Inlägg

Inlägg som serverfel har skrivit i forumet
Av serverfel
Skrivet av walkir:

Det fanns absolut ingenting innovativt med Windows 95 i jämförelse med exempelvis AmigaOS, BeOS eller OS/2. Även MacOS 7.5.1 hade sina ljuspunkter jfm Windows 95. Verkar snarare som att folk förträngt hur dåligt 95:an var fram till OSR2 ("B"-versionen).

Ang. GNU/Linux så har det hänt en hel del sedan jag testade RedHat första gången 1996.

Det ersätter utan problem Windows för mig, men dock föredrar jag macOS om jag får välja.

Startmenyn och aktivitetsfältet har ju kopierats av nästan alla?!

Eller har jag fel? Jag försöker inte glorifiera Windows. Starta denna tråden pga att jag vill gå ifrån Windows.

Men många vill gärna förminska Microsofts bidrag, fast allt pekar emot det de säger. Visst var Dosbaserade windows (9X/Me) en röra av buggar, men det var lätt att använda, installera mjukara/hårdvara och sätta upp nätverk mm.

MacOS är ett superlyft jämfört med classic, men det kräver att man har en Mac (Hackintosh är för svårt/tidskrävande).

Av serverfel
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Låt mig påminna om att vi hade en ganska rik operativsystemskultur fram till början/mitten av 90-talet när DOS/Windows genom avtalsbaserat monopol på marknaden för förinstallerade operativsystem på PC-plattformen effektivt sett hade ihjäl alla konkurrenter då PC:n började ta över från övriga hemdatorer:
Som jag brukar säga i de här sammanhangen: Bara nördar byter operativsystem på sin dator. Hade man kunnat gå till Elgiganten och köpa PC:ar med förinstallerad Debian, RedHat, BeOS, 386BSD, FreeBSD, OS/2, etc, fortfarande när Windows var ett skal ovanpå DOS alternativt en vansinnigt tungrodd koloss på NT 3-kärnan, så tror jag definitivt historien hade tagit en annan vändning. Vi hade sannolikt ändå hamnat i ett läge liknande det vi har idag, med ett fåtal stora operativsystem som realistiska alternativ att driva ett företag på, och med huvuddelen av programvaran skriven för ett eller flera av dessa, men jag tror inte Windows hade blivit mer än en parentes i historien. bra var det inte; det var bara vad alla vanliga människor vande sig vid eftersom det inte fanns några lättåtkomliga alternativ.

EDIT:
Lite exempel på vart vi hade kunnat ta vägen:
Windows 3 (för referens):
https://guidebookgallery.org/pics/gui/desktop/firstrun/win30.png
CDE:
http://www.nicolas.gimmillaro.com/cde-linux/appli.png
NextSTEP:
http://www.paullynch.org/NeXTSTEP/NeXTSTEP.screenshot.jpg
MacOS:
https://i.pinimg.com/736x/48/de/fa/48defa348d8ad118f878c2efad86c60f--mac-os-finals.jpg
BeOS:
https://3.bp.blogspot.com/-qaUIa-VNgts/Vc4-ZiBI4dI/AAAAAAAAOZQ/fbrJW_oDl00/s1600/beos5.jpg
OS/2:
https://guidebookgallery.org/pics/ads/slideshows/os2warp3/039.png

På vilket sätt? De försöker inte äga alla aspekter av alla marknader de ger sig in i, och de har i alla fall traditionellt sett velat veta så lite som möjligt om sina kunder utan istället tjänat sina pengar på att kunderna föredragit deras dyrare produkter över andra alternativ på marknaden.

Jag tror starkt på att konsumenten bestämmer var marknaden tar vägen. Om Windows hade varit så dåligt hade det inte blivit det dominerande operativsystemet. Sen vet jag att det har sina brister och speciellt förr var det extremt instabilt. Men samtidigt var det väldigt lätt att använda direkt och saker "bara funkar".

Microsoft var tidiga med att göra något som folk bara förstod.

Folk kan ha fel under en begränsad period, men nu har Windows varit det dominerande operativsystemet i snart 30 år. Jag vägrar tro att det beror på att folk bara är dumma. Folk idag glömmer lätt bort hur innovativt tex Windows 95 var när det kom. Det kunde du satt upp som referens istället för Win 3.X. Jag VET att Windows var buggigt och hade sina brister, men om jag minns rätt så var Apples System 7 det med. Usch.

Men nu glider vi ifrån Linux in i ett uttjatat ämne.

Av serverfel

Synd bara att köpkraft är en bristvara nu.

Av serverfel
Skrivet av danwi:

Har kört dubbelt med win + popos nu någon månad. Ffa tröttnade jag på musikinspelning på windowslaptop med allt drivrutinsstrul , dpc-latency etc. Men tracktion waveform på popos funkar klockrent, och nästan alla vst-plugins jag testat går att köra via wine men kräver lite handpåläggning. Dock känns det otroligt att kanske ha 2 ms fördröjning (ja jag är medveten om apple-datorer och att de har vissa fördelar) på en laptop efter att ha harvat runt med windows…

Testade tracktion idag. Jag förlorar kontrollen om jag spelar upp en låt med mellanslag tangenten. Testade demo-EDM låten.

Provade både i Cinnamon och plasma. Kör focusrite solo med Alsa som drivrutin.

Överlag känns det lite småbuggigt även om det kommer musik :-). Hittar inget vid snabb googling. Verkar dock lätt att använda annars.

Av serverfel
Skrivet av hölmiz:

Jag använde tidigare Lightroom 4 och 6. Köpte hela versionen då jag inte ville ha en prenumeration då jag inte använde det "så mycket". Hade sedan ett uppehåll på ca 2 år pgr av att livet i övrigt gjorde sig påmint att bildbearbetning inte hans med. Försökte sedan installera lightroom 6 på min windows disk, men det gick inte aktivera installationen med min produktkod. Kontaktade adobe men det kunde/ville inte hjälpa till då de slutat med support för lightroom 6...

Provade då darktable och rawtherapee, men hade svårt att få till det. Visst gick det göra "massor med inställningar" men var svårt att få till de resultat jag med enkla grepp ordnade i lightroom. Provade flera olika kommersiella program i windows och tyckte de alla var betydligt enklare använda än darktable och rawtherapee. Tog samma bild försökte göra samma korrigeringar i både Fos programmen och de kommersiella och var med hästlängder enklare i det kommersiella.

Jag försökte också med Libre office, men tyckte att det inte är lika intuitivt som MS office, provade Only Office vilket jag tycker är lättare.

Jag tror att väldigt mycket av det som behövs för att linux är redo för en bredare publik är på plats, dock tror jag att ytterligare några saker måste till.

1. Någon ordning på installation av program/paket. Det finns för många olika sätt att "installera" program på linux. Personligen så föredrar jag flatpacks via flathub. Tycker även att appimages är bra även om det inte är helt enkelt att intergrerar dem i resten av OS:et. Det skulle behöva vara en tydlig standard som använda för 99% av alla installationer av program som tex android.

2. Immutabel filesystem. Tror att fler distros behöver använda ett immutabel filesystem som Steam OS 3, där jag inte lika lätt sabbar mitt system då jag försöker ordna något annat och av misstag gör något annat. Då krävs att program hanteras via flatpack eller liknande.

3. GUI lösningar för typ allt. När du stöter på problem så hänvisas det allt som oftast till olika kommandon i terminalen. Det kommer inte hjälpa 95 % av användare där ute. Antingen så behöver problemet inte existera för 99 % av alla användare eller så behöver det vara en GUI lösning.

4. Det finns så många distros och och olika desktops enviorments. Kombinationen av mångde distros och mängde DE gör att det användarbasen som kör med just din konfig är ganska liten det försämrar möjligheterna till hjälp och kompabiltet byggs in/testas för din konfiguration. Tycker det är jätte bra att det finns flera distros och DE:s men de är kanske lite för många. Många distros tex en del ubunto forks är i praktiken ubuntu med utbyt bakgrundsbild och lite olika default program. Det behöver nog inte finnas en specifik distros med just den konfigen. Bara skeppa default ubuntu med ha någon form av eget flathub paket med den tweaks du vill ha istället för göra en egen distro?

Håller med dig i allt du skriver i dina punkter.

Det måste bli lättare för alla att förstå. Men om app store/google play duger för den breda massa så kanske software center (ubuntu) ändå är ett bra alternativ. Problemet är att den mjukvaran som folk förväntar sig inte finns där, och de känner ej till alternativen om det finns några.

Ubuntu är det jag rekommenderar till nybörjare.

Av serverfel
Skrivet av Mikael63:

JOHODÅ!
Fredagar är bästa dagen, inte bara för fredagsgroggen utan då kan man stänga av Windowsdatorn och starta Linuxdatorn. Såå fridfullt.
Dessutom gjorde jag en helt ren installation av Mint 21.1 under julhelgen och har hållit tillbaks alla bra-att-ha-program, de som visserligen är bra men inget man måste ha. Endast åtta egna program och tre andra paket tillagda.

Saknar dock ett vettigt gratis cad-program (2D) samt en riktig gratis PDF-editor i linuxmiljö.
(Vill man betala finns Bricscad resp. Master PDF Editor)

Tillägg: Microsoft har väl bara gjort två bra saker: XP och Outlook Express.

Nä gotta give credit where credit is due:

Bra MS produkter:

SSMS (kan ej leva utan)
Motocross madness!
Flight simulator
Office
Visual studio
Windows har sina upp och ner men hur hade världen sett ut utan?
Surface plattorna

Ja jag gillar mycket med dem. Apple är ett läskigare företag i mina ögon…

Men det gör inget om både dessa dinosaurier ger plats för nytt blod.

Av serverfel
Skrivet av vlachos:

GIMP är ruskigt bra. Jag är eller har aldrig varit någon större användare av sådana program, men det jag som lekman testat fungerar mycket bra. För mig som lekman, så är det givetvis en tröskel för att lära mig hur saker och ting fungerar, men när man väl gjort det så är det ruskigt bra.

Det som personer från Mac och Windows verkar ha problem med är att det inte fungerar exakt så som det gör på deras system. Tja, det tar lite tid att lära sig nytt, men frågan är om de verkligen vill lära sig? Jag är i övre medelåldern och sätter också mina taggar i sådant som är nytt, men man får inte vara en sådan bakåtsträvare.

Jag vill som sagt inte trampa folk på tårna, men jag tror som du, att det mest är en fråga om inställning och ovilja att lära sig ett helt nytt verktyg.

Jag som inte är expert skiter i vad det är. Jag kan inget nyare än photoshop 7.0 Det slutade funka iom win11.

Av serverfel
Skrivet av vlachos:

Tror enbart det är en vanesak med MS Office/LibreOffice/eller det alternativ man väljer. Har man kört svensk Excel så är det givetvis ett större problem, då MS översätter alla formler till svenska (hur ända in i skogen har MS tänkt där?). Det är givetvis en fördel för MS om man tänker gå över till fria alternativ, men det hindrar användarna att använda Excel på andra språk. Framförallt engelska, som är det språk man använder i vår del av världen. Jag förstår det inte och kommer aldrig att förstå det.

Vilken nytta har gemene man av att kunna Excels formler på svenska? Nyttan är lika med 0 kelvin.

Skrivet av gothenburg:

Eftersom Microsoft Office är en standard, som dessutom är proprietär så är ju LibreOffice inte helt kompatibel, däremot otroligt kraftfullt, framför allt med odt, men de försöker ju ständigt jaga Microsoft Office för att förbättra förmågan att arbeta med docx.

Om man ska använda det stängda filformatet verkar Only Office vara ett bättre alternativ, men LibreOffice är kraftfullare inom många andra områden.

Adobe är ju marknadsledande för just bildbehandling och det finns inget som slår Photoshop idag, framför allt inte gimp, som alltid utmålas som det enda bra alternativet. Även om det är ett kraftfullt program på sitt sätt.

Ja Microsoft och Adobe får man aldrig nog av. Förhoppningsvis så flyttar verktygen ut på nätet med tiden som web-appar. Office är väl redan nästan där?

Googles docs och sheets använder jag själv väldigt mycket och tycker det funkar bra. Givetvis är det inte i närheten så kraftfullt som Office, men oftast behöver jag inte det. Det är väl bara på jobb när man gör mer avancerade saker som excel behövs. Men där kör vi ju Windows så det är ett ickeproblem.

Tror mycket är en fråga om inställning och ovilja att lära sig något nytt. Senaste Photoshop har guld-status på Wine database. Mindre buggar tydligen. Men användbart. Har själv inte testat dock. När det gäller gimp så förstår jag inte varför det är så mycket sämre med tanke på att det är öppen mjukvara och saker kan väl läggas till löpande?

Inkscape har jag använt en hel del, och jag tycker det är otroligt bra för att vara gratis. Lite segt bara med endast one-core stöd. Så var det innan i alla fall. Tog upp det bara för att det faktiskt är oftare jag jobbat med vectorgrafik än motsatsen.

Det roliga är att Linux är tillräckligt moget för att kunna köras av många fler iom att gaming faktiskt funkar. Tror det varit Linux största drawback vad jag vet.

Att office & photoshop inte fungerar perfekt struntar nog 90% i för en hemdator. Det är bara spekulation så klart.

Av serverfel
Skrivet av danwi:

Har kört dubbelt med win + popos nu någon månad. Ffa tröttnade jag på musikinspelning på windowslaptop med allt drivrutinsstrul , dpc-latency etc. Men tracktion waveform på popos funkar klockrent, och nästan alla vst-plugins jag testat går att köra via wine men kräver lite handpåläggning. Dock känns det otroligt att kanske ha 2 ms fördröjning (ja jag är medveten om apple-datorer och att de har vissa fördelar) på en laptop efter att ha harvat runt med windows…

Vad coolt. Tror nog jag skall pröva tracktion. Det har helt gått under min radar.
Oklart för mig hur man skall köra vst via wine, men jag får googla det.

För om jag kan göra musik i Linux så tror jag nog att jag kan klara mig helt utan Windows.

Förvånad att saker som office och bildbehandling håller folk tillbaka. Trodde att de fria alternativen var helt ok. Men det är väl så när man jobbar med en mjukvara att man vänjer sig vid layouten.

Förhoppningsvis kommer marknadsandelen öka för Linux och få större aktörer att se sig tvungna att porta sin mjukvara till plattformen.

Av serverfel
Skrivet av ajn:

Linux sen 2002, aldrig varit lättare än nu, det enda man behöver är i princip en webbläsare.

Ok. Grymt! Men det har jag inte kunnat pga gaming som sagt. Innan gick det rätt bra annras. Nu finns för bövelen till och med Teams. Även om det är beta/alpha vad jag kan se.

Av serverfel

Linux som daily driver? Gaming. Musikskapande med mera.

Hej!

Ja som rubriken säger. Jag har börjat gå över till Linux som operativsystem på min huvuddator.

Jag började med att splitta min SSD och lägga Linux på ena partitionen, så att jag kunde backa senare om det inte gick bra. Kör Windows 11 från början, och den har jag kvar.

För första gången sedan jag prövade för första gången (Ubuntu, ca 2006?), kan jag säga att det är fullt möjligt för Linux att ersätta windows för min del. Visst där finns verktyg jag behöver för jobb, men då har jag min arbetsdator. Jag brukar faktiskt teamviewa in på den från Linux. Samma sak gäller musikskapande som jag ändå har på en separat maskin. Det är möjligt att jag kommer utforska musikskapande på Linux med då Reaper tex finns till operativsystemet.

Min huvuddator har mest varit en gamingrigg/mediamaskin generellt. Och med Steam+Lutris kan jag säga att det går hur jäkla bra som helst. Har aldrig fått det att fungera förr utan strul, men nu är det hur bra som helst med rätt drivers. Tyvärr måste jag köra nVidias stängda drivrutiner för att det skall funka. Sen finns det spel som har anticheat som jag inte fått att fungera.

Än kommer inte Windows att raderas, men partitionen blir mindre och mindre.

Hur har det gått för er andra?

EDIT: Kör Linux Mint med Plasma/Kde, men på min HTPC testar jag Manjaro (Kul att testa Arch).

Av serverfel
Skrivet av friArsenik:

Vem sa att jag skojar?!

Jag köpte en trålös skrivare från HP för ett par veckor sedan. När jag installerade den, slogs på en automatisk övervakning av mina bläck av HP. Denna funktion skulle automatiskt beställa nya bläck när gamla skulle närma sitt slut. Första 6 månader är funktionen gratis, därefter 1,99€ / månad.

Som tur gick det att stänga av denna funktion på en gång.

Skulle man betala 2€ för tjänsten eller ingick bläck då?

Av serverfel
Skrivet av friArsenik:

Den spisen inte bara övervakar din mat i realtid, utan tar en foto på det och lägger på ditt konto på Instagram. Tjänsten kallas för "Insta kok".

"Insta kok" kostar endast 1,99€ / månad.

Det där är inte ens roligt. Mycket möjligt att det blir så.

Av serverfel

Köp gpu nu och cpu/mono/ram sen.

Jag brukar själv uppgradera så. Sällan jag köper allt nytt.

Av serverfel

Äntligen! Har tjatat i tusen år om att endast apple har smak nuförtiden.

Av serverfel
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Lär lida av samma problem som Intel och Amd och det är att det av olika orsaker blir dyrt.

När det gäller laptops tycker jag hör gnällande överallt, ingen verkar ha fått till bra lösning än. Jag känner bekanta som vägrar Lenovos dockor för nästan 5000kr, de har bytt märke då dockorna krånglar. Apple skulle man tro fixar till en schysst docklösning men ej än.. De som ej klagar brukar ofta ha låga krav och inte 3st 4k skärmar och en massa annat inkopplat.

En gång i tiden kan det mycket väl bli en Apple Laptop som primär för mig, då jag går emot att allt mer köra lasten på en annan maskin. Då vill man ha en riktigt schysst och stabil laptop på alla sätt och vis. Lite småsaker som att kolla in cadfiler och enklare bearbetning gör man lokalt, så en cpu som t.ex M2 max behövs såklart.

Jepp lenovos dockor är inte alltid stabila. Jag fick fixa med fw på min och det löste mina problem. Men har kollegor som bytat docka till annan modell. Företaget kör lenovo så vi har inget val.

Av serverfel

Kvaliteten på de program som sänds i vanlig tv är på samma nivå som en tiktok video, fast med mer reklam. De få gångerna jag hamnar framför en tvsändning känner jag hur jävla dumt det är.

Svt kanske är ok, men har inte tittat på länge. Ingen reklam iaf. P1 håller ofta hög klass, därför jag säger så.

Tv är snart dött tror jag.

Av serverfel

Hade en 64c med diskdrive. Fick den när de redan var omoderna. På 90-talet. Men jag hade jäkligt kul med den. Och han vi köpte den av hade hur många disketter till den som helst så jag hade att göra. Började även smått med basic iom denna maskin.

Sen blev det PC och c64:an gavs bort eller såldes. Man kunde knappt ge bort dem under 90 och 00 talet.

Av serverfel
Skrivet av kotz:

Härligt att se min 3600x presterar nästan lika bra som de senaste CPUer i 1440p och uppåt 😂

Det gör den inte. Gpun presterar lika bra på 1440 och uppåt.

Men ja, du behöver inte direkt springa iväg och uppgradera. Den cpun håller än. Kör 3900x skälv. Väldigt nöjd.

Av serverfel

Hade en Asus transformer där det ingick. Var väl kul att leka med lite på pekskärm.

Förutom startskärmen var det nog inte så kasst som alla vill få det till. Tycker jag inte i alla fall.

Stöter på layouten hos kunders servers då och då via jobbet.