Inlägg

Inlägg som kaffeofikaelika har skrivit i forumet
Av kaffeofikaelika

Elgato Cam Link 4K

Mycket sparsamt använd.

Inköpt på Inet 2021-06-29.

Har fakturan från Qliro som kvitto.

Fungerar 2022-08-24 (se bild) men antar att det är ett års garanti från inköp. Lämnar ingen ytterligare garanti själv.

Det som ingår är kartong + Cam Link 4K + kort HDMI till USB-sladd + Elgato-klistermärke.

Priset är inklusive frakt. Jag skickar det spårbart med Postnord.

Länk till Inet:
https://www.inet.se/produkt/5406991/elgato-cam-link-4k

Aktuellt pris nytt 990 kr.

Prisjakt:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4996369

Läs hela annonsen här

Av kaffeofikaelika
Skrivet av 1x87dom:

Tack till alla er för era svar i min tråd!

Det var sagt från början att det inte är en gåva samt att priset min bror begärde var 2.800 kr för hela paketet. Men nu vill köparen betala 800 kr.

Och som en här tyckte vore bäst för både partner är att häva köpet och ta tillbaka produkten, vilket jag tycker är det bästa alternativet. Men jag är osäker på ifall han har kvar produkten, om så är fallet, är det mer eller mindre kört för min bror och bör han isf acceptera 800 kr?

Man kan ju inte få 2000 kr rabatt för att man skiter i att betala? Han ska betala mer inte mindre nu när tiden gått och han dessutom är skyldig ränta.

Det absolut minsta som är rimligt att betala är 2800 kr.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av AlixSPQR:

Kanske ska titta på 27 tum då!

När du väl tagit steget till större skärm kan man aldrig gå tillbaka. Själv har jag nu mer 43 tum. Finns bara en väg - framåt.

Av kaffeofikaelika

Gissar på runt hälften. Det verkar som att det är väldigt svårt att sälja high-end-datorer på sweclockers marknad. De billigare för ett par till tre-fyra tusen verkar gå fort men så fort det är någon som vill ha femsiffriga belopp så går det trögt.

Men jag hade sagt att du säkert kan få hälften av vad du betalade i alla fall.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Massy:

Nu båda har ju rätt på ert egna sätt. Visst stämmer mycket av de hemskheterna du skriver men det är olika typer av arbetskraft vi pratar om. En ingenjör i Sverige har goda möjligheter att skippa en arbetsplats om den inte är vettig. Ryktet sprider sig och man får svårt att anställa ingenjörer. Men det har väldigt lite att göra med värdelösa förhållanden på företagets fabrik i Indonesien.

I Indonesien har man förmodligen råd (hur hemskt det än låter) att vara vidriga. Men man har inte råd att inte få tag på kompetenta ingenjörer på sverige kontoret. Och utan ingenjörerna så finns till slut ingen bra produkt att tillverka nere i Indonesien.

Sveriges ingenjörer har bättre arbetsförhållanden än i Indonesien (antar jag) men det gör ingenting för att invalidera vad vi diskuterade: din chef är inte din kompis. Gör inte tjänster åt chefen med förväntan att du ska bli hjälpt tillbaks.

Både i Sverige och i Indonesien kastar stora företag dig under bussen om det börjar "krångla" och du behöver mer hjälp än vad de tycker det är rimligt att ge (för maximal vinst).

Den enda anledningen till att företag ibland väljer att göra saker som tillsynes är ideella eller generösa är för att deras kalkyl säger att det är på det sättet vinsten kommer maximeras. That's it.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag förstår att du är cynisk, men du har fel i sak:
Företag som systematiskt rövkör sina anställda får dåligt rykte och får svårt att dra till sig attraktiv och kompetent personal vilket gör att deras produkter stagnerar vilket gör att kunderna försvinner om de har något som helst val.
Försöker företaget enbart vinstmaximera kortsiktigt begår alltså ledningen tjänstefel mot aktieägarna.

(Jag är för övrigt ytterligare en anekdatapunkt vad gäller anställda som haft oerhört förstående och hjälpsamma chefer vad gäller att i koncentrerade perioder men också långsiktigt ge förutsättningar för att hantera krävande livssituationer. Och jag garanterar dig att det under strecket varit lönsamt för min arbetsgivare.)

Du lever i en annan verklighet än vi andra. I den riktiga verkligheten är världens mest framgångsrika företag inte bara kända för fruktansvärda arbetsförhållanden utan dessutom för saker som bortdrivning av ursprungsbefolkning, utarmning av natur och miljö eller varför inte korruption och stöttande av anti-demokratiska regimer. Allt detta för att vadå - jo, maximera vinst.

Jag har sällan hört en så naiv kommentar som din.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av 64Dadrum:

Detta var en så pass intressant tråd att jag fick skapa ett konto och inte bara läsa

#1
Även om jag visserligen håller med om att företaget alltid kommer att bry sig om sig själv mest, så har jag svårt att acceptera att det är så svartvitt som du gör det här, det beror ju också på om dom har möjlighet att hjälpa till.

Som ett exempel kan jag dela med mig av en personlig tragedi som innebar att mitt barn föddes med en ovanlig sjukdom och ingen visste vad som var fel.

Företaget som jag var anställd av hjälpte mig extremt mycket, jag fick betalt för månader när jag var med familjen och ställde upp på alla sätt som dom kunde.

Detta hade dom såklart inte gjort om dom höll på att gå i konkurs och jag hade givetvis fått gå om vi hade hållit på att gå i konkurs. Men när något riktigt allvarligt hände och dom hade möjlighet att hjälpa, då fanns dom där och hjälpte till.

Så alla företag tänker inte enbart på sig själv, utan det är ju ge och ta. Men det får ju inte bara vara att man som anställd ger.

#2 till TS
Jag jobbar själv som utvecklare och precis som du pratade om ovan så är det väldigt sällan jag gjort saker som någon förstår. Det har jag nog med tiden bara lärt mig acceptera att ingen fattar och väljer bara att säga att jag är datornörd och jag programmerar helt enkelt.

Men att vara oumbärlig är sällan en bra idé oavsett hur svårt uppdrag man har, det absolut minsta man kan göra är att dokumentera det man gör så att någon annan med rätt kunskap kan med en rimlig tid sätta sig ner och lära sig det som behövs, ÄVEN om det är en helt unik installation.

Det bästa hade ju såklart varit att man är två som är gemensamt ansvariga så om den ena blir sjuk eller blir påkörd och dör så kan den andra jobba på (detta har hänt på två helt olika uppdrag som konsult för mig faktiskt).

Detta blev ett väldigt långt första inlägg, må bra allihop och tack för att ni gör sidan till vad den är!

När det gäller att få betalt ledigt i flera månader när det händer något sådant så vill jag säga att din historia är närmast unik. Särskilt i ett land som Sverige där det finns sociala skyddsnät vilket företagen såklart känner till.

Om företag gör något annat än att maximera vinst så gör de inte det de ska. De flesta stora företag är aktiebolag och deras enda uppgift är att maximera vinsten för ägarna. Om ledning/styrelse inte gör det blir de utbytta till några som gör det. Alla bonusar och incitament är riktade mot vinstmaximering. Det finns ingen VD i Sverige som har fått kvartalsbonus för att han/hon gav en anställd ledigt som hade det tufft. Jag förstår att du är präglad av din egen, mycket ovanliga, erfarenhet men det du varit med om är ett undantag.

Om du tar en stor bank som t.ex. Swedbank, de gör miljarder i vinst PER KVARTAL. Detta gör de oavsett om det går dåligt för Sverige eller bra för Sverige. I hög- och lågkonjunktur, med höga och låga räntor, miljarderna kommer in på ägarnas konto kvartal efter kvartal. Många av denna typ av företag tog också emot statens miljarder i stöd under corona. Eller under finanskrisen där bisarrt nog bankernas egna utarbetade system och girighet utlöste krisen de själva var tvungna att räddas från. Man hade ju kunnat tro att de skulle betala tillbaka efteråt, när miljarderna börjar rulla in igen. Knappast. De skulle bara gör det om de tvingas till det. Eftersom att målet är att maximera vinst. Det finns inget incitament att göra det rättfärdiga, att betala tillbaka till staten och samhället som räddade dem.

Så när du säger att företags vilja att hjälpa är beroende av deras förmåga att hjälpa så vill jag säga bullshit. Det finns massor av företag, de flesta, som har all möjlighet i världen att hjälpa sina anställda men som helt enkelt skiter i det.

Du tar ju upp dina egna erfarenheter och det är ju bara anekdoter min mina motsvarande sådana är egentligen bara situationer där en arbetssäljare ställt upp, stannat över, kommit in från semester och så vidare med knappt ett tack. Även personer som år efter år stannar och är lojala, gör "det lilla extra" behandlas oftast som idioter. De andra kollegorna som ställt krav, bytt jobb, kommit tillbaka har alltid högre lön. Var inte snäll. Ställ krav.

Din chef är inte din kompis - alla är ersättningsbara - om du dör imorgon rullar arbetet på som vanligt om ett par veckor och din chef kommer inte gråta över förlusten. Att arbeta är en transaktion, du byter din tid mot arbetsköparens pengar.

Av kaffeofikaelika

Jag vill egentligen bara kommentera tankarna i trådstarten om att man "måste" lösa saker kvällen innan eller att "ta ledigt" kan påverka arbetet negativt.

Detta är ett tankesätt som är helt och hållet anpassat till arbetsköparen. Om man är egenföretagare och bara har sig själv på konsultbasis så får man såklart leda och fördela arbetet själv. Men är man anställd hos någon så är det inte ditt fel att du inte hinner. Du ska inte behöva sitta kvällen innan, du ska kunna ta skäligt ledigt. Om lösningen inte är att anställa fler (som TS skriver) så är lösningen att ge dig mer tid. Om det inte går är arbetet felplanerat och borde aldrig ha accepterats av arbetsköparen.

Det finns ingen situation där arbetssäljare ska behöva ta ledningsansvar utan betalt. Acceptera inte att ta på er organisatoriskt ansvar om ni inte får betalt för det. Som anställd spenderar man en stor del av sitt liv med att göra någon annan rik. Det räcker med att göra det man får betalt för. Chefen är inte din kompis och han hjälper dig inte om det skiter sig. Så gör inte det för chefen heller.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av gibbon_:

Tror jag hade en demo eller nå av det spelet. Vill minnas att skärmen du visade här var typ höjdpunkten i spelet.

Det är ett bra spel men det är ganska svårt och otillgängligt. Och janky.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Videoapan:

Då svarar jag med ett regelbrott!

Välkänt men kvalar inte riktigt in i tråden egentligen..

https://i.ytimg.com/vi/8G_aUxbbqWU/hqdefault.jpg

https://i.ytimg.com/vi/rFv7mHTf0nA/maxresdefault.jpg

Detta är bilder från en cinematic i spelet?

Av kaffeofikaelika
Skrivet av NisseG91:

Snyggt :)!

Av kaffeofikaelika
Skrivet av NisseG91:

Jag är ganska säker på att jag spelat det där... hm..

Har gett en ledtråd i inlägget ovan!

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Roger W:

Kan du ge nån mer hint?
Klart nyfiken!

Det är ett strategispel av samma typ som Heroes of Might and Magic med karta där du flyttar runt en gubbe och striderna äger rum på separata slagfält så att säga. Turordningsbaserad "overworld" men faktiskt vad jag minns strider i realtid.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av NisseG91:

#12181637

Regel #1 förklarar turordningen

Ledsen för detta! Ska läsa!

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Roger W:

Egentligen inte din tur, men passar ju bra nu när vi prickade av gamla bilden precis
Vi kör på den!
(jag har inte jättemycket på gång iallafall)

Tur!?

=(

Kan du förklara reglerna för mig?

Av kaffeofikaelika

Inspirerat av Heroes of Might and Magic II men släppt före trean. Lite av ett kult-spel, fick ett svalt mottagande. Spelet var rätt janky.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Sarafina:

Om det ska ingå VR-headset i det så är budgeten rätt låg
Jag hade satsat på en dator utan VR-headset och kanske kompletterat med det senare.
Jag har dålig koll på hur mycket kraft man behöver för VR.

Det dyraste och det som kommer påverka vad du kan spela mest är grafikkortet. Så det du egentligen bör fråga dig är hur dyrt grafikkort kan jag köpa och ändå få ihop resten av datorn.

Jag hade letat efter en dator med AMD 5600 processor som är väldigt prisvärd. Du ska ha 16 gb RAM, inte mer och absolut inte mindre.

När det gäller grafikkort hade jag nog försökt köpa AMD radeon 6700xt. Ett alternativ från Nvidia är 3060 ti.

Men man verkar intte riktigt få det färdigbyggt för 15 000 kr. Här är en för 16500 kr men då är det mer än budget och dessutom utan mus/tangenbord/hörlurar.

https://www.inet.se/produkt/1511055/taurus-gaming-rx-6600-xt-...

Här finns en som verkar ok:
https://www.komplett.se/product/1178892/dator-surfplatta/dato...

Denna har nog ännu bättre värde:
https://www.komplett.se/product/1202375/gaming/gamingdator/ga...
Processorn verkar nära i prestanda.

Av kaffeofikaelika

Hur mycket pengar kan och vill du spendera?

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Aphex:

Vill man tro att det är en konspiration får man göra det. Vill man däremot ha en förändring föreslår jag att man röstar med plånboken nästa gång istället för att gnälla på internet.

https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/21/apple-admi...

https://appleinsider.com/articles/21/04/08/apple-to-pay-34m-i....

https://www.bbc.com/news/world-europe-42615378

https://www.bbc.com/news/technology-51706635

https://www.forbes.com/sites/adamsarhan/2017/12/22/planned-ob...

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Aphex:

Skulle beskriva det mer som ett populärt meme bland teknikinsnöade. Det finns inga incitament att tillverka hållbara produkter som får uppdateringar under lång tid, för konsumenter i stort skiter i de egenskaperna. Bästa kameran till lägsta priset är mycket viktigare när det ska väljas mobil och då byggs produkterna därefter.

Förutom då att tillverkarna själva (genom läckor och domstolsärenden) erkänt rakt upp och ner att de tillämpar "planned obsolence".