Inlägg

Inlägg som Skrotnisse92 har skrivit i forumet
Av Skrotnisse92

har ett geforce 710gt i din prisklass

Av Skrotnisse92

1660 med 3gb?

Bjuder 1000kr för allt

Av Skrotnisse92
Skrivet av superegg:

Det är ju ett lån som måste betalas tillbaka, så varför skulle han då låna och spara det, och sen måste betala av lånet?

Det finns många som sitter kvar på sina CSN lån som inte har betala tillbaka det, även om räntan är låg så måste det ändå nån dag betala tillbaka.

Skojar du? Om man bortser från inflation (vilket är glasklar anledningen till csn lån), så tjänar man alltså pengar på att ta csn-lån och slänga in på ett sparkonto. Ur ett ekonomiskt perspektiv, så är det alltid bäst att maxa csn lån. Sen om man väljer att låna högsta belopp, bränna allt på droger och skita i studier, det kan vi bara spekulera i.

tldr: Låna max, spara max, kröka max.

Av Skrotnisse92

Jag har ett om du passerar stockholm, fraktar ej.

Av Skrotnisse92
Skrivet av bubbelbabbel:

Fast oavsett om det är obelånat så får den ena parten betala den andra runt 2 miljoner, det är väl snarast det som är det stora problemet?

Ja precis, det är väl det jag menade även om jag inte skrev det. Den som behåller huset efter en separation hamnar i den situationen. Nu antog jag väl att man kunde leva med 50% belåning vid denna situation.

Av Skrotnisse92
Skrivet av Phod:

Jag som trodde ni gillade riskspridning. Själv gillar jag inte att anta att man kan sälja huset när man vill, separationer är svåra att förutse. Men visst, äger man det ensam så är det ju en annan sak. Personligen tycker jag att inte ha ett fullbelånat hus är en försäkring för ändrade förutsättningar i framtiden.

Lite nyfiken på det där. Jag tänker mig att de flesta yngre får sälja hus vid eventuell separation, oavsett hur man väljer risker? Genomsnittligt hus i landet ligger ju på runt 4miljoner. Vid eventuell separation där man äger halva var, så krävs det ju mer eller mindre att huset är obelånat för att man ska kunna behålla det efter en separation?

Blir självklart annorlunda om man inte äger bostaden gemensamt.

Av Skrotnisse92
Skrivet av aabbcc:

Tre portföljer:
50% i diverse fonder
30% börsnoterade bolag
20% privatägda/icke listade bolag.

Sätter av runt 25k per månad, fonderna är uppsatta att köpas enligt förangivna vikter på nordnet, aktierna är mest på känsla lol. Jämförelseindex SPY och Nasdaq composite (finns säkert mer relevanta), har slagit båda med ca 5-15% senaste 5 åren så jag är nöjd.

Fonder, blandning av passiva index samt aktivt förvaltade fonder:
Tech: 56%
Investmentbolag: 13%
Global: 12%
Asien: 12%
Sverige: 4%
Global-Småbolag: 4%

Börsnoterat:
Mestadels amerikanska spacs, en näve value stocks och lite boalg i cannabisbranschen. Har dock sedan i februari trimmat ner mina innehav i spacs och sakta men säkert skiftat till value.

Privatägda:
En blandning av fin och foodtech bolag.

Vad kör du för tech-fonder?

Av Skrotnisse92
Skrivet av DocentDAMP:

Eftersom minst två personer är intresserade kör vi en kortare budgivning till c:a kl 21 i
kväll (tisdag).

Skrotnisse92 leder på 250 kr.

Ok sänker mitt bud till 125kr iom budgivning, då jag hoppades på en smidig affär.

Av Skrotnisse92

Tar den för 250!

Av Skrotnisse92

750 hämtning

Av Skrotnisse92

Köar

Av Skrotnisse92
Skrivet av Kvarnis:

"Svenska aktieägare satsar överlag på stora, mogna bolag. Den genomsnittliga aktieägaren har omkring 4 olika aktier i sin portfölj, vilket är en ökning både från året innan och från decenniets början. Parallellt med det fortätter också andelen som endast äger aktier i ett enda bolag att minska – om än från relativt höga nivåer. Nästan 44% av alla svenska privata aktieägare äger endast aktier i ett bolag."

Lysa är bättre alternativ för någon som sparar enligt ovan, dålig diversifiering att endast äga en eller ett fåtal aktier på en marknad som motsvarar 1% av globala ekonomin.

Aha, dom väljer alltså att fokusera på aktieägare och inte ta hänsyn till fonder i jämförelsen?

Av Skrotnisse92
Skrivet av Jumpcut:

Jag förstår inte riktigt, menar du historiskt eller menar du att du garanterat kan förutspå att du kommer ligga 15% över Lysa på 5 år alltid?

Skrivet av Aktsu:

Kan du göra det för alltid eller är det senaste 5 åren? Jag har typ femdubblat det investerade kapitalet senaste året men jag har ingen som helst tro på att det skulle kunna fortsätta så framöver. Har varit en speciellt situation med covid som jag haft turen att kunna utnyttja.

Är väl ganska glasklart att jag menar historiskt. Att kunna garantera avkastning i framtiden är ju häxkonster.

Min poäng var väl snarare att jag tycker Lysa underpresterar. I princip enda fördelen jag ser är att man har en extremt bred investering (6000 bolag).

Av Skrotnisse92
Skrivet av Teval:

En person som lägger allt sitt sparande hos Lysa slår majoriteten av de som lägger pengar på börsen, ointresserad eller inte.

Hur kom du fram till det?

Jag förstår inte hur så många kan rekommendera lysa. Absolut bra för att vara robot, men resultaten? Att prestera sämre än avanza zero är ju en bedrift.

Jag ser mig absolut inte som något finansiellt geni, men på 5 år så presterar jag iaf 15%enheter över Lysa, varav första åren var riktigt knackiga.

Av Skrotnisse92

1000 för dator

Av Skrotnisse92

1200

Av Skrotnisse92

1000kr

Av Skrotnisse92

Visst förstår jag rätt om det endast gäller med bud på hela paketet?

Edit: 800kr + hämtning isåfall

Av Skrotnisse92

Jag tänker ge några tips på vad man ska söka efter på en laptop som student, eller snarare krav för vanliga människor, under 5000kr:
- Batteritid vill man ha hög, men priset begränsar. Så man tar vad man får.
- Vikt: under 1.5kg, gäller alltid som student.
- Skärm: 13-14tum för att hålla låg vikt och fortfarande vara bra för studier.
- Ram: Om möjligt, 8gb eller uppgraderingsbart. Begränsas hårt av budget och det jag hade valt sist.
- Tangentbord + touchpad: Måste vara sköna att skriva på. Som student så skulle jag ALDRIG köpa en laptop som jag inte testat att skriva på innan. Det är som natt och dag. För mig så är skillnaden enorm, vissa tangentbord kräver att jag tittar på vad jag trycker. Med andra tangentbord kan jag skriva en längre text utan att ens titta på skärmen. Tro det eller ej, men det mesta man gör som student är att läsa eller att skriva texter, iaf inom de flesta områden.

Mitt förslag, utan att lagt någon djupare tanke på det, och bara kollat på netonnets alternativ: https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...
Det går absolut att hitta bättre i samma prisklass, men jag hade sökt något liknande.

Av Skrotnisse92
Skrivet av griid:

Var försiktig om det är små bolag och så kallade "enpetare"
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/kommunalrad-i-ludvi...

Det känns som att det saknas något i den där historian. Kommunalråd investerar lite mer i ett lokalt bolag och sen säljer allt, för det enorma beloppet av 1800kr. Hans lön år 2021 är strax under 700tkr, så några promille av sin lön. Han "inser" att han gjort fel och accepterar en bot på 70tkr (ca 40x investerat belopp), men antagligen baserat på inkomst.

Anledningen till att jag tror att det saknas något i historian är pga det ekonomiska. I princip bara om han har haft någon koppling till företaget eller om han har en politisk koppling till företaget så hade varit boten rimlig. Och han är ju kommunalråd.. Lärdomen för oss vanliga är några: 1) Investera långsiktigt. 2) Jobbar du på företaget: investera långsiktigt och inom riktlinjer av finansinspektionen. 3) Har du koppling till företaget på något annat sätt (släkting, politiker, extern part, osv) så investera ej.

Ingen här hade ju knappast accepterat en avgift på 10% av sin inkomst, när man försöker lära sig med fickpengar?