort. Det funkar ju faktiskt fint.

OT: En grej var att den daemon som rullade där stängdes ner efter att jag loggade ur sessionen. Det fattar jag inte varför. Det märkte jag när jag satt i bilen hem och använde en app på telefonen. CPU: 1%. Borde ha legat på 25%. Som tur var kunde jag via den appen starta om installationen.

Av Sweedland

Stänga ner Desktop o anv CLI

Hej,
Är lite ny på Linux (antecknar vilt) och undrar nu hur man stänger ner sin grafiska miljö (Gnome) och hamnar i CLI istället? Det finns olika sätt vet jag. Varför vill jag detta? Jo, för att tvinga mig lära CLI så ska jag också befinna mig i den miljön. Är programmerare och tänkt använda GIT men från commandorad.

Jag arbetar med Apache2/PHP5 och tänkt tagit tag i Javascript nu. Därför GIT.
Har en windowsburk hemma med VM med ett Linux-operativ installerat (debian?). I den har jag tänkt inst. Apache2 och sen leka med en hemsida som nyttjar Javascript. Vi får väl se, jag har nog mer frågor sen.

Sen undrar jag vad kommandot är för att få reda på vilket grafiskt gränsnitt man använder?

Tack

Av Sweedland

JSP editor (Jackson)

Det är väl lite old-school men söker en gratis JSP Editor som genererar psuedo-kod utefter schemat. Det finns en på Skövde Universitet men den är lite lusig. Vet nån här nåt om detta?

Av Sweedland
Skrivet av trexake:

Okej, berätta lite mer annars.

Är C-programmet något som ligger och kör i bakgrunden eller ska det startas och köras av PHP applikationen? shell_exec returnerar outputet från programmet som en sträng. http://php.net/manual/en/function.shell-exec.php

Bra tips igen!
Det finns en daemon som ligger o scannar CAN-bussen och loggar ner allt till fil. Den behöver så vitt jag kan se nu ingen styrning mer än att avbryta den (måste läsa på om det...).
Sen har du rätt i det andra. PHP anropar små program som skriver till CAN och som sen får svar från "CAN-klienterna" och ska förmedla det till användaren på "hemsidan". Sen avslutas programmet. Operatören läser vad som står på sidan och gör en ytterligare "action" och aktiverar annat program - som kan ex.vis vara "ladda ner log.listan".
Det är just detta förmedlandet från C-programmet till PHP-scriptet och sen vidare till operatören som är mitt problem nu.

Detaljer.
Just nu har ett C-program som ligger o snurrar och skriver till en fil (en rad) och som PHP-scriptet läser och som kör ECHO+flush för att förmedla vad som C-programmet säger. Det är mer för att jag ska lära mig hur en dynamisk komm från C->PHP ska fungera...

Av Sweedland

TIllägg: Det fungerade utmärkt och skicka params från PHP till C-programmet. Nu sliter jag med att få data andra vägen...

Av Sweedland

Ja, exakt. Jag tänkte också på dessa parametrar som main hanterar! De bör ju kunna fungera som pipe? De bör ju gå att använda från PHP...måste testa på måndag!

Av Sweedland

Parameterar mellan PHP och ett C-program på RPi

Hej!
Jag har fått Apache och PHP att funka på min RPi3 samt skrivit PHP kod som i sin tur aktiverar ett C-program. Bra så långt. PHP-programmet använder shell_exec("...."). Nu till frågan: Hur skicka parametrar från PHP till C-programmet?
Jag är ju total novis på PHP men nog kan jag nog sätta ihop strängar i PHP så jag kan få shell_exec att likna "MittCProgram Param1 Param2". Räcker det?
Blir det mer params, ska man gå via en fil då tro? typ shell_exec("MittCProgram /home/pi/paramfil.txt");
Det är inga stora mängder data och väldigt sällan det ska skickas....btw.

Tacksam för lite tips.

Av Sweedland

Tillägg:
Det svåra för mig nu (som inte är hajj på varesig Linux eller SPI/CAN) är att få fatt i vettiga C-exempel som är tolkningsbara till det BCM2835-lib jag har. Har hittat en hel del kod som hanterar både SPI:n och CAN:n men de är i CPP och svåra att konvertera ner i lite enklare moduler. I eftermiddags hittade jag ett gäng SPI.C och CAN.C som har klara funktioner som kan moddas lite. Det ska fungera...menar jag. Men det tar jag mig an på måndag. Då ska jag skicka en CAN_reset()!

Av Sweedland

@Shimonu: Vi har redan CAN-stöd fullt ut i RPi-erna till mkt annat. Att vi skulle använda Ethernetporten var mer att den fanns tillgänglig och det skulle bli en "snygg" lösning. Men efter att vi talat ut så insåg vi att det är lika enkelt att skyffla datat mellan RPi:erna via CAN.
Istället blir det en RPi som använder Ethernetporten till en router och den RPin får ha en webserver snurrandes. Fast IP.

Det var också snack om att använda RPi:n inbyggda(?) Wifi. Men för att konc allt närmare routern kan vi tänka oss en inbyggd Wifi i routern. Då följer vi regeln att lyfta ut "grejer" ur RPi:erna...det är ont om tid o labba o krångla.
Jag vill ha det "keep it simple".

Av Sweedland

Designen är löst. Det blir CAN mellan RPi:erna samt ethernet in till en webserver som tillhandahåller html+php. En daemon jobbar mot CAN och som bara läser CAN. Små program, som anropas från PHP, utför operationer på filerna samt mot CAN gör jobbet.
Hade en snubbe som var hajj på UNIX och nätverk på besök igår. Vi redde ut funktionerna och vilka verktyg som behövdes. Lite nytänk för mig som skriver stora program som löser "allt"...men ska bli intressant att lösa detta.

Av Sweedland

@Shimonu: "Trådhanteringen" vet jag inte betydelsen av då jag programmerat mkt Ansi-C i gammeldags DOS-miljö samt i Embedded och hårdvarunära. Har aldrig varit o prog C/C++ i Windowsmiljö då jag aldrig har haft det behovet. I Win har jag skrivit mkt i Visual Basic och Labview. "Målet helgar medlen".
Vad en tråd är *tror* jag är helt enkelt kopior på processer som är lika men går i separata minnesareor. Men det är som sagt bara en teori jag har om trådar.
Det stämmer att det är statiska IP adresser. Det jag har lite svårt att svälja är hur "Servern" (Mastern) hanterar samtidiga sändningar från slavarna. Mastern (en RPi som kan kallas server?) har ett antal lika RPi:er men som har rollen slav. Samtliga är kopplade mot en switch(?). (Där blir det konfig av switchen (eller är det en router?) kan tänka.)

Jag brukar ta små steg om nåt är okänt. För mig blir det att koppla ihop 2 st RPi3 och sen testa eth0 porten och den koden du gav exempel på. Sen skicka block av data mellan dem. Det är steg 1. Nästa steg är att koppla in dessa mot en switch och se att det fungerar.
Tredje steget är att komma åt mastern via en HTTP-begäran och där exekvera PHP som i sin tur enbart hämtar datat som Mastern tidigare har samlat ihop och skickar det vidare till user som en fil. (Här vet jag att shared mem är lite knöligt mellan PHP och C...så jag tror jag går via en fil till att börja med)

Låter inte det som ett nätt litet projekt? Jovisstja, glömde av att Master/slavar ska ju ha kod också som GÖR nåt. Inte bara skickar data hit o dit!!
Men jag hör av mig om jag stöter på problem. Tack. Som sagt, jag är mest fundersam över nu om jag är på rätt spår och om det är möjligt.

Av Sweedland
Skrivet av Shimonu:

Ger ett kort svar nu bara, något sånt här?

http://cs.smith.edu/dftwiki/index.php/Tutorial:_Client/Server...

socketprogrammering är nog vad du vill pyssla med iaf.

Hej! Tack! Ja, nu kan jag komma igång! Det är exakt nåt sånt där jag tänkt mig. I exemplet är en laptop klienten. I min applikation finns en "master" och ett antal slavar - samtliga RPi3. Mastern frågar slavarna om information med jämna mellanrum. Vid fel så ska slavarna kunna skicka ett "larm" till mastern och denne reagera på det. HUR detta ska lösas med ipadresser och portar har jag inte en susning om. Där brister tyvärr mina kunskaper - än. I min fantasi använder jag olika portar.
BTW, Det nätverk som byggs upp är som ett hemmanätverk. Utifrån kommande begäran går enbart till Mastern via port-forwarding och där väntar ett PHP-script som i första versionen skyfflar upp data från en fil.
Det jobbiga för mig är uppbyggnaden av detta. Är jag på rätt spår?

"Tvång och sena kvällar är bästa läromästaren"

Av Sweedland

Två RPi3 ska komm via Eth. Hur?

Hej,
Är ny här på Sweclockers och har pysslat mkt med embedded men behöver hjälp. Jag är inte alls van Linux/RPi utan är newbee på det och är ganska ovan nätverkande också. Jag har precis dragit igång en webserver (Apache2) och kan komm med en RPi via PHP och en websida men "thats it". (Bakomliggande C-program handskas jag med).
Nu ska jag dra igång en komm mellan två eller fler RPi:er via Ethernet. Jag vet. Frågan kan tyckas enkel men jag behöver lixom starthjälp. Normalt sett hade jag skött det via SPI eller nåt men nu går det inte i detta fall. RPi:erna ska anslutas till en switch(?) och var och en ska kunna komm. med den andre. Hur börjar man? Finns färdiga funktioner i C? Var kan jag börja läsa om detta?

Senare ska den ena RPi:n ha Wifi också och lotsa data vidare...men det är en annat "byggblock". Var sak har sin tid.

Tacksam för (start)hjälp.