Inlägg

Inlägg som lgr har skrivit i forumet
Av lgr
Skrivet av CymbalCrasher:

Kanske krävs att någon med mycket tid driver ett personligt korståg mot någon kedja. Gå förbi varje dag och fotar skyltfönstret.

Jag håller på och hackar ihop ett litet program som man ska kunna köra för att arkivera en viss produktsida i Wayback Machine en gång i veckan/månaden eller något sådant, just för detta ändamål.

Av lgr
Skrivet av tcntad:

Du får ju inget gränssnitt med VLC? Du får en playlist att bläddra genom bara?

Jag får massa mappar, senaste tillagda, senaste visade, nya osv.

Av lgr

Konsumentverket granskar bluffreor

https://web.archive.org/web/20210102034152/https://www.dn.se/...

I mitten av december öppnade Konsumentverket tillsynsärenden gällande vilseledande marknadsföring av priser i bolags e-handel i samband med reaveckan Black Week.

Av lgr
Skrivet av xxargs:

dm-crypt går på partitioner så där går det inte så mycket att göra åt om man inte är villig att skrota sina volymer och bygga nytt.

Just det är inga problem, enheten är tom i dagsläget.

Skickar PM, tror att fortsatt diskussion görs sig bättre den vägen.

Av lgr
Skrivet av xxargs:

Har du provat att uppdatera mjukvara till den senaste och se om funktionaliteten har tillkommit (när man uppdaterar en NAS och speciellt stora uppdatering när man hoppar flera steg i uppdatering på en gång, skall man alltid säkra att man har backup på sina data innan på externa USB-diskar)

Ja, den är uppdaterad. Ursprungligen kom den med NAS OS 3, som inte erbjöd kryptering.

Citat:

det kan också vara att du får skrota dina nuvarande volymer (och tappa all data om de inte flyttas/har backupp) och skapa nya innan du kan välja krypteringen då en del av dessa är diskvolymbaserade/partitionsbaserade (dm-crypt) och kan inte läggas på i efterhand på en redan använd partition/filsystem. Däremot om man använder 'encfs' så kan det lägga på befintlig volym och dessutom kan köras med Usermode utan beroende av root-rättigheter (använder FUSE för att skapa virtuella filsystem på user-nivå).

Ja, så är det - man måste radera alla volymer och börja om från början. Så vitt jag kunnat läsa mig till är det dm-crypt som används.

Citat:

på somliga NAS-fabrikat (som netgears NAS) så kan man hämta tilläggs-programvara via 'apt-get install' systemet - andra som Asustor är helt isolerad och mycket fientlig på cli-nivå och väldigt lite 'standard' fungerar om man vill jobba via SSH-termina...

Den är skulle jag säga är mittemellan. Den har ingen pakethanterare men relativt mycket kommandoradsprogram. Däremot ingen kompilator. Jag har kört bonnie++ på den i okrypterat läge för att kolla prestandan innan jag ev lyckas kryptera den så jag kan jämföra, och den fick jag korskompilera från Virtual Box (första gången jag gjorde det och jag lyckades på första försöket - helt otroligt!).

Citat:

På en ARM-baserad NAS med 32-bitars OS

Det är 64-bitars:

$ uname -a
Linux MyDevice 4.9.127-svn20747 #1 SMP Thu Jan 17 05:46:18 UTC 2019 x86_64 GNU/Linux

Citat:

volymbaserad kryptering så är dm-crypt (och hanteras ofta med cryptsetup och med Lukscrypt) mer eller mindre standard men måste planeras i samband när man skapar volymer då det är block-device-kryptering direkt mot partitioner eller diskimage-kontainrar via loopback (losetup...) och filsystemet läggs sedan ovanpå detta - på en raidad system kan det vara 3 lager med först md-adm-RAID, på detta DM-crypt och ovanpå allt själva filsystemet som då oftast också är en volym i NAS:en

Det är nog så min enhet fungerar.

Vad tror du? Vore ju strålande om man kunde hitta någon boolean någonstans och ändra så att setup-programmet exponerar den här funktionen i GUI:t. Hur svårt är det att göra det från kommandoraden annars? Jag gissar ju att setup-GUI:t anropar olika kommandoradsprogram för att åstadkomma kryptering så om man bara kunde hitta detta skript så kan man ju stega igenom det manuellt.

Stort tack för hjälpen!

Av lgr
Skrivet av Jimi84:

Inte helt rätt fram, vad är NAS OS? Kan man tanka ner det och leka runt med det på i t.ex. virtualbox??

Bara för att den kör linux kernel betyder det inte att tillverkarna inte varit kreativa med egna lösningar och byggt på funktionalitet. I vanliga linux distributioner är är LUKS vanligt, men det finns flera sätt att kryptera sina diskar på. Och oftast är det inte bara någon flagga, utan snarare en installations setup man får göra.

Sen handlar det också om vad din NAS har för processor. Är du nöjd med t.ex. en max hastighet på 100-300kb/sec när CPUn går i taket för den saknar vissa instruktioner som accelererar kryptering? Det kan vara enorm skillnad, man kan inte ta sånt förgivet att det bara skulle vara lite långsammare.

NAS OS är Seagates Linux-variant för deras (och LaCie:s, som de köpt) NAS:ar.

Det går att ladda ner från http://www.seagate.com/nasos/SDK/0.7/downloads/index.html och köra i Virtual Box.

Det är en, av naturliga skäl, ganska begränsad Linux med Busy Box istället för de flesta "normala" kommandoradsprogrammen.

Ja, jag skulle vara nöjd med låg prestanda. Det enda jag använder den till är Time Machine-säkerhetskopior. Så länge de blir klara på ett dygn är jag nöjd.

Av lgr
Skrivet av tcntad:

PMS = Plex Media Server. Ett mindre sidospår men Plex har fri media att titta på utan konto eller server.

Antar att du har PMS på din dator och Plex-appen för att spela upp på ATV?
Det är ju så det är tänkt, att använda PMS och VLC är inte idén. Hur gör du för att ansluta till din PMS genom VLC?

Edit: Jag har samma "problem" Det är inte riktigt tänkt att fungera så heller, du kan likabra mappa filmmapparna som nätverksmappar och bläddra i din ATV/VLC, det fungerar.

Både VLC och PMS stödjer DLNA. Bortsett från undertexterna fungerar det utmärkt. VLC har ju också mycket renare gränssnitt än Plex.

Av lgr
Skrivet av tcntad:

De strömmas ju, vore ett bättre ordval även om de "överförs" temporärrt, inget som lagras på ATV.
För sista kan jag faktiskt minnas fel De kräver fortfarande ett konto men inte PMS.

PMS? Vad menar du/vad är vad här? Jag har väl PMS på min dator, förstår inte vad du menar.

Av lgr
Skrivet av tcntad:

Plex har absolut noll med att flytta filer i ett nätverk... Svamlar du om?
Plex har en variant som inte kräver ett konto, dock är det med media de själva väljer.
Har du ett konto kan du sätta upp PMS och Plex, allt knyts till din användare.

Du har en PMS (Plex media server) men använder VLC för att spela upp? Wut?

Hur sker uppspelningen om inte filerna flyttas från Plex-servern till Apple TV:n? Genom magi?

Så vitt jag kan se, när jag prövat Plex-klienten på min ATV, så behöver jag ha ett Plex-konto för att den ska fungera. Menar du att jag misstagit mig på den punkten?

Av lgr

Den här missade jag/vi men man kan ju spara den här som referens inför nästa år

https://win.milwaukeetool.eu/

Av lgr

Lura min NAS att kryptera filsystemet?

Har en NAS från LaCie med NAS OS 4 (uppdaterat till senaste versionen).

Enligt https://www.seagate.com/gb/en/support/kb/nas-os-4x-setting-up... så stöder NAS OS kryptering. Problemet är att min enhet inte stöder just den här funktionen, förmodligen för att enheten inte längre såldes när den här funktionen infördes i OS:et.

Jag tror inte att det finns några tekniska skäl till att kryptering inte skulle fungera på min enhet (möjligen skulle det gå lite långsamt men det gör ingenting.

Förmodligen finns det någon flagga någonstans som styr detta. Någon som har en aning om hur man kan hitta den flaggan? NAS OS i sig är ju linuxbaserat och OSS och jag tror att webbgränssnittet är skrivet i Python så det borde vara görbart att ändra värdet på den aktuella flaggan, bara man vet var man ska leta.

Någon som har lust att hjälpa mig med detta?

Av lgr
Skrivet av Matheeeew:

Jag kanske missförstår, men varför använder du inte Plex-appen?

Kräver inte den att man skaffar ett konto? Ser ingen anledning till att man ska behöva registrera konto för att flytta filer inom sitt eget nätverk.

Av lgr

Förlåt för att jag stjäl den här tråden men jag har också problem med undertexter. Jag använder VLC på min Apple TV för att ansluta till min Plex-server och Plex *ska* skicka med undertexterna som laddats ner men det fungerar aldrig. Själva nerladdningen fungerar bra och jag har fullt med undertexter med rätt namn "bredvid" mina MKV-filer men de följer aldrig med när Plex servar filerna till VLC.

Verkar vara ett vanligt problem på Plex-forumet också.

Någon som har några förslag?

Av lgr
Skrivet av Lanstroem:

Finns på 79kr på mediamarkt, fungerar utmärkt.

Vad?

Av lgr

Hur fynda på Amazon?

Många tips i de olika fyndtrådarna leder till någon pryl på Amazon som kostar några tior men leveransen kostar väl sedan runt 100:- som minst och då försvinner fyndmöjligheten. Eller finns det något sätt att få fri frakt, eller åtminstone mycket billigare frakt, som jag inte fattat? Eller har ni en lista på saker att köpa som ni kan kombinera med så att ni kommer upp i fri frakt?

Av lgr

Resultatet av årets julkalendrar för mig:

1 vinst (presentkort 1000:- hos Kitchn)

38113 e-postmeddelanden (hitintills), 2,22 GB, 14 % av ett nyreggat GMail-konto.

Timlönen var inte så bra...

Av lgr

Vad är det för fel på den här videofilen?

Vad är det för fel på det här videoklippet:

https://i.imgur.com/YVJFFOj.png

Som synes i underkant är det något konstigt där. Jag har laddat ner igen med samma resultat och klippet har massor av kommentarer och nedladdningar sedan tidigare, men ingen nämner detta, och det borde ju folk göra om det var ett utbrett problem. Har provat både i VLC på mina Macar och VLC på min Apple TV - ser likadant ut överallt.

Av lgr

Jag har läst här och där om att folk ibland har problem med att påsarna flyter. Jag har rostfria iskuber (det är alltså inte is utan stål som man förvarar i frysen och sedan lägger i drinken). Har funderat på om inte sådana kunde lösa just flytproblemet. Någon som provat?

De är ju i alla fall så livsmedelanpassade man kan tänka sig.

Av lgr

Någon som har en länk till en sådan prisfil hos typ Webbhallen, Komplett, Inet eller liknande? Behöver en låååång lista på massa produktnamn, spelar ingen roll vilka produkter så länge de är IT-relaterade.

Av lgr

Hur hittar Prisjakt alla priser/har butikerna en speciell sida Prisjakt indexerar?

Jag vill minnas att jag för 10-15 år sedan läste någonstans att butiker som ville vara med i Prisjakt publicerade en lista i ett visst format på typ https://www.sweclockers.se/prisjakt.txt. Minns jag rätt? Är lite sugen på att kolla en viss butiks dylika lista om den finns.

Tack!

(Försökte lägga den här tråden i Butiker och tillverkare men det var inte tillåtet, därför hamnade den här. Inte helt idealt.)