Inlägg

Inlägg som kaput har skrivit i forumet
Av kaput
Skrivet av mc68000:

Biblioteken brukar ha en elektronik-hylla, "P Teknik, industri och kommunikationer". Oftast är det lite äldre böcker, men grunderna gäller ju ännu. För att förstå olika kretsar kan det oftast gå att googla på beteckningen för att förhoppningsvis få tag på databladet. Databladen är varje krets lilla bibel, som kan vara oerhört omfattande. På din nivå så får du plocka russinen ur kakan.

Om du ska investera i ett oscilloskop för att se signaler, så läs på ordentligt. 100 MHz analogt är inte samma sak som 100 MHz digitalt. (Det du kan nyttja effektivt.) Bandbredden skall vara anpassad till det du mäter på med marginal, annars distorderas signalen.

Nu pratar jag vidare om rena elektronikkunskaper. Sätt dig in i och förstå Ohms lag när du skaffat en vettig multimeter. Med lite skrotelektronik kan du börja mäta och bygga upp en ryggradskänsla över olika kretsar. Samt hur du räknar på dem.

Tips på egna byggprojekt: Ett spänningsaggregat baserad på lämplig krets. Med en mikroprocessor kan stegmotorstyrning göra kul saker.

Lite saker att googla och förstå:
* Hur du räknar på serie- eller parallellkopplade resistorer/kondensatorer.
* Hur du räknar på RC-kretsar som enkla filter.
* Begrepp som strömbegränsning (hur du får en lysdiod att lysa utan att du bränner upp den).
* Förstå begrepp som "pull upp" och "pull down" med resistorer.
* Spänningsomvandling "buck" och "boost". Ladda hem datablad på sådana kretsar, de brukar ha implementationsexempel.

Några kretsar att läsa om:
Voltregulatorer https://www.build-electronic-circuits.com/linear-power-supply...
78M12 med kompisar 05,15. Dessa finns i switchat utförande numera.
LM317 Variabelt PSU https://dronebotworkshop.com/linear-dc-power/

Att bygga med microprocessorer:
Skaffa någon liten enkel mikroprocessor (Arduino, NodeMCU(D1) eller ESP32) men då går en del av din tid till programmering, men bygger du något stöter du på många små problem som du måste lösa, t.ex. anpassa och förstärka spänningsnivåer.

Till sist det viktigaste: Termodynamikens första huvudsats, den energi du matar in i en krets som inte kan tillgodogöras i arbete blir obönhörligt till värme. Små magiska moln av rök hör till utbildningen, så ju billigare elektronik, desto bättre.

Bra tips. Kanske lite tidigt att köpa ett oscilloskop direkt dock, det är en såndär grej man inte behöver förrän man vet att man behöver det. Bättre att lägga de pengarna på en vettig lödstation och multimeter till en början

Några tillägg till dina tips:

När det kommer till teorin kan typ allt kokas ner till Ohms och Kirchhoffs lagar. Ja, och effektformeln förstås. Dem har man nytta att riktigt ha i ryggmärgen, inte fel att ta sig tid att räkna tråkiga exempel med dem. Kan vara nyttigt att ha lite koll på nodanalys och sånt också, i vad mån man inte gör det i kretssimulator idag.

Läs på om diskreta komponenter och vad de gör. Resistorer, dioder, kondensatorer, transistorer, drosslar, osv, osv. Beteckningar och symboler, både ritningsdito och sådana som är screenade på mönsterkort för dessa, är förstås också bra att ha koll på.

Arduino och liknande är superbra att börja med tidigt. Även enkla projekt kan kännas kul och meningsfulla, och är en väg att lära sig det där med komponenter osv.

Grundläggande kopplingar och hur de fungerar, typ spänningsdelare, strömbegränsning för LED som du föreslog, osv, kan vara bra att lära sig känna igen på kretskort och dimensionera.

Det är väldigt mycket begrepp i elektronikvärlden. Man kan försöka tänka på att när man läser något man inte verkligen förstår, så tar man reda på och lär sig vad begreppet betyder istället för att göra massa antaganden baserade på sammanhanget, som man normalt sett gör när man stöter på ett ord man inte vet exakt vad det betyder.

När man fått koll på ovanstående kan man ge sig in i de integrerade kretsarnas underbara värld. 74- och 4000-seriernas logik är en bra start. Man behöver förstås inte lära sig alltihopa utantill, det räcker med att kunna de vanligaste och förstå vad resten gör när man slagit upp dem i en lista.

Lödning är väl den viktigaste praktiska grundkunskapen. En temperaturkontrollerad lödstation är ett måste. Bra no-wash-fluss underlättar oerhört. Öva losslödning/lödning på gammalt elskrot, kanske kan man reparera trasiga prylar, och få ett begrepp om vad som brukar gå sönder och hur det artar sig. Elektrolytkondingar är exempelvis en mycket vanlig bov.

Det finns billiga AVR-baserade komponenttestare, ett mycket praktiskt och prisvärt instrument. De kostar några hundra. Fullt tillräcklig precision för hemmabruk.

Skulle kunna hålla på hur länge som helst, men måste lägga mig. Detta är inte på något vis en komplett förslagslista

Av kaput

Har faktiskt inte hört talas om att någon ens skulle ha blivit stoppad på elsparkcykel förrän nu. Antar det var något som såg ganska brutalt ut, i vad mån nu elsparkcyklar kan göra det? Riktig fjädring, rejäl konstruktion, osv?

Det rör sig hur som helst om ett icke typgodkänt fordon. Någon slags olovlig körning är det också. Vågar dock inte uttala mig om vilka de praktiska konsekvenserna kan tänkas bli, men jag gissar på att det skulle kunna bli en del godtycklighet till din polares fördel, givet att fordonet i någon mån fortfarande är ganska exotiskt. Saken är väl mig veterligen oprövad än.

Som kuriosa kom i övrigt en gammal kollega undan med att köra veteranmoped utan hjälm genom att vara konstinstallationen "fet gubbe kör moped utan hjälm"

Mycket intressant hur som helst, uppdatera oss gärna om vad som händer.

Av kaput
Skrivet av talonmas:

Vem köper en digital produkt till att börja med? Alla fattar väl att servern en dag kommer upphöra. Eller företaget konkar.

Problemet är väl att folk i allmänhet faktiskt inte fattat den grejen. Det går dock upp för dem nu, när tillräckligt lång tid förflutit för att tjänster de köpt - eller ska jag säga hyrt till normala inköpspriser - programvara från ska läggas ner, säljas till nya ägare, etc, etc.

Av kaput

Skrev väl en och annan hello world på C64:an genom att följa programmeringsboken till den slaviskt, men i ärlighetens namn var den mestadels speldator.

Kodat av nödvändighet när jag velat lösa en uppgift det inte funnits något färdigt för. Om man nu kan kalla det att "koda" när man mestadels snor andras kod och sätter ihop någon slags lapptäcke...

Arduino gjorde hursomhelst kodandet roligt. Det fina med Arduino är att många saker man faktiskt vill göra är relativt enkla ur programmeringsaspekten. Nybörjarstadiet blir mer än att bara traggla övningsexempel till ingen annan nytta än själva lärandet

Av kaput

Vad bra.

"Uppgradering" av Windows är inget man någonsin ser fram emot. Blir alltid en massa klabb, och det ger sällan något av större värde.

Hemma kan man ju styra när, hur och var på ett annat sätt, men på jobbet får man ju vad någon annan behagar trycka ned i halsen på en.

Av kaput

Haha, ganska ironiskt att en produkt vars huvudsyfte väl var just att avhjälpa problem som fick kontaktdonen att brinna upp själv orsakar att kontaktdonen brinner upp.

Prydligt av dem att axla ansvaret i vilket fall som helst, hoppas det inte föranleddes av massa förnekelser och förhalning.

Av kaput
Skrivet av xSean145:

Även polis och andra myndigheter har lättare att komma åt datan.

Hehe, i dagsläget är jag totalt ointressant för polis och myndigheter, så oroar mig väl kanske inte nu i alla fall. Skulle deras natur ändras till det sämre får man väl omvärdera saken baserat på vad man har på datorn då

Av kaput
Skrivet av Liverpoolarn:

Under lång tid har jag planerat att bygga en 2 player bartop arcade maskin tillsammans med min dotter. Både för att hon ska få lite "riktig" träslöjd och få göra nåt som ska kunna användas efteråt men även att få skruva lite datorgrejer. Sen givetvis, och klart mest fokus att göra lite hobbyprojekt tillsammans.

Hursomhelst så har jag ritat upp lite skiss på hur den ska se ut och skaffat skärm, högtalare, knappar och spakar.
Datormässigt började det hela med att jag köpte en Rpi4 som var tänkt att köra med ihop med en SSD. Under förra året så blev det lite uppdatering av hårdvara på barnens datorer hemma så det blev en NUC5i5 ledig som jag testinstallerade batocera på och provlekt med lite. Funkar hyggligt, men inte superbra.
Nyligen så blev det uppdaterad hårdvara i en annan dator så då blev det en 4790k med bräda och 16Gb RAM "över". Den klår ju NUCens prestanda ganska rejält. Så nu tänker jag att den platformen får användas istället, men jag skulle behöva komplettera med ett grafikkort till denna.

Tanken är att kunna köra så "nya" emulatorer som möjligt. I alla fall upp till ps2/xbox/wii men helst även PS3/Xbox360.

Så här kommer nu min fråga.
Vad skulle vara lämpligt att försöka få tag på? Jag sneglar mot GTX 1070 eller 1060. Skulle det vara "rätt"?

För egen del hade det först och främst varit en kompatibilitetsfråga. Orkar personligen inte med massa klabbande och hackande för att få den där typen av grejer att funka. Hade kollat upp vilken driverversion aktuell Batocerarelease innehåller - räkna inte med att det är något särskilt nytt - och hur välutvecklad supporten för olika GPU:er är i den. När den saken är utredd hade valet landat på vassaste möjliga kort med bra support inom aktuella budget- och effektförbrukningsramar.

Ska jag gissa, så är du är ganska rätt ute med dina funderingar på något Geforce 10-kort. Vad som kan vara intressant är väl att ta reda på om det skulle gå med något nyare som sannolikt inte är så värst mycket dyrare på begagnatmarknaden.

Av kaput

Bra förslag hittills. En till grej som tycks kunna ställa till det är USB-enheter. Prova att rycka ut allt sådant du har inkopplat förutom tangentbord och mus, och se om det gör någon skillnad.

Oftast är det dock mjukvara som ställer till det på det viset, och det kan vara oerhört besvärligt att hitta boven. Minns du vad du gjorde med datorn innan den började hålla på? Installerade du något nytt program? Ny drivrutin? Kördes Windows Update?

Av kaput

Självklart är det allvarligt så, men det är ju i alla fall inte så enkelt att gemene tjuv som snor din laptop när du lämnat den obevakad en minut kommer reda ut det.

Svenne Kokosnöt kan nog även fortsatt känna sig rätt säker på att ingen kommer rota rätt på textfilen med alla passwords, utnyttja inloggade sociala medier-konton, komma över komprometterande bilder på honom och tjejen, osv, när han blir av med laptopen.

I praktiken är det nog mest bara en risk när målsättningen har varit att stjäla just din laptop för att komma över datan på den. Industrispionage och sånt.

Av kaput
Skrivet av walkir:

Det finns ännu ingen släppt version av Windows 11 som kommer supportas längre än Windows 10 LTSC.

Så länge du kör Windows 10 Version 1809 eller Version 21H2, så får du uppdateringar i minst 5 år till! IoT-versionen lever till 2032

Min LTSC-utgåva är en gammal Pro-version i grunden.

Frågan är väl dock om man kommer kunna anse LTSC supportat till 2032 i praktiken, om man inte har ett väldigt statiskt system? Det vill ju till att tillverkarna släpper drivers med W10-support också.

Exempelvis slutade Nvidia supporta builden LTSB 2015 byggde på ganska tidigt, vill minnas det var ganska snart efter att 2017 släppts. Blev uppgradering om man ville hålla grafikdrivern up to date.

Av kaput

W10 LTSC har inte tjatat hittills, det enda jag sett är en liten notis i inställningarnas systempanel

Skrivet av Oneone:

håller med, men det är ju samma varje gång när det gäller Microsoft, när Win 10 kom var det ett jävla liv här i forumet också att Windows 10 suger, nu samma med Windows 11. Same same but different. Inga problem när det gäller OSX där apple tvingar användare och uppdatera.

Bra synpunkt. Det ska ju dock sägas att Apple tenderar att vara betydligt mer försiktiga med UI-förändringar mellan major releases, det brukar mest röra sig om fintrimning. I grunden funkar den nya releasen i stort sett likadant ur användarperspektiv, och det uppstår inga större besvär efter uppgradering.

Microsoft tenderar att ändra UI:t radikalt på fundamental nivå, och allmänt stöka runt. Det blir väldigt mycket att lära om vid versionsbyte. Merparten av det ger också intrycket att vara gjort för ändringarnas egen skull, kanske för att alls motivera en ny major man kan ta betalt för, inte för att det objektivt blir bättre så.

Av kaput

Ja, trist som fan, men det finns så bra massmarknadsprodukter att det inte förvånar mig att man inte kan konkurrera med produkter i svindyra mindre serier.

Det är väl dessutom en marknad på dekis i stort. Känns som entusiasterna blir färre och färre, ingen vidare nyrekrytering.

Av kaput
Skrivet av Dunde:

Låter fejkat. Antingen är det en helt fejkad nyhet. Alternativt är den "lurade" med på noterna och har en andel i den scammade summan.

Jag litar inte på något från trakterna runt kina. Det är ett fusksamhälle, frammanat av en fuskkultur som har närts upp i kommunistkina. Man ljuger, bedrar och fejkar ända in i kaklet.

Instämmer, känns väldigt sannolikt att de "lurade" kommer visa sig vara insiders givet den synnerligen bristande kontrollen. Det vore hursomhelst gravt tjänstefel att inte utreda den aspekten.

Får dock lov att tillstå att uppslaget i sig hade varit imponerande om deepfaken varit så bra att den överlevt mer rimliga säkerhetsrutiner.

Av kaput
Skrivet av dator1234:

Märkligt är det, men lådan var i väldigt fint skick och som turen är har den inte lossnat och legat och skvalpat omkring inuti datorn. Datorn är returnerad nu, återkommer sen med vad som hände.

Vad tycker ni här i tråden kan vara en rimlig kompensation? extra jobb och datorn säkert 2 veckor försenad pga av deras slarv.

Hade inte försökt äska någon kompensation för administration och försening. "Shit happens" som det heter på andra sidan pölen, ibland har man oflyt, och det får man nog tolerera.

Däremot hade jag nog velat ha moderkort, processor och förstås kylare utbytta efter en sådan fadäs för att få sinnesro. Det rör sig ändå om en tillräckligt dyrbar kapitalvara för att man inte ska vilja ta några chanser.

Ett alternativ till ovanstående är att händelsen dokumenteras, bara kylaren byts om man inte hittar några uppenbara mekaniska skador på övriga komponenter, och man får någon längre "no questions asked"-garanti för händelsen att datorn börjar strula senare. Processorn och sockeln/moderkortet har garanterat utsatts för magnituder större krafter än de är specade för om det som ser ut att ha hänt har hänt.

Ville de inte göra något av ovanstående hade jag hävt det förmodade distansköpet.

Av kaput
Skrivet av alfonsg00:

Hej!

För några år sedan prövade jag omvandla VHS till digitalt genom en Easycap(clone) med varierade resultat.

Såg denna videon på youtube där resultatet blev väldigt bra. Verkar ha att göra med att själva adaptern kan spela in båda "fälten". Vilket inte easycap/de billigare adapterna klarar av.
Länk: vhs to digital

Någon som har tips på adapter att köpa? Kanske någon ni använt själv eller har hört skall vara bra?

Min budget är runt 500 kr.

Tacksam för tips! 🙂

Startechs dongle - som tutorialkillen förvisso rankar lägst - är ett säkert kort. Vill man spara någon hundring eller rentav två kan man ebaya hem någon EM28284-baserad nonamedongle istället. De är i stort sett samma sak, men det finns ändå en viss risk att det inte fungerar lika bra.

Det där är en väldigt bra tutorial i övrigt. Tydlig, tar upp det relevanta, och killen är behaglig att lyssna på, inte youtubestandardmässigt övertänd och skitjobbig

Av kaput
Skrivet av Medeazz:

Hej,
Jag har fått en oinbjuden följeslagare. Personen (med en outlook-adress) skickar mail till min arbetsgivare och söker bekräftelse på vad jag jobbar med (exakt befattning samt datum när jag började). Hela mitt personnummer finns med i mailet. Inga hot, inga ”onda ord” egentligen, men detta hände även hos min tidigare ag, varför det nu börjar kännas obehagligt. Polisen är inte intresserad av ärendet.

Har försökt mig på div tjänster på nätet för att spåra ip-adress, men går bet (kan för lite).

Tips någon?

Har du möjligen något gammalt kaosigt ex? Någon annan du eventuellt retat upp? Märk väl att det inte behövs mycket för att få den där typen av individer att trigga, kan vara någon ren skitsak till oförrätt för längesedan. Lyckligtvis är de så gott som undantagslöst de råttor de bär sig åt som, skiter man bara i dem är det ytterst sällan det eskalerar, förmodligen därav polisens ointresse. De bedömer sannolikt hotbilden som i praktiken obefintlig.

Föreslår att du helt enkelt ignorerar det. Snacka också med arbetsgivaren och be vederbörande göra samma sak. All feedback till den som håller på kommer utgöra kvitto på att vederbörande lyckats psyka dig, och bara verka uppmuntrande. Du kommer aldrig få veta vem det är som håller på och varför genom att fråga. Eskalerar det får man omvärdera och kontakta polisen igen.

Av kaput

Haha, sedan när har det varit en marknadsföringsmässigt sund strategi att försöka rationalisera med absurda hårklyverier när man blivit tagen med brallorna nere?

Av kaput
Skrivet av myhorsehaspants:

Och för den delen, gällande vad du skrev i andra tråden. I Sverige är det Svensk lag som gäller, inte andra länders lagar. Andra länder ska inte ha ett jävla skit att säga till om vad vi får och inte får diskutera om. Det är extremt problematiskt när Svenska företag böjer sig för utländska påtryckningar. Sånt får det fan i mig vara nog med nu.

Privata aktörer har full frihet att ställa precis vilka särkrav som helst för hur deras plattformar får användas, så länge det sker inom lagens råmärken. Det finns ingen tvingande lag som ålägger privata aktörer att erbjuda någon som helst yttrandefrihet.

Sedan kan man förstås ha åsikter om den krassa verkligheten där upphovsrättsinnehavare fått så stora juridiska muskler att de i praktiken tvingar mindre aktörer att dansa nakna efter deras melodi, men det är en helt annan fråga.

Ja, och med den verkligheten som utgångspunkt kan man förstås också ifrågasätta rimligheten i att publicera exempelvis en artikel om piratkopiering med öppet kommentarsfält, när artikelns ämne tvärtemot gängse sed inte får diskuteras fritt.

Av kaput
Skrivet av Swedishchef_90:

Om kylaren har böjt sig så finns stor risk att moderkortet har tagit stryk. Har gpu inget skydd heller?

Jo, det ska till avsevärda krafter för att bocka ett kluster kopparrör på det där viset. Ska jag gissa, så har paketet fallit från hög höjd någon gång under transporten - en eloge för bra emballering i övrigt om det inte syns på fler sätt - och det är absolut inte orimligt att moderkort och processor kan ta tagit stryk om det nu är så att kylaren faktiskt är böjd och inte bara lossnat ur sitt fäste.

Även om kylaren bara lossnat så kan den ha skramlat runt och ställt till med skada under transport. Skulle definitivt se över datorn med avseende på det i alla fall.