Inlägg

Inlägg som Reckie har skrivit i forumet
Av Reckie
Skrivet av Pirum:

Hm, jag köpte för ett litet tag sedan en Google Chromecast TV HD för typ 267kr på Amazon (rea och 100kr rabatt av nåt skäl), och är egentligen inte så värst imponerad direkt. Tanken var att ersätta en vanlig chromecast då denna börjat strula lite mer sedan jag installerade google home/nest/nånting.

Målbilden är att barnen ska kunna starta TVn, ta Google-fjärren, klicka sig in på Barnkanalen, och börja titta. Men, barnkanalen går ju inte att installera, bara SVT Play-appen. Det går att side-loada barnkanalen, men appen är inte anpassad för fjärrkontroll verkar det som. Att side-loada var ett projekt i sig då jag tänkte lägga några .apk på Google Drive, men, Google Drive gick ju inte att ansluta till. Onedrive gick däremot bra.

Kanske går det att få SVT-appen att autostarta på Barnkanalen (låter ju helt rimligt), får greja vidare med det.

Vi har kabel-TV via Comhem/Tele2/nåt i huset, det ser jag aldrig på, har inte ens box. Däremot en app i mobilen som kan casta till TVn. Den lade jag in i Google TVn. Men, det var något som inte ville funka med den heller. Kanske har för klent abonnemang från Comhem (gratis).

Passade på att avinstallera massa skräp, utrymmet är ju ganska begränsat. Disney+, Netflix, Viaplay, HBO, det tar jag hem efter behov. Nej, då laddades det hem igen.

Suck. Nåja. Den var iaf billig och jag ska nog få lämplig fason på den till slut. Kanske hade det varit bättre att köpa en Kina-box på Aliexpress. Shield är inget alternativ, den är säkert bra men helt annan prisklass.

Bor du i en fastighet med Comhem/Tele2 så kan du installera Tele2-appen direkt i din Chromecast, du behöver inte casta från telefonen. Detta gäller även lägenheter med enbart grundutbud, dock måste man registrera sig på hemsidan hos Tele2 och verifiera sitt konto med BankID så att de ser att man är folkbokförd i ett Comhemhus.

https://www.tele2.se/tv/play-grundutbud

Av Reckie
Skrivet av RVX:

Hur fungerar detta med deras global shipping progam? Är det nånting säljaren själv måste använda eller appliceras det automatiskt på varor från UK? Kikar på en klocka för några tusen, och har kollat på rullverkets kalkyl.

Har faktiskt ingen större koll hur det fungerar men jag misstänker att det är eBay som har förhandlat till sig fraktpriser och erbjuder en tjänst där förtullning ingår för att underlätta för säljarna och samtidigt ge köparna ett totalpris.

Mitt paket har börjat röra på sig, eller det har åtminstone kommit massor med statusuppdateringar men än så länge verkar det inte ens ha kommit fram till Sverige. Till helgen är det ungefär en månad sedan varan skickades.

Av Reckie
Skrivet av Trent023:

Oj det där var riktigt dåligt. Vilken är transportören?
eBay har väl inga egna lastbilar?

Just i mitt fall är det Parcelforce som väl är pakethanteringen inom Royal Mail.

Har nästan helt slutat köpa grejor från England, innan Brexit var det aldrig några problem med Royal Mail.

Verkar som paketet har börjat röra sig under dagen, fick ett konstigt mejl om att de har mottagit min betalning.
Själva fördelen med Global Shipping Program är väl att de bakar in tull- och momskostnader i auktionspriset så att det betalas i förväg. De som sköter tulldeklarationen kanske går på knäna så att de har flera veckors försening, alternativt att de ej fått besked av eBay om att avgifterna har betalats.

Av Reckie

Global Shipping Program som eBay har verkar inte så bra, i alla fall inte om man handlar från England.

Mon 12 Feb - Collected
Mon 12 Feb - On route to hub
Mon 4 Mar - Processing at Shipping Center

Paketet skulle ha varit framme för en vecka sedan men har alltså legat still på en terminal i England i tre veckor.

Av Reckie
Skrivet av riiga:

Har samma problem (MG4), främst under höst och vår. Är jag ensam i bilen är det inget jag bryr mig om, men har man passagerare är det väldigt irriterande då man måste köra fläkten på fullt blås i 5-10 minuter i perioder för att motverka det hela.

Vi Bilägare har en MG4 som långtestbil i år och den sågades i deras vintertest.

Tydligen går klimatanläggningen in i ett strömsparläge efter 25 minuter och då sjunker temperaturen så pass att det kan bildas imma.

Under testet hade de 21 grader inställt men tempen sjönk till 15 grader i framsätet och 12 grader i baksätet.

Av Reckie

Jättetack för alla svar.

Tyvärr verkar inte fiber vara aktuellt och då bor jag alltså inte ute på landet utan centralt i stan.

Vi fick erbjudande för många år sedan om att ansluta oss och grannarna för för en låg summa men när vi sedan skulle beställa så hade kommunen ändrat sina regler för grävning i gatorna. De krävde att man asfalterade om hela gatans bredd, priset var nu tio gånger högre än tidigare.

Av Reckie

Borde vara säljstopp på routrar som inte längre får uppdateringar.
Kikar jag på min gamla router på prisjakt så verkar den ha sålts under julhandeln men fick nog sin sista uppdatering mars 2023.

Av Reckie

Kopparnätet stängs ned, ska man avsluta i förtid eller hoppas få bra erbjudande om alternativ lösning?

Blir av med min ADSL-uppkoppling och funderar kring mobila ersättningslösningar, är t.ex. operatören skyldig att erbjuda en likvärdig tjänst som ersättning?

Operatören har höjt priset rejält den senaste tiden, kanske för att få folk att byta i god tid men hur är det om man stannar kvar?

Vill minnas att de i glesbygd som blev av med kopparnätet fick gå över till någon sorts obegränsat mobilt abonnemang, men det kanske inte gäller om man bor ganska centralt?

Min något krångliga frågeställning är alltså om det är bättre att hålla ut för att kanske få ett väldigt bra erbjudande om alternativ lösning eller om man ska lämna det sjunkande ADSL-skeppet redan nu?

Av Reckie
Skrivet av Dunde:

Det är väl bara ett Kia/Hyundai problem nuförtiden. Inte elbilar generellt.

De är väl en hel del system som drivs av 12V, det finns ju ett Utility Mode att slå på vid längre stopp som flyttar över förbrukningen till högvoltsbatteriet. Nyttjar man inte den funktionen kan jag tänka mig att 12V batteriet slits i förtid.

Dock märkligt om det helt laddar ur för Kia här väl även ett system som just ska övervaka och ladda 12V batteriet.

Av Reckie

Hur är det med tjänster som ABetterRoutePlanner, brukar de räkna rätt vad gäller förbrukning eller går det att köra snålare?

Sitter och kikar på begagnad elbil och lekar runt med ABetterRoutePlanner för de längre resor jag brukar göra men blir lite skrämd av den förbrukning/laddtid som den räknar med.

Nu är det visserligen en Kia Niro jag funderar på och jag vet att den inte är så snabb att ladda men tycker ni att 2kWh/mil är en rimlig förbrukning så här på vintern eller går det att köra snålare än så?

Sträckan är omkring 65 mil där endast några mil är 100-väg och resten 80-väg.

Tror ni det går att köra snålare än så med tanke på att jag kör lagligt och lugnt?

Av Reckie

Philips Smart-TV som sitter fast med gammal webbläsare

Köpte en Philips PUS8556 på förra mellandagsrean men nu börjar den inbyggda webbläsaren 'Vewd' att krångla och ha svårt med vissa sidor.

Via apparatens inbyggda Play Butik hittar jag knappt några webbläsare, i alla fall ingen som jag känner igen.

Googlar man "Webbläsare från Vewd" ger det två träffar och det visar sig då att min versionen inte har fått en uppdatering sedan 2018. TV-apparaten är alltså från 21/22 och hade redan då en gammal webbläsare, är inte det märkligt?

Har försökt mig på att installera den nya versionen av samma app via webbläsaren i TV:en men får till svar att appen inte är kompatibel.

Ska det vara så här illa att en TV som bara är ett par år gammal är låst till en mjukvara som inte får någon uppdatering?

Har ni tips på vad man kan hitta på?

Av Reckie
Skrivet av medbor:

Beställer en skateboard till barnet
Leveransalternativ instabox låda
Paketet kommer fram och går att hämta
Åker dit i -14C för att hämta
Matar in koden och inget händer
Ringer deras telefon
Väljer att paketet skickats till låda
Telefonkö 20 minuter
Telefonisten säger att det inte finns något paket
Telefonisten kan inte se hemleveranser från samma bolag…
Kan inte kopplas får ringa igen
Ringer samma nummer
Väljer hemleverans
Telefonkö 20 minuter till
Paketet utkört för att läggas i lådan
Paketet är för stort för lådan…
Chauffören klickar fel, att den levererats
Chauffören ändrar leverans till hemleverans
Då tas paketet bort från lådsystemet helt…
Paketet finns på terminal men kan inte hämtas
Det ska köras ut någon av de närmaste dagarna
Ska på julfest på annan ort i veckan
Undrar hur detta ska sluta…

Jag förstår att saker kan gå fel
Blir lite less ändå…

Det är väl just när man har bråttom eller när det ska passa in i ens eget tidsschema som det går galet.

Fick precis hem en expressleverans med reservdelar, packsedeln var min men prylarna tillhörde någon annans beställning.
Antar att personen som tänkt laga sin iPhone 8 är lika förvånad av att fått hem mina reservdelar.

Av Reckie
Skrivet av trickeh2k:

Har du loggat ut från admin? Annars är den inloggad tills du startar om datorn.

Ja jösses, vilken miss av mig.
Brukar alltid avsluta kvällen med "Stäng av" men måste ha missat det så att det har legat igång över natten.

Av Reckie

Varför listas både min Admin- och Standardanvändare i Aktivitetshanteraren, är båda inloggade?

Installerade nya datorn och tänkte försöka vara duktig så jag lade till en Standardanvändare för att slippa köra som Admin hela tiden.

Känner mig förvirrad när Aktivetshanteraren listar båda användarna och att de binder upp omkring 1GB minne vardera, ska det vara så?

Känns märkligt om båda ska vara inloggade, gör jag något fel eller ska det var så här att det går åt mer minne om man lägger till ett användarkonto?

Av Reckie
Skrivet av medbor:

Borde ju kunna kontakta leverantören och se om de kan fixa det åt dig?

Gick tyvärr inte, försökte bli kopplad högre upp i supporten men beskedet var att det inte var någon idé eftersom det inte fanns någon lösning. Hade det ens varit möjligt och få hjälp så hade de sett att mitt konto bara var igång en timme innan jag valde att radera (i tron att det gick att flytta) så det är inte direkt att jag försöker väcka liv i något konto som varit igång i åratal.

Av Reckie

Upptäckte att mitt smeknamn var ledigt som epostadress men råkade skapa ett helt nytt konto istället för ett alias så det gick ej att koppla till mitt befintliga konto.

Då kom snilleblixten att jag kunde radera kontot och vänta 60 dagar på raderingen skulle slå igenom och sedan skulle adressen vara ledig att skapa på nytt, denna gång som ett epostalias.

Nu har det gått 60 dagar och det går naturligtvis inte att skapa ett alias av en tidigare använd adress, det borde jag ha fattat eftersom det rent säkerhetsmässigt hade varit helknasigt.

Ibland inser man sitt misstag direkt när man gjort bort sig och ibland dröjer det 60 dagar från misstag till insikt.

Av Reckie
Skrivet av svolter:

Inte för jag är insatt i deras test metoder, men enligt rtings så skall det vara en flimmer fri skärm.

"The backlight is completely flicker-free at all backlight levels, which can help reduce eye strain."

https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/32gp850-b

Står visserligen även så här:
"It doesn't use pulse width modulation (PWM) to dim the backlight, but there's a high-frequency flicker pattern with a brightness setting of '29' or lower. It flickers at about 1282Hz below that setting, which isn't noticeable and likely won't bother people sensitive to flicker."

Men TS körde väl ljusstyrkan på 30 så då borde det inte bero på detta.

Jag har själv problem med skärmar som är för ljusstarka och får då värk i ögonen och huvudet.
Nu är väl alla skärmar olika men på min egen 32" är ljusstyrkan inställd på 11, jag hade inte stått ut någon längre tid den ställd på 30. TS borde prova ställa ned ljuset rejält.

Av Reckie

Vet ni om det går att ändra ett befintligt lokalt konto till ett molnkonto eller måste jag börja om med ett helt nytt konto?

Av Reckie

Första ominstallationen på flera år och Windows 11 är smått förvirrande (lokalt vs molninloggning?)

Sitter här och ska installera Windows 11 på en ny burk och blir inte klok på om man ska fortsätta köra lokalt konto eller gå över till molninloggningen?

Vilka för och nackdelar har ni andra lagt märke till och vad valde ni till sist?

Av ren vana så skapade jag två lokala konton, en admin och en användare för dagligt bruk.
Märker att jag med åldern får svårare med nymodigheter så jag kanske går miste om något när jag kör vidare med lokala konton?

Av Reckie

Finns det något erbjudande hos Telia för enbart bredband som gäller befintliga kunder?

Måste säga att deras erbjudande med mobilt bredand är en riktig fuling eftersom det är obligatoriskt att köpa deras router, antingen kontant eller via högre månadsavgift. Priset går alltså från det annonserade 274kr/mån till 340kr/mån.