Inlägg

Inlägg som kaffeofikaelika har skrivit i forumet
Av kaffeofikaelika
Skrivet av medbor:

Hur gäller det då när jag pratar med en person i tyskland och vi befinner oss i varsitt land?

Känns ju mer rimligt att google och apple kommer fram till en standardfunktion i inbyggda telefonapparna som beter sig rätt i varje land, eller kanske börjar spela in först när båda accepterat?

Tror de som behöver funktionen kan fortsätta köra rootat eller med två telefoner bara...

Om du får spela in i Sverige och befinner dig i Sverige så finns nog inte någon svårighet juridiskt.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Perwis:

Dela till andra hushåll, släkt och vänner tex. Väldigt vanligt. 100 miljoner extra hushåll tittar på Netflix gratis idag tydligen.

Jamen vad betyder det? Att min fru inte får titta på Netflix när jag inte är hemma om abonnemanget står i mitt namn? Hon får titta tillsammans med mig utan eget abonnemang eller?

Av kaffeofikaelika
Skrivet av HoboCop:

Får jag kontot avstängt pga kontodelning så får det vara. Då förlorar dom en kund istället.

Jag har inte någon streamingtjänst men vad menar de med kontodelning? Om man är fyra personer i ett hushåll så ska alla ha varsitt konto? Om jag har ett konto och tittar på Netflix, får andra inte sitta bredvid mig och titta då om de inte har konton? Eller menar de att de får inte titta på Netflix när jag t.ex. är på jobbet (jag måste vara med när man tittar om bara jag har konto)?

Hur vet de vem som tittar?

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Svantesson666:

Går alldeles utmärkt, i alla fall på Android, utan root. Jag använder Cube ACR som automatiskt spelar in alla samtal.

Får testa. Senast jag provade för ett par år sedan fanns ingen möjlighet alls utan root. Google hade blockerat möjligheten för att undvika lagar (i många länder är det olagligt att spela in samtal utan motpartens vetskap).

Edit: när du säger att den spelar in, gör den det via telefonens högtalare? För jag minns att det fanns appar som "spelade in" samtal och där motpartens röst knappt var hörbar.

Edit 2: Unfortunately, the fix we found to work around the blockage by Google of interlocutor recording on Android 9-12, will not work for calls using a headset.
så oanvändbart för mig i så fall.... trist.

Edit 3: enligt recensionerna är det väldigt opålitligt och Google verkar kontinuerligt försöka stänga ner verksamheten genom att förändra mjukvaran vid uppdateringar. Så läget är oförändrat sedan jag undersökte saken sist.

Av kaffeofikaelika

Enda anledningen jag fortfarande ser är att kunna spela in telefonsamtal.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Sinery:

Jag menar om jag ville hacka en person, det första jag skulle göra är att få alla lösenord som läckts till dens email.
Låter inte oresonabelt.

Hur skulle du få dessa menar du? Om du ville hacka? Jag förstår inte.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Sinery:

Inte nog kan dom logga clipboard men dom kan också logga historiska clips tack vare Microsoft.

Förutom om flera av ditt lösen läckt, blir lätt att se sambandet.

Absolut, om någon gör en riktad attack på det sättet så blir det lätt.

Jag känner inte till något fall där så har skett. Gör du? Däremot hör man ofta om intrång till följd av social ingenjörskonst. Det tror jag är betydligt vanligare och är inte beroende av var du sparar dina lösenord.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av snajk:

Tja det beror väl på hur mycket man litar på lösenordshanterare, men annars är det ju en metod med väldigt låg ansträngning och hög säkerhet. Problemet med alla metoder, och tro mig när jag säger att jag har kört många olika genom åren, är ju att de kan kännas rätt säkra när man kommer på dem, men efter ett par år så är de ofta inte det längre, och då får man tänka ut något nytt, om man nu fortsätter att vägra gratislösningen som andra smarta personer har byggt åt en. XKCD-serien exempelvis kändes ju väldigt bra och den har plockats fram ett flertal gånger i denna tråden, men även om metoden den framhåller var ok när den var ny (dock inte supersäker) så har mycket hänt på området under de åtta år sedan den kom. Den framhåller heller inte vikten av faktisk slumpmässighet tillräckligt i mina ögon, så många verkar läsa den och tro att fyra ord är poängen, inte att det ska vara helt slumpade ord för att det skulle vara hyfsat säkert ens 2014.

Fördelen med en lösenordshanterare är dels att man får mycket säkrare lösenord by default, om man låter den generera dem åt en, men också att man får mer koll på dem och får det lättare att byta dem om det skulle behövas.

Lösenordshanterare har massor av andra problem. De kan till exempel läcka eller bli oåtkomliga för dig. Och en annan mer principiell svaghet är att om du tappar inlogget till lösenordshanteraren så försvinner alla dina lösenord samtidigt. Med min metod kan du oftast på ett par försök gissa dig till ditt lösenord för en viss tjänst.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Ozzed:

Jag har inte sagt att det enda som tar sönder kort är mining, eller hur?

Om man inte mimar finns väl heller ingen större anledning att bry sig ifall man får ett LHR-kort I retur heller för den delen.

Andrahandsvärdet är rimligen mindre på LHR om de andra slutat tillverkas.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av snajk:

Som Thomas säger så är det jättebra tills ett eller två av dessa knäcks eller läcker på annat sätt. Sen är det ett känt mönster och kommer att finnas i dictionaries, och om du är intressant kommer de illvilliga att testa detta mönster på andra ställen med din mail som användare och liknande. Chansen att det knäcks med brute-force är förstås inte så stor men man kan ju inte veta att alla tjänster man har konto på har bra säkerhet.

Jag har tidigare jobbat med tjänster som allmänheten hade tillgång till. Vi hade för tiden rätt bra säkerhet (ur denna aspekten i alla fall) med hashade lösenord med salt och så, utom i ett system där kunden krävde krypterade lösenord och fick det. Detta var förstås katastrof för säkerheten, inte minst för att krypteringsnyckeln låg i samma DB. Men web-appen hade också ett enormt hål för alla övriga kunder som är fixat sedan dess, att funktionen för att validera lösenordet, som alltså hashade vad användaren skrev in och matchade det mot värdet i databasen, testade "o-hashat" om inte det hashade stämde. Tanken var att utvecklaren kanske redan hade hashat någon annanstans, och web-appen tog ju inte in så långa lösenord som en hash, men det var ju inte svårt att typ med postman eller något bara anropa API:t direkt. Så om man fick tag i databasen på något sätt, så behövde man inte knäcka lösenorden utan man kunde bara använda dem direkt.

En annan aspekt är ju att lösenord betraktas som kritiska, men felaktiga lösenord inte alltid gör det. Så om man kollar i exempelvis IIS-loggar så kan man se att en person försökt logga in tio gånger innan den lyckades och vad det felaktiga lösenordet var i klartext för varje försök. Detta gör det förstås enkelt att gissa vad den har som lösenord till denna sida, men det gör också sådana typer av mönster lätt igenkännbara.

Det vi diskuterar är praktiska sätt att hantera lösenord. Alla sådana sätt har för- och nackdelar. Det säkraste sättet att spara inloggningsuppgifter är att för varje ställe du loggar in ha en unik mail med unikt namn och unikt lösenord. Givetvis unikt namn och unikt lösenord (omöjligt att brute forcea) för varje inlogg. Allt detta ska du inte ha någon annanstans än i huvudet.

Det jag föreslår anser jag vara det system som är mest säkerhet per ansträngning.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Thomas:

Jo, det är klart att ordbaserade lösenord/passphrases kan vara säkra också.
Men om man ändå ska ha ett unikt lösenord som "GrävlingTangentbordRosahelikopterFormel1" till varje sida man är medlem på så blir det ändå ett helvete att komma ihåg alla utan lösenordshanterare, så varför inte köra lösenord som är slumpvalda på ett mer slumpmässigt sätt än vad människor klarar av? Bara trycka på en knapp så får du ett säkrare lösenord än du kan fnula ut på en kvart, plus att det sparas automatiskt.

Lösenordet TILL lösenordshanteraren och liknande är ju sådant man bör komma ihåg utantill, så där kan man ju använda andra metoder.

Man kan göra lösenord som är unika och lätta att komma ihåg själv. Typ !!AnanasElFrimärke[Första och sista bokstaven i siten/appen du ska logga in i]Vänsterpunk@@

Det finns 0% (noll procent) chans att någon bruteforcear eller på annat sätt gissar det lösenordet i vår livstid. Ingen chans.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Thomas:

Det är för att tabellen bara visar brute force. Slår du ihop ett par vanliga ord kan det knäckas väldigt mycket snabbare än så trots att det kan vara 20+ tecken långt.

En brute force-attack kanske alltså testar: aaaaaaaaaa, aaaaaaaaab, aaaaaaaaac... abaaaaaaaa, abaaaaaaab osv.
En kombinerad dictionary-attack kanske snarare testar ord1+ord2+ord3, ord1+ord2+ord4, ord1+ord2+ord5 osv. Eftersom en ordlista kanske bara är typ 200 000 ord så blir antalet kombinationer med 3 ord bara typ 6*10^15 kombinationer, vilket i denna tabellen motsvarar mindre än 7 timmar.
Då finns det en del utrymme att även testa med specialtecken mellan ord, ersätta O med 0, a med @ och sånt.

För att få fram det räknade jag på kolumnen med uppercase/lowercase/siffror, vilket med engelska alfabetet ger 62 tecken per plats.
Enligt tabellen tar 9 tecken 7 timmar, dvs 62^9 = 10^16 kombinationer tar 7 timmar.
Sedan kan vi dela det med 10 enligt andra inlägg i tråden.

Om vi säger att vi väljer 4 ord i följd som lösenord, hur många ord finns det? Om vi begränsar oss till några vanliga språk som ändå kan vara relevanta i Sverige, säg tyska, spanska, franska, engelska och svenska, hur många potentiella kombinationer finns det? Och i ditt exempel säger du tre ord men om vi istället säger fem så är problemet löst.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av mkk:

Jodå det kostade en bra slant att städa upp efter att ransomware valsat rakt förbi Defender.

Poängen är väl att för stora företag som COOP kan det vara lönt med antivirus utöver windows egna därför att folk där är inte lika datorvana och säkerhetsmedvetna som genomsnittet på sweclockers.

Av kaffeofikaelika

Ibland känns det som att vissa företag ger i uppgift till nån PRAO att gå igenom högen med gamla ärenden och så rasslar det iväg några svar. Fick själv ett mail från Postnord flera månader efter en förfrågan.

Av kaffeofikaelika

Produkt: PowerColor Red Devil RX 6900XT Ultimate 16GB grafikkort
Länk: https://www.elgiganten.se/product/gaming/datorkomponenter/gra...
Kategori: Grafikkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5672815
Pris: 13990kr

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Gulanii:

Jag har en skärm på 144hz och 1080p i upplösning

EDIT: Jag hittade även billigare 1 TB SSD, men levererar de lika bra? https://www.komplett.se/product/1183995/datorutrustning/lagri...

Kör du på ett 3060 i så fall.

Nej men du kommer inte märka någon skillnad.

Av kaffeofikaelika

Detta kan göras mycket enklare om du börjar i den andra änden.

För det första: vad har du för skärm? Om din skärm inte klarar högre upplösning än 1080p eller uppdateringsfrekvens över 60hz finns ingen anledning att köpa hårdvara som klarar mer än så heller (i praktiken).

Om du har 15 000 kr och detta är exklusive skärm (du har redan skärm) så hade jag satsat på att spela i upplösningen 1080p och uppdateringsfrekvens 144hz. Det kommer inte gå i alla spel men i många. Du behöver också få tar i ett gtx 3060 för 7200 kr vilket inte borde vara omöjligt i vart fall i det nedre segmentet av 3060-kort.

Nästa steg i upplösning är 1440p och det är väl möjligt att du kan spela det i en del spel i 60hz men ingen chans 144hz med ett 3060.

Jag hade siktat på 1080p och köpt en skärm som klarar 144hz. Om du ska spela 1080p och 60hz så betalar du för mycket, du behöver inte ett 3060.

Detta är ett generellt råd, det finns undantag till allt men jag tror att det blir lättare om du tänker först på vad du vill åstadkomma och sedan vad du behöver för att åstadkomma det.

Din hårddisk är också alldeles för dyr i förhållande till resten av komponenterna. Du kan få minst 500 kr billigare NVMe-disk på 1TB bara långsammare. Skillnaden mellan 980 och 980 pro till exempel är nästan ingenting i spelande. Du kommer inte märka det.

Edit: kan också lägga till att man kan spela Counter strike, Rust (tror jag) , Skyrim utan dedikerat grafikkort. I så fall hade jag tittat på AMD 5000G-serien som är populär att använda till detta. Du kan googla [spel]+[grafikkort]/[integrerad grafik] så får du ofta upp videos där någon testar hur det flyter och redovisar upplösning/uppdateringsfrekvens.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Yorg:

Talar du om det specifika ärendet eller handlar det om hur ärenden hanteras i domstol generellt?

Handlar det om det första vore det intressant att läsa om de prejudicerande fallen du avser, handlar det om det andra så förstår jag inte riktigt poängen. Vissa ärenden kan absolut vara fulla av undantag och kniviga, andra är pissenkla och avhandlas i domstolar i parti och minut.

Mitt inlägg ska ses som just var det var: ett svar på ett annat inlägg som påstod att saken var enkel. Min erfarenhet av rättssystemet är att saker som tillsynes verkar enkla (där till exempel en regel av något slag överskridits) kan kompliceras av olika faktorer som domstolen måste beakta.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av anon134512:

Nej må så vara, men man ska vara väldigt säker på sin sak om det ska till domstol. Det är väl ett civilrättsligt och då får man betala motpartens rättegångskostnader om man förlorar. Vilket kan bli bra mycket dyrare än den första tilläggsavgiften. Detta är allt annat än en självklar vinst.

Nä om det gäller en tvist om mindre än ett halvt prisbasbelopp (tror det är det) så betalar båda parter sina egna kostnader oavsett utfall. Minns inte exakt var gränsen går men en avgift som den tråden handlar om är flera tusen kr mindre än gränsen.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Yorg:

Gissar att det inte spelar någon roll även om man konstaterar att TS försökt blippa vid en maskin, funkar inte det har man förmodligen en skyldighet att betala sin resa på annat sätt?

Precis som om parkeringsautomaten närmast är trasig, då måste man leta upp någon annan.

Det är inte så svartvitt som många vill få det till. Finns undantag. I en domstol görs bedömningar, man läser inte bara av svaret i en tabell.