Inlägg

Inlägg som Oegat har skrivit i forumet
Av Oegat

Intressant. "Not actual gameplay", men när jag ser trailern så tycker jag grafiken har "drag" som liknar CS1, utöver att det är snyggare. Hade antagit att det är renderat i samma motor som CS1, men efter att ha kollat upp så ser jag att CS1 använde Unity, och CS2 använder Unreal Engine. Jag kan inget om grafikmotorer men google verkar anse att det är en rejäl uppgradering.

(Edit: fel om Unreal Engine, det blir visst fortsatt Unity, se #19959719 samt #19960272 )

Det mest intressanta blir att se hur moddargemenskapen anpassar sig, samt hur lätt det blir för moddare att återanvända kod och koncept i CS2, etc. DLC är en sak, men bra modstöd är A och O för ett levande och långlivat spel. Jag hoppas CO/Paradox kommer att försöka fortsätta ha goda relationer med moddare.

Av Oegat

Det finns adaptrar med PLX-chip som kan förvandla färre PCIe-linor till flera till priset av reducerad hastighet, men det är en minst sagt rörig marknad som jag inte rekommenderar att man ger sig in i. Men jag undrar lite vad du vill nå för övergripande mål med din frågeställning, vad vill du åstadkomma?

Med 6 NVMe + ett 4090 så kommer processorns 24st PCIe-linor att bli en flaskhals, så du kommer att behöva kompromissa med något.

Du skriver att du är ok med lägre hastighet om du kan ha fler NVMe-enheter, men det finns få fördelar med fler långsamma enheter jämfört med färre som går i full hastighet. Grejen är at NVMe-protokollet är så effektivt, att PCIe-linorna är flaskhalsen snarare än själva NVMe-SSDn. En modern gen4 NVMe-drive maxar i stort sett sina 4st PCIe 4.0-linor på 7-komma-nånting Gb/s. Jag känner inte till något scenario där två enheter i "halv" hastighet - t.ex. gen4 x2 eller gen3 x4 - presterar bättre än en modern gen4 x4-enhet. Två, säg, gen3-enheter (ca 3500Mb/s) i raid0 kommer att ha liknande sekventiell överföringshastighet som en gen4-enhet (ca 7000Mb/s), men sämre accesstid för de flesta operationer. Så om du inte har en drös NVMe liggande redan, eller tänker skaffa de största på marknaden för att maxa lagringen, så vinner du inget på att ha fler enheter än det finns PCIe-resurser till.

Sen är det en annan sak som du behöver ha i åtanke när du funderar på sätt att koppla enheterna. Processorn har som sagt 24st PCIe-linor, 16 till PCIE1-slotten, 4 till M2_1-slotten, och de återstående 4 går direkt till X570-chipsetet. Detta innehåller i sin tur (att döma av specarna som länkats tidigare) ett PLX-chip, och det är det som gör att det kan ge ytterligare 11 PCIe-linor - 4st till M2_2-slotten, 4st till PCIE2-slotten (som alltså ser ut som en x16 men egentligen är en x4), samt tre ytterligare x1-kortplatser. Utöver det har den också USB, audio, och SATA-portar. Men allt detta samsas alltså om en ensam x4-koppling till processorn! Och som sagt, en ensam NVMe gen4-enhet klarar av att mätta hela den kopplingen vid sekventiell överföring.

Konsekvensen av detta blir att även om du kan få in flera NVMe på x4-kortplatsen på något vis, så samsas de inte bara med varann, utan också med en eventuell NVMe i M2_2-platsen. Samma sak, om du sätter ditt 4090 i x4-platsen, om du då också har en NVMe gen4 i M2_2-platsen, så har du garanterat FPS drops så fort den NVMe-enheten kliar sig på näsan. (Allt detta samsas också med ett gäng USB, evt. SATA, och ljud, men bandbredden som dessa kräver är nog försumbar i sammanhanget)

Men ovanstående matematik på plats, så kan vi börja tänka på dina möjligheter! Jag ser 2-3 scenarier:

  1. 5x NVMe, kompromiss med grafik: Du sätter 4090 i x4-slotten och lämnar M2_2 tom. Då blir grafiken det enda bandbreddskrävande som går via chipset, och du har processorns alla återstående 20 PCIe-linor lediga till NVMe. Med M2_1 samt ett Hyper M2-kort i x16-slotten (PCIE1) får du plats med 5st NVMe gen4 i full hastighet. En sjätte NVMe i M2_2 skulle sabotera grafikprestandan för mycket, det är inte värt det. Detta förutsätter att du inte använder en massa bandbredd via chipsetets USB-portar samtidigt, men saker som tangenbord, mus och ljud är så resurssnålt så det kommer inte att påverkas. (det finns också 2 USB-portar som går direkt till CPU, som skulle gå att ha till evt. mer krävande USB-prylar)

  2. 2x NVMe, "normal" grafiklösning: 4090-kortet i x16-slotten som vanligt, samt en gen4 NVMe vardera i M2_1 och M2_2. Det är det tråkiga alternativet som de flesta nog skulle ha kört. Eftersom det enda bandbreddskrävande som sitter på chipset är en ensam NVMe, så kommer den att ha väsentligen samma hastighet som den som sitter i M2_1. Detta räcker t.ex. för redundant lagring, och du kan skaffa ett par större gen4-enheter för att kompensera för antalet.

  3. (mer fishy) Som alternativ (2) fast med tre NVMe varav två går i gen3-hastighet. Det är fysiskt möjligt att få in en ytterligare NVMe i x4-slotten med någon form av riser, men den skulle alltså bråka om chipsetets bandbredd med den som sitter i M2_2. Detta kunde vara relevant om minst två av NVMe-enheterna var gen3, för två sådana skulle bandbredden räcka. Men det finns alltså ingen prestandamässig fördel med 2st gen3-enheter över 1st gen4-enhet.

Hade du förresten någon plan om hur flera NVMe skulle integreras i systemet? Någon form av raid? Berätta gärna lite mer om vad du vill åstadkomma, om inte annat för att det vore intressant att höra

Edit: Jag missade att du också har ett x4 wifi-kort. Det tar ju en del bandbredd av chipsetet också, vet inte hur mkt det påverkar.

Av Oegat

Jag har inte processorns antal linor i huvet (edit: se inlägget från @snajk ovan), men jag tror att antalet PCIe-linor blir den kritiska faktorn mer än vilka kortplatser som funkar med vad. Varje M2 kräver 4 linor för full hastighet, så 6*4 = 24 linor bara till lagringen. Då ska i regel chipset ha ytterligare 4 linor, och graffet så många som blir över.

Ang. kortplatserna så tror jag att du har nytta av denna sida, om du inte sett den redan: https://www.asus.com/us/support/FAQ/1037507/

Det som behövs för att köra mer än 1 M.2-enhet i Asus Hyper och liknande kort är att moderkortet stöder "bifurcation" för kortplatsen, och at du har nog med PCIe-linor.

Av Oegat
Skrivet av loefet:

Precis, men det skall ju vara dubbel blint, så att personen som testar inte ens skall veta om antennen är på eller inte också, och sedan skall nog gruppen av försökspersoner vara större, etc.
Görligt absolut, men tror ingen är jätteintresserad av att ställa upp samt kostnaden för att ordna ett.

Men om det ha sa stämde så kan man inte dra alla över en kant utan det kan finnas personer som genuint lider av det.
Därav min röst på att mer data behövs.

Det behöver inte vara så dyrt tänker jag, och det räcker med en försöksperson för att bevisa att fenomenet finns, om man kör experimentet tillräckligt länge och det fungerar för den personen (att visa att det inte finns är närmast omöjligt, som med alla sällsynta fenomen). Det måste naturligtvis vara en försöksperson som själv har upplevt att de känner av fälten, och är villig att vara med. De som upplever obehag av fälten är väl med rätta skeptiska till att delta, men personen som din lärare nämnde hade kanske ställt upp.

Jag tänker att personen får sitta i ett slutet rum med papper, penna och en analog klocka. Sen slår man på och av fältet med slumpvisa intervall under en timme, och personen får varje hel eller halv minut markera på pappret om de uppfattar fältet som på eller av (går att ha pauser så att det inte blir för tråkigt för försökspersonen). Fältet kan kontrolleras av en dator som tar fram en slumpserie, så behövs ingen dubbelblindning (den hade också gått att lösa genom att den som kontrollerar fältet sitter i ett annat rum - datorn och fältgeneratorn kan såklart också vara i ett annat rum). Beroende på personens träffsäkerhet (under antagandet att hen kan känna av det) kan man behöva köra olika länge.

I praktiken får man såklart testa flera personer, det kan t.ex. vara så att för varje person som kan känna av fältet så går det 5-10 som upplever det (i vardagen) enbart pga. placebo. Men jag menar att det behövs inga mängder av folk eftersom urvalet inte måste vara representativt.

Av Oegat
Skrivet av Svensktiger:

Och glöm inte "aktiva timmar" kombinerat med automatiska omstarter som fortfarande 2023 passar på att starta om oavsett vad datorn faktiskt pysslar med.

Kort sagt, ge oss ett OS som bara försöker vara ett bra OS.
Allt extra kan vi ladda ner själva.
Ett OS skall aldrig vara "upplevelsen", det är verktyget som möjliggör "upplevelsen".
En stor skillnad som MS inte verkar förstå numera.

Precis detta, upplever man ett OS så har OS:et misslyckats. Det är vad som händer när man får vänta på att ett fönster ska få innehåll för att OS swappar från disk, eller OS dödar en process för att minnet är slut. Ett OS som gör det det ska upplever man inte. Jag kan acceptera att det grafiska skal som bundlats med OS "upplevs" minimalt, men det är fortfarande så att "upplevelsen" är större (dvs sämre) när man förgäves letar efter en inställning i Windows 10+ inställningshanterare, än när man startar webläsaren från sin klistrade plats på aktivitetsfältet.

Windows (och Mac) har dessutom jobbat hårt på att etablera tankesättet att det grafiska gränssnittet är en del av OS, vilket skapat "Varannan Windows"-tesen och gör att det går att stoppa in features i uppdatering efter uppdatering flera gånger om året. Känns lite absurt när man kommer från Linux/Unix-miljöer och har kört såväl helt olika gränssnitt på samma OS, som identiska gränssnitt på olika OS.

Kort sagt, man vill ha ett operativsystem, ingen #😡@!💣\* upplevelse.

Av Oegat
Skrivet av loefet:

Kan ju nämna min lärare i kursen för "Stråling, Plasma och Antenner" på universitetet sa att han hade satt en "känslig" person i deras testlabb (sådan där skärmad låda med spikar på väggarna) med en antenn som han kunde slå på och av, och just den personen kunde med stor säkerhet markera när antennen sände eller inte.

Så väntar på mer data.

Skrivet av medbor:

Finns de resultaten nedskrivna eller så? Skulle vara intressant att veta om det till exempel mättes ljud samtidigt eller vilka frekvenser som de testade. Kan finnas andra sekundära tecken som kan avslöja något så binärt som av och på

Detta skulle vara ganska lätt att omsätta i ett kontrollerat experiment, där man utesluter felkällor som att personen skulle kunna se eller höra någon indikation på att fältet är på. Jag har dock aldrig hört talas om något sådant experiment, varken med positivt eller negativt resultat.

(negativt resultat minskar dock chansen att vi hör talas om det, tyvärr)

Av Oegat
Skrivet av huricane4:

Frakten va inbakad i total priset på 384:-
Jag skulle uppskatta fraktens kostnad til 50-80:-
Jag kan reglerna för tull/moms det är fedex skeva uppskattning jag har problem med!

Så undrar om nån annan varit med om liknande

Ja, då är det ju totalfel, och borde gå att få fram till dem på något sätt. Vad jag inte fattar är hur fraktkedjan såg ut, det var inte så att FedEx hämtade paketet hos avsändaren på avsändarens beställning, och lämnade av det hos dig? Och fakturerade avsändaren de 50-80 kronorna? I så fall vore det ju extremt kafkaartat om FedEx säger sig inte ha underlag för fraktkostnaden!

Jag har inte varit med om exakt detta, men jag har behövt bråka med UPS om felaktig moms och tull. Jag hade skickat grejer till mig själv (flyttgods) från EU till Norge, och hade nog delvis gjort fel själv med fraktsedeln, så att UPS fick för sig att det skulle tullas och momsas. När jag kontaktade dem och förklarade så sa de att det skulle lösa sig, men det kom ändå ett par påminnelser innan jag fick dem att faktiskt lösa det. Jag slapp betala, vilket också var rätt. Så min erfarenhet är att fraktfirmor kan vara tröga men att det löser sig, men det säger ju inte så mkt om ditt fall.

Skrivet av FedEx kundtjänst:

"Hej Adam,

Deklarationen är baserad på avsändaren tullunderlag, då inga fraktvillkor har skrivits av avsändaren så är det mottagaren som står för fraktkostnaden.

Om du är missnöja med detta, så bör du per omgående kontakta din avsändare.

Tack på förhand & fortsatt trevlig dag!"

(min fetning)

Det korrekta här är troligen att kontakta avsändaren och förklara situationen, och be dem återkomma till FedEx med underlag för faktiska fraktkostnaden. Men det känns ändå fyrkantigt att det ska behöva göras på det sättet. (och att FedEx drar till med en absurd summa när de ska gissa)

Skrivet av DavidtheDoom:

Däremot såklart moms på frakt.

För mig var detta också förvånande, med tanke på att persontransporter som korsar landsgränser normalt är momsfria. Jag hade förutsatt att samma gäller för gods som korsar landsgränser.

Av Oegat

Jag hade inte koll på att frakten ingick i tullbeloppet. Har väl inte kollat så noga på de tullfakturor jag fått.

Men, kostade frakten alltså 2500? Eller var det FedEx som uppskattade till det i brist på information? Om FedEx förmedlar godset så borde de ju veta hur mycket de tog betalt för frakten...

Om det bara handlar om redovisning så borde du kunna be säljaren uppdatera denna med korrekta siffror i efterhand (men jag har ingen aning om det funkar så).

Av Oegat

När jag fick musarm på jobbet kom ergonomen och höjde min stol, det löste problemet. Besvären då var främst i handleden.

Av Oegat
Skrivet av Json_81:

Här är en jurist som inte verkar ha anknytning till jägareförbundet eller liknande som tolkar det:

https://www.familjensjurist.se/fraga-juristen/ovrigtannat/kan...

Poängen är att oavsett om det är en enskild bär/svampplockare så får den inte lalla runt i området som den tycker.
Sen stämmer det såklart också att markägare/jakträttsinnehavare inte får förbjuda folk från att vara i området i allmänhet.
Då är det ju den sidan som felar.

Intressant! "Familjens jurist" tycks göra en snävare tolkning än Jägareförbundets egna jurister, som de alltså länkar till.

Mycket av detta faller nog tillbaka på vad som utgör "jaktområdet". Att en enskild inte får röra sig precis som de vill där det pågår jakt säger ju sig självt. Om jaktområdet är exakt där dreven går (om drevjakt) eller en rimlig radie runt jägaren (om smygjakt) så blir det såklart omöjligt att vistas där utan att störa jakten.

Av Oegat
Skrivet av Json_81:

Ja, exakt tolkning får nog vänta på att det blir ett rättsfall. Vilket det kanske aldrig blir, normalt funtat folk löser ju det här utan att det behöver gå så långt.
Svampplockare och bärplockare kan nog likställas i den här diskussionen

Det jag menade är att det nog är skillnad på enstaka svampplockare och en grupp kommersiella bärplockare i dess potential att vara i vägen. Men som du säger löses ju de flesta problem med sunt förnuft. Folk som hittar sig ut i skogen är i regel vettigt folk, enligt min fördom

Av Oegat
Skrivet av Json_81:

Tvivlar på det, rent generellt har väl bär och svampplockare vet på att inte vilja störa eller stanna kvar i ett område där där det skjuts.

Om du hoppar förbi vargarna och aktivisterna och tittar i sista stycket så nämns att polisen avvisat svampplockare.
https://www.jaktjournalen.se/storning-av-jakt-ar-ett-brott-so...

Gissar att det krävs att svamp/bärplockarna fortsätter vägra när polisen kommer för att det skulle gå upp i rätten.

Jakträtten är knuten till äganderätten så har väldigt svårt att se att det skulle kunna bli ett positivt utfall för svampplockaren.

Den kritiska frågan är väl vad som räknas som att störa. Jag kan tänka mig att om en svampplockare insisterar på att plocka precis i skottlinjen där du sitter på pass och väntar på det planerade drevet, och denne vägrar flytta sig på uppmaning, så kan det anses som att störa medvetet. Men jag har svårt att tro att det räcker (legalt) med att de vistas i området och att du som jägare anser att risken är för stor att de kommer att kunna störa något moment av jakten.

Artikeln du länkar nämner väl inte svampplockare utan bärplockare, samt "Trots det åkte det in bärplockare i området och störde jakten." - det är inte uppenbart att de störde bara genom att vara där. Nu gissar jag att det var kommersiella bärplockare, förmodligen gästarbetare, som kanske blivit pekade till ett ställe på en karta och inte har kunskaperna eller motivationen att justera sina planer baserat på omständigheter. Alltså precis förutsättningarna för att utan uppsåt ändå bli defacto störande, särskilt om de är en större grupp.

Av Oegat
Skrivet av Urken:

Hur söt måste djuret vara för att en vegan ska bry sig? Hur många djur dör för att veganerna ska få sina grödor? Insekter bryr man sig inte om. Hyckleri, modell större.

Vad du äter är upp till dig. Försök inte pracka på andra vad de ska äta, vilket är vad du gör med dina insinuationer.

Ibland äter jag bara kött, för jag vet att så få djur som möjligt har dött för att jag ska bli mätt, som den jägare jag är.

???

Jag har svårt att ens vara säker på @medbor s egna matpreferenser utifrån hens inlägg här i tråden, än mindre läsa in något moraliskt imperativ...

Av Oegat
Skrivet av Gustav-P:

Det är inte det som var poängen, utan snarare den ömsesidiga respekten att vi borde kunna förvänta oss samma fråga åt båda hållen.

Vore det inte självklart att de icke-köttätande ställer samma fråga som jag gör "Vad skulle var en icke-kött alternativ" att jag får frågan "vad skulle kunna vara ett kött alternativ" åt 'andra hållet'?

Vegeterianer och veganer ser det nog inte som att de äter en viss typ av kost, utan som att de undviker vissa typer av ingredienser. Ömsesidig respekt blir då, att om du ger dem en beskrivning av ingredienser du inte äter så skulle de göra vad de kan för att erbjuda dig en fullgod måltid utan dessa ingredienser. Detta blir principiellt inte så mkt annorlunda än allergier / religiösa tabun / mataversioner.

Därav kanske att folk initialt tolkade ditt inlägg som att du menade att du inte äter någon form av vegetarisk mat.

Ett annat skäl till asymmetrin är troligen att många köttmåltider särskilt i Skandinavisk husmanskost blir ofullständiga om man helt enkelt tar bort köttet. Potatis och grönsaker, typ. Medan den som lagar en vegetarisk måltid från grunden kommer att ha lagat något som åtminstone de själva anser är fullständigt. Återigen utifrån premissen att icke-vegeterianer inte undviker vegetariska ingredienser.

I praktiken har jag aldrig varit med om att någon vegeterian har krävt att jag lagar något speciellt till dem. Normalt frågar jag alla jag bjuder för första gången om det är något de inte äter, och svarar de att de inte äter kött bestämmer jag själv att jag lagar jag nåt utan kött, utan att de behöver fråga. I undantagsfall då premisserna redan varit att måltiden är icke-vegetarisk ("jag har köpt en halv ren/ko/gris, kom och ät..."), då brukar vegeterianerna i min bekantskapskrets själva föreslå att de tar med något eget.

Av Oegat

Jag har inget bra svar på trådens fråga, men funderar på problemställningen generellt.

Skrivet av Kamouflage:

Vad är användningsområdet? Backup du tänkt lägga på hyllan?

1TB fyller du ju på några timmar i den hastigheten, har du tänkt långtidslagra det offline kan det väl inte vara något bekymmer att spendera den tiden?

Det var min tanke också.

Skrivet av stefaneriksson123:

Jag har tänkt att köra 2x externa diskar med filevault kopplad till min Macbook Pro mid 2014.

Sen klonar och syncar jag systemdisken + kör time machine.

Kommer "gömma" ena disken på annan ort, och ha en lokalt hemma. Sen byter jag ut dessa diskar med varandra med jämna mellanrum. (3mån-12mån.)

Då har jag en emergency backup på annan ort ifall mitt hela hem skulle bli skadat.

Har tittat på lösningar för att ha filerna krypterat på cloud, men det sög. Inget kändes speciellt säkert. Massa random appar, därför kör jag dessvärre denna old-school lösning.

Ang effektivitet och resiliens generellt:
Jag är inte insatt i hur time machine jobbar mot backuper. Men kan backupen göras inkrementell, så att bara det som ändrats kopieras? I så fall kommer du ju inte att behöva kopiera 1Tb per backup, då är det bara första kopieringen som kostar tid.

När du skriver att du klonar systemdisken, kommer du då att skriva över den gamla klonen på backupen varje gång backupen körs? Jag tänker på scenariot att Mac:ens systemdisk dör i samband med att du klonar den. Om du då har skrivit över halva backupen sen tidigare så är den förstörd och du har ingen backup. (detta hjälps såklart av att du har två backuper)

Ang ssd vs hdd:
Hur ofta körs backupen? Jag tänker att antingen körs backupen flera gånger om året, och då spänningssätts ju SSDn en stund när det sker. Jag vet inte hur fort en ssd kan förlora data om den blir utan strömförsörjning, jag föreställer mig att ett år ska vara lugnt? Eller också körs den mer sällan, och då kan väl överföringshastigheten inte vara en stor sak dvs. HDD skulle räcka?

Det kräver ju att du håller dig till backuprutinen du valt även i framtiden, dock, och att disken inte blir liggandes men ändå håller oersättlig data. En annan möjlighet är att ha både ssd och hdd, och göra täta backuper till ssd:n som sen klonas till hdd en gång i månaden/halvåret/året etc.

Skrivet av stefaneriksson123:

Den externa disken är krypterad med filevault (MacOS). Det är därför hastigheten sjunker från 170MB/sek till 50MB/sek...

Detta låter underligt - är krypteringen en flaskhals? I så fall borde en SSD gå lika långsamt. Men jag tror inte det är vad som händer även med hårdvara från 2014, krypteringen i sig borde gå snabbare än så. Har du sett att samma filer går långsammare att kopiera med kryptering än utan? En annan möjlighet (jag vet inte hur Mac-verktygen du nämner fungerar) är att det rör sig om små filer som kopieras en och en, och i så fall är flaskhalsen som du redan antagit HDD. Detta skulle en SSD hjälpa mot, oberoende av kryptering.

Jag tar upp det bara så att du vet att du löser rätt problem. Men som sagt så undrar jag om det inte går att hitta en säker och pålitlig rutin som kommer runt begränsningarna med HDD och/eller moderna SSD.

Av Oegat
Skrivet av AcidStorm:

Ge fan i att cykla där då? Vad har du att vinna på att ha rätt? En bra känsla när du agerar kylarprydnad på huven av en tvåtons passat?

Menar du att Arga Tanten skulle ha kunnat få för sig (och ha styrkan som krävs för) att knuffa ut @hellmix i biltrafiken som straff?

Fenomenet att folk inte kollar ett par inlägg bakåt vad inläggen de svarar på handlar om, innan de skriver, är värt ett separat gnäll...

Av Oegat
Skrivet av Starric:

Det har nog mer att göra att man siktar dit, för att hinna få ut en konkurrensmässig produkt. Långsammare är inte önskvärt och snabbare så hinner man inte få ut en produkt i tid, så då tar man den här mellannivån som steg på vägen. Så man har nog visst lärt sig och tagit med sig från tidigare generationer

Ja, du har säkert helt rätt - men jag tycker inte det förklarar varför första iterationen alltid landar så nära just 5/8 av maximala överföringskapaciteten hos bussen.

Skrivet av GuessWho:

Med SSD så verkar det också vanligt att det bara finns ett fåtal olika styrkretsar per generation och sen köper olika företag in dem och kanske gör någon tweakning av firmware och sen släpper dem under eget märke.

Så om företag A och företag B köper in kretsar från företag X och sätter sina klistermärken på produkten, så presterar produkter med X kretsar ungefär samma oavsett om de har A eller B klistermärke.

Skrivet av medbor:

Phison är snabba att göra något som är marginellt snabbare än allt tidigare, många tillverkare släpper sådana snarlika diskar i en våg


Phison E12
Phison E16
Phison E18
Phison E26 <- artikelns ssd är denna

Sen kommer de som gör lite mer och närmare max långt senare för de är mer komplicerat att nå så högt

Sant, det förklarar varför alla tidiga modeller i samma generation är ungefär lika snabba! Men inte varför hastigheten blev ca 5/8 för alla tidiga iterationer av gen3/4/5...

Men ok, om vi spetsar min frågeställning lite. Vad är det då Phison gör som gör att deras första generation alltid landar på hastigheter runt 5/8 av bussens maxhastighet (bussens max räknas väl i GiB och inte Gb, så proportionen är inte exakt 5/8 men det spelar ingen roll för argumentet).

Jag har en teori faktiskt, efter att ha tänkt lite på det!

Förklaringen som jag tänker mig har att göra med den maximala hastigheten hos föregående generation.

En fråga man kan ställa sig är varför de snabbaste enheterna inte når upp till bussens hastighet, utan landar på 7/8 av denna. Vi kan ta gen4 som exempel, där specar de snabba enheterna till 7Gb/s, och bussens max är 2GiB/s/x1 = 8GiB/s. Här är svaret troligen statistik - bussens max är absolut eftersom den beror på en klocka, det kan aldrig gå mer än 8GiB/s genom bussen. NVMe-enheten däremot, kommer att ha viss variabilitet i hastigheten, och därför kan faktiska hastigheten aldrig bli mer än bussens. Så även om kontrollern klarar 8GiB/s i genomsnitt internt, med en viss varians, så kommer bara överföringarna som ligger under genomsnittet igenom i full hastighet. För de som ligger över flaskar bussen. Histogrammet över hastigheterna man får ut blir avhugget vid 8GiB/s, eller "right censored" som det heter på statistiklingo. Resultatet blir därmed en ny genomsnittlig hastighet (efter bussens begränsning) som måste hamna under bussens max.

Ok - så då kan vi anta att interna hastigheten hos en gen4 NVMe-ssd av senare modell har en fördelning med okänt medelvärde och form, som gör att medelvärdet efter bussens begränsning landar på ca 7Gb/s. Det interna medelvärdet vet vi inte var det ligger - det finns egentligen inget som säger att det ligger nära 8GiB/s, det kan mycket väl ligga högre, beroende på vad som krävdes för att få tillräckligt hög medelhastighet efter bussens begräsning. Här kommer marknadsstrategier och ingenjörsmässiga begräsningar in - de måste nå hastigheter nära 8GiB/s för att konkurrera, men de har också en strömbudget att tänka på. Låt säga att de därför valt att pressa sin kontroller (och parallelkopplat tillräckligt många NAND) så att snitthastigheten efter bussens begränsning blir tillräckligt nära 8GiB/s - och här har de valt att nöja sig vid 7Gb/s. Marknads- och ingenjörsmässiga avvägningar.

Vad talar för att gränsen är ett strategiskt val? Jag tycker att det faktum att gen3-enheterna (de snabbaste) låg kring 3.5Gb/s är ett gott argument, det är samma procentuella avstånd från bussens max som 7Gb/s för gen4. Andra tillverkare av kontrollers resonerar troligen lika, och har liknande problem att hantera. Detta förklarar systematiken i de maximala hastigheterna (hos andra "vågen" av NVMe) mellan generationer (åtminstone gen3 och 4, de vi sett hittills).

Med ovanstående ur vägen, då kommer den kritiska frågan: vad är det verkliga medelvärdet, det som kontrollern producerar internt vid sekventiella överföringar?

Min hypotes är att det är den hastighet vi ser hos den första "vågen" NVMe från nästa generation!

Alltså (hypotetiskt): Phisons snabbaste gen4-kontroller har en intern hastighet på ca 10Gb/s, som klipps ner till ca 7Gb/s pga PCIe-bussen. Deras snabbaste gen3-kontroller hade en intern hastighet på 5Gb/s (nedklippt till 3.5 pga bussen). Det Phison gör när en ny PCIe-generation kommer, är att byta namn på sin snabbaste kontrollerkrets, och snabbt lansera den för enheter med den nya standarden, utan PCIe-bussens gamla begränsningar.

Det skulle kunna förklara varför dessa kontrollers (som alltså alla kommer från Phison) alltid har så lika hastigheter mellan generationer. Det är en frågeställning som kan testas empiriskt: någon med tillgång till enheter från båda generationer skulle kunna köra tester, och se på fördelningen i sekventiell hastighet över korta tidsintervall. Om fördelningarna matchar så vore det stöd för min hypotes

Av Oegat
Skrivet av Starric:

För att styrkontrollerna inte hinner utvecklas snabbare än så. Först kommer en generation som är anpassad för snabbare PCIe men som inte utnyttjar den till fullo, sen kommer nästa generation som finslipar prestandan för samma PCIe

Skrivet av GuessWho:

Om jag får gissa
När nya versioner av PCI Express lanseras så finns det ännu inte hårdvara som drar full nytta av det.
Men man kanske kan släppa något som drar lite nytta av det och ändå märka det med PCI Express Ny.Version
Sen går utvecklingen framåt och det kommer snabbare enheter.

Vad kommer först?
Hönan eller ägget?

Jo, så långt är jag typ med. Men det verkar alltid bli två vågor av enheter med väldigt snarlik prestanda inom varje våg, och dessutom verkar trösklarna komma på ungefär samma %-avstånd från teoretiska maxhastigheten för den generationen. Det är lite som att varje generation måste lösa exakt samma problem, men de verkar ändå inte kunna ta med sig något av lösningen från tidigare generation.

Att varje generation slutar på en hastighet ganska nära teoretiska maxhastigheten är inte så konstigt IMO, eftersom tekniken är parallell i grunden och tillverkarna i princip bara kan öka parallellismen tills de når taket. Vad som är mer förvånande är tröskeln som kommer tidigare, jag hade väntat mig mer variabilitet i hur långt de första enheterna som släpps når. Men de verkar alltid landa kring 5/8 av det teoretiska maxtaket, för att sen kliva upp till 7/8.

Av Oegat

Varför leder varje ny PCIe-standard till att det släpps NVMe-enheter i två "vågor", först i en långsammare och kort därefter en något snabbare standard?

NVMe gen3 (4Gb/s per x4-koppling):
1a våg - 2.2Gb/s
2a våg - 3.5Gb/s

NVMe gen4 (8Gb/s):
1a våg - 5Gb/s
2a våg - 7Gb/s

NVMe gen5 (16Gb/s):
1a våg - 10Gb/s
2a våg - ??Gb/s

Det finns ett förutsägbart mönster här som måste ha någon teknisk orsak, men jag har aldrig förstått det.

Av Oegat
Skrivet av Mortac:

Det var minst ett halvår sedan jag hörde låten men jag letar en svensk rock-låt där de sjunger något i stil med "att dö för sin kung." Just något om att dö för sin kung var definitivt med i texten. Handlar om gamla tiders slagfält och att slåss för kung och rike alltså. Lite i stil med Sabaton, men vad jag minns så lät det inte som Sabaton (minnet kanske sviker). Det var inte Carolus Rex med Sabaton iaf eller nån annan låt från det albumet.

Har försökt googla upp det men kan helt enkelt inte hitta låten.

Kan det vara Vintersorg - "För Kung och Fosterland" (1998)? Den avviker lite från artistens övriga textteman som är mer naturromantiska, så den kan vara lite svårplacerad.