Inlägg

Inlägg som Sweedland har skrivit i forumet
Av Sweedland
Skrivet av elBenko:

Kan du utveckla din fråga lite mer? Vad vill du åstadkomma / ha reda på?

btw. query betyder rakt av 'fråga' på svenska, egentligen kallar man väl det för "statements" i sql-världen, men query är ganska vanligt förekommande det med.

"A statement is any SQL command such as SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE.
A query is a synonym for a SELECT statement."

Egentligen vet jag inte vad jag ska fråga. Det är det värsta. Men det du skrev har skingrat dimman skapligt. Insert betyder väl att man addar en post till databasen? Såg det nånstans. Så det du citerade har ju bakat ihop allt. Fine.

Då ska jag våga mig på ett "Statement". Jag ser MySQL som en programpaket som hanterar dessa "Statements" mfl du nämnde och i och med det hanterar databasen, tabeller och utför operationer på dem. MySQL är inget färdigt, snyggt programpaket som typ Access eller LibreOffice Base. Jag kan gissa att det till MySQL finns en del tredjepartsleverantörer av "skal" som hanterar MySQL på ett mer humant sätt.
Jag har installerat PhpMyAdmin som använder en webläsare som GUI till MySQL. Webläsaren blir alltså tack vare phpmyadmin en väg in för att underhålla db.
Vidare, tack vare att det finns php-kommandon till MySQL så är kopplingen Web<->MySQL möjlig.

är jag helt ute o cyklar?

Av Sweedland
Skrivet av anon176726:

De menar nog SQL query båda två. Detta är en SQL query.
SELECT * FROM Clockers WHERE Country='Sweden';

En query är väl en fråga som man ställer till databasen? Sen har du ju operationer på den också. "Lägga till". "Ta bort". "Stuva om". "Gör om"....
Eller är ordet "Query" en väldigt generell benämning på "kommando till db"?

Av Sweedland
Skrivet av Xeno88:

Du kan skriva SQL-frågor direkt i phpmyadmin.

SQL-kod och SQL-fråga. Hmm.... Jag antar att SQL-kod är funktioner som anropas från ex.vis PHP och utför olika operationer på databasen.
En SQL fråga är nån form av script-språk som nån källkodläsare konsumerar och presenterar datat utiftrån frågans sammansättning.
Helt fel?

Av Sweedland

Frågor MySQL (Installerat LAMP).

Hej (igen)
Har jobbat sporadiskt med HTML, PHP, Apache under nåt år och har ett gäng mindre enkla applikationer som ingår i ett system. Är i behov av MySQL tror jag så därför installerade jag PhpMyAdmin (och Apache2, php) på min hemmadator. Mitt problem nu är att jag inte riktigt fattar hur man jobbar med MySQL.
PhpMyAdmin verkar vara en administratör för ett gäng databasen och man kan också skapa poster i den samt skapa sökningar etc. Jag har gjort en websida som via PHP matar databasen med data.
Min fråga nu är om det är det enda sättet att mata in, läsa ut och söka i databasen? Att via HTML/PHP skapa formulär. Finns det formulär-skapare i PhpMyAdmin också?

Av Sweedland

Jag har läst länken delgiven ovan. Finns alltså en del myter. Med offentliga utrymmen menas där det kan sitta folk o fika eller gå förbi. Random-folk. Vad jag kan utläsa av kommentarerna ovan är långa lösenordsfraser bäst. Det är ju enklast för mig att implementera och krånglar inte till det. Ok att användaren får skriva in det men datorn/telefonen/paddan sparar ju lösenordet tills nästa gång.

Av Sweedland

Raspberry: Hur göra SSID dolt?

Har läst och förstått att man kan göra SSID dolt (Kallas broadcast?). Det är ju bra i offentliga utrymmen.
Hur gör man det dolt?
Hur ansluter man som användare till nåt som man inte ser? Skriver in SSID:et manuellt och ansluter?

Av Sweedland

Ja. Det är då sant det där med katten. Jag har testat med system("ping xxxxx") i själva C-programmet men det stannar upp lite och det är inte bra. Därför så blir det ett script som får ta hand om detta i en separat process och som i sin tur sätter en miljövariabel. Jag ser inga protester vad gäller det tankesättet.

Av Sweedland

Raspberry. Script som kollar om internet är tillgängligt?

Har funderat på ett script (cron-drivet) som kollar om internet är tillgängligt och om det är så sätts en skapad miljövariabel som sen kan läsas av ett program som rullar och går.
Tänkt ha det till och avgöra om NTP ska aktiveras och mail kan/ska skickas från programmet.

Frågan är; Är det rätt tänkt? Eller finns enklare metoder?

Av Sweedland
Skrivet av greendevil:

Pivottabell.
- Ange datum på rätt format
- Du kan om du vill ange klienter i en separat lista för validering och dropdown, likaså om du har andra fält med standardsvar som exvis vilken huvudtyp av arbete.
- Fritext i några fält är inga problem

En av dina stora vinster med Pivot är att det finns inbyggda funktioner för att exempelvis summera på datum range, månadsvis kvartalsvis osv.

Dessutom: lär dig Pivot en gång, nyttja hela livet... det är inte svårt, med dagens drag-and-drop.

Ok. Du använder Pivot. Jag har nån enstaka gång använt mig av Pivot. Minns inte till vad. Tror det var summering av nåt...
Jag går gärna över till att skriva Macron i VBE men kanske ska utforska Pivot mera som kvällsnöje till o börja med.
Tack för tipset. Ska testa...

Av Sweedland
Skrivet av talonmas:

Låter som att du helt enkelt behöver ett Excel-ark

Ge mig gärna en vink om vilken av Excels funktioner som ska användas vid ex.vis Sortering på Kund eller lista ett datum-span.
Jag har inte jobbat så mkt med Excels data-funktioner som Konsolidering, Tabeller o Formulär. Bara enklaste formerna...

Av Sweedland
Skrivet av ZyntaX:

Jag kör oldschool, tidskalender/dagbok från Akademibokhandeln. Hittar ingen digital lösning jag tycker är ok. Penna och papper fungerar alltid dock. Hoppas på något bra tips i den här tråden man kan testa.

Fördelen med digitalt lagrat är sökmöjligheterna..

Av Sweedland
Skrivet av dorf_se:

Om du kör en rpi och tänker köra ett modem på den så bör du tänka på strömförbrukning. En USB-hubb med separat matning är att rekommendera.

Sen kan du kolla här: http://ofmodemsandmen.com/
OpenWRT med lite modifikationer bl.a. med watchdog. Scripten är opensource.

Det kanske finns modem med separat matning? Vill hålla ner antalet detaljer i lådan om det går.

Den där länken ska jag läsa in mig på. Nytt ämne för mig...

Av Sweedland

Dagbok på arbetet. Vilket program?

Jag jobbar som konsult och då hoppar ofta mellan olika arb.uppgifter typ 2-4 st kunder/projekt per dag. Ibland blir det långkörare så det blir 2-3 dagar på samma projekt. Jag för dagbok för backup o minne inför redovisning. Nu MS OneNote (pga dess braiga förmåga att bädda in filer o bilder) men mest skriver jag datum och sen vad jag gjort under dagen....
Det är otillfredsställande. Jag skulle önska jag hade nån databas av nån mindre modell där jag har Kunder och Datum som taggar på varje not jag gör.
Då kan jag sedan sortera efter Kund eller Datum. Användning? Man klickar i vilken kund man jobbar med (Dropdown/radiobutton) och sen skriver. Det man skriver blir ju datum-satt automatiskt.
Känner ni till nåt sånt program?

Av Sweedland
Skrivet av BasseBaba:

Jag har kört 3/4g routers i sommarstugan i säkert 5 år nu.
Allt från billiga från TP-link till Dovado till egenmeckade lösningar.

Är det nåt sånt här du menar?
https://www.ebay.com/itm/Dovado-TINY-3G-4G-LTE-USB-Modem-Mobi...

Av Sweedland
Skrivet av xxargs:

Nu börja väl tråden bli lite gammal...

Tråden kanske är gammal men inte ämnet. Tack för informationen. Ska prova ditt förslag.
Det gör att SSD måste nog på sikt hamna i BOM:en.

Av Sweedland
Skrivet av BasseBaba:

Jag har kört 3/4g routers i sommarstugan i säkert 5 år nu.
Allt från billiga från TP-link till Dovado till egenmeckade lösningar.

Dovadon är den som funkat absolut bäst, och det har i min mening enbart med en enda funktion att göra, och det är att den har en ”watchdog” till uppkopplingen.
Går uppkopplingen ned så startar den om modemet, funkar det ändå inte så bootar den om sig självt.

Nu har jag kört på dovadon i flera år, så konkurrenterna har väl kanske liknande grejer.

Men mitt tips är alltså:
Ska du ha ”oövervakade” routers så se verkligen till att hitta en som kan självläka om det blir något strul på uppkopplingen.

Det där med WD har jag inte tänkt på ....eller kanske förutsatt att det finns på alla. Men visst kommer de 3G-modem/routers jag sätter ut stå oövervakade.

Av Sweedland
Skrivet av Myhybris:

@mrqaffe: Det hade ju kanske låtit som det optimala om man tänker driftsäkerhet osv men kanske inte för det mindre företaget som inte jobbar med hårdvara/it i första hand, Tex använder en Vvs firma jag jobbar med en rpi och en näve Ds18b20 givare som en enkel logger/larm på en ny större panncentral för att se om värdena är som förväntat och allt funkar som det skall under en testperiod.

Hur som helst är anslutet USB-3G-modem på sticka ansluten till RPi:n en gyllene medelväg som kan fungera en längre tid. Krävs arbete i RPi:n vad gäller mjukvaran men då blir det mkt billigare hårdvara utanför.

Av Sweedland
Skrivet av mrqaffe:

Företag som behöver använda många uppkopplade enheter brukar inte använda vanliga konsumentprylar/abb utan man kontaktar en operatör och en hårdvarutillverkare direkt.

Förstår hur du menar men projektet är i en fas där själva konceptet ska utvärderas och "antal-per-år" är alldeles för lågt. Däremot är enheterna som själva datorn hanterar mångdubbelt fler men de är kabelanslutna.

Av Sweedland

Ja. Idén är mkt lockande. Jag kan inte se varför jag ska behöva en router. Inte i nuläget och då det ev. behövs så är det ju bara å använda en sån.

Av Sweedland

@Myhybris:
Huvvet på spiken. En Rpi bakom modemet. Det finns sw att installera för dessa modem har jag sett. Har inte läst in mig så mkt på det men ser att det finns att gräva i.
Abbonemangen på SIM är fast IP och RPI:n huserar en Apache2. Ansluter m.h.a SSH.