Inlägg

Inlägg som acandell har skrivit i forumet
Av acandell
Skrivet av weenan:

Jag rekommenderades av Shelly att installera beta. Efter det har overvoltage slutat bugga.

Vilken beta var det? Jag installerade på 0.11.4 idag, och kanske fixen är med där.

Av acandell

Hej och tack för alla svar! Den Shelly-pluggen jag testköpte fungerade så bra så nu har det blivit en hel del Shelly-grejor i både mitt och kärestans hus. Förutom diverse pluggar så är den en hel del "plus 1PM", en 3PM för värmepumpen, en Uni som styr om värmepumpen får använda elpatron eller inte, samt en till Uni för fjärrstyrning av garageporten. Allt snyggt presenterat i Home Assistant, och utan behov av (kinesiska) molntjänster.

Det var lite oroväckande med den "overvoltage"-buggen, då kärestan och jag bor långt från varandra och jag inte kan hjälpa henne när jag inte är där. Inget jag stött på än, ta i trä.
Skulle det räcka med att göra en automation som triggar på overvoltage i Home Assistant, som sedan kör reboot?

Av acandell

Hade ett jäkla problem när jag försökte få Trådfri att lira hemma, bl.a med Unifi nätverksutrustning, och tror jag gick genom 3 stycken hubbar innan jag gav upp på dem. Denna kanske funkar bättre.

Det blev deCONZ och en Zigbee-USB-pinne för mig, men på sistonde har jag börjat sätta in Shelly WiFi-grejor och det funkar så jäkla klockrent och stabilt så det blir nog WiFi i fortsättningen.

Skrivet av blackeagle:

Allt annat är WiFi från Nedis, Cleverio

Du kanske vet det redan, men dessa grejor är alla gjorda av Kinesiska Tuya fast "rebranded" till olika företag. De använder sig av Tuyas molntjänster så vad för data de än sänder så hamnar det hos kineserna. Rekommenderar varmt Shelly istället, då du kan köra dessa helt oberoende av molntjänster om du vill (så slipper man sitta med skägget i brevlådan när molntjänsterna stängs/blockeras också).

Av acandell

Tack alla! Beställer en Shelly Plug för test. Ser lovande ut.

@SuperNova: Vill ändå ha koll på vad som drar vad, även om jag inte slår av kyl+frys. Dessutom vore det ju intressant vad en avfrostad frys drar mot en som är full med is.

Av acandell

Smart eluttags-dosa för utläsning av förbrukning

På förekommen anledning har jag börjat se över strömförbrukningen i hemmet.

Jag har en sån gammal IKEA mätare som läser av pulserna på elmätaren, vilket väl ger OK resultat men jag vill också gärna ha individuell mätning på diverse saker i hemmet så jag vet vad exempelvis kyl/frys dragit, avfuktare dragit, nätverk/server dragit osv. Inte så jag behöver veta varje lampa men några specifika strömslukare, som jag strategiskt kopplar ihop med grenuttag så de sitter på några få egna eluttag.

För detta vore det bra med en simpel (och billig) wifi-ansluten eluttagsdosa som har ett API som man kan läsa av. Alltså en sån med elkontakt som man pluggar in i eluttaget och själv har ett eluttag som man pluggar in förbrukarna i.

Det finns en del sådana smarta "brytare" där man kan läsa av förbrukningen, typ Nedis, men de verkar ju alla kräva att man använder deras egna app. Är det nån som har tips på nåt liknande där man relativt enkelt kan läsa av förbrukningen via nätverket från ett script och logga det hela?

Av acandell
Skrivet av shenaswift:

https://i.imgur.com/0xHq1fM.png
Jahopp, någon annan det blivit så här för? Trodde jag var riktigt snabb och beställa när det tipsades om den billiga processorn, verkar som säljaren hoppas på att man avbeställer ifall de ändrar när det levereras kanske?

10:04 beställde jag, någon som beställt efter det och fått det skickat?

Skrivet av kniven:

Vet inte exakt hur man ser när man la beatällningen, jag fick order mailet 11:32 och min är på väg med eta tisdag.

Orättvist!!

Nåja. Men leveransdatum 16:e Mars är det vad det stod när jag lade beställningen, så det är inte så att han ändrat för att folk ska avbeställa.

Av acandell
Skrivet av shenaswift:

https://i.imgur.com/0xHq1fM.png
Jahopp, någon annan det blivit så här för? Trodde jag var riktigt snabb och beställa när det tipsades om den billiga processorn, verkar som säljaren hoppas på att man avbeställer ifall de ändrar när det levereras kanske?

10:04 beställde jag, någon som beställt efter det och fått det skickat?

11:20 för mig, och fortfarande 16:e Mars. Det skickas ju från Amazonlagret så tror inte säljaren är inblandad, utan mer troligt är att alla ordrar plockas i tur och ordning.

Av acandell
Skrivet av AxxT:

Visst kan det vara så. Men som sagt orkar inte tjafsa.
Speciellt när en ny aktör med inga omdömen dyker upp.
Kan lika skicka den tom.

Jag såg också det med låda, men misstänker det är Amazons autmatöversättning som får det att se konstigt ut. Säkert "boxed" i orginaltext. Räknar med att man får hjälp av Amazon om det är lurifaxer i farten - speciellt som produktlänken i min order verkligen går till en CPU utan något prat om lådor.

Av acandell
Skrivet av Specias:

Finns att köpa igen

Jag högg en för tre minuter sedan för 1893,77kr, men nu är det 2898 igen. Mysko, men jag hoppas det är "the real deal".

Edit:
Szurti Shop: Just launched No feedback yet

Kanske inte så betryggande.

Edit #2:
Använder jag länken i orginaltråden så är det låga priset, men kollar jag produkten från min ordersida så är det höga priset. Verkar lite svajigt från Amazon, men hoppas de håller vad de lovat.

Av acandell
Skrivet av Murgatroyd:

Man kan även söka på: Seagate #2AE16L-899

https://www.storesys.de/Seagate-Barracuda-ST3000DM003-3TB-35-...
"Festplatte - Recertified - 24 Monate Herstellergarantie "

<snip>

Tror inte det är den disken för den är 7200rpm och dessa är 5400rpm. Eller had du fått andra diskar än jag?

Edit: Seagate 1WY10G-300 är det i min.

Edit 2: Bytte plats på diskarna och nu tycker även DSM 7 att de är fina. Mysko.

Av acandell
Skrivet av PeoplesMC:

Tack så mycket, satt och väntade på just detta inlägg! Verkar svårt att ta reda på exakt vilken disk det är, skulle vara intressant o veta hastigheten/specsen. Plingade precis från postnord att den kom idag, inte bestämmt mig riktigt om jag ska plocka ut den eller inte.

Kan meddela av båda diskarna är friska och bra i DSM 6.1, men jag installerade DSM 7 RC och *en* av diskarna fås det inte någon SMART-data från, utan den visas som "Unknown" och volymen är i varningsstatus. Nedgraderade till 6.1 igen, och diskarna är bra igen. Vet inte om man ska skylla på ofärdig DSM, men det är mysko att det bara är en av diskarna som krånglar.

Av acandell
Skrivet av SUMITOMO:

Synology Bundle DS220j 2-Bay 6 TB paket med 2X 3TB
2039:-

https://www.amazon.se/gp/product/B085P2DBZJ/ref=ox_sc_saved_t...

Fick denna hem idag, och diskarna är OOS3000G vilket jag tror är "refurbished" Seagate. Behöver inte betyda att de är sämre egentligen.

ATA device, with non-removable media Model Number: OOS3000G Serial Number: 00000000 Firmware Revision: 0001OOS1 Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0 Standards: Used: unknown (minor revision code 0x006d) Supported: 10 9 8 7 6 5 Likely used: 10 Configuration: Logical max current cylinders 16383 16383 heads 16 16 sectors/track 63 63 -- CHS current addressable sectors: 16514064 LBA user addressable sectors: 268435455 LBA48 user addressable sectors: 5860533168 Logical Sector size: 512 bytes Physical Sector size: 4096 bytes Logical Sector-0 offset: 0 bytes device size with M = 1024*1024: 2861588 MBytes device size with M = 1000*1000: 3000592 MBytes (3000 GB) cache/buffer size = unknown Form Factor: 3.5 inch Nominal Media Rotation Rate: 5425 Capabilities: LBA, IORDY(can be disabled) Queue depth: 32 Standby timer values: spec'd by Standard, no device specific minimum R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = ? Recommended acoustic management value: 208, current value: 208 DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6 Cycle time: min=120ns recommended=120ns PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4 Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns

Av acandell
Skrivet av Levan:

För mig som aldrig använt en sådan här, är det bara att stoppa in den i routern (förutsatt att den stöder NAS) och sedan konfigurera den så kan jag komma åt den med båda datorer och laptop - både inom wifi samt utanför via mobilnätet?

Går det enkelt att synka, likt Dropbox, så att jag har filerna på mina enheter även offline och att de uppdateras i takt med att jag ändrar NAS-enheten på någon annan enhet?

Dom är väldigt enkla att sätta upp tycker jag. Din router stödjer den, men det krävs en ledig nätverksport (LAN) förstås.

Förr fans det en Synology "Cloud Station" som man kunde installera, som hade ungefär motsvarade funktionalitet som DropBox. Den verkar de har lagt ner, men det finns en "Synology Drive Server" som också verkar tillhandahålla ett "private cloud".

https://www.synology.com/en-global/dsm/feature/drive

Av acandell

Produkt: Office 365 Family
Länk: https://www.inet.se/produkt/9170061/microsoft-365-family-vid-...
Kategori: Licens
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1639969
Pris: 599kr för ett år, med erbjudande om att få 3 månader extra.

Jag har väntat på bra pris på den igen och kastade mig på beställknappen, men såg först efteråt att det var "vid köp av dator, surfplatta, telefon, monitor eller datortillbehör". Får väl köpa en musmatta också om ordern studsar.

Edit: Man måste köpa något annat också. För att få de extra tre månaderna ska man ansöka hos Microsoft, och bifoga inköpsbevis på både Office och kvalificerande produkt. Skärmdump på ordern funkade för mig, och hörlurar var tydligen godkänt, fast jag fick lägga in dem som "Network Equipment" när jag registrerade anspråket hos MS.

Av acandell
Skrivet av Schani:

Vilket fraktbolag använder UI sig utav?

Kollade gamla mail och där var det UPS.

Av acandell
Skrivet av Ulk_Upp:

Produkt: Ubiquiti UniFi USW Flex Mini
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/315246-Ubiquiti-UniFi-US...
Kategori: Nätverk
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5300159
Pris: 329kr

OBS att Ubiquitis egen web-butik nästan alltid har bättre priser än Svenska butiker (och det har alltid varit snabba leveranser när jag har handlat där).

Just nu ligger de ungefär lika i pris på denna switchen, så det kan löna sig att köpa från WH för att slippa frakt.

https://eu.store.ui.com/collections/unifi-network-routing-swi...

Av acandell
Skrivet av aragon:

Vad är det du styr med sunricher puckarna?
tex elektroniska lysrör/vanliga lysrör dödar puckar fort,
Bara qubino och Heltun som jag vet fixar den typen av last, annars brukar puckar vara begränsade till resistive last.

Det sitter Ikea LED lampor på dom. Har en till fasadbelysningen och då är det 6 x LED-spottar, och så köksfönsterbelysning med 4 st vanliga Ikea lyspärer LED.

Och det har funkat klockrent förutom efter strömavbrott. Sist pga Vattenfall som stängde ner för nåt underhåll.

Av acandell
Skrivet av acandell:

Jag har två av de Sunricher-brytarna, och de funkar bra. Men det är inte meningen att den ska kopplas till Hue-lamporna om det var så du trodde, utan det är bara att sätta vanliga dumma lampor på den kretsen som knappen styr så sköter den smart-delarna.

För min del så blev det Ikea's Gateway som hubb, och man behöver då tillfälligt en Ikea smart lampknapp för att para ihop Sunricher-brytarna med den. Vet inte hur det är med Philips hubb, då man ska hålla saker på nära avstånd när man parar ihop, och det kan ju bli lite bökigt med något som är inmonterat i väggen.

Inga problem att se vilka lampor som är på och av varken i Ikea-appen eller Home Assistant.

Kommenterar mig själv här med att två av mina Sunricher-brytare pajat total efter strömavbrott. Ett i julas och ett för ett par veckor sedan. Ersättningen jag fick av Kjell&Co identifierar sig som nåt annat namn än de tidigare så de kan ha bytt/uppdaterat innehållet. Ska de fortsätta gå sönder så får jag leta efter nåt annat.

Av acandell
Skrivet av Izak80:

https://www.amazon.se/dp/B085M7VPDP/ref=tsm_1_tp_tc

Nu när nätverkskort ovan kommit in i lager igen tänkte jag bara fråga, jag har ett MSI B550-A Pro, kan jag bara sätta i kortet i den andra M.2-sloten och tuta och köra eller behövs det något mer (adapter, kabel m.m) för att få det att funka?

Skrivet av Tobitheo:

Undrar det jag med samt om man inte har wifi 6 router. Erbjuder det kortet ändå någon förbättring?
Inte direkt brytt mig om att skaffa en sådan då vi ändå fortfarande bara har adsl här😣

Det behövs en kortplats för M.2 "key a" eller "key e". Det är väldigt få moderkort som har det, men jag länkade tidigare i denna tråden nåt PCIe expansionskort som fixar det, och som kostar en hundring.

Sök på Amazon efter "m.2 wifi riser" så dyker det upp en hel del.

Av acandell

Nån som köpte Intel WiFi-paketet som hittat en rimligt prissatt adapter/expansionskort som tar de "key A" eller "key E" M.2 som Wifi-kortet har? Trodde inte det skulle vara något större problem, men de växer inte på träd verkar det som.

Edit: Hittade denna för hundralappen ink. frakt. Bara att söka på "m.2 wifi riser" så dyker det upp många.

https://www.amazon.se/Pineapplen-PCI-Network-Converter-Deskto...