Inlägg

Inlägg som genomelak har skrivit i forumet
Av genomelak
Skrivet av Aphex:

För att de tjänar mycket mer på att sälja stor data om vad du klickar och söker på, än de gör på att du kanske eller kanske inte köpte en windowslicens för 10 år sedan.

Nu har jag förvisso betalat för min Windows 10-licens men jag tror att din förklaring ligger nära sanningen. När de inte tjatar om att jag borde uppgradera till Windows 11 så tjatar de om att jag borde skaffa ett Microsoftkonto till min befintliga installation av Windows. De är antingen väldigt måna om mig och mitt välbefinnande eller så har de mycket att vinna på att jag "uppgraderar" min Windows 10-installation eller "får ut det mesta av min Windowsupplevelse" genom att registrera och börja använda mig av ett Microsoftkonto. Jag lutar åt att det är mina beteendemönster och min data de vill åt och väljer därför att stanna kvar på Windows 10 med ett lokalt konto så länge som möjligt 🙂

Av genomelak

Det vore intressant att få veta varför Microsoft så envist tjatar om att man bör registrera och använda sig av ett Microsoftkonto i Windows. När de mer eller mindre måste lura sina användare till att skapa dem kan de gissningsvis inte ha särskilt bra argument...

Av genomelak
Skrivet av Phod:

Jag tror dock inte att de som fortfarande raljerar om att AI kommer att ta över alla jobb är så mycket för källkritik. Om man har följt utvecklingen inom automatisering, generativ AI, språkmodeller och sådana områden så borde det stå klart är det är en del saker som måste lösas innan det blir någon total revolution. Men snickar-Lasse vill nog hellre samtidigt mysa över att alla välbetalda programmerare snart är arbetslösa, samtidigt som han förfasas över att Gemini bara fantiserar om färgade människor.

Snickar-Lasse myser tills dess att han inser att alla före detta välbetalda programmerare var de som tidigare efterfrågade hans tjänster och som efter att de förlorat sina jobb istället har startat hantverkarfirmor. Tillvaron blir inte längre så mysig när både efterfrågan av ens tjänster drivs ner samtidigt som utbudet av dem ökar.

Av genomelak
Skrivet av Viceroy:

”Se nu till att sköta skolan, annars får du jobba som sopgubbe”…

Lär ju vara ett av de mest säkra* yrkena när AI tar över. 😅

* Säker i bemärkelsen inte utkonkurrerad av AI.

De jobb som inte ersätts av AI konkurrensutsätts istället av personer vars jobb har ersatts av AI. Det finns inga jobb som är säkra från att påverkas av framstegen hos AI.

Av genomelak

Att Apple tar bort stödet för progressiva webappar innebär att samtliga appar framöver kommer att behöva publiceras och distribueras genom deras app store. Apple får bestämmanderätt kring vad som publiceras och kan efter eget godtycke välja att blockera appar de inte gillar eller som konkurrerar med deras egna intressen.

Effekten blir alltså motsatsen till den som DMA eftersträvade. Detta är både lustigt, ironiskt och smått skrämmande på samma gång.

Av genomelak
Skrivet av Trihxeem:

Ooooo det låter ju bra, go go go EU!

Det låter förvisso väldigt bra vid en första anblick men djävulen sitter som bekant alltid i detaljerna.

Vårt hus är äldre fast har tilläggsisolering, energieffektiva treglasfönster och värms upp med hjälp av en modern bergvärmepump. Trots dessa ganska kostsamma åtgärder hamnar vårt hus bara i energiklass D. Hur vårt, och miljontals liknande hus ska kunna ta sig till energiklass A är för mig helt oförståeligt.

Av genomelak
Skrivet av Goedendag:

Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att blockera onödig reklam, tracking-script och javascript på nätet som annars skulle använda extra server-resurser, bandbredd och klient-processorkraft .

Jag har blockerat automatisk uppspelning av videoklipp vilket har gjort många webbsidor mycket lugnare och behagligare. Skulle min webbläsare genom denna blockering kunna förstå att det inte längre finns någon vits med att ladda ner videoklippen i bakgrunden skulle min resursanvändning kunna minska med en inte så obetydlig andel. Hade detta gjorts som standard av alla webbläsare skulle resursanvändningen kunna minska avsevärt.

Av genomelak
Skrivet av SkynetBuilder:

Tänker man borde använda hårdvaran för distributed computing för att både värma & forska. Man kan inte övertyga alla till att bli klimatneutrala så att techa snabbt som fan är alternativet

En värmepump må ge 300% värme, men 0 FLOPS

Värmepumpar genererar oftast värme med hjälp av kompressorteknik men rena värmeelement som används i exempelvis spisar, vattenkokare och för den delen elradiatorer borde kunna omkonstrueras på något smart sätt så att energin gör mer nytta än att bara konverteras till värme rakt av.

Av genomelak
Skrivet av Yoshman:

Är främst peak-effektanvändning som är problematisk. Men det får man på allt fler platser betala en ganska stor premie på, där jag bor handlar det om 62 kr/kW under sommarhalvåret och 123 kr/kW under vinterhalvåret (effekten är högsta genomsnittseffekt under 1 timme under månaden). Alla "storförbrukare", i detta fall de som har huvudsäkring på minst 63 A, har en effektpremie i hela landet.

Ovanpå det är ju årsavgiften baserad på storlek på huvudsäkringarna (en villa har typiskt 25A, 20A eller 16A huvudsäkring). Och man betalar väldigt mycket skatt per förbrukad kWh, så det är nog redan hanterat...

Systemet med effekttariffer ska senast den 1:a januari 2027 vara infört av alla elnätsbolag enligt Energimarknadsinspektionen. Man kan dock tycka att den nya avgiften borde ersätta den som tas ut för storleken på huvudsäkringen då båda avgifterna avser ens belastning av elnätet. De flesta elnätsbolag verkar dock sänka den fasta avgiften för huvudsäkringarna i samband med att effekttariffer införs. Upplägget ger slutkunden större incitament att minska sina effekttoppar och därmed skapas även incitament för att minska den totala belastningen av elnätet vilket är positivt!

Av genomelak

Angående digitalisering, dess klimatpåverkan och energieffektivisering kan Wikipedias artikel om Jevons paradox utgöra intressant läsning för de som intresserar sig för ekonomisk teori.

Av genomelak

Jag är själv företagare men inte ekonom och förstår det som följande (med reservation för att jag kan ha missförstått något):

Du har två alternativ. Antingen så köper du in utrustningen till ditt företag eller så köper du in den som privatperson.

När du köper in utrustning till ditt företag betalar du ingående moms på inköpspriset. Momssatsen är 25% på i princip allt utom mat och kultur och utgör därför precis som flera andra redan har påpekat i tråden, 4 000 kr av de 20 000 kr som utrustningen kostar. Ditt företag säljer även tjänster för 140 000 kr per månad och ska vid fakturering därför lägga på utgående moms om 35 000 kr per månad.

Privatpersoner betalar moms på inköp medan företag betalar moms på den värdeförädling som sker. Om vi antar att ditt företag rapporterar moms månatligen är den utgående momsen 35 000 kr och den ingående momsen 4 000 kr om du väljer att köpa utrustningen till ditt företag. Du kvittar den ingående momsen mot den utgående momsen och betalar därför 31 000 kr i moms genom företaget. Som privatperson har du inte möjlighet att kvitta momsen och måste därför betala 4 000 kr mer för utrustningen än vad företaget behöver. Du sparar alltså alltid minst momsen på att köpa utrustning genom ditt företag givet att du även säljer tjänster för minst samma belopp.

För att kunna göra en fullständig jämförelse behöver man jämföra med vad det skulle kosta ditt företag att betala ut de 20 000 kr som utrustningen kostar till dig som privatperson. Du har som aktiebolag möjlighet att betala ut pengar som utdelning och/eller lön. För att göra det enkelt och slippar gräva i 3:12-regler antar vi att du väljer att betala ut 20 000 kr som bonus på lönen. Bonusen på 20 000 kr är netto, det vill säga efter skatter och avgifter. Vi behöver räkna på vilken lönekostnad, det vill säga kostnaden för företaget innan skatter och avgifter, som motsvarar 20 000 kr netto. Lönekostnaden inkluderar dels löneskatten som betalas av dig som privatperson men även arbetsgivaravgifter som betalas åt dig av företaget.

Bonusen (och lön i allmänhet) brutto påverkas av vilken lön du tar ut från ditt företag och lite övriga detaljer som var i Sverige du bor och vilket trossamfund du är medlem i, om något. Om vi antar att du plockar ut en lön på strax under brytpunkten för statlig skatt bör du betala totalt runt 25-30% skatt på din lön som privatperson. Bonusen brutto måste därför vara mellan 26 667 och 28 571 kr. Ditt företag måste dessutom betala arbetsgivaravgifter om 31,42% på bruttolönen vilket gör att lönekostnaden hamnar på mellan 35 046 kr och 37 548 kr. Dessa belopp är de som ska jämföras mot de 16 000 kr du betalar för att köpa in utrustningen till ditt företag. Du betalar alltså mindre än halva priset för utrustningen genom att köpa den till ditt företag.

Företagets vinst minskar oavsett om du köper in utrustningen genom företaget eller om du betalar ut en bonus på lönen vilket gör att även vinstskatten minskar.

Vinstskatten minskar med 3 296 kr för inköp genom företaget och med mellan 7 219 kr och 7 735 för inköp som privatperson. Om du är ensam ägare av företaget kan dessa belopp dras ifrån kostnaderna för inköp av utrustningen vilket gör att vi landar på 12 704 kr för inköp genom företaget och mellan 27 827 och 29 813 kr för inköp som privatperson.

Av genomelak
Skrivet av Neon:

"lol" (för att det tydligen fortfarande är en grej)

Nej, det är inte de Swtich unika spelen som satt Nintendo på kartan, det är snarare remakes, re-releaser men framförallt hybrid hårdvaran.

Mario Kart och Zelda BOTW utvecklades båda för Wii U och rullar därmed praktiskt taget lika bra på båda konsolerna trots att Wii U släpptes 2012. Visst Mario kart erbjuder högre FPS med bara med MAX 2 spelare. YES de har äntligen släppt fler banor till Mario Kart, det hör till ovanligheterna men jag antar att de insåg att de inte skulle kunna överträffa Wii U versionen. Har man redan Mario Kart till Wii U(vilket man såklart har) men vill ha de nya banorna får man fint betala för spelet igen plus en extra slant för banorna såklart, det är business det!

Man hoppades ju på ett stort kliv fram med Zelda TOTK men det visade sig att hårdvaran inte klarar mycket mer än vad Wii U från 2012 fixar så istället återanvänder man motorn, gjorde lite tweaks och la in lite mer lagg. Imponerad? Kanske inte imponerad men det är utan tvekan ett riktigt bra spel precis som BOTW, men faktum är att det kunde nästan ha varit en addon istället.

Super Mario 3D fick några extra banor annars är det en ren re-release. Här är en diger lista på re-release\remake lista : https://nintendo.fandom.com/wiki/List_of_games_remade_for_Nin...

Du slår huvudet på spiken här. Beteendet som Nintendo uppvisar med Switchen tyder på en övergång till ett mer affärscentrerat tänkande. Det behöver inte vara entydigt negativt utan kan tvärtom hjälpa Nintendo bevara sin affärsmässighet i det långa loppet. De kastar dock sina gamla trogna fans under bussen vilket är mycket riskabelt i det korta loppet och kräver att de spelar ut sina kort rätt framöver.

Med WiiU förlitade de sig enbart på sin fanskara vilket ledde till en flopp. Med Switchen har de gjort det raka motsatta vilket gör att de nu befinner sig i en situation där de behöver hantera en nyvunnen och därmed flyktig fanskara utan stöd från den gamla och trogna fanskaran. Switch 2 kommer minst sagt att bli intressant att bevittna.

Hade Nintendo haft vett nog att släppa de nya banorna som Mario Kart 9 hade jag förmodligen inte ens noterat den här förändringen. Precis som du skriver så lockade det inte att först betala €60 för ett spel man redan äger på WiiU för att sedan få betala extra för de nya banorna.

Av genomelak
Skrivet av wargreymon:

Nu vet jag inte vad du har för smak, men det det skulle vara skralt exklusiva titlar och bara remakes/remasters är ju inte helt sant.

https://www.reddit.com/r/NintendoSwitch/comments/w0g8mk/exclu...

Tack för listan! Jag får medge att skralt kanske var att ta i när jag tittar igenom den då listan innehåller flera exklusiva titlar som faktiskt tilltalar.

Faktumet att en stor del av spelbiblioteket till Switch består av slappa re-releaser kvarstår dock. Hade spelen sålts till ett lägre pris på grund av att de är just re-releaser hade beteendet kunnat ses som ett smidigt sätt att utöka spelbiblioteket. Med full prissättning framstår dock Nintendos beteende som girigt och som en del av en medveten strategi bort från att skapa unika spelupplevelser och istället mot maximal förtjänst. Beteendet är dock förståeligt och inte på något sätt unikt för Nintendo. Många stora aktörer väljer idag monetisering och förtjänst före att vårda sin intellektuella egendom och sina föra detta trogna fans. Tur att det finns indieutvecklare, som sagt.

Av genomelak
Skrivet av Neon:

De har insett vilken guldgruva det är med re-relaser, stor del av topspelen till Switchen är re-releaser. Kul för nya Nintendo spelare men döden för oss som väntar... på nytt. Nintendo är dock experter på att få dig att betala om och om igen för samma spel genom att lägga till en liten bonus någonstans.

För min del kan jag dock inte bry mig mindre, för oss är de inte värda priset längre.

Super Mario Odyssey var riktigt bra när det släpptes men sedan dess har det verkligen varit skralt med spelupplevelser från Nintendo för oss som har haft deras tidigare konsoler. Med undantag för Link's Awakening som var en fantastisk remake har de i princip endast gett ut slappa re-releaser från sitt bibliotek, vilket tyvärr måste ses som ett långfinger till deras tidigare trogna fanskara. Tur att det finns indieutvecklare som har kunnat axla ansvaret nu när Nintendo tyvärr inte längre har något speciellt att erbjuda en.

Av genomelak

MIDI-stöd i webbläsaren.

Internet har inte varit sig likt sedan sidor slutade att välkomna en med att automatiskt spela upp MIDI-varianter av låtar av Green Day eller Chumbawamba.

Av genomelak

Skyhög svårighetsgrad? Bortsett från CV:t för någon Asus-person anser jag att de övriga frågorna grundade sig i vad som borde vara allmän kunskap vid det här laget.

Av genomelak

Jag har precis bytt mitt main till ett Microsoft Wireless Desktop 850. Det kostade dryga hundralappen begagnat i nyskick. Som hittat!

Det har av förståeliga skäl inte hunnit bli några moddar än men vem vet vad framtiden har i sitt sköte.

Av genomelak
Skrivet av kaput:

Är inte särskilt orolig över att storebror spionerar på vad jag kommunicerar nu, det läbbiga med övervakning är att man aldrig vet vem som blir storebror i framtiden, och vad han tycker om det man sagt.

Ponera att nätet fanns och man gjort samma sak i Tyskland på 30-talet. Det kunde nog blivit väldigt svettigt några år senare för vem som helst som forskat i sin judiska släkt, bubblat om sin homosexualitet, uttryckt sin sympati med socialdemokraterna, eller vad man nu kunnat tänkas hitta på online.

Uttryck och åsikter som är helt okontroversiella idag behöver inte nödvändigtvis vara det imorgon.

Vidare kan man ju fråga sig varför samma politiker som ständigt uttrycker sin oro över de sköra trådar demokratin hänger på, vill kratta manegen åt eventuella framtida totalitära styren på det här viset? Verkar mer än lovligt kortsynt kan jag tycka.

Det här är precis varför ”rent mjöl i påsen”-argumentet faller. Möjligheten till privat kommunikation är essentiell för att bibehålla det demokratiska statsskicket.

Av genomelak
Skrivet av kotz:

För ett år sedan var detta konspirationsteorier.
Nu är det mainstream och många av våra ledare runt om i världen ser denna organisation som något bra.

Vilket det inte är.
Lös deras manifest och the great reset som Claus schwab som sitter i styrelsen.

Sjuk sjuk organisation. Som från en sci-fi thriller film .

De har länge talat öppet om sina visioner för västvärlden. Se exempelvis den här artikeln i Forbes från 2016.

I artikeln beskrivs hur allt blir gratis för alla om vi bara låter den artificiella intelligensen ta över och avskaffar äganderätten samt rätten till ett privatliv.

Av genomelak
Skrivet av Omega5509:

Tänker att problemet som vanligt är att beslutsfattare är okunniga i majoriteten av frågorna de behandlar. De halvsover igenom en föreläsning av ett team experter som de hyrt in, noga utvalda för att kunna leverera något som ligger partilinjen nära. Sen skiter dom i vad som sagts å kör på partilinjen ändå.

Det är dags att börja underhålla tanken att våra beslutsfattare inte vill oss väl. Man råkar inte förbjuda privat kommunikation av misstag.