Inlägg

Inlägg som Jackbob har skrivit i forumet
Av Jackbob
Skrivet av Petterk:

Om du följer tråden pratades det om skärgården och vind. Letar du stark vind hamnar du havet och inte @hasenfrasens kobbar.

Det var exakt vad jag gjorde. Inte ett knyst om havsbaserade vindkraftverk fann jag.

Av Jackbob
Skrivet av Petterk:

Sätter du verken på en ö är de inte havsbaserade. Gjuta fundament på havsbotten kan du nog hitta bättre platser för, men jag kan inte bry mig mindre om någon tycker vindkraft i de trakterna förfular eller inte.

Tror du missade poängen.
Den enda som pratade om havsbaserade vindkraftverk var du.

Av Jackbob
Skrivet av Petterk:

Inte aktuellt att bygga havsbaserat idag, det är för dyrt.

Sist jag kollade så fanns det öar i Stockholms skärgård där dom kan bygga.

Eftersom det verkar lugnt att smacka upp tusen vindkraftverk i Västernorrlands inland så utgår jag från alla är okej med att vi sätter iaf 500 st vindkraftverk i Stockholms skärgård där det bokstavligen blåser minst dubbelt så mycket.

Av Jackbob
Skrivet av pine-orange:

Om jag hade byggt ett nytt kärnkraftverk hade jag velat ha garantier från landet jag bygger det i att det kommer vara lönsamt. Om jag bygger det i ett annat land där behovet egentligen inte finns kan det bli lite knepigt om grannländerna löser sina egna energiproblem, vad ska jag sen göra med all el?

Det är ju därför jag säger i andra stycket att vi har ju redan enorma behov av mer energi om vi nu vill sluta vara beroende av fossilt. Och att det just nu även finns stora exportmöjligheter fram tills dess.

De garantier som behövs från landet är ju att dom inte ska ändra miljöpolicies snabbare än dom byter underkläder. Ingen vill knappt bygga nåt alls eftersom politiker inte kan bestämma sig för en långvarig plan.

Av Jackbob
Skrivet av ingenjören:

Det är här jag är lite kluven till att Sverige ska bygga ny kärnkraft. Det kommer ju bara resultera i att vi stabiliserar Danmarks och Tysklands elförsörjning? Sverige har nog i dagsläget inget behov av mer kärnkraft i närtid som jag ser det. Visst, när Hybrit mm rullar igång i norra Sverige blir det kallt och mörkt i södra delarna. Men med tanke på hur kortsiktig vår energipolitik är kommer det inte hända att man bygger nu för att kunna ha en god tillgång senare. Och tro mig, jag hade gärna arbetat på en AP1000 eller liknande.

Det är väl egentligen inga problem att bygga kärnkraftverk för export om nu våra grannar är såpass tröga att dom avvecklar sina egna kraftverk till fördel för att sitta energilösa.

Sen så får ju vi även räkna in den enorma energimängden som kommer krävas i framtiden för att få hela vår fordonsflotta att sluta bränna gamla dinosaurier. Samt stora delar av industrin som ståltillverkning till exempel.

Av Jackbob
Skrivet av 0cool:

Relevanta dödsfall i detta sammanhanget är ju dödsfall som beror på saker som måste hända för att kraften skall produceras.

För att få en TWh el från kol måste man skapa förorening, dödsfall från föroreningar är därför något som är relevant för kolkraft som energikälla.

För att få en TWh solkraft behöver man däremot inte kasta pappor från hustak. Det har olyckligtvis hänt ändå, men är inte relevant för solkraft som energikälla.

Med det argumentet kan vi ju då även stryka alla dödsfall som någonsin hänt i samband med kärnkraft och proklamera kärnkraft är 100% säkert eftersom inga dödsfall är faktiskt nödvändiga för produktionen av ström, utan är kopplat till endast olyckor.

Nu är det ju rätt intressant att kärnkraft ligger bäst till i dödsfall/KWh oavsett om man inkluderar olyckor eller inte.

Av Jackbob
Skrivet av MsSmith:

Innan någon nu får förhöjt blodtryck och tror att jag är nån "miljömupp" så nej det är jag inte. Kärnkraften har sin plats i samhället men jag ser inte att det är något att satsa framåt på utan snarare bör det som finns få finnas kvar och vara en god bas.

Resten av (Norra) Sverige som blir tvingad att förstöra sina älvar och fylla hela skogarna med vindkraftverk till fördel för södra Sveriges behov är ju förstås mindre intresserade av att ta bort kärnkraften eller inte bygga ut den mer.

Det handlar inte bara om siffror heller. Hela anledningen till att vi ens har den diskussionen är pga av att vi vill rädda miljön. Rätt kontraproduktivt att då skövla skogarna och dämma upp älvarna kan jag ju tycka. Hade jätte gärna låtit vår natur vara och byggt ut kärnkraften istället. En anläggning som i princip kan försörja ett helt land och tar bara upp 1 kvadrat kilometer i yta. Kan ju inte bli mycket bättre än så, lycka till att hitta en kraftkälla som slår det. Och hitta den gärna igår så vi hinner stoppa klimat förändringen.

Av Jackbob
Skrivet av Mogato:

Vad är tanken när både kärnkraften och vattenkraften är avvecklad?

Verkar inte som folk som dissar kärnkraften är medvetna om att vattenkraften "batteriet för vindkraften" ska fasas ut för att de inte lever upp till EUs miljökrav.
Om 20 år ska vi inte ha någon vattenkraft eller kärnkraft kvar. Verkar väl genomtänkt...

EU driver en politik som avvecklar stabil co² fri energiförsörjning både vad gäller effekt och ström. Vi lider mer av effektbrist än energibrist.
Denna ersätts av kol och gas. Vi bygger alltså oss mot ett fossilt beroende som vi inte haft på 50 år.

Våra industrier skapar processer som kräver mer ström och mer effekt för att minska sina co² utsläpp.
Hur är ökad konsumtion bra för framtiden?

Vi gör våra bränslen energi-fattigare med tillsatser från alternativa co² källor, men effekten är bara att vi flyttar utsläppet från bilen till skogen/industrin totalen är den samma, men vi kommer inte lika långt på samma mängd bränsle.

Vi byter till elbilar för att bränna oljan i kraftverk istället för i bilar. Men totalen blir den samma.

Vi river kärnkraftverk där co² investeringen redan är gjord för att vi inte ska skapa mer avfall, utan en tanke på att de kärnkraftverk vi har är det enda som kan göra av med det avfall vi redan skapat. Utan Gen4 reaktorer så kan vi inte ta ansvar för det kärnavfall vi redan skapat.

Paniken och hotet om klimatförändringar tvingar politiska beslut som inte är långsiktiga.

Tittar vi på trenden att alla bygger vindkraft för att ersätta stabil kraftförsörjning så pekar allt på att Europa kommer behöva köpa effekt och svängmassa. Att börja investera i kärnkraft nu kommer betala sig när resten av Europa sågat av grenen de sitter på, Finland förstår detta Finland bygger kärnkraft. Finland ser till verkligheten, inte populistiska miljöpartifasoner.

Ett steg framåt och två steg bakåt.

Avveckling av vattenkraften är det bästa som kan hända Norrland sen skivat bröd. Total förstörelse av våra älvar i ett århundrade och folk har mage att se vattenkraften som det förnybara "favoritbarnet". Som att vattenkraften inte förstörde något alls. Sorgligt.

Men sen att man är ytterligare såpass verklighetsfrånvänd att man ska försöka ersätta den med total oreglerbar vindkraft.

Som du säger, vinnarna i Europa kommer vara Finland och Frankrike etc som kommer ha mycket stabil elektricitet från kärnkraft.

Av Jackbob
Skrivet av 0cool:

Likaså verkar han inte nämna att dödsfallen från sol huvudsakligen är från personer som ramlat från tak när de monterade paneler på sina hem. Är det verkligen relevant för solkraften som energikälla? Kan man verkligen jämföra det med folk som dör pga förureningar från kol eller utsläpp från kärnkraftverk?

Varför skulle det inte vara relevant? Varför skulle man ignorera folk som dör pga av riskfyllda installationer som oundvikligen kommer vara en del av kraftkällan?
Är det för att döden från att falla känns trevligare att tänka på än gifter?

Tror du familjen vars pappa ramlade av ett tak och bröt nacken är mindre ledsen?

Av Jackbob

Finns bara en anledning till varför kärnkraft är så illa omtyckt fortfarande: oljebolagen har genomfört en väldigt effektiv lobbying.

Oljebolagen är mycket väl medvetna om att sol/vind kan aldrig någonsin förse hela vår planet med elektricitet. Ju mer man avskaffar stabil kärnkraft till fördel av ostabil vindkraft/solceller, desto större behov har vi av att oljebolagen ska täcka alla luckor med fossila bränslen.

Ungefär som när BP (British Petroleum) lanserade deras "carbon footprint" skit. Allt för att skifta fokuset från oljebolagen och enorma industrier till enskilda individer istället.
Som att det är för att Olle Eriksson inte köpt en tygpåse för sina matvaror som vi har hamnat i en klimatkris. Löjligt.

Av Jackbob
Skrivet av 0cool:

Vind, sol och även vattenkraft går i dag emellanåt till spillo eftersom vi inte kan lagra den. Några Gwh batterikapacitet utspritt över landets kommuner som laddas upp när det blåser friskt, har regnat mycket eller solen skiner känns som en vettig investering redan med dagens priser. En miljard SEK per Gwh, dvs vi kan få 80 Gwh batteribackup för kostnaden av ett kärnkraftverk. Den kan sedan utnyttjas flera gånger per år för att fånga perioder då vi producerar överskott som i dag går till spillo.

Såna här argument har jag svårt att förstå varför de skulle tala för vindkraft.
Att kraftkällan är så ostabil att den hälften av gångerna producerar för lite elektricitet och hälften av gångerna för mycket knappast nåt som talar för vindkraft.
Skulle vara nyttigt att inkludera kostnaden av energilagring i vindkraftskostnad överlag. Det är nämligen helt omöjligt att driva ett samhälle helt på vindkraft, så att prata om vindkraft utan att inkludera kostnaden för det som ska täcka vindstilla perioder känns underligt.
Och då börjar vi redan närma oss kostnader som får kärnkraft att kännas som gratis.

Det är populärt att hata kärnkraft. Dock så är sanningen att det bokstavligen inte finns ett alternativ till det.

Av Jackbob

Nånting som är riktigt framträdande på mitt jobb är nyanställda. Folk som blivit anställda under pandemin och i princip endast sett folks profilbilder i ett teamsmöte. De är nästan helt frånvarande från all interaktion om dom inte blir direkt tilltalade. Inte ett ord, nada.
Det verkar extremt svårt att bygga upp någon arbetsrelation när allt sker virtuellt.

Vi har haft 3 nya anställda i vårt team under pandemin. Jag kan nog räkna på händerna antal gånger dom sammanlagt pratat under 1 års tid.
Och då skulle jag verkligen vilja påstå att vårt team är väldigt laid-back och det är ingen svårighet att prata om vad som helst när som helst.
Jag kan inte tänka mig hur det skulle vara i ett team med mer spänd spänning och mindre öppenhet

Av Jackbob
Skrivet av Wladir:

Min spontana känsla är "So what?"

Vad kan man egentligen förvänta sig av ett så gammalt spel? :S

Man kanske ska kunna förvänta sig att det gamla spelet ska ha samma gamla features som det har haft i 20 år redan? Tycker det känns fullt rimligt faktiskt

Av Jackbob

Oslagbar passform på Naos om jag får säga det själv. Det är helt omöjligt att flytta muspekaren med något annat när din handflata har fått smaka på den förbjudna frukten.

Har kört Naos i säkert 9 år eller nått i den stilen. Har väl averkat mig igenom ca 5-6 st Naos möss av olika modeller. Och det är väl den negativa kritiken den får av mig, hållbarheten är inte den bästa, särskilt scrollhjulet.

Av Jackbob
Skrivet av Bengt-Arne:

Är nog en hel tåglast med salt.

Har svårt att tänka mig att 6 nm som är en förbättrad 7 nm node skulle ge mer än en dubbling av antalet grindar, en dubblering av värden i förhållande till föregående generation ligger nog mer rätt, speciellt för RX7600 XT som är monolitisk.

Dom kan ju lika gärna ha gjort kretsen dubbelt så stor. I vilket fall det inte vore konstigt alls om dom då också dubblerat total mängd transistorer.

Det finns ju absolut ingenting som säger att densiteten på transistorer har dubblerats av vad jag har hört iaf.

Av Jackbob
Skrivet av minh:

Alltså kanske dum fråga men behöver vi mer prestanda?

Det är helt klart nice men just nu känns det att det inte är cpu som håller tillbaka?

Vilka är "vi"?

Frågar du Rolf, 68, som använder datorn för att läsa mailen och kolla blocket så är han nog förmodligen rätt nöjd med dagens prestanda.

Frågar du ett datacenter som viker proteiner så är dom nog rätt missnöjd med dagens prestanda.

Sen är ju integrerad kretskylning inte något som är låst till CPUer. Det kan ju användas till bokstavligen vilken krets som helst om dom får det att funka bra.

Av Jackbob

Varför verkar så många tro eller bete sig som att en GPU blir obrukbar för att det inte släpps nya drivrutiner till den?

Av Jackbob
Skrivet av Söderbäck:

Mjaa. Jag skulle nog vilja nyansera det lite mer.
Jag tror faktiskt inte folk klagar över att kryptovalutor bygger på datorer som drar el för att sköta transaktioner. Det har vi idag med exempelvis swish också. Ja eller bankkkort.
Jag vill påstå att folk inte är emot det som koncept.
Nä klagomålet ligger snarare i hur fördelningssystemet av valutorna med mining drar onödigt mycket el för flertalet av valutorna.
Och det är ju sant. Man skulle kunna fördela ut de slantarna på ett mycket mer energieffektivt sätt än exempelvis bictcoin gör.
Så det är inte ATT systemet drar el som medför kritik - utan att en del av kryptovalutorna är väldans slösiga med beräkningskraften vilket drar onödigt mycket el.
Häri finns rimlig kritik vill jag påstå. Det är inte så svartvitt som allt eller inget.

Och ja, det finns ju alternativ nu för tiden. Mindre energikrävande fördelningssystem.
Å andra sidan har väl intresset behövt börja någonstans. Kanske var ganska smart att låta datornördar belasta sin hårdvara för att väcka en intressegrupp för krypto från början. Med fel första-approach så hade det kanske aldrig växt till sig liksom.
Möjligen var det alltså ett nödvändigt ont - i starten. Men ja, who knows.

Jag håller med, bitcoin är ju allt annat än effektivt. Men det är ju denna nyans som fullständigt saknas. Går man igenom inläggen här så finns det ju inte en enda som säger något i stil med detta, att bitcoin i sig är rätt ineffektivt och att det finns andra kryptovalutor som bokstavligen gör samma transaktion en miljon gånger effektivare.

Konsensus för de som är emot krypto i denna tråd är ju i stil med att all krypto skulle vara djävulens påfund. Noll nyans.

Av Jackbob
Skrivet av Loddgrimner:

Jag förstår hur du menar men det praktiska utfallet är inte riktigt i linjerna med den där teorierna om oberoende decentraliserat pengasystem. Rätt komiskt om man ser på senaste svängningarna t.ex.

Den teknologiska utvecklingen leder nog tyvärr till att vi oundvikligt skadar miljön. Vem ska kasta första stenen liksom, är det någon här som lever som en stenåldersmänniska?

Absolut, men decentraliserat betyder inte att den går opåverkad av externa faktorer, som många verkar tro. Det betyder helt enkelt bara det finns ingen central makt som allt flödar igenom.

Av Jackbob

Är det ett helt främmande koncept för folk på SweClockers att många inte är intresserade av att ha sina tillgångar i en valuta där värdet styrs med en handvändning av en bank eller nation?

I Sverige och västvärlden har vi privilegiumet att kunna leva relativt fritt under nationens lagar. Majoriteten av världen har inte det, och därav är crypto en naturlig konsekvens. Ett steg ifrån nationers möjlighet att styra med järnhand, exempelvis Kina.

Att det sedan är "miljöfarligt att minea", är det crypto valutors fel att hela världen drivs på fossila bränslen för sin elproduktion eller? Med det argumentet så är det miljöfarligt att ens starta datorn att sitta här på SweClockers och diskutera ämnet ens. Och än mer miljöfarligare att spela på datorn, bokstavligen noll nytta överhuvudtaget utöver sitt egna nöje. Men sen har man mage att kritisera ett system som är utformat för att skapa decentraliserade transaktioner, ett faktiskt reellt behov hos majoriteten av världen. Wow.