Inlägg

Inlägg som Oegat har skrivit i forumet
Av Oegat

Vad gör dina VMar? Hur mycket de sliter beror förstås på hur mycket de skriver, och om de skriver synkront eller asynkront (synkrona skrivningar innebär ca dubbelt så mkt skrivet, för då skrivs de först till poolens ZIL-area och därefter en gång till). Jag har som sagt kört Windows10-VMar på kosumentdisk (zfs, samsung 860evo ensam i en vdev, ashift=12) utan att TBW dragit iväg.

Ett alternativ om du vill slippa oroa dig för skrivtåligheten är att försöka köpa begagnade enterprise-ssd:er, det kan bli rätt billigt om man har tur. I min TrueNAS-maskin kör jag VMar från en zfs-mirror av 2 st Crucial Micron 5200 pro 960Gb, som jag fick för 700kr/styck begagnade för ett år sen. Köpte dem med > 98% kvar av en TBW på 8700Tb, så jag ligger inte sömnlös över skrivningarna

Här är några variabler att hålla koll på för att hålla livstiden på ssd:er uppe med zfs:

  • Undvik raidz{1,2,...}, använd mirrors

  • 4x ssd slits ju hälften så mkt som 2x ssd (om du kör dem som 2st alt 1st mirror vdev), allt annat hållet lika EDIT: I praktiken blir det ingen skillnad vid samma totala kapacitet - eftersom ssd:ers skrivtålighet skalar med storleken. En 2Tb ssd har i regel dubbla TBW-värdet mot 1Tb av samma modell, så 2x2 1Tb ssder har samma totala TBW som 1x2 2Tb ssd:er, vid samma användbara utrymme (2Tb). 2x2 ger bättre prestanda, dock.

  • Om du är säker på att ssd:n har intern blockstorlek på 4k: ashift=12, i annat fall ashift=13 (motsv. 8k blockstorlek)

Eftersom du nämnde Proxmox i ditt första inlägg antar jag att du kommer att fortsätta köra det på nya servern. Då kommer varje virtuell disk till en VM som default att bli en zvol, och då är det variabeln volblocksize du ska hålla reda på.

  • För hög volblocksize -> små skrivningar leder till write amplification

  • För låg volblocksize -> ZFS inbyggda komprimering blir mindre effektiv

  • Håller du volblocksize i spannet 16k-64k vid ashift=12, eller 32k-64k vid ashift=13, så borde du inte hamna alltför fel

Rekommendationerna för volblocksize brukar ligga runt 16-32k, fast när jag har kört syntetiska tester själv (och bevakat hur mycket som skrivits enligt diskens smart-värden) så har 64k fungerat helt ok också. I de flesta fall som spelar roll så kommer fler chunks av data att skrivas samtidigt, och ZFS är bra på att aggregera flera små skrivningar till större.

Slutligen:

Skrivet av DoDaN:

Ska man splittra upp dessa på olika SSD men ett annat filsystem än ZFS? Så att man får så lika belastning som möjligt?

Om möjligt, inte hittats hur, få till dom som en mirror utan ZFS?

Detta ska gå fint, i Linux (och därmed Proxmox) heter verktyget för detta mdadm. Men jag rekommenderar nog ändå ZFS.

Av Oegat

Jag har aldrig försökt åstadkomma just detta, så jag vet inte svaret. Men Qemu/KVM har ju något som heter "live migration", och lösningen på ditt problem torde vara en delmängd av den lösningen. Så det kan vara ett ställe att börja sökningen på.

Berätta gärna sen om du löste det och isf hur!

ps. Använder du libvirt?
https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterpr...

Av Oegat
Skrivet av SAFA:

Kan du visa var "farten" i en motorcykel sitter?

Skrivet av Necrophor:

Nu är det så att det inte finns någon "fart" i en motorcykel.

Skrivet av SAFA:

Tyvärr räcker det inte med motorn. Ta bort hjulen så blir det ingen "fart". Ta bort bensintanken, kedjan osv. samma sak...
Du behöver helheten. Är nog samma med "själen" om den finns.

Ta bort vägen så blir det inte heller någon fart.

Det där var en bra liknelse. Nu kan ju "själen" betyda lite vad som helst, men om vi talar om människans "själsfunktioner" eller det som på engelska kallas "mind" så blir det mer konkret. En populär slogan inom kognitions- och neurovetenskap, som jag tror först formulerades av AI-nestorn Marvin Minsky, är "the mind is what the brain does". Dvs det vi talar om är ett verb, inte ett substantiv (och därmed inget som sitter på en specifik plats).

Motorcykel/fart-metaforen fungerar i samma anda, men jag tycker den är mer spot on - farten är inte (ens) det som motorcykeln gör, utan något som uppstår i interaktionen med omgivningen när motorcykeln gör det den gör. Jag tror också att det är likadant med "mind", intelligens, medvetande etc. i förhållande till individen som antas besitta dessa. En egenskap hos ett system som inte bara innehåller den varelse som vi kallar intelligent eller medveten, utan också väsentliga delar av dess omgivning. Detta är att gå längre än Minskys slogan. Det är också en del av varför jag tror att "mind" inte är någon algoritm, och att AGI är betydligt längre bort än en del hoppas/befarar.

--

Kom att tänka på en kul grej om "själen". Det som folk reagerar på när den kommer på tal är väl dess religiösa baggage i form av ideer om odödlighet och att den kan överleva kroppen efter döden. Men precis detta är något som en del av silicon-valley-eliten menar att AI-forskningen ska göra möjligt. Det finns de som har väldigt konkreta drömmar om att kunna "läsa av" sitt medvetande med framtida teknik och ladda upp det (medvetandet) i molnet, och på så vis få evigt liv i en datorsimulering efter att kroppen gjort sitt. Har dessa drömmare rätt, så kommer "själen" att få en mycket mer konkret betydelse i AI-sammanhang. (Jag tror alltså att de har fel).

Av Oegat

Som generell princip 2023 så är Luftflöde >> Ljuddämpning för luftkylda maskiner.

(möjligen att vattenkylning ändrar på det, förutsatt tillräckligt smart placering av radiator - men har ingen erfarenhet där)

I princip omöjligt att få en luftkyld kontors- eller speldator tystare med ljuddämpning idag, minsta rpm fläktarna måste upp (för att kompensera bortfallet i luftflöde) äter upp hela vinsten från ljuddämpningen. Detta kommer från en som förr brukade bygga egna datorchassin i MDF med 1-2cm skumgummimatta och 180 graders vinklade fläktkanaler...

Kör själv ett Torrent Compact idag. Torrent-modellerna har nog bäst kyleffekt per dB idag.

Av Oegat
Citat:

Efter demonstrationen, som tydligt visade att servrarna inte innehåller några kunduppgifter, och ett samtal med åklagare valde polisen att inte beslagta något.

De verkar ha lärt sig en del på tiden som gått sedan raiden mot Pirate Bay 2006, där vi såg bilder på poliser som bar iväg CRT-skärmar

Av Oegat
Skrivet av Oegat:

Det kan mycket väl visa sig i framtiden att artificiellt medvetande baserad på datorteknik var ett dött sidospår, och att vägarna "framåt" (om artificiellt medvetande alls är önskvärt) visar sig vara helt andra.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det är ju helt klart min misstanke. Experimenten med C.elegans visar att beteende är något som uppstår redan i ett mycket ”enkelt” nervsystem som interagerar med sin omvärld, och kommunicerar internt. Jag tror medvetande ”bara” är en konsekvens av ett mer komplext system där nervsystemet har kommit förbi en punkt där det i större utsträckning observerar och reagerar på sig självt och sina egna interaktioner, för att uttrycka det lite förenklat.

Jag tror du har rätt, och i vilket fall så är nog "ännu mer beräkningskapacitet" inte vad som saknas. Men det finns ett par "nivåer" av hypotesen att datorspåret är ett sidospår - den starka versionen är att beräkning inte har något med medvetande att göra. Plattmaskexemplet funkar också med en svagare version, där beräkning är nödvändigt för att tolka viss information, men att det inte räcker. Den svaga versionen är intressant eftersom den är kompatibel med framsteg inom artificiellt medvetande i närtid. En plattmask är ju dock inte medveten enligt vad vi människor normalt föreställer oss (kanske felaktigt?). Men experiment med lärande robotar bygger ju på liknande principer, att hela maskinen räknas och att den ska upptäcka sin värld och sina egna förmågor själv. Ett forskningsfält som varit igång i många årtionden i bland annat Lund.

En tanke är att mänskligt medvetande är avhängigt en social kontext, att det finns andra medvetna personer som man kan relatera till och jämföra sig med. Samt också det du först nämnde (som jag läser ditt inlägg #19978181), att andras förväntade reaktioner är centralt i att ha någon form av moral. Kanske lär vi oss självmedvetande som små barn av att andra är medvetna om oss, och agerar därefter.

Detta kan ställas mot idén om singularitet eller en Skynet, som först med sin enorma beräkningskapacitet "räknar ut" hur den ska knäcka medvetandekoden, och därefter använder resten av den att "förverkliga sig själv" på mänsklighetens bekostnad. Fungerar det som jag spekulerar så verkar Skynet än mer orimligt

De etiska dilemman som medvetna maskiner skulle föra med sig skulle handla mer om hur vi behandlar dem, än om hur de behandlar oss.

Av Oegat
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

[...]
När jag satt och skrev detta fick jag en tanke som möjligen kan leda någon vart:
Jag tror sättet man uppnår intelligens på, är när man kommer på och kan iterera över ett sätt att inte bara ”belöna” med poäng, utan rent evolutionistiskt bestraffa felaktiga svar med något som har verkliga konsekvenser för modellen.

Vår känsla för ansvar är resultatet av miljarder år där misstag ledde till döden, och miljoner år av växande insikt att vårt misstag kostat en flockmedlem livet. Den känslan har vi kapat och ger ett annat syfte när vi lär oss av våra misstag: vi skriver en programsnutt med ett säkerhetshål, vi får det påtalat för oss, och vi skäms och lär oss vad vi gjorde för fel och gör sedan inte om det. En statistikmotor liknar mer den där psykopatkollegan som aldrig ser sig ha gjort något fel om koden de stulit från StackOverflow motsvarar specen de fått från projektledaren. 😆

Där tror jag du är något på spåren. Det du beskriver är också en trolig funktion (men knappast den enda) hos mänskligt självmedvetande, som gör det möjligt att inte bara planera för framtiden, utan värdera nutida beslut baserat på hur man skulle känna i en möjlig men ännu icke existerande framtid. För att kunna göra det behöver man en modell av sig själv, förstå att föreställda konsekvenser i modellen kan bli verkliga konsekvenser i framtiden, och förmågan att känslomässigt värdera dessa konsekvenser. För att återknyta till ditt exempel: tanken på vad som händer senare, om jag nu lämnar kvar säkerhetshålet som jag just upptäckt i koden.

Medvetande förstått på så vis kan man tycka vore en smal sak att implementera i ett datorprogram eller i vart fall en robot - det borde räcka med någon datastruktur som representerar den egna individen och dess egenskaper, samt en lista kriterier för vad som är bra och dåliga konsekvenser (likt någon i tråden påpekade). Men detta torde ha prövats redan. Möjligen är förmågan att koppla konsekvenserna till den egna individen en viktig del av det som saknas - kanske måste konsekvenserna upplevas, inte bara modelleras.

En måhända intressant parallell är människor med medelsvåra till svåra pannlobsskador, varav många utmärker sig genom att de konsekvent tar dåliga beslut som skapar problem för dem själva (och andra). Dessa personer är förvisso självmedvetna i de flesta avseenden, och många kan logiskt föreställa sig framtida konsekvenser av olika handlingar om man frågar dem. Men de verkar ha svårt att känslomässigt värdera konsekvenserna, vilket leder till dåliga beslut. (Detta är löst baserat på neurologen Antonio Damasios forskning, han skrev en bok om känslornas roll för beslutsfattande på 90-talet, "Descartes misstag" hette den på svenska. Jag har inte följt den här forskningen särskilt noga på senare tid).

Under mitt antagande att ansvarstagande kräver självmedvetande: Det är intressant att det som du pekar ut som en möjlig väg för att få en framtida AI att kunna ta ansvar, och därmed vara mänskligheten till mycket mer hjälp än tidigare, är i så fall precis det som skrämmer de som oroar sig för en framtida "singularitet" a la Skynet.

--

Det skall trots ovanstående sägas att jag är skeptisk till att programvara kan bli medveten. Jag tror absolut att artificiellt medvetande är möjligt (människor består inte av unik materia på något sätt), men jag är långt ifrån övertygad om att medvetande är ett beräkningsproblem. Det kan mycket väl visa sig i framtiden att artificiellt medvetande baserad på datorteknik var ett dött sidospår, och att vägarna "framåt" (om artificiellt medvetande alls är önskvärt) visar sig vara helt andra.

Av Oegat

Kryptos fall var väl ett orosmoment för aktieägarna. Nu ser aktien ut att återhämta sig, så man vill nog attribuera det till AI och samtidigt kommunicera att den här gången är det minsann inte bara en hype.

Nvidias aktiekurs (se de senaste 2 åren)

Av Oegat
Skrivet av serafim:

Betyder det att de kan komma när som helst under lördagen eller söndagen?

Hur gick det med ditt paket? Fick lapp i brevlådan? Hur kom du att till slut få paketet?

Med UPS finns trots allt deras "service points" lite här och där men med FedEx finns bara ett kontor i Upplands Väsby och ett på Arlanda (i Stockholmstrakten) och då har jag ingen möjlighet att hämta ut paketet. Jag har goda orsaker att beställa hemleverans, har svårt med rörelseförmåga och balans (går inte så bra och vinglar även om det blivit bättre med läkarhjälp). Skulle det gå att få paketet till mitt vanliga paketutlämningsställe så funkar det eftersom det är 200m bort i den lokala butiken men enligt FedEx hemsida kunde jag läsa ut att det i mitt område var bara de två jag nämnde ovan. Om man nu kan lita på det som står på hemsidan med tanke på att ingenting fungerade när jag försökte använda den.

Aha, ja jag tror inte de delar ut på helger så då kan du nog räkna med det på måndag ändå - om jag gissar rätt att de ger ett bortre datum. Min erfarenhet är några år gammal, och att det var extremt svårt att få ur kundtjänsten någon realistisk dag, de sa bara den dag som var bortre gräns. Detta var vad som hände:

Jag fick en leveransbekräftelse med ett leveransdatum långt bort, typ en månad fram. Ok, tänkte jag, då ser jag till att inte ha möten den dagen så jag kan jobba hemma. Inga problem med så lång framförhållning (beställningen var från Indien vill jag minnas). Veckan efter kommer jag hem från jobbet och har en passiv aggressiv lapp i brevlådan. Det stod nog faktiskt att de skulle försöka igen under de 2-3 närmaste dagarna mellan 8-17, men jag hade fullt på jobb dessa dagar. Jag fick den på något vis, minns inte om jag lyckades avboka så att jag kunde jobba hemma eller hur jag gjorde. Evt. skrev jag någon form av fullmakt efter diskussion med kundtjänsten, så att de kunde lämna när jag inte var hemma (lugnt område med loftgång).

En annan gång när jag såg ett leveransdatum långt fram med FedEx så ringde jag, vis av erfarenhet, och frågade om en realistisk prognos och inte bara ett bortre datum. Hon sa att hon bara hade det bortre datumet att delge. Så - jag vet inte om det är så att de är rädda för stämningar, policy, eller om personen bara inte hade koll. Amerikansk stämningsrädsla var min gubbgnälliga tolkning, men jag törs inte lova att det var orsaken

Andra gången kom varan också mycket tidigare än det bortre datumet. Jag minns inte hur mkt tidigare och om jag var hemma eller löste det med fullmakt. Jag vet att jag gett fullmakt till FedEx minst en gång, och det har fungerat (men det kan bero på lokala fraktfirmor också).

Av Oegat
Skrivet av serafim:

Nytt hatobjekt: FedEx!
Skulle få en leverans innan 12 idag (2023-03-24). Efter en massa underliga meddelanden med instruktioner om hur jag ska ändra dag och tid för leverans får jag ett "tracking number". Det leder till en hemsida där ingenting fungerar, allt är kaos. Kl 12 passerar och jag ringer deras kundtjänst och "servas" av en chatbot som går i en oändlig slinga med meddelanden om att jag måste ange kundnummer, leveransID eller "tracking number" men man hinner inte innan nya meddelanden kommer i rask takt. Lyckas till slut få in mitt "tracking number" och får då meddelandet att varorna kommer innan 18.00 idag. Lägger på och se, på min dator har det kommit ett meddelande att varorna är försenade och man vet inte när de kommer. Mens jag sitter och grämer mig över att ha hamnat i händerna på något som just nu verkar värre än UPS kommer ett nytt meddelande som säger att varorna kommer innan 12 den 27:e mars.

När ni alla klagade på UPS i tråden tidigare så tänkte jag att, ja, det där är ju precis min erfarenhet med FedEx. UPS har oftast fungerat för mig faktiskt. Men grundproblemet är ju:

Citat:

När ska amerikanska företag lära sig att Europa inte är USA?

Amerikanska transportfirmor förutsätter att alla avsändare och mottagare antingen är hemmafruar, har hemmafruar, eller är företag med någon anställd för en spottstyver som ändå aldrig har råd att vara sjukledig, så att det alltid finns någon på plats.

Innan 12 den 27:e mars ska förmodligen inte tolkas som att de kommer under den dagen men före kl 12, utan att de kan komma när som helst fram till den dagen och tiden. Är du inte hemma och tar emot kommer det att finnas en passivt aggressiv lapp i din brevlåda om att de kommer att försöka igen. Någon gång.

Av Oegat
Skrivet av lasseedsvik:

Jag gillar inte Bourbon eller whiskys som har legat och latat sig i amerikanska/kanadensiska fat så genom åren har jag fått lite kräkfeelings för sån whisky... Kanske för att jag druckit mig trött på The Ileach. Som också är prisvärd om man står ut med lite farfars rök i hans mockasiner doppade i sprit.

Min första tanke när jag såg rubriken var att tipsa om The Ileach, men den verkar du ju färdig med. Men amerikanska fat har den väl knappast legat på? Till de som inte testat är den annars ett bra tips, en s.k. "mystery malt" som vad jag vet bara säljs på svenska marknaden. 6-årig single malt, 324kr på bolaget, och alltså bara där. Fördelen med monopol, de kan få hela varumärken skapade för sig.

Citat:

Om producenten
Ileach tillverkas hos ett destilleri på ön Islay och buteljeras av The Highlands & Islands Scotch Whisky Company. Ileach är gaeliska och betyder "mannen från Islay".

Mystery malt betyder alltså att det är hemligt vilket destilleri som tillverkar den. Internet verkar gissa sig till att den kommer från Lagavulin, och det tycker jag är rimligt - den har tjäran som man hittar i 10+-åriga Lagavulin men inte röken. Antagligen görs den av andrasorterade fat som dömts ut efter 6 år. Det händer att jag tar med en flaska ut ur Sverige för att ge bort.

Av Oegat

Spel? Testa se om filmerna ni gillade när ni var ≤ 15 år...

Av Oegat

Jag har ett inverterat Silent Base 802, och kan lägga till något om den processen. Det var inga större problem att invertera efter vad jag minns (detta var under våren 2021). Men lite pillgöra var det och jag behövde ta lös IO-panelen i toppen för att dra om kablarna till den sida som nu skulle bli "baksida". Här är en suddig bild på resultatet med en del komponenter monterade:

Mitt chassi är modellen med sidopanel i plåt. Ett par av fläktarna är köpta i efterhand.

I min mening ett utmärkt chassi, jag hade egentligen bara två problem som båda hänger samman med byggkvalitet (som generellt dock är god).

1) Ena sidopanelen "kärvar" lite ibland för mig, när man ska sätta den på plats. Det är något i låsningsmekanismen som är lite off, men det händer bara ibland. Möjligen har det att göra med inverteringen, kanske blev något lite snett någonstans när jag vände på allt. Eller så är det ett fabrikationsfel, det var då inget jag brydde mig om att reklamera.

2) Under "PSU shroud" sitter två 3.5"-platser i en liten bur som kan tas lös. Det händer att mekaniska diskar i den fortplantar vibrationer till plåten på baksidan (som är plåt oavsett man har fönstervarianten eller inte). Detta är också tillfälligt, när det hänt har jag kunnat åtgärda det genom att ta lös plåten, peta lite på diskarna, och sätta tillbaka den. Det ska sägas att det var Seagate Exos 7200rpm-diskar, så de är inte de mest tystgående från början.

I övrigt har jag bara bra intryck av det. I slutändan övergav jag det för ett Fractal Torrent Compact, och skälet till det var inte så mycket chassits "fel" som en fråga om designval och användarfall. BeQuiet (likt de flesta tillverkare) har priorierat fläktar som går extremt tysta men inte har så högt statiskt tryck, och mitt moderkort är ett serverkort från Supermicro (H12SSL-I) som är designat för chassin med betydligt mer luftflöde. När jag bytte från en 125w EPYC till en med TDP på 200w så blev den pyttelilla VRM-kylflänsen lite för varm för min smak. Torrent Compact löste det problemet, och hade inte heller lika mycket överflödig volym för mina komponenter. Ett mer "normalt" moderkort hade haft bättre VRM-kylning från början, då hade mitt problem inte uppstått.

Av Oegat
Skrivet av Lordsqueak:

Det vore intressant att veta hur länge enheten kan bibehålla hastigheten. I tid och/eller mängd data.
Om man vill jonglera större datamängder så är det ju ganska intressant att veta om den går ner till 120MB/s efter ett tag. Överlag så verkar det ju vara en nackdel med dessa enheter som det inte talas om så mycket.

+1
Detta vore perfekt om Swec kunde ha med i sin NVMe-testsvit, det är en sådan variabel som aldrig specas av tillverkarna utan något man måste testa sig fram till. T.ex. genom att skriva hela disken full och plotta hur överföringshastigheten utvecklas över tid.

Av Oegat
Skrivet av Perdonotknow:

Synd att Sweclockers inte mäter i IOPS. För det är ju det som är intressant. Inte hur Mycket MB/s man får ut av dem. För det är helt ointressant i dag med dessa hastigheter. Man behöver inte det och man märker inte det att köra med tex 7000-9000.

Skrivet av CrispVanDahl:

Min första tanke var att inkludera detta, men eftersom det inte kommunicerades några IOPS-värden från Gigabyte som jag kunde använda som referens så mätte jag inte IOPS. I efterhand så insåg jag att det var ett misstag att inte ta med det, tyvärr kunde jag inte lägga till detta då enheten behövde skickas tillbaka efter ett par dagar.

Får ta det som lärdom till nästa test.

Skrivet av Perdonotknow:

Igen fara. Men IOPS ska man ta med i alla tester man gör. Sen jag som inte direkt testar med de programmen du använde. Är det då värre. Jag gillar köra ATTODiskBenchmark och då sparar resultat för skoj skull. Så för min del skulle det vara kul att se resultat från det programmet och då IOPS med där.

IOPS ska man inte direkt kolla på från tillverkarna. För de är alltid så bra. Allt hänger på vilket moderkort och CPU med. Så det är svårt. Men man kan en då få en uppfattning.

IOPS är lätt att räkna ut dock så länge man vet överföringshastigheten och blockstorleken som testats (t.ex. för CrystalDiskMark).

IOPS = överförd data per sekund / testad blockstorlek

Men dessa tester var som sagt inte optimerade för att testa IOPS. Vill man maximera test av IOPS så är mindre blockstorlek och fler trådar samt större ködjup att föredra (men även med för litet ködjup kan sekventiell överföring bli lidande). Det ser ut som att Kingston har den vassare kontrollern i testet vad gäller IOPS, att döma av att den vinner kategorin "Slumpmässiga läsningar och skrivningar, Q32T1, 4Kb".

Av Oegat
Skrivet av pine-orange:

Jag hittade det via länken i artikeln, jag tycker artikeln borde förtydligas så folk inte tror att det är det enda alternativet...

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_2...

Tack, ja det borde definitivt framgå i artikeln, @Redaktionen.

Nu beskrivs det som att digitalt körkort är hela nyheten, och tillsammans med:

Citat:

Även för poliser kan digitalt körkort underlätta. Fysiska körkort från andra länder orsakar ibland svårigheter med att säkerställa rätt identitet, vilket kan leda till brott inte kan klaras upp på rätt sätt. Under 2019 var det närmare 40 procent av trafikbrotten över landsgränser som inte klarades upp, till följd av att den skyldige inte kunde identifieras eller att boten inte betalades.

Så får man lätt intrycket att digitalt körkort skulle bli den enda och obligatoriska metoden för att identifiera sig som förare (det skulle inte ha den funktionen som påstås om det inte var obligatoriskt).

Edit: eller så här, det skulle kunna ha fördelar på så vis att många skulle ha valt digitalt körkort redan, och de flesta planerar trots allt inte att smita från trafikböter när de är utomlands. Men artikeln signalerar ändå att det blir "svårare att undvika böter" och liknande formuleringar. Att i artikeln nämna att digitalt körkort inte blir obligatoriskt skulle avvärja många missförstånd.

Av Oegat
Citat:

The Directive sets out the minimum requirements to enable interoperability between such digital driving licences throughout the EU, but these will be further defined later. After an adjustment period, the digital driving licence will be issued by default, but drivers will also be able to hold a physical driving licence, or both.

@pine-orange, var hittade du detta? Det verkar inte vara med i artikeln som Swec länkade, därför undrar jag.

Om det blir som du citerar (vilket också vore rimligt) så verkar det vara två processer här, en som avser införandet av digitala körkort som alternativ parallelt med fysiska, och en som rör standardisering av körkort i EU (för både fysiska och digitala).

Av Oegat
Skrivet av benonikenobi:

Jag har sett den tråden med, men om man läser lite mer kan man snabbt konstatera att det är önsketänk kopplat till att trailern verkar vara gjord i UE. Hur som helst så har Colossal Order själva gått ut med att spelmotorn är Unity, kanske som reaktion på spekulationerna om just UE, källa.

Skrivet av Xyze:

https://www.reddit.com/r/CitiesSkylines/comments/11kx66l/co_o...

Från Colossal orders officiella twitter säger dom att det är Unity.
Det är också Unity-erfarenhet de har utlyst när dem har sökt efter personal.

Tack för rättelsen! Då var det alltså bara en ryktessnurra som drog iväg

Av Oegat
Skrivet av benonikenobi:

Själva announcementvideon var väl gjord i UE, men som det stod i början av videon "not actual gameplay". Det är ju bekräftat att spelet görs i Unity.

?

Enligt Internet så påstås Paradox ha bekräftat på en presskonferens att det blir UE5: https://steamcommunity.com/app/949230/discussions/0/379038040...

Vad trailern är gjort i vet jag dock inte, jag tyckte själv att avstånds-dimman (eller vad de heter) påminde om CS1 dvs. Unity.

Skrivet av benonikenobi:

Att de återanvänder sina egna assets är nog inget konstigt, kanske polerar upp dem lite. Jag tänkte mer på assets som finns i Steam workshop. Det är många som lagt ner åtskilliga timmar på att skapa fantastiskt fina byggnader och annat. Hade varit kul om det gick använde dem i 2:an också

Om de gjort det tekniskt lätt för sig själva att återanvända egna assets, så borde det i kanske teorin underlätta för workshop-assets också? Hoppas också få se mycket från workshop portat till CS2!

Av Oegat
Skrivet av darrenj:

Provade verkligen alltså. Jag har haft skylines några år nu och provat en gång men alla dog av sjukdom, blev fail. Samma hänt andra gången. Gav upp typ efter 2,5 timmer.

Finns det bra guide nånstans?

Det kan hända att man får massdöd (dock inte av sjukdom) om man bygger upp för snabbt, framför allt om väldigt många flyttar in samtidigt. För då dör de också ungefär samtidigt Ett typiskt scenario är att man allokerar en väldig massa grön zon (residential) i början, med spelet på paus.

Men om det var många sjukdomsikoner innan folk dog så var det nog något annat.