Inlägg

Inlägg som Kolsvart Katt har skrivit i forumet
Av Kolsvart Katt

Bilder, enstaka dokument, musik, kod - rsync -> usb-disk.
Nån gång i halvåret denna usb-disk (primär backup) -> restic på större usb-disk. Gör healthcheck ibland på det repot, har försökt att återställa en gång.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av AxxT:

Spelar om King Arthur Knights Tale. Klarar av kampanjen nu, och nu är det lite end game stuff att klara av.

Motsatt riktning i kompassen för andra genomspelningen?

Jag är på min första, hard, inte rogue light, ter sig lagom. Gillar stämningen i det och en del repliker. (Även om ens svar i dialogerna inte verkar ha så stor effekt). Mer dimma har jag sällan sett i ett spel : P

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Trigger:

Rart?
Det BLIR generellt dyrare att bygga itx sett till samma prestanda (itx vs atx). Det är nog vedertagen sanning men man kan säkert få till vettiga itx byggen som inte kostar skjortan. Mitt tips går fortsatt att man håller sig till atx eller för all del matx för budgetorienterade byggen. Det finns inget tvingande i det alls

I mina ögon skiljer det inte tillräckligt mycket kosing för det som för mig är viktigare : storlek på skrivbordet (tänkte inte ha chassit på golvet). Kommer aldrig att skaffa ett atx igen : ) . Finns säkerligen de som behöver spara i ett år för 7000sek och som behöver maxa prestanda för de pengarna, då räknas varje hundralapp.

NR200 är ett tecken på att det går att designa hyfsade mini-ITX-lådor för en relativt "budget" peng ju, men jag inser att vi skiljer där då du tyckte NR200 kändes och såg billigt ut. Fortfarande budget dock..

Rart er norsk för konstigt

Av Kolsvart Katt
Skrivet av SpaceAce:

Komplett (likaså Proshop) har exempelvis 3 modeller för 7799:- med lagerstatus +50st fortfarande 2.5 timme efter release. Ser inte hur det kan finnas en annan väg ut än att "gamla" 4070 måste reas ut - och det rejält.

Nvidiaköpare kan hoppas det men på inet (från ett tidigare inlägg i tråden, från inets facebook tror jag) så låter det lite mer spekulativt:
"Som det står sig nu kommer vi kunna erbjuda utvalda modeller av RTX 4070 SUPER till MSRP-priser, men vi vet inte hur länge vi kommer kunna göra det. Vi vet heller inte om vi kommer kunna nå det på de kommande två releaserna – det beror på hur valutan står sig."

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Jonas79:

Det jag reagerar på att ingen butik har justerat ner sina priser på vanliga 4070 som i vissa fall är dyrare en 4070 Super.

Varför skulle man beställa ett kort med sämre prestanda för samma pris eller mer.

https://www.inet.se/kampanj/8990/nvidia-rtx-40-super?sortColu...
Inet har just nu 4 modeller för < 8000sek , samtliga "Max 1 exemplar per kund". Vi får se vad som sker med priserna på 4070 super när dessa försvinner. Går de upp till > 8000sek eller kommer 4070 bli billigare?

Av Kolsvart Katt

Jag tycker varken att det ser eller känns billigt ut. "Tråkigt" beror på vad man gillar. Jag gillar mitt vita nr200 väldans mycket, den främre delen känns väldigt solid, men hela chassit känns solitt och kul att arbeta i. (Har ej glas-sida).

Har en l12s i högre läget på, 70mm hög (och horisontell gpu), med tvingad vertikal GPU har det nya 67mm cpu cooler clearance. Gillar mesh-mönstringen på det nya, undrar om toppen har blivit enklare att installera fläktar i..antagligen.

För övrigt, Trigger, tycker jag det är ett något rart resonemang att mini-ITX-chassin måste kosta relativt mycket..

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Baxtex:

Vet inte riktigt vad du pratar om. Givetvis tar man bara telefonen genom jobbet och använder den som en privat telefon. Man får inte riktigt det för skatteverket men det är lite av en gråzon, de kan omöjligt kontrollera det liksom. Men det varierar säkert mellan arbetsplatser. Jag köpte min direkt i butik.

Mitt intryck är att mobile device management inte är så ovanligt bland företag och organisationer. Dvs rent praktiskt vissa restriktioner på hur du kan använda telefonen och vad du har möjlighet att installera. Vilket jag inte ser som trevligt i en tele ämnad för privat bruk.

Även om det inte är så så har du jobbkalender och jobbsms och jobbappar och jobbepost där, nära till hands, vilket som jag nämnde jag anser gör det lite svårare att koppla ifrån jobbet.

Köper mycket hellre en billigare telefon som blir helt privat.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Baxtex:

De flesta tar väl via jobbet. Har man eget AB så får man ju 50% rabatt direkt. Är man anställd får man oftast den gratis vartannat år annars brinner den inne.

Skulle tro att ytterst få betalar 15-20k av sönderskattade pengar varje år på ny mobil.

Min nuvarande är 3 år gammal men har tänkt uppgradera då kameran är usel och min USB C port glappar så går knappt att ladda. Men det har inte kommit ut någon telefon jag vill ha. Alla är för stora.

Ta med mig en mdm:ad bit jobb hem har jag aldrig gjort och ämnar aldrig göra om jag inte byter karriärsriktning ganska så seriöst. Inte för att jag tror att arbetsplatsen spionerar utan bara för att jag behöver koppla loss från arbetet mentalt efter arbetsdagen.

Köpa en ny telefon för 15-20k av mina sönderskattade pengar skulle jag heller aldrig göra om det finns ett val.

Gillar inte trenden med 15"skärmar till mobiler, gillar dock den här trenden, med 7 års säkerhetsuppdateringar, för som någon annan skrev så vill jag inte använda en som inte får sådana mtp att mobiler tenderar att vara ett nav i ens liv.

Det är klart att 7 år kanske bara gäller 15-20k-mobiler, isf är det kört.

Well KDE Connect funkar väl på iOS och jag bryr mig primärt om appar, fysisk storlek så hoppas SE 2020 håller ett par år till. Hade räknat med 5 år när köpte 2020.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Varg:

Jahapp, jag som tänkte uppgradera till en 7800X3D i år.

Skrivet av flashen:

Sitter i samma båt, det blir att vänta...

Skrivet av RekiN:

Har fler uppgraderingsmöjligheter om jag köper första processorn på AM6 än sista på AM5.

Jag uppgraderade från AM4 -> AM5 vid bf 2023 när 7800X3D var på rea och Asrock just släppt lite mer resonliga mini-ITX AM5-brädor. Ångrar inget alls, det är "första" som i första generationen på AM5 olikt var jag investerade i AM4.

Så kommer att hoppa 8000-serien, blir det ingen till på AM5 efter det har jag sannolikt inte tjänat något på att ha skaffat första processorgenen på AM5 (annat än en bra CPU till ett hyfsat pris som sannolikt håller i några år : ) )
(Det är inte särskilt lockande att köpa en 8000 när 9000-introas på ny sockel skulle jag tro)

Av Kolsvart Katt
Skrivet av GLaDER:

Yes! Köp en liter koncentrat och häll i tanken

Vi var ute och körde i väldigt kallt väder förra helgen och "problemet" var inte is på rutan, utan att munstyckena frös.

Det känner jag igen, brukar ske när det blir tillräckligt många minus. Förra årets vinter körde jag norrut en vända där det var ca -4C och stänkte upp lort från vägen ändå medan munstyckena var frysta. Inte optimalt att behöva stanna för att försöka få rent rutan manuellt.

Av Kolsvart Katt

Vilsen - Achève moi (kan ha länkat förr men skrev isf inte artist, låttnamn för ingen träff i tråden på 'vilsen')

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Balint:

Är det någon mer än jag som dricker mycket kaffe men aldrig känt någon som helst uppiggande effekt?
Kan dricka 5 koppar starkt kaffe sent på kvällen och sen sova som en stock. Hur vanligt/ovanligt är det egentligen?

Jag slutade med koffeinkaffe för en tid sedan men har druckit i många år innan, mot slutet var förloppet: första koppen verkade uppiggande, andra neutral, tredje så fastnade ögonen på en punkt i fjärran.

Olikt alkoholfri öl så gillar jag koffeinfritt kaffe mer än den vanliga varianten.

(Förstår inte hur du kan "sova som en stock" med så mycket vätska i blåsan men det är en annan sak )

Av Kolsvart Katt
Skrivet av ErikLtz:

Det är "lite svårt att begripa" hur en X3D med lägre turbofrekvens (4,1 mot 4,6 för 5700, för 5800 4,5 mot 4,7) skulle vara "snabbare" i särskilt många scenarier. Kikar man på siffrorna för 5800X mot 5800X3D i listor som cpubenchmark.net är 5800X3D mycket riktigt ca 6% långsammare (!) än 5800X på single core. På multi core dock någon procent snabbare men inom felmarginalen.

Nu verkar 5700X3D dessutom sänka turbofrekvensen klart mer än 5800X3D så i generella scenarier torde 5700X vara både snabbare och svalare än 5700X3D - för en tusenlapp mindre.

Mycket svårt att se att några fps mer i vissa spel skulle överväga "alla andra nackdelar" med X3D - överväger man en 5700X3D över 5700X torde merkostnaden göra mer nytta på en *5800X* för alla utom en liten liten skara med fet GPU och 1080p-skärm som enbart spelar vissa pang-pang-spel...?!? 🤔

Det är klokt att se youtube-recensioner och jämförelser för titlar man är intresserad av att spela. Även i 4k gör 3dvcache skillnad för de flesta titlar. Mer än samma mängd pengar för icke 3d-cpu? Som sagt, beror på vad du vill spela. https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/21.htm... (Det finns ingen 7800X)

Få recensenter säger dock att 3dvcache är av stor nytta utanför spel (phoronix har visat att den gör nytta i vissa specifika arbetslaster som inte är spel) .

Av Kolsvart Katt

Beacon 23. Storyn är inte särskilt rak men underhållande för den som gillar scifi.

Av Kolsvart Katt

Dreven - The Undead

Av Kolsvart Katt
Skrivet av medbor:

Jag missade sändningen av Vulcan, men såg det i efterhand

Kul att det gick bra för raketen, även om själva lasten verkar ha gått sönder ganska rejält tyvärr

Nu har vardagsastronauten lagt upp en video på ämnet
https://www.youtube.com/watch?v=wD3MruC-FTc

Min känsla är att den är hopplöst efter redan nu som den ser ut. Inte återanvändbar och lär därmed inte vara en vinstsaga direkt

Bra video. Som han summerar dock, för ULA är det en logisk utveckling inom ramen för vad de är kapabla till, och det var en rätt cool första uppskjutning. Lite på samma sätt som att AMD förbättrade rt-förmågan mellan rdna2 och rdna3, ja, de är "hopplöst efter" nvidia som är mycket större men ..det förändrar inte vad AMD eller ULA är kapabla till, vad som är rimliga steg för dom. Live another day at least.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av GuessWho:

Arc idle förbrukning

Bara tog något test från TechPowerUp

Enligt de diagrammen drar Arc A750 och Arc A770 nästan samma i "Idle" och "Multi-Monitor".

Idle
Arc A750 36W
Arc A770 42W

Multi-Monitor
Arc A750 37W
Arc A770 43W

Borde inte det där vara ändrat vid det här laget?
https://www.techpowerup.com/305495/intel-quietly-fixes-high-m...

"Glödlampeklassen" är lite ironiskt för för mig står det för något ineffektivt och inte något man har hemma påslaget halva dagen. Det borde vara delvis ordnat för Intel nu.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Fenrisulvfan:

Mitt A750 drar cirka 40W i idle också, visst är det högre än 5-6W som RX6600 drog, men vi pratar fortfarande om strömförbrukning i glödlampeklassen.

Vet ej vad A750 drar själv men maskinen mitt sitter i (i3-12100f, b660, a750 4k 60hz x11) drar ca 70W mer eller mindre idle (utan skärmen).
Det är ungefär vad mina desktops brukar dra.

(Glödlampor är historia för att de drar onödigt mycket el och de allra flestas överföringskostnad stiger varje år)

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Hcz:

Att lägga 30% av styrkan på att optimera drivrutiner är nog ett av det smartaste dragen de kan göra nu.
Då det finns prestanda i korten som bara inte kan komma ut pga kassa drivrutiner.

Nu när AMD inte ska släppa några Highend-kort i 8000-serien så får vi hoppas att Intel kommer med nått som får Nvidia att svettas.

jag skulle bli ganska så förvånad om 8000-serien inte har kort som är åtminstone lika snabba som Battlemage.
Dvs jag ser ryktet om AMDs highend som enkom ett rykte; nästan samma sak skulle kunna sägas om nuvarande gen (de har inget som matchar rtx 4090), sen har inga rykten eller något alls hittills insinuerat att Battlemage skulle bli ett 4090.

Av Kolsvart Katt

Trevligt att NUC Pro fortsätter efter att ASUS tagit över (support för existerande och utveckling av nya). Som ägare av en NUC 12 pro så undrar jag om fläkten beter sig annorlunda på något vis? De är kända för att kunna bli högljudda.

Trevligt även med väsentligen bättre grafik! Det är vad jag skulle ha användning för för att skaffa en sån här. Phoronix gillade gpu-uppgraderingen som Meteor Lake innebär https://www.phoronix.com/review/meteor-lake-arc-graphics/6

När jag skaffade min, för....hmm, två år sen, ett och ett halvt? Så tyckte jag inte att det fanns riktigt så många och lika up to date alternativ här som i USA. Intel har en vettig supportsida, släpper fw-uppdateringar då och då och 3 års garanti. Vet ej hur ex Minisforum är i jmf men har inte bara läst bra saker på reddit.