Inlägg

Inlägg som Reckie har skrivit i forumet
Av Reckie
Skrivet av isbjoern:

Får snart min ID4 och enligt VW ska man ha 235 fram och 255 bak på vinterdäcken. Ser dock att min säljare (som vägrar svara på telefon eller mail senaste veckan) har beställt 255/255.

Gör det något eller vad är anledningen till att VW rekommenderar 235 fram?

Smalare däck är att föredra eftersom de ger bättre grepp i vinterföre, de är dessutom billigare.

Så här förklarar däckkedjan Vianor det hela:

"– På vintern är smala däck mer säkra vid extrema situationer eftersom de ger större marktryck än breda däck.
Smala däck ger bättre grepp även på lös snö och på slaskiga vägar.
Breda däck ger bättre grepp på fasta underlag."

Jag har ju hellre något sämre grepp på fast underlag, när det förmodligen redan är ganska bra grepp än att ha sämre grepp när det redan är moddigt eller mycket snö.

Av Reckie

Hänger upp mig på placeringen av knapparna på SP8, jag kan säkert lära om och stå ut med detta.

Dock undrar jag hur knapparna är rent funktionellt, kan jag transportera den i min ryggsäck utan att Power-knappen aktiveras? Menar alltså att man har den stående på högkant i ens ryggsäck och då hamnar knappen antingen nedåt eller uppåt.

Inte skaffat någon SP8 ännu eftersom jag inte hittade någon bra rabatt på modeller med 16GB under Black Friday. Kan hända att jag nöjer mig med 8GB eller tar det dyra steget till SP9.

Av Reckie

Köpt några billiga telefoner till familjen.

Hde även behövt en Surface Pro, dock inte hittat något erbjudande med 16GB minne.
Microsoft själva verka inte ens ha rabatt på Surface Pro 8. Den finns med på deras BF-sida med "Fantastiska slutpriser för Surface Pro 8" men priset är precis detsamma som i oktober d.v.s. fejkrea på just den produkten.

Av Reckie

Kör med glas sedan jag läste Råd&Rön, i testet 2016 släppte många i plast ifrån sig PAH-ämnen.

Ser att de har ett test från 2021 uppe nu så det kanske har blivit bättre sedan dess.

Av Reckie
Skrivet av Valonen:

Den fäster på chassit

Tack, fått för mig att på nya SP9 fungerar det ej eftersom det sitter massa portar på den sidan men kanon om det går på SP8, bara att vänta in Black Friday för min del då.

Av Reckie

Surface Pro 8: någon ägare som kan säga om pennan fäster på chassit?

Funderar på att byta ut min gamla SP4 till SP8 men blir inte klok på om penna fäster mot chassit längre, typ att den går att sätta på vänstra sidan av chassit nedanför hörlursutgången?

Vet att pennan fäster och laddar i tangentbordet men eftersom jag ganska ofta använder den som en tablet, helt utan tangentbord på plats så undrar jag helt enkelt om pennan ens fäster på chassit numera.

Av Reckie
Skrivet av Gainsgoblin:

Glömde faktiskt helt bort strålkastarna. Strålkastarna på teslor är ett skämt och särskilt om du ska köra runt Luleå.

Ursäkta en kanske jättetokig fråga men hur är det med extralysen på elbilar överlag?
Om det går att fästa i fronten på ett bra sätt beror givetvis på bilmodellen men finns det 12V tillgängligt från huvudbatteriet eller via ett vanligt 12V-batteri och toppas det i så fall upp under färd av huvudbatteri?

Av Reckie
Skrivet av perost:

Ja, den verkar klara 2560x1440 via HDMI. Men varför kör du inte bara HDMI från en av datorerna i så fall?

Bra idé, skulle kunna köra HDMI från den stationära och låta dockningsstationen fortsätta med DP.

Min hjärna hade låst sig på att den stationära skulle överta DP-ingången.

Har visserligen en Raspberry på HDMI i dagsläget men borde kunna lösa det med en adapter så att den får den då lediga DVI-ingången d.v.s. en adapter för HDMI->DVI, spelar inte så stor roll med lägre upplösning för den.

Av Reckie

Det är en BenQ BL3200PT, jag tror att den ska ha HDMI 1.4.

Hitta detta på deras supportsida, ska man tolka det som att det fungerar eftersom det är en bock i rutan för 2560x1440 @ 60Hz med ingång för DP/HDMI?

Antar att det kanske också hänger på om adaptern klarar det.

https://i.imgur.com/lUnXRTp.png

Av Reckie

HDMI, klarar de 2560x1440 @ 60Hz?

De dagen jag uppgraderar min stationära dators GPU och tappar DVI-utgången så kommer det att bli slagsmål om skärmens DP-ingång. Skulle det gå att lösa med adaptrar och fortfarande hålla sig på 60Hz vid 2560x1440?

Dagsläget
Bärbar: DP (via dockningstation)
Stationär: DVI

Framtiden
Bärbar: DP->HDMI (adapter)
Stationär: DP

Om inte detta går , finns det någon annan bra lösning?

Av Reckie
Skrivet av acandell:

Hej och tack för alla svar! Den Shelly-pluggen jag testköpte fungerade så bra så nu har det blivit en hel del Shelly-grejor i både mitt och kärestans hus. Förutom diverse pluggar så är den en hel del "plus 1PM", en 3PM för värmepumpen, en Uni som styr om värmepumpen får använda elpatron eller inte, samt en till Uni för fjärrstyrning av garageporten. Allt snyggt presenterat i Home Assistant, och utan behov av (kinesiska) molntjänster.

Det var lite oroväckande med den "overvoltage"-buggen, då kärestan och jag bor långt från varandra och jag inte kan hjälpa henne när jag inte är där. Inget jag stött på än, ta i trä.
Skulle det räcka med att göra en automation som triggar på overvoltage i Home Assistant, som sedan kör reboot?

Har enbart mätt hemma med enklare smart plugs men skulle vilja mäta förbrukningen för varmvattenberedaren.
Är inte så haj på detta alls, den är fast ansluten d.v.s. ingen kontakt och i säkringsskåpet har den två automatsäkringar.

Är det en Shelly 3EM jag ska ha då och så blir det över en kanal till att mäta något annat?

Hur är det vanliga Shelly Plug vid strömavbrott, kommer den ihåg vilket läge den ska vara i när stömmen kommer tillbaka?

Har för tillfället en D-Link W218 men den förblir avstängd efter ett strömavbrott så jag måste manuellt komma ihåg att slå på den igen för att värmepumpen ska starta.

Av Reckie
Skrivet av Gustav-P:

Jag hade också funderat på batteri men firman jag valde installerade inte ö-drift (dvs att det skulle vara ström i huset vid elavbrott). Så jag skippade det.

Men iom att det ska införas effekttaxa i hela Sverige så kanske detta med batteri hade varit en bra grej ändå - dock beroende på vad priset på effekttaxan blir.
Idag kunde jag inte räkna hem batterikostnaden öht.

Jag hade tagit så mycket effekt på taket som möjligt.

Du kan få ett skräckexempel på effekttaxa av mig.

Malung-Sälens kommun, de tar medelvärdet på månades fem effekttoppar och multiplicerar med 120kr d.v.s 5kW x 120 = 600kr påslag på en redan hög fast avgift för elnätet.

Skulle själv ha svårt att sätta paneler hos mig eftersom det blir en hel del snö vintertid men det hade ju varit fint med ett batteri som gick in och tog över för att hålla topparna nere. Hade man kunnat räkna hem det inom vettig tid? Tänker att det inte behövs ett så stort batteri om det bara är topparna man vill kapa?

Av Reckie
Skrivet av b-fire:

Enligt artikel från SVD så har de pratat med E.ON och Fortum.
Dessa bolag har inte för avsikt att riva upp befintliga avtal.

https://www.svd.se/a/eJ1kvQ/elbolag-vill-saga-upp-bundna-avta...

De producerar el själva, värre är det med rena elhandelsbolag.
Funderar själv på att byta mitt rörliga från ett elhandelsbolag till någon som faktiskt producerar el.
Jag vill slippa fundera på om elhandelsbolaget smyghöjer påslaget på rörliga kunder för att överleva förlusterna från kunder med bundet pris.

Av Reckie

Vattenfalls pris idag för SE4 är väl som hittat?

En seriös fundering jag hade var om man kanske skulle byta ens rörliga avtal från det elhandelsföretag jag nu har till ett som faktiskt producerar el själva. Anledning är jag vill slippa fundera på om de smyghöjer påslaget för kunder med rörligt pris för att överleva den förlust de gör på bundna avtal. Vad tror ni?

Av Reckie

Kör Launcher10 på min Android så jag har aldrig riktigt lämnat detta UI.
Skönt med Live Tiles som visar missade samtal, meddelanden, nästa möte i kalendern, fotogalleri m.m. direkt i fyrkanten.
För mig som inte använder så många appar så kommer jag åt det mesta direkt från startskärmen med ett tryck.

Av Reckie

Ursäkta sent svar, betalar mångdubbelt mer än inleeds pris.
Vad gäller VPS så ingår väl det i Lightsail, inleed är dock billigare.

Av Reckie

Vilka tjänster hos AWS behöver jag för enkel hemsida med MySql+PHP?

Har en enkel hemsida med ytterst få besökare som numera kostar alldeles för mycket hos ett annars väldigt trevligt och bra webbhotell. Deras billigaste paket ersattes av ett som omfattar betydligt mer än jag har nytta av och priset blir därefter.

Har kikat på AWS Pricing Calculator men känner mig inte säker på vilka tjänster jag behöver för att drifta en sida med MySQL och PHP. Gissar att jag behöver Lightsail men är det någon annan tjänst jag behöver lägga till för att det ska fungera?

Ligtsail Virtual Server kostar ca 3 dollar men sedan lägger den till en Lighsail Container, behövs ens denna?

Av Reckie

Man skulle väl kunna bilda en pott för varje elområde?

Staten kommer att få in väldigt mycket mer moms än budgeterat från elområden med höga priser, avsätt en andel av dessa överskott till respektive elområde. På så vis undviker man att vi som bor norrut får ut betydligt mer i bidrag än vi gjort skäl för.

I södra delen av landet, där momsintäkterna blir väldigt mycket större på elpriset blir det istället mer till pengar potten för återbetalning.

Nu är detta säkert alldeles för krångligt men nog känns det mer rättvist än att ge bidrag efter förbrukning oavsett vilken kostnad man har haft.

Av Reckie

Mitt Ncase M1 (Rev1) fyller nio i november, värst vad tiden går, snart flyttar den väl hemifrån.

Av Reckie

Man kunde väl göra som Finland, skippa förtryckta valsedlar och låta den som röstar fylla i numret på den kandidat man röstar på. Det blir anonymt eftersom valsedeln är blank och man slipper trycka 500 miljoner valsedlar. Jo, det är sant, det trycktes en halv miljard valsedlar till förra valet och fler lär det väl bli till detta.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/200-miljoner-valsedla...