Inlägg

Inlägg som Cloudstone har skrivit i forumet
Av Cloudstone

Personligen ligger jag hellre på ett något äldre, men stabilt chipset (DDR4, X570) än kör på nyare chipset med potentiella barnsjukdomar (LGA 1700). Andra generationens DDR5/PCIe gen5 och CPUerna däremot.. då kan det kanske vara en bra tid att anamma det nya (om man behöver uppgradera), men annars hade jag kört på en Ryzen 5XXX idag.

Om jag får gissa så tror jag att de största förbättringarna med nya chipset kommer synas via syntetiska tester ändå, tills hela mjukvaru-stacken anpassas efter det, vilket lär ta ungefär lika lång tid tills Intel/AMD släpper generationen därefter. Bara mina two cents.

Av Cloudstone
Skrivet av JBerger:

Fungerar finfint på SVTPlay, TV4Play å liknande tjänster med!

Whoa, grymt! Det hade jag ingen aning om!

Av Cloudstone

Kanske använd DDU (https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstall...) och avinstallera drivrutinerna helt med hjälp av programmet, sen installera senaste drivrutiner igen. Kanske hjälper.

Av Cloudstone

Brukar använda mig av youtube-dl för det, free and open source.

Av Cloudstone
Skrivet av zOlid:

It's over...... 8000... Meh!...😕

Precis. Call me back när det är <9000.

Av Cloudstone

Det behövs en fri och öppen de-centraliserad autentiseringstjänst. Jag vill inte lita på någon av IT-giganterna för autentisering, inte heller BankID för den delen. Dock är det ett steg i rätt riktning av Microsoft.

Av Cloudstone

För mig personligen spelar det ingen roll om produktivitet/kommunikation ökas eller försämras, jag vill arbeta med människor på en arbetsplats. Min lägenhet är ingen arbetsplats. Det signade jag aldrig upp för. Dock är det bra att det görs studier här så folk förstår konsekvenserna av att segrera människor med tvång. En global pandemi är typ en av dem få anledningarna då jag förstår att man måste göra drastiska åtgärder som vi har fått göra.

Om nu människor vill arbeta hemifrån och arbetsgivaren inte har något emot det, go on ahead, såklart. Mig personligen, nej tack. Jag tycker faktiskt om människor, trots att jag är en Linux sysadmin och älskar terminalen.

Av Cloudstone

Föredrar att ha mitt hem så analogt och manuellt som möjligt, helt ärligt. Kul för alla som gillar att ansluta sitt hem till molnet, men jag undviker gärna fler notifieringar och saker att hålla uppdaterade i mitt hem. Livet är redan för uppkopplat som det är.

Av Cloudstone
Skrivet av orp:

Jag tycker personligen att gränssnittet är helt irrelevant när det gäller utveckling så länge du kan kicka igång din editor och kan starta terminaler.

Oavsett så tror jag att det är bra om vi kan distansera oss från vad JAG (för det finns jättemånga obskyra intressen) helst hade sett och försökt resonera kring vad som är bäst att show-case:a för Linuxnyfikna Sweclockersanvändare. Personligen tycker jag att det är mycket fokus på distro och utseende i trådarna. När det kommer till Linux och vilken distro så kan man åstadkomma samma uppsättning i alla distros med mer eller mindre arbete (koden går att kompilera i alla distros). Man kan få Arch till att se ut och kännas som Ubuntu osv. Alla distros har samma kärna (med avvikande tweaks och versioner), samma drivare, de flesta kör systemd som initsystem och har busybox eller util-linux för basbinärer. Alla distros har liknande ljudstack(alsa, pulseaudio eller pipewire), bluetoothstack(bluez), grafikstack(x11 eller wayland + eventuell Display Manager och Window Manager). Distron är bara tänkt som en startlinje, där du som användare väljer distron som ligger närmst din målgång(ändamålet för ditt system). Därför tycker jag att det spelar mindre roll om vilken distro man visar, det som känns viktigt är att den är stabil och etablerad så att streamen kan få ett matnyttigt innehåll.

Tack för att du tog dig tiden att uttrycka detta så väl och bra. Precis så.

Av Cloudstone

Nu känner jag mig riktigt gammal som kör Ubuntu LTS som desktop! Anledningen jag inte kör bleeding edge är för att jag vill ha den extra stabiliteten eftersom jag virtualiserar min gaming-VM.

Jag tycker dock att LTS kan vara en bra version att testa då många kanske resonerar att det "låter mer stabilt så vi kör på det".

Av Cloudstone

Jag tror att mer och mer hårdvara kommer att få embedded ARM/RISC-chip så att ett mjukvarulager kan installeras där det tidigare inte gick. Detta för att kunna lägga till funktioner som tidigare varit antingen för dyra och/eller för komplexa att lägga till.

Kika på detta för ett (tidigt) exempel - https://www.ambedded.com.tw/en/technology/tech_arm-based-micr...
Här har vi ett tunt serverchassi (1U) där istället för att bara vara en server, är ett mini-kluster. Varje hårddisk har ett eget ARM-chip, vilket innebär att varje disk är en egen server. I en enclosure har man alltså ett mini-kluster av servrar med egna diskar. Detta är fantastiskt för något som Ceph (ett mjukvarubaserat lagringskluster med block/fil/S3-lagring med upp till 3-vägs replikering och automatisk balansering av data för redundans).

Man får en mer granulär kontroll över sitt Ceph-kluster när inte längre varje server är en nod, utan en server består av ett mini-kluster av massvis med noder. Dessutom sparar man pengar på energi.

Detta är bara ett exempel på hur jag tror framtiden kommer att se ut med mer RISC och ARM i enterprise.

Av Cloudstone

Jag vill bara säga att jag fullständigt älskar dessa streams med er. Jag kunde inte bry mig mindre att ni inte är Linux-gurus. Jag gillar er, jag gillar Sweclockers, och jag gillar Linux så det blir liksom inte bättre. Ångest att jag missade detta live, men nu tittar jag!

Av Cloudstone
Skrivet av Alphahanne:

Hade ni sökt en invecklare så hade jag hoppat på direkt.

Guld. Riktigt bra, tack för den. Gjorde min dag. <3

Av Cloudstone
Skrivet av Cyberz:

Ovpn var verkligen inte billigt, helvete vad dyrt.
De vill ju bara låsa upp dig som alla andra

Håller inte med. Har varit kund i över två år och har alltid betalat ~600kr/år, vilket priset forfarande är.
Dessutom har dem visat i rätten att deras loggar > /dev/null.

Aldrig testat Mullvad förut, men med tanke på hur många som använder och är nöjda verkar även dem ett bra val.

Av Cloudstone

Fint av dig att tänka på svärfar. Detta kanske kan vara något? - https://www.liveit.se/upplevelser/upplevelsepresenter-flygsim...

Jag flög förr, hade kommerciell pilotlicens (har PPL fortfarande), och det finns en hel del flygklubbar runt om i landet som gärna tar upp civila för en runda. På THF Flyg kostar det 2000 kronor att prova på att flyga med instruktör. Inget slår verkligheten, så det kan vara något att tänka på.

Av Cloudstone
Skrivet av exroz:

Du drar upp en massa "Enterprise" tillfällen där Linux antagligen fungerar bäst, men som jag aldrig ifrågasatt.

Problemet jag försöker sätta fingret på är att någon som inte har ett datorintresse kommer få svårt att använda valfri Dist. Att bildbehandla, spela, behöva installera drivrutiner från terminalen osv.

Att Linux-system används på en rymdstationen rör inte vanliga användare.

Ja, det har du rätt i. Tack för förtydligandet. Jag reagerade mest på "fanboy" och kände att det inte riktigt stämde in på hur jag såg på Linux som helhet, så ville fylla på lite varför det inte är "fanboy"-ism från mitt perspektiv, utan en del andra faktorer som spelar in, för mig.

Fanboyism för mig är när man väljer X framför Y, utan ett varför, och ännu värre än det, man medvetet håller sig borta från konkurrenten Y (för att dem är onda eller något). Det är min förenklade syn på vad en fanboy är, och så är det inte för mig och Linux kontra Windows.

Jag tycker att det finns en hel del saker Windows gör bättre än Linux. Mjukvarustödet, integreringar till andra mjukvaror, mycket mer optimerat som OS och körs bättre som desktop maskin pga att Windows-teamet sätter massor med resurser på user-sidan av operativsystemet. HDR finns fortfarande inte i Linux tex.

Även på serversidan ser jag vissa fördelar med Windows. Tex om man vill bygga upp infrastruktur av virtualisering, lagring, AD, DNS och DHCP så kan en tekniker göra det på en dag, utan större problem, med noll erfarenhet bakom sig (givetvis måste man veta vad en DNS är tex, men man behöver nödvändigtvis inte ha satt upp en förut).

Att göra samma sak i Linux utan erfarenhet.. Det hade tagit en månad minst, om inte mer. Och när det är "klart", hur säker är man på att man gjort allt rätt? Det finns många olika sätt att sätta upp olika saker i Linux-världen, så det är en lärande process. Och dessutom, har man samma features med sin Linux-infra som Windows-infrat?

Det är då lättare och billigare i det långa loppet, för många företag, att köra Windows-miljöer i molnet eller on-premise och på kontoret, för att det är snabbt, det funkar med allt, och kräver väldigt lite underhåll för att fungera. Backups? Enkelt, bara köpa Veeam (eller liknande), och du har satt upp automatiserade 3-2-1 backuper på en dag. I Linux? Finns många bra verktyg att använda, så då får man testa, prestandatesta, scenariotesta och sen göra samma sak för andra alternativ. Sen behöver man förstå hur programmet fungerar, så man måste läsa dokumentationen (som ofta är sämre/utdaterat jämfört med köp-lösningar). Sen ska man installera det, automatiserat såklart, och sedan ska man underhålla det. Detta kräver mera tid och resurser, men ger otroligt mycket kompetens, och nästa gång man behöver göra det, så går det på en bråkdel av tiden, men du förstår min poäng.

Så, det finns helt klart för och nackdelar med båda.

För utvecklande, labbande och allmän användning av min dator så vill jag bara göra det i Linux. Däremot gaming... verkligen inte. Jag vet att proton/DXVK har kommit långt, och att det börjar bli bättre, men när jag istället kan spela i min VM, med 5% tappat prestanda, och full kompatibilitet med spel (med vissa få undantag med Anti-Cheat), så gör jag hellre det, för där tror jag att vi är eniga faktiskt. Jag tänker inte kompromissa med vilket mjukvara jag vill köra på mitt system.

Och dessutom, jag spelar ofta med vänner. Skulle nån bugg uppstå en kväll när vi är samlade, och en gaming-kväll förvandlas till en troubleshooting-session... skjut mig. Så mycket som jag älskar teknik så betyder det inte att jag vill sitta med det hela tiden. Det är min motivation på varför jag kör, i min mening, det bästa av båda världar. En annan sak som är bättre i Windows är att kärnan hanterar överklockningar mycket bättre än Linux-kärnan, dvs man kan generellt sett pusha högre clocks i Windows och ha ett stabilt system (citera mig inte här, det kan säkert finnas undantag i vissa fall).

Jag håller generellt sett med dig, så som distarna ser ut idag, så behöver man ett teknikintresse för att "fullt ut" kunna använda sin Linux PC i många fall, om man vill ersätta sin Windows-maskin. Det är ju klart en nackdel, och lär vara så ett tag framöver.

Jag är OK med det, olika verktyg för olika ändamål. Jag har ingen beef med Windows alls, jag tycker bara att användarupplevelsen är tråkig helt enkelt. Det är det enda subjektiva kritiken jag har.

Sorry för uppsatsen btw.

Av Cloudstone
Skrivet av exroz:

Jag är också för att Linux ska få en större andel användare, då det enklare skulle kunna utveckla sin potential.

Men Linux-fanboysen i den här tråden är verkligen just det. Fanboys.

Dem använder Linux i rymden på ISS.

De nya hundratusentals radioteleskopen som byggs i Sydafrika och Australien (Square Kilometer Array) använder såklart också Linux, och behöver kunna lagra ungefär 400TB/s i filskrivningar för dessa enorma bilder som tas med otrolig lång exponeringstid (när dem är klara för operation om ~5 år). Fotona som tas av teleskopen aggregeras med pythonmjukvara och syncas tillsammans över halva globen. De använder sig utav två olika öppna och fria filsystem, LustreFS för prestanda och Ceph för resiliens och redundans.

På Max IV partikelacceleratorn utanför Lund används Linux (CentOS) och Ansible för att hantera alla kontrollsystem för acceleratorn (som är i operation 24/7 där verklig forskning händer). Ramverket som används för många Europeiska partikelacceleratorer (Elettra, ESRF, DESY) heter Tango, och är ett ramverk som kräver Linux.

Det finns en anledning Linux används i alla applikationer som behöver någon form av stabililtet.

Precis samma anledning världens banker använder sig av proprietära IBM UNIX-system för sina transaktionsservar. Detta för att möjliggöra live-uppgradering av kärnan, med noll nedtid, bland annat.

Du kan installera samma operativsystem hemma och leka med, i en virtuell maskin om du vill. Detta är fantastisk teknologi som är fritt och öppet och gratis för alla. Hur kan man inte vara en "fanboy" av det?

Jag vill bara öppna människors sinnen för vad en dator faktiskt är. En dator är inte Windows. En dator är ett system med en funktion. Windows, linux, MacOS osv är bara mjukvarulager som ska möjliggöra hårdvaran att uppfylla en viss funktion. Linux är bättre på detta, på många vis, vilket är varför det används flitigt av industri, forskning, militär, you name it.

Ja, jag är en fanboy av fungerande, fri, öppen och gratis mjukvara.

Av Cloudstone

Det absolut bästa med Linux, är att om man har lyxen som jag och får arbeta med det varje dag... gud. Det är bliss. Terminalen är för mig nästan terapeutiskt. Min relation med Linux har förändrats under tidets gång. För mig är Linux är inte bara kärnan, det är hur jag interagerar med ett system. Om det system nu är avsett för grafisk användning, gaming, eller industriell produktion, det spelar ingen roll. Man börjar lära sig vilket språk systemet talar. Det är en fantastisk filosofisk abstraktion av verkligheten.
Ditt system är filer.
Filsystemet börjar under /
Under / finner du allt om ditt system
Under /bin finns dina exekverbara filer (binärer)
Under /lib finns alla libraries, skrivna i whatever språk dem nu kan vara skrivna i (python, C, Haskell...) för ditt system
Under /proc finns alla körande processer och deras olika värden i filer.
Under /dev finns dina tada! Devices.

Allt är en fil. Inget är dolt för dig. Detta är enkelt, det är inte komplext. Det är så otroligt mycket enklare än Windows. Förlåt, jag menar inte att offenda någon, men min subjektiva åsikt är att Windows är sjukt tråkigt att använda, efter att man använt ett system och inte en konsumentmediamaskin. Windows är något man tolererar. Powershell gör ont att läsa.

Pop_OS!, Ubuntu, Debian, Arch, Gentoo, whatever Linux du kör är rätt. När jag fick upp ögonen för Linux för typ 10 år sedan, då tändes mitt intresse för teknik på riktigt. Jag fick åtkomst till mitt system. Allt blev genast så mycket lättare att experimentera med.

Jag försöker inte övertala någon, jag kunde inte bry mig mindre om vad folk använder för OS. Men om man tycker om teknik, system, datorer, IT, så tycker jag man borde testa det i alla fall och använda det till vad du vill. Att vara passionerad och tycka om teknik och aldrig röra Linux, det vore lite som ett slöseri av det potential som finns i oss alla.

Jag skriver detta från min Windows 10 virtuella maskin, som jag kör under Ubuntu 20.04 med min RTX 2070 tillägnad till min VM så jag kan spela vad jag vill, men hålla Windows säkrat i sin egna miljö där den hör hemma. Det kräver lite kunskap men jag skrev en liten how-to här - https://www.sweclockers.com/forum/trad/1630533-linux-for-arbe...

Av Cloudstone

NVIDIA behöver konkurrens, inte bara inom gamingsektorn men särskilt i datacenter och forskningssektorn (AI). Dem regerar alldeles för bra där. CUDA som platform är väldigt mogen och används överallt. Intel sitter på en bra plats om dem kan skapa kort som kan konkurrera med NVIDIA då Intel själva designar chipset och CPU. Kompatibilitet och en trygg roadmap framåt är särskilt viktiga för datacenter, och det kan Intel stoltsera med.

Av Cloudstone

Svårt att säga en favorit, men dem som skrivit verken som slagit mig hårdast har varit Rachmaninov, Chopin, Beethoven, Pärt. Behöver typ en kväll, god öl och en bra stereoanläggning för att egentligen diskutera detta ordentligt, men för min del är det klassisk musik från den romantiska eran som slagit mig hårdast, men såklart gillar jag det mesta.

Bara ett exempel av många:

Jag tycker hennes tolkning är så känslodriven. Hon spelar min favoritversion av Chopin's Scherzo no. 2.

En annan av mina favoritpianister är Vladimir Horowitz. Sjukt härlig snubbe. Finns en video där han sitter och är söt och spelar ljuvlig musik, och hans fru sedan länge sitter bredvid och tittar på. Hans fingrar dansar på pianot. Här är hans version av samma verk, Chopin's Scherzo no. 2:

Lägg märke till hur mycket mer lekfull och glad Horowitz spelar vid 04:10, och där Martha Argerich spelar samma noter fast med mer drama.

Har en playlist med bara några få som jag nyss börjat på - https://open.spotify.com/playlist/1aGGN41qN2J8zaLxSdadWN?si=e...