Inlägg

Inlägg som Sweedland har skrivit i forumet
Av Sweedland
Skrivet av mrqaffe:

Hur ser det ut under dessa inställningar för dig, nått där som kan påverka ?
https://www.pixeltopic.com/files/2017/11/jsqliyzcfrtejqm.png

Jag har lusläst dessa inställningar. Inget av intresse. Inget om musens knappar iaf.
Jag misstänker att mittknappen genererar ett Ctrl+W/F4 skapat av OSet. Nu vet inte jag (ligger i sängen) om Ctrl+W är ett stäng kommando I Linux Mint men jag anar det. Eller?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sweedland

Jag har inst ett extension som visar upp de "dolda" config-möjligheterna Opera har. En heter Flags och jag läste igenom hela den sidan med alla inställningar. Tyvärr innehöll ingen av dem nåt om musknapparna.
Jag kanske ska fråga i Opera Forum också....

Av Sweedland

Stänga-flik med mittknappen är ju också aktiv i Linux GUI. (Har nyss börjat använda den musen då touchpadden var ganska dålig). Så xmodmap kan vara en lösning. Opera har annars "avancerade tangentbordsgenvägar" där bla. "Stäng flik" finns. Ctrl+W samt Ctrl+F4. Men det tycks vara standard.
Orsaken är alltså att jag kan av misstag klicka på mitt-knappen o då stänger aktuell flik istället för att flytta fokus till den. Funktionen för mig (stänga med mittknapp) är ganska oviktig då jag stänger med krysset.

Jag ska googla på xmodmap...

Av Sweedland

Justera mittknappens funktion på en Lenovo Laptop

Hej!
Använder Opera som webläsare (utan problem faktiskt) och använder den lilla röda styrspaken i mitten på tangentbordet som mus. Tre knappar finns nedanför mellanslagstangenten som är musknapparna. Mellanknappen på laptopen har en otrevlig funktion. Klickar jag på den samtidigt som muspekaren finns på en flik så stänger den fliken. I nåt läge så gör duplicerar den sidan jag är på. Kan jag stänga av den funktionen på nåt sätt i Linux eller är det (som jag anar) Operas ansvar att hantera mittenknappens funktion? Hittar inga inställningar för detta i Operan.

Tacksam för svar.

Av Sweedland

@Sweedland:
Jag kom på problemet. Ibland monterades inte USB-minnet riktigt. Bara labeln syntes. Det skedde när det fanns en Terminal öppen som pekade mot monteringen. Låg den kvar öppen, då blev den inte monterad korrekt nästa gång och skriptet kom inte åt kopieringsskriptet.
Så en kontrollerad avmontering av USB:n är på sin plats efter kopieringen.

Av Sweedland

Jag kan tyvärr för lite än. För min del känns det som det är nåt med Group/user och/eller att det har nåt med process-tråd att göra och sen hur bash-kommandot skrivs korrekt i scriptet.

De två över länkarna har jag betat av under helgen. Den undre är jag lite för novis för att ha nån åsikt om än. Måste läsa på mer.

Av Sweedland

Script vägrar köra annat script.

..som följd av mina tidigare inlägg kommer ett till - givetvis. :-/
Målet är att när en viss USB-sticka med bestämd Label sätts i ska USB-stickan börja kopiera automatiskt filer etc. till datorn. Sen ska den reboota. Lösningen blev att när stickan stoppas i skapas automatiskt en fil på bestämd plats. Ett underhålls-cron-script som körs varannan minut kollar om filen finns. Finns den, ska det cron-scriptet anropa ett script på USB-stickan (som är auto.monterad). USB-scriptet börjar därmed kopiera filer. Allt funkar fram tills att scriptet som ska kopiera inte funkar.

Jag kan köra scriptet på USB-stickan manuellt från CLI men från Cron-scriptet går det inte.

Jag har givetvis #!/bin/bash överst.
Jag a+x:at samtliga.
Satt chmod 777 på ALLT.
Jag anropar scriptet på USB-stickan med raden: /bin/bash /media/tintin/updatusb/copyscript.sh

Höll på halva söndagen med detta. Jag använder mig av Linux Mint/Linux v 4.4.0-53

Kan nån ge mig ett tips vore det bra. Har googlat vilt och provat men...tror det sitter i nåt grundläggande som jag missat.

Av Sweedland

@perost:
Det funkade o och skriva i lite logg-filer på hårddisken men att utföra nåt med USB-minnet funkar inte eftersom den verkar vara i en monteringsfas och släpps fri först när scriptet är klart. En dirty workaround för en bash-novis är väl o göra ett cron som kollar om en viss fil har skrivits och när väl detta cron-script ser att det finns en fil så utför den nåt. Det är spagettiprogrammering o jag gillar inte det men resan är inte målet just nu.....målet är Resultat.
(Jag försökte montera USB:n i scriptet som anropas när minnet stoppas i men det blev lite invecklat. Kan för lite än...)

edit:
Fixade ett cron-job som detekterade en fil som skrevs varannan minut. Det scriptet som cron drog runt packade sedan upp en tar-fil från stickan till rätt ställen. Städade sen upp. Rebootade. Fungerar mkt bra.
Detta cron-jobb kan göra annat underhåll också...så det kanske inte är så illa pinkat ändå.

Av Sweedland

@perost:
Det fungerade perfekt. På första försöket. Scriptet aktiverades och skrev i en log-fil. Nu återstår lite annat (roligt) bash:ande.
Tack!

Av Sweedland

Det låter ju helt ok. Det där scriptet "my_script" får sen helt enkelt kolla vad som stoppats i. Det funkar det också.

Av Sweedland

Bash-script. Autodetect USB-sticka

Hej (igen),
Jag skulle vilja använda mig av en USB-sticka för uppdateringar av en RPI i drift. Har googlat vilt och hittat följande:

$sudo vi /etc/udev/rules.d/85-my_usb_device_rule.rules

skriv:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", SYSFS{idVendor}=="0bc2", SYSFS{idProduct}=="2100", RUN+="/home/myhome/my_script"

Nog så sött o detta bör jag nog få fason på MEN denna sträng kräver att specifik USB-sticka används. Jag hade ju helst bara velat ha en specifik LABEL som den känner av. Kan man bash:a så en USB med rätt Label kan kännas av och ett uppdat.script aktiveras på den?
Finns parametern SYSFS{Label} o så kan man skippa idVendor och idProduct?

Tack

Av Sweedland

Det som inte funkade med NOOBS var (som jag minns det) en metod som handlade om att göra en kopia av hela SD-kortet m.h.a bash. Då skrevs det högst upp "fungerar ej med NOOBS".

Jag jobbar gärna i grafiska gränssnittet inledningsvis så om det följer med Raspbian Lite men den har också förinstallerade program. Så kanske DietPi är det som jag ska prova. Tack för tipset!

Av Sweedland

Bästa sätt att installera en RPI3

Mer frågor...
Vad är fördelar o nackdelar med att använda NOOBS?
Jag skulle vilja installera ett operativ utan alla dessa förinstallerade program som Scratch, Wolfram etc.
Men vad ska installeras? Eller är det enklare o köra NOOBS alt. installera Raspbian och sen avinstallera det man inte vill ha? (Såg att Raspbian hade ett flertal program installerade som jag inte är intresserad av)
Hur som helst, sen kommer man till steget då Java, Apache/PHP ska installeras/konfigureras och ev. nån annan mailklient. Men det är ju normal installation och "ingår i jobbet oavsett".

Orsaken till frågan är att jag minns nåt tips som funkade bara man inte använde NOOBS. Minns ej vad det handlade om. Nåt om rsync tror jag det var.

Av Sweedland

Hmm....jag har funderat lite på detta. Målet med en img just nu är att få till en RPI som är en exakt kopia av den tidigare även om SD-kortet inte är exakt lika. Det kommer ju att funka med de olika tips som finns i denna tråd. Tyvärr innehåller denna img en hel del labbande med script och configgande som inte är nödvändigt eller bra. Det är alltså en "smutsig" installation som replikeras.
Som nån skrev i tråden; ett alternativ är att kanske kopiera .confs istället? Ja, det är bättre ur dokumenteringssynpunkt. En punktlista med vad som ska installeras och konfigureras är en renare metod. När väl listan är nedtecknad och provats så kan en img göras.

Av Sweedland

RPI:n är bara ansluten till Internet just under produktionstillfället. Då kan jag uppdatera (patcha?) den. Men när den väl är i drift är den inte ansluten till Internet. Det enda som kopplas upp är en laptop och använder då RPI;ns webserver/PHP. Det sker dock ganska sällan.

Av Sweedland

Nödvändigt att update/upgrade en RPI?

En fråga; Om en RPI står o jobbar och man kopplar upp sig ibland med wifi o kommunicerar med den, ska RPI:n behöver uppdateras i alla fall? Den har ju ingen kontakt med omvärlden mer än med min laptop/telefon.
Argumentet till att uppdatera kan jag tänka mig är pga att jag ansluter mig med dator mot dess webserver och nyttjar PHP-sidorna ibland. Om nåt "protokoll" ändras på datorn så bör ju motsvarande ske i RPI:ns apache/PHP. Men hur långsökt är det?

Av Sweedland

@mini-ryttge:
Du skriver "Annars backa enbart ut config filerna och tryck in dem i den nya via SSH?"

Ja, det är ju lika intressant det. Men då vill jag ju få med nyinstallationer (apache2, vissa editors, andra program jag minns o glömt av etc) också. Det är där min knowhow brister. Jag är osäker var "programmet" läggs och var allt hamnar.

Ska läsa länken du skickade med..
edit: Den där länken ska jag läsa ingående... thanx

Av Sweedland

@Sweedland:
Epilog
Nya 16G korten kom idag. 16G från element14 med NOOBS på. Jag stoppade i det kortet i SD-läsaren o använde Win32DiskImager. Den skriker om att kortet är "för litet men img-filen verkar tom på data". Jag svarar "Ja" på att kopiera över datat på SD-kortet.
Detta kort startar dock upp. Är det formateringen som spelar roll? Eller nåt annat?

Av Sweedland
Skrivet av Snövit:

Sedan kopierar jag den krympta delen till card-copy-1.img med dd kommando. Tillbaka med det gamla SD-kortet in i pajen och DÄR förstorar jag partitionen igen via rasp-config som vanligt.

Kan rasp-config hantera partitioner? Det visste jag inte. Har inte hunnit med allt än.

Jag gör som följer:
1) Säk.kopierar en img med W32DiskImager till nån extern HD
2) Stoppar tebax SD i RPI:n och krymper med Gparted.
3) Kopierar SD-kortet med dd till ett USB-minne som är istoppat i RPI:n
4) Använder rasp-config för att expandera tillbaka SD-kortet till normal storlek
5) Tar USB-minnet med krympta img-filen och använder Win32DiskImager och dumpar över det till ett nytt SD-kort
6) Tar RPI nr2 och använder nya SD-kortet samt expanderar det till normal storlek (eller vad nu det ny SD-kortet har för stlk)

Tack så hemskt mycket för tipset. Ska testa det. Just nu har jag bara en img som INTE jag kan göra nåt åt så vitt jag vet. Men får nya minneskort med samma typ/modell så den img:n ska nog gå på det SD-kortet. Sen ska jag testa mot det andra kortet som inte img:n funkar i.

Av Sweedland

Snövit:
Metoden att använda en img är ju att föredra men det blir problem om det är minsta skillnad mellan SD-korten/fabrikaten. Därav tänkte jag att jag kopierar "allt". Detta "allt" är med en viss modifikation. Egentligen är det där det finns script, apache2 samt PHP och givetvis Home-katalogen. Eftersom jag är till viss del osäker vilka kataloger/-träd som är aktuella för min del så tänker jag "allt".

Tillbaks till Snövit:
Jag ska testa med att krimpa "source" med Gparted. Då bestämmer JAG storleken på img-filen, inte storleken på just det SD-kortet. Ska jag tolka det så? Sen dd till "target" och sen förstora upp partitionen igen med Gparted. Det räcker ju att krimpa lite bara om man så vill. Nån Gig eller så....Eller ner till 7G (om det nu går) så man får in grejerna på ett 8G-kort om source är 16G.

Det låter som en framkomlig väg. Du berör just det som jag haft problem med också - olika tillverkare på SD-kort. :-/

Tack!