Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som kaput har skrivit i forumet
Av kaput

Helst skulle man ju ha ett minimalt chassi med samma kylningsprestanda som ett enormt. I verkligheten har det blivit mini/miditowervarianter. De moderna utan 5.25"/3.5"-platser är riktigt acceptabla i storleken, de få gånger man behöver optisk läsare kan man köra externt USB-anslutet.

Av kaput
Skrivet av fragande:

Billigast möjliga anodisering är nog svaret. I normala fall spelar ju inte ljuskänslighet och hållfasthet någon större roll i datorer. Efter lite snabb googling verkar det vara typiskt att svart anodisering av lägre kvalitet blir just brun/brons/guldfärgad vid långvarig UV-exponering.

Japp. Man är ganska begränsad i vilka pigment man kan välja till det där, då infärgningen sker innan förseglingen av anodiseringen. Det går med andra ord inte att välja pigment som stör förseglingen kemiskt.

Vad det gäller nötningsbeständighet är det egentligen bara oxidskiktets tjocklek som styr, vilket bara är en tidsfråga. Gängse metod att anodisera är i sig väldigt enkel, finns liksom inte mycket att spara in på där. Som parentes är metoden så enkel att man faktiskt kan göra det hemma med väldigt gott resultat.

Av kaput

Kör egentligen bara Kodi som mediamjukvara. Lade ner hela konceptet med HTPC när någon reade ut Nvidia Shield TV 2017 till vrakpris. Riktigt trevlig maskin. Android-versionen av Kodi funkar perfekt numera.

Det enda som möjligen kan tyckas vara kass med den är att Google numera trycker ut animerad reklam i launchern. Oerhört störigt. Kan åtgärdas genom att köra någon tredjepartslauncher, eller LineageOS istället för originalfirmware.

Kör även RPi 4 + Libreelec som mediamaskin på ett par ställen. Inte riktigt lika rapp i menyerna som Shield, men det är inte så slött att det stör. RPi 5 borde kännas lika rapp som Shield givet att den är mycket snabbare än RPi 4, har dock inte testat.

En stor svaghet hos PC-plattformen är det där med avsaknad av HDMI-CEC. Det måste bökas med USB-anslutna CEC-dongles osv. RPi och åtminstone alla Androidbaserade mediaboxar jag stött på har stöd för det inbyggt. Sedan är det förstås en smaksak om man anser sig behöva det eller inte.

Den enda egentliga fällan med de varianter jag tar upp är att det kan bli bökigt med DRM-skyddade streamingtjänster. Kolla upp vad som stöds och inte noga innan det görs några inköp.

Av kaput

Känner igen mig fullständigt i det där. Precis som allt annat (utom skidåkning) började spelandet tappa sin charm några år efter 20. Därifrån har det varit en stadigt fortsatt nedåtgående trend. Det har väl inte heller blivit bättre av att spelen i takt att de blivit snyggare, också blivit dummare och drygare.

Det finns dock en strimma ljus. För mig har faktiskt spelandet fått en renässans efter 40. Spelar främst gamla favoriter, kanske inte i lika långa sträck som förr, men de riktigt bra spelen kan man i alla fall köra flera timmar utan avbrott. Det har till och med hänt att jag glömt att äta middag, och undrat varför jag varit så hungrig framåt kvällningen

För er som är i min ålder och toknötte Doom i tonåren kan jag varmt rekommendera modden Brutal Doom. Det var väl i stort sett den ensam som fick mig att börja lira mer igen

Av kaput
Skrivet av Larrxi:

Du glömmer alla fastighetsskötare och diverse jobb som måste göras som inte är av ingenjörer. Jag gissar vilt att det går 10 sådana per ingenjör. Billigare med 7000 kr i månadslön i Taiwan istället för 70000 i sverige.

Ja, har inte heller någon aning om hur många sådana det går på varje ingenjör, men bra poäng. Oklart också vilka marginalerna i branschen är, kan ju vara så att man måste skala bort varenda möjligt öre från utgifterna för att konkurrera.

Av kaput
Skrivet av dlq84:

Jag tror inte du skulle vilja betala 2-3 gånger så mycket för hårdvaran dock, så produktionen lär stanna i länder med lägre löner.

Skulle det verkligen bli så mycket dyrare då? Känns som kretstillverkning är en högeligen automatiserad process, och att lönekostnaderna är en ganska liten del av kakan.

Man kan också fundera på om den arbetskraft som krävs inte är ganska kvalificerad också? Vad som är nästan gratis i låglöneländer är vanliga knegare, att avlöna ingenjörer är nog inte så värst mycket billigare där än här.

Av kaput

Det är väl lite lätt obehagligt att de börjar blanda sig i vilken programvara man kör på sin dator. Vad är nästa steg? Att börja ta betalt av utvecklare för att deras program ska fungera?

Av kaput
Skrivet av GizmoTheGreen:

Spel förr gjordes på en annan filosofi, under helt andra förhållande. dom gjorde spel som stog på egna ben och var KUL.

idag är det multimiljon-företag med 3 timmar kafferast och 20 människor över varje designer och programmerare som ska tycka till och fundera i 3 månader innan de bestämmer vad som ska göras. i dyra lokaler i dyra städer där det kostar multum att bo så allas löner måste pressas upp och så måste dom sträcka priset på spelet också.

Då får man ett ja jo, "coolt" men tråkigt spel, som är för dyrt.

Då är det klart att gamla spel eller "remakes" regerar. man går efter gammal beprövad formel. och det går snabbare att mata ut, 2-3 år istället för 10.

Har väl egentligen två gripes med moderna spel.

Den första är att det blivit något av ett projekt att bara få igång det jäkla spelet. Det är laddtider, det ska visas onödiga 3498757983 företagslogotyper jag skiter helt i, gärna något helt onödigt introklipp, och sedan ska det bökas runt i menyer hit och dit innan man får spela. Jag växte upp med att man kom direkt till startskärmen och kunde sätta igång.

Nummer två är att spelen envisas med att hålla en i handen. Visst, jag förstår att även pappskallar och instant gratification-beroende människor som inte kan/vill/orkar lista ut själv hur det fungerar är potentiella köpare, och att man såklart vill sälja så många kopior som möjligt, men det har gått för långt. Det är liksom inte långt kvar till att spelen är självspelande.

Utöver det tycker jag faktiskt att det kan vara trevligt med lite enklare grafik. För mycket detaljer har en förmåga att göra det hela rörigt.

Av kaput

Nippon Chemicon hade också några serier som var sisådär i mitten av 00-talet.

Av kaput

Produkt: Cherry MX BOARD 1. 0 TKL Gaming Keyboard, MX Brown brytare, svart/RGB
Länk: www.teknikproffset.se/datorer-kringutrustning/gaming-3/tangen...
Kategori: Tangentbord
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5936316
Pris: 299kr

Av kaput
Skrivet av anders190:

Hade gillat om någon av studiorna som remastrar "boomer shooters" får äran att göra en nyversion av Deus Ex.

Inte omöjligt att det kan bli en remaster av just Chrono Trigger: https://kotaku.com/chrono-trigger-remake-yoshinori-kitase-185...

Tanken hade inte slagit mig men bara Switch versionen av Zelda: Links Awakening där man fortsätter med just Minish Cap och Oracle of Seasons/Ages hade varit rena drömmen. Att vi fick en ny tolkning av Links Awakening var nog en av de största höjdpunkterna med Switch för mig. Spelet släpptes när jag gjorde en jobbig och ansträngande flytt. Att efter dels en slitsam arbetsdag och flytt/flyttstäd kunna mysa ner mig i soffan och spela nyversionen av Links Awakening hör till höjdpunkterna i min 30-åriga spel"karriär".

Man ska aldrig underskatta vad ett riktigt bra spel kan göra för en.

Haha, ja, jag tänkte också det när Link's Awakening kom. Fan, det är öppet mål, de har den perfekta motorn mer eller mindre klar redan.

Funderar dock på om det inte är någon licensieringsfråga eller så? Var ju inte Nintendo själva som gjorde Minish Cap.

Och japp, det var verkligen en av höjdpunkterna, nötte det något så fruktansvärt på Gameboy som grabb

Av kaput
Skrivet av Varg:

Det här spelet om något förtjänar en riktig remaster/remake.

Instämmer. Deus Ex, Chrono Trigger, och Minish Cap är tre spel jag verkligen undrat varför man inte släppt några riktiga remakes av.

Synd att jag lirade igenom Deus Ex i originalutförande i höstas. Nåja, då hinner det komma buggfixar etc innan det är dags igen i alla fall

Av kaput

Det ser ju tvivellöst ut som en bergslagssten, och om så är fallet, så har i alla fall inte jag hört talas om att de någonsin skulle innehålla något giftigt.

Den enda eventuella haken jag kan se är väl om det skulle vara något helt annat som bara råkar se väldigt mycket ut som bergslagssten.

Rent sådär så är annars förglasade silikater allmänt inerta eller vad man ska kalla det. De är kemiskt stabila, och "läcker" inte ev. föroreningar till omgivningen. Det är ju t ex inga som helst problem att dricka surt vin ur kristallglas, som innehåller ansenliga mängder bly och andra otrevligheter, utan att något av det går i lösning.

Med det som referens hade jag inte oroat mig för egen del i alla fall. Vill man kan man ju kosta på sig att vaska av den ordentligt med vanligt handdiskmedel först, med tanke på att den hittats i mark som säkert i sig är giftigare än stenen. Man kanske inte behöver låta barnen eller hunden ha den som tuggleksak heller.

Av kaput
Skrivet av Ryssfemma:

Marknaden är ologisk, tänker samma på windows phone.
Apputvecklarna ville inte släppa nåt till den plattformen pga att den endast hade 2-3% marknadsandel. Sen gnäller dom till EU när dom själva främjat monopolstatus hos dom som redan är etablerade.

Hehe, det är väl snarast oerhört typisk mänsklig logik att både vilja ha kakan och äta den?

Av kaput

Håller tummarna för det - är verkligen hög tid att överge x64 med allt kompatibilitetsbagage - och hoppas samtidigt att Microsoft lyckas åstadkomma en ny version av Windows jag till skillad från 11:an faktiskt är intresserad av.

Av kaput
Skrivet av Mono:

Har en Commodore SX-64 med svenskt tangentbord. Tyvärr får jag ingen bild men det går säkert att åtgärda, har bara inte blivit av.

https://i.postimg.cc/rm12NJVZ/20240323-120614.jpg

En till SX-64

Det går nästan garanterat att åtgärda. Har inte jobbat just med SX-64, min funkar perfekt i originalutförande, men generellt bygger c64 på off the shelf-prylar. Det är sällan den proprietära skiten som ger sig med undantag för PLA:n, och om det är på det viset, så finns det moderna ersättare för det mesta.

Har du inte en massa annat att göra vore det ett kul helgprojekt att få igång den där

Av kaput
Skrivet av decee:

<Uppladdad bildlänk>

Min Kaypro II. Har dock inte fungerande disketter kvar så den går inte använda just nu. Den startar dock upp.
Nästan helt i metall (inklusive tangentbordet) och väger en hel del, skärmen är 9tum och klarar enbart svart och grönt.

Underbar! Älskar diskettlapparna man använt för att klottra ner kommandon och sådant som "genväg" eller vad man ska kalla det

Det där med icke fungerande disketter går alltid att åtgärda om man orkar lägga ner lite tid på det.

Av kaput

Kanske inte superunikt så, men visste ni att Commodore tillverkade SX-64, en släpbar variant av C64 med inbyggd skärm osv? Väger in på omkring 10 kilo, som gjord för retrolan

Orkar inte koppla upp den för fototillfället, men den funkar fortfarande perfekt

Av kaput

Spännande

Citat:

Även på MSI:s forum finns rapporter om att stöd är på väg att rullas ut via uppdateringar av UEFI-mjukvaran

Innebär detta att man hanterar optimeringarna helt från UEFI, och därmed slipper Windowsappen? Eller behöver man båda på de aktuella korten?

Av kaput
Skrivet av Hulle:

Det som lillaankan_i_dammen menar är ju att när ett företag köper in en sådan här produkt så köps den (utan moms såklart) med oskattade pengar. Så jämfört med att köpa en privat blir det just väldigt mycket billigare.

Om du fakturerar 100k +moms för nåt jobb, så får du ju inte ut 100 k i handen utan väääldigt mycket försvinner i egenavgifter och skatt, men du kan köpa produkter till företaget för hela summan istället.

/hulle.

Hehe, man ska nog inte glömma att beställaren aldrig betalar ur egen plånbok när det kommer till b2b-handel heller. Det går alltid att pungslå företag hårdare än privatpersoner.