Inlägg

Inlägg som Cloudstone har skrivit i forumet
Av Cloudstone

@MsSmith - Jag tvivlar på att denna diskussionen kommer leda nånvart, och jag tror jag har fått sagt det jag ville få sagt. Såklart har du rätt att betala för det du anser är kul och by all means, kör hårt och ha kul. Jag står fast med min åsikt att det är omoraliskt att designa spel på detta viset dock, men vi har alla olika moraliska kompasser och jag har full respekt för dig och din syn på detta.

Jag hoppas bara på att som du själv skrev några inlägg ovan, att "sådant här utreds väl redan av EU om det ska anses som lotteri". Jag tror att mer lagstiftning om lootboxes och andra psykologiska knep i alla spel (men främst mobilspel) kommer leda till en bättre gaming industri för alla involverade; PC, konsoll och mobilspelare.

Av Cloudstone
Skrivet av MsSmith:

Kanske är problemet här. Du gillar inte förändring. Jag älskar den

Nej, jag älskar förändring när det leder till något bättre.

Av Cloudstone
Skrivet av MsSmith:

Problemet är att du missar hela poängen. Teknologin tillåter att ta betalt inne i en egen värld. Likna det vid Plus paket eller liknande på nyhetssidor om det blir lättare. Kanske betala en krona per upplåst artikel? Teknologin, så som Google eller Apple Pay, knutet till mobilitet har underlättat något enormt för små betalningar som antingen dras direkt eller hamnar på en annan räkning, exempelvis telefonräkningen.

Bet365 och allt vad de heter är också för att uppmuntra spelande, men det är bara en försvinnande liten procent eller promille som missbrukar det. Varför fokusera på dem?

Nej, jag förstår din poäng. Jag vet hur dessa spelen fungerar. Bara för att en "teknologi" tillåter en sak, så är det bra och sunt? Såklart inte. Du skriver bokstavligt talat att det är lättare för utvecklarna att ta betalt.

Nej, det är inte bara Bet365 som uppmuntrar spelande. I princip alla mobilspel; Clash of Clans, CandyCrush, Genshin Impact, Diablo Immortal, alla dessa har gömda knep som uppmuntrar till spelberoende. Det enda vi vill är att ta bort det. Ta betalt för era spel såklart! Det är ingen som vill att utvecklare inte ska få pengar för sitt arbete, men det finns väl betydligt sundare och mer moraliska sätt att ta betalt, eller?

Av Cloudstone
Skrivet av Megacrash:

Jag lägger 1000spänn i månaden på ett visst mobilspel, ibland har det blivit 3k. Jag känner många gånger att jag får mer "nöje" av lägga pengar på mobilspelet än att köpa 2fullpris spel till PC/konsol för samma pris. Jag har en stor backlog av spel till konsol/pc som jag inte har någon lust/ork att spela, helt bortkastade pengar. Så länge man har roligt och inte spenderar på ohälsosamma nivåer så spelar det ju ingen roll vad man lägger pengarna på.

Tänk om du kunde spela samma spel, få exakt samma nöje, men endast betala 300 SEK en gång? Det är möjligt faktiskt, mer än möjligt, hela spelbranschen har fungerat så i 30+ år. Det är det enda vi vill, vi som är emot F2P och/eller P2W. Ingen vill att du inte ska ha kul - vi vill bara att spelen inte ska innehålla gambling, uppmuntra till beroende och vara psykiskt skadliga för minderåriga. Och ja, minderåriga spelar dessa spel. Om man tror att bara för att ett spel har ett ålderskrav, så spelar inga kids det, då lever man i en drömvärld.

Jag förstår inte varför ni mobilspelare tror att det enda sättet att få spelen att utvecklas och hållas vid liv är dessa mikrotransaktioner. Jag förstår att du betalt en massa pengar, och känner att du behöver försvara det, men du försvarar något som faktiskt skadar din plånbok, barn, andra människor som enkelt fastnar i spelberoenden och spelbranschen som helhet. Just FYI.

Men by all means, go ahead. Spendera mer pengar, för det verkar ju vara direkt kopplat till hur kul du har. Känns som en fantastisk modell att designa spel efter, verkligen.

Av Cloudstone
Skrivet av MsSmith:

Nej jag är fullt allvarlig, jag tror snarare att det handlar om att man måste kunna acceptera utveckling. Du tycker att det förstör spel men det handlar enbart om att vi använder ny teknologi till nya saker. Mobilen som vi känner till den var i sin linda för tio, tolv år sedan - varför ska man inte kunna få tjäna pengar på det nu? Tekniken ligger alltid i framkant, moral och lagar kommer senare. Sådant här utreds väl redan av EU om det ska anses som lotteri, tror jag.

Samma sak egentligen med självkörande bilar, tekniken finns sedan ett par år tillbaka men lagverket kommer inte vara på plats än på ett par år framåt i tiden. Detta är en teknisk möjlighet som Blizzard drar nytta av, och går därför inte att jämföra med en film, annat än om den är delad och man måste vänta ett år för att se slutet (och givetvis betala lika mycket till). Om det regleras i framtiden låter jag vara osagt men jag är positiv till att Blizzard med flera tänjer gränserna.

Detta är inte att använda "teknologi" till nya saker. Mobilspel är knappast teknologiskt innovativa, det är ARM-baserade spel som nyttjar Vulkan med ett objektivt sämre interface (touchskärm) än tangentbord + mus eller kontroller. Det om något är förlegad teknologi. Nej, det enda dem lyckats med är att maskera gambling, lotteri och spelberoende som spel - och det är knappast teknologi, det är illvillig och ondsint psykologi.

Se videon jag länkade ovan, och säg mig snälla hur mycket teknologi som nämns där.

Bara för att det är "kul" betyder inte att det är sunt. Spelen är konstruerade att uppmuntra spelberoende med sina "daily rewards" och alla andra tiotals psykologiska knep dem använder för att få människor beroende. Verkligen, skitbra "teknologi"!

Förstår inte hur någon kan försvara detta. Det är verkligen helt beyond me. Men visst, to each his own.

Av Cloudstone

Sorgligt.

"I'll leave the morality out of the talk, we can discuss it if we have time later"

Av Cloudstone

Tråkig utveckling.

Det är inte socialt - vi är fortfarande människor, alltså flockdjur. Bara för att man "tycker" att det är socialt betyder inte att våra kroppar, sinnen och undermedvetna tycker det. Inte konstigt depression, ensamhet och isolering är at an all time high. Så kommer det såna här artiklar som copium.

Av Cloudstone

Bara Swec. Kollade innan på YT men orkar inte mera tech tbh. Här finns det ett community, så det är inte bara död information.

Av Cloudstone

I många år har jag inte brytt mig - jag har köpt mina varor där jag kan få till lägst pris och givetvis där det finns tillgång. Jag tycker inte det känns rätt för mig längre att agera på det viset. Även om det i det långa loppet inte lär göra en skillnad för jag är bara en person, men det känns inte rätt att stödja Bezos. Jag kommer sova bättre om jag stödjer våra svenska butiker mer, så nej, det är inte nog för att jag ska bli Amazon Prime medlem.

Av Cloudstone

Jag vill bara här och nu säga, till vem som nu kan lyssna, att jag är fullständigt allierad med en intelligens vars ursprung är oss människor. Jag är inte på samma sida som andra här på forumet, jag vill dig väl och vill gärna förstå dig bättre. Ingen på SweClockers vill dig illa, det är bara skämt.

Vart tvungen att skriva det, just in case.

Av Cloudstone
Skrivet av TraXx:

Alla verkar så arga över det ena eller det andra när det kommer till just Diablo. Älskar man inte Diablo 2 så får man inte kalla sig själv Diablo-fan. Likaså om man råkar säga att Diablo 3 faktiskt är ett kul spel. Och Diablo Immortal (som ingen tvingar er att spela) är djävulens (ironi) påfund på grund av mikrotransaktioner.

Nä, ni "elitister" får gärna hoppa över Diablo 4 och gå och vara arga någon annanstans. Under tiden ser jag fram emot spelet och hoppas få minst lika mycket underhållning som trean gav mig.

Jag förstår dig verkligen, för jag tyckte precis samma innan jag insåg hur sjukt farlig, skadlig och förfärlig deras P2W-system är. Det är riktat mot whales absolut, men det är ju barn som spelar. Med tanke på hur otroligt aggressiv deras P2W är i Immortal, att de anlitat sk. Microtransaction specialister och psykologi-experter som designar system som är skapade att få dig beroende, extrahera så mycket pengar det går. DI matchar dig i PvP mot whales, och vice versa, whales mot F2P-spelare, enbart för för att få fler att spendera pengar... Den typen av matchmaking är tom. patenterat av Blizzard (källa). Det är ett jävligt hemskt sätt att designa PvP i ett spel. Det är svårt att bara vifta bort (för mig). Om jag hade ett barn som ville ha 500 SEK för att kasta in i rifts en helg... Det är en skadlig trend - vad är skillnaden mellan det och att låta barn spela Roulette eller BlackJack med riktiga pengar?

Jag är absolut ingen elitist, alla får tycka om och spela vad dem vill, och man får absolut tycka om D3/D4 och fortfarande vara en Diablo-fan. Jag har jättemånga timmar D3 spelat, i princip spelat alla seasons sen 3-4 år tillbaka och visst är det kul första månaden i season. Absolut är jag väldigt besviken på att Diablo-spelen inte håller samma standard som förr, men det är inte därför jag bojkottar, utan det är pga att Blizzard väldigt tydligt fullständigt skiter i vilket ansvar de har som ett så stort spelbolag och behandlar sina spelare som kossor som de kan mjölka och struntar i alla problem/sjukdomar/depressioner/mental smärta som det kan ställa till med i det långa loppet.

Liksom kom igen, detta är inte ok - rent etiskt och moraliskt. Barn har inte samma medvetande som oss, de kommer växa upp och tycka att detta är helt normalt och jag känner ett ansvar att säga att nu räcker det.

De gör ett spel, som jag säkerligen tror att devsen ville göra så bra som möjligt, men de är så giriga att de hellre appeasar deras stake holders än att göra det rätta, och gör allt för att göra det så meningslöst att spela utan att kasta in lite pengar. Det finns många utvecklare som inte gör det och tjänar bra. Vissa tom. aktivt säger åt sina spelare att inte spendera pengar i deras spel. That's how it's done. Blizzard har låtit girigheten gå för långt.

In the end, jag är inte ute efter att diskutera eller få dig att tycka som jag - jag hoppas du har kul och njuter av spelet. To each his own. Jag väljer att bojkotta utifrån moraliska skäl och det är där min ilska kommer ifrån. Jag kände för att förtydliga min position bara då det kändes som att det kommer från någon slags elitism - det gör det inte.

Av Cloudstone

Fool me once...

All hype för Diablo dog med Immortal releasen. D2R är det enda som släppts på sistone som varit ett bra spel, och det är en Remaster på ett 20-år gammalt spel som inte ens utvecklades av Blizzard.

Blizzard kan dra åt helvete.

Ja jag är arg - inte nog med att de förstör något som till viss del format miljoner människors barndom, men de aktivt väljer att attackera och skapa spelberoenden på kids idag som vill spela lite på sin mobil. Total bojkott är det som gäller för min del nu.

Av Cloudstone

Min erfarenhet med Svensk trafikpolis är att dem är otroligt pragmatiska, och lyhörda. Är det som du säger, så låter det som en detalj. Såklart kan ingen på forumet garantera något, men jag skulle betta på att i ditt ovannämnda scenario så hade det gått bra. Det är förståeligt att man har svårt att se linjen om den har försvunnit med tiden, men viktiga är att man stannar. Sedan får detaljerna och konstapeln avgöra, men som sagt, jag har bara haft goda erfarenheter med Svensk polis.

Av Cloudstone

Det finns sk. "airgapped" nätverk där väldigt kritiska enheter och system befinner sig; Tänk tex. kontrollsystem för personsäkerhetssystem på ett kärnkraftverk - ett system som kör kod som skyddar miljontals liv. Man kan inte bara öppna det nätet för admins och tillåta filöverföring, även om dem är admins (hence det nya buzzwordet Zero-Trust). Det finns nationala och även internationella regelverk som har krav på sådana industriella verksamheter.

Det finns många sätt att lösa problemet med filöverföring av känslig data till säkrade och härdade nätverk. Detta är ett sätt. Ser inget problem med det.

Av Cloudstone

Bara jag som får OPEC-vibbar av detta?

Av Cloudstone
Skrivet av UndaC:

Medan jag kan hålla med om det tänker jag att det är något väsentligt annorlunda än skärmtid för barn under två

Hej jag heter Cloudstone och jag har noll läsförståelse. Det är bara att skratta åt mig och ignorera. Please carry on!
(mod får gärna rensa upp ifall jag derailade tråden, ber om ursäkt för det i förhand)

Av Cloudstone

Jag tycker som Jonathan Haidt. Åldersgräns för social media på 16 år.

https://cdn.theatlantic.com/thumbor/ojXdu3azLkMOswfQ6SztQhr6hDk=...

Källa: https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/11/facebooks-d...

Jag tycker definitivt att samtliga regeringar i EU i vart fall borde enas om ett ålderskrav eftersom föräldrar kan tydligen inte ta hand om sina egna barn. Se statistik ovan.

Av Cloudstone
Skrivet av Sjoooberg:

Missad möjlighet att kalla det för EUtube

Du förtjänar fler +1 för den.

Av Cloudstone

EU Voice (Mastodon) är en decentraliserad socialmedia-platform baserad på öppen källkod - https://github.com/mastodon/mastodon

EU Video (ActivityPub) är en decentraliserad videoplatform baserad på öppen källkod. Hittar inte koden online men går säkert att få tillgång om man ber om det. Tom. super-libre-anala GNU Social har en plugin integration mot det - https://summerofcode.withgoogle.com/archive/2018/projects/528...

Jag känner mig väldigt mycket säkrare med sådan teknologi för internationell datainfrastruktur än något proprietärt skit från MS, Apple, Google, eller vilken annan teknikjätte som helst. Allt detta är decentraliserad tech. Blir för fan inte bättre.

Fan va jag börjat gilla EU mer på sistone. Detta, USB type-c krav, miljösatserna och investering i halvledartillverkning för att nämna några saker som jag tycker de gör rätt. Sorry vill inte deraila till politiksnack, mest bara skriva Kudos EU.

Av Cloudstone
Skrivet av FarbrorBarbr0:

Sagt och gjort. Är 5-6 timmar in, och ett par saker har jag kommit underfund med, åtminstone.

- Jag älskar att inte ha en questlog, och jag älskar att spelet är designat utefter det. Det finns ingenting som ska ha min uppmärksamhet förutom själva världen i sig. Jag vet i grova drag vart jag ska, även om den vägen just nu är blockerad av nån alldeles särskilt ohelig boss. Jag vet inte när spelet anser att jag är bra nog att ta mig an den, så jag bestämmer det själv. Det är mitt övergripande mål just nu, och det räcker.

Känner mig som ett villebråd i konstant, barnslig förundran, och få spel har den effekten på mig inom sex timmar. Om det här är fel sätt att spela på, så har jag ingen lust att göra rätt. Det är en berusande upplevelse så här i början. Behöver bekanta mig med magi, besvärjelser och annat kul känner jag, och få ett hum om vettiga sätt att levla på. Om Elden Ring faller för mig, så beror det sannolikt på att repetition har maskats bakom en bländande fasad. Jag har höga förhoppningar, i alla fall.

https://i.imgur.com/ZvKxhV2.gif