Inlägg

Inlägg som Kolsvart Katt har skrivit i forumet
Av Kolsvart Katt

Sigma 24/2 DN , Fotokungen hade ett rätt bra pris bara den 24 dec och därtill sin relativt vanliga "-1000kr när varan läggs i varukorgen" vilket verkar något osynergistiskt med prisindexsidor som Prisjakt.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av exroz:

Skjut mig den dagen jag köper riskokare för 3600:-

Haha, jag har en OBH Nordica antagligen inte någon högre pristier som fick för kanske 7 år sen, fungerar utan problem än, har ingen lust alls att "nörda ner mig" i riskokare och utveckla ett mer avancerat behov då har andra hobbyer som kostar pengar. Klockren pryl för den som inte har nån vidare lust att stå och se på saker som kokar.

"Kunder som köpt den här produkten (Drakborgen) har även köpt:
Lego 10821 icons bonsai tree"

Amazons sida är ganska så AI

Svampspelet verkade faktiskt rätt trevligt. Kan inte tänka mig att jag skulle hitta kompatibla individer att spela med bara så Drakborgen då.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av backfeed:

Helt rätt.

Om jag någonsin skaffar mig en 32"-skärm så är det i så fall med en 8K-panel.

Jag finner 31,5" (~32"), 4K perfekt med 150% skalning.

Av Kolsvart Katt

God jul allesamman, hoppas ni fick lite sol och snö idag och ungefär den sociala delen ni önskade er : )

Av Kolsvart Katt

Jag har inte haft några problem med min relativt nya AM5 + 7800X3D med ..XMP-minnen som inte är med på moderkortets qvl. Det tog lite tid de första uppstarterna men sen har det inte det, förutom en gång när jag råkade ha rocm-opencl och rust-versionen installerade samtidigt, men det är mer Linux och mitt och Radeon-gpus fel. (Men gisses alltså, man tänker sig "Vad ska kunna hända som värst, en process hänger sig eller en konflikt och något vägrar köra?", inte "systemet hänger sig helt så fort något nuddar opencl, bara poweroff hjälper". Efter den poweroffen tog boot strax över 30sek, just som de första gångerna efter XMP. Gillar mitt RX7900XT i spel väldigt mycket men jag har julgranskulor som är bättre på OpenCL) .
6000MHz CL30. (Ungefär alla snarlika modellbeteckningar är med på QVL dock, samtliga XMP, och mobot är designat för AM5 och XMP+EXPO).

Av Kolsvart Katt

Hades kommer jag nog köpa trots att jag redan spelar 100% (vilket inte är så många timmar men vad vuxenlivet erbjuder), gillade verkligen Transistor.

Får slå ett till slag för King Arthur: A Knight's Tale. Det hade en fz-användarrec nyligen, jag hade nästan glömt bort det, följde det under dess early access och gjorde en tråd här på spelforumet som inte blev så poppis. Liret har dock förbättrats en del under 2023 enl utsago och har spelat det runt tio timmar än och gillar det rätt mycket.

Av Kolsvart Katt

Två generationer till hade varit trevligt, är DDR6 redo q1 2025 kan det mycket väl tänkas att det stannar vid en generation till (två totalt då).

Edit. Om nästa gen (Ryzen 8000, 'Granite Ridge') anländer q3 2024 så är det mkt möjligt att det inte blir någon ny gen 2025.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Triton242:

Klart det blir problem med helt nya kort.
Problemet är väl att om kortet släppts idag hade det inte varit buggfritt heller och jag misstänker också att kort i omlopp. Bland användare ändå snabbar på fixandet av fel då de hittas flera.

Beskriver du Alchemist? Där är problemet verkligen "helt nya kort" eftersom första diskreta instickskortet på rätt så många år.
De har nu förbrukat sin betaperiod-goodwill.

Skrivet av Triton242:

Det andra är att prestandan i chipet blir ju inte nämnvärt bättre om de håller i det länge.
Gör de samma sak denna gången hinner nvidia släppa en version till och då är inte 4070-4080 prestanda så himla hett längre,

Timing spelar mindre roll än att släppa ett kort som är mindre problematiskt än Alchemist. De kan inte gärna göra en likadan release igen..jag förstår att du resonerar att chansen är liten så satsa på timing men jag tror att ens skuggan av en likadan release vore dålig PR, därav inga hårda löften om releasekvartal för Battlemage än.

(Därtill finns en stor mängd människor som köper Nvidia helt oavsett vad Intel eller AMD gör)

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Triton242:

Tja bara de släpper kortet i tid och inte som dagens kort som kom för sent.

Det var inte ett win-win scenario för Intel där hösten 2021 när alla skrek "De missar öppet mål!!" och när de väl släpptes året därpå (med bättre drivrutiner än hösten 2021 helt visst) så gormades det att de släpptes för tidigt för att drivrutinerna var kattmat.

De har inte lovat nåt allt officiellt än, knappt ens 2024 skulle jag säga men de börjar inte från 0 på drivrutinssidan så jag håller mig försiktigt hoppfull.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Mithras:

Fixar de drivrutinerna till den gräns att den vanliga Svensson kan köpa den utan att riskera behöva vara en IT-support i flera timmar, samt inte fuckar upp HELT på prissättningen, kan detta vara exakt den typen av konkurrens vi behöver på marknaden för att se Nvidia tvingas till att sänka deras horribla vinster.

Det är trevligt att du skriver "vinster" och inte "priser", eftersom det inte räcker att en konkurrent till nvidia har bättre pris-prestanda om ingen köper deras produkter utan bara passar på att köpa geforce när nvidia tvingas till en liten prissänkning.

Det blir intressant att se om Battlemage hinner släppas innan mitt rx7900xt fungerar väl med rocm i Linux.

Av Kolsvart Katt

En annan sak som någon på internet anmärkte på är att Intel ju hypat AI rätt hårt inför lanseringen av Meteor Lake och gör det i pressmaterialet för Meteor Lake med dedikerad enhet "npu" i SoC ("system on chip" tror jag)-tilen (som är skild från compute-tilen) och gpu-tile som ska fungera bättre för ändamålet än tidigare men jag finner ingen npu-benchmark, ingen llm som kör på intel-gpu eller npu, njet, vad är tanken? (Jag kan ha missat nåt)

Edit. Get yer tiles straight

Av Kolsvart Katt

"Storm" vettekatten men coolt med tiles, rätt stor ändring för INTL . ) Arrow lake blir kul.
https://www.notebookcheck.net/Intel-Meteor-Lake-Analysis-Core... verkar lite mjaa, iaf för cpu-delen

Av Kolsvart Katt

Bytte ju operatör där i mars som skrivet tidigare i tråden, well nu är det dags att se sig om igen (i samma stadsnät....)
, Comviq skriver:

"Till följd av att den kommunikationsoperatör som driver nätet där vi levererar ditt bredband har höjt sina priser, är vi tvungna att justera priset på din bredbandstjänst. Här nedanför kan du läsa mer om vad det här innebär för dig.

Nytt pris på din bredbandstjänst
Från och med den 2 februari 2024 höjs ditt pris från 365 till 469 kr/mån för Bredband 100/100. "

Som grodor i en kastrull

Av Kolsvart Katt

Det enda som fått vissa av mina enheter att inte se AX5400 ena band (5GHz-bandet/wifit) var när jag under Wireless - General - bockade i 'Enable 160Mhz' och 'Auto select channel including DSF channels'. Varken iPhone eller Raspberry Pi 3A såg det, kanske för att de inte ser någon dsf-kanal, inte vet jag. Så fort jag bockade ur Enable 160MHz så såg de 5GHz-wifit igen. Denna anekdot har kanske inget att göra med ditt problem.

Av Kolsvart Katt

Om standarden spikas under vårterminen, när finns då 7-routrar och mesh-saker osv till normala priser? I jul eller i sommar?
Inte för att jag behöver varken mer hastighet eller räckvidd i min 43m2 lägenhet, en ensam wifi6-router funkar utmärkt. Ämnar byta när den modellen inte får fw-uppdateringar mer (just som telefon som inte längre får säkerhetsuppdateringar. Snart samma sak med bilar).
För de som kanske flyttar och investerar i ny utrustning är det en intressant fråga dock.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av backspace:

Jag fann den där för en tid sen, rätt trevligt (och relativt uppdaterat).

Det där fastnar mitt RX 7900 XT i efter att OpenCL använts i någon app(provat Darktable och Indigobench), sen försvinner inte den belastningen förrän applikationen avslutas, med "rocm-opencl"-paketet Fedora har. Nu stödjer AMD inte Navi31 utanför Ubunti 22.04 officiellt. Det vore lite intressant att prova och se om felet fanns där med men jag har ingen vidare lust att installera ett nytt OS baremetal, för det är väl nästan det som behövs för att testa problemet(?). (Det har nog varit såhär sen jag skaffade kortet i första halvan av året).

Rusticl ger inte problemet men rusticl gör de flesta bilder helt svarta i Darktable.

A750 i jmf har inga problem med OpenCL i samma Fedora.

I övrigt gillar jag kortet. Re ström så beter det sig rätt bra, en skärm, 4k@60. Väsnas inte heller, mba.

Av Kolsvart Katt

The Creator
7/10. För att en relativt engagerande historia (om man bortser från att hela världen utom ett lands militär och ett par fiskarbyar inte verkar att existera) där AI åtminstone är fysisk. Gillade leendet i de sista framesen. Hade inga förväntningar, visste knappt vad den handlade om innan.

Av Kolsvart Katt

Boyd's Journey (igen), från en bra film

Av Kolsvart Katt
Skrivet av AppendixSE:

On topic:

BG3 är fckign magiskt.

Man undrar om de som klagar ens har spelat det eller bara kör reskins på redditkommentarer.

Jag har tänkt prova det vid ett senare tillfälle. Gillade inte Divinity så värst. Nu har det fsr2.2-stöd, då fattas bara rea, sen får vi se.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Robbalove:

Som jag förstår det brukar det dock fungera med Xmp även för AMD men att det då krävs att man är inne och pillar med timings manuellt i BIOS? Är det svårt? Jag är inte överdrivet van med att vara inne i BIOS och ändra inställningar men tänker att det kanske finns tydliga instruktioner att hitta på nätet, har inte undersökt detta.

Nu har du redan köpt EXPO-RAM men bara för en till anekdot så var det inga problem att aktivera XMP-profil för 6000MHz CL30 med de Ripjaws S5 XMP-märkta jag skaffade till mitt B650i Lightning. Det var inget mer än ett klick, just som på tidigare moderkort jag aktiverat XMP på, Intel som AMD-dedikerade.

Just den här plattformen/mobot hade vissa egenheter med de första bootarna när jag ställde in minnet och sedan uppdaterade BIOS och ev en eller två gånger efter det - 30 sek utan videosignal och ingen kontakt med tastaturet, innan båda vaknade. Efter det har det dock startat normalt varje gång, inte mer än kanske 5 sek långsammare än fd b550-plattformen.

Inga problem i drift under belastning heller.