Inlägg

Inlägg som Sweedland har skrivit i forumet
Av Sweedland
Skrivet av sweborn:

Enterprise Architect från Sparx är sällan bäst inom en specifik nisch, men gör det mesta.

Måste ju googla det. Tack

Av Sweedland
Skrivet av talonmas:

Japp, var populärt får många år sedan att designa hela systemet med UML och sen kunde man trycka på "generera kod" om man ville. Men i dagens agila team så är det inte så populärt längre. Används såklart fortfarande, men tror det oftast lämnas över till utvecklare att lösa enligt designen, mest för att man inte behöver ha med ALLT i diagrammet då. Blir snabbt oöversiktligt.

Jag har fått för mig att man kan använda UML till nästan allting typ laga middag och servera. Även om det är tungarbetat kanske det är nåt jag kan börja titta på. Som sagt, vill inte grotta ner mig i detaljerna för mycket. Det ska vara övergripande. Lite svårt att förklara kanske. Finns det olika grenar av UML? Olika vägar att gå?

Av Sweedland
Skrivet av talonmas:

UML diagram?

Ja, UML har jag fått för mig (utan att veta) kan vara nåt men en del säger det är mkt jobb för att få nåt gjort. Jag vet inte...

Av Sweedland

Modelleringsverktyg?

Jag söker ett bra, generellt modelleringsverktyg för programmering. Lärkurvan ska inte vara supertung. Detaljrikedomen kan vara sparsam men jag ska kunna rita fram en idé till ett program med funktioner och relationer och sen kunna få stommen till C-kod ur denna grafiska miljö. Finns det nåt sånt? Jag tar åt mig all information runt detta. Jag programmerar oftast embedded så det blir statemaskiner och/eller vanlig main() med att antal funktioner som anropas.

Jag har tidigare anv med av JSP. Där ritar man en sekvens från vänster till höger och blocken betyder sekvens, loop eller val. Utifrån det skriver du en psuedokod (kommentarer) och som du sen fyller med kod. Tycker det borde finnas nåt bättre.

Av Sweedland
Skrivet av Necrophor:

De har väl 40k som gräns och du kan skicka det var 3:e dag.

Det kanske hänger på bankkortets limits? Jag vet faktiskt inte.

Av Sweedland
Skrivet av Necrophor:

Vore inte tjänster som Western Union smidigare i detta läge?

Jo, men behöver skicka lite mer än vad de har som max

edit: Nja, jag såg att det går nog bra med WU

Av Sweedland
Skrivet av ZaInT:

Att ge ut uppgifter som bör hållas privata, cryptoscams är extremt vanliga och det finns många som förlorat sina pengar.
Zero trust gäller egentligen här också; lita inte på någon. Inte ens Sweclockers.

Jag förstår precis vad du menar. Mottagaren är i detta fall känd.

Av Sweedland
Skrivet av ZaInT:

Även om du har helt lagliga avsikter kan det vara bra att veta att svenska exchanges samarbetar med polis och myndigheter, så tänk på att deklarera dina vinster/förluster med exakt exchange-rate när du gör samtliga transaktioner/handlingar då det skattesmitning eller vad det nu heter annars. Risken är säkert mikroskopisk, men det är så det är enligt lagen.

Jag utgick från att han menade exchangen, det finns alldeles för många sidor/tjänster som heter Blockchain och för att röra till det driver exchangen Blockchain även en blockchain explorer (som är långsam). Jag har aldrig fått något seriöst intryck av Blockchan varken som exchange eller explorer, därav min rekommendation av Binance som är en erkänd och seriös exchange som har hållt på ett bra tag och även ersatt kunder vid hack/scams som inte varit deras fel.

På ett forum ska saker inte diskuteras via PM när det gäller allmäna frågor, det tar helt bort poängen med att vara just ett forum.
Du ska inte behöva ge ut några privata uppgifter för att få svar på detta, så oavsett vilket är det en onödig risk du funderar på att ta.

Ok. Noterat.
Det jag vill är att föra över pengar till annan person så fort som möjligt och utan risker. Vad ligger risken i?

Av Sweedland
Skrivet av nu1mlock:

Jag menar inget illa, men det låter inte som att du är redo att överföra pengar via någon Blockchain. Om någon du inte känner har bett dig överföra pengar så måste du låta bli!

Om du på riktigt är intresserad av Bitcoin, Ethereum, Litecoin och liknande så finns det nog många medlemmar här på forumet som gärna bidrar med länkar.

Man "registrerar" sig inte på Blockchain. Eller menar du hemsidan blockchain.com? Gör du ett enda misstag kan du bli av med alla pengar du skickar, så var tydlig och förklara vad det FAKTISKT är du har gjort och vad eller vem du ska skicka pengar till och varför.

Jag är lite okunnig inom detta men har viss hjälp. Tänker prova först med liten summa, typ $10. Mottagaren ifråga är väl känd av mig så det är ingen risk i detta.
Jag har alltså inte gjort nåt mer än att reggat mig på BlockChain (appen) dvs skapat ett konto där. Inte angett några personliga bankuppgifter eller liknande. Sen har jag försökt förstå hur det hela fungerar.
Jag kan diskutera mer via PM....

Av Sweedland
Skrivet av nu1mlock:

Tänk på att majoriteten av svenska banker stoppar överföringar till och från crypto-börser och liknande.

Jag är bara intresserad av att föra över pengar till en person m.h.a Blockchain. Ingen handel...mer än att köpa BC så han kan hämta summan. (Om jag nu fattat allt rätt)

Av Sweedland
Skrivet av dlq84:

Annars skulle du kunna köra svenskt... https://trijo.co/

Där kan du överföra med Trustly, det är mycket smidigare än SEPA. Du måste dock ha en egen plånbok, skaffa en på mobilen. När det kommit fram på din plånbok kan du sedan skicka vidare till vem du vill.

Kan personen ifråga använda Trustly utomlands? Vet du om överföringen går fort? En banköverföring kan ju ta nästan två veckor om det görs en olycklig dag och lite för sent.
Finns det nåt max belopp? Måste nog googla lite.
Egen plånbok är väl att man reggar sig och följer instruktionerna förmodar jag.
Tackar för tipset!

Av Sweedland

Skicka pengar till mottagare

Har reggat mig i Blockchain och vill göra ett prov och skicka mindre summa till en mottagare i Nederländerna. (USD, Bitcoin) Då måste jag först föra över pengar från mitt konto till kontot i den där "banken" som Blockchain visar (Ni hör att jag är novis?). Försöker göra överföringen i Internetbanken, utlandsbetalningar. Jag ska skriva in Reference ID (8 bokstäver) som tydligen är viktig men fattar inte var det ska fyllas i. Så jag måste avbryta allt.
Om testet lyckas och mottagaren får den lilla summan pengar, är det nåt jag ska tänka på om jag ska föra över typ 50000kr nästa gång? (Det är givetvis inget brottsligt bakom men vill ha ett alt. till banköverföringar som är såååå segt)
Paypal vet jag inte hur det funkar med större belopp.

Kan nån tipsa mig om hur jag ska gå tillväga?

Av Sweedland
Skrivet av evil penguin:

De flesta Chromebooks är väl relativt små och har väl samma typ av minimal del av ett riktigt tangentbord som man brukar se på många andra mindre laptops (inte minst inspirerat av äpplets dito)?

I stil med detta godtyckliga exempel (på bilden med US-ANSI men säljs väl typiskt med SV/FI-ISO i Sverige):
http://cdn.webhallen.com/images/screenshot/245822?trim&w=1400

De har ju då backspace, men om man ska använda tangenter som normalt är till höger om eller över huvudgruppen så behövs kombinationer. Är det denna typ av tangentbord du avsåg, även om du nämnde backspace som saknad?

Vad gäller "mura" så är det väl någon liten defekt som de vill påpeka att den existerar så att det inte ska gå att klaga på i efterhand.

Ja, det är det där tangentbordet jag avsåg. Inte helt bekväm med det då jag har normalt PC-tangentbord på jobbet å sen ska man lära om hemma. Hmm...heter layouten nåt speciellt eller? Jag har fått för mig att vissa(?) Chromebooks har vanligt PC-tangentbord (eller vad de nu heter).

Av Sweedland

Köpråd, lite äldre chromebook

Tänkt skaffa en billig beg laptop som drar lite ström. Ska ha den enbart för surfning. Inget spelande. Hade en chromebook för flera år sedan som drog lite ström. Det negativa med den var tangentbordet och avsaknaden av vissa knappar såsom backspace och delete och liknande tangenter. Istället skulle man göra knappkombinationer. Google verkade försöka göra en ny standard. Gillade inte det.
Är det nån av er som har en chromebook och som har ett "normalt" tangentbord med knappar såsom backspace, Home, Delete, page up/down etc?

Sen undrar jag över vilka Chromebook som var i ropet för några år sedan? Jag läser Dual Core, fyrkärning, HP G5, Intel processor, Chromebook R13…etc. Vad ska man satsa på?
(Vissa företag skriver "med mura" i sina annonser för beg. laptops. Vad är mura?)

Tacksam för tyckanden som rör Chromebook. Kan satsa max 2500 kr på beg. dator. Behöver inge värre.

Av Sweedland
Skrivet av blunden:

Finns ju även Visual Studio Community Edition, som är en gratisversion av fulla Visual Studio, vilket är något annat än Visual Studio Code.

Ska absolut titta på den också även om jag mest är ute efter att testa enklare funktioner.

Av Sweedland
Skrivet av CymbalCrasher:

Jag installerade Visual Studio Code på hemmadatorn...(tidsfördriv framför TV:n).

PS/ Lite överskottsinformation. Jag använder Google Drive. Installerade Google Drive Sync. Ser till att den blir en Stream synkad.
Drive hamnar i utforskaren i Windows under en enhetsbokstav. Sen placerar jag koden på Google Drive. Kan nu komma åt den på jobbet sen. Smidigt. Har BitBucket också men ids inte hålla på å gitta. Lite onödigt också när det bara gäller lab-kod.

edit: Funkar hur fint som helst...perfekt.

Av Sweedland
Skrivet av CymbalCrasher:

Visual Studio?

Pinsamt. Så uppenbart. Jag har ju det installerat redan. Har också QT. Ja du ser, man ser inte skogen för alla träd.

Av Sweedland

Gratis IDE för C i Windows?

Hej,
Jag har som jobb att koda i microcontrollers och ibland behöver jag testa funktioner vid sidan av (går fortare) och har då använt mig av https://rextester.com/. Funkar skapligt men editorn är ju typ Notepad och nån singelsteppning och breakpoints finns inte. Söker därför en windows-baserad IDE för C med lite mer muskler. Finns det nån sån utan att behöva betala och sånt?

Av Sweedland
Skrivet av Erik_T:

Det går att göra på många olika sätt och få det att fungera, men en bra regel att följa är att aldrig någonsin definiera några variabler i en .h fil.

Deklarera variablerna i en .h fil som sedan kan inkluderas i de filer som använder variablerna, men definiera dem i en .c fil.

Det blir det högt upp i main.c vilket känns också helt rätt. Att lägga def. i en h-fil är awkward kan jag tycka.

Av Sweedland
Skrivet av dlq84:

Undvik globala variabler så gott det går är väl första regeln, globala variabler är ett anti-pattern. Globala konstanter är såklart ok.

Samtidigt gäller de vanliga reglerna, deklarera dem så nära där de används som möjligt.

Jag deklarerar gärna i den funktion som använder variabeln.