Inlägg

Inlägg som kaput har skrivit i forumet
Av kaput
Skrivet av RPGWiZaRD:

Exakt, förstår inte hur man klarat sig med en skärm förr i tiden, sen fick man 2st skärmar och nu har man 3st och är svårt att gå tillbaka. Iofs har jag funderat om man skulle satsa i en större en som man delar upp i två delar men då är man beroende av mjukvara och det är ganska trevligt att kunna vinkla skärmarna vid sidan direkt mot en så tror jag håller kvar mig med 3 separata.

Typiskt upplägg hemma är Twitch/YouTube/TV/serier på ena, hobby/spel och aktivt surfande på huvudskärmen, Home-assistant dashboard/kameraövervakning på den 3:e

Jepp, och här sitter vi nu med varsitt skrivbord som ser ut som nåt jäkla command center från nån dålig scifirulle, och har inte en chans att komma undan med det, alla man bjuder hem begriper omedelbart att man är en hopplös nörd med ett osunt förhållande till datorer

Av kaput

Det värsta med att börja köra flera skärmar är att man omöjligen kan gå tillbaka. Ni som fortfarande klarar er med en skärm, prova inte med fler

Av kaput

Beror väl väldigt mycket på, men har en ask i stort sett oförstörbara gitarrplektrum (Dunlop Tortex) i olika tjocklekar som väldigt ofta är direkt ovärderliga vid inbrott i apparatskal. Kan ebayas hem för några tior

Gamla plastkort sparar man, bra som komplement till ovanstående.

En klåfingerbitsats kan vara allt mellan användbar och nödvändig också. Gillar detta kit, hyfsad kvalitet till rimligt pris.

Av kaput
Skrivet av jockos:

Stämmer in på Osmo hårdvaxolja, den är suverän. Enkel att applicera, torkar fort, känns inte så artificiell och plastig som vissa ytbehandlingar. Enda nackdelarna är att man bör bättra på typ var femte år med nytt lager och att den är ganska dyr.

Mitt tips är att köra den halvmatta, två tunna lager med roller, och efter torkning stryka längs träets fiber med en grov disksvamp. Det blir en jättefin och len halvmatt yta med väldigt lite effort.

Dyrt, ja, fast å andra sidan räcker en liten sketen burk till ofantligt mycket mer än man tror

Brukar pensla på så tunt jag bara kan med bred lackpensel, tycker till och med skumgummiroller blir för flödigt. Blir förvisso rätt mycket arbete med själva penslingen för att få det så tunt jag vill ha det, men ett bord är ju en ganska begränsad yta, som dessutom erbjuder bra arbetsställning. Det är inte ett brädgolv i en balsal liksom.

På hårt trä tycker i alla fall jag man inte behöver bättra ens var femte år. Mitt matbord i ek var det nog tio år sedan jag behandlade. Man får väl dock reservera sig för att jag inte har några barn, och att det vanliga avtorkandet med fuktig trasa kanske hjälper till att hålla ytan i skick

Av kaput
Skrivet av MatteN:

Jag kör på senaste master så jag uppdaterar oftast varannan dag.

Åhå, ja, för mig är det bara en och annan point release ibland, tenderar att missa hälften typ.

Kör centralt library som delas mellan Kodi på olika plattformar också, så är rätt knuten till vad Libreelec råkar innehålla för närvarande. Skulle bli opraktiskt att hålla på med devbuilds

Av kaput
Skrivet av MatteN:

Kör Flauncher på min, Kodi uppdateras enklast via Kodi-addonet Kodi Android Installer, behövs inget ADB eller annat, bara köra inifrån Kodi.
https://kodi.wiki/view/Add-on:Kodi_Android_Installer

Ah, updateraddonen där kan ju vara ett smidigt komplement till en installation som min också. Den skulle reducera antalet gånger man behöver böka (i vad mån man anser det vara bökigt) med ADB, från varje gång man uppdaterar Kodi, till den enda gången man installerar Kodi initialt

Personligen har jag dock ändå alltid Minimal ADB and Fastboot installerat på datorn, och känner mig helt hemma med det, så fortsätter nog med det.

Av kaput
Skrivet av Felidae:

Naturligtvis är det inte "intellektuell diskurs" som Tyson och undertecknad åsyftar när vi menar på att särskild attityd på sociala medier/forum, som blivit allt mer normaliserad de senaste åren, i en rimlig värld borde kunna ha ytterst verkliga konsekvenser i stil med en smäll på käften.

Lite hederligt våldskapital bland pöbeln har aldrig nödvändigtvis varit en dålig sak, utan en sund påminnelse om att det kan göra ont att sprida extremistisk dynga som om det vore din födslorätt.

Instämmer helt i att det finns (alltför) stora mängder störande brus i den kategorin på sociala medier - Twitter utmärker sig - men när ett sådant uttalande kommer från just Tyson är det inte långt bort att anta att det har sin grund i missnöje över att det egna våldskapitalet inte längre har samma effekt.

Alla har förstås rätt till sin åsikt i frågan, men personligen tror jag inte att might is right-doktriner hjälper mänskligheten framåt i en globaliserad värld. Sedan är förstås framåtskridandets universella önskvärdhet också diskutabel, men det lämnar jag som övning till någon annan

Toleransparadoxen och hej och hå i all ära, men vill nog mena på att användandet av "lite hederligt våldskapital" i bekämpningen mest bara legitimerar den extremistiska dyngan, som ju inte sällan själv kretsar kring bejakande av våld.

Av kaput
Skrivet av CarlArthur:

Hej!

Införskaffade nyligen ett skärmstativ med klämma för mina två skärmar, som givetvis har börjat böja mitt svaga LINNMON bord från Ikea. Så nu blir de dags för en ny skiva.

Jag har inte jätte mycket plats, och tänker därför något i 140 längden, måste inte heller vara super djupt då jag har stativet. MEN det måste vara rejält och inte knäckas igen... Kommer gärna billigt undan då jag är student.

De alternativ jag ser just nu är följande:

Ikeas bekant:
https://www.ikea.com/se/sv/p/bekant-bordsskiva-vitlaserad-ekf...
Kommer den hålla? Den är dessutom på håret till för smal.

Ett annat bra alternativ jag har hittat är denna från bauhaus:
https://www.bauhaus.se/arbetsskiva-ek-ask-1500x750x27mm-raka-...
Den behöver dock oljas in, så tips där mottages. Jag kommer i sådant fall be om att få den kapad till 140x70 cm. Det jag funderar på här är 1, är skivan bra för ändamålet? 2, kan jag dra på 4 vanliga Ikea ben på den? den blir ju trots allt inte jättestor... (Tror benen jag har nu är Adils från Ikea, så i de vekaste laget men svårt o se dem knäckas?)

Andra tips mottages också!

Tack.

Mitt 12-13 år gamla skrivbord är ur serien Galant, som är en föregångare till Bekant. Det är fortfarande som nytt. Väldigt rejäla och högkvalitativa grejer. Har svårt att tro något annat än att samma sak gäller Bekant-serien.

Köper du träskivan från Bauhaus är matt hårdvaxolja ett bra alternativ till linolja eller lack. Skulle vilja påstå att det ger fördelarna från båda de senarenämnda ytbehandlingsmetoderna, men egentligen inga nackdelar om du applicerar den rätt (läs: tunnare än du tror).

Du får en tät yta som inte drar till sig kaffe etc, men behöver inte oroa dig för att fördärva lacken. Träet ser i stort sett obehandlat ut. Det håller i evigheter, men skulle det ändå behövas fräschas upp efter tio år är det lätt gjort, det krävs inga orgier i slipning osv.

Personligen gillar jag Osmos hårdvaxolja, men finns säkert andra fabrikat som är likvärdiga. Föreslår att du läser på lite om hårdvaxolja i stort om detta verkar intressant.

Av kaput
Skrivet av Wimwicket:

Hej!

Jag har idag ett dedikerat gästrum med dubbelsäng i huset som i stort sett står oanvänt 364 dagar om året.. Överväger därför att göra mig av med sängen och skaffa något som är "mobilt" i stället för att få mer användning av rummet, alltså t ex en uppblåsbar säng med madrass eller en fällbar säng.

Är det några på forumet som har erfarenheter av dessa och kan ge några rekommendationer?

Beror väl lite på huset/rummet. Det främsta argumentet för en fällbar säng är att den sovande kommer upp från golvet, vilket kan vara trevligt i ett kallt och dragigt rum. Märk väl att kallras från fönster kan ställa till det rätt rejält. Är huset hyfsat nybyggt är detta sannolikt inget problem i praktiken.

Uppblåsbara madrasser är dryga att hantera (pumpa, tömma, etc), och det finns en viss risk att de går sönder, särskilt om man köper nåt billigt från Biltema etc. Du kan ge dig på att den kommer ha börjat läcka någon gång när gästerna är i faggorna och det inte är tid att få fram några alternativ. De är också helt annorlunda att sova på än konventionella madrasser, vilket kan vara en stor nackdel om gästerna är känsliga för sådant. Räkna inte med att alla vaknar utvilade utan att ha ont över högt och lågt efter en natt på en sådan.

Fällbara sängar tar förstås mer plats att förvara.

Personligen föredrar jag som du säkert förstått en rejäl fällbar säng med skumgummimadrass framför uppblåsbar any day om det är jag som ska sova i den, och då är jag ändå van vid att sova på uppblåsbart liggunderlag i skogen.

Skulle en bäddsoffa kanske vara ett alternativ? Eller har du ingen användning för sittplatser i rummet heller?

Av kaput
Skrivet av Felidae:

Det är väl lite grann som Mike Tyson sa:
"Social media made y'all way too comfortable with disrespecting people and not getting punched in the face for it."

Nu är det klart att Tyson själv har lite problem med att kontrollera humöret än idag, men han har rätt i sak.

Om vi ska spinna vidare på den här, det behöver inte vara något negativt. Intellektet har blivit viktigare än våldskapitalet i upprättandet av hackordning, vilket väl är ett tecken på att civilisationen tar nästa steg.

Självklart är det dock en utveckling som grobianer med stort våldskapital har nackdel av, och därmed ogillar.

Av kaput
Skrivet av LeVvE:

Har nu fått en ny uppdatering som även lagt till "Shop" där man kan hyra filmer och serier, bryr mig väl inte så mycket då det är en tab som jag aldrig kommer använda.

Nu har jag dock även fått två nya sektioner tillagda på min hemskärm som INTE går att ta bort, "Top selling movies" och "Recently Added".

https://i.imgur.com/BY3NgjE.jpeg

Är nog hej då för min del, kopplar ur Shielden.

Lite sent på pucken kanske, men ännu ett alternativ för den som vill slippa massa bloat och reklam i launchern är LineageOS.

För mig som bara använder shielden till Kodi är det helt perfekt. Helt ren installation, har inte ens Googles appar installerade. Uppdateringar av Kodi kan lätt göras via ADB over IP (inbyggd funktion i Android, kräver inga ytterligare appar) om man inte har Play Market installerat.

Vill man köra tjänster som använder DRM, typ Netflix, Prime Video, etc, bör man kolla upp att de specifika tjänsterna funkar först.

Av kaput

Man kan väl fundera på om gräsrötterna någonsin är positivt inställda till alla de förändringar som ofelbart sker när det som började som en nischcommunity försöker nå bredare lager?

Är i övrigt medlem i en sluten community sedan ungefär 14 år, där det med regelbundna mellanrum också kontempleras att det var bättre förr. Jag blev medlem strax innan en tidpunkt som många riktiga oldtimers ofta ser som en brytpunkt för detta. Har grävt lite djupare i det där, lagt rätt mycket tid på att läsa diskussionerna som fördes då. Konstaterat att det rådde låg kunskapsnivå, allmänt bristande kvalitet, och kanske framförallt att inte en jäkel tycktes kunna vika sig en tum när det kommer till att få rätt, helt oavsett om de blivit totalt överbevisade. Det var kort sagt ett fruktansvärt stormande i diverse vattenglas. Inte alls bättre om ni frågar mig.

Vid en snabb tillbakablick i historiken ser jag precis samma tendenser på Sweclockers.

Man ska nog inte glömma att vi som varit här i tio eller fler år har blivit tio eller fler år äldre sedan vi började frekventera forumet. Kan ju låta jäkligt deppigt, men för egen del tycker jag det mesta blivit tråkigare med åldern, och det har enbart med mig att göra, inte sakerna i sig.

Är inte främmande för att vi är annorlunda nu beskriver problemet bättre än det var bättre förr.

Av kaput
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Jag hittade bild från svenskt ljudforum:
http://hififorum.nu/artiklar/Noiseharvester/pix/DSC_4499.JPG

Kommer strömmen som går in i skarvdosan att ens gå igenom de där två "strömrenarna" innan de går igenom den svarta strömkabeln? Hur leds egentligen ström igenom en skarvdosa? Strömmen som går tillbaka till vägguttaget lär väl inte helt plötsligt gå ut i andra vägguttaget?

Mvh,
WKL.

Sitter det någon form av LC-filter mellan polerna i de där "strömrenarna" - vilket det sannolikt gör - kommer den inkopplingen faktiskt filtrera bort oönskade harmonier. Det hade dock varit vettigare att sätta dem i andra ändan strykjärnskabeln, så nära det som matas av den som möjligt. Eller åtminstone skaffa en grendosa med kortast möjliga sladd.

Strömmen behöver inte gå igenom filtren. Vad de förenklat gör är att ha hög resistans vid den önskade frekvensen (50Hz) och kortsluta bort högre och eventuellt också lägre frekvenser. De är parallellkopplade med det som sitter i andra ändan strykjärnskabeln som sig bör.

I praktiken vore dock nätdelarna i den anslutna utrustningen oerhört dåligt designade om "strömrenarna" gjorde någon skillnad. En korrekt designad nätdel har inputfiltrering integrerad om dess applikation ställer det kravet. Kostnaden för att göra det kan nog räknas i ören, vore ytterst märkligt om man snålat in på det i en ljudanläggning. Det säger ju också något om hur blåst man blir om man betalar hundralappar eller kanske tusenlappar för ett par sånadär puckar.

Av kaput
Skrivet av burkarn:

Haha jo mycket luft är det! Perfekt när det ska få plats med cpu kylare och lite sånt!
Tack för svar! Jo misstänkte att det var det som gällde för elektroniken tyvärr. Får se om jag ids göra någon mindre låda åt den. Kanske blir ett lagom sommarprojekt.
Den har inte varit påslagen eller inkopplad i strömuttag på över ett år, så jag antar att den borde hunnit ladda ur.
Har ett ESP32-kit hemma som då borde passa till att få ihop något av reglagen! Är helt nybörjare med sånt, så det blir kul att lära sig

Hehe, tänkte mest i hänseendet att JVC kunde gjort den en tredjedel så hög som den är, typ, och sparat väldigt mycket plats i användarnas stereobänkar

Ja, en ESP32 är utmärkt till det, och detta är ett perfekt nybörjarprojekt. Att hantera in- och utsignaler är nog typ det första man vill lära sig eller nåt.

En fin grej med ESP32 är att den har wifi, vilket exempelvis skulle göra det enkelt att hämta in data om du ville köra på förslaget att visa ledigt hårddiskutrymme (eller varför inte ramminnesanvändning?) på signalmätaren. Ett sätt att göra det kunde vara att köra en httpd på servern, publicera lagringsdata, och låta ESP:n hämta datan över nätverket. Annars finns ju sådant som MQTT också. Det finns färdiga librarys för protokolldelarna av det.

ESP32:s GPIO jobbar med 3.3V nominell spänning (läs: de kan trycka ut 0 - 3.3V). Skulle mätaren vilja ha något utanför det intervallet, så är det inget jätteavancerat projekt att knocka upp signalnivån heller. Är lite oklar över om ESP32 har några verkliga analogutgångar, men detta är ju inget problem att göra med pulsviddsmodulering av en digitalutgång heller. Det enda som skulle tillkomma är en kondensator om utspänningen behöver glättas för att dämpa instrumentet.

Av kaput

Nu håller jag inte direkt på mycket med disketter ens i retrosammanhang längre, Gotek/Flashfloppy finns ju, men har råkat ut för samma sak eller åtminstone något väldigt snarlikt för längesedan. Datan på tidigare fullt fungerande disketter av god kvalitet var korrupt efter åratal i en box, och det gick inte att formatera dem. Gissar att det var fall av datarot.

Då fungerade det att köra igenom disketterna med SpinRite, minns dock inte vilken level jag använde.

Sedan dess har jag inte haft något behov, men idag skulle jag definitivt försöka med en försiktigare approach om det var data jag verkligen inte ville bli av med. Att försöka läsa och refresha direkt på originalmediat som Spinrite gör är förstås förenat med stora risker om det är nåt man verkligen inte vill förlora.

Har inte testat med just disketter, men hade försökt dumpa dem till images med ddrescue. Ser ingen anledning till varför det inte skulle funka. Dessa images kan du sedan skriva till nya disketter. Läs på lite innan du kör, finns gott om guider på nätet.

När du väl har lyckats göra backuper kan du ju försöka rekonditionera originaldisketterna med SpinRite om du vill.

Av kaput
Skrivet av hölmiz:

Tycker att Microsoft precis som Google blivit ryckiga, först lansera ett projekt genom att slå på stora trumman och sedan ganska kort därefter lägga ned projekt innan det kanske fått chans att blomma ut helt och hållet.

BTW
Sitter och väntar på att någon ska bygga motsvarande för linux

Ja verkligen. Den där sortens lappkast har varit Googles signum tidigare.

Personligen tycker jag det är duktigt förtroendeskadande. Vem vill investera tid och resurser i att anamma och knyta sig till produker och tjänster, när de kan försvinna eller upphöra att fungera med kort varsel precis när som helst?

Av kaput

Det svåra blir att gå på styrsystemet på något vettigt och robust sätt, om man ska ha permanent inkoppling som inte stör när man styr med ratten.

Tror det blir svårt att komma med några vettiga förslag utan att du postar mer info om styrningen (direktstyrt? hydrauliskt? wirelänkage?) och gärna också lite foton.

Håller tummarna för hydraulstyrning, med sådan vore det ni vill åstadkomma i det närmaste bagatellartat att få till. Om inte, så kommer nog mitt förslag bygga på att man konverterar till det först

Av kaput

Oj, mycket luft i den där

Den gamla elektroniken är nog inte mycket att ha till annat än just att använda som radio. Du skulle kunna bygga in den i en kompaktare låda att ha i garaget eller något. Skippar du länkaget för tuning och gör det direkt på potentiometern utan feedback ser det inte ut att vara ett jätteavancerat projekt.

Märk dock väl att du har nätspänning i den där radion och således kommer ha med potentiellt livsfarlig spänning att göra. Ett alternativ är att ta mäta dig till vilka spänningar den inbyggda nätdelen levererar och försöka hitta något kapslat som kan ersätta den. Det kommer sannolikt bli knepigt om det alls finns något färdigt, ser ut att kunna vara några olika spänningar.

Exakt vad du kan använda de övriga reglagen har jag inte några idéer om, men det kunde nog vara ett kul litet nybörjarprojekt att bygga någon slags interface för det av en Arduino, ESP, RPi etc.

Vippbrytare och vridströmställare kan du styra digitalingångar med rakt av.

Beträffande volymratten går det säkert att stoppa dit en standardmässig pot med 6mm-spindel, som du kopplar in i som spänningsdelare med släpskons anslutning på analogingången och de två övriga anslutningarna på Vcc och jord respektive.

Av kaput

Ska man vara petig är det "Compact Cassette" förresten, ni bommade i stort några s på kassetterna där

Av kaput
Skrivet av Wh1spY:

Vad är de för fel på en modell av denna typ? Tror jag köpte min på jula för mååånga år sedan dock.
Ingick massa olika storlekar på "penna" man kan byta ut.
Lött alt från kablar, kontakter till kretskort i förstärkare. Absolut nybörjare när jag köpte den, fungerat fint.
Tror den går till 450 grader.

Är seriös i min fråga, vad vinner man på att köpa en finare modell?

https://www.proshop.se/Images/915x900/2679247_3f1b9cf3359d.jpg

Ja, som redan konstaterat så avsågs nog den där sortens icke temperaturkontrollerbara lödpennor som finns på Biltema etc för under hundringen. De duger egentligen inte till särskilt mycket, och är ironiskt nog betydligt svårare att använda än riktiga lödstationer.

Ska man gå in på lödstationer, så är väl de stora vinsterna med något dyrare att det finns reservdelar att få tag på, ofta i decennier efter att modellen lanserades, att det finns större urval spetsar som dessutom håller en helt annan kvalitet än de till cheap charlie-stationer, och att det i allmänhet brukar vara mycket bättre pulver i värmaren.

Om det är värt att betala femdubbelt upp för lämnar jag som övning åt eventuella spekulanter