Inlägg

Inlägg som Oegat har skrivit i forumet
Av Oegat
Skrivet av Laffe:

Jag försöker inte hymla med att jag är dålig på statistik, men som jag upplever problemet så försöker man egentligen påvisa slutsatsen av att en signifikant mängd individer oftare singlar slanten så att startpositionen också är slutpositionen än tvärtom. Alltså inte fenomen bundet till fysik-lagar och slump utan en förekomst av ett mänskligt beteende som påverkar resultatet. Men då uppstår väl ändå problemet att man har populationen alla människor på hela jorden som någonsin levt. Ett urval på 50 pers kan ju inte visa på någon signifikant förekomst av den egenskapen. Vart hittar du någon säkerhet i att resultaten inte like gärna hade varit det omvända om studien haft ett annat urval? De pratar om coinwobble och behoven av slowmotionkamera i en djupare studie och jag ser inte hur det de har prövat hitills skulle leda in någon på det som nästa steg.

Jag förstår, ja där har du en poäng - om effekten mest handlar om att vissa individer systematiskt singlar på ett sätt som uppvisar "same side bias" (som de kallar det) och inte andra, då blir ju antalet slantsinglare viktigt för generaliserbarheten. Jag har tänkt mer att antagandet är att ungefär samma bias finns hos alla, och att variabiliteten mellan personer handlar mer om slump. Men det är såklart en empirisk fråga som vi inte kan vara säkra på. Det faktum att de i artikeln själva pratar om individuella skillnader stärker din invändning. (dock om jag istället testar proportionerna personer som hamnar över vs. under 50%, så får jag fortfarande att det är signifikant fler som hamnar över - men det är såklart mycket svagare än det resultat de redovisar baserat på enskilda singlingar).

Citat:

Moreover, the data revealed a substantial degree of between-people variability in same-side bias: as can be seen from
Figure 1, some people appear to have little or no same-side bias, whereas others do display a same-side bias, albeit
to a varying degree.

Det går att beräkna hur mycket av variabiliteten som kan knytas till olika slantsinglarem vs. olika singlingar inom varje singlare, jag har inte läst tillräckligt noga för att se om de gjort detta.

Av Oegat

Kul studie! Får se om den kvalar in för ett IgNobel-pris nästa år

Alltså - av 350757 kast landar myntet...

178078 gånger (50.75%) på samma sida upp som man startade med (Signifikant med p < 2.2*10^-16, dvs "machine precision"-lågt)
175420 gånger (50.01%) på "heads" snarare än "tails" (Icke signifikant med p = .889), oberoende av myntsort.

> binom.test(178078, 350757) Exact binomial test data: 178078 and 350757 number of successes = 178078, number of trials = 350757, p-value < 2.2e-16 alternative hypothesis: true probability of success is not equal to 0.5 95 percent confidence interval: 0.5060402 0.5093521 sample estimates: probability of success 0.5076962 > binom.test(175420, 350757) Exact binomial test data: 175420 and 350757 number of successes = 175420, number of trials = 350757, p-value = 0.8899 alternative hypothesis: true probability of success is not equal to 0.5 95 percent confidence interval: 0.4984622 0.5017744 sample estimates: probability of success 0.5001183

Dold text

(Ovanstående är samma test som används i artikeln, de presenterar dock bara konfidensintervall och inte p-värdena, därav att jag körde testet själv för att också få p-värden).

Så de finner alltså både att kinematiken i kastandet påverkar, och att myntets utformning inte påverkar (krona och klave är lika sannolika).

Skrivet av Laffe:

Det här var ju ingen imponerande studie. Har ni tittat på urvalet? Ca 50 pers där 10-14 står för hela effekten. Hade dessa slumpmässigt inte deltagit hade resultatet varit 50/50 igen. En betydande mängd individer uppvisar motsatt fenomen så det är inte någon allmängiltig företelse utan bara en siffra man kan uppnå genom kreativ statistik och dåligt urval. Orkade inte läsa studien särskilt noggrant, men emfasen på antalet kast när urvalsgruppen inte ens singlar lika många per individ är ju extra illa.

Jag ser inget uppenbart problem här, jag antar att du menar att om man tar bort de 10-14 som uppvisar störst effekt i samma riktning som hypotesen, så är vi tillbaka på 50/50? Men eftersom den uppmätta proportionen ligger nära 50% så är det inte så konstigt om bara en del av deltagarna driver effekten. Jag tänker snarare tvärtom - författarna pratar om individuella skillnader i hur man kastar, men bortsett från 4 personer så ser slantsinglarnas olika effekter ut som slumpmässigt fördelade runt medelvärdet på 50.75% (Figure 1 i artikeln, övre delen).

Skrivet av Laffe:

Om du påstår dig mäta förekomsten av att sidan som är startpositionen också oftast kommer bli slutpositionen så kan du inte låta det vanligaste slutpositionen vara den vanligaste startpositionen. Om tex myntets klave hade en egenskap som fick den sidan att oftare landa uppåt så skulle det också leda till att klave var den vanligaste startpositionen och infektera hela resultatet. Helt plötsligt vet du inte vad du mäter.

Men de hävdar att att de kontrollerat för bias mellan krona och klave. Jag är en sopa på statistik så jag orkar inte försöka förstå mig på om de verkligen gjort det på ett korrekt sätt. Men det går väldigt snabbt att se i deras paper att de ger sig själva typ alla utrymmen som går för att trolla med datan.

Det de såvitt jag kan se har gjort är att testa om krona eller klave var vanligare som utfall, och funnit att detta inte var fallet. Det borde ta hand om problemet du pekar ut. Just testet som ska svara på om resultatet är signifikant skilt från 50/50 är enkelt (binomialtestet som jag kör ovan), men sen går de fort över på bayesiska modeller i syfte att säga om deras resultat också bekräftar teorin från tidigare. Där går de bortom mina statistikkunskaper.

Skrivet av Laffe:

De nämner själva hur "deltagarna" i studien är medvetna om hypotesen som prövas men avfärdar att det skulle påverka resultatet. Men det hade varit jäkligt intressant att se varje individs resultat över tid på en kurva för att se när de valde att "avsluta". Jävligt lätt att bara stanna när man har ett hum om att man fått rätt resultat när det inte byggts några vettiga ramar för hur resultaten ska samlas in.

Denna invändning köper jag, åtminstone teoretiskt. Det skulle kunna vara det som förklarar de 3-4 slantsinglare som hade ovanligt höga proportioner (som de dock hanterar genom att också testa utan).

All data och analysscript finns online för den hugade: https://osf.io/mhvp7/ (mappen "analyses" ser ut att innehålla allt som behövs).

Av Oegat
Skrivet av marow:

Kan rekommendera Asus Hyper m.2, har det själv, ens moderkort måste klara av PCIe bifurcation annars är det bara att tuta o köra

Ja 2st Hyper M2 tar lika mycket plats på moderkortet, klarar dubbla bandbredden och kostar tillsammans mindre än en tiondel jämfört med HighPoint. Till priset av dubbelt så många PCIe-linor såklart (den gränsen är svår att komma runt)...

Jag antar att poängen med HighPoints kort är raid-hårdvara som gör det lättare att i praktiken mätta x16-länken vid en större range av olika blockstorlekar. För i teorin så klarar den ju bara motsv. 4st gen4-enheter i termer av bandbredd.

Av Oegat
Skrivet av Mega-Dark:

I Spotify så kan man styra/skicka till andra enheter på samma nätverk om det var det du är ute efter? Då blir mobilen som en fjärrkontroll bara till den andra enheten som spelar upp.
Du trycker på den gulmarkerade ikånen
<Uppladdad bildlänk>
Och i där så borde du se de enheter som du kan ansluta till. Fins inte en enhet så kan du behöva starta Spotify manuellt på den enheten, för att sedan kunna hitta den <Uppladdad bildlänk>

Vet inte om det var det du sökte exakt?
Men även you tube har en liknande fuktion, det blir lite som chromecast typ.
Är dock inte kunnig i linux så det kan säkert skilja sig mellan olika enheter och mjukvaor.

Du ksn bara styra änklare grejer dock som låtar och volym.

Tack! Ja jag tänkte mig en mer generisk lösning för alla sorters ljudströmmar, men detta ser ut att lösa problemet för Spotify och det är ett stort steg framåt. Så det kan jag säkert använda tillsvidare!

Att du nämnde ChromeCast inspirerade mig att googla mer, och då fann jag NymphCast - fast jag har ännu inte rett ut om det har funktionaliteten jag söker. Så jag kanske uppdaterar tråden senare

Av Oegat

Programvara som tar emot ljud från olika enheter (PC, android, iOS) och spelar upp

På temat HTPC och strömmad media så jag total nybörjare, så den här frågan har förhoppningsvis ett enkelt svar. Jag vill strömma ljud från olika enheter på nätverket, till en mottagande linuxdator som matar ut ljud till ljudanläggningen.

Bakgrund / nuläget
Min ljudanläggning har en förstärkare med inbyggd USB-DAC. Den matas med USB från en äldre laptop som kör Linux, och som alltså agerar media-PC. Hittills har vi mest lyssnat på musik från ett mediaarkiv på hemmaservern, dvs. spelat upp filerna direkt på media-PCn. Den biten fungerar fint.

Problemet
Men, nu vill frun kunna enkelt spela upp musik från youtube eller spotify via mobil och ut på anläggningen, och jag skulle också se fördelar med att kunna spela upp saker lokalt på mobil eller andra datorer (än media-PCn) och få ut ljudet till anläggningen. Utan att flytta sladdar.

Antagen lösning
Jag vill alltså ha ett sätt att skicka och ta emot färdiga ljudströmmar mellan enheter på lokala nätverket. Det känns som att detta borde vara ett ganska generiskt problem som många har löst - men när jag försöker söka på det hittar jag bara angränsande problem och lösningar.

Saker som inte löser problemet, i vart fall inte bra nog (såvitt jag kan se):

  • Plex trodde jag initialt kunde vara det jag behövde, men det verkar mest handla om det omvända, att en server ska strömma media ut till olika enheter på nätverket

  • Många sökträffar handlar om att para mobiltelefon och dator med bluetooth och spela upp den vägen, men att upprätta separata point-to-pointförbindelser mellan enheter som redan finns på samma lokala nätverk verkar onödigt och bakvänt. Alla enheter jag vill koppla ihop har dessutom inte bluetooth.

  • Köra källprogrammen (spotify, webläsare) lokalt på media-PCn fungerar, så har vi gjort hittills men det har visat sig för klumpigt (för allt utom musikfilarkivet)

Jag föreställer mig ett system där varje enhet (som vi kan kalla klient) ska kunna strömma till någon form av serverprogramvara som körs på media-PCn, som i sin tur skickar ut strömmen till ljudanläggningen. Det är en stor bonus om servermjukvaran kan mixa ihop strömmarna, men är helt ok om bara en (klient)enhet i taget kan skicka ljud. Finns det jag efterfrågar?

Av Oegat

Vad betyder detta för GDPR? Kommer företag och myndigheter i EU att få lagra EU-medborgares persondata i USA också?

I så fall borde det få konsekvenser för t.ex. detta, och mycket annat.

Av Oegat
Citat:

Intressant är att Rocket X5 från specifikationer att döma är utrustad med samma Phison-märkta kontrollerkrets som alla andra hittills lanserade PCI Express 5.0-baserade SSD-enheter. För majoriteten toppar läs- och skrivhastigheter runt 10 000 MB/s och exakt vad som möjliggör för Sabrent att pressa ytterligare lite prestanda ur sina enheter framgår inte

Gissningsvis har de bara kunnat lägga till en ny nivå av parallellism, så att de kan jobba mot fler minnesceller parallellt. Evt. med en större intern blockstorlek (vilket borde skada ffa. mindre skrivningar, något som kan testas empiriskt!). Nu ligger de nära teoretiska max för en PCIe x4-länk för motsvarande PCIe-generation (gen5), det är ju där varje ny NVMe-generation till slut hamnar.

Av Oegat
Skrivet av snajk:

Denna produktkategori har vad jag förstår olika namn i olika delar av landet. Munk, gräddbulle (trots ingen grädde), skumboll och liknande. Här på västkusten är munk vanligt (enligt wikipedia i alla fall), men munk är ju också eller på andra ställen ett friterat bakverk (också donut eller dough-nut), ofta med hål i mitten men också utan hål med fyllning. Namnet kommer, enligt samma wiki-sida, från en munks ring-frisyr.

Att den kunde kallas munk hade jag aldrig heller hört talas om!

Jag tycker i vart fall att namnet "gräddbulle" är en helt egen nivå av fel, värt ett alldeles eget gubbgnäll. Det är inte en bulle och den innehåller ingen grädde. Vafan. Lika dumt som Amerikansk "fotboll" (sporten där man använder händerna för att flytta något som inte är en boll).

Av Oegat
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

De två mest renhåriga sätten är väl kanske att a) registrera sig för Ubuntu Pro (behöver inte kosta pengar om du inte har för många maskiner) eller b) byta till ett annat system, som Debian (om du vill hålla dig i samma familj) eller Fedora (om du vill ha liknande uppdateringstakt utan att tumma på stabiliteten).

Annars kanske detta kan vara början till ett svar: https://askubuntu.com/questions/1434512/how-to-get-rid-of-ubu...

Vänta, varför skulle det inte vara renhårigt att modifiera filen som aktiverar reklamen, t.ex. enligt din länk? Finns inget som förhindrar det i Canonicals licenser eller policy (och det vore ett radikalt brott mot Linux-världens etiska normer om det var så att slutanvändaren inte fick modifiera sitt system).

https://ubuntu.com/legal/intellectual-property-policy

Det enda man inte får göra är visst att (utan lov) distribuera modifierade versioner under namnet Ubuntu, något som verkar handla om varumärkesskydd i första hand.

Av Oegat
Skrivet av pine-orange:

Han som är ansvarig sa följande:
källa

Det är ju inte officiell policy, det är för tidigt för det men det visar i alla fall i vilken riktning de tänker gå.

Aha, ja då blir det nog inte mycket till en Twitter-utmanare ändå. Politik har alltid haft en självklar plats på både "gamla" och "nya" Twitter (även om det korta tweet-formatet lämnar övrigt att önska för just den typen av diskussion).

Av Oegat
Skrivet av pine-orange:

De har sagt att politik inte hör hemma där. Lite som på SweC

Är det officiell policy? Politik har väl alltid kunnat diskuteras på twitter, så om planen för Metas version är att hålla detta borta så blir det svårt att kalla den en twitterutmanare.

Av Oegat
Skrivet av Masen666:

Va, faan! Frugan ska åka på dagskryssning imorgon med Viking och jag tänkte att hon kunde få köpa en Ardbeg 10 till mig då.
DEN ÄR DYRARE PER CENTILITER PÅ BÅTEN ÄN PÅ SYSTEMET.😳🤬🤬🤬🤬🤬
VART ÄR VÄRLDEN PÅ VÄG?????

Som jag förstått det är alkoholskatten inte på retail-priset, så dyrare drickor blir inte lika påverkade. Samt att systemet har hyfsade mängdrabatter på sina inköp.

Av Oegat

Hoppas få se lite bättre modeller av CIMs beteenden. Kunde bli lite störd i ettan av invånarna vars enda fritidsintresse är shopping, och turister som reser till ens stad för att enbart besöka "park with trees" (generisk park) och resa hem. Hade hellre sett att invånarna hängde i lokala parken och turisterna dras till de större attraktionerna i första hand, samt besökte flera attraktioner.

Sen det faktum att enda sättet att besöka ett sjukhus i ettan är att bli hämtad dit i ambulans (meningslöst att bygga sjukhus nära kollektivtrafik annat än för syns skull).

Vi har också den lite mer exotiska mekanismen att när en kyrkogård blir full i CS1, så åker begravningsbyrån dit och gräver upp likdelarna, och kör dem till krematoriet i likbilen. Samma mekanism som användes för landfills vs. sopkraftverk, som de antagligen bara copy-pastat

Av Oegat

Tänker de sig att moderkortet ska separera grafik och lagring (= bifurcation i UEFI) eller ska grafikkortet komma med PLX-chip (och i princip presentera sig som ett slags chipset)? Det blir ju lite olika lösning beroende på vad man väljer.

Skrivet av Ozzed:

Oavsett vad man använder sin GPU till så är det väl rätt självklart att man inte vill ha medvetet stympade produkter?

Grejen är att för majoriteten av grafikkorten som säljs, även till gamers, så kommer resten av kortet att vara flaskhalsen även vid halverad bandbredd mot en x16-länk av samma generation. Den största fördelen med överdimensionerad bussbredd för kort i mellanskiktet är att kortet kan få fullgod prestanda även på äldre moderkort som ligger 1-2 PCIe-generationer bakom (varje generation hittills har dubblat bandbredden vid samma antal linor).

Frågan borde snarare vara varför kort som har (och klarar sig på) en x8 eller x4-länk ändå har en fullängds plastskena under kortet. Ett skäl kan vara strukturell stabilitet, konsumentchassin saknar stabiliseringsskenor, så kortplatsen behövs för att orka bära upp kort med feta kylare i tower-chassin. PCIe-platsen har med tiden kommit att bli en fysisk hållare, med metallförstärkningar mm.

PCIe ligger en bra bit före grafikkortsutvecklingen i relativ prestanda, så har det varit sen generation 1. Det är idag nog bara för NVMe som bussen normalt utgör en flaskhals.

Av Oegat
Skrivet av pahi78:

Ok, tack. Siffrorna ser lite mer realistiska ut nu.
Klar försämring med juni 2023-uppdateringen.

Samsung 980Pro 2TB före juni 2023-uppdatering:
<Uppladdad bildlänk>
Samsung 980Pro 2TB efter juni 2023-uppdatering:
<Uppladdad bildlänk>

Tack, där har vi ytterligare evidens för försämring vid stora ködjup (QN där N > 1) och stora skrivningar (>= 128k), åtminstone om det bara är en tråd som skriver (T1).

Q1T1 = 1 operation (läs eller skriv) i taget från 1 tråd
Q8T8 = 8 operationer i taget från 8 trådar
Q128T1 = 128 operationer i taget från 1 tråd
...

(Ködjup = antal parallella operationer som varje tråd begär)

I teorin ska ett ködjup > 1 aldrig vara sämre än ködjup = 1 på en SSD, men det är det på Win11 efter uppdateringen enligt ditt tidigare test. Det verkar vara någonting i kärnans IO-köhantering som blivit knas. Många vanliga Windowsoperationer har dock ködjup = 1, t.ex. om man kopierar en fil i Explorer. Så i många fall gör det ingen praktisk skillnad.

En annan möjlighet är att problemet gäller parallella operationer generellt. Fler parallella trådar förväntas också öka läs- och skrivprestanda jämfört med färre trådar. Det hade iofs varit intressant att se resultaten förSEQ1M Q1T8 vs Q1T1 - men bara om du ids. Ctrl-Q ger ett fönster med inställningar för testerna, där du kan ändra ködjup och antal trådar. Om Q1T8 ger sämre prestanda än Q1T1 efter uppdateringen, då är problemet inte begränsat till köhanteringen utan till parallella stora skrivningar generellt.

Men kolla såklart bara om du ids och är nyfiken, det ger inga omedelbara workarounds utan bara en inringning av problemet

Av Oegat
Skrivet av pahi78:

Före juni 2023-uppdatering:
<Uppladdad bildlänk>
Efter juni 2023-uppdatering:
<Uppladdad bildlänk>

Något sämre sekventiell skrivprestanda med Q8T1 efter uppdateringen, annars marginell skillnad.
*Edit: 980Pro 2TB

Skrivet av D.:

Frågan här är ju vad, mer exakt, som de ändrat. Om det går att lösa/ändra någonstans djupare in i registret el energischemat, el om det är något hårdkodat. För en del av förändringarna de gör kan ibland återställas så.

Är också nyfiken, går kanske att gissa från testresultat något om orsakerna. Att döma av de enda "före vs. efter"-resultat vi sett i tråden, från @pahi78 (följ länken till första citerade inlägget för siffrorna), så kan det i vart fall bli en försämring vid större ködjup (Q8 vs Q1) vid 1M-skrivningar, men inte uppenbart vid 4k-skrivningar.

Av Oegat
Skrivet av Hakinger:

Ja, det går även att se i IOS. Jag ser att jag identifierade mig mot "Walley" som är Collector Bank och den som bedragaren använde. Där står det som sagt "identifierng" inte "underskrift" som det gör när man använder Swish eller godkänner en betalning på internetbanken.

Skrivet av Hakinger:

Vet inte riktigt hur det fungerar, men det godkännande jag gav gällde väl bara köpet hos Miinto? Det godkännandet kan väl inte användas igen, logiskt sett kan jag tycka.

Vet inte hur Walley funkar, men eftersom det var en identifiering, och inte ett godkännande av köp, så är det tänkbart att det räcker med att göra en gång. De kanske använde din identifiering till att regga något slags konto, från vilket flera kreditköp kan göras utan vidare signering. Men har du meddelat Collector/Walley så har du väl gjort det du förväntas göra.

Skrivet av Pelegrino:

Otroligt viktigt att man läser vad man skriver under. Vill inte victim blamea men detta skulle stoppa dem direkt.

Skrivet av HoboCop:

Det står också om man ska överföra pengar eller identifiera sig. Jag utgår från att man tittar på vad man godkänner i bankid appen

Skrivet av dlq84:

Antagligen är det så att TS inte läste ordentligt vad han skrev under. Läxan här är att läsa namnet och innehållet du signerar.

Det är dock lätt för bedragaren att säga nåt i stil med "Walley är vår partner för identifiering" om offret ifrågasätter att identifieringen sker mot en annan aktör (eller i förväg, för att undvika att offret väcker frågan).

Av Oegat

Vad är det för moderkort (modellbeteckning)?

Jag har ändå svårt att se hur problemet skulle kunna orsakas av något fel på hårdvara, förutsatt att jag förstår symptomen du beskriver rätt.

Jag tror snarare att det har med skärminställningar att göra. Kanske något gör att bild matas ut på VGA oavsett om något är ikopplat (vilket iofs kan vara ett hårdvarufel, men kan också handla om inställningar eller moderkortets design), och någon inställning i xfce/xfwm gör att panels och ikoner visas per skärm. Då kanske VGA-utgången motsvarar den "primära" skärmen som är den där dina ikoner och paneler ligger.

Vad händer om du, när du har HDMI inkopplat, drar ut eller skapar en ny fil på skrivbordet? Blir den liggande där du lämnar den, eller försvinner den bara?

(jag antar att du alltid kan nå högerklick-menyn baserat på vad du skriver ovan)

Av Oegat
Skrivet av Mega-Dark:

Såg nu att inet hadde sänkt priset på WD 570 2TB 😄 Dock så såg jag att inet och WD (på deras hemsida) har precis sänkt livslängden (TBW) okså från 1200 till 900 på just denna ssd 😕. Jag har haft koll på den ett tag och bara väntat på rea. Så den har legat på 1200 bara tills nyligen.
https://www.sweclockers.com/testpilot/33304-testpilot-wd-blue...

Så innan jag nu kanske slår till på denna så undrar jag hur mycket det påverkar på livslängden och om det kanske är värt att lägga lite till för en Samsung med 1200tbw? Garantin är ju fortfarande 5år oavsett.
Den kommer att gå som sekundär för förvaring av spel och mellan förvaring av film som ska till min NAS.

Jag tror att jag mäst övertänker/är nojig bara i onödan igentligen här 😅 Men man vet ju alldrig 🤔

Du kan ju räkna som föregående skribent säger. Troligen kommer det TBW att kvitta i det stora hela.

Jag tror, att livslängd och garanti förhåller sig så att garantin gäller i 5 år under förutsättning att du inte skrivit mer än TBW. Siffran är mest till för att villkora garantin, så att man inte stoppar den i ett datacenter och skickar tillbaka den efter ett år när den skrivits sönder.

Det är oklart varför TBW sänkts, om hårdvaran bytts ut (ssd-tillverkare gör ibland sånt utan att berätta), eller om de bara skrivit ner TBW för att de upptäckt att 1200Tb var väl optimistiskt.

Av Oegat

Jag har en uppdaterad Debian med xfce4, och har inte sett något underligt, så det är nog inte någon uppdatering som ställt till det iaf.

Eftersom det blir skillnad beroende på hur du kopplar in den - kan det vara så att skrivbordets upplösning blir större än skärmen visar, så att ikoner och paneler (rektanglarna med menyer mm) hamnar utanför skärmbilden? Det skulle eventuellt kunna förklara varför det fungerar med vissa kabeltyper, för olika utgångar kan ha olika upplösning. Du kan prova ändra upplösning när du har den inkopplad på något av de sätt som krånglar, och se om problemet försvinner.