Inlägg

Inlägg som serverfel har skrivit i forumet
Av serverfel

Riktigt snyggt!

Rgbn hade jag själv hoppat över på ett så här stilrent bygge

Av serverfel

Jag älskar att bo på landet.

Uppvuxen i Malmö. Det var kul men jag föredrar landet som äldre.

Av serverfel

Bra spel. Grymt

Av serverfel
Skrivet av Trackmaster:

Vem säger att batterierna är obrukbara efter 10år? Finns elbilar idag som är så pass gamla som har gott om batterikraft kvar.
Lite som bensin/dieselbilar, de går att köra men har det inte underhållits enligt service är dessa inga vidare, samt dessa slits också med året och hur mycket man kör.

Sen öppnar Stena Recycling upp ett stort verk för att just kunna återvinna batterier. Det är ju inte så att man kastar dessa.

"Dels meddelade även Stena Recycling 2021 att de investerat en kvarts miljard kronor i en ny återvinningsprocess för bilbatterier vid nya Stena Nordic Recycling Center i Halmstad. Satsningen ska enligt företaget göra det möjligt att återvinna 95 procent av ett litiumjonbatteri. Deras mål är att bli en ledande batteriåtervinnare i Europa." / citat från deras sida.

Visst kan man vara skeptiskt till nya saker, men man bör läsa på om punkterna som man är skeptiskt till och inte blint lyssna på massa dravel från kommentarer, facebook etc där de som skriker mest hörs mest.

Ok. Tack för ditt svar.

Gillar inte att du avfärdar mig som konspirationsteoretiker som inte vet något annat än Facebook när jag tänker kring frågan dock. Du dödar allt annat bra du skriver genom att bete dig så. Tycker jag i alla fall som inte tänker exakt som du. Och det blir svårare för dig att sprida din åsikt/kunskap.

Diskutera gärna med mig, men håll det på en respektfull nivå annars så tar det slut här. Jag läser inte "alternativmedia" och använder knappt Facebook så lägg ner det "argumentet" direkt. Som du ser är det det värsta du kunde anklaga mig för.

Jag hoppas du har rätt. I Sverige löser vi nog problemet med gamla batterier. Hoppas samma gäller i resten av världen så de inte hamnar på en tipp med andra gamla bilar som bara står och rostar.

Sen så tog jag nog upp 4 andra punkter som kanske inte betyder något för dig, men som gör det för mig.

Det är inte lika solklart för alla att man skall köra elbil idag som det kanske är för dig. Men hade priset kunnat komma ner något och lagarna ändras så man kunde dra mer med elbilen, så hade jag blivit betydligt mer nyfiken.

Av serverfel

Här mina tankar kring elbilar.

Vem kommer ansvara för batterierna på miljontals gamla elbilar om några år? Det är som problemet med telefoner fast mycket större.

Det är mycket bättre för miljön i korta loppet, men finns där en plan inför framtiden?

Laddtiden och platser för folk som kör mycket inom tjänsten? Är infrastrukturen klar?

Priset på bilarna överstiger väl förtjänsten man gör genom att slippa diesel/bensin?
Jag måste köra rätt mycket för att köra in de 100000+ i premium som en phev kostar.

Vem kommer vilja köpa begagnade elbilar när batteriet är kasst efter några år? Finns det smidiga sätt att byta ut ett 10 år gammalt batteri? Finns gott om 10 år gamla bensinbilar ute som man kan köra utan problem. Men elbilarna hamnar nog direkt på tippen. Eller?

De får inte dra ett smack om man sitter på vanligt b kort. Så då måste man utöka körkortet för att kunna sätta något mer än en cykel eller två på kulan.

Jag är för att lämna bensin och diesel bakom oss. Vi måste framåt, men elbilar känns i alla fall nu som en ogenomtänkt lösning som förespråkas av välbeställda människor med vilja att klimatmobba alla andra. Det sista där va lite skämt med viss sanningshalt.

Blir nog en hybrid eller något som förmånsbil efter nuvarande men det är företagets policy som jag inte bestämmer över.

Som ni kan läsa känner jag mig extremt kluven.

Av serverfel

Vet inte om det är namnet eller priset som är mest cringe.

Av serverfel
Skrivet av NS-10M:

Ingen som kör 3.141592.. den cirkulära skärmen..?

Haha

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Spacewar!

Av serverfel
Skrivet av muSashi:

32:9 är överlägset, synd att så få ännu inte upplevt formatet.

Tills man slår på de flesta videos. Kör det själv och är nöjd, men det blir 16:9 4k nästa gång tror jag.

I spel är ultrawide dock jättebra.

Av serverfel

Har väntat sedan tillbaka till framtiden.

Av serverfel
Skrivet av OldComputer:

Några saker som inte gör RAID 1 säkrare än en ensam disk:

  • Får du ett virus så smittas båda diskarna, då dom är en exakt kopia av varandra och skriver och läser allt exakt samtidigt.

  • Raderar du en fil så raderas den från båda diskarna.

  • Ändrar du en fil så ändras den på båda diskarna.

Den enda fördelen med RAID 0 är att du kan få en större disk av flera diskar, om dom är av samma storlek och har samma fysiska struktur [Läs tillverkare / modell / batch / storlek].

Det här är på sätt och vis utspelat i Linux då Linux använder endast ett filträd (/) och du kan montera en disk på vilken katalog som helst. Du behöver bara dumpa katalogen till den nya disken och sedan montera den på den aktuella katalogen. Det här går att tillämpa även i Windows, men är lite av en efterkonstruktion vilket gör det svårare att implementera och hantera. Speciellt om man behöver flytta data.

En lite "smutsig" variant jag kör är att ha /home på 2x2TB SSD — Just för att få 4TB utrymme. I så här små utrymmen kan det vara intressant, men egentligen borde den ena disken ligga på en underkatalog, vilket kan vara svårt. speciellt om det är många kataloger (kategorier) men lite i varje.

Ett tips här kan vara att ha ISO-filer på en mekanisk disk. något du antagligen inte behöver speciellt hög hastighet på. En sådan sak kan du montera i en ISO-katalog i stället för en egen bokstav och spara det dyra SSD utrymmet.

Den enda fördelen RAID 1 ger är att du på en HDD kan läsa från två olika platser samtidigt, vilket teoretiskt ger dubbel överföringshastighet. Men det fungerar bara vid läsning, vid skrivning så får du ungefär 80 - 100% av prestandan av en ensam disk på grund av den overhead som måste göras för att sprida data till båda diskarna.

Får du en fysisk krasch på disken kan du stänga av datorn på ett säkert sätt ("snygg avstängning") och fortfarande använda den kvarvarande disken.

RAID är i och med SSD och nvme ute ur leken — om du inte har en Server med 25+ diskar. Där är RAID intressant av den anledningen att du kan byta diskarna som havererar utan att stänga av servern, så kallad hotswap.

Det finns moderkort för vanliga dödliga som klarar av att hantera hotswap av diskar, men jag är skeptisk till hur bra diskarna och moderkortet mår om man tillämpar det. Både elektriskt och fysiskt. Ett serverchassi är oftast byggt i grunden för att tillämpa hotswap.

https://www.youtube.com/watch?v=FAy9N1vX76o

vs

https://www.youtube.com/watch?v=eCz-IixxR_k&t=901s

I dag skulle det vara mer intressant att prata om varm och kall lagring av data i den form av hur snabbt du behöver [ändra] informationen.

En modern hårddisk som ger 200MB/sek i överföringshastighet skulle med lätthet hantera statiska filer som inte behöver ändras stup i ett. Exempelvis en videofil. En Bluray klarar 50GB. 200 MB / sek är 12 GB efter en minut. Dvs drygt 4 minuter för att läsa in en hel bluray linjärt. En timmes överföring motsvarar 720 GB = 14,4 Bluray diskar.

Jag skrev att raid 1 är mer säkert än en ensam disk.

Jag sade inte att backup inte behövs.

Virusargumentet förstår jag inte alls. Vad har backup och raid med virus att göra. Gör du backup på en smittad disk får du det där med. Där kan en eventuell molntjänst scanna vid uppladdning, men långt ifrån alla former av backup är i molnet. Virusskydd är en annan diskussion.

Jag håller med om det där med filändring, men det gäller även backup utan återställningspunkter.

Åter igen. Det enda jag skrev är att raid 1 är säkrare än en ensam disk. Skrev inget om raid 0 eller att det räcker med raid 1 för viktiga filer.

Av serverfel
Skrivet av Dosshell:

>> För den som önskar ett extra lager säkerhet för sin lagring kan en RAID-konfiguration av något slag vara ett alternativ. Funktioner för RAID finns inbyggt i mer eller mindre alla moderkort och är för vanliga konsumenter ofta något som används i NAS-enheter, för att minska risken för förlorad data om någon av de anslutna lagringsenheterna slutar fungera.

Jag anser att RAID inte är backup eller för att skydda data. Den löser uptime - systemet behöver inte gå ner för att byta disk.

Har något ändrats den senaste tiden angående SW RAID och HW RAID eller är det fortfarande samma argument som i den gamla episka tråden här på Swec angående ämnet?

Skrivet av sʍǝɔןoɔʞǝɹs:

"För den som önskar ett extra lager säkerhet för sin lagring kan en RAID-konfiguration av något slag vara ett alternativ."

Hoppas bara inte den som önskar det där extra lagret säkerhet för sin lagring tar alternativet RAID-0 till sin RAID-konfiguration.

Precis RAID är inte backup. ("raid is not a backup")

På vilket sätt är raid 1 inte säkrare än en ensam disk?

Inte bästa alternativet för säkerhet men det skrev ingen.

Av serverfel
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vi får se vad som händer. Ett stort problem är troll. Ett ännu större problem är lättkränkta personer som istället för att ta debatt tar till andra metoder. Jag kan förstå att folk blir upprörda över större saker, men curlinggenerationen idag kan bli upprörda över väldigt små saker. Och det går då inte diskutera saker helt öppet som egenligen folk inte borde kränkas över.

Värst tycker jag det är med LinkedIn, som har blivit som så extremt PK så det inte är klokt. Folk kan skriva ut hur idiotiska saker som helst, men är det PK så är det rätt. Även om budskapet är korrekt, så finns det riktigt dåliga argument.
Nivå på argument: Android är bättre än iPhone för spelet TicTacToe av RandomCoder med 200st nerladdningar har gjort en bättre version på Android.
Att ens gilla en sådan kommentar även om man föredrar Android tycker jag är ett tecken på att man är....
Men hela LinkedIn är fullt med argument på denna nivå och nästan ingen vågar säga emot.

Håller med om Linkedin. Man får rysningar när man går in dit nuförtiden. Så jävla narcissistiskt. Värre än Facebook skulle jag säga.

Av serverfel
Skrivet av maweric:

Samma här. Men varför fanns den med överhuvudtaget?

Skivbolaget förhandlade in videon på skivan för att promota bandet. Ren business.

Av serverfel

Det var ju väldigt bra att veta. Men jag kör apple nästa telefon med tror jag. Kommer från Android men föredrar nog IOS personligen.

Av serverfel
Skrivet av Kilroy:

Ja, det är liksom det ställe där jag interagerar med vänner, familj och bekanta.
Det är otroligt smidigt att ha en samlingsplats där en kan kommunicera med alla både i grupp och individuellt på olika sätt.

Och att bara följa och ta del av deras liv och så tycker jag är mycket värt.
Jag önskar att den här mötesplatsen inte ens var privatägd och framförallt inte av ett så fruktansvärt företag som Meta, men själva konceptet med digital samlingspunkt på det sättet är otroligt mycket värt.
Men jag hoppas att regler och lagar kommer och kontrollerar det hela snart, för monopolställningen är liksom rätt uppenbar.
Och med den här typen av tjänster så är monopolställning hela poängen, det är en samlingsplats. Om alla använder olika tjänster så faller ju hela konceptet.

Det är klart att en klarar sig utan sådana här mötesplatser, och att en klarar sig utmärkt utan Facebook.
Men det är väldigt mycket i det moderna samhället en klarar sig utmärkt utan som ändå är väldigt trevligt, bekvämt och användbart.

Tror att lagar som begränsar öppnar upp fel dörrar då en stat helt plötsligt kan utveckla dessa lagar för att inskränka på oliktänkande aktörer mer och mer.

Hoppas du förstår vad jag försöker säga. Vore kanske bättre om någon med mycket resurser försökte skapa ett bättre alternativ.

Av serverfel
Skrivet av Sysop:

Ja, men tyvärr är man i minoritet och ens bojkottande av Metas tjänster gör det ibland svårt för en själv. Sad but true.

Jag har Facebook just för att det underlättar. Alla har det och vill använda det för allt.

Av serverfel

Någon mer som tycker Facebook för mer ont än gott med sig?

Av serverfel

Tycker fortfarande inte det ser verklighetstroget ut.

Av serverfel
Skrivet av anon134512:

Va, de har de ju inte sagt heller? De säger ju att man förstår att få nytt kort är förstahandsvalet eftersom priserna är högre sen man köpt. Man får ju detta nya kort då utan att betala något extra. Jag tror du läste lite snabbt?

Nej tog bort mina svar igen. Jag missförstod nog.

Av serverfel

Helt sjukt vilken resa kina har gjort efter Maos död.

Kanske inte helt rumsrent, men inte alls lika blodigt som väst rent historiskt.

Vi kan spotta på dem, men de ser efter sitt eget bästa alltid, och det kanske vi med skall börja göra mera än vad vi gör.