Inlägg

Inlägg som jreklund har skrivit i forumet
Av jreklund
Skrivet av dlq84:

Välkommen till 2015

Missade att svara på denna. Ditt citat blev tyvärr felaktigt, vi har inte tagit bort jQuery på SweClockers ännu. Det gäller vår andra sajt FZ. Det var dock verkligen på tiden och det var rätt simpla saker och helt onödigt att inkludera ett separat bibliotek för det.

Vi kommer självklart att minska behovet även på SweClockers.

Av jreklund

Det är tyvärr en känd bugg som påverkar både mobiler och surfplattor. De skickar två event (touch och click) vid klick och vår kod tolkar det som att du vill stänga bilden igen.

Av jreklund
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Bör ju inte tagit för mycket tid men bra för de som använder den.

Det tog en dag att utveckla, testa, lansera och skapa ett element på förstasidan. Sist när jag gjorde en artikel (information om server bytet) så la jag för lite tid på den, istället för nu, när jag visst la för mycket.

Skrivet av Leveller:

Frågan är varför ni kör med Raspi's på ett lite större företag?

De är billiga och stabila. Finns ingen anledningen att köpa produkter för 10 ggr priset. Det lägger vi hellre på annat.

Av jreklund

Kära Örebroare,

Jag har raderat påhoppen i fråga men lämnat off-top diskussionen kvar, om våra priserna på marknad jämfört med andras.

Att kunna söka på gamla annonser är ett medlemsförslag. Har ni förbättringsförslag får ni gärna skapa en tråd (eller fylla på i en befintlig) inuti vårt Feedback-forum.

Trådens funktion är att kunna förmedla vad som lanseras, vad som är på gång och ställa frågor om det som lanserats eller IT-verksamheten i stort. Allt annat görs bäst i andra trådar.

/ Johan

Av jreklund

@StuntmanMike Tack för förtydligandet. Nu när jag tittar på lite mer på en av deras videoklipp, så verkar de inte vara double shot utan målade och laser graverade. Tar och uppdaterar den biten av texten.

Jag är rätt sen på bollen, så för egen del känns de med i matchen, men det är klart att det finns mer DIY lösningar som känns mer futuristiska. Största nackdelen som du också nämner, är att man blir låst på deras keycaps på tumklustret.

Av jreklund

För ca 6 veckor sedan fick jag en early-bird Dygma Defy TU skickad till mig. En av de första 100 st som gjorts, så att de kunde testa produktionen och sätta upp ramar för deras kvalitetskontroll. Jag väntar på ett WTU (wireless, tenting, underglow) exemplar från deras produktlinje, så kommer inte kunna göra några jämförelser i denna stund. Det här är mina första intryck och en längre recension och mer djupgående om hårdvaran och mjukvaran kommer senare. Något speciellt ni önskar att jag ska testa eller fokusera på?

Varför har det tagit mig 6 veckor att skriva detta? Det tangentbordet jag skriver på nu är inte den första jag fick skickad till mig, utan en ersättnings enhet för att lösa hårdvaruproblem. Ett av felet jag stötte på visade sig vara mjukvarufel. Nu har jag använt tangentbordet som min primära enhet i ca 2 veckor. Nog om det - nu börjar vi!

Inledning

Dygma Defy ser inte ut som ett vanligt tangentbord på många fronter. Det mest uppenbara är att man tagit en yxa och delat det mitt itu. Tangenterna är inte längre horisontellt förskjutna utan ligger nu i linje med varandra och förskjutningen görs nu vertikalt, vilket även görs i grupper, där pek- och lillfinger får två grupper.

Det är även avskalat med antalet tangenter och du behöver jobba i flera dimensioner (lager) för att få åtkomst till de knappar du saknar. Alla tangenter är programmeringsbara och endast fantasin (och mjukvarans begränsningar) sätter gränserna.

Dina tummar får även jobba ordentligt; De ansvar nu för upp till 8 st tangenter i var istället för att båda tar hand om mellanslag. I sitt grundutförande ingår allt detta samt bakrundsbelysta tangenter. Det finns även tre stycken tillägg att köpa för en kostnad om $70-90 st.

Panel / Chassi

Panelen är gjord av borstad aluminium och undersidan och diffuser (för underglow) är gjorda i plast. Jag har tidigare bara ägt tangentbord i plast, så det här ger en helt annan premium känsla.

Palm pads

Använder sig utav minnesskum, fuskläder och magneter för att hållas på plats. Riktigt bekväma och är för egen del ett måste att använda för att få en naturlig lutning upp till tangenterna. De går att ta bort med enkelhet, men håller sig även stadigt på plats vid de mer extrema lutningarna (60 grader). Du kan dock inte ta av hela handledsstödet, då det är en del av chassit.

Switches

Tangentbordet är hot-swap och använder 3 eller 5-pin MX brytare samt lågprofilsbrytare av typen Choc V1 för de fyra lägre tumknapparna. De är monterade i nordlig riktning, mer om det i nästa del.

Keycaps

De använder single shot high quality ABS keycaps, vad som skiljer dessa mot bad quality har jag ingen aning om. Det här är inte mitt specialist område, då jag varken ägt eller provat många ABS varianter. Kan därmed inte svara på om de är bättre eller sämre än andra.

Deras keycaps är målade och laser ingraverade för att de ska bli transparenta. De kommer i Cherry profil och är något lägre än OEM. Det här kan resultera i att de slår i vissa brytare (switches), då de är monterade i nordlig riktning för att symbolerna ska få ett bättre lyster.

De har skickat med distanser i plast ifall man inte vill använda o-ringar, ifall det är något man stör sig på. Jag har inte provat varken distanserna eller o-ringarna ännu, behöver alltså återkomma om jag känner någon skillnad.

Målade ABS keycaps är kända för att bli shiny och att sifforna förvinner, några av mina tangenter ser lite flottiga ut, men det försvinner med en torr trasa. Det här är inget jag upplevt med billiga kopior från kina gjorda av PBT.

Wireless - $90

Det här tillägget är inget som aktuell enhet har, utan jag får lov att återkomma när mitt nästa exemplar kommer. Kortfattat stödjer den BT och RF.

Tenting - $80

Det här är enligt mig den viktigaste tillägget att införskaffa, om du inte vill designa och 3D printa en egen lösning som är skräddarsydd för dig. Under varje enhet finns det fyra skruvhål som gör det möjligt att fästa egendesignade tillbehör i. Tenting-kit gör det möjligt att vertikalt justera enheten mellan 0-60 grader och negativt i 4 och 8, eller en kombination av dessa.

Justeringen sker stegvis och är inte variabel i storleken, men förhoppningsvis ska du hitta en som passar just dig. Personligen använder jag 15 grader i skrivande stund.

Underglow - $70

Älskar du RGBW och vill ha maximalt med FPS är detta tillägget för dig. Gör sig fantastiskt i produktbilder, men det verkliga use-cases är att få en visuell indikation i periferin om vilket lager du står på.

Mjukvara och firmware

De har tagit inspiration från spelbranschen och utvecklat en Spara och klick-simulator. Du får även nöjet av konstant uppgradera mjukvaran och firmware, för buggar och instabilitet ingår i priset. Bazecor som programvaran heter är en variant av Chrysalis utvecklat av Keyboardio, men de är inte längre kompatibla med varandra.

Firmware som är den mjukvara som är installerad på själva tangentbordet heter Kaleidoscope, som även det är utvecklat av Keyboardio. I skrivande stund använder Dygma's beta-firmware (även fast den numera heter 1.x.x) Kaleidoscope 1.x och har ännu inte blivit uppgraderad till 2.x. De har ett tillägg som heter Superkeys som inte är kompatibel med den senaste versionen.

Både mjukvaran och firmware är (nästan) open source. De använder proprietär mjukvara för BT/RF modulerna och all källkod har inte öppnats upp ännu.

Standard läget som mjukvaran är förinställd på resulterar i det ovan nämnda klick-simulatorn. Varje gång du ska ändra en tangent möts du av en pop-up med alla alternativ. Det ger en bra överblick om vad man kan göra, men det skapar långa vägar och man ledsnar på vägen. De skickar som tur vad med ett alternativt läge, där man istället kan använda ett klick istället för tre.

Det är här spara simulatorn kommer in i bilden. Det går inte göra allt i dessa lägen utan du behöver gå in andra menyer och har du inte sparat, så får glatt börja om. Den minns inte vad du gjorde i förra vyn och det är något man lär sig den hårda vägen.

Bazecor är ingen ny mjukvara utan den används även för deras tidigare tangentbord vid namnet Raise och man kan tycka att den borde vara stabilare vid det här laget. Allt krut senaste året har lagts på att utveckla firmware till Dygma Defy och utvecklingen för Raise har stått helt stilla. Superkeys har legat i beta under hela denna period och inga förbättringar gjorts för att ta den ur betan. Superkeys går för övrigt endast att använda om du har internet, de har råkat bygga in en DRM-funktionen som gör att den vyn inte är tillgänglig, den och andra buggar löser de nog som småningom.

Det är först nu som programvaran får regelbundna uppdateringar som också Raise användare kan ta del av.

Användning

Efter att ha använt mina grytvantar i två veckors tid så gillar jag de skarp. De ligger bra i mina händer och har inte känt av något gungade i skrift, de taniga benen håller för trycket. Minnesskummen är fasta utan att kännas hårda. Det blir intressant att se hur de känns på sommaren, där får tygklädda produkter ett klart övertag dock.

Att gå över till ett delat tangentbord med en kolumn baserad layout har inte varit lätt, men det har för egen del varit värt besväret. Det känns mer naturligt att inte vrida på händerna och kunna öppna hela bröstkorgen när man skriver. På vanliga tangentbord använder jag fortfarande endast två fingrar på höger hand, för att jag vinklar den handen så hårt för att få en bekvämare skrivstil.

Resan började med att hitta ett TKL tangentbord för att minska på mina besvär genom att inte vrida hela axeln för att använda datormusen. Nu är den placerad mellan mina grytvantar och mina besvär har minskat sedan tangentbordsresan började.

Slutord

Hårdvarumässigt är den riktigt fantastiskt produkt men den faller på mjukvaran. Det är ju något som går att rätta till i efterhand som tur är. Produkten blev ca 10 månader förenad och skulle varit en pappersvikt ifall de levererade hårdvaran i tid. De tog sig vatten över huvudet helt klart med att bygga ett tangentbord som går att använda trådbundet, via BT eller RF.

Det är kul att det kommer nya produkter och tillverkare och för mig som hoppade på Kickstarter kampanjen kan jag leva med att det inte är perfekt vid start. Skulle jag betalat fullpris, då är det en helt annan historia.

Skicket på mjukvaran och firmware kommer inte som en chock för egen del, då jag har följt utvecklingen på deras Discord och Github. Jag har även själv bidragit och lagt in stöd för bland annat tangentbords layouten EurKEY.

Vi får hålla tummarna på att lägesbilden är annan när jag skriver den fullstora recensionen.

Av jreklund

SweClockers

  • Det går nu att söka på "Avslutade annonser" för att få en prisbild om vad produkten sålts för senaste 5 åren.

  • Formaterat om redaktionella JavaScriptet samt lanserat den.

FZ

  • Lanserat den formaterade och rättade JavaScriptet. Vi använder inte längre jQuery!

IT

  • Driftsatt vår nya NAS.

  • Håller på att planera 2024 och framförallt vad som händer Q1-Q2.

Av jreklund
Skrivet av Sam:

Också väldigt härligt att i allmänhet se att ni försöker lyssna och ta till er av vad medlemmarna tycker och tänker här, och sen faktiskt även anstränger er för att fullfölja saker dessutom. Inget man ska ta för givet

Det är alltid välkommet att komma med idéer på hur vi kan vidareutveckla sajten. Det är lätt att man blir hemmablind efter ett tag. Vi kommer dock inte kunna göra allt - utan det blir en mix av våra och era idéer.

Av jreklund

Oväntade saker hände, och funktionen nu är lanserad. Råkade förstöra "Mina bevakningar", först kraschade sidan och nu söker den bara i avsluta annonser (för de specifika sökorden). Cachen släpper automatiskt, så kan visa fel resultat på vissa sökord en stund.

Av jreklund

En skärm med inbyggd dockningsstation (iaf den modellen) kan inte dela ut USB-enheterna (mus/tangentbord) till en annan enhet än bärbara datorn (via USB-C). Du behöver fortfarande en USB Switch för att lösa ditt problem.

Vill man ha en setup med minimalt antal sladdar och enheter på skrivbordet är det en smidig lösning. Vill man inte vara beroende av specifikt den skärmen, köper man en separat dockningsstation. Med den skärmen kan man dra det som följande bild.

För att byta mellan PC och Bärbara datorn trycker man på USB Switchen och ändrar input på skärmen från USB-C till Displayport. Den primära skärmen behöver alltid vara igång för att den andra ska ha bild. Det går ju att lösa på din PC genom att dra två separata kablar, men då behöver du byta på tre ställen (det är vad jag gör).

Jag skulle dock bytt till en USB Switch som har en "fjärrknapp" så du kan gömma den under bordet.

Personligen använder jag: Aten US234

PS. Pilen från USB-Switchen till PC går åt fel håll, men men...

Av jreklund
Skrivet av Mr. Nobby:

När jag använder Firefox och det är bilder i trådarna så kommer jag inte till första olästa. Fungerar dock i Chrome.

Det har den tråkiga förklaringen att vi inte vet höjden på sajten då bilderna laddas in i efterhand. Den hoppar initialt till rätt inlägg, men du puttas upp när bilderna laddas in.

Av jreklund

Hej! Om du trycker på brevet (eller annan ikon) till vänster om rubriken kommer du till "första olästa".

Av jreklund

Ingen kod släpptes förra veckan utan jag har jobbat med att driftsätta vår nya NAS och formatera om JavaScriptet (och fixa buggar i den) på FZ.

Av jreklund

Under teknikmötet förra veckan godkändes detta ärende och förhoppningsvis kan det vara på plats om två veckor, om inget oväntat händer. Det blir samma "trasiga" sökmotor som tidigare, ingen förbättringar planeras.

Av jreklund

Dockningsstation eller en webbkamera skulle jag säga.

https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datortillbeh...

Av jreklund

@medbor Alla användares lösenord sparas om vid inloggning (om det behövs), så de använder den senaste standarden som är definierade av oss. Ökar vi t.ex. antalet iterationer så uppgraderas dessa användare automatiskt vid inloggning. De användare som inte loggat in på X tid och fått ett säkert lösenord har vi nollställt, vilket vi inte kommer att behöva göra för de användare som aktiverat 2FA.

Av jreklund
Skrivet av gibbon_:

Hur långt varar en sådan här temporär block?

Den automatiska plockar bort en ip-address från att nå servern i 10 minuter. Jag kunde dock inte se att några av dina 10 senaste adresser var blockerade. Detta är ett nytt skydd sedan bytet i augusti. PM:a mig gärna den IP-address du har när det inträffar igen, ifall du inte alltid är inloggad vid det tillfället.

Av jreklund
Skrivet av izzie:

Vad kör ni för något på Rpi?

Vi har tre stycken i produktion och en i reserv, backup till Backup-PI.

Två stycken används för att visa statistik inuti redaktionsrummet, så de ser om de nyheter de skapar flyger. 🚀

Den viktigaste av dem hanterar insamling av backup från de servrar som är isolerade från övriga nätverket lokalt eller off-site. Det är också den enda "server" som har rättighet att läsa och skriva till vår NAS, så alla andra servrar ansluter via den om de behöver hämta något.

Av jreklund
Skrivet av mc68000:

I Sverige? Få se nu ...

30 % Göra jobbet, för egen del. Sparar in på kaffet.

Av jreklund

Personligen kör jag med Forever Light hemma. Hade deras GU10 lampor i ca 10 år innan de dog.
https://www.teknikproffset.se/hemelektronik/belysning/led-lam...

Osäker om de finns i dina K-skalor dock.