Inlägg

Inlägg som genomelak har skrivit i forumet
Av genomelak
Skrivet av superapan:

https://www.dn.se/sverige/oljeverk-i-karlshamn-igang-branner-...

http://www.energikris.nu/siffror.htm

Så, 70000 liter i timmen i Karlshamn. 613 miljoner liter per år (i den takten).

Sveriges transportsektor förbrukar 60 miljoner fat olja per år, eller ca 100 miljoner liter.

Skönt att MP fått R1 och R2 att stänga.

Visst är det illa att bränna 70 000 L olja per timma för elproduktionsändamål när detta kunde ha gjorts fossilfritt.

Ett fat olja motsvarar dock 200 L och 60 miljoner fat därmed 12 000 miljoner L.

Av genomelak
Skrivet av SAFA:

Landbaserat verk på 2.5MW kostade 40 miljoner sist jag kollade, så 400 miljarder. Statsskulden nu ligger på drygt 1000 miljarder så inte helt omöjligt.
Säg nu att varje verk producerar 4 milj kWh/år så har de betalat sig på 10 år om de får 1 sek/kWh i snitt.

Ett modernt vindkraftverk har dessutom en teknisk livslängd på omkring 20-25 år och genererar därmed 80-100 miljoner kWh under sin livstid. Elen produceras med andra ord till en totalkostnad av 40-50 öre/kWh.

Vindkraft och andra intermittenta energislag ställer dock större krav på övriga delar av elsystemet. Framför allt för att balansering vid obalans mellan produktion och efterfrågan behöver ske för att vidhålla frekvensen så att inte elsystemet och ansluten utrustning tar skada.

En storskalig utbyggnad av vindkraften är helt klart önskvärd, lönsam och möjlig om man samtidigt kan säkerställa balanseringsmöjlighet genom att antingen tillgodose systemet med reglerkraft eller genom efterfrågeflexibilitet.

Av genomelak
Skrivet av snajk:

Fast man får ju titta på helheten. Kärnkraft under drift orsakar inte så mycket utsläpp av koldioxid, men att bygga kärnkraftverken orsakar ju rätt stora utsläpp. Så skulle vi börja bygga ny kärnkraft nu så hade vi haft kraftigt ökade utsläpp i minst tio år utan att få ut en enda kWh för det, så vi hade ju behövt förlita oss på import eller mer sannolikt byggt mer vindkraft. Samtidigt som det ju är ganska kritiskt att få ner utsläppen snabbt, vi har redan missat målen för 2020 och hur vi än gör kommer vi få väldigt svårt att nå målen för 2030, så är det rätt läge att börja släppa ut en massa koldioxid bara för att kärnkraft är poppis nu?

Sen tillkommer ju problemet med kostnad. Det krävs rätt många miljarder för att bygga ett nytt kärnkraftverk, dessa pengar måste komma från någonstans och det kommer att bli det offentliga som får finansiera på ett eller annat sätt för inga kommersiella aktörer är intresserade av ett så osäkert projekt med så stora risker. Hur M och KD tänkt lösa sänkta skatter samtidigt som en kraftig utbyggnad av kärnkraften vet vi inte, ingen har ställt frågan, men sannolikt finns det ingen plan.

Det är bra att du poängterar att man bör räkna in utsläppen från hela livscykeln och inte bara utsläppen vid drift gällande en eventuell konstruktion av ny kärnkraft. Man bör dock göra samma kalkyl oavsett hur energin produceras då all utbyggnad av energiproduktion skapar stora utsläpp under själva konstruktionsfasen. På precis samma sätt är kostnadsfrågan relevant och bör tas i beaktning oavsett energislag.

Vattenfall uppger att kärnkraft under sin livscykel orsakar utsläpp om ca 4 gram koldioxid per producerad kWh. Även vindkraft och vattenkraft ligger lågt med ca 12 respektive ca 4 gram koldioxid per producerad kWh. Solkraft ligger något högre med utsläpp strax under 30 gram koldioxid per producerad kWh. Fossila bränslen spelar i en helt egen liga och orsakar utsläpp om flera hundra gram koldioxid per producerad kWh.

Energiforsk uppger i en rapport vilken genomsnittlig kostnad energin skulle få givet utbyggnad av olika energislag och en reell kalkylränta om 6%. Landbaserad vindkraft hamnar på förstaplatsen med 32 öre/kWh i produktionskostnad, följt av storskalig solkraft på 43 öre/kWh, vattenkraft på 52 öre/kWh, havsbaserad vindkraft på 53 öre/kWh, kärnkraft på 56 öre/kWh och småskalig solkraft på 79 öre/kWh.

Jag ställer mig också skeptisk till hur sänkta skatter ska kombineras med stora samhällsmässiga investeringar. Det torde vara självklart att vi står inför en enorm utmaning framöver och då behöver vi skapa alla förutsättningar vi kan för en fossilfri framtid. Det innebär att vara pragmatisk och att se alla energikällors för- och nackdelar.

Av genomelak
Skrivet av yrfhar:

Svårt det där. Sabbar jordens befolkning jorden och sågar ner grenen den sitter på blir det ännu värre. Tycker att det är svårt att ha en bestämd åsikt. Kärnkraft har blivit populär men har de löst avfallsproblemet för framtida generationer? Tror att smäller det nere vid Ukrainas kärnkraftverk och vinden är elak kommer popularismen vända fort.

Utan kärnkraft finns det en stor risk för att användandet av icke-fossilfria energikällor ökar. Se exempelvis vad som har hänt med efterfrågan av ved i Sverige eller återstartandet av kolkraftverk i Tyskland.

Visst finns det en risk för katastrofala följder från en eventuell kärnkraftsolycka men sett till mängden producerad energi orsakar kärnkraft dels minimalt med dödsfall och lidande men även minimalt med koldioxidutsläpp.

Om vi ska undvika att såga av den gren vi sitter på tror jag att kärnkraft och det välstånd kärnkraften genererar måste vara del av lösningen. Människor kommer nämligen inte att prioritera utsläppsminskningar om de inte har tillräckligt med energi för att säkra sin överlevnad.

Av genomelak
Skrivet av Hulle:

Nackdelen med detta är ju att då går pengarna från budgeten och tas någonstans ifrån (skola, sjukvård osv...). I det nuvarande förslaget går pengarna från Svenska Kraftnäts konto för kapacitetsavgifter, som alltså inte är "skattepengar" och inte ingår i budgeten (Det är också olagligt enligt EU-regler att föra över pengarna där till budgeten, men EU har gett tillåtelse att använda dem för subventionering av elkostnader.).

/hulle.

Det är helt klart intressant att utvärdera de finansieringsmodeller som finns att tillgå för ett eventuellt stöd.

Gällande finansiering genom kapacitetsavgifterna är jag dock försiktigt skeptisk, kanske på grund av att jag inte besitter en helhetsbild över hur systemet med kapacitetsavgifter fungerar.

Jag uppfattar dock finansieringsmodellen i fråga som ett sätt att runda just den lagstiftning du nämner. Pengar förs över från Svenska Kraftnät till konsumenterna som använder stödet för att betala sina elräkningar av vilka en inte obetydlig del hamnar i statens budget genom just energiskatt och moms. I alla fall om stödet inte konstrueras med flera samverkande komponenter, vilket jag tror är nödvändigt.

Av genomelak
Skrivet av Blomman90:

Hur kan det vara samma modell samtidigt som du ska blanda in inkomsten? Sen, förutom att det skulle vara oerhört administrativt krångligt, så talar inte heller inkomsten hela sanningen. Du kan sitta med miljarder på banken på något gods i Skåne och ha en relativt fjuttig inkomst, men massvis med stålar och hög elförbrukning för ditt gods, och skulle då vara berättigad till enormt stöd då enligt ditt förslag, eftersom elräkningen råkar utgöra en stor andel av din inkomst.

Det hade väl varit betydligt rimligare att angripa någon av de skatter som ingår i det kwh-pris man betalar (exempelvis slopad moms under vinter-månaderna, så som något parti har föreslagit). Det innebär ju att den som har en högre räkning får mer "stöd" än den som har en lägre, men alla får samma "rabatt" i % på elräkningen, från norr till söder.

Att införa stödet på beskattningssidan via energiskatten eller momsen har många fördelar.

För det första så påverkas inte de direkta prissignalerna på elmarknaden, vilka behövs för att signalera att utbud och efterfrågan inte befinner sig i balans och att konsumtionen bör minska och/eller produktionen öka. Visst finns det indirekta effekter av ett stöd på beskattningssidan då konsumtionsutrymmet hos konsumenten eventuellt kan öka men den risken finns oavsett hur stödet implementeras.

För det andra finns på beskattningssidan två skarpa verktyg för att styra hur stödet ska riktas. Vi har en komponent som skalar linjärt mot elförbrukningen (energiskatten) och en komponent som skalar linjärt mot kostnaden för elhandel (momsen). De tar förvisso inte i beaktning vem som faktiskt behöver stödet men precis som du är inne på är beaktning av den typen av parametrar extremt administrativt krångligt.

För det tredje så ger stöd på beskattningssidan ett incitament till att vara sparsam med elen då inget artificiellt pristak införs. Modeller som inte ger incitament till att vara sparsam med elen riskerar att förvärra situationen och kan i värsta fall leda till okontrollerade strömavbrott under de kalla vintermånaderna. Då är människors liv i fara.

För det fjärde så uppfattar i alla fall jag det som betydligt mer rimligt att minska beskattningen av en vara eller tjänst när kostnaden ökar istället för att införa bidrag som går till att betala skatten.

Av genomelak

Dålig kod kännetecknas främst av att den i normalfallet gör det den är ämnad att göra men att beteendet vid små avvikelser från förväntade förutsättningar antingen är okänt, felaktigt eller orsakar körtidsfel.

Dålig kod identifieras genom undermålig struktur som kan vara otillräckligt strukturerad likväl som överdrivet strukturerad. I båda fallen blir logiken svårföljd varpå kodens beteende vid avvikelser blir svårt att förutse.

Dålig kod skapas, från min erfarenhet, när kod inte konstrueras på ett förvaltningsbart sätt.

Det finns en tendens bland organisationer, privata såväl som offentliga, att endast avsätta tid för utveckling av ny funktionalitet. Att avveckla, förenkla och förbättra är om något minst lika viktigt för en kodbas långsiktiga förvaltningsbarhet. Det är dock abstrakt och kostsamt och därmed svårt att sälja in till både ledning och slutkund.

Ineffektiv kod behöver nödvändigtvis inte vara dålig kod men dålig kod tenderar att vara ineffektiv.

Av genomelak

Det finns mängder av lagliga sidor där innehåll kan laddas ner gratis men som inte nödvändigtvis lämpar sig för videoproduktion på exempelvis YouTube.

Det du söker efter är innehåll som ges ut med en flexibel och tillåtande licens eller där upphovsmakaren till och med har avsagt sig sitt upphovskap.

Innehåll som ges ut som ”Public Domain” är du fri att göra mer eller mindre vad du vill med utan motkrav. Det samma gäller innehåll utgivet under CC0- och CopyLeft-licenserna med skillnaden att upphovsmakaren behåller sitt upphovskap.

Sedan finns det en hel del licenser där du är fri att skapa derivativa verk (som till exempel videor på YouTube) med motkrav att du synligt måste ange upphovsmakaren bidrag till ditt verk (CC-BY-familjen).

Vill du göra det enkelt för dig själv rekommenderar jag att du söker efter innehåll utgivet antingen som ”Public Domain” eller med en CC0-licens. Då är du fri att skapa det du önskar och bevöver lägga minimalt med energi på att fundera kring det rättsliga och undviker samtidigt framtida problem om dina verk blir framgångsrika.

Av genomelak

Ultrawide 64:27 med lagom många pixlar och tillräcklig fysisk storlek. Fungerar utomordentligt bra för systemutveckling men även för spel (om ultrawide stöds det vill säga).

Av genomelak
Skrivet av Thomas:

Deras lineup blir ju inte direkt imponerande om man tänker så dock. +17% mellan 1080 och 2070 och bara +3.2% prestandaökning från 2070 till 3060.

Visst ökar effektiviteten i regel varje generation, det tror jag inte någon säger emot. Men det vore ju trevligt om prestanda/krona också kunde öka nämnvärt någon gång.

Jag har inte varit imponerad av Nvidias kort sedan 1000-serien

Av genomelak

Tom's Hardware gjorde under 2021 en trevlig sammanställning över olika grafikkort där korten jämförs avseende prestanda och energiförbrukning. Kortens prestanda presenteras relativt RX 6800 som tilldelades förstaplatsen.

Graphics Card

GPU FPS (9 Games)

GPU Power (Watts)

Efficiency Score

RX 6800

130.8

235.4

100.0%

RTX 3080

142.1

333.0

76.8%

RTX 3070

116.6

219.3

95.7%

RTX 3060 12GB

83.6

171.8

87.6%

RTX 2080

95.5

219.0

78.5%

RTX 2070

81.0

196.1

74.4%

RTX 2060

68.5

159.2

77.5%

GTX 1080

69.1

180.4

68.9%

GTX 1070

56.1

141.7

71.3%

GTX 1060 6GB

40.4

115.0

63.2%

Det sker onekligen förbättringar mellan varje generation av kort från Nvidia även om varje ny generation också tenderar att kräva ett större effektuttag.

Jag ser det som att Nvidia lanserar nya kort i den övre delen av segmentet och ger dessa kort modellbeteckningar efter vad de vill att konsumenterna ska konsumera. Korten 1080, 2070 och 3060 har snarlika effektuttag och bör enligt min åsikt därför ses som motsvarande produkt i respektive serie även om modellbeteckningarna inte överensstämmer.

Det återstår att se om 4000-serien följer på mönstret eller om andra framsteg görs inom effektivisering. Det verkar inte särskilt hållbart att fortsätta höja effektuttaget för att dölja uteblivna prestandavinster som tidigare medfördes av nya tillverkningsprocesser.

Av genomelak
Skrivet av DarkBob:

Det här är intressant. Kör jag min genererade nyckel genom nåt verktyg jag hittade på google så säger den att formatet är PCKS#8. DSA objektet har en metod som heter ImportPcks8PrivateKey men som vill ha en array av bytes. Enligt internet så ska man då ta det som är mellan labels och köra Convert.FromBase64 på men det ger samma resultat. Får känslan av att jag har format-stök.

Datat mellan etiketterna är mycket riktigt base64-kodad ASN.1, dock med radbrytningar för att inte bryta mot PEM-specifikationen.

Det är möjligt att fel etikett har satts av något verktyg vid något skede för just din nyckel. Om filen faktiskt innehåller en nyckel i PKCS#8-format bör du kunna göra precis som du föreslår och ge resulterande bytes till det verktyg du använder.

Av genomelak

En fil med PEM-struktur innehåller en eller flera sektioner med ASN.1-kodad data. Varje struktur innesluts mellan sin start- (
-----BEGIN <etikett>-----) och slutetikett (-----END <etikett>-----) där etiketten sätts utifrån innehållet i det ASN.1-kodade datat (MIIDVQIBAAKC...).

Att endast byta etiketten ändrar inte innehållet i det ASN.1-kodade datat.

Etiketten "DSA PRIVATE KEY" indikerar en DSA-nyckel sparad i formatet PCKS#1. Dokumentationen du hänvisar till kräver en nyckel sparad i formatet PKCS#8. OpenSSL kan generera en nyckel i det formatet med kommandot openssl pkcs8 <argument>. Jag minns tyvärr ej exakt hur man gör men det är googlingsbart!

Av genomelak

Min profil innehåller främst verktyg, applikationer och komponenter för webbens infrastruktur. Nästan alla projekt är skrivna för en NodeJS-miljö och använder TypeScript för att minimera mängden oförutsedda problem.

Verktyg för hantering av TLS-certifikat genom valfri ACME-leverantör
Verktyg för virtuell hostning av domäner
PWA-applikation för mediastreaming från hemmaserver
Komponent för beskrivning av och kodgenerering för API:er
Generellt, rekursivt serialiseringsformat lämpligt för kryptografiska tillämpningar

För tillfället jobbar jag med en integrerad databas för NodeJS vilken förvisso börjar närma sig funktionellt skick men som behöver ordentlig stridstestning innan den är redo att tas i drift.

Profilen innehåller även några äldre projekt skrivna i C++ för lite mer prestandakrävande tillämpningar.

Brusreducering av video på GPU genom OpenCL

Överlag försöker jag hålla kodkvalitén och dokumentationsgraden hög så att projekten faktiskt går att använda av andra än mig själv. Det skulle dock behövas en insats gällande enhetstester i flertalet projekt

Av genomelak
Skrivet av simpler:

https://github.com/simplerr/UtopianEngine

En spelmotor i C++ med en Vulkan renderare. Fokusen har varit att implementera olika grafikprogrammerings tekniker för lärandets skull och det långsiktiga målet att göra ett eget spel med motorn. Vi får se om det blir av...

Det var inte lite funktionalitet du lyckats bygga in i din spelmotor... Grymt imponerande!

Av genomelak
Skrivet av lallassu:

Jag har skapat många spel i Javascript (och "demos"). Allt som open source på min github https://github.com/lallassu.

Några direktlänkar till just Javascript spel:

https://github.com/Lallassu/fireworks
https://github.com/Lallassu/ParrotHunt
https://github.com/Lallassu/voxelengine3
https://github.com/Lallassu/Qake
https://github.com/Lallassu/VoxLords
https://github.com/Lallassu/wizardwarz
https://github.com/Lallassu/vox2
https://github.com/Lallassu/SavingNemo

Nu är många ganska gamla, så det har ju hänt en hel del inom Javascript världen

Sedan finns det en hel del andra projekt i andra språk, Go/C++/Ruby/Perl etc.

Härligt att se fler som är frälsta av JavaScript, NodeJS och WebGL. Bra jobbat!

Av genomelak

Kortet är sålt.

Av genomelak
Skrivet av waseemhassan:

1000 + shipping to stockholm?

Tack för visat intresse men jag vill tyvärr inte skicka kortet.

Av genomelak
Skrivet av SanVee:

Jag hämtar såklart

Du kan få kortet för 900kr om du kommer och hämtar det imorgon.

Av genomelak

Asus Nvidia GeForce GTX 980 Strix OC 4 GB

Ett fabriksöverklockat grafikkort från 2015 i gott skick. Kortet har suttit i ett välventilerat chassi med dammfilter och har använts till spelande. Klarar GTA 5, The Witcher 3, Skyrim, Fallout 4, m.fl. på höga inställningar utan problem. Perfekt för dig som vill uppgradera grafikprestandan i din dator.

* Modell: STRIX-GTX980-DC2OC-4GD5
* Grafikmotor: NVIDIA GeForce GTX 980
* Busstandard: PCI Express 3.0 x16
* Klockfrekvens: 1178 MHz
* Klockfrekvens (boost): 1279 MHz
* CUDA-kärnor: 2048
* Teoretisk prestanda: 5,2 TFLOPS
* Grafikminne: 4 GB GDDR5
* Klockfrekvens (minne): 7012 MHz
* Minnesgränssnitt: 256 bitar
* Minnesbandbredd: 224,4 GB/s

Kortet kräver extra strömförsörjning genom en 6-pins samt en 8-pins kontakt. Kortet är bakåtkompatibelt med PCI Express 2.0.

https://www.asus.com/Graphics-Cards/STRIXGTX980DC2OC4GD5/
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/asus-strix-gtx-980-dire...

Observera att endast avhämtning i Norrköping gäller!

Nypris: 6499 kr

Läs hela annonsen här