Inlägg

Inlägg som ågren har skrivit i forumet
Av ågren
Skrivet av anders190:

Intressant att en Tesla är med, senast det hänt, vad jag vet iallafall, måste ha varit typ Forza Horizon 3 alternativt Forza Motorsport 7. Normalt brukar Teslas bilar finnas i spel.

Tror jag har spelet men har aldrig stoppat i skivan och installerat. Blir nog att försöka göra det framöver för Teslan men framförallt Porschen.

Model S har väl funnits sedan release och även funnits tillgänglig i föregångaren GT Sport?

Det finns även en eldriven Porsche Taycan i GT7 om det är eldriften som lockar. 🙂

Av ågren
Skrivet av Kevlarheart:

Vad tror ni om framtiden och digitala spel, skulle ni vara villiga att lägga 900kr vid nysläpp per spel i framtiden om det bara gå köpa digitalt i nästan generation från sony och Xbox?

Man måste inte köpa allting vid release. Jag har köpt ett fåtal spel till fullpris vid släpp om jag verkligen sett fram emot dem och vet vad jag får men annars hamnar de i önskelistan och inhandlas när jag får en notis om att de är prissänkta med x%. 🙂

Folk pratar ofta om att spel har blivit dyrare och det har de så klart i kronor och ören men sett till värde och produktionskostnad är de snarare billigare än någonsin. Ett spel från tidigt 90-tal utvecklat av ett team på en handfull personer och som erbjöd kanske fem timmars speltid kunde kosta 799kr. Idag är produktionskostnaden ibland uppe i miljardbelopp, spel kan ta upp till 8-10 år att utveckla och erbjuder i regel 20-30+ timmars underhållning (main story, oftast betydligt mer om man vill göra allting i spelet) samtidigt som vi haft inflation över tid så har spelen verkligen blivit så dyra som många vill få det till?

Baspriset 599kr har hängt med sedan åtminstone PS2. Jämför gärna prisutvecklingen mot andra vanligt förekommande saker som mat, drivmedel, kläder eller varför inte löneutvecklingen? Dessa saker har ökat långsamt över tid och det är klart att det blir mer märkbart när ökningen skett över en natt men skulle man börja jämföra så vågar jag nog påstå att TV-spel har ökat ganska lite rent procentuellt i förhållande till annat. 🙂

https://i.ibb.co/b78yNhQ/IMG-3970.jpg

2004
Bensinpris/L ca 10kr
1L mjölk ca 7kr
TV-spel 599kr
VW Passat $23.000 (hittade inget svenskt lanseringspris)
Genomsnittlig månadslön enligt LO 22.200kr

2023
Bensinpris/L ca 20kr (+100%)
1L mjölk ca 11kr (+57%)
TV-spel 849kr (+41%)
VW Passat $50.000 (+117%)
Genomsnittlig månadslön enligt LO 36.400kr (+64%)

Detta var saker som gick att snabbt googla fram för att kunna jämföra men poängen är densamma, prisutvecklingen på TV-spel är faktiskt förhållandevis låg jämfört med hur andra konsumentpriser har utvecklats de senaste 20 åren. 2004 kostade ett spel a 599kr ca 2.7% av den genomsnittliga månadslönen, idag utgör ett spel för 849kr ca 2.3% av den genomsnittliga månadslönen så om man enbart baserar det på ovanstående värden (vilket är lite missvisande då det är få och snabba exempel) så kostar ett spel faktiskt mindre idag än för 20 år sedan trots att priset ökat från 599kr till 849kr.

Jag tror dessutom att vi kommer att vi se en utveckling som riktar sig mer mot prenumerationsmodeller snarare än ren försäljning. Vi har redan idag många människor som inte köper spel över huvud taget utan betalar en mindre månadsavgift för att få tillgång till hundratals spel och efterfrågan på denna typ av tjänster ökar ständigt. Jag tror att det handlar om max en generation till innan strömmade spel/abonnemang är normen.

Av ågren
Skrivet av djdennistm:

Ändrat budgivning från 10.000kr

Tack, ska läsa på om delarna och fundera lite. 🙂

Av ågren

Vad vill du ha för den då? 🙂 Jag är eventuellt intresserad då jag funderar på att skaffa en ny PC men har inte varit aktiv på ett par år och har dålig koll på dagens delar och vad som är ett rimligt pris.

Du har uppenbarligen en egen uppfattning om prisläget så varför inte starta budgivningen därifrån? Det är ju bara slöseri med bådas tid om jag ska lägga olika bud som du ändå inte tänker acceptera. 🙂

Av ågren
Skrivet av Mono:

Kostar 149: nu. La den i kundvagnen och det blev ändrat.

Jag kan fortfarande se 99kr även i kassan, dock tillkommer ju 49kr frakt om man inte vill hämta i butik.

Av ågren

https://i0-wp-com.cdn.ampproject.org/i/s/i0.wp.com/909originals....

Av ågren

Även om vi bortser från funderingen kring Telias tjänsteutbud så kvarstår den tekniska frågan. Samtliga uppkopplingar som är långsammare än 1000Mbit/s är väl tekniskt sett en 1000Mbit/s-anslutning som är strypt till den aktuella hastigheten? Bortsett från de adresser som faktiskt har två fysiskt olika nät som @Andreas Epradius förklarade.

Av ågren
Skrivet av Andreas Epradius:

Pratar man om 100 eller 1000 beroende på kablar så är det inte fiber. Då är det fiber till huset. Till en central switch. Därifrån ett gammalt kopparnät med cat5 (100) elle cat6 (1000).

I dessa lösningar sitter ofta slutkunden i kläm mellan nätägaren och BRF / Fastighetsägare. Oftast krävs uppgradering av switchar. Och då vill nätägaren / leverantören binda upp BRF / fastighetsägare på x antal år och exklusiv rätt att erbjuda endast sina abonnemang, eller så får BRF /Fastighetsägaren betala rätt mycket för switchar. Detta är oftast helt ointressant för en ägare. Så då sitter slutkunden fast i detta moment 22.

Jag antar att det var en generalisering från personen jag talade med. Det är en nyproducerad fastighet som är ansluten till det lokala, öppna fibernätet/stadsnätet.

Det tråkiga i denna situation är att i princip samtliga operatörer erbjuder 250 resp. 500Mbit/s uppströms förutom just Telia, då känns det ju helt orimligt att det skulle bero på något slags teknisk begränsning men det måste ändå finnas något skäl till att Telia inte erbjuder samma utbud som övriga aktörer. 🤷‍♂️

Kan det vara så att Telia kör någon fullösning där man kopplar upp sig till det egna kopparnätet för att slippa avgifter eller något liknande? Jag fattar verkligen inte varför man annars skulle begränsa alternativen på det här sättet. Men i så fall borde man väl endast kunna välja mellan 100Mbit/s eller 1000Mbit/s även nedströms?

Av ågren
Skrivet av Petterk:

Finns olika hastigheter som erbjuds i olika nät och olika avtal med olika nät. Inte svårare än så när vi pratar om nät som har tillgång till mer än 100 Mbit/s.

Då kanske min spaning om att avgifter från övriga aktörer påverkar utbudet stämmer men det blir fortfarande ett väldigt stort glapp mellan 100Mbit/s och 1000Mbit/s. Även om avgifterna ökar ju högre hastighet som erbjuds borde det vara möjligt att erbjuda steg däremellan. Det kan väl inte vara så att Telia (om det nu är någon annan som äger nätet) får betala för antingen 100 eller 1000 och debiterar sina kunder därefter? Det måste ju finnas incitament även för nätägaren att erbjuda högre hastigheter till högre pris och därmed generera mer intäkter för om det står mellan dessa alternativ så har jag svårt att se mer än någon enstaka entusiast som betalar 1000kr/mån för 1000Mbit/s.

Skrivet av Dakkie:

Om vi antar att det är som de säger att det ligger två paket med kablar i marken så är det rimligt att anta att den med högre kapacitet är nyare. I och med det kanske det helt enkelt är väldigt många kunder på den gamla kabeln så att det inte finns mer plats i spektrumet för högre hastigheter utan att skyffla över dom på den nya kabeln?

Reserverar mig då att detta är 100% spekulationer.

Men om nätet stöder 1000Mbit/s så borde det inte finnas några tekniska begränsningar som gör att det inte är möjligt att leverera mer än 100Mbit/s. Den självklara lösningen i mina ögon är att koppla upp på Gbit-anslutningen och sedan strypa hastigheten till t.ex. 250 eller 500Mbit/s, därav frågan om skalbarheten i fibernätet, för det är väl så all fiber fungerar? 🙈

Den som nöjer sig med 100Mbit/s kan alltid koppla upp sig på den äldre fibern om det nu finns två varianter och den äldre är hårdvarubegränsad till högst 100Mbit/s.

Av ågren

Skalbara hastigheter i fibernät?

Vi har idag 500/500 från Telia och har något halvår kvar på bindningstiden men kommer att flytta inom kort. Knappar man in den nya adressen på Telias hemsida så finns inte denna hastighet att välja på utan det närmaste man kommer är antingen 500/100 eller 1000/1000.

Jag ringde Telia för att fråga lite kring flytten av abonnemanget och frågade även varför man inte kunde få samma hastighet då det gäller fibernät i samma stad och det går att få 1000Mbit/s. Svaret var att det fanns ”gamla kablar” som bara stöder 100Mbit/s och att man antingen fick välja mellan detta eller ”nyare kablar” som har stöd för Gbit och jag förstår så klart att det på vissa adresser finns hårdvara som begränsar hastigheten och gör att man inte kan få ut den högsta hastigheten som erbjuds i stadsnätet men om det är möjligt att få Gbit-hastigheter på adressen så borde man rimligtvis även kunna skala hastigheten och strypa den vid t.ex. 100/250/500?

Jag kan inte se någon logisk förklaring till varför utbudet av hastigheter ser ut på detta vis men det finns ju många kloka Sweclockare som har koll på det här och kanske kan bidra med sin kunskap. 😉

Kan det vara så att Telia inte äger själva nätet på den nya adressen och att nätägaren tar ut en högre avgift som äter upp deras marginaler? Det känns mer som en artificiell begränsning snarare än att det skulle vara ett tekniskt problem.

Av ågren

Är det fler som upplever problem med kortbetalningar i Nintendos eshop? Jag vet att det har varit mycket strul med Nordea men jag har ett kort från en annan bank som har fungerar felfritt i flera år men som nu plötsligt nekas vid betalning.

Av ågren
Skrivet av socsoc:

Har ingen PS5. När jag går in på Playstation Store och kollar upp spel så syns det inte hur stor spelen är. Ska det vara så eller var kan man se storleken?

https://mobile.twitter.com/PlaystationSize

Av ågren
Skrivet av MrRunaway:

Så länge det går på nära 10 000 kr för konsol plus utökat lagringsutymme så kommer andra inköp prioriteras högre.

Vår diskmaskin är från 2006 och min landsvägscykel har en kraftig skada på ramen som tillverkaren bedömt att den på sikt riskerar att knäckas vid fortsatt användning. Och det lär knappast ske i 10 km/h det lär hända utan i mycket högre hastighet kombinerat med ojämnhet i marken.

Du får väl se till att köpa PS5an hos Elgiganten då. 😉

https://i.ibb.co/hHhPr89/elgiganten-cykel-pc3a5-kc3b6pet.jpg

Av ågren

Jag förstår om det uppfattas kritiskt vilket så klart också är syftet för att kunna belysa eventuella problem och brister i systemet men jag är inte sämre än att jag kan erkänna att det till viss del grundar sig i en irritation och frustration kring vad som i grunden var en så enkel sak som att jag ville kunna dela med mig och ge tillbaka till communityn. Hur som helst så skulle jag motvilligt kunna tänka mig att verifiera mina uppgifter för att kunna posta en annons under förutsättningen att jag därefter enkelt och smidigt kan gå in och begära att få dessa uppgifter raderade men så verkar inte vara fallet. Bara för att förtydliga och se så att jag inte har missförstått något:

Om jag vill att mina personuppgifter (som lagras digitalt på ett säkert och krypterat vis) ska raderas måste jag alltså skicka in ännu fler uppgifter i form av en fotokopia av giltig legitimitation innehållandes bl.a. bild och andra uppgifter på ett osäkert vis och som kanske eller kanske inte raderas beroende på erat eget behov och vad ni själva anser är nödvändigt eller ej? Jag ber om ursäkt om du uppfattar tonen som aggressiv men du måste väl ändå förstå att det kan uppfattas som väldigt integritetskränkande och att man ifrågasätter syftet? Att ni kräver att man genomgår en påtvingad process för att kunna annonsera men sedan inte erbjuder några som helst garantier för att ni faktiskt raderar personuppgifterna när man begär det utan tvärtom hämtar in fler uppgifter som blottar individens identitet ytterligare.

Av ågren

Om ni har kommit så pass långt att ni har ett system för digital ID-verifiering så borde det rimligtvis inte heller vara några problem att verifiera sig digitalt genom samma tjänst för att få sina uppgifter raderade? Att behöva skicka in en fotokopia på giltig ID-handling är ärligt talat löjligt, extremt integritetskränkande och känns mest som ett sätt att göra det väldigt krångligt för användarna att få sina uppgifter raderade ur era system. Som texten är formulerad idag framstår det även som att det är valfritt ("i detta steg kan du verifiera din annons") vilket inte är fallet och som ledde till lite förvirring då jag antog att det fanns ett alternativ att hoppa över detta steg just eftersom att det intialt framställs som ett valfritt alternativ för att ge någon form av ökad säkerhet.

Det uppstår dessutom ytterligare ett integritetsproblem i och med att det inte går att genomföra på ett säkert sätt eftersom alternativen är att antingen skanna in eller fota och maila över det helt okrypterat eller att skriva ut en fotokopia och skicka in via post (hallå? 1975 ringde och bad att få tillbaka sin kommunikationskanal). Ett annat problem är att det inte verkar framgå någonstans hur ni hanterar dessa ID-uppgifter, vad som sker med dem efter det att användarens identitet har verifierats osv. trots att ni enligt uppgift har en väldigt tydlig integritetspolicy. Man hoppas så klart och tar för givet att ni destruerar alt. raderar denna kopia beroende på om den är i fysisk eller digital form men jag lyckades inte hitta någon information kring detta annat än ett tidigare stycke som berör den digitala ID-verifieringen ("Vi sparar personuppgifterna så länge som det behövs för de ändamål de samlades in eller så länge som det krävs enligt lagar och andra författningar.").

Av ågren

Jag hör vad du säger men förstår fortfarande inte riktigt syftet. Det går redan att missbruka helt öppet i forumet och jag är övertygad om att säljesannonser i forumet är ett betydligt vanligare fenomen än att någon lägger ut en skänkesannons (som granskas av massvis med användare och troligtvis även forumpersonal) med något märkligt upplägg där man istället säljer saker och det skulle snarare krävas generella ID-krav för att ens få använda forumet över huvud taget för att komma tillrätta med problemet på riktigt, om det nu är det som är det huvudsakliga syftet vill säga.

Det finns alltså ingen som helst möjlighet för mig att skänka dessa prylar utan ID-verifiering? Jag tror tyvärr att det är fler som tänker som mig och att man inte vill behöva lämna ut sina uppgifter bara för att få skänka saker vilket leder till att mycket slängs istället för att komma till användning.

Det finns dessutom ett väldigt lämpligt alternativ vilket är att skänkesannonser skulle kunna granskas antingen av er direkt eller betrodd forumpersonal innan publicering. Det är inte direkt särskilt krävande då det i nuläget finns elva annonser sedan månadsskiftet och även om vi tar höjd för att ett par annonser har raderats då saker har hittat nya ägare handlar det om i snitt en annons per dag om ens det. Om ni inte anser att det är värt besväret så finns det väl inte så mycket att diskutera antar jag men det känns som sagt jättetråkigt om prylarna skulle behövas slängas och det kan vara värt att lyfta frågan i alla fall.

Av ågren

Undantag från ID-koll vid skänkes

Jag förstår varför ni har valt att införa ID-koll för annonsering och syftet är gott men efter en längre tids frånvaro från Sweclockers tänkte jag nu lägga ut en skänkesannons för diverse prylar som någon säkert vill ha, komponerade en annons osv. bara för att mötas av ett meddelande om att man numera måste verifiera sin identitet och att ens personuppgifter lagras hos Sweclockers samt att man för att få detta raderat måste skicka över en fotokopia på giltig ID-handling vilket nästan är ännu mer integritetskränkande.

Kalla mig gärna paranoid men jag har ingen lust att gå igenom denna process bara för att få skänka bort gratis prylar och förstår inte syftet med det för skänkesannonser eller ens köpes för den delen. Är det stenhårda krav på att SAMTLIGA annonsörer måste verifiera sig eller kan ni undanta skänkes från detta krav? Det känns jättetråkigt men jag har inget intresse av att sälja prylar på Sweclockers och att dela med mig av mina personuppgifter bara för att få skänka saker är inte aktuellt så i så fall slutar det tyvärr med att prylarna hamnar på tippen istället.

Av ågren
Skrivet av Izak80:

ja. jättebra, men det är inte riktigt vad vi undra här utan snarare om alt. 1 (dvs. Förlängd LG-garanti 5 års garanti) faktiskt täcker problem som "inbränningar". Beskrivningen på LGs hemsida är något vag. Jag återkommer när jag fått ett svar från LG.

Aqilo som säljer själva garantin och verkar vara deras servicepartner skickade ett utförligt svar där de förklarade att inget av alternativen täcker inbränningar men när jag kontaktade LGs support sa de att det inte var några som helst problem så det verkar bero lite på vem man frågar...Det kan hända att villkoren skiljer sig mellan olika länder då Aqilo är baserade i Tyskland men det var i alla fall svaret som jag fick när jag kontaktade dem genom hemsidan där man tecknar tilläggsförsäkringen.

LG bekräftade dock att det visst täckte inbränningar och det är flera som har skrivit det i tråden så i det här fallet skulle jag nog tro mer på LG eftersom det dessutom är deras support man ska kontakta vid eventuella servicebehov men det är klart att det är förvirrande när två parter som båda påstår sig representera LG hävdar olika saker.

Av ågren
Skrivet av CazeW:

Inte scam, har beställt själv från dem och varan kom inom normaltid.

Det verkar väldigt märkligt att en vitvarufirma med urusla betyg säljer OLED, dessutom till lägsta priset någonsin så vitt jag vet? Ursäkta diskussion i tipstråden, ville bara uppmärksamma det så att ingen blir blåst om det nu är en scam på något sätt men det kanske bara en felaktig listning. Går man in på deras hemsida säljer de bara köksfläktar, diskmaskiner m.m.

Av ågren
Skrivet av Def_Dog:

Produkt: LG OLED65CX
Länk: https://bit.ly/3mIgICB
Kategori: TV
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5258827
Pris: 19890 kr

Närmaste pris, 24990 kr hos Inet.se, netonnet, mediamarkt.

Scam? https://se.trustpilot.com/review/vitvaruexperten.com