Inlägg

Inlägg som Cloudstone har skrivit i forumet
Av Cloudstone

Jag är sjukt glad över att jag inte behöver jobba på TSMC. Hade strömmen gått, hade jag gått hem.

Av Cloudstone

Jag hade gått på ZFS, alla dagar i veckan.

ZFS är väldigt enkelt, zero-administration filesystem i princip. Du skapar din pool (glöm inte med ashift=12) med diskarna du vill använda, och sedan skapar du filsystem på poolen. Ett filsystem i ZFS är en volym, en mapp och ett ZFS-filsystem med egna properties (encryption, compression och en del andra). ZFS sköter bit-rot, checksums så din data håller sin integritet över tid. Det kostar i princip inget CPU att sätta compression=lz4 på din pool så sparar du lite utrymme. Du kan också ta snapshots per filsystem för att enkelt kunna rulla tillbaka till en tidigare tid (låt oss anta att en Windows-maskin vars disk är en .raw på ett ZFS-fs blir attackerat av ransomware, då är det bara att göra en zfs rollback pool/win-vm@igår så är maskinen återställt till gårdagens stadie. Du kan även skicka filsystem via SSH till en backup någon annanstans (som också kör ZFS).

Villl du sedan leka lite så finns det mycket att fördjupa sig i, om man vill. Tex:

ZFS tycker om mycket minne, behöver inte vara ECC, och per default halva ditt minne kommer gå till ZFS cachen ARC (Adaptive Replacement Cache) som håller två tabellvärden; Most Frequently Used-data och Most Recently Used-data. Om du då alltid accessar samma filer om och om igen, kommer du inte läsa från disk, datan kommer finnas i minnet, så det är gynnsammt om du har mycket minne allokerat till ARC, och i din maskin för övrigt. Du kan alltid ändra det värdet genom att skicka in ett nytt byte-värde i /sys/module/zfs/parameters/zfs_arc_max. Detta är bara prestanda-ökningar, nice-to-haves.

Du kan använda en snabb SSD, partitionera den, och använda en partition för L2ARC (Level 2 ARC), som en snabb(are) cache än HDD för att ha ytterligare ett lager flash-baserad cache mellan ARC och dina roterande diskar. En annan partition kan du använda för en sk. special metadata device. Denna partitionen kommer bara innehålla metadata, vilket kan, ifall du har väldigt många små filer tex, dramatisk öka din läs-prestanda eftersom ZFS vet exakt vart blocken som innehåller datan finns då den läser metadatan från den snabba SSDn.

Cache-disken kan du ta bort från din pool om du inte vill använda den mer, men inte en special metadata device, så om du vill leka lite med ZFS först, så gör det innan du börjar lagra data där för att det är ofta man destroyar och re-creatar en pool tex i början.

Lycka till!

Edit: Håller med @mrpijey ovan. Om du kör med RAID-kort så kör dem i passthrough-mode så OS får direkt-access till diskarna.

Av Cloudstone

Tycker det är bra att du frågar och är nyfiken på sånt här. Testa lite själv att komprimera olika typer av filer (text, bilder, filmer) och i olika storlek så kommer du se hur mycket det går att ytterligare komprimera olika typer av data.

Något du kommer se är att beroende på vad (filtyp) du komprimerar, och hur (algoritm) så tar det olika tid, du får olika resultat och maskinen som komprimerar stressas olika. Lägg sedan till att du behöver extrahera eller uncompress datan igen innan du kan läsa det, vilket också stressar maskinen olika.

Använder man CPUn för att komprimera? Eller använder man GPUn? Vad är det för fil? Hur stor är den? Hur komprimeras datan exakt?

Komprimering är något du kan, bokstavligt talat, spendera hela ditt liv på och forska i så det är grymt att du är nyfiken.

Lite att läsa: https://linuxreviews.org/Comparison_of_Compression_Algorithms

Av Cloudstone

Har ett ASUS RTX 2070 Strix till inbyte (inkl. originalkartong, kvitto) + 3000 SEK? Kan hämta, bor i Malmö.

Av Cloudstone
Skrivet av Ozzed:

Jag tror de flesta är överens om att forskning är ett bra användningsområde, och jag har inte sagt något annat heller, och jag har inte pratat om att vara mer eller mindre nobel än någon annan

Problemet är att mining tar stora resurser i anspråk, både vad gäller produkter och miljön, och gagnar bara de som håller på med det. Självklart får man ha en hobby vars syfte enbart är att gagna sin egen ekonomi, välbefinnande eller vad det kan vara. Men när man förstör för andra genom att utöva sin hobby men ändå hävdar att man gör alla en tjänst så går det för långt.

Först och främst, om argumentet mot mining är en som är kritisk mot dess miljöpåverkan, då rimligtvis bör frågan vara varifrån energin kommer ifrån. Det är den rätta frågan att ställa, om man vill kritisera mining utifrån ett miljö-perspektiv. Om det är ren kärnkraft, eller baseras på någon hållbar och förnybar energi, då rimligtvis bör det inte vara ett problem att minea, eller hur?

Så om vi bortser från miljö-argumentet så vill jag bara se till så jag förstår din logik här:

Forskning = OK
Gaming = OK
Hobby vars syfte är att gagna sin egna ekonomi = OK
Mining = Inte OK

Så, det låter som att man får göra allt förutom att använda sin GPU för en viss typ av beräkning enligt dig.

Om vi antar att mining inte ledde till produktbrist, och om vi antar att mining inte ledde till pengar och vinst till minern, hade det då varit ok?

Om så, då är ditt problem inte med mining per se, men att folk tjänar pengar på det, och att det leder till produktbrist.
Då är mina frågor:

1. Vad har du emot att människor tjänar pengar?
2. Förstår du tillgång och efterfrågan?

Av Cloudstone
Skrivet av Ozzed:

Och jag spelar för att ha kul, inte för att tjäna pengar åt mig själv.

Skulle det göra dig mer "nobel" än någon som lär som om kryptovalua, mining, Linux och finans?

Eller, nu när vi pratar om GPU-användning, låt oss anta att Kalle börjar experimentera med python och maskininlärning, som senare i hans liv leder till jobb inom forskningsvärlden där man analyserar flera terabyte av neutronbilder i form av waveform-data i realtid med hjälp av GPU-kraft.

Han tjänar ju pengar på detta! Det är ju inte bra, eller?

Av Cloudstone
Skrivet av Mithras:

Det är en otroligt subjektiv åsikt med en anektodisk berättelse som grund, och har noll bäring i en diskussion gällande samhällseffekter. I slutändan är det så enkelt som att de som spelar CS inte påverkar resten av samhället i stort, medan de som minear gör.

edit: grattis till din vän dock, kul att höra! önskar att man satsade mer på krypto för 4 år sen själv.

Du har såklart helt rätt, jag förstår att det inte har en bäring i diskussionen (ångrade lite att jag skrev det på det sättet som jag gjorde). Jag ville mest visa att det är lite att jämföra äpplen med päron, att ha mining på en sida, och gaming på den andra när man pratar om miljön. Det finns, som du säkerligen håller med om, så många fler faktorer som spelar roll när man pratar om miljöpåverkan av X eller Y.

Av Cloudstone
Skrivet av Mithras:

Datorspel har ju för det första inte ens i närheten av samma influens på klimat och industri som mining har, så det är inte ens jämförbart. Det är rätt löjligt att försöka jämföra de båda när bara en av dem har faktiskta, påtagliga och grova påföljder som påverkar resten av samhället.

För att svara på frågan så finns det en hel del:
1) Förbättrar hand-öga-koordination
2) Förbättrar reflexer
3) Utvecklar språk och kommunikation
4) Utvecklar problemlösningsförmåga
5) etc etc etc

Min vän har lyckats anamma sig flera miljoner kronor under 4 år, som han använt sig utav för att köpa sig ett hus, nu när han och hans tjej fått barn. På vägen har han lärt sig om aktier, aktiehandel, kryptovaluta, Linux och mining. Det är i min mening, bättre använding av ens tid än att spela CS för att förbättra sina reflexer.

Av Cloudstone

Mining som koncept är fortfarande i ett infant-stadie. Givetvis är det inte lika energi-effektivt som enklare basala transaktioner som går via bankernas väloljade maskineri. BTC är föråldrat, Ethereum kommer gå över till POS istället för POW snart, vilket kommer leda till mindre energiförbrukning. Teknologin kommer att förbättras, och inte för att några miljöaktivister viftar på flaggor, utan för att det finns en mekanism inom kapitalismen som driver det åt det hållet. Det finns ett otroligt stort incentive att minimera kostnad helt naturligt, eftersom det leder till ett större vinstmarginal. Makroekonomi 101.

Sidenote: En kollega har jobbat på en stor bank i Frankrike, där de vid uppgradering av transaktionsservrar gör live-uppgraderingar av operativsystemskärnan (Troligtvis något proprietärt UNIX-system). Systemet är basically detsamma nu som det var på 90-talet. Det är enkla transaktioner, där varje transaktion bara är några byte stora. Priset man får betala är inte energi, men att bankerna i princip äger dig, och allt du äger. Kalla det konspiratoriskt, men så är det i västvärlden idag. Folk spenderar pengar dem inte har på saker dem inte behöver, och dem enda som tjänar på det är dem allra rikaste. Viktigt är dock att även ha i tankarna att dem fattigaste i världen bara blir rikare och rikare. Vi har alla, rika som fattiga, kollektivt och individualistiskt demonstrativt otroligt mycket mer välfärd och livsstandard idag än bara 50 år sedan. Ni förstår, det går att ha flera sanningar i huvudet samtidigt.

Allting är inte svart/vitt. Det är inte miners vs gamers. Det är inte kapitalism vs socialism, gammal bankstruktur vs kryptovaluta. Verkligheten består av så många lager du är kapabel att tänka på. Om du bara är kapabel till svart/vitt tänkande, då ser verkligheten ut så för dig, och det är en verklig fara. Det är så otroligt banalt och rent ut sagt naivt att ha en ideologisk grund bakom vartenda populistiska fis som dyker upp i media, samhället och kultur idag. Detta är bara en minimal liten headliner just nu, idag, 2021. Zooma ut något, se på mänskligheten i en något lägre granularitet så ser man att det inte är så jäkla illa som alla vill få det till att vara idag.

Ärligt tror jag de flesta i västvärlden, särskilt i dessa tider, lider av depression, ångest och ensamhet. Psykologisk sjukdom kan visa sig på många olika sätt, och vad jag har märkt så tenderar dem mest högljudda människorna i Väst att vilja lösa hela världens problem när dem själva är sjuka. Man är blind för sin egna hälsa, och det är så mycket lättare att titta på något annat än sig själv att fixa. Jag pekar inte finger, jag är en av dem, men dessa "vi mot dem"-debatter är faktiskt farliga, på riktigt, och jag tror det bottnar sig i en mass-depression som de flesta inte ens inser att dem har.

Det blev en rant. Sorry.

Av Cloudstone

Jag vill bara se till så jag förstår majoritetens logik här ordentligt.

Scenario 1:
Kalle spelar WoW, CS, Fortnite, Rocket League och ett AAA-spel under sin fritid. Detta förbrukar energi.
Slutsats: Moraliskt OK, inget fel med detta överhuvudtaget.

Scenario 2:
Kalle spelar WoW, CS, Fortnite, Rocket League och ett AAA-spel under sin fritid, och minear när datorn inte används. Detta drar något mer energi och Kalle tjänar en extra tusenlapp i månaden.
Slutsats: Moraliskt fel. Kalle är ett kapialistsvin som förstör miljön för egen vinning

Har jag förstått er rätt?

Av Cloudstone

Jag kan relatera. Det känns absolut som en reflex, iaf för mig. Tex senast var när jag skulle testas för Covid (testet då dem swabbar en djupt upp i näsan). Det var så obehagligt, men min reflex var att skratta. Sjuksköterskan sa att jag var den första som hon hade testat som skrattade. Jag kan intyga att det var inget roligt, det var enbart en reflex.

Bra tips från @Saddl3r, jag håller med där.

Av Cloudstone

Svårt att säga med säkerhet men någonstans mellan 20-26k före skatt borde det ligga på. På vissa ställen uppmuntras man att klättra, och på andra inte. Oavsett arbetsplatsens policy kring sånt, så ligger det slutgiltigt hos individen att vara hungrig, aktiv, positiv, lätt att jobba med. Det är ganska vanligt att man, i takt med att man blir varm i kläderna, och kompetens ökar, så länge man uttrycker att man gärna vill ändra sin roll, eller ta mer ansvar, så brukar det tas positivt och man får mera ansvar, därmed mera pengar.

Ha inte uppe en twitch-stream samtidigt som du jobbar tex. Något som jag sett många 1st-liners göra..

Av Cloudstone
Skrivet av Shiftypants:

Nice! Så såg det inte ut när jag tipsade sist, då var allt slut överallt i princip.

Av Cloudstone

Har bara hört bra saker om Ubiquiti, men själv kör jag en ASUS RT-68U med Merlin firmware. Har fungerat klockrent i 3+ år nu.

Av Cloudstone
Skrivet av danielwerner:

Njaa, det var väl fel ordval av mig eftersom det finns ett läge som heter Seamless. Menade bara att jag vill kunna köra igång VMen det första jag gör när jag startar Windows, och sen bara köra vidare i Ubuntu och känna att det i princip inte är nån skillnad på prestanda (förutom djupare gamingprestanda då) jämfört med host-OSet.

VMware Workstation är mer kraftfullt än Virtualbox och har ett "kvm"-mode där det i princip blir som du beskriver ovan, om du skapar din VM och sedan startar den med några parametrar.
Features:

  • VMs can be run in full-screen without launching the Workstation 10 interface (so no toolbars)

  • VM’s can manage their power state via CLI (command line interface).

  • Seamlessly switch between the host operating systems and guest by using the defined hotkey.

Går att göra lätt enkelt: https://www.blackmoreops.com/2017/12/19/vmware-kvm-mode-with-...
Sen kan du växla från Windows och VM med "Pause"-knappen per default.

Dock kostar VMware Workstation, men du kanske kan få det från ditt jobb?

Av Cloudstone

Eftersom din HDD inte verkar må bra finns det risk att den vid läsning kan bli värre, så det är bäst att inte stressa disken så mycket. Du kan testa med ddrescue som verkar kopiera och sanity-checka dem bra blocken först, och går att pausa och resuma.

https://www.tutorialspoint.com/unix_commands/ddrescue.htm
http://manpages.ubuntu.com/manpages/xenial/man1/ddrescue.1.ht...

Jag har tyvärr ingen erfarenhet av detta verktyget så någon annan med mer info får gärna flika in.

Av Cloudstone

AMD 5800X för att den är tillgänglig och bra för allt (spel, produktivitet osv), och ett X570-moderkort som erbjuder dem features som du behöver (kanske Wifi, bra VRM för överklockning, dubbla nätverkskort osv). Beror på vad du behöver från moderkortet, men personligen gillar jag att överspendera något på moderkortet, för att jag kanske vill ha något i framtiden som jag inte vill nu.

Av Cloudstone

Flytande: Svenska, Engelska, Farsi/Persiska,
Klarar mig: Danska, Norska (bokmål), python, bash
Hade velat kunna flytande: Spanska, Italienska, Portugisiska, Franska, Ryska, Afrikaans, Japanska, Kinesiska (Mandarin), python, bash

Av Cloudstone
Skrivet av danielwerner:

Oooh, tack för alla svar!

Det lutar åt att jag kör Windows 10 primärt och Ubuntu i VirtualBox. Åtminstone just nu, så kanske jag skiftar den lösningen för nästa dator eller nästa gång jag behöver installera om. Är dock riktigt nybörjare på VirtualBox; hade fördomen att det är nästan lika illa som remote desktop - dvs dålig prestanda och input delay i nån mån.

Testade lite snabbt och såg att jag måste aktivera VT-X i Bios, och har inte pallat göra det. Finns det nån nackdel med att göra det? Varför är det inte aktiverat som default i så fall? Tar det nån extra kräm som förstör för resten av prestandan, eller kommer det bli blåskärmar because reasons osv?

Finns det nån nackdel med VirtualBox förresten? Något som inte funkar eller är extremt meckigt? Hur funkar nätverksbiten i en VM? Får VMen samma IP som datorn bara, eller kan jag tilldela den en extra intern IP-adress eller hur blir det där? Och funkar det att köra OpenVPN i enbart VirtualBox men inte "huvuddatorn"?

En annan sak som jag tror att jag inte fick svar på (om jag inte missat nåt): Hur är det med filkompatibilitet mellan filsystem? Textfiler funkar uppenbarligen som de ska eftersom jag idag synkar samma fil mellan Ubuntu och Windows, via Dropbox. Men finns det nån risk att andra filer kan bli korrupta på nåt sätt? Om vi tar Steam som exempel; är sparningarna helt kompatibla i deras Cloud oavsett om jag sparar i Windows eller Linux? Vill inte riskera att fucka upp nånting sånt.

VT-x är bara en feature för din processor som möjliggör virtualisering. Du förlorar ingen prestanda genom att aktivera det. Anledningen många konsument-datorer (laptops, desktops osv) kommer med det avstängt per default har att göra med ett PoC säkerhetshål som heter Blue Pill. Så för en added precaution kommer det avstängt för konsumenter per default. I server-världen brukar det vara aktiverat out-of-the-box från min erfarenhet.

VirtualBox är jättebra och väldigt kraftfullt, men allt beror på vad du vill göra. Vill du ha en dev-miljö så skapa en Linux-maskin i Virtualbox och koda där, viktigt att installera guest-tools på din VM så den fungerar ordentligt.

Nätverket i Virtualbox är flexibel och konfigurerbar, men inget man behöver göra om man inte vill. VB kommer med en inbyggd DHCP-server som kan utdela adresser till dina VMar, som blir NAT-ade bakom din fysiska maskin. Vill du inte köra NAT, så kan du ha ett sk. bridge-interface istället, och då utdelas din VM en IP-adress från din hemmarouter istället för din fysiska maskin, så den blir med andra ord åtkomstbar från hela ditt nätverk.

När det gäller filkompatibilitet, egentligen är det inget du behöver tänka på så länge det finns ett mjukvaru-lager emellan, tex Dropbox, Steam Cloud osv. Då sköter mjukvaran detta. Hade du delat ut ett POSIX-filsystem via samba till Windows så hade samba skött filskrivningar/läsningar så att det "översätts" ordentligt. Jag tror även att det går att dela ut ett POSIX-filsystem via NFS till Windows nuförtiden, så det är inget du behöver oroa dig över. Något som man däremot kan behöva tänka på är att Windows och Linux har olika sätt att definiera en ny rad tex (Carriage Return \r\n vs Newline \n), men så länge du använder en bra text-editor så kan man hantera även det på mjukvaru-nivån.

Av Cloudstone

Om du behöver använda 100% av din dators kapacitet till Ubuntu eller Windows så är dualboot, vad jag vet, det enda alternativet. Däremot om du är okej med att tappa 5-10% prestanda i spel så kan du sätta upp en VM med GPU-passthrough. Ser att du kör Intel, så du har en integrerad GPU som du kan använda för Ubuntu, och ditt dedikerade grafikkort kan du använda till din Windows VM.

Så kör jag personligen och det fungerar alldeles utmärkt. Dock har jag AMD CPU och X570-chipset, men principen är samma för Intel. Man behöver ha stöd för IOMMU på moderkortet, och Intel VT-x och VT-d. Skrev en liten how-to här.