Inlägg

Inlägg som RedRetro har skrivit i forumet
Av RedRetro
Skrivet av pecill:

Rabattkoden "sorryaug13" fungerar nu i alla fall, vilket leder till att konfigurationen med 8GB, 256GB och stort batteri går på 9179

Tackar extremt mycket för tipset, sparade mig några hundralappar (även om datorn från början är sjukt prisvärt med studentrabatten). Fick bli en med i7-4500U, 8GB RAM, 256GB SSD, extra batteri och utan touch

Skrivet av Leon_Azzaro:

Nu får man vänta ända tills 4 september som längst om man lägger en beställning. Jag antar att efterfrågan är stor.

Det är bara som det står till en början, så var det iaf för mig. När jag kom till kassan ändrades datumet till 21-26 Aug

Av RedRetro
Skrivet av Jacob:

Jag har hört att lanseringen äger rum mot början/mitten av augusti. Det kan även bli tal om justerade priser inom kort.

Hej,

Eftersom att du har recenserat UX31LA tänkte jag passa på att fråga om hur du upplevde att skärmen var vid touch. D.v.s. om den kändes stadig när du använde touch-funktioner. Har bl.a. hört en del klagomål om att skärmen känns aningen instabil/ger med sig när man använder touch-funktionen för Sony Vaio Pro 13, därav undrar jag om du märkte av något sådant på denna ultrabook. Utöver detta undrar jag om det går att leva med att skärmen är så pass blank som du beskriver den och om du skulle kunna tänka dig att använda den dagligen om du tar den blanka skärmen med i beräkningarna.

Tack på förhand!

Av RedRetro
Skrivet av teamleader99:

Ingen som kan något om datorer på detta forum? Ingen som vill uttala sig?

Absolut, men om du skulle kunna ta och läsa igenom detta innan du skapar en tråd tror jag definitivt du hade fått fler svar. Du har dessutom skapat flertalet trådar som berör precis samma ämne. Så istället för att skapa nya trådar hela tiden vore det bättre om du kunde hålla dig till en tråd.

För att få fler svar bör du tillägga vad du skall använda datorn till och vilka komponenter du i framtiden har tänkt dig uppgradera. Förövrigt finns det flera trådar på detta underforum med liknande frågor och ungefär samma budget som din, så prova att kika där också.

Av RedRetro
Skrivet av cecpus:

Haloj,

På jakt efter en dator med god batteritid för studier, men vill samtidigt inte utesluta att jag får lite mer tid över och kan börja spela lite grann igen, därför har jag kikat lite på Asus zenbook UX32VD som verkar ha ett grafikkort med dedikerat minne. I många forum har den dock sagts ha dålig batteritid för att tillhöra ultrabookskategorin medans somliga hävdar att asus bytt batterityp till de nyare UX32VD - stämmer detta och har någon personlig erfarenhet av betteritiden?

Asus zenbook touch UX31A får betydligt bättre i batteritid än UX32VD, ändock har UX32VD ett 6-cells batteri och UX31A ett 4-cells (som för en glad lekman låter svagare). Självklart förstår jag att en batteritid beror mycket av hur krävande datorns prestanda är i övrigt, men vad bör man titta efter då man jämför olika datormodeller för att få en uppfattning om batteritiden (mer än rena producentoberoende tester vilket jag har haft svårt att hitta)? För tillverkarnas egna angivelser om betteritiden verkar ofta vara kraftigt överdrivna, min nuvarande har aldrig haft mer än 1/5 av uppgiven batteritid.

Stort tack på förhand, tips om andra datormodeller uppskattas också mycket!

Om du är på jakt efter datorer med bra batteritid så bör du kika på nyare modeller med Haswell-processorer (endast ett par har letat sig ut på marknaden än så länge, men kommer fler denna månad). Haswell ger dig ungefär 40-50% mer batteritid än Ivy Bridge, vilket är en hel del. För att få lite siffror svart på vitt kan du kika på detta test och jämföra den dator som testas (Asus Zenbook Touch UX31LA) mot föregångaren Asus Zenbook Touch UX31A.

Av RedRetro
Skrivet av snajk:

Olika skolor har dock olika utbud, jag studerade på två skolor samtidigt och den ena erbjöd endast engelska versioner av Windows, så bara hälften så många licenser som den andra. Jag vet inte vad Pellesoft erbjuder dock men det kostar ju mer för skolan (eller "skolan" i det här fallet) att erbjuda fler licenser så de kanske nöjer sig med ett språk. Hur stor prisskillnaden blir för skolan har jag dock ingen aning om.

Om du läser det som skrivits tidigare så erbjuder Pellesoft både engelska och svenska licenser.

Av RedRetro
Skrivet av Marreboy:

Nu funkar allt som det ska

Kanon! Skriv gärna hur du gjorde om någon annan har liknande problem i framtiden och googlar på det och hittar hit. Finns inget mer frustrerande än när man hittar en tråd om ett problem man har och så skriver inte personen hur han/hon löst det

Av RedRetro
Skrivet av Marreboy:

Eftersom jag har ändrat lite inställningar i nvidia's kontrollpanel så hade jag tänkt återställa allt eftersom en del objekt och texter har blivit suddiga men eftersom jag är så försiktig med allt så undrar jag vad det värsta är med att återställa ?

GPU:n kan brinna upp om du återställer, eller än värre - hela datorn kan explodera. Nejdå, det bör absolut inte vara några problem med att återställa inställningarna.

Skrivet av Marreboy:

Det är inte så att det kan vara min skärm ?, det är en acer p225hq 1080p

Om du inte pillat på några skärminställningar ser jag inte varför den skulle vara boven i dramat. Återsäll grafikinställningarna så löser sig problemet säkert.

Av RedRetro
Skrivet av Cenorida:

OK, Tack alla för informationen! Det visade Borås Högskola var med i MSDNAA!

Jag sökte på Pellesoft, Och fick ingen träff!
-----------------------
En annan fråga bara, Köpte Windows 8 på Inet innan jag fick veta om detta, Kan man begära återköp även om det inte är något fel på produkten samt behöver man betala returen?

Orkade denna gång inte ta mig friheten att kolla, Någon som vet?

En sista fråga, som jag inte riktigt förstod, Så man får bara 2 OS licenser? Alltså bara tillgång att installera Windows på två datorer?

Du får nog ta och kontakta Inet själv när det kommer till återköp. Du får tillgång till 2 licenser per operativsystem vill jag minnas. Du kan t.ex. installera XP på 2 datorer och Windows 7 på 2 datorer om du nu skulle vilja göra det (en engelsk och en svensk licens då). Dock kan utbudet variera mellan olika skolor. Vad som gäller för Pellesoft behöver nödvändigtvis inte gälla för Borås Högskola och vice versa.

Skrivet av Viktator:

(Off-topic!!)
Pellesoft... hm... är inte den en gammal klassiker från internets barndom. Någon som minns? Tror jag laddade hem en gästbok/forum i asp från pellesoft.

Så är det, Pellesoft har hängt med sedan 1997

Av RedRetro
Skrivet av nokia12:

Skrev inte för att läsa pdf, jag tänkte på filhanteraren.

Krävs inte root-tillgång för att nyttja filhanteraren. Finns ju även flera andra filhanterare, själv använder jag mig av Astro File Manager.

Av RedRetro
Skrivet av Zache_:

Rätta mig om jag har fel, men de erbjuder medlemsskap på Dreamspark, som är gratis för studenter genom Mecenat. Alltså låter det som en scam, speciellt med tanke på att man ska betala genom mobilen tycker jag är konstigt. Har inte lagt mer än ett snabbt öga på det så kan dock vara fel ute.

Dreamspark-konton får man inte automatiskt tillgång till via Mecenat. Först om främst måste man studera vid en skola som är med i MSDNAA, vilket långt ifrån alla skolor är. Studerar man vid en skola som är med där så är det inga problem, kontakta skolan så hjälper de dig med resten. Studerar du dock inte vid en skola som är med i MSDNAA så kan du inte få tillgång till ett Dreamspark Premium-konto (åtminstone inte gratis). Av denna anledning finns Pellesoft, som klassas som en "virtuell skola". Alla skolor har genomgått en urvalsprocess och betalar årligen in en avgift till Microsoft för tillgången till MSDNAA - vilket även är varför Pellesoft tvingas ta ut en avgift om 150kr.

Innan du antar att någonting är scam vore det bättre om du gjorde lite utförligare background-research än att slänga ett snabbt öga på saken.

Skrivet av tcntad:

Ingen som sök efter den redan existerande tråden:)?

Hade ju varit kanon om du kunde länka dit också, tog mig friheten att göra det själv.

Av RedRetro
Skrivet av Cenorida:

Hej!

Jag tänkte höra vad ni som använt/har Pellesoft tycker och säger om deras sida, Enligt dem själva ska det bara kosta 150kr om året och då får man tillgång till nästan alla Windows Operativsystem samt andra programvaror från Microsoft, Min fråga är till er är om sidan är seriös och hur det fungerar!

* Får man ladda ner hur många gånger som helst till hur många datorer som helst
* Gäller det hela tiden eller försvinner det så fort studentrabatten är över
* Kostar allt verkligen bara 150kr eller tillkommer döljada avgifter?

För er som inte vet så gäller detta enbart studenter.
Länk: http://www.pellesoft.se/area/general/student.aspx

Hoppas få svar snarast! Hittade ingen annan mapp att ställa frågan, Så till er Admins, Flytta gärna inlägget till en annan lämpligare plats om det finns!
//Cenorida

Hej,

Har själv använt mig av Pellesoft för Windows-licenser och kan inte annat än rekommendera det. Sitter förnärvarande på en dator med Windows 7 Professional 64-bitars med en licens som jag skaffat mig via Pellesoft. Pellesoft kan ses som en virtuell skola och kan på så sätt erbjuda dig tillgång till ett Microsoft Dreamspark Premium konto (där du kan ladda ner mer eller mindre alla programvaror du kan tänkas behöva (utom Office-paketet)) om du blir bonusmedlem. Tänk dock på att Pelle (som driver Pellesoft) måste gå igenom all hantering av bonusmedlemskap manuellt och att det därför kan ta ett tag innan du blir bonusmedlem och får tillgång till ditt Dreamspark-konto (oftast endast ett par arbetsdagar).

Skrivet av Cenorida:

* Får man ladda ner hur många gånger som helst till hur många datorer som helst
* Gäller det hela tiden eller försvinner det så fort studentrabatten är över
* Kostar allt verkligen bara 150kr eller tillkommer döljada avgifter?

* Du kan inte ladda ner hur många licenser som helst/operativsystem. Vill minnas att du kan ladda ner en svensk och en engelsk licens per operativsystem, alltså 2 licenser per OS.

* Du har tillgång till ditt Dreamspark-konto så länge du är bonusmedlem hos Pellesoft (bonusmedlemskapet kan ses som den avgift som tas ut för att "studera" hos Pellesoft), så fort du inte är bonusmedlem räknas du heller inte som student och har inte längre tillgång till att ladda ner programvaror (du kan dock fortfarande logga in på ditt Dreamspark-konto för att granska dina redan befintliga licenser). Programvarorna som du redan har licenser för får du dock behålla så länge du vill.

* Nu har jag inte full koll på exakt alla programvaror, men om det inte är en avgift som Microsoft tar ut efter att man har köpt programvaran så bör det inte finnas några dolda avgifter. Så skulle med rätt stor säkerhet säga att allt bara kostar 150 kronor.

--

Precis som Zetsu säger är vissa skolor med i MSDNAA (Microsoft Developer Network Academic Alliance), så om du vet med dig att din skola är med där så bör det inte vara några problem att få programvarorna helt gratis utan att behöva betala 150kr för att klassas som student hos Pellesoft.

Av RedRetro

Minecraft är definitivt att rekommendera, roligt för såväl små som stora och går mer eller mindre att göra oändligt med saker i spelet. Så vill du ha mycket speltid för pengarna, köp Minecraft åt dig och 5-åringen

Andra förslag: Mulle Meck, Jazz Jack Rabbit, Lego Racers & Pokémon var några personliga favoriter

Av RedRetro
Skrivet av korvjohn:

Läst vidare online och det känns nästan som att Sublime text 2 är det givna valet men ännu inte riktigt säker!

Du kan ju alltid ladda ner de editors som faller dig i smaken och arbeta i respektive editor under en kort period.1 På så sätt kan du ju bilda dig en egen uppfattning om vilken editor du vill använda i framtiden utefter egen erfarenhet. Själv kör jag på Sublime Text 2, tycker editorn är skitsmidig - framförallt när man grottat in sig i hur allting fungerar.

Du kan ladda ner Sublime Text 2 gratis här och pröva på den under en period, slutligen när provperioden gått ut måste du dock köpa programmet.

Av RedRetro
Skrivet av nimber:

Letar även jag efter en ultrabook till studierna, ska läsa Datateknik. Har kollat en hel del på Sony Vaio Pro. Man får mycket för pengarna och så, men samtidigt vill jag vänta in Samsungs och Asus haswell modeller. Känns dock som att de kan gå upp en hel del i pris, inte ha lika bra specs för pengarna som Sony. (Exempelvis 4GB RAM och HDD/mindre SSD)

MPA kollade jag på en del i början, men den tycker jag inte känns så intressant.

Det som gör mig mest osäker med Sonyn är att jag har läst en del om att Wifi ska knasa, fläkten väsnas för vissa. Självklart så är det ju för det mesta de som har problem som skriver på forum, men ändå. Samtidigt så hade jag hellre haft ett större batteri än att ha en lite lättare dator. Dock så kan man ju köpa till det externa batteriet också.

Om man ska köpa Vaion så kan det ju även vara klokt att göra det innan den 12:e, då man får 256GB SSD utan extra kostnad.

Även jag skall läsa Datateknik i höst och har kikat en hel del på Asus Zenbook Touch UX31A. God byggkvalitét, 8GB RAM, 256GB SSD samt touch. Rent prestandamässigt är det inte speciellt stor skillnad på Ivy Bridge & Haswell, dock skall man ju vara medveten om att batteritiden ökar med ca 40%. Sedan är ju prispåslaget för Haswell smått enormt, speciellt om man läser Sweclockers test av Asus Zenbook Touch UX31LA (uppföljaren till UX31A), där uppföljaren med Haswell kommer gå loss på ca 2-4k mer.

Vilken högskola/universitet skall du studera vid, btw?

Av RedRetro

Wow, tack för alla tips
Glömde att nämna det i inlägget, men Macbooks går bort då jag personligen föredrar Windows/Linux.

Dessa tre verkar speciellt intressanta:

Skrivet av DevilsDad:

Denna har jag funderat på för samma syfte, skriva, programmera, surfa etc. http://www.inet.se/produkt/1969544/asus-zenbook-ux31a

Haswell varianten lär vara ännu mer intressant, vet inte när den dyker upp dock.

Skrivet av krillekernel:
Skrivet av Laban80:

Kanske denna:

Asus Zenbook Touch UX31A-C4043H
Core I7, 8 GB RAM 256 GB SSD, touchskärm
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1628944

Lenovon verkar sjukt smidig att ha med sig och uppfyller mer eller mindre alla mina krav. Även Zenbook Touch verkar trevlig, dock inte lika praktisk som Lenovon. Blev ett rätt svårt val det här, som jag hade förväntat mig. Helst köper jag datorn innan terminen börjar (2 september) och är tveksam till om det är värt att vänta eftersom att priset på motsvarande modeller med kommande Haswell ser ut att bli flera tusenlappar dyrare (tänker på Asus Zenbook Touch UX31LA). I det här testet: http://www.sweclockers.com/recension/17316-asus-zenbook-touch... ligger ju inte UX31A speciellt långt efter, eller är det jag som missar någonting?

Skall ta och läsa lite recensioner om de tre datorerna ovan, förhoppningsvis blir jag lite klokare

Återigen, tack för alla tips såhär långt

Av RedRetro

Bärbar för studier (Budget: 14k)

Hej SweC,
Precis som flera andra här på forumet så är jag på jakt efter en dator som lämpar sig väl för studier. Jag har en budget på högst 14.000 och har lite beslutsångest över vilken dator som egentligen passar mina krav bäst. Jag kommer programmera på datorn, arbeta en del i Photoshop/GIMP, surfa, titta på film om möjligtvis spela lättare spel på den.

Har följande krav:
* 13-tums klassen
* Lätt (skall ändå släpa med mig den i princip varje dag - högst 2 kg)
* Bra byggkvalitét
* God batteritid
* SSD

Får gärna ha:
* Touch-skärm

Jag har själv kikat en del på Asus Transformer Book TX300CA-C40054 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1654569) som går loss på ca 11.000. Tycker att det kan vara trevligt med en löstagbar skärm för mer "naturlig" läsning samt för eventuella anteckningar, presentationer och liknande. Samtidigt är det ett måste att ha ett tangentbord när man skall skriva uppsatser, vid programmering, surf etc.

Min tanke är att jag antingen köper en dator för 14.000 kronor, men då vill jag gärna att den håller i ca 4-5 år (vilket då blir under hela min studietid). Annars kan jag tänka mig att lägga ut omkring 8.000 och sedan köpa en ny om 3 år. Självklart förstår jag att det är ganska mycket begärt att vilja att en dator skall hålla i 5 år, men det är som sagt inte något extremt krävande jag skall göra på den heller.

Jag känner även att jag kanske riktat in mig lite väl mycket på "Transformer Book"-konceptet och skulle vara glad om någon kunde rekommendera ett par Ultrabooks som uppfyller mina krav.

Så vad tror ni? Är det värt att köpa en dator för max 14.000 och hoppas att den håller i 4-5 år eller är det bättre att köpa en för 8.000 och byta ut den om 3 år (värdesätter som sagt främst vikt, batteritid och prestanda)?

Tack på förhand,
RedRetro

Av RedRetro
Skrivet av thomas_skane:

Transformer är helt ok om du ska anteckna/se på film. Dock finns ingen ordentlig redigerare för .odt utan endast en läsare. Jag har en själv och har i princip allt på Google docs vilket fungerar utmärkt. Det som inte hanteras av Google docs är dock inte så smidigt. Men den funkar bäst som ett smidigt och resbart kompliment till en PC, inte en ersättare. Största fördelen är batteritiden som är enorm tillsammans med tangentbordet. Jag kan utan problem resa bort en helg utan laddare.

Har du en PC hemma där du kan konvertera och slutredigera dokument på en stor skärm så är en transformer en utmärkt dator för anteckningar och skolarbete samt film och spel på resor.

Om inte så skaffa en ultrabook för dubbla priset eller vänta på dugliga x86 hybrider med Office.

Tror du misstolkade mig, syftade på exempelvis en sådan här (finns flera modeller i serien): http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1646485 och inte surfplattan "Transformer", rätt förvirrande då både surfplattorna och datorerna heter Transformer

Jag vill absolut ha en dator och inte en surfplatta eftersom att jag kommer programmera en del på den/arbeta med en del bildredigering vilket tyvärr utesluter en surfplatta eftersom det inte direkt finns några vettiga lösningar för de ändamålen.

Av RedRetro

Fler hybrider hade absolut inte varit fel. Hade mer än gärna sett att fler modeller och tillverkare letat sig ut på marknaden nu innan skolan drar igång. Nu är jag osäker på om jag skall köpa någon Transformer Book från Asus eller helt enkelt bara köpa en konventionell Ultrabook :/

Av RedRetro
Skrivet av svalle:

Finns det något liknande för iPhone?

Nej, appar som dessa kräver privilegier utöver vad Apple har valt att ge apputvecklare tillgång till på grund av säkerhetsskäl. Så tyvärr lär du inte hitta något liknande på AppStore (möjligtvis finns liknande funktionalitet om du jailbreakar din telefon, dock är jag inte tillräckligt insatt för att svara på det).

Skrivet av Mayth:

Inte helt korrekt, men nära nog. I en telefon används trilateration. Om man inte använder GPS. För att få en säkerhet på 25m så ska man bo i en stad eller område med väldigt hög täthet mellan masterna.

Tekniken i sig är inte speciellt säker då den baserar sig på signalstyrka. Och den kan variera kraftigt. På landet så blir jag väldigt förvånad om du får en säkerhet på under 200m.

Mvh
Mattias

Tack för rättelsen Mjo, givetvis beror det på var man bor någonstans. Själv bor jag en bit utanför Stockholm, så här finns det rätt gott om master vilket även är anledningen till att jag får ut en exakthet på omkring 25 meter. Tasker meddelar även en om den ungefärliga exakheten när man väljer att använda sig utav master för positionering, vet inte om Llama gör detsamma men det skadar ju inte att prova. Här i Stockholm har jag mer eller mindre alltid full signalstyrka, så här fungerar tekniken utmärkt. Men jag ser problematiken om man bor ute på landet.

Av RedRetro
Skrivet av valiant:

Blev nyfiken på denna. Hur tätt finns masterna egentligen? Om jag anger att wifi är igång hemma, hur långt sträcker sig det området ungefär tills mobilen då uppfattar att man lämnat just det täckningsområdet?

Beror som sagt en hel del på var du bor samt hur många master som finns i din närhet. För mig har jag en accuracy på ca 25 meter, vilket jag är väldigt nöjd med. Vill minnas att Tasker låser in flera master och använder sig av s.k. triangulering för att få en relativt exakt position (en diff på högst ett par hundra meter).