Inlägg

Inlägg som Jackbob har skrivit i forumet
Av Jackbob

Att lita på Language Models som ChatGPT är ju lite som att gå ut på gatan, fråga 100 slumpmässiga personer hur kvantfysik funkar, sen slänga alla svar i en mixer och låta en politiker presentera det ihopmixade svaret åt dig

Av Jackbob
Skrivet av Shakermaker:

Varför är just webbläsare speciellt? När det handlar om "outlook","notepad", "calculator", etc är det inget snack om att det skall få vara standard men just webbläsare är tydligen annorlunda?

För det första är webbläsaren en mycket känsligare produkt då den bokstavligen är ditt fönster till internet. Och internet i dagens läge är så hårt integrerat i vårt moderna samhälle att man kan anse det som en mänsklig rättighet med internetåtkomst nästan.
Jag skulle vilja utmana en människa att i dagens läge navigera genom vårt samhälle utan internet.

Att då se problem med att vissa företag fullständigt dominerar den marknaden är ju inte helt galet skulle jag vilja påstå. Knappast jämförbart med en kalkylator.

Av Jackbob
Skrivet av pine-orange:

Din definition är att det är elbrist om inte hela elbehovet tillgodoses av gröna energikällor?
Solenergidiskussionen igen alltså... Det är inte tillräckligt svårt som det är att förstå varandra

Nja, snarare om vi bygger ut våra fossila kraftverk ytterligare eller börjar starta gamla sådana.

Som sagt, hela diskussionen bygger ju på att vi ska byta ut sådana fossila energikällor eller hur? Om vi då börjar använda dom igen eller bygga ut dom så anser jag att det kan räknas till brist på el eftersom målet är att inte använda dom.

Nån solenergidiskussion har jag inte varit delaktig i.

Av Jackbob
Skrivet av medbor:

Gissar att du menar oljeverket i Karlshamn? Det ’måste’ vi inte starta pga brist, men när elpriset blir högt nog så är det ekonomiskt att starta det, för elen går att sälja för mer pengar än de får för att stå i beredskap (deras vanliga affärsidé). Tyskland och övriga centraleuropa har absolut en brist, det gör att vi som är kopplade till dem kan sälja så mycket vi vill. Men om vi startar oljeverk eller inte är oftast en rent ekonomisk transaktion

Hade verket startat för att vi inom Sverige inte kunde importera mer och nätet höll på att gå ner är det en helt annan sak, då är det brist. Vi exporterade långt mer el när Karlshamn körde än vad det verket producerar

Sverige är inte en egen bubbla, vi är en del av en global elmarknad. Åtminstone en europeisk marknad.

Jag räknar "vi" som åtminstone hela Europa, koldioxidutsläpp är globalt och inte lokalt. Så om Sverige blir tvungen att starta upp ett oljekraftverk för att Tyskland inte kan tillgodose sina egna behov så räknar jag det som brist.

I en tråd där vi diskuterar "gröna energikällor" så kan väl ändå inte ett oljekraftverk räknas som en lösning på brist av el?
Vad är det vi diskuterar då ens?

Av Jackbob
Skrivet av pine-orange:

I så fall har vi konstant brist och oavsett vad vi lägger till för att försöka tillgodose effektbehovet kommer öka koldioxidmängden. Kärnkraft ger 2,5g CO2eq/kWh. Vindkraft ger 12g CO2eq/kWh (Vattenfalls siffror).

Jag trodde såklart att det var uppenbart att vi pratade om direkta utsläpp. Såklart det finns det ett koldioxidavtryck från exakt allt vi tillverkar idag. Men anledningen till att kärnkraft eller vindkraft har utsläpp beror på att exempelvis transportfordon går på diesel eller att stålproduktion binder syre med kol. Det har inget med kraftverken i sig att göra, kraftverken i sig är "gröna", men inte infrastrukturen runtomkring.

Citat:

"Elbrist innebär att det sammanlagda behovet av el inte kan täckas av egen produktion eller import."

Jag förstår inte riktigt varför den här definitionen inte duger, är det något väsentligt som saknas?

Som jag tydligt beskriver, poängen med hela den här tråden är väl att diskutera "gröna" energikällor? Att vi då blir tvungen att dra igång ett oljekraftverk för att tillgodose det europeiska elbehovet låter som brist på (grön) energi i mina öron. Om vi anser att oljekraftverk är en del av lösningen så kan vi ju lika gärna ge upp nu på en gång.

Av Jackbob

Det är mycket snack om definitionen av "brist".

Personligen så anser jag att hela den tråden handlar till största del om hur vi som samhälle kan konvertera hela våran elproduktion till att vara koldioxidutsläppsfri.
Min definition av "brist" blir då ganska enkel; blir vi tvungna att släppa ut ännu mer koldioxid för att täcka upp effektbehovet? Ja? Vi har brist.
Nej? Vi har inte brist.

Exempelvis, om vi i Sverige måste damma av ett gammalt kolkraftverk för att antingen vi eller våran gemensamma europeiska marknad behöver elektricitet så anser jag det gå under kategorin "brist".

Av Jackbob

Tycker bara att det är otroligt tråkigt att dom inte gick samma väg som Old school Runescape. Dvs nya uppdateringar och content som bygger vidare på vanilla. Allt framröstat av communityn själva precis som OSRS.

Av Jackbob

Den största anledningen till att den inte är självmedveten skulle enligt mig vara att den helt enkelt inte besitter något egentligt minne. Läste i nån artikel som gick igenom dess arkitektur att den ska tydligen ha en temporär "minnesbank" av typ 2000 tecken eller nåt.

Det betyder ju att allt som är mer än till exempel 2000 bokstäver långt är helt bortblåst. Den gör endast impulsiva svar baserat på det senaste som sagts.
Den kan alltså aldrig lära sig något överhuvudtaget. Säger du till den att du är 35 år gammal och väntar 2000 tecken senare och så har den inte en susning om din ålder.

Sen är väl frågan om 2000 tecken minnesbanken är korrekt eller inte.

Av Jackbob

Du börjar på exakt samma sätt som om du skulle varit 20 år. Eller 55 år, eller 25 år, eller 75 år.

Och det är genom att börja läsa till sig kunskap i ämnet och sedan praktiskt tillämpa sina kunskaper. Och sedan vips, nu kan du programmera!

Det kan du ju göra helt själv, eller så kan du gå en utbildning av godtycklig nivå. Utbildning ger dig såklart en hel del kunskaper, men det är ju egentligen inget en intresserad människa inte kan lära sig själv. Däremot så ger en utbildning en fingervisning och till viss del en garanti till arbetsgivaren att du faktiskt kan något.

Summering: Lär dig själv eller gå en utbildning.

Av Jackbob
Skrivet av Sineira:

Även omviktande baserat på ingen ny indata är ju inte tänkande.

Defininera gärna "tänkande" då. Att bara säga "nää det där är inte tänkande iaf!" leder ju ingenstans.

Av Jackbob
Skrivet av Sineira:

Komplett trams.
Den gör inget processande/"tänkade" förutom när den får en fråga.

Nu vet ju varken du eller jag hur dom har programmerat sitt neurala nätverk. Dom kan lika gärna skrivit en algoritm som konstant processar och korrigerar exempelvis nätverkets egna vikter även utan direkt intryck utifrån.

Oavsett anser jag att det är en bristande analys att avfärda en AIs intelligens eller potentiella medvetande baserat på om den processerar nånting internt utan konstanta intryck.

Med det sagt så tror jag inte att den här AI:en är självmedveten ändå.

Av Jackbob

Var alltid emot mekaniska brytare förr, men jag insåg att det är egentligen plastiga (gaming)tangentbord jag är emot. När jag testade riktiga tangentbord och slutligen köpte ett Ducky tangentbord med bruna brytare så ändrade jag mig.

Egentligen bryr jag mig inte jättemycket om typen av brytare, det viktigaste är att byggkvaliteten är bra och att det inte har det där plastiga gneket som 99% av alla tangentbord har.

Av Jackbob

Det finns en sak som jag kan störa mig rejält på. Och det är när saker är helt onödigt överkomplicerade.

Ni som arbetat med C++ vet att Vector är en standard sedan C++ skapades. Mitt värsta exempel var någon hade bestämt sig för att inte använda standard C++ Vector, utan istället skrivit sin egna Vector klass från scratch, i C++.... Jag höll på att smälla av när jag såg det.

Av Jackbob
Skrivet av chksix:

Om deras "state" innebär 0 eller 1 så kan de överföra info. Om ena ställs till 1 så gör den andra också omedelbart detsamma.

Nej, det är helt enkelt en feltolkning av kvantmekanik.

Två stycken partiklar som är sammankopplade (entangled) har redan ett sammankopplat tillstånd. Men du har ingen aning om tillståndet på någon av partiklarna, fören du mäter tillståndet på en av dom. När du har mätt tillståndet på en partikel så vet du att den andra partikeln har det motsatta tillståndet (upp/ner spin).

Om du ändrar tillståndet för en av partiklarna (upp till ner exempelvis) så förändras inte tillståndet för den andra partikeln. Genom att modifiera en av dom har du till och brutit sammankopplingen de ursprungligen hade.

Alltså överförs ingen information, och första partikeln har noll inflytande över den andra partikeln när dom väl har separerats. Men det finns information "lagrat" om partiklarnas ursprungliga interaktion med varandra i vardera partikels tillstånd som uppenbarar sig när du väl mäter en av dom.

Av Jackbob
Skrivet av chksix:

Att quantpartiklar kan överföra information omedelbart måste bero på nån glitch i matrisen. Partikeln är på två ställen samtidigt och överför information utan fördröjning.
Om det kunde utnyttjas....

Fast dom överför ingen information....

Av Jackbob
Skrivet av talonmas:

Du inser att du precis förklarade vad information betyder?

Du inser att det är skillnad på överföring av information och vetskap av en partikels tillstånd?

Av Jackbob
Skrivet av talonmas:

Nja, tror du har missuppfattat teorin lite. Det har INTE teleporterats någon enstaka partikel. Varken i praktiken eller i teorin. Utan man har överför kvanttillstånd från en partikel till en annan.

Det är alltså en överföring av information, inte materia. Tyvärr

Och innan nån får idén så nej, vi kan inte överföra information snabbare än ljusets hastighet m.h.a. det här fenomenet. Kan länka till informativ YT angående det om nån är intresserad.

Det är inte en överföring av information heller. Quantum entanglement ger helt enkelt observeraren vetskap om en partikels tillstånd, oavsett vart den är, genom att mäta en annan partikel.

Av Jackbob

Är högerhänt och kör vanligen höger.

Men en gång bröt jag armbågen och var gipsad från fingrarna till axeln. Då var det minsann bara att lära sig sig använda musen i vänsterhand om man ville spela eller använda datorn.
Och det gick förvånansvärt bra efter några veckor faktiskt!

Nästan intressantast var ju att min arm var gipsad och fixerad med handflatan uppåt, så jag la bokstavligen tangentbordet uppochner i knät med min gipsade hand under så att jag kunde använda tangentbordet också

Av Jackbob

Är bara 27 år än så länge, men jag spelar magnituder mindre än vad jag gjorde i tonåren. Det är skönt att inte känna samma sug till att spela dator hela tiden, det finns så mycket andra saker att göra som jag mår bättre av.

Spelar fortfarande litegrann på kvällarna såklart, men tröttnar efter 20 min såvida jag inte spelar med kompisar eller så. Men då är det ju det sociala som är hela grejen och inte spelandet i sig.

Av Jackbob
Skrivet av KingCobra:

Japan. Där är det väldigt oförskämt att ha skorna på i någons hem.

Ja juste Japan! Skönt att det finns några andra här på vår jord med vettet i behåll fortfarande

Jag som bor i Amsterdam kommer i kontakt med väldigt mycket olika kulturer och måste vara sådär jobbigt svensk varje gång och be dom ta av sig skorna innan dom går in, annars klampar dom bokstavligen bara rakt in hehe