Inlägg

Inlägg som Klyrre har skrivit i forumet
Av Klyrre
Skrivet av Lasse62:

Som jag skrev tidigare, funkar det att scrolla med två isf ett finger?

Japp. Allt funkar som det ska. Problemet är att jag inte kan hitta drivrutin/mjukvara (börjar misstänka att det inte finns) för att kunna göra mer avancerade inställningar.

Har provat att manuellt installera alla olika synaptics plattor jag hittat drivers till. Vissa går att installera och plattan funkar som innan. Går dock inte att få det att lira med synaptics kontrollpanel (som jag får ladda hem till annan modell då den inte finns med under driver/mjukvara till min burk).

Förmodligen är kontrollern billigast möjliga skräp som synaptics inte ens tänkt göra en kontrollpanel till.

Till saken hör att även att min burk är godkänd för win11 så finns inte ett win11 alternativ via hp cloud recovery eller vad det heter. Då jag bytt till större disk så har jag dock testat att stoppa i orginal med win10 och inte heller där finns det någon synaptics driver/kontrollpanel.

Av Klyrre
Skrivet av SirMacke:

Kör alltid HPIA på HP-maskiner för drivrutiner och mjukvaror, testa om den hittar något.
https://ftp.ext.hp.com/pub/caps-softpaq/cmit/HPIA.html

Har testat även detta tyvärr. Av nån anledning har även synaptics tagit bort alla drivers på sin hemsida, förutom till nåt som heter displaylink... Har t.o.m öppnat burken och kontrollern är märkt Synaptics S9561.

Av Klyrre
Skrivet av Icte:

Skulle det kunna vara Synaptics PointStyk Driver:n du behöver? Finns under All Software Drivers -> Driver-Keyboard,Mouse and Input Devices (hittar den under Windows 10, version 22H2 i länken nedan):

https://support.hp.com/gb-en/drivers/hp-elitebook-830-g7-note...

Testat utan framgång.

Skrivet av chstro:

Prova installera HP Support Assistant, så kan den hitta och installera alla drivrutiner automatiskt
https://support.hp.com/us-en/help/hp-support-assistant

Även testat detta...

Av Klyrre

Drivrutiner till pekplatta HP Elitebook 830 g7

Köpte en beg elitebook 830 g7 runt jul för att få en smidigare burk än den tidigare probooken (450 g2, fyndades i elskroten, dock utan batteri).

Köpte i samma veva en större ssd och installerade win11 (iso från MS, den är för gammal för att ha win11 recovery).

Allt fungerar utan problem, MEN...
... Hittar inte drivrutiner/mjukvara till pekplattan vilket betyder att jag kör windows egen drivrutin och då kan jag inte ställa in att scrolla med ett finger på plattans högerkant. Detta ser jag som en nödvändighet!

Har inte försökt kontakta HP än men flera googlingar säger att många störs av detta och hittills har jag inte hittat en fix...

Slänger ut frågan här innan jag börjar jaga supporten som lär va omöjlig att få tag i och ändå inte a nån lösning...

Av Klyrre
Skrivet av mavicxp21:

Kan du boota upp den med en floppy disk med dos på? Kör då i så fall på gamla disken fdisk /mbr den skriver en ny mbr.

Fick tag i testversion av ataenabler så har testat att skapa partition i maskinen nu. Får iofs en mbr (som inte är identisk med den från gamla disken) men den fyller hela pbr/s63 med 6F så det går inte att formatera utan att plocka ur disken och fixa det.

Av Klyrre
Skrivet av DrSwizz:

Äldre maskiner kan var mycket känsliga för att alla inställningar för C/H/S är exakt rätt och "autodetektar" inte nödvändigtvis nya diskar särskilt bra. Om du provat diskar som inte är formatterade exakt som den gamla maskinen vill ha det så är det inte alls säkert att den kan starta från dem även om dess BIOS är fullt normal.

Finns det någon möjligthet att starta maskinen från en systemdiskett?

Den hittar disken i bios och visar korrekt storlek. Har provat dos 6.22, w95b startdisket och plop bootmgr men då finns ingen disk att finna. Även testat att lägga grub som bootmgr utan resultat.

Av Klyrre
Skrivet av mrqaffe:

Men att ersätta disken är väl inte så svårt utan det är väl nån mjukvara på den som är dyr ? Har du mjukvaran så borde det gå att installera om den ?
Ska du undersöka disken så kanske du kan användda en "disk hex editor"

Tror att dom bereder disken på ett visst sätt för att man inte ska kunna fixa detta själv.

Skrivet av DrSwizz:

Är du säker på att den klonade disken inte innehåller fel? trasigt MBR eller liknande?

Kan du boota den klonade disken på en vanlig äldre maskin; 486:a-Pentium eller liknande?

Kan du boota en "vanlig" DOS-formatterad disk på mazak-maskinen?

Om det är så att BIOSen på maskinen innehåller något jox från mazak som hindrar vilken disk som helst från att starta; kan du då ersätta BIOSen med vanlig BIOS istället? eller ersätta hela Seiko-epson 486:an med någon annan liknande enkortsdator?

Finns garanterat fel i klonen då disken nästan va död när jag lyckades få ut klonen.

Har inte tillgång till äldre än en gammal amd athlon xp2000 laptop (256 mb ram) men där får jag nån varning vid boot som även verkar drabbat folk som ska köra win95 virituellt.

Bios är garanterat speciellt då allt bootbart jag stoppat i maskinen ger svart skärm.

Skrivet av KAD:

Hur går det?

Standard FAT16 och FAT32 (som tydligen kom med B-versionen av Windows 95) ser ju lätta ut att identifiera, om MBR är intakt, de innehåller de strängarna. En hex-editor borde räcka. Se även VFAT.

Jag är måttligt intresserad av att pilla med det, men om du lägger upp din disk-image så kanske någon annan förbarmar sig över den.

Har ju lyckats installera om systemet på en stationär p3a hemma från klonen, både win och "styrsystemet". Tror "helt enkelt" att det är mbr och filsystem som gått kaputtski och då det inte är standard så måste man nog kolla i nåt reverse engineering program. Har kollat supersnabbt i IDA men då jag aldrig skrivit en rad kod i mitt liv så e inlärningströskeln lite hög...

Av Klyrre
Skrivet av mrqaffe:

Är det en hdd eller floppy ? Försöker du starta på gammal hårdvara eller ny ?

Satt en 2,5" ide 44 pin i som bråkade så fräsen ersattes av en nyare (mycket mindre, dock 5axlig). Den stod kvar "död" när jag började där för ett år sen så ja tänkte att de kunde väl inte va så svårt. Ajaj, fel av mig.

Har säkert lagt över 100 timmar. Sitter en Seiko-epson "card-pc" i. Tror de e en amd 486a med 32mb ram. Det som fått mig att lägga denna tid är att en ersättningsdisk kostar runt 35k. Lätt att få ut när produktionen står stilla men då maskinen är ersatt så kikar ja på de själv.

Nu är det CF via pcmcia-adapter men Mazak tycker ju inte att man ska kunna lösa detta själv.

Av Klyrre
Skrivet av mrqaffe:

Är det verkligen ett eget filsystem, har du provat om disken kan känas igen i linux ?
Det vore mer logiskt att de använt nått färdigt nix-filsystem och aktiverat kryptering på det om de inte vill att nån ska kunna läsa nått och det hade nog varit säkrare än att ta fram en helt egen "liten" lösning när man inte är ett dataföretag.

Filsystemet är fat16 (tror jag) burken kör win95b. Fattar dock inte hur dom löst det med partitioner. I min dd-image finns bara en extended och en logisk part.

Bios hittar ersättningsdisken men den går inte att boota. Skapar jag en ny primär part så visas ingen bild. Testar jag med en annan disk med Lubuntu så är det samma sak, ingen bild. Varken dos eller plop hittar disken med klonad image och gör jag som tidigare sagt "som vanligt" så är skärmen svart.

Har även en biosdump (taget ur ram gissar jag?) Men detta är som sagt en bra bit utanför vad ja brukar pyssla med.

Av Klyrre

Läsa "custom" Mbr, binwalk?

Försöker få liv i en gammal cnc-fräs (Mazak) från ca -00 med diskras.

Har lyckats spara datan från disken men filsystemet är skadat och gjort på något vis för att man inte ska kunna fixa detta själv.

Har aldrig sysslat med programering ögt men gissar att reverse-enginering av mbr är enda hoppet?

Av Klyrre

Klona disk från cnc-fräs

Har en gammal Mazak på jobbet som stått ett år. Vore skoj att få liv i den och jag tror att det är nära diskras. Sitter en 2,5" 44 pin ide/pata men har inte koll på storleken. Har en gammal laptop med samma disktyp så frågan är om det skulle gå att boota linux från usb och använda laptopen för att klona disken?

Råkar någon även ha en mini-ide flatkabel så är detta av intresse...

Av Klyrre

Problemet är inte att lära mig att knapparna är skiftade (tror ja iaf) utan problemet e att jag inte når tillbakaknappen smidigt när jag håller luren med en hand...

Bonusfråga... Spela in samtal på android. Behövs root? Googlade snabbt och det dök upp appar men även en artikel att google skulle täppa till ett "kryphål" för denna funktion. Vore najs om t ex alla samtal från skyddat nummer blev inspelade per automatik med en fråga efter samtal om man vill spara filen.

Inte tänkt på det innan men syrran blev uppringd och hotad till livet nyligen och då kan de ju inte skada att ha samtalet...

Av Klyrre
Skrivet av Gorgonzola:

Jag har kört root på flera telefoner men gör inte det just nu, ser ingen jättestor anledning för tillfället. Pilen på fel sida känns som en rätt liten grej, det är en del krångel att roota.
Annonsblockering för Youtube kan man få via Revanced även utan root.
En anledning kan vara om man tex. vill spoofa sin location

Absolut en liten grej men "old habits die hard" xD. Problemet som jag förstått det är just att processen måste göras om vid varje update. Hade hellre haft mycket krångel EN gång än lite krångel ofta...

Av Klyrre

Värt att roota?

Kört Android länge men har aldrig kört root. Haft tankar på det för i huvudsak annonsblockering men aldrig kommit till skott. Har nu fått hem min Pixel 7 pro och det första jag gjorde var att ändra tillbaka från gest-styrning till dom hederliga knapparna.

Till min förskräckelse kan jag dock inte skifta så att bakåt hamnar på höger sida och vad jag läst så är det root som gäller för detta. Funderar nu seriöst på root för just detta samt att bättre annonsblockering blir en bonus.

Vad säger ni som kör/kört root? Är inte orolig att sabba nåt men verkar va mycket mer bök vid uppdateringar...

Av Klyrre

Tror inte jag skulle ha samma lur i 5 år även om den va top notch när den köptes OCH utvecklingen gick baklänges. Antingen byts det när kontraktet går ut eller när nåt mer intressant dyker upp.

Är långt ifrån fotograf men har nästan vart sugen på å sparka igång min Oneplus one.

Av Klyrre
Skrivet av _niko_:

Har en Pixel 7 pro och kör bara Googles lurar sen drygt 10 år.
Mkt nöjd och behöver man 3.5mm finns det ju en uppsjö adaptrar.

Stämmer. Personligen behöver jag bara ljud ut. Hade dock vart smidigt att alltid ha ett on hands.

Av Klyrre

Blir förmodligen pixel. OM jag hittar ett schysst skal som är lite mer robust. Stör mig dock på avsaknad av 3,5 jacket... En schysst adapter löser ju bara halva problemet.

Av Klyrre

Zenfone 9 eller Pixel 7 pro?

Dags för ny lur och kan inte bestämma mig.

Kört några Oneplus som jsg varit nöjd med till nuvarande mi 10 t pro som jag inte är lika nöjd med. Inget strul men gillade oneplus ui mer.

Nåt jag även saknar är 3,5mm jacket som jag använder ganska ofta. Både xiaomis medföljande samt biltemas adapter har börjat strula inom några veckor och det är därför just zenfone är ett möjligt alternativ.

Har Halebop som operatör och då jag precis bytt jobb har jag inte längre nån buffert så luren blir på avbetalning oavsett tyvärr. Hade pixel haft 3,5mm jack hade jag inte tvekat.

Täckning
Kamera
Batteritid

Dessa är prio i fallande ordning.

Då telias nät är ett krav (bor på landet) och jag annars är nöjd med halebop så lutar det åt pixel för å ha lur och abb på samma ställe.

Även vart sugen på senaste från Cat för att få med värmekamera men då tummas det för mycket på prestanda och vanliga kameran...

Av Klyrre

Är precis i bytarskede. Kört oneplus one, 3 och 6 för att bli med mi10t pro nu senast. Är inte så förtjust i xiaomin... Har alltid sneglat på nexus och pixel... Jag hoppas ju på ett 3,5mm jack men chansen på att det skulle infinna sig är väl lika liten som att bli ensam med alla rätt på euro jackpot...

Av Klyrre
Skrivet av twit:

Utan möjlighet att faktiskt mäta upp aggen och se hur de presterar nu kan ingen svara på vilket du bör köra. Visst kan man generalisera och säga att Seasonicagget är betydligt yngre, men nu börjar vi halka långt ut i gissningsträsket eftersom det gäller två specifika, inte generaliserade, exemplar.

Eftersom det du har i burken uppenbarligen fungerar tillfredsställande verkar det mest som onödigt jobb att eventuellt byta.

Du har en poäng... Får se om jag hittar nån lämplig last så jag kan lägga mig nära spec å köra nån timme. Vill ju ha det bästa agget (längst livslängd) i burken...