Inlägg

Inlägg som Zcenicx har skrivit i forumet
Av Zcenicx
Skrivet av Jygge:

Kan bli intressant har kvar två gamla gtx970 dom ska ha stöd för direkt x12 om jag minns rätt .
Dax att damma av dom 😅😀 och använda dom i en semi låda.

Sedan när var ett GTX-kort ett RTX-kort? 😅

Av Zcenicx
Skrivet av Niolator:

Visst är det ett mysterium eftersom sänkningen till att börja med knappast berodde på att kronan blev starkare helt plötsligt. Den har varit uselt svag i minst två år.

Nej men även om de sänker priset i dollar i mars så slås det ut av att kronan tappat ännu mer mot dollarn sedan dess.
Nuvarande kurs 10.88 sek/usd.

Av Zcenicx
Skrivet av Pepsin:

Tycker det ser helt OK ut. Ljussättningen, reflektionerna och skuggorna ser bättre ut, speciellt på träden.
3D-modellerna av byggnaderna och trafiken ser mer realistiska ut. Det är visserligen något som går att åtgärda med mods, men ändå bra att spelet redan ser så pass bra ut. Ettan försökte se ut som SimCity 2013, med tecknad/animerad grafik, men det lyckades inte alls utan ser extremt fult och orealistiskt ut utan mods. Med alla mods som krävs för att få CS1 att se OK ut drar spelet 25-30 GB RAM och går i 5 FPS, så förhoppningsvis kommer CS2 fungera mycket bättre.

Lite väl magstarkt att hålla tillbaks vissa features och sälja som DLC direkt vid pre-order istället för att leverera ett komplett spel. De har lärt sig ett och annat om att mjölka konsumenter på pengar sedan ettan. Tror CS1 kostade runt €30 vid release istället för €99 som CS2. Det är ju främst under senare år som det har ballat ur med DLC till CS1, de första åren kom enbart någon enstaka expansion per år.

€89 och då ingår 3 expansioner, annars €59, alltså "Season Pass" av olika slag är ju inte ovanligt.
Dessutom fick C:S expansioner...
2015: 2
2016: 3
2017: 2
2018: 2
2019: 1
2020: 1
2021: 0
2022: 3
2023: 1

I övrigt är 25-30GB i underkant för C:S1 med mycket mods. Det är spelet som gör att jag har 128 GB

Av Zcenicx

@Jacob: Krypavstånd. Kommer.

Av Zcenicx
Skrivet av sukero:

Tänk "om" dealen mellan AMD och nVidia gick i lås istället för ATI. Tydligen så var allt klart och det som stjälpte affären var att han som hade kravet att bli VD/CEO för det nya företaget.

Det var väl inte så konstigt med tanke på att Nvidia redan då var det större bolaget och det av de två som gick med vinst?
Stämmer för den delen fortfarande. Nvidia har 50% högre omsättning än hela AMD (inte bara grafikdivisionen), 12-15x högre vinster och ett 4x högre börsvärde.

För att hålla känslorna borta så har ju Jensen Huang, i alla fall ur ett företagsperspektiv, gjort helt rätt som hållit bolaget med svarta siffror hela den här tiden medan AMD gått back i många år. Sedan att man utnyttjar sin marknadsdominans och position för att göra stora vinster, tja, det gör bolag i alla branscher. Intel är kanske det tydligaste exemplet, men varför inte jämföra med Apple eller Valve?

Det är inte ett företags skyldighet att spara pengar åt konsumenter. Det är ett företags skyldighet att göra vinster åt sina ägare.

Av Zcenicx
Skrivet av ExcZist:

Nokia 3310 : I Am Your Father

Snarare 1611. 3310 var ju ganska liten ens med moderna mått mätt.

Av Zcenicx

Kan bara säga äntligen, efter att min trotjänare MX518 (originalet!) gick sönder strax före jul.

Av Zcenicx
Skrivet av Klorixx:

Som fullstack-utvecklare jobbar du på båda sidor (som fram- och baksida, inte ljusa respektive mörka sidan)

Rättelse...
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no chaos, there is harmony.
...gäller bara utveckling i backend.

Frontend är, och det vet alla som någonsin arbetat med det, fyllt av känslor, ignorans, passioner och renodlat kaos.

Av Zcenicx
Skrivet av dagas:

Ser fram emot det men samtidigt väldigt skeptisk. Witcher 3 var otroligt bra men fungerar det när det blir första person och skjutvapen och framtid istället? Får hoppas det men rädd att de förlorar vad som var så bra med Witcher 3. Samtidigt kan det bli så bra. Hade varit mer säkert med Witcher 4 eller något. Men spännande med något nytt.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag kommer ihåg många som undrade samma sak när Fallout 3 skulle komma, baserat på av alla saker Elder Scrolls Oblivion.

Resultatet blev, vill jag minnas, Game of the Year och Best Scripted Game på GDCA 2009 (spel-oscars), samt en hel massa andra GOTY-titlar.

Av Zcenicx
Skrivet av AdoringFan:

Varför inte?

Rymdpirater är en grej, även i EVE.

Jag är medveten, när jag slutade spela EVE hade jag spelat i fem år, men det var snarare att rymdpirater inte ägnar sig åt sjöröveri.

Av Zcenicx

Ouch... "sjöröveri" och "utspelar sig i rymden" ska inte existera i samma mening.

Av Zcenicx
Skrivet av NisseG91:

Känns ändå som ett märkligt upplägg. Hur kan man veta att det inte förekommer jäv för egen vinnings skull? Omöjligt såklart. Pengar brukar medföra att människor gör konstiga saker. Inte helt otroligt att EU skulle döma till sin fördel för att få in 44 miljarder.

Mer det sagt så tycker jag det är bra att det här händer. Men själva upplägget är som sagt, åtminstone för mig, väldigt märkligt.

Skickades från m.sweclockers.com

... och med samma logik skulle svenska domstolarna kunna döma till den misstänktas nackdel för att få in mer bötespengar.

Säkerheten är något ironiskt att EU är ett öppet samhälle med pressfrihet. Det är medias uppgift att granska maktbruk och det finns knappast något intresse för EU att hamna i medialt blåsväder på grund av bristande rättssäkerhet. Vad gäller lagstiftningen som sådan är den förstås där dels för att skydda oss som konsumenter, men också för att uppmana fritt företagande, i båda fallen genom att motverka (otillåtna) monopolbildningar.

Vad gäller 44 miljarder är det förstås mycket pengar, men ur en nationsstats synvinkel är det inte särskilt mycket alls. Sverige som helhet har en årlig inkomst på ca 1 800 miljarder SEK (alltså stat+kommuner+landsting). 44 miljarder täcker faktiskt bara ca 90% av Försvarsmaktens budget, eller ungefär vad Örebro, Linköpings, Umeå och Västerås kommuner kostar i drift. EUs budget är mindre än Sveriges, ~1 500 miljarder kronor eller ~145 miljarder euro, men den är fortfarande stor nog att 44 miljarder blir en ganska liten summa.

Dessutom bör det påpekas att det tagit flera år att komma fram till det här domslutet (processen började 2014). Det lär ha kostat väldigt mycket att driva processen gentemot ett bolag med en privat armé av advokater. Det kommer också att överklagas till högsta instans och därför kosta ännu mer i både tid och pengar. Allt samtidigt som media bevakar processen.

Skulle EU vilja bedriva utpressningsverksamhet finns det definitivt enklare måltavlor än Alphabet.

Av Zcenicx
Skrivet av NisseG91:

Konstig fråga kanske men...

Varför har EU rätt att stämma ett företag, i sin egen domstol för att sedan bestämma själva hur mycket pengar Google i det här fallet ska betala? EU kan ju dra till med vad som helst för att dra in hur mycket pengar som dom vill. Hur vet man att EU inte är jäviga för att tjäna pengar?

Känns lite som om jag skulle hitta på en konkurrenslag och stämma random företag i min egen domstol där jag bestämmer.

Skickades från m.sweclockers.com

Så om svenska konkurrensverket stämmer Google inför svensk domstol enligt svensk lag...?

EU liksom Sverige har satta lagar som gäller, och där är bötesbeloppen reglerade, oftast i % av omsättning. Du kan självklart inte heller åtala någon för ett brott som skedde innan lagen gällde, och om straffskalan ändras så är det den straffskala som gällde när brottet begicks som gäller om du döms.

Av Zcenicx
Skrivet av danedi:

"Today, mobile internet makes up more than half of global internet traffic." - Margrethe Vestager

Helt djävla mentalt underbegåvad.. Allt detta data passerar datorer, den mängd p2p som händer mellan mobila nätverk och dess enheter är negligerbart. För varje bytta som skickats till en mobil enhet är det en annan dator som skickat ut. Om EU's internetanvändande är 50% mobilt idag så måste vi lämna denna bakåtsträvande union illa kvickt innan de drar ned oss i smörjan i att förlita oss på gammal skittekniktänkande.

Du är medveten om att Sverige ligger betydligt högre än de 50 procenten, vad?

Först och främst måste vi definiera begreppet "dator". Det låter på dig som att du samlar både klienter och servrar i det begreppet. Det gör ingen av oss som faktiskt arbetar i branschen. För oss är en "dator" något som en person använder och därför definitionsmässigt en klient.

Bland klienter ser det ut så, i Sverige, att 93% av hushållen har dator, 98% har mobiltelefon varav 85% är smartphones, och 69% har tablet. I samtliga dessa fall är det "minst en", dvs ett hushåll kan ha mer än en av vardera. Vilken använder man? 100%(!) av ungdomar i åldersgruppen 16-25 använder (enligt IIS) primärt mobila enheter för sin internetåtkomst. Bland alla under 65 är dagliganvändandet också högst (>90% vs <70%) för mobila enheter.

Nästa sak att definiera är vilken typ av trafik man pratar om. Det finns två; peer-to-peer och client-server. Det viktiga att tänka på här är att peer-to-peer (P2P) endast är trafik direkt mellan två klienter, där det inte finns en server inblandad. Det är, sett till hela internets trafikmängd, faktiskt en ganska liten del.

Vad används då internet till? 2017 var det enskilt största användningsområdet sociala media. Det följs (utan inbördes ordning) av streaming, e-commerce, news, e-banking, e-mail, cloud services, e-dating, "adult", online gaming och online gambling.

Ser man till client-server var, redan 2017, mobila klienter ansvariga för 50,3% av trafiken. Idag är siffran högre, generellt beroende på att mängden mobila enheter ökar snabbare än mängden datorer, samt att en allt större del av områdena listade ovan går över till mobila enheter. Det blir också en ökning eftersom mobila enheter arbetar direkt mot servrar medan datorernas främsta fördel är förmågan att arbeta offline.

Av Zcenicx

"Sista minuten"-anmälan från mig.

Av Zcenicx
Skrivet av str8forthakill:

@MiniPC:
Det går inte att neka att Fortnite raktav kopierade PUBG's UI och spelmekanik. I grunden är det identisk.

Frågan är dock hur mycket av det som kommer av att PUBG använder Epics spelmotor Unreal Engine? Jag skrattar ju mjukt när de nämner det som en "försvårande faktor".

Av Zcenicx

9800 Pro... jisses, nu när jag tänker på det var det mitt sista ATI-kort. Snabbt när det fungerade bra, men helsike vad buggiga vissa drivrutiner var.

Av Zcenicx
Skrivet av Jonton:

Jag jobbar mycket med övervakningsprogramet citect i mitt jobb. Chefen köpte för ett tag sen in surfplattor som vi ska styra diverse processer med fjärrstyrning.

IT-enheten tyckte att detta var en relativt dum idé om man inte har tvåfaktorsautentisering.. men jag undrar om det räcker till?

Processerna kan vara känsliga om någon obehörig kommer in i dem. (Vattenverk). Vi använder oss dessutom av ett kartprogram (inte GIS) utan DWG och det behöver vid vattenläckor osv också vara skyddat på något sätt.

Har ni några tips/råd? Jag är jäkligt grön på de här med datorsäkerhet. Och ska diskutera om detta med it och programmerarna nästa vecka så kan va gött med lite kött på benen.

Mvh

"Min" kommun har flera lösningar på problemet, men grunden är att vi enbart tillåter access till dessa system från devices som finns i vårt MDM-system (Airwatch) eller katalogsystem (AD/Azure) samt har fått rätt certifikat utskjutna (via SCCM/Airwatch/Intune). Därför måste både device och user ligga aktiva i systemen, båda måste ha rätt behörigheter, och "basnivån" på säkerhet blir en-och-en-halvfaktor. Tappas en device bort så kan vi på IT döda åtkomst från den och tvinga igenom en device wipe på fem röda.

Vi bygger på ytterligare säkerhet där det behövs. Ett exempel är att ha olika konton för device- respektive systemåtkomst, självklart med olika lösenord men viktigast med olika användarnamn och utan möjlighet att använda epostadressen som användarnamn. Detta är livsviktigt när man kör SSO och M365 och det finns minsta risk för yttre åtkomst till systemet. Vi kan också bygga in att den enda åtkomsten är via en tunnel med PIN-kod eller liknande.

Vill man ytterligare skydda systemet kan man med fördel bygga in det i exempelvis Citrix där man kan strypa åtkomsten på många olika sätt. Vi har även system där vi använder olika "riktiga" tvåfaktorslösningar. En del kör SITHS, andra kör klassiskt Bank-ID endera på kort eller mobilt, några kör externa tvåfaktorslösningar typ Symantec.

I väldigt känsliga system (läs: HSL är applicerbar) använder vi flera av dessa lösningar, ofta via Citrix med åtkomstspårning.

Av Zcenicx

10/10... vilket antagligen är mer av ett bevis för att man sysslat med datorspel i alldeles för många år.

Av Zcenicx
Skrivet av Bad Habit:

Något jag saknar i speltester och som verkar oklart är inte just spelet som sådant, utan hur RAM påverkar. Och nu menar jag DDR4 i spanner 2133 till exempelvis 4500mhz. Detta tillsammans med en CPU som går i exempelvis 4.5ghz (8700k eller liknande). Testet ska visa lägsta FPS då max FPS inte är supernoga då det ju endast vid vissa små ögonblick når dessa frames.
Beroende på vem som testar skiljer det sig enormt med RAM. Vissa säger att det inte ger något, och andra säger att det kan ge mycket.

Detta är dock redan testat och något som är mer generellt knutet till CPU-plattform än något annat. Zen presterar exempelvis i princip lika på samma minnen (oavsett Zen1 eller Zen2) medan i princip alla Intel -Lake presterar i princip lika. Detta förstås eftersom det är arkitekturen och minneskontrollern i processorn som gör hela skillnaden.

Knyter man ihop det med prisbilden på RAM, där skillnaden mellan 2133 och 3000 är minimal medan det finns ett (mätbart om inte alltid märkbart) prestandagap, är den praktiska sanningen att du inte bör bygga en dator med lägre än DDR4-3000. Över det kan man ibland mäta en skillnad, men den är marginell, så i princip är allt över 3000 bortkastade pengar.