Inlägg

Inlägg som RedRetro har skrivit i forumet
Av RedRetro
Skrivet av bramble:

tack!
en liten grej, varför skrev du i++
om jag inte är ute och cyklar betyder väl det i+1? vad har det med saken att göra??

edit: jag fattar det betyder att den först kör en gång sen en gång till (i++) osv??
hahah hittade en sak till raden "System.out.println("Slumptalet blev: " + n);" används ju men texten "slumptalet blev" skrivs ju inte ut någonstans, varför?

Precis som du säger är i++ att likställa med i = i+1 eller i += 1. Det är ett lite mer kompakt sätt att skriva på bara, där increment-operatorn (++) används. For-loopen kommer att köras så länge som i är mindre än 10. Efter att vi trösklat igenom all kod som står innuti loopen ökar vi i med 1 (därav i++). På så sätt kommer loopen att köras 10 gånger.

Varv 1: i=0
Varv 2: i=1
Varv 3: i=2
Varv 4: i=3
Varv 5: i=4
Varv 6: i=5
Varv 7: i=6
Varv 8: i=7
Varv 9: i=8
Varv 10: i=9

Efter varv 10 lägger vi återigen på 1 på i, så i varv 11 blir det så att i=10. Eftersom att 10 inte än mindre än 10 kommer villkoret för att loopen skall köras att vara falskt (vilket innebär att loopen inte kommer att köras en elfte gång). Så for-loopens uppbyggnad är i det här fallet:

for(skapa variabeln i och tilldela den värdet 0; villkor för att loopen skall köras; öka i med 1 efter varje körning){ }

Av RedRetro
Skrivet av boyen89:

jag har redan gått tillbaka till grunden, jag vill lära mig annars kommer jag aldrig klara kursen, det fattar jag. Jag känner mig helt dum men jag fattar verkligen inte det jag läser

Programmering handlar till en början väldigt mycket om att förstå och att ta till sig koncept. Man måste helt enkelt låta det ta tid och se till att läsa definitionerna av de olika koncepten om och om igen tills dess att man förstår. Eftersom att du inte länkat till det material du genom kursen har att tillgå är det svårt att veta vad du har läst och vad du bör ha förstått utifrån det. Därför vore det bra om du kunde länka till det kursmaterial du har så att vi kan försöka komplettera det.

Skrivet av boyen89:

tänkte att någon som kan det här kanske vill leka min "lärare" och förklara för mig som jag gjort för många både här och i andra forum, delat med mig av min kunskap. det var uppenbarligen ett misstag.

Folk har överlag ingenting emot att hjälpa till och du har i den här tråden fått åtskilliga förslag på hur du kan börja med uppgiften och alternativa källor för att lära sig mer om programmering. Det krävs dock att frågorna man ställer är avgränsade och inte bara en copy-paste av hela uppgiftslydelsen där man säger "jag förstår ingenting".

Att tråden spårat ur beror på sättet du bemöter folk som försöker hjälpa dig. Att folk ifrågasätter hur pass mycket du faktiskt ansträngt dig för att försöka lösa uppgifterna är ett sätt att se om det är värt att lägga ner vår tid för att hjälpa dig. Många gånger vänder sig personer till Sweclockers som första val, utan att försökt söka information på egen hand först utan endast är ute efter att få svaret serverat. I och med att dina frågor kan uppfattas som väldigt elementära är frågorna om hur mycket du försökt lösa uppgiften själv befogade.

Men som sagt, länka till kursmaterialet så skall jag ta mig en titt på det och utifrån det komma med kompletterande förklaringar.

Av RedRetro
Skrivet av Master Chief:

Kanske inte ett problem för dig, men ett problem för mig att sitta och försöka se glad ut när jag har  ~25kB/s.

Beror väl helt på kvaliteten på tjänsten som du använder dig av. Betalar för 100/10 från Telia och får i skrivande ut följande när jag är ansluten mot VPN (som tillhandahålls av Anonine): Resultat från Speedtest.net. Man får vad man betalar för helt enkelt

Av RedRetro

Kikat på VMWares mjukvaror?

Av RedRetro

Det enda sättet att ta reda på det är väl att mäta hur mycket data du surfar för i en månad (alt. en vecka och multiplicera med 4). Rent spontant skulle jag säga att det nog inte räcker, dessutom skulle jag inte vilja spela via mobil uppkoppling.

Av RedRetro
Skrivet av FullMoon:

Hur startade ni med er programmering? Hur gick ni tillväga?

Jag började med programmering rätt sent i livet, ungefär vi 18 års ålder. Jag gick en kurs i Java på gymnasiet (programmering A) som jag tyckte var helt värdelös, främst p.g.a. att läraren var katastrofalt dålig inom området. Dock tändes en gnista då jag förstod vad programmering var och dess oändliga möjligheter, dessutom hade jag sedan tidigare hållt på en del med webbdesign (HTML & CSS). Efter avslutad gymnasieutbildning sökte jag mig in på KTH på programmet "Civilingenjör Datateknik" då jag kände att programmering var någonting för mig. Under mitt första år läste jag en kurs i programmering i Java på 19 HP (som pågick under hela läsåret). Efter det har jag anammat nya språk, då programmering mycket handlar om att förstå koncept.

Skrivet av FullMoon:

Tror ni att man kan "födas" till programmerare... dvs att man har det extra lätt för att lära sig kodning?

Jag tror inte att man föds med några speciella egenskaper utan att det är omgivningen som gör en till den man är. Om man har utvecklats till en person som är mer logisk av sig så kommer programmering mer naturligt till en. Sedan handlar allt om att öva, öva, öva och åter öva. Det är ingen som föds med hela Java-biblioteket i skallen. Däremot tror jag inte att programmering nödvändigtvis passar alla, det krävs en viss typ av tankesätt för att bli en bra programmerare.

Skrivet av FullMoon:

Jag har aldrig varit bra på matematik. Kan det ha något med saken o göra? Hur pass relaterat är matematik till programmering?

Både programmering och matematik handlar om logik och problemlösning, så det finns definitivt en mycket stark koppling. Med detta menar jag dock inte att "om man är duktig på att derivera exponentialfunktioner så är man automatisk duktig på att programmera", utan snarare att tankesättet inom programmering och matematik är snarlika och starkt kopplade till logik.

Skrivet av FullMoon:

Har alltid varit fascinerad av att man kan SKAPA saker med hjälp av kod/programmeringsspråk.
Jag har flera gånger försökt mig på programmering; Java, c, c++, Python.
Tog hjälp av Youtube (kollat flera olika tutorials), Codecadamy och har även läst en högskolekurs på 7,5 Hp (c++ programmering).

Till att börja med tror jag inte att det spelar så stor roll vilket språk du lär dig saker i. Det är bättre att fokusera på att till en början lära sig ett språk och först därefter kika på andra språk. Själv började jag som sagt med Java, vilket även är vanligt att högskolor lär ut som "första" programmeringsspråk. Även Python är vanligt förekommande på högskolor. Sedan tror jag inte på att tutorials på YouTube är speciellt bra inlärningsmetod. Tutorials kan vara bra för att få inblick i vissa delar av språket, men inte för att lära sig ett språk i sin helhet. Att kolla på en tutorial är lite som att se en konstnär måla eller en matematiklärare lösa tal på tavlan. Det är först när man själv målar duken eller löser talen som man verkligen lär sig något.

En högskolekurs kan definitivt vara rätt väg att gå för att verkligen se till att man lär sig något (man blir lite av "tvingad" att sätta sig ner för att klara inlämningsuppgiften). Sedan beror det självklart på kvalitet på kursen och dess upplägg. Det är bättre med inlämningsuppgifter varje vecka än en stor tenta i slutet av kursen. Utöver detta är läroböcker otroligt bra. De kan man läsa i sin egen takt och ofta finns utförliga förklaringar som inte finns i exempelvis tutorials. Jag skulle rekommendera dig att kika på O'Reillys utbud av programmeringsböcker för nybörjare inom valfritt språk.

Skrivet av FullMoon:

Fastnar alltid på delarna "funktioner" "arrays" och "operatorer".

Otroligt grundläggande koncept inom alla programmeringsspråk. Fastnar du på detta spelar det ingen roll vilket språk du väljer, då dessa delar finns i mer eller mindre alla programmeringsspråk. Om du har specifika frågor på detta så är du välkommen att skicka mig ett PM så skall jag se om jag kan förklara koncepten för dig

Hoppas att mina svar har varit till hjälp och lycka till med framtida programmering!

Av RedRetro
Skrivet av Swedish Berserk:

Okej. Jag trodde man skulle fylla på Arena Commander passet varje månad.

Nejdå, för att förtydliga lite så gäller AC-passet under alphan. Här har du lite mer info:

Skrivet av RSI:

Can I still play without an Alpha Slot?

Players who join Star Citizen after the slots are gone will have the option of purchasing $5 passes to play the individual alpha modules, with the money going to cover the additional server bandwidth necessary. (For phased launches, like the upcoming Dogfighting Module, passes will not be available until servers have been allotted to all existing backers.) Note that you will need a separate pass for each future module.

Det är alltså INTE en månatlig kostnad

Av RedRetro
Skrivet av Swedish Berserk:

Om man köper in sig måste man förnya Arena Commander passet då hela tiden?

Hur menar du? Köper du tillgång till en "modul" så har du tillgång till den under hela utvecklingsperioden.

Av RedRetro

För att "validera" e-postadressen bör du använda ett reguljärt uttryck (även kallat regex). På så sätt kan du kontrollera ett e-postadressen följer vissa mönster gemensamma för alla e-postadresser. Men utöver att endast validera e-postadressen genom reguljära uttryck bör du om möjligt även skicka ut ett mail för att bekräfta att användaren kan komma åt den e-postadress denne uppgivit (givetvis beror ju detta på vad för typ av program/tjänst det handlar om).

Av RedRetro

Kanske inte är ett alternativ du är ute efter, men du kan ju alltid skriva det i HTML/CSS. Finns dock säkerligen något program som kan lösa det åt dig. På tal om just ditt problem:

Av RedRetro
Skrivet av supersneel:

Jo HTML5 och CSS3 kan jag redan Jag tror jag ska försöka lära mig C++, C# och Java. Men vilket utav dem jag kommer att försöka bli bättre på vet jag inte än ^^

Vad för språk brukar arbetsgivare "kräva" för jobb som systemutvecklare?

Jag skulle säga som så att det inte spelar speciellt stor roll vilket språk du börjar med. Programmering är mycket av ett sätt att tänka och när man kommit till det stadie där man hanterar ett språk bra är det inte vidare svårt att sätta sig in i ett annat språk. På KTH lär vi Dataloger oss Java under det första året och bygger sedan på med allehanda språk under det andra. Det finns dock program på KTH där studenterna lär sig Python som första språk. För att inte bli förvirrad i början rekommenderar jag dig dock att hålla dig till endast ett språk, därav är det väl mest lämpligt att du håller dig till C++ vilket du skrev att du skulle gå en kurs i.

Det finns inget direkt svar på din fråga om arbetsgivarens krav då det helt beror på vad det är för typ av system man utvecklar. Men om du är nyfiken att se den bredd av språk som efterfrågas på arbetsmarknaden rekommenderar jag dig helt enkelt att läsa igenom några jobbannonser

Mitt tips om du vill komma igång fort är att få tag på lite litteratur inom ämnet, framförallt litteratur med uppgifter i vilket är till stor hjälp för att se om man förstått koncepten. Videos håller jag personligen mig borta i från då jag inte får ut lika mycket av dem (blir att man endast tittar på videon utan att tänka själv).

Hoppas mina svar på dina frågor dög och lycka till med programmeringen!

Av RedRetro
Skrivet av bsk!:

Använde detta för att skaffa windows 7 back in the day runt 2011. Min windows 7 licens fungerar fortfarande men nu hade jag tänkt formatera om datorn och antar att jag behöver min licensnyckel. När jag loggar in på sidan står det att min åtkomst till dreamspark löpt ut vilket innebär att jag inte kan se licensnyckeln via dreamspark sidan. Jag kan heller inte ladda ned mjukvaran därifrån(men jag fortfarande har installationsfilerna på disk). Hur ska jag göra?

Knivig sits du har hamnat i :/ Jag installerade själv om Windows för omkring 1 år sedan och då upptäckte jag att informationen på pellesoft.se var bristfällig angående hur man skulle gå tillväga/vad som gällde vid återanvändning av produktnyckeln. Jag såg då till att maila Pelle och få honom att lägga till följande information:

Skrivet av Pellesoft:

Om jag behöver installera Windows under eller efter att studierna har slutat

Allt du behöver göra är att spara den befintliga produktnyckeln för din Windows-installation innan du installerar om Windows. När du skall uppge din produktnyckel anger du bara den gamla produktnyckeln som du fick med vid nerladdning av operativsystemet från Dreamspark.

Observera att det kan ta mellan 12-24 timmar tills dess att produktnyckeln har avregistrerats från din förra installation och du kan använda den igen. Du kommer fortfarande att kunna använda Windows som normalt under tiden du väntar på att produktnyckeln skall avregistreras.

Vad gör jag om jag har glömt min produktnyckel?

Om du har glömt att spara din produknyckel finns det alltid tillgänglig online på Dreamspark, http://e5.onthehub.com/d.ashx?s=966u6rtfl2 efter att du loggat in.

Hade då ingen koll på att man tappade åtkomst till produktnyckeln efter 2 år, vilket imo är väldigt dumt. Skall se till att maila Pelle och få till en ändring av ovanstående information. Angående ditt problem så borde det inte vara några problem att använda en s.k. Product Key Extractor, vilket hjälper dig att hitta din produktnyckel. Finns en uppsjö mjukvaror för just det ändamålet här.

Av RedRetro
Skrivet av Florrpan:

Min punkt handlade om han ville designa sidor, men jag förespråkade för att lära sig PHP ändå för just den punkten du nämnde. Förstår inte varför du citerar mig.

Man behöver inte återuppfinna hjulet om man inte vill det, men man bör förstå hur hjulet fungerar.

Det jag ville lyfta fram är att det i min mening är minst lika viktigt om inte viktigare att lära sig ett server-side språk som det är att lära sig HTML, CSS eller Javascript för att en få något så när funktionell sida. Något som jag tyckte att du underminerade i och med ditt inlägg. Men eftersom att han nu vill skapa "kraftfulla hemsidor" så bör fokus i min mening främst ligga på valfritt server-side språk samt Javascript/jQuery. Tyckte att ditt inlägg hintade om att det fanns genvägar att ta, något som aldrig lönar sig i längden

Av RedRetro
Skrivet av Florrpan:

HTML och CSS är grunden för allt. HTML är struktur, CSS är design.
PHP är egentligen inte nödvändigt att lära sig om du bara är intresserad av designen. Det finns färdiga system att använda för att bygga kraftfulla hemsidor, såsom Wordpress, som är en väldigt stor plattform som används av väldigt många störa företag och webbyråer (för varför återuppfinna hjulet?)

Tycker argumentet om att inte lära sig server-side språk för att det existerar befintliga lösningar på marknaden fallerar på så många punkter. Att lära sig ett server-side språk är essentiellt för att nå en förståelse för de system man använder och möjligheten att kunna skräddarsy system utefter egna behov. Se det som att använda Wordpress, Drupal, Joomla eller den övriga uppsjön CMS som finns på marknaden är som att köpa en husbil när man egentligen bara vill ha just ett hjul. Less is more helt enkelt. Varför ha ett CMS med 200 funktioner om man egentligen bara nyttjar 10?

Precis samma sak med Javascript/jQuery. Idag finns det ju en uppsjö färdiga skript som man bara kan klippa och klistra ifrån, men det finns ett mycket större värde i att förstå sig på hur saker och ting fungerar än att i blindo pussla ihop någonting.

Sedan finns det givetvis fördelar med att använda befintliga lösningar, så som att kunden är van vid hur ett visst system fungerar eller att man inte själv behöver underhålla systemet på samma sätt. Men om det nu är i syfte att lära sig webbutveckling är det helt klart värt att åtminstone en gång utveckla sitt egna CMS eller något annat större projekt i ett server-side språk för att öka förståelsen för hur webbsidor faktiskt fungerar.

@heretic16

Exakt vad är det du vill uppnå med att lära dig HTML, CSS, PHP? Har du som syfte att någon gång i framtiden arbeta professionellt med webbutveckling eller är du endast nyfiken på att lära dig? Och vad är det du tänkt utveckla för något?

Av RedRetro
Skrivet av Marzupilami:

Kan man köra den i Ubuntu? Är inte lika rädd om min Ubuntu-dator... om det nu skulle vara några risker

Java är plattformsoberoende så det går utmärkt att köra det på Linux (dock är jag osäker på om Robots kan simulera mustryckningar på just Ubuntu) Det finns dock inga direkta risker med att köra koden, allt den kommer göra är att utföra ett klick på punkterna 640,480 samt 600,300. Så du kan gott köra koden på din andra dator ^-^

Av RedRetro
Skrivet av dagbro:

Vad går du i för skola som inte har datorsalar?

Skrivet av morxy49:

klart det finns datorsalar, men det blr väldigt omständigt om man ska sitta i dom varje gång man behöver en dator.
Ofta behövs även datorer vid tillfällen då man inte an vara i datorsalen, tex. vid en presentation, eller vid ett grupparbete, eller om man behöver föra anteckningar vid en föreläsning/lektion.

Kan intyga att de främsta skälen att skaffa sig en bärbar dator för universitets-/högskolestudier är p.g.a. grupparbeten, anteckningar eller presentationer. Dessutom har man en enorm fördel om man har sin egen dator och slipper slåss om de i datorsalarna. Givetvis varierar ens behov av en egen dator från program till program (jag som går Data använder exempelvis min dator till programmering utöver anteckningar, grupparbeten och presentationer), men någon form av surfplatta/bärbar dator anser jag är nödvändig. Speciellt med tanke på att mycket av den kurslitteratur man som student behöver finns att få på PDF (mycket mer behändigt än att bära med sig böcker på campus).

Sedan finns det såklart gånger då papper och penna är mer fördelaktigt, bl.a. under anteckningar vid matematikföreläsningar. Men jag ser ingen anledning att inte skaffa sig en bärbar dator/surfplatta, det underlättar studierna enormt.

Av RedRetro
Skrivet av Ziddie:

Det var saker som detta jag ville höra. Jag vet faktiskt inte vad jag ska använda datorn till. Men att ha en fungerande laptop trodde jag var något som alla förväntades ha år 2014
Det börjas ju lite smått om en dryg månad och jag får höra runt då vad befintliga studenter använder sina datorer till samt vad de kan rekommendera.

Jag var i precis samma sits som dig för snart ett år sedan, då jag kom in på Civ. Ing. Datateknik vid KTH. I slutändan bestämde jag mig för en Sony Vaio Pro 13 (en Ultrabook, specs i sign) och har varit supernöjd med mitt val.

På Data har vi rätt många datorsalar, med datorer som kör Linux (Ubuntu), Windows och OS X, trots detta har jag spenderat lite tid i datorsalarna jämfört med hur mycket tid jag spenderat med min Ultrabook. Att ha en egen dator är bra mycket mer fördelaktigt än att behöva trängas med andra studenter i en datorsal, för trots att datorsalarna är många till antal är de nästan alltid fulla under skoltid.

Det som du bör prioritera vid val av dator är batteritid och vikt, snarare än att jaga maximal prestanda (tro mig, du kommer inte behöva ett "prestandamonster" för dina universitetsstudier). Alla föreläsningssalar är inte utrustade med eluttag, vilket kan bli problematiskt om du inte har lång batteritid (speciellt om dagen består av flera föreläsningar efter varandra). Dessutom skall du orka släpa med dig datorn på KTH Campus (speciellt om du skall bort till Maskin ).

De användningsområden jag har för min dator är: Programmering, antecknande, surfa och förbereda PowerPoint-presentationer. Detta kanske hintar om att det återigen inte är något prestandamonster du behöver utan att du främst bör prioritera batteritid och vikt. Skulle jag vart du hade jag därmed satsat på en Ultrabook (därav kört på Intel) med Windows 7/8 samt Linux (om du finner det sistnämnda nödvändigt på ditt program).

Lycka till med dina studier på KTH och gå för allt i världen på mottagningen (och lite visdomsord på vägen: Det finns omtentor, men inga omfester)!

Av RedRetro
Skrivet av flIpz0R:

Hej!

Kommer börja plugga datateknik på KTH i höst och letar nu efter en bärbar dator. Kraven stämmer rätt bra med Ultrabook-stämpeln. Budget max 13-14k. Har tittat mycket på Samsung aktiv book 9 men är lite tveksam till om prestandan kommer räcka.

Sedan har jag också tittat på Asus zenbook 302lg, den har ju rätt mycket mer prestanda men jag har haft dåliga erfarenheter av Asus kvalitet och är därför tveksam.

Har ni erfarenheter av datorerna ovan? Kan ni rekommendera fler modeller? Är det någon som är insatt i hur mycket prestanda jag behöver i studierna, tänker främst på programmeringen? Räcker i5an i samsung en utan något mer grafikkort?

Tack!
Filip

Hej!

Är precis klar med mitt första år på Civ. Ing. Datateknik på KTH och precis som du köpte jag mig en ultrabook till hösten. Du behöver inte jaga någon extrem prestanda. Programmen du kommer att skriva (iaf under första året) går mer ut på problemlösning än att de är tunga att köra. Däremot är en ultrabook trevlig sett till en rad andra faktorer så som vikt, batteritid och skärmupplösning. Jag anser att du borde priorietera dessa aspekter framför prestanda. Speciellet batteritid är trevligt att ha mycket av, då alla föreläsningssalar inte är utrustade med uttag.

Lycka till med studierna!

Av RedRetro

Har dykt upp en del nyheter om detta, bland annat här: http://www.theregister.co.uk/2014/05/28/truecrypt_hack/

Av RedRetro

Jag tar gärna och kikar på de andra två klasserna också.. När det kommer till att felsöka såhär pass stora delar av kod är det enklast att själv kunna köra den. Om du av någon anledning inte vill lägga upp hela programkoden här kan du posta de två andra klasserna som ett PM