Inlägg

Inlägg som kaput har skrivit i forumet
Av kaput
Skrivet av perost:

Syftar du på det bruna kring komponenterna? Det lär bara vara någon typ av lim som används för att dämpa vibrationer och/eller skydda komponenter. Inget konstigt alls, så om det är det du menar så är det inte det som är felet.

Jo, finns fler skäl till att man håller på med potting/underfilling, det största i den där applikationen är väl att avlasta lödställena mekaniskt vid temperaturväxlingar, som ju kan vara både stora och snabba när det kommer till NVMe-diskar.

Kontentan är i alla fall att det är helt normalt, och att i alla fall jag inte kan se något konstigt alls på fotona.

Av kaput
Skrivet av Laxpudding:

UE46C6705USXXE är från 2010 så endast en fjorton år gammal modell. 20 år gammal LCD och storleken 46 tum vore exotiskt och räknas som en stor TV. Dåtidens motsvarighet till en dagens 75 och 85-tummare fast ordentligt mycket dyrare. Dessutom hade 46:n i praktiken varit runt 55 tum på väggen för det krävdes rejäl ram runt om panelen. Och TV:n hade varit 10-15 cm tjock för att rymma lysrören.

Off topic, men bara kul att ge lite perspektiv.

On topic: Brukar komma den här frågan med den här typen av bilder ungefär varannan månad eller så. Det är som skrivet typiskt för att själva panelen (laminerade lager av plastfilmer) har degraderats och börjat spricka. Kan också vara elektroniken. Det mörka hörnet pekar mot panelen. Kan vara både och.

Trasiga paneler går inte att laga och vid andra fel är det en fråga om ekonomi, tid och praktisk genomförbarhet. En del har till exempel färdigheten att felsöka och löda om kondensatorer när felet är strömförsörjningen. Det brukar vara undantaget från regeln om att man normalt inte lagar en äldre och trasig TV.

När det är möjligt att "fixa" är när det är inom garanti och reklamationstid. Själva "fixen" är då att man får en ny TV eller att en reparatör kommer ut och byter den felande komponenten. Det senare sker när det rör sig om mer påkostade modeller och tillverkaren är stor nog att ha en serviceorganisation. LG och Samsung har till exempel åkt ut och bytt paneler hemma hos folk. Då talar vi 2–3 år efter inköp som typiskt tid. Vissa tillverkare har 5 års garanti på vissa modeller, likt LG med G3-serien och Panasonic införde nyligen en 5-årsgaranti på majoriteten TV-modeller.

Har åren hunnit passera kan man räkna med att det i princip aldrig lönar sig ekonomiskt att reparera en TV. Kostnaden för hela projektet att transportera, reparera och köpa in nya komponenter är högre än att köpa en nyare och ofta bättre TV. Som kommer med ny garanti.

Nä det är väl mest bara på riktigt gamla apparater med CCFL-backlighting det där med dåliga glättningskondingar i drivern kan vara ett problem. Det finns inga applikationer i moderna LED-belysta apparater som plågar kondingar på samma sätt med värme, rippelströmmar, etc.

För att vara tydlig gentemot TS, problemet vi ser här är garanterat inget som kan åtgärdas med ett enkelt kondensatorbyte.

En rolig grej finns dock med de där gamla Samsung-apparaterna, Samygo, en customfirmware för dem. Går att göra en hel del skoj prylar med den

Annars instämmer jag. Utvecklingen vad det gäller bildkvalitet har varit enorm sedan Samsungs C-serie. Det hade varit dags att uppgradera även om den fungerade perfekt, typ. En nytillverkad 46" budgetapparat spelar i en helt annan division än ett såntdär gammalt lik. Äldre människor om några lär ha glädje av vettiga kontrastförhållanden osv.

Av kaput
Skrivet av Pelegrino:

Sjukt att jag aldrig hört talas om detta spel.

Haha, tänkte samma sak, ännu ett storspel man missat totalt. Börjar bli gammal eller nåt.

Av kaput
Skrivet av xxargs:

Största problemet är att hitta USB-kablar som inte har hårfina ledare för 0 och 5 Volt och tekniskt sett skall den dimensionen ökas lika många gånger i koppararea som kabeln förlängs gentemot de ca 2-3 dm som följer med sladdarna till USB-lagring (både för USB2.5" snurrdisk och eSSD liknande som Samsung T7 där båda tycker om mycket ström under korta pulser) - och det vet vi allihopa att det sker helt enkelt inte med de USB-kablar man köper i handeln.

Med fungerande PD/QC-förhandling så kompenseras spänningsfallet i sladden vid olika strömmar så att det är rätt spänning på mottagarsidan i alla lägen - men vid ej förhandlad 5V-spänning som är standard på USB så har man problem med spänningsfall när stora strömslukande förbrukare koppas in i andra ändan (som 2.5" snurrdisk eller i det här fallet RPI3+) med ibland problem och osäkerhet i funktion så fort man försöker med längre USB-kabel av den typen man köper i handeln.

Original spänningsaggregat till RPI3 och även tidigare så har jag uppfattat dessa som 'förstärkta' - dvs har lite större ledardiameter i sina kablar för strömförsörjningen än kablar som köps i gubbdagisar just för att klara driften av RPI på säkert sätt med dom kabellängden som det levereras med.

Dvs. det kan fungera bra med orginal-aggregatet med dess kabellängd, men det fungerar inte lika säkert med en köpt kabel till en USB-laddare med> 3 Ampere kapacitet och lika lång kabel till sin RPI3+ - just för att använda köpta USB-kabeln har tunnare ledare och det enda sättet att få det att fungera säkrare är att välja en kortare USB-kabel.

Jopp, de har bara de två matningsledarna, det finns inga dataledare som ju ändå inte fyller någon praktisk funktion i den applikationen. Dvs man har kunnat fläska på med tvärsnittsarean utan att kabeln blir opraktiskt grov.

Av kaput
Skrivet av Dashio:

Jag har Plejd idag och det valde jag endast pga elektrikerna som gav det förslaget. Nu i efterhand så hade jag valt Shelly för att det inte är svårare att koppla in och mycket billigare.

Plejd är designat med installatörens snarare än användarens intressen i första rummet, klart elektrikerna älskar och rekommenderar det systemet.

Tycker också Shelly är the shit. Mycket billigare, och dessutom bättre åtminstone ur mitt användarperspektiv. Perfekt om man vill hålla på och hacka i det och skriva sin egen programvara också.

Av kaput
Skrivet av hybris6:

perfekt det var ordet jag sökte Tack.

Mineralolja är ett paraplybegrepp som omfattar produkter med väldigt varierande egenskaper, finns massor av sådana som definitivt inte är lämpliga att utsätta elektronikpryttlar för.

Av kaput

Transformatorolja kan nog vara ett lämpligt val. Kolla kompatibilitet med eventuella plaster som ingår i det som ska ner i badet bara.

Av kaput

Det fungerar utmärkt att köra RPi på USB-C-laddare med Micro-adapter. PD, QC och liknande standarder levererar bara något annat än 5VDC när det explicit förhandlas fram. Bakåtkompatibilitet är ju en av USB-standardens stora grejer.

Originalladdaren levererar 5.1VDC för att i någon mån kompensera för eventuellt spänningsfall i kabeln, ja. Använder man en USB-C-kabel är spänningsfall ett mindre sannolikt problem, tvärsnittsarean i de aktuella ledarna brukar vara grövre i sådana än i gamla Micro-kablar.

Så kort sagt, bara att köra på som du tänkt dig

Av kaput
Skrivet av Olsson80:

Ja, lådan är gjord i inventor, men när jag öppnar den i Fusion kommer tyvärr varje bult/bricka etc som separat body. Delar jag upp den så försvinner delar osv så det blir helt kajko. Men jag TROR jag har fått rätt på det med lite klipp och klistra. Bara hoppas att det blir bra vid print nu. Första delen ligger i skrivaren och är klar om 9tim haha

Ja, alltså, ser det bra ut i slicern lär utskriften bli vettig också

För framtiden, är modellen du fått en assembly (.iam) eller en part (.ipt)?

Om det förstnämnda, funkar det bättre om man först konverterar assemblyn till en part innan du importerar den i Fusion?

Av kaput
Skrivet av Olsson80:

Ja, det verkar vara enda vägen att gå. Jag hade hoppats på att slippa detta, men det är nog tyvärr enda möjligheten.
Viktigt att detta blir 100% bra då det ev kan ge mig en start till nytt arbete (behovsanställning) och jag är helt ny på det haha.

Men får dela modellen i 3 delar antar jag, så själva växellådan i 2 delar (den är ellipsformad med tunn axel i varje ände) och stativet för sig.

Får kika hur jag enklast får till detta i fusion, skulle kanske kunna lägga in slots i ändarna så att allt hamnar på samma plats när det är klart.

Ja, jag har ju inte sett modellen, så kan inte bedöma den saken

Jag använder Inventor som också är en Autodesk-programvara, och i det kan man exempelvis dela en kropp längs tvådimensionella plan/ytor/sketches. Med lite tur kan man göra samma sak i Fusion. Hade orienterat work planes i rummet där jag ville ha snitten, delat upp efter dem, och exporterat delarna individuellt.

Googla "split solid using face", "split part using sketch", eller nåt sånt så kanske du hittar något användbart.

Av kaput
Skrivet av Olsson80:

Printade en större modell inatt och har lite trubbel med supports på undersidan av cylindriska former (tänk liggande dricksglas). Delen jag printar står på ben och har utstickande delar (en växellåda till industri, bara nedskalad) så mest logiska är att printa den som den står i förhållande till motorn. Mitt problem är att undersidan, där suppoprtsen sitter blir deformerad och inte lika slät som resterande av modellen.
Kört den på 50% speed, 40-45% fläkt, 200gr i PLA, lagerhöjd 0.2mm.

Finns det något sätt att få snyggare skarvar mellan modell och supports, för tror det är själva infästningen mellan dem som inte blir bra.

Är det ett alternativ att printa modellen i delar som var för sig inte kräver supports, som man sedan limmar ihop med exempelvis CA? Går att få skarven praktiskt taget osynlig med lite efterbearbetning av ev. elefantfot osv.

Av kaput

Det ser ut som något ur Phoenix Combicon-serie. Exakt vilken underkategori vet jag inte.

Ett par mer generiska begrepp att googla på är "green 2-pole PCB header connector" och "green 2-pole DC connector". Inte ens återförsäljarna brukar ha koll på exakt vad det är för tillverkare och serier när det kommer till den där sortens kontaktdon, utan säljer dem under någon generisk beteckning...

Av kaput
Skrivet av BL:

Tack för värdefull input @kaput !

Processor beställd/köpt (Xeon E3-1265L V2). Hoppas att befintlig kylfläns (35W) klarar att kyla den tillräckligt bra.

Skall kolla på inställningarna gällande SATA och om det går att ställa in RAID och annars kanske man behöver handla en controller också.

Ah, TDP för den var visst 45W. Kör hursom en i5-3470T (35W) i min med mediumfläktprofilen (låter BIOS styra). För CPUns del går det bra med lägsta settingen också, men är fanatisk med att hålla hårddiskarna välkylda. Har servern i walk in-garderoben. Den hörs tydligt när man är där inne, men den tunna trädörren blockerar ljudet helt. Är den stängd hör jag inte servern utifrån.

Tror kort sagt originalkylaren kommer räcka utmärkt till din Xeon också.

Kollar du längre bak i tråden finns annars ett par exempel med bilder på enkelt utförda kylningsmoddar om andan skulle falla på.

De eventuella problemen med onboardcontrollern uppkommer om du vill köra den i AHCI mode och lägga systemet på en disk du kopplar in på porten som är avsedd för ODD. Vill du köra den i RAID mode finns det inga sådana begränsningar. Märk dock väl att det likförbannat är SW RAID, det är ingen riktig HW-RAID-controller, vill du ha det måste du köpa instickskort.

Av kaput
Skrivet av BL:

Nu verkar det ha gått flera månader utan någon action i tråden så here we go!

Har haft en MicroServer Gen8 stående i flera år och noterade nyligen att nätaggregatet hade gått sönder men nu har jag lagat det och det verkar stabilt så slapp jag kostnaden för ett nytt aggregat så jag tänkte därför ta ett omtag om denna fina gamla maskin och ge den mera att göra

Har dammsugit den från damm (man blir alltid lika fascinerad när man går igenom sådant här).
Uppdaterat iLO till 2.82
Uppdaterat ESXi till 6.5.0

Kan inte hitta senare version av system ROM än J06 05/21/2018 men den versionen kanske är tillräckligt stabil ändå?

Har en G1610T processor i den och 12GB internminne. Tänkte uppgradera både processorn och minnet. Om jag förstått det rätt så är den bästa processorn (sett till prestanda i alla fall) en Xeon E3-1265L V2, stämmer det? Använder jag samma kylfläns som sitter monterad på G1610T nu, typ montera ur gammal processor, rengör från gammal pasta, i med ny processor och en klick pasta och färdigt?

Gällande minnet har jag 1 x 8GB (UDIMM, 1600Mhz & 1.5V) + 1 x 4GB (UDIMM, 1333MHz & 1.5V) och tänkte byta ut det sistnämnda för att nå 16GB som jag förstår är maximalt med internminne man kan ha? Xeon-processorn ställer den andra krav på minne?

ESXi licensen, stödjer den Xeon-processorns kärnor m.m (dvs. kan man nyttja den nya processorn till fullo)? Jag antar att det är samma typ av licens som alla andra Gen8-ägare har, eller?

Något annat som är bra att tänka på?

Tack på förhand för input!

Jo, det är senaste systemromen vad jag minns. Kör den på min server sedan 2018 utan minsta problem, så jo, jag betraktar den i alla fall som stabil

Xeon E3-1265L V2 är den bästa processorn om du vill ha högsta möjliga multicoreprestanda och hålla TDP inom originalkylarens specar. Det finns kompatibla processorer som gör bättre ifrån sig single core, och det går att köra strömhungrigare och snabbare varianter med andra kyllösningar. I detta fall bör man ta det något klena nätagget (150W, eller i senare revisioner 200W) i beaktning också.

16GB är tyvärr vad jag kan minnas absolut max begränsat av chipsetet ja, det rör sig inte om klassikern att tillverkaren bara supportar 16GB för att det är max man testat med, men att det i praktiken funkar med mer. Googlar du runt lite kan du nog hitta listor över kompatibla/lämpliga minnesmoduler, communityn luskade fram väldigt mkt info om vad som funkar och ej när det begav sig.

En sak att tänka på om du vill använda ODD-SATA-porten för en system-SSD är att det inte går att boota från den med controllern i AHCI mode. Jag kör GRUB på en USB-sticka i den interna porten, och chainloadar OS-installationen på SSD.

Jag har bara testat lite lätt för längesedan, inte kört skarpt, men det verkar i praktiken också gå att köra controllern i RAID mode, och då kunna boota direkt från SSD kopplad i ODD-porten, men lägga alla diskar ensamma i varsin "array". Allt tyder på att de körs i helt vanligt AHCI mode även då. Någon RAID-setup kan ju ensamma diskar aldrig utgöra.

De ESXi-relaterade frågorna överlämnar jag till någon annan.

Av kaput
Skrivet av gagamelll:

Nu var det länge sedan jag provade OCR verktyg men jag vill minnas att min Epson scanner hade antingen egen eller tredjeparts mjukvara med i förpackningen som fungerade förvånansvärt bra. Kolla på din scanners hemsida vad det finns för mjukvara till det helt enkelt.

Ja, fick också en OCR-programvara med en scanner i slutet av 90-talet, som inget jag testat senare kunnat bräcka. Det var just maskinskriven och tryckt text jag använde den med.

Sedan kan det förstås vara så att den tidens OCR-programvaror var väldigt specialiserade på just det lilla antal typsnitt som dominerade på den tiden. Det är ju en helt annan situation med den saken idag, diversiteten är enorm i jämförelse, och programvarorna måste kunna hantera ett mycket bredare register.

Det kan ha varit en Epson-scanner också. Tyvärr minns jag inte detaljerna, den avyttrades ganska omedelbart när det kom scanners med USB-anslutning och LED-belysning.

Av kaput

Den egentliga frågan är väl om de kommer släppa något man vill spela på andra plattformar än de egna?

Känns som plattformsexklusivitet för sådant man vill spela är en fungerande metod för ekosystemsinlåsning, i och med att man inte gett upp det för längesedan, och MS är knappast någon välgörenhetsinrättning som sätter spelarnas intressen främst.

Av kaput
Skrivet av Horsepower:

Tack för att du tar dig tiden att skriva ner precis allt jag behöver veta, du får det verkligen att låta enkelt. 😁
Jo jag har en forward till loadern, vart hittar man sökvägen till den? (Du hör väl vad jag inte kan nåt 🙄).
Låter otroligt lovande att det kanske håller i fortsättningen då för det här vill jag inte göra ofta, haha. Jag gör ett försök i helgen, det blir kul. 👌🏻 Meddelar väl hur det gick sen.

Det är inte särskilt besvärligt. Uppdatering av loadern är dessutom helt safe, skulle du göra några fuckups går det alltid att fixa på SD-kortet, utan några djupdykningar i Wiins system

Lättaste sättet är nog att helt enkelt bena ut vilken sökväg den installerade USB-loaderns executable ligger på. Det är dit forwardern pekar, du kan betrakta den som motsvarigheten till en genväg i Windows. Vad vi vill åstadkomma här är att byta ut filen som genvägen pekar på, snarare än att ändra genvägen till att peka på en annan fil.

Skulle gissa att du hittar executablen på SD:\apps\usbloader_gx\boot.dol, där SD:\ förstås ersätts med den enhetsbokstav kortet råkar få i din dator.

Har du någon annan loader än GX installerad kan usbloader_gx-katalogen heta något annat. Det går bra att ladda GX med en forwarder för någon annan loader, du får bara leva med att channelikonen säger något annat än just GX.

Radera alla filer i loaderns katalog, kopiera in den uppdaterade loadern i samma katalog, och säkerställ att executablen har exakt samma namn som den gamla. Det är bara executablens sökväg som spelar någon roll, huruvida övriga filer skiljer sig åt från de gamla är egalt.

En del forwarders har hårdkodad sökväg, men andra låter dig konfigurera sökväg som du vill i en konfigurationsfil på sd-kortet. Bara skriva dit den sökväg du vill forwardern ska peka på. Vilken variant du råkar ha installerad vet dock förstås inte jag.

Av kaput

Vinandet åstadkoms av att hällens fält får pannan att röra sig mekaniskt, vibrera om du så vill. Kan räcka med någon liten variation, typ att pannans botten är lite ojämn på fel sätt, för att det potentiellt ska kunna alstras ganska rejält oljud. Det behöver inte ens vara ett fel som är synligt för blotta ögat eller utanför tillverkningstoleranserna.

Man kan väl utgå från att Ikea har testat modellen på induktionshäll innan den började saluföras, och att du bara haft otur. Det är väldigt sannolikt att det blir bättre med ett ersättningsex av samma modell. Det behöver inte heller vara reproducerbart på en annan spis med den "dåliga" pannan.

Precis samma fenomen som orsakar "coil whine" i övrigt.

Av kaput

Ja! Det här har man ju väntat länge på kan jag säga! De gamla Stalker-spelen är favoriter, de lyckades verkligen fånga den där deprimerande Sovjet-industri-atmosfären.

Hoppas verkligen detta blir lika bra

Låg i övrigt till väntekaj med båt en vecka i en nedlagd bulkdel av Klaipedas hamn, var förstås tvungen att slå ihjäl kvällarna med att smyga runt i byggnaderna där. Precis samma känsla infann sig

Av kaput

Ja en sak till, uppdatera USB Loader GX när du ändå håller på, den loader du har installerad nu är nog forntida den med.

Har du redan en forwarderchannel installerad (så du kan starta loadern direkt från menyn och inte behöver mellanlanda i HBC) kan du testa med den först innan du installerar någon ny sådan också. Du måste lägga den uppdaterade loadern på samma sökväg som den gamla för att det ska funka. Finns ingen forwarder rekommenderar jag att du installerar, smidigt.