Inlägg

Inlägg som ågren har skrivit i forumet
Av ågren
Skrivet av loevet:

På vilket sätt är den dålig?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är lite missvisande att rubriken ger sken av att de struntar i 10nm för desktop/stationära när de själva har gått ut och sagt att de visst kommer att lansera produkter i det segmentet.

Vad som sedan avses med desktop är en annan fråga men rubriken känns väldigt clickbait när det redan i samma artikel avslöjas att det som påstås i rubriken inte är sant.

Av ågren

Jag använder Monefy. Väldigt smidigt att ha färdiga kategorier så man snabbt kan lägga in nya inköp. Det finns en gratisversion men proversionen kostar typ 30kr vilket det lätt är värt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av mrqaffe:

Antagligen för att de styrs av ett reglersystem som inte startat, fläkten får full spänning och om styrsystemet till den startar normalt och får info från alla sensorer om att inget är underligt eller varmt så börjar det reglera ner varvtalet efter en stund.
Det är nog helt enkelt en säkerhetsfunktion, att starta långsamt skulle kunna innebära högre risk för tempskador än om man startar med max kylning och sänker varvtalet när man vet att allt är ok.

Vad är det som avgör ifall det är så eller inte? Jag antar att det beror på vad man har för moderkort men finns det något sätt att få reda på det innan köp genom specifikationerna eller så? Min nuvarande dator gör det, spinner upp chassifläktarna i 100% under uppstart för att sedan lägga sig på den nivå jag ställt in i BIOS men tidigare byggen med moderkort från Asus har inte betett sig så.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av sarlucic:

Skulle byta kylare på en ryzen 1800x, av någon anledning så följde processorn med kylaren när jag lyfte upp den, massor med böjda pins som jag inte lyckades fixa. Blev att uppgradera till en 2700x istället.

Var det den medföljande kylaren? De är ökända för att sitta som betong och man brukar rekommendera att man varmkör CPUn med lite stresstest för att värma upp pastan innan man ger sig på att demontera den. Det hjälper så klart inte dig men någon som läser detta kanske slipper göra om detta vanliga men dyra misstag.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av coyote93:

Jag lägger allt på hårddisken. Den har gått om utrymme och skadas inte med skrivningen av 150 GB som SSD gör.

Skickades från m.sweclockers.com

För en disk med 600TBW (vilket är rätt normalt för 1TB) kan du ominstallera spelet 4000 gånger innan du är uppe i den garanterade gränsen och oberoende tester har dessutom visat att de ofta klarar långt mycket mer än så så du kan nog installera det utan att behöva bekymra dig över hur det påverkar livslängden.

Av ågren

@Webhallen Vad har hänt med er närvaro på Sweclockers? Senaste inlägget skrevs för över fyra månader sedan trots att många frågor ställts, användare har taggat er i inlägg osv. och jag såg även via er profil att ni fram tills väldigt nyligen inte ens hade loggat in sedan maj.

Det känns ju lite märkligt att ni har en egen forumdel och välkomnar frågor för att sedan inte logga in på nästan ett halvår.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av filbunke:

Håller fullständigt med. Och jag håller inte bara med. Skälet till att 16Gb krävs är för pga lathet och tidsbesparing från utvecklarna, hade de optimerat sina spel så hade 8Gb räckt.
Skälet till att 8Gb krävs är för pga lathet och tidsbesparing från utvecklarna, hade de optimerat sina spel så hade 4Gb räckt.

På åttitalet, då kunde utvecklarna verkligen utnyttja hårdvaran och optimera sina spel. Elite krävde bara några kb. Efter det har det bara gått utför.

Eller så har man lärt sig att nyttja resurserna på ett nytt sätt. Hur kan det vara något negativt? Grundkraven är 8GB och GTX560 så det är inte direkt så att det krävs en monsterdator för att ens kunna starta spelet och jag förstår verkligen inte hur någon kan tycka att det är negativt att spelet kan nyttja mer RAM i de fall det finns. Det är väl bara bra att spelutvecklarna inte hålls tillbaka av låga minnesmängder?

Menar du på fullaste allvar att det är orimligt att ett AAA-spel år 2019 skulle kräva 8GB RAM? Det har väl i stort sett varenda större titel krävt de senaste fem åren eller så.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av drwlz:

Man blir ju rätt sugen på 2080-kortet från Elfynd... frågan är om man skall slå till eller ha is i magen (eventuell rea på BF).

2080 kommer säkert reas ut under Black Friday då lagerstatusen verkar vara hög samtidigt som det inte produceras några fler kort (2070 och 2080 har ersatts av supervarianterna) men under 6k, som så vitt jag vet är det lägsta priset någonsin för ett 2080? Njae...

Däremot kommer säkert många andra kort att säljas till ett lägre pris än de gör idag men jag skulle i alla fall inte hoppas allt för mycket på ett kort under 6k.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av sKRUVARN:

Det finns en poäng i det, men den hänger på två saker som man ändå kan se lite som ett undantag snarare än en regel, och det är att jag bara hade två minnesslottar och att minnespriset sedan gick upp (däromkring gick ett 16gb kit ner på 699). I normala fall så har folk en budget, och de pengarna kan gå till att köpa prestanda man direkt har nytta av, sen kan man helt enkelt lägga till mer minne vid behov, och traditionellt till ett lägre pris.

Det känns som att vi är i exakt samma läge idag där minnespriserna är lägre än de varit på väldigt lång tid och det känns rätt relevant. Om vi ändrar din historia till att du idag skulle ha köpt 32GB för att om åtta år säga "jag har minsann klarat mig på 32GB de senaste åtta åren så 16GB är inte alls dumsnålt" så är det väl exakt samma sak? Det var bara det jag tyckte kändes motsägelsefullt.

Har man en strikt budget att förhålla sig till är RAM så klart inte prio ett men man ser väldigt många som plockar ihop datorer för 20k+ och sen väljer 16GB för att spara 5-600kr. Har man dom pengarna över tycker jag att det är en vettig investering oavsett om man har behov av det idag eller ej.

Skrivet av SCORPIUS:

Om ens tanken finns där att 16GB inte kommer att räcka någon gång i framtiden så är det inte så svårt att välja ett par som är vanliga så det blir lätt att få tag på ett likadant par senare.
Mest troligt kommer system som köps idag med 16GB säljas med 16GB när det är dags.
32GB kommer att smyga på oss. Ett spel som sätter en standard och något år senare är det lika vanligt som 16GB är idag.
Det händer inte huxflux liksom.

Men åter igen, har du behovet av 32GB så köp.

Bra poäng, jag håller helt med om att man inte bör snåla på de komponenter du tar upp (främst ett och två) men jag har ändå lite problem med det första stycket i citatet. Minnespriserna är som sagt oerhört låga jämfört med hur det historiskt har sett ut och mycket tyder på ökade priser så att utöka senare kommer med största sannolikhet att vara dyrare om ett år eller två än det är idag. Dessutom resonerade folk säkert likadant vid förra övergången men ändå satt man där och betalade ockerpriser för DDR3.

Det förutsätter dessutom att du under tiden kör single channel (om du är begränsad till två minnesplatser) vilket sänker prestandan eller kör dual channel (om du har har fyra eller fler minnesplatser) men då riskerar du problem om du petar i fler minnesmoduler. Eller menar du att man skulle sälja det befintliga minnet och köpa ett helt nytt kit? Det låter som att det kommer att bli onödigt dyrt.

Att det tar lång tid att få till en förändring behöver inte nödvändigtvis vara sant. Se bara på antalet kärnor, 4c var standarden i bra många år men plötsligt dök Ryzen upp och även spel som gynnades av fler än fyra kärnor och det tog inte många månader innan 4c var totalt utdaterat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av Ratatosk:

Fanns inte på kartan att jag skulle rekommendera 32 GB när det kostade över 4000 kr.

Och det var ändå inte så länge sen. Jag köpte moderkort+CPU+RAM när 1700X var relativt nylanserad och kvittot visade strax över 4k för 32GB 2400MHz. Vad kan det ha varit, hösten 2017 kanske?

Idag får man betydligt snabbare RAM till mindre än halva priset och med tanke på hur sällan folk uppgraderar RAM känns det faktiskt dumsnålt att välja 16GB när prisskillnaden är ett par hundra kronor istället för ett par tusenlappar som det var rätt nyligen. Även om man inte har behov av det idag så kan det hända att man får det i framtiden och om inte annat så ökar det andrahandsvärdet den dagen man vill sälja sakerna vidare.

Flera har påtalat introduktionen av DDR5 som en anledning att inte köpa rejält med DDR4 idag men jag tror att många inte minns hur det var vid övergången till DDR4. Under lång tid kostade DDR3 lika mycket eller till och med mer än DDR4 eftersom efterfrågan var fortsatt hög men tillgången var på tillbakagång. För den som ville utöka mängden RAM i efterhand var alternativen att antingen betala dyra pengar för föråldrade DDR3-stickor eller hålla kvar vid sitt system tillräckligt länge för att sedan hoppa direkt till DDR4.

Ändå finns det folk som idag hävdar att man bör spara sina få hundralappar och utöka senare om behovet skulle uppstå men vad är det som säger att vi inte kommer att se samma situation även vid nästa övergång? Jag kan förstå att man rekommenderar 16GB om man har en extremt begränsad budget men bortsett från det så tycker jag faktiskt att det är dumsnålt att inte köpa 32GB om man idag bygger en ny dator.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av filbunke:

Du får ju tänka på andra ändan också, leverantören skall då ha bandbredd för att leverera alla dessa okomprimerade strömmar, så chansen att du får se okomprimerade strömmar som skulle kräva 10Gbps eller 2.5Gbps av konsumenten är lika med noll.

Att tillägga, medelhastigheten för de i Sverige som testade sin bandbredd hos Speedtest i augusti var 117Mbps ner och 86Mbps upp.

Om nu 2.5Gbps eller 10Gbps skulle bli standard för nätverkskort etc så kommer det att handla om möjligheter i ens lokala nät och inte tjänster över internet.

Självklart men det finns ju även andra användningsområden bortsett från strömmad film. Detta handlar om att etablera en ny standard som vi kommer att få dras med i ett antal år och vem vet hur det ser ut då? Medelhastigheten var förmodligen inte i närheten av 117Mbit/s när 1Gbit/s lanserades som nästa stora grej.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av sKRUVARN:

Fast vad jag behöver och vad som "behövs" i en mer generell mening är inte samma sak. Jag köpte 16GB för att jag satt mycket i AE vid köpet av datorn. Som jag även skrev, finns behovet så är det klart man köper efter det.

Naturligtvis, men min poäng är att 16GB var overkill för de flesta 2011 precis som 32GB är overkill för de flesta idag. Ändå lägger du fram att du klarat dig på 16GB de senaste åtta åren som en anledning att inte gå upp till 32GB idag.

Hur hade det sett ut idag om du år 2011 hade sagt att 8GB inte alls varit dumsnålt, precis som du idag hävdar att 16GB inte är det? Hänger du med i resonemanget?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av MsSmith:

Känner igen det där - i praktiken finns det väl ytterst lite mening med att gå över 1Gbit egentligen. Streamingtjänster med mera har fina komprimeringsmetoder för att klara sig på betydligt mindre. Att öka hastigheten med 250% i ett svep tycker jag nog är tillräckligt ändå

Fast med högre hastigheter skulle vi förhoppningsvis slippa komprimeringen och därmed få betydligt bättre bild- och ljudkvalitet förutsatt att streamingtjänsterna anpassar sig. Ökningen från 1Gbit/s till 2.5Gbit/s är f.ö. 150%

Jag håller dock med dig i sak. x265 är ett bra exempel på komprimering med fullgod kvalitet men när man sätter nya standarder vill man gärna ha lite andrum. 1Gbit/s påstods ju ha hängt med i 15år enligt tidigare kommentarer (?) och 2.5Gbit/s är troligtvis inte så hett om ytterligare 15 år.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av sKRUVARN:

16GB känns väl inte direkt dumsnålt för ett nytt bygge idag. Kört 16GB sen 2011, och känner att det fortfarande räcker gott och väl så länge jag inte sitter med Adobe suiten igång samtidigt. Rubriken känns väl en aning lökig... Dock fick det iaf mig att inse att ett 32GB kit faktiskt är rätt rimligt idag sett till priset, så den lyckades ju med det iaf

Tycker du inte att det är lite motsägelsefullt? 16GB var knappast standard 2011 likväl som 32GB inte är standard idag så din historia tyder väl snarare på att det faktiskt är vettigt att satsa på 32GB redan nu även om du inte har behovet av det just idag.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av Pettson88:

Problemet är att standarden är gammal, ingen drar Cat5E vid byggen i dag - men att byta ut samtligt kablage i en fastighet kan bli oförsvarbart dyrt, så man vill väl köra så högt det går på denna. Finns definitivt ekonomiska och klart realistiska skäl att ha med Cat5E-kablage i ekvationen fortfarande.

Absolut, men jag menar snarare att om man satte standarden till 10Gbit/s så körs det i 10Gbit/s där utrustningen räcker till och upp till 2.5Gbit/s där den inte gör det. I det här fallet skulle kablaget vara den begränsande faktorn men det skulle väl fortfarande vara kompatibelt med ett nätverk/uppkoppling/switch/etc. på 10Gbit/s, eller tänker jag fel?

Det känns som sagt dumt att begränsa en hel standard till 25% av den potentiella hastigheten bara för att vissa sitter med äldre utrustning och inte kan ntjja den fulla kapaciteten.
Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av BM-Mods:

Låter som ett bra steg, Jag skulle behöva snabbare än 1Gbit/s men vill inte betala för 10Gbit/s. så kan 2.5Gbit/s bli bra prissatt så skulle det vara guld värt. Sen om jag skulle använda det fullt ut är en annan sak men det finns gånger då man blir bra trött på 1Gbit/s.

Av ren nyfikenhet, vad är det du gör när du känner att 1Gbit/s inte räcker till och du sitter och suckar över låga hastigheter?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren
Skrivet av Erik_T:

2.5Gbit/s har en stor fördel jämfört med10Gbit/s - 2.5Gbps går att köra på Cat5e kablar, och det finns många ställen som har Cat5e kabel draget i byggnaden.

Blir inte kabeln bara den begränsande faktorn vid 10Gbit/s då? Det känns lite dumt att anpassa en hel standard efter den svagaste länken i kedjan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ågren

Call of Duty får du även om du köper grafikkortet från återförsäljare som Inet och Komplett.

Av ågren
Skrivet av andreas_dock:

Jag vart sugen på att spela Last of Us via PS Now, men det verkar som att det bara är PS3’ans version som går att strömma vilket är 720p upplöst...

Eller har jag fel? 🤔

Ja, tyvärr verkar det bara vara PS3-versionen. Om man bläddrar ner till slutet på denna sida och bläddrar bland bokstäverna så ser man vilka titlar som finns tillgängliga för PS3 resp. PS4.

Av ågren
Citat:

*Uncharted 4: A Thief's End and God of War available until January 2, 2020.
*Grand Theft Auto V and InFamous: Second Son available until January 2, 2020.

Vad är det som sker den 3/1 som gör att flera spel försvinner från tjänsten?