Inlägg

Inlägg som acandell har skrivit i forumet
Av acandell
Skrivet av Jonas79:

Jag får bara att jag redan köpt max antal av produkten, fast jag precis skapade konto.

Och vad menas med fraktfritt "00.00-06.00"? Måste man besällla före kl. 6 på morgonen för att få fraktfritt?

Av acandell

Ingen som "gnuggar runt" kylflänsen lite efter att den satts på plats så att den pressar ut pastan?

Av acandell

Nån i Sverige som byter CMOS/BIOS-chip?

Hejsan!

Tar frågan först så man inte behövs läsa allt: Nån som känner till nån verkstad som kan byta BIOS/CMOS-chip på moderna laptops? Det kräver en del kunnande, mikroskop och andra verktyg.

Kontext:
Jag har ett "containerfynd" som är en Dell XPS 9310 2-in-1, och förmodligen värstingmodellen det gick att köpa. Utmärkt skick men den går hela tiden tillbaka till "factory mode" och klagar på att "Service Tag" inte är satt. Pga detta går den också in i ett slags "limp home mode", med fläktarna på 100% och dålig prestanda.

Jag fixade det faktiskt ett tag genom att flasha senaste firmware från BIOS (från Windows funkade inte) och sätta Service Tag, för den har varit problemfri i ett par veckor, men nu är det tillbaka igen. Och denna gången hjälper det inte att sätta Service Tag i BIOS för det blir blankt igen omedelbart.

Det verkar inte finnas ett separat CMOS-batteri på den här modellen. I alla fall har jag inte hittat något och det står inget om det i servicemanualen. Dessutom ska väl saker såsom Service Tag sparas i NVRAM så de inte försvinner om man kopplar ur CMOS-batteriet?

Av acandell
Skrivet av Mindboggle:

Jag lekte nydligen med ett 3600 system i samma syfte i jakt på låg Idle förbruking.

En kort sammanfattning jag kom fram till är att CPUn drar minst ström av komponenterna i idle, moderkortet drog mest och nätaggen jag testade är inte optimala för förbrukningar under 40W.

Hade jag varit dig skulle jag lägga lite tid på Bios inställningarna innan ett beslut.
Tex stäng av XMP på ram, aktivera div energisparfunktioner på CPUn, sänk farten på fläktarna/koppla ur onödiga fläktar, avaktivera ljudkort osv.

Hur mkt drar din rigg nu och vilka inställningar i bios har du?

Jag är medveten om att moderkortet är en stor tjuv, speciellt gamingkort som det jag kör nu. Så planen är att ersättningen ska ha ett med så lite finesser som möjligt utan att tumma på PCIe och andra expansionsmöjligheter.

För systemet i övrigt så behövs alla fläktar, C-state är avstängd pga problem med Ryzen i unRAID. Osäker på RAM.

Hela "serverhallen" drar ca 110W när alla diskar är stoppade, men då ingår router, en PoE-switch och div PoE-drivna access-switchar och AP i huset. Byte till N5105-kortet fick ner detta till 48W, så en skillnad på 60W direkt där.

*Men*, som jag skrev ovan så kommer både moderkort och CPU att gå till en speldator istället (förmodligen nätagg också), så det känns ju meningslöst att labba med detta nu. Jag hade hoppats på mera tips om konkreta chipsets/CPU'er istället på förslag att ha kvar befintliga grejor.

Av acandell
Skrivet av ronnylov:

Blir nog mest prisvärt totalt sett. Även det mest miljövänliga alternativet då det inte orsakar någon nytillverkning av hårdvara.

Nu har jag en rätt ivrig spekulant på 3600'n också, eftersom dottern vill ha speldator, så det blir inget svinn på det sättet.

Av acandell

Sweetspot för strömsnål *och* hyfsat kraftfull server

Fridens liljor!

Jag kör idag en Ryzen 3600 med b460 moderkort på min unRAID server, som kör en del VM och dockers för Plex, kameraövervakning, Home Assistant osv. Planen är att byta detta mot något mer optimalt för mina behov med fokus på att få ner strömförsörjningen.

Dels så är CPU'n lite overkill, och dels så skulle jag behöva nåt med stöd för hårdvaru-transcode för Plex. Har en nVidia P600 som ligger och skräpar men det skulle bara öka strömförbrukningen.

Jag testade med ett sånt mini-ITX kort med Celeron N5105, vilket visserligen drog ner energikonsumptionen drastiskt och hanterade Plex utan minsta svettdroppe, men ett Windows VM och en kameraövervakningsprogramvara gjorde att CPU'n i övrigt gick 100% och allt annat blev segt.

Så nu söker jag hjälp hos Sweclockers hjärntrust för att få råd till vad jag ska köpa för CPU/MB-kombo, som är:

- Prisvärt.
- Strömsnålt utan att bli kraftlöst.
- Bra transcoding.
- Hyfsat expansibelt.

Gällande "expansibelt" så tänker jag ex. köra en PCIe till 4 x m.2 för att köra m.2-SATA adaptrar så det kan möjligen bli problem med PCIe-lanes och bifurcation. Tittade på moderkort med h410 som är rätt billiga, men det verkar finns rätt mycket begränsningar på dom som jag saknar kunskapen för att veta om det skulle inverka.

Återanvänder gärna mitt DDR4-minne också, för att gå över till DDR5 skulle dra ner "prisvärt" rätt ordentligt känns det som.

Tacksam för svar!

Av acandell

Annonsen är avslutad

Av acandell

Celeron N5105 moderkort. (Quicksync för Plex.)

Väldigt strömsnålt paket med integrerad Celeron N5105 som är populärt för NAS- och routerbyggen. Se exempelvis Wolfgang's projekt här: https://www.youtube.com/watch?v=vjDoQA4C22c

Jag hade hoppats kunna byta hjärtat i nuvarande Ryzen-server mot denna, men även om den fixade 2 parallella 4K-transcodes i Plex så var den tyvärr för svag för att köra övriga VM (en Windows och en övervakningsmjukvara som går rätt hårt).

Endast testkört ett par timmar. Aktuellt pris på amazon ~2200kr.

Format: Mini-ITX
CPU: Intel Celeron N5105.
Nätverk: 4 x 2.5GbE
Lagringsgränssnitt: 6 x SATA, 2 x m.2.
Övrigt: HDMI, div. USB (bland annat 2 interna som är bra för unRAID bootmedia om man kör det).

Räcker det inte med 6 x SATA så har jag en m.2 till 5 x SATA-portsadapter som jag kan skicka med för 350kr. Även denna bara använd när jag testade moderkortet.

Postas mot fraktkostnad eller hämtas i Uppsala.

Läs hela annonsen här

Av acandell

Dom var inte snabba på att posta PS5'orna. Är det nån annan som beställde?

Edit: Ser att det är rätt stort spann på leveransdatum om man beställer nu: 7/8-12/9. De skeppas säkert från Kina.

Av acandell
Skrivet av edson:

Riktigt bra pris för en PS5:a med disc.
Med VAT och frakt blir det €489.18 ~ 5660 SEK

Kostar minst en tusing mer från Sverige och någorlunda seriös ÅF.

Jag högg en på impuls, men måhända är det så att PS5 pro är stundande så priser lär väl falla nu.

https://www.youtube.com/watch?v=UZVapBo77DM

Av acandell
Skrivet av slipbit:

Det brukar finnas ett begränsat antal, men kemikalieskatten höjdes 1:a juli och generalagenten har ju redan standard pris 6799 för diskversion av PS5.

Verkar vara slut nu! I alla fall jag som inloggad prime-medlem får priset 6790kr.

Med lite tur kommer det nytt erbjudande, och förhoppningsvid med ett spel man inte redan kört färdigt

Av acandell

Microsoft hade "enhetsbetäckning" i nån applikation rätt länge. Glömt vilken tyvärr.

Av acandell

Vänta åtminstone nåt år tills du får lite uppfattning själv om hur mycket tid du får över. Intressen och prioriteringar ändras också så inte säkert du är lika mycket gamer.

Av acandell
Skrivet av macmann1:

Säljs dessa någonsin till fullpris? Minns att förra modellen såldes konstant med "megarabatt" och dök alltid upp på Blocket för högre priset för att det var ett sånt "kap"

Den är alltid på rea, men detta var rätt bra pris ändå.

Det är en väldigt bra högtalare, men gamla "Onyx 4" har enligt mig bättre ljud. Kärestan fick en sån i julklapp för några år sedan. "Onyx 7" har mera bas, 4:an mera klarhet och balans.

Av acandell
Skrivet av delta76:

over supplied (after a period when NAND was short of supply), declined in demand (general for PC market). I believe prices will continue plummeting, with regard to inflation and weak SEK

Tack & bock. "Kunderna bestämmer priset".

Av acandell

Nån som har någon förklaring till varför SSD-lagring gått till i princip halva priset på ett par månader? Det känns lite som nån slags släp-effekt efter allt strul med halvledartillgång efter covid, men ingen annan hårdvara har väl sjunkit såpass.

Jag klagar inte, men såg hellre att det var grafikkorten det gällde.

Av acandell
Skrivet av Blade@LCD:

Produkt: ELAC Uni-Fi 2.0 upright speaker UF52 (1st)
Länk: https://www.amazon.se/dp/B094R4LM48/
Kategori: Högtalare
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5832700
Pris: 3521kr

Ligger normalt runt 11990kr per par, nu 7042kr för två.
Köpte själv dessa för ett ungefär ett år sedan och är riktigt nöjd.

https://www.youtube.com/watch?v=MMbFzwRV59w
https://hometheaterhifi.com/reviews/speaker/elac-uni-fi-2-0-l...

Kan informera att dessa nu är nere på 3085kr, så dryga 6000 för ett par. Tänkte det var värt ett till tips.

Av acandell

Om det inte finns några krav på prestige så är väl det enda svaret en äldre småbil. Nyare är snålare, men dyrare i inköp och försäkring, så det är nog inte lätt att spara in beloppet på bränslekostnaderna.

Detta sagt, hade en FIAT Punto med 1.2 multijet diesel, och den kunde man utan större ansträngning ligga på ca 0,4l/mil med. Den var också billig i inköp (begagnad förstås) och försäkring. Enda problemet var att det var lögn att få den varm på vintern, för de dieselmotorerna som är så snåla genererar knappt någon överflödsvärme.

Av acandell

Inhandlade en Pico 4 igår, och måste säga att utefrån det lite begränsade testandet det blev igår kväll så funkar PCVR (spela från PC'n) via WiFi och Virtual Desktop helt klockrent!
Jag testade inte Pico's egen streamingprogramvara för hade läst VD var bättre, men nu har jag läst att det kommit en hel del uppdateringar till den så att den också fungerar väldigt bra. Kan vara bra om man vill spara 200kr.

För mig som har speldatorn på "hemmakontoret" men utrymme till VR i vardagsrummet är det fantastiskt. Nu slipper jag släpa PC'n fram och tillbaka, vilket så klart gör tröskeln till att hoppa in i ett VR-spel betydligt mindre.

Mitt tidigare headset var en Oculus CV1 och såklart är skillnaden som dag och natt med denna. Jag gick runt i HL:Alyx och bara tittade på alla detaljer i säkert en timme. Sitter väldigt skönt på mitt ansikte också. Man behöver inte skruva åt det så att det klämmer, och det är stadigt ändå.

Av acandell
Skrivet av Reckie:

Har enbart mätt hemma med enklare smart plugs men skulle vilja mäta förbrukningen för varmvattenberedaren.
Är inte så haj på detta alls, den är fast ansluten d.v.s. ingen kontakt och i säkringsskåpet har den två automatsäkringar.

Är det en Shelly 3EM jag ska ha då och så blir det över en kanal till att mäta något annat?

Hur är det vanliga Shelly Plug vid strömavbrott, kommer den ihåg vilket läge den ska vara i när stömmen kommer tillbaka?

Har för tillfället en D-Link W218 men den förblir avstängd efter ett strömavbrott så jag måste manuellt komma ihåg att slå på den igen för att värmepumpen ska starta.

Om beredaren är 1-fas och max 3600W så kan du antingen ha en 1PM eller plus 1PM som monteras i kopplingsdosan.

Är det 1-fas och mer än 3600W eller 2-fas kan du ha en "EM" med klämmor du sätter runt fas-ledarna, och så behöver den en nolla själv.

Är det 3-fas måste du ha en 3EM med tre klämmor + nolla. Monteras helst i säkringsskåpet.

Alla dessa är alltså saker du måste pilla med elinstallationer för, fast inte så komplicerat.

Alla shelly jag sett har inställningar för hur de ska bete sig vid strömavbrott: på, av eller samma som den var innan.

Shell EM och 3EM styr inte strömmen själv, så det är ingen risk att de förhindrar att beredaren går. Dock går det att styra av/på med dom men då behöver de kopplas till en kontaktor i säkringsskåpet.

Edit: Fel av mig. Båda kanalerna på EM måste vara på samma fas, så är det 2-fas så är det en 3EM som gäller.